Čo treba ochutnať v Salvadore

Čo treba ochutnať v Salvadore

Salvador - malá krajina ukrytá v Latinskej Amerike leží skôr v tieni Guatemaly či Kostariky. Napriek tomu však stojí za návštevu. A každého návštevníka poteší aj tunajšia kuchyňa.

Začneme ako ináč, národným jedlom, obľúbenými a jednoduchými kukuričnými tortillami resp. plackami, pupusas. Pripravujú sa ručne a opekajú sa dovtedy, kým na jednej aj druhej strane nie sú vidno tmavé škvrny. Konzumujú sa rukami, bez servírovania. V Salvadore ich nájdete na každom rohu v rámci street food, resp. v reštauráciach tzv. pupuserias. Ak ich chcete konzumovať úplne tradične, vypýtajte si k ním coleslaw a salsu pripravenú z paradajok. Každopádne nájdete aj také pupusas, ktoré sú plnené rôznymi plnkami ako napr. fazuľou, syrom, krevetami, kuracím či bravčovým mäsom. V Salvadore majú tieto placky tak radi, že si zvolili druhú novembrovú nedeľu za národný deň pupusas. Hovorí sa, že toto jedlo vzniklo v dávnych časoch v kmeni Pipil na území Salvadoru. Pupusa de queso con loroco je vynikajúca verzia pupusas, ktoré môžete tiež ochutnať. Sú to pupusas naplnené syrom a lorocom, čo je tropická rastlina kvitnúca v Salvadore. Používajú rôzne druhy syrov, najčastejšie sú to mäkšie syry ako mozzarella a pod. 

Do pupusas sa teda často pridáva aj akýsi "salvádorsky cabbage slaw", ktorý sa volá curtido a ide teda o kapustu, ktorá kysla v sude. Pridáva sa do nej červená cibuľa, mrkva, oregano a ocot. Kto má rád štipľavé, tak si do nej pridá ešte jalapenos. Týmto curtidom, môžete potom jedávať aj syrové enchilady (zapekané tortilly s mäsovou plnkou), rybie tacos (tacos sú národné jedlo Peru) alebo tamales (pokrm z kukurice, ktorý sa dusí v kukuričnom liste), čo sú ďalšie tradičné latino pochúťky. Curtido si môžete podstate dopriať ku všetkému, k čomu Vám pasuje kapusta. V Salvadore sa pridáva aj do polievok, do quesadillas, sandwichov alebo burrita, čo sú jedlá, ktoré sú známe už aj v našich končinách. 

Salvádor ma aj vlastnú formu tamales, tamal de pollo. Pripravujú si ho z kúskov z kuracieho mäsa, ktoré sa dusia s cícerom, zemiakmi a olivami. Tieto prísady sa potom pomixujú s masou, ktorá je pripravená z kukurice. Celé sa to následne zabalí do banánovým listov a ďalej sa to varí alebo udusí. Ďalej sa pridáva omáčka recaudo, ktorá dodá jedlu špecifickú chuť a tá je pripravená z cibule, papriky, paradajok a cesnaku. Tento pokrm sa môže jesť ihneď po dovarení, no niektorým ľuďom chutí viac na druhý deň, keď sú všetky chute v jedle ešte viac prepojené. K jedlu sa nezvykne nič ďalšie podávať, no niekedy ho môžete dostať naservírované aj s kyslou smotanou a s uvarenými fazuľkami. Tamales pisques, je tiež zaujímavou verziou populárneho tamales, a tie sa robia z kukurice a fazuliek, zabalia sa do banánového listu, a potom sa dusia. Jedlo sa servíruje akonáhle trochu vychladne. Vynikajúco k tomu pasuje curtido. 

Lomo Relleno je ďalšie tradičné jedlo zo Salvádora, ktoré tam domáci jedia hlavne vo vianočnom období. Plnená hovädzia sviečkovica alebo plnená bravčová panenka. Plnky sú rôzne, no často to je práve zeleninová plnka (cibuľka, cesnak, mrkva, zemiaky, paprika, chili papričky, baklažán) s hubami, kaparami, olivami, vareným vajíčkom, šunkou alebo slaninkou a rôznymi bylinkami a koreninami. Rolky sa najprv opečú na ohni a potom sa vložia do rúry. Ako prílohu k jedlu si môžete dať varené zemiaky, šalát alebo ryžu. Natrafíte aj na Panes Rellenos, to je trochu iné jedlo. Je to typický salvádorsky sandwich, do ktorého sa pridáva zelenina s mäsom, kuracie alebo morčacie, ktoré sa varilo so špeciálnym korením pochádzajúcim zo salvádorskeho kmeňa Pipil. Práve toto korenie dodáva jedlu svoju autentickú chuť. 

Cóctel de conchas, je miestna špecialita z morských plodov, cibule, paradajok, koriandru a citrónu resp. citrónovej šťavy. Do toho sa pridáva tekuté korenie, omáčka worcestershire a jedlo sa servíruje s krekrami, s ďalšími kúskami citrónu pre extra chuť, chilli a dobre k tomu padne vychladené pivo. Prinesú Vám to buď v miske alebo v sklenom pohári, no každopádne najlepší vizuálny efekt budete mať, ak jedlo dostanete naservírované v mušliach. 

Ďalšou špecialitou je hovädzia polievka Sopa de Pata, do ktorej sa pridáva sladká kukurica, kasava, banány, zelená fazuľa a čajot (pripomína tekvicu alebo uhorku) a ďalej sa pridávajú cesnak, cibuľa, kmín a bylinka achiote. Ďalšou obľúbenou polievkou je kuracia polievka Sopa de Gallina India. Môžete ju nájsť aj pod názvom Sopa de Gallina India Salvadoreña, Caldo de gallina, Caldo de pollo alebo Sopa de pollo), do ktorej sa pridáva ešte zelenina (paradajky, mrkva, cibuľa..), cesnak, bylinky a koreniny (bazalka, červená paprika, achiote..). Má niekoľko verzií, do ktorých môžu byť pridávané napr. ešte aj mäsové guľky, vajce či ryža. Servíruje sa teplá a spôsobom, že Vám do misky nakrájajú väčšie kusy z kuracieho mäsa. Možno sa ocitnete aj v takej situácii, že Vám tieto kuracie kúsky ešte dodatočne opečú a podajú ako osve prílohu k tejto polievke. Obyvatelia Salvádoru majú radi aj Sopa De Pescado, rybiu polievku, do ktorej sa pridávajú aj paradajky, paprika, kmín, achiote a kukuričná múka. Polievka Vám bude chutiť trochu štipľavo, dobre Vás nasýti a je vhodná či už na obed alebo aj na večeru. Výborná je aj Sopa de Res, polievka s kúskami hovädzieho mäsa, kukuricou, kapustou, mrkvou a cuketou.

Ak máte radi ryžu, tak salvádorske casamiento bude pre Vás ako stvorené. Primiešava sa do neho fazuľa a pre lepšiu chuť aj cibuľka, paradajky a paprika. Ak sa zmieša s praženicou, tak casamiento je vhodné mať aj na raňajky. Podáva sa z vysmaženým banánom, čerstvou tortillou a syrom. Casamiento zo španielčiny znamená "zosobášený" a odráža to spojenie jeho dvoch hlavných ingrediencii ryže a fazule. Platanos con Crema y Frijoles môžeme považovať za také typické víkendové raňajky. Veľmi sýte raňajky. Na tanieri môžete očakávať praženicu s vysmaženým banánom a dvoma akýmsi omáčkami z fazule a kyslej smotany, do ktorej sa poctivo pridali ešte aj koreniny. Mix, ktorý si možno najprv nevieme ani len predstaviť, no ak si odkrojíte sladučký banán, namočíte do omáčky z fazuliek, a potom do smotany, tak po takomto výstrednom mixe chutí si pôjdete pýtať druhú porciu. 

A nezabudnime na koláče a dezerty. Quesadilla Salvadoreña, je sladký salvádorsky (chlebový) koláč, ktorý nájdete v hociktorej lokálnej pekárni. V niektorých rodinách si ho radi pripravujú v nedeľu na raňajky. Do  receptu sa pridávajú múka, syr napr. parmezán, cukor, kypriaci prášok, vajíčka, maslo a mlieko. Pred vloženým do trúby sa ešte posype sezamom. Typická vôňa zaplní izbu a vy máte dokonalú predstavu o tom ako správne začať deň v Salvadore. Tento koláčik sa výborne hodí ku kávičke alebo ako dezert za akýmkoľvek hlavným jedlom. 

Medzi ďalšie obľúbené dezerty patria Tres Leches, ktorý je populárny snáď v každej latino krajine a je to koláč z 3 druhov mlieka a cesta mäkkého ako obláčik. Potom to je tzv. pastelitos, malé buchtičky plnené sladkou náplňou. Odporúčame ešte koláč semita/cemita, do ktorého sa pridáva sladká plnka v podobe džemu, najobľúbenejší býva ananásový "semita de piña", potom to často býva ešte guava, mango či malinový džem, no a jeho cesto sa pripravuje z vajíčok, cukru, mlieka, múky, škorice a kvásku. Ako budete hľadať pupusas v pupuserias, tak pastelitos nájdete v pastelerias. Z rôznych druhov empanad určite ochutnajte božské empanadas de leche, ktoré majú ľahkú krémovú vanilkovú plnku a sú perfektné na raňajky, ak máte chuť na niečo sladké. Marquesote Salvadoreno sa možno nezapíše medzi top koláče-dezerty, ktoré tu ochutnáte, každopádne je to opäť niečo domáce resp. tradične, čo tu ľudia pečú počas roka. Očakávajte jednoduchý koláč z cesta, ku ktorému výborne pasuje káva alebo horúca čokoláda. Pripravuje sa z jednoduchých ingrediencií, a to vajíčka, cukor, múka, ktoré sa rozmixujú v mixéri, následne dajú na plech a pečú dozlatista. 

Ak by Vás zaujímalo aká značka piva je v krajine najobľúbenejšia, zrejme by vyhral Pilsener. K tomu ako snack si môžete dopriať napr. hranolky (ang. french fries) resp. keď už ste tu v Salvadore, tak namiesto french fries siahnite po alternatíve Yuca Frita, ktoré Vám so salsou a curtidom opäť trochu osviežia jedálniček na dovolenke. Prípadne, ak jedávate mäso, tak si doprajte aj klobásku chorizo. Chorizo je známe aj v iných latino krajinách, no v Salvádore sú trochu menšie (a v polovici prepolené, aby vznikli 2 kusy) a pridáva sa do nich korenie (paprika, cesnak, cibuľa a štipľavá paprika), čo vytvára typickú salvádorsku chuť a arómu. Určite ich ochutnajte aj s nejakou omáčkou k tomu, podľa svojej chuti. Odporúčame aj pokropiť si ich s citrónovou šťavou. 

Ak by ste hľadali populárny nealko nápoj, tak obľúbený býva sladký kolashampan. Slovo sa skladá z pojmov "cola" a "champagne", aj keď to s kolou či šampanským veľa spoločného nemá. V mnohých krajinách slovom "kola" označujú akýkoľvek nealko nápoj. Tento Vám bude chutiť trochu po žuvačkách. Ak ste pili Inca Kola v Peru, tak toto bude niečo obdobné. Ďalším obľúbeným nápojom bude horchata, sladké mlieko s vanilkovou príchuťou, posypané trošku škoricou. Salvádorska horchata de morro (semienka), bude zaujímavou možnosťou, ktorú vyskúšať a pridávajú sa do nej ešte tekvicové semienka, ryža, sezam, arašidy, kakaové bôby, škorica, koriander, cukor a vanilka. Ak uvidíte nadpisy Refresco de Ensalada, Agua de Ensalada alebo Fruit Salad Drink, ďalšia ovocná vitamínová bomba, doslova ovocný šalát je to však drink s kúskami z rôzneho ovocia. Môže/nemusí byť dosladené ďalším cukrom. 

Je toho ešte mnoho, čo by sa dalo o Salvádore popísať. Toto je len zlomok tých najvychýrenejších jedál, ktoré sa tu dajú ochutnať, keď sa sem zatúlate. Možno občas budú ťažko stráviteľné, no predstavte si ich ako malé kúsky skladačky, ktoré musíte chytiť a vyskúšať. Jedna po druhej do seba postupne zapadnú a vytvoria Vám dokonalý obraz o gastronómii tejto malej nenápadnej krajiny Strednej Ameriky, ktorá si našla miesto na mape sveta. 

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 174

Mohlo by Vás zaujímať

Čo treba ochutnať v Salvadore Blog

Blog Čo treba ochutnať v Salvadore

Salvador - malá krajina ukrytá v Latinskej Amerike leží skôr v tieni Guatemaly či Kostariky. Napriek tomu však stojí za návštevu. A každého…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.