Bezpečnosť v cestovaní 2024

Bezpečnosť v cestovaní 2024

Báť sa či nebáť sa? Ako rozlúsknuť Hamletovskú otázku o tom, kam cestovať? Možno sa pýtate, či je daná krajina, ktorá je vaším snom, bezpečná na návštevu. My v BUBO preto každoročne vydávame aktualizovanú mapu cestovateľskej bezpečnosti. Verím, že vám pomôže zorientovať sa.

Báť sa neznámeho je prirodzené a tisícročia nás ľudí strach ochraňoval pred hadmi, divou zverou a nepriateľskými kmeňmi. Strach máme aj pri cestovaní do neznáma. Nevieme, ako tam bude. A mnohí hovoria, že zle, najhoršie, mnohí strašia: Ja by som tam teda neliezol." To my cestovatelia počúvame často. Aj ja sa bojím. Mám predsa len tri deti, a to zaväzuje. 

No zároveň práve ja cestujem na tie najhoršie miesta našej planéty. Bol som vo všetkých krajinách sveta a aj v nich na mnohých miestach a opakovane. Bol som v Afganistane, Jemene, Sýrii, Iraku, Iráne, Líbyi, Somálsku, Sudáne aj v Severnej Kórei, bol som v Rwande aj v Stredoafrickej republike. Čo sa ešte pokladá za nebezpečné? Úmyselne som vybral krajiny, ktoré vskutku nebezpečné sú, ale aj také, ktoré sú dnes absolútne bezpečné. A ako to máte rozlíšiť VY?

Na konci blogu nájdete 15-minútové video o bezpečnosti na cestách. Tam dostanete určite lepšie rady než v recesistickom videu nižšie. Dobrá rada je tu skutočne nad zlato. Správnych informácií je minimum, mnohí opisujú nepravdy jeden od druhého, v nebezpečných" krajinách je veľa politiky. Aj v tomto prípade je prax najdôležitejšia. 

Pozrite sa detailne na mapu, ktorú pre vás vydávame. Mapu si viete priblížiť a zväčšiť a takto uvidíte, že nebezpečné zóny sú aj na indicko-čínskych hraniciach. Vidíte, že mestá ako Londýn, Johanesburg sú nebezpečnejšie ako okolie.

Sme jedinou cestovnou kanceláriou, ktorá každý rok už desaťročia systematicky pripravuje mapu cestovateľskej bezpečnosti. Tá neslúži rezidentom, ale vyslovene vám - turistom a cestovateľom. Samozrejme, neskúsenému naivkovi sa stane čokoľvek aj vo vedľajšej dedine. Táto mapa teda nie je svätý grál, ale slúži na orientáciu.

Cestovateľom začiatočníkom odporúčam navštevovať svetlozelené s opatrnosťou tmavozelené krajiny vyznačené na mape. Do čiernych si môžu v relatívnom bezpečí trúfnuť iba profesionáli, ktorí majú na konte vyše 150 krajín. To je ako s čiernou zjazdovkou. Pre TOP lyžiara je to najlepšie, čo kedy zažil. Začiatočník si zláme krk a nechápe, načo takéto zjazdovky vôbec existujú.

Rwanda či Irán sú zelené, teda absolútne bezpečné krajiny, z môjho pohľadu bezpečnejšie než dnešné Francúzsko či Belgicko (samozrejme, aj tieto krajiny odporúčam cestovateľom - začiatočníkom). Len podotýkam, že aj v týchto európskych krajinách môže dôjsť k nepredvídateľným teroristickým útokom.

V Rwande a Iráne sú teroristické útoky omnoho menej pravdepodobné a riziko je zrovnateľné so Slovenskom. Podobne aj násilných prepadnutí je tu omnoho menej (napriek zlému mediálnemu image). Naša mapa bezpečnosti vychádza z praxe.

Zmeny oproti predošlým rokom #

Najväčšími zmenami prechádza Venezuela, kde sa situácia stabilizuje a krajina je oveľa dostupnejšia. Problematické sú však jej hranice a stále je vývoj nejasný preto sme neachali krajine žltú farbu. Južná Amerika si inak zaslúži 1*. Veľké mestá Brazílie budú nebezpečné asi vždy, ale situácia sa celkovo zlepšuje.

V Afrike je situácia taktiež pomerne stabilná. Vojenské prevraty v západnej Afrike nie sú namierené voči turistom, ale vzhľadom na ťažšiu dostupnosť letov sme tieto krajiny ponechali v nebezpečnej zóne. Z Mali sa odsťahovali aj vojská OSN a uvidíme, čo spraví neprítomnosť francúzskej a OSN armády s ozbrojenými skupinami na severe. O CMA a Azawade píšem pravidelne na naše fórum, kde dávame cestovateľské rady a tipy a situáciu v Mali sledujeme. Musím povedať, že som rád, že sa mi Timbuktu podarilo navštíviť.

Azda najhorším miestom Afriky je pohraničie medzi Mali, Nigerom a Burkinou Faso, kde medzi sebou súperí množstvo ozbrojených skupín a proti nim stoja slabo vyzbrojené vládne vojská.

Situácia sa zlepšila v Etiópii a, naopak, už v roku 2023 sa úplne zrútil Sudán.

V Európe prišlo k ukončeniu bojov medzi Arménskom a Azerbajdžanom a Náhorný Karabach už celý patrí Azerbajdžanu. Pevne veríme, že ďalej sa už bojovať nebude, hoci túžba Azerbajdžanu prepojiť enklávu Nachičevan s Azerbajdžanom je obrovská. Pre možnosť nepredvídateľných teroristických útokov sme nechali mestá ako Londýn, Paríž, Brusel v tmavozelenj farbe.

Na Blízkom východe sa veci takisto menia. Sýria aj Irak sa vracajú do normálu, služby pre turistov fungujú a politická situácia je pomerne stabilná. Aj preto si obe krajiny vyslúžili lepšiu" farbu. Izrael si vďaka napadnutiu Gazy oproti minulému roku pohoršil, ale aj tu očakávame pomerne rýchly návrat do normálu a aj v roku 2024 sem realizujeme zájazdy.

Izrael máme radi a sme tu doma vyše 30 rokov - vieme presne, čo robíme. Amatérom bez kontaktov odporúčam návštevu zvážiť. Pikoškou je, že som týždeň pred vypuknutím konfliktu požiadal o vstup do Gazy. Prekvapil Libanon, ktorý odolal napätej politickej situácii, čo vidno aj na zvýšenom záujme turistov o zájazdy do Libanonu. Krajina patrí medzi najrýchlejšie rastúce destinácie na Blízkom východe. Opäť platí tu to isté čo o Izraeli.

Hlbšie v Ázii sa zlepšil Pakistan a po prevzatí moci Talibanom aj väčšina územia (okrem toho ovládeného Tadžikmi) Afganistanu. Žiaľ, stále sa nezlepšuje situácia v Mjanmarsku.

Po troch rokoch sa otvorila aj Severná Kórea, hoci zatiaľ len ruskej delegácii turistov a čakáme na ďalší vývoj. Aj KĽDR je (ak dodržiavate nariadenia) absolútne bezpečnou krajinou.

Skúsenej diplomacii Iránu naďalej verím. V administratíve USA už prebehli zmeny a prebiehajú neustále. Pevne dúfam, že vzťahy sa upravia k lepšiemu. Samotný Irán je veľmi bezpečnou krajinou, kde cestovateľovi hrozí menšie nebezpečenstvo prepadnutia než napríklad v USA. Aj keď BUBO je vyslovene „proamerické!"

Áno, veľa sa píše o nebezpečnom Iráne, že to tam hrozí raketovými útokmi, no to sa deje posledných tridsať rokov. Vojská USA už z okolitých štátov odišli a naozaj nepredpokladám výraznejšiu eskaláciu. Irán je starou Perziou a doslova vyzývam na návštevu tejto krajiny, ktorú západ dobyl už v osobe Alexandra Macedónskeho. Irán je cestovateľským šperkom.

Samozrejme, každá krajina má svoje pravidlá správania sa, čo platí aj v prípade Iránu, vyslovene z cestovateľského hľadiska však ide o jeden z najbezpečnejších štátov.

Kde je to najhoršie? #

Situácia v Južnom Sudáne je naďalej neprehľadná. Po eskalácii nepokojov v decembri 2013 sa situácia stabilizovala. Od roku 2018 do 2020 bol v najmladšej krajine sveta hladomor a ide tu o najväčšiu utečeneckú krízu Afriky od rwandského konfliktu v roku 1994.

Aj v roku 2024 je Južný Sudán nestabilnou krajinou. Do vojenského konfliktu sa, žiaľ, zvrhol aj Sudán, čo spomínam aj vyššie. Rakety USA a Británie začiatkom roku 2024 ostreľujú západný Jemen. Sokotra je pre skúsených cestovateľov OK.

Trochu sa zhoršila situácia vo východnom Bangladéši, kde bolo pre turistov posledné desaťročie vždy horúco. Utečenci etnika Rohingya zo susedného Mjanmarska robia východ Bangladéša a Asám (v Indii) ešte nevyspytateľnejším.

Po nie úplne dávnom vojenskom prevrate je ázijské Mjanmarsko opäť vhodné iba pre skúsenejších cestovateľov a situáciu si treba vždy vopred overiť.

A čo je najhoršie? Výrazne zhoršená je okrem severných hraníc Mali neustále aj situácia v Líbyi. Dnes krajinu považujeme pre cestovateľov za najhoršiu krajinu sveta: Líbya: rady a tipy z ciest

Zlepšenie? Moja milovaná oblasť Ladakhu na severe Indie je za ostatné roky opäť pokojnejšia aj v blízkosti hraníc s Čínou. BUBO sem chodí od roku 1995 každoročne a sme radi, že sa India s Čínou ohľadne problematických hraničných pásiem vysoko v Himalájach a na Tibetskej náhornej plošine dohodli. Buďte tu však naďalej na pozore.

Najhoršie krajiny na cestovanie v roku 2024 sú:

Jemen, Somálsko, Južný Sudán, Stredoafrická republika, Líbya, Ukrajina a oblasť Gazy

Pozor na severnú časť Etiópie, aj keď situácia sa oproti minulým rokom výrazne zlepšila. Lety Ethiopian Airlines sú bez problémov. 

V mnohých svetových tabuľkách nájdete Rusko ako nebezpečnú krajinu. Nie je to pravda, Rusko je pre cestovateľov zelenou, bezpečnou krajinou. Ja osobne som po invázii Ruska do Ukrajiny zrušil do tejto krajiny všetky svoje cesty. Pre ukrajinských utečencov som otvoril azylový dom tri dni po začatí vojny ako prvý v Bratislave a odvtedy tu už tri roky ubytovávam bezmála tristo ukrajinských žien a detí. Činy sú TO, čo sa hodnotí.

Ukrajinu som tiež navštívil po vypuknutí vojenského konfliktu a v Ľvove som zažil najväčšie bombardovanie od vypuknutia vojny. O mojom dobrodružstve" u východných susedov som spísal trojdielnu sériu blogov, prvú časť nájdete na odkaze Dá sa cestovať na Ukrajinu?

Nebezpečné pre začiatočníka #

Niekto by do Juhoafrickej republiky, Podnesterska, Kolumbie či do Východného Timoru nikdy nešiel. Ja tam chodím s mojimi deťmi. No aj ja som sa do dnešného stavu musel precestovať. Trvalo mi to 30 dlhých rokov, kedy som každoročne sprevádzal zájazdy a množstvo prvoexpedícií.

JAR je pre amatéra nebezpečná, hlavne veľké mestá, kde je tým najnebezpečnejším Johannesburg. No ja by som tu pokojne išiel aj s deťmi do Soweta - je to slum, ale na jednej ulici nájdete domy dvoch nositeľov Nobelovej ceny. Veľké mestá JAR sme dali do tmavšej farby a po covide je hlavne Durban oveľa nebezpečnejší.

Pre začiatočníka je Juhoafrická republika, samozrejme, nebezpečná. Každopádne, nepredvídateľný teroristický útok skôr očakávam na letisku v Londýne, Paríži, Bruseli či New Yorku. Tomuto sa ťažko bráni, kdežto v JAR, ak ste skúsení a máte kontakty, sa viete problémom do značnej miery vyhnúť. Ak idete do Južnej Afriky s BUBO a dodržiavate rady sprievodcu, ste v bezpečí ako v Prahe.

Krok po kroku odhrýzam z našej planéty, zbieram know-how a kontakty, a tak nielen, že sú naši klienti v bezpečí, ale aj v krajinách, akými sú Mongolsko, India či Papua-Nová Guinea, dokážeme navštíviť unikátne miesta, o ktorých svet ešte priveľmi nevie a kde sú BUBO klienti prví.

Stačí, ak si pozriete na tomto webe fotogalériu pri jednotlivých krajinách a zistíte, že ste také nikdy predtým nevideli. Alebo si pozrite fotografie v niektorých mojich inšpiratívnych blogoch. Dobrým príkladom je článok Najfotogenickejšie krajiny sveta

Budem rád, ak sa pridáte na moje tohtoročné expedície, ktoré nás opäť cestovateľsky posunú vpred. Pozrite si prehľad expedícií s Ľubošom Fellnerom.

Skúsenosti v boji proti chorobám #

Najväčšou mojou výhodou je, že mám 30 rokov možnosť sledovať vyše stotisíc našich klientov na cestách po celom svete. Pamätám si SARS, prasaciu či vtáčiu chrípku, ebolu, ziku, epidémie moru či horúčky dengue. Pandémia covidu je už za nami, aj keď koronavírusové infekcie tu budú s nami naďalej.

Ja vlastním už druhú tzv. Žltú knižku, kde som zaočkovaný proti žltej zimnici. Bez tejto knižočky by som nevedel precestovať všetky krajiny sveta, čo sa mi podarilo v roku 2019 - na 30. výročie Nežnej revolúcie. Nemám problém s očkovaním, nie som „antivaxer", iba tvrdím, že zaočkovanie nestačí. Musíte dodržiavať pravidlá, o ktorých rozprávam tri desaťročia.

6 fotografií

Čo je a čo nie je bezpečné?

Proti každej chorobe sa dá brániť. Najhoršie choroby môžete dostať v tých najúrodnejších oblastiach Zeme, v tropickej rovníkovej džungli (Afriky a Papuy), kde som strávil zopár mesiacov. A opäť som neochorel. No nielenže som neochorel ja, ale opäť žiaden náš klient na tropickú chorobu neochorel. Buď máme extrémne šťastie, alebo je to v čomsi inom. A o to ide.

Zo scestovanosti nás sprievodcov a z ohromného know-how celej firmy BUBO ťažia naši klienti. Takto môžu navštíviť vzdialenejšie a exotickejšie krajiny. A verte, že tie sú omnoho lepšie! Som hrdý, že aj počas ťažkých rokov 2020 až 2022 BUBO cestovalo, a to absolútne bezpečne a naši klienti okrem prirodzeného D-vitamínu dostali aj mnoho pozitívnej energie.

Ak na cestách ochoriete napríklad ľahkou cestovateľskou hnačkou, berte to ako prirodzenú vakcináciu. Ja som jedným z príkladov - nikdy som nemal maláriu ani žiadnu inú tropickú chorobu. Cestujem aj s mojimi deťmi. Chcem povedať, že TO ide.

Báť sa je múdre! A zveriť sa do rúk skutočných profesionálov tiež. Ľuboš Fellner

Je dobré vedieť, že v globálnom svete sú aktívne žijúci cestovatelia tými imúnnejšími a v prípade akejkoľvek ďalšej pandémie v blízkej či vzdialenej budúcnosti (snáď už žiadna najbližšie desaťročia nepríde) to budú práve oni, kto bude mať viacej protilátok a celkovo lepšiu imunitu. Určite viete, ako dopadli Indiáni v Amerike či Polynézania na Markézach. Dôvodom bola ich izolácia pred baktériami a vírusmi, ktoré sme im ako Európania importovali.

Moje cesty po svete #

Ja osobne som aj počas roku 2020 precestoval vyše 30 ostrovov, vyšiel som na najvyšší vrch najdlhšieho pohoria sveta (Stredoatlantický chrbát) a na najvyšší bod Afriky (Kilimandžáro). Dokonca aj Silvester som oslavoval mimo SR v Salalahu (Omán).

Aj v ďalších pandemických rokoch 2021 a 2022 som veľmi intenzívne cestoval a v roku 2023 som navštívil najizolovanejšie miesta sveta ako Ascension a Tristan da Cunha či Pitcairnove ostrovy. Po dvadsiatich rokoch sa mi konečne podarilo prejsť všetkých päť častí Francúzskej Polynézie (položenej na rozlohe západnej Európy).

V roku 2024 chystám, samozrejme, ďalšie cesty a expedície - napríklad výstup na Aconcaguu. Počas svojich ciest som neochorel na covid a ani na žiadnu inú tropickú chorobu. Ani nikto z mojej rodiny. Ešte raz, chcem povedať, že sa to dá. Viem, aká dôležitá je psychika. Prajem aj vám zdravý úsudok a pevné zdravie.

Podotýkam tiež, že v roku 2023 sme vypravili do celého sveta najviac klientov v histórii BUBO a v roku 2024 budeme mať dvojnásobný obrat oproti najlepšiemu roku pred covidom. Hoci sa to z pohľadu Európy nezdá, situácia vo svete sa stále zlepšuje a svet je čoraz bezpečnejšie a otvorenejšie miesto.

Riaďte sa zdravým rozumom. Prajem šťastné cesty.

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 5240

Mohlo by Vás zaujímať

Bezpečnosť v cestovaní 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Bezpečnosť v cestovaní 2024

Báť sa či nebáť sa? Ako rozlúsknuť Hamletovskú otázku o tom, kam cestovať? Možno sa pýtate, či je daná krajina, ktorá je vaším snom, bezpečná na…

Ľuboš Fellner 11 min. čítania
Najmladšie štáty sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najmladšie štáty sveta

Západná civilizácia a mnohí turisti zo všetkých kútov sveta sa naháňajú za tým naj. Ja nie som výnimkou. No čím som starší, tým sa viac zaujímam aj…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Výstup na najvyšší vrch Amazónie Prémiový blog

Prémiový blog Výstup na najvyšší vrch Amazónie

Je to extrémne náročné a extrémne nebezpečné. Prečo zdoláš Aconcaguu, ale nie Pico Neblina? Pre toto sme sem išli, pre dobytie vrcholu podstupujeme…

Ľuboš Fellner 11 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly sveta

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

Sýria, Libanon


náročnosť

10 dní

Trvanie

3212 4589€
B

Ázia  

Pakistan, Afganistan, Irán, Čína, Kirgizsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

5918 7890€
E

Afrika  

Guinea Bissau, Guinea, Libéria, Sierra Leone, Pobrežie Slonoviny, Ghana, Senegal, Mauretánia

08.05. → 01.06. +2 termíny

náročnosť

25 dní

Trvanie

14200
E

Afrika  

Džibutsko, Somálsko, Eritrea, Sudán

09.04. → 26.04. +1 termín

náročnosť

18 dní

Trvanie

12144

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek