Ako chutí Paraguaj?

Ako chutí Paraguaj?

Paraguajskú kuchyňu tvorili európski imigranti a domorodé obyvateľstvo Guarani. Budete ochutnávať jedlá, ktoré majú pôvod v tradičnom kmeni ako aj v Európe (Španielsko, Portugalsko). Môžete očakávať, že ich recepty budú obsahovať mnoho zeleniny, ale aj veľa mäsa (hlavne grilovaného), kukurice, maniok a ryby. Mnoho jedál, ktoré tu nájdete, sú známe po celej Latinskej Amerike, no ak sa chcete dozvedieť, niečo podrobnejšie o paraguajskej kuchyni, tak tu v BUBO ste na správnom mieste. Ponúkame Vám prehľad, na čo sa môžete v jedálnom lístku zamerať.

Najpopulárnejšie jedlo Paraguaja #

Kivevé - toto je najpopulárnejšie jedlo v krajine. Podáva sa aj samostatne, ako ľahké vegetariánske jedlo, prípadne aj ako dezert, alebo omáčka. Pripravuje sa z kukuričnej múky, tekvice a čerstvého syru. Jeho konzistencia je krémová a farba je svetlo červená. Či je to sladké, kyslé, či pikantné, nie je to ani jedno z toho. Chuť ostáva niekde medzi týmto všetkým. Kivevé je v Paraguaji pevnou súčasťou každej dobrej grilovačky. Vzniklo niekedy v 19. storočí u miestnych obyvateľov, ktorý si ho prvý krát pripravili zo surovín, ktoré bežne doma mali. Jedlo je bohaté na proteíny, ale aj celkové kalórie a je to jedno z tých jedál, ktoré charakterizuje Paraguaj.

Najobľúbenejší snack #

Chipa - je malá jednoduchá žemlička, ktorá je vyrobená z maniokovej múky, masti a anízu. Nájdete ju na streetfood a miestni si na nej radi pochutnávajú ako na snacku počas celého roka (najviac v období Veľkej noci), prípadne si ho dajú ako prílohu k hlavnému jedlu. Chipu si prvý krát pripravili v kmeni ľudia Guarani, žijúci v Amazónii. Kasava a masť spôsobia to, že jej povrch bude chrumkavý, zatiaľ čo aníz jej dodá unikátnu chuť. V ponuke ju možno nájdete aj pod označením "chipita", čo je zdrobnenina slova chipa. Ak ste boli niekedy v Bolívii, tam ste ju spoznali pod názvom cuñapé a ak v Argentíne, tak tam sa označuje ako chipá alebo chipacito. Na hraniciach Paraguaja a Argentíny ju pripravujú napr. aj tak, že jednotlivé guličky napichnú na špajľu, no vtedy stratia svoju vnútornú konzistenciu. Tento druh sa nazýva chipa caburé alebo chipa mbocá. Chipa so´ó bude zase naplnená mletým mäsom a vajíčkom. Pred pečením sa ich povrch trochu potiera mliekom, aby po upečení mali peknú farbu. Chipa manduvi obsahuje už aj kukuričnú múku a arašidy.

Jednou variáciou chipy je tzv. Chipa Guasu. Guasu v jazyku Guarani označuje niečo, čo je veľké, takže na svojom tanieri môžete očakávať trochu väčšiu porciou než klasickú chipitu. Chipa guasu je pripravená formou koláča a do receptu sa pridáva kukurica, voda, vajíčka, škorica, syr, mlieko a cibuľka. Chipa Guasu je veľmi obľúbená aj ako príloha k hlavnému jedlu, napr. ku grilovanému mäsu. Najlepšia je tá pravá domáca, ako od starej mamy, no ak nemáte inú možnosť, môžete túto chipu nájsť aj v jedálnych lístkoch v reštauráciách. Neváhajte ochutnať.

Sopa Paraguaya - nenechajte sa pomýliť názvom. V španielčine "sopa" znamená polievka, no z nejakého dôvodu takto nazývajú aj paraguajský chlieb, ktorý sa pripravuje z kukuričnej múky, syra a cibuľky. Príbehov, ako tento chlieb, resp. jeho názov vznikol, je veľmi veľa, no najčastejšie sa hovorí o jednom kuchárovi, ktorý varil pre prezidenta Dona Carlosa Antonio Lopéza. Kuchár chcel prezidentovi pôvodne pripraviť chutnú polievku, no do hrnca pridal viac múky ako mal, a tak namiesto výdatnej polievky vznikla pevná hmota. Údajnú polievku potom servírovali ako kukuričný chlieb, no a prezidentovi táto dobrota zachutila a začala sa "variť" vo veľkom. Názov Sopa Paraguaya však už nikto nezmenil. Sopa Paraguaya Vám budú podávať teda ako prílohu k iným polievkam. Prípadne, ak by ste sa ocitli v Paraguaji na nejakej dobrej grilovačke, tak tento chlebík by mali podávať aj ku grilovanemu mäsu. Môžete si na ňom pochutnať aj ako na raňajkách či olovrante. 

Odporúčané polievky #

Pira Caldo - ak obľubujete polievky, tak určite musíte ochutnať Pira Caldo. Pridáva sa do nej zelenina, mlieko, syr a ryba surubi. Zelenina (väčšinou to bude paprika, zeler, cibuľa, mrkva, pór) sa najprv uvarí, a keď je mäkká, tak sa do tohto vývaru (caldo znamená vývar) pridáva ešte syr a mlieko a konzistencia začne hustnúť. Ako vidíte, je to pomerne nutrične vyvážená výdatná polievka. Ak neradi jete, tak táto polievka Vám môže nahradiť hlavný chod.

Bori-bori (alebo Vori-Vori) - je polievka, ktorú pripravujú buď z hovädzieho, alebo z kuracieho mäsa, ktoré sa varí spoločne so zeleninou (zeler, cibuľa, mrkva). Plávajú Vám v nej jemné knedličky vyrobené z kukuričnej múky a syru. Majú tvar guličky, ktorej sa hovorí "vori". Ochutená je klinčekmi, šafranom, bobkovým listom a petržlenom. Táto horúca a výdatná polievka Bori-bori sa v Paraguaji jedáva zvyčajne v zimnom období, no nájdete ju v ponuke reštaurácii počas celého roka. Zvyčajne sa k nej pridáva ešte príloha, postrúhaný parmezán. Ak máte radi v polievke skôr mäsové guličky, tak odporúčame ochutnať aj polievku albondigas, ktorá sem bola prinesená so Španielska. Túto polievku si veľmi obľúbili napr. aj v Mexiku.

Soyo - je polievka, ktorá sa pripravuje z pomletého hovädzieho mäsa, ryže a zeleniny (paradajky, papriky, cibuľky) a dochucuje sa petržlenom, oregánom, cesnakom a soľou. Soyo je skratka od slova so´o josopy, zo starého indiánskeho jazyka, ktorý popisuje mäso, ktoré je rozdrvené. V minulosti bolo Soyo jedlo chudobných, no v súčasnosti si na nej radi pochutnajú aj elitné kruhy.

Hlavné jedlá #

Bife koygua je v Paraguaji obľúbeným mäsovým pokrmom. Hovädzie kúsky mäsa sa varia spoločne s cibuľkou a paradajkami. Krátko pred dovarením sa pridá ešte vajíčko, petržlen a hotový pokrm sa môže podávať. Ak by ste sa nevedeli rozhodnúť, tak ako príloha k jedlu sú vhodné zemiaky, manioky. A prečo ten zvláštny názov jedla? Bife označuje mäso a koygua znamená skrytý a označuje to práve to, že mäso sa varí tak, že je prikryté plátkami paradajok a cibule.

Guiso popó, tradičné paraguajské jedlo, ktoré obsahuje ryžu a kuracie mäso je taktiež veľmi populárnou pochúťkou, ktorú môžete ochutnať. Jeho chuť sa dolaďuje s použitím cesnaku a sladkej papriky. Ak nemáte radi ryžu, tak namiesto nej Vám budú radi servírovať varené zemiaky alebo jednoduché cestoviny. Všetky kombinácie sú chuťovo vyvážene, jedlo je výdatné a vhodné ako obed.

Lampreado (Lambreado alebo Payaguá Mascada) sú malé plnené buchtičky s mäsom pripomínajúce naše fašírky. Pripravujú sa z kasavy, pomletého mäsa (hovädzie) a póru. Niekedy sa pridáva aj bravčová masť. Kasava sa najprv uvarí, potom popučí a zmieša s ostatnými ingredienciami. Vytvaruje do guličky a následne sa usmažia dozlatista. Hodí sa k ním čerstvý šalát ako príloha. Ak sa ocitnete v Paraguaji okolo 24. júna, vtedy oslavujú festival sv. Jána a lampreado sa predáva na každom rohu.

Koláče a dezerty #

Mbeju je tradičný koláčik, ktorý sa pripravuje z múky, vody, soli, oleja a syru. Má podobu palacinky resp. placky, no každopádne je hrubší a je trochu drobivý. Môžete ho jesť ako Paraguajci, to zn. že na raňajky, prípadne ho môžete konzumovať aj ako ľahkú rýchlu večeru. Mbeju v jazyku Guarani znamená doslova koláč.

Dulce de mamón - ak máte radi sladké dezerty, tak dulce de mamón bude v Paraguaji to pravé pre Vás. Je to sladký sirupový dezert, ktorý Vám naservírujú v miske alebo v sklenom pohári a obsahuje papáju, ktorá sa predtým uvarila vo vode s cukrom. Tieto ingrediencie sa varia vopred, približne 2 hodiny, na miernom ohni, dokým ovocie nemá jemnú textúru. Keď túto dobrotu ochutnáte, zacítite aj vôňu klinčekov, pomaranču a citrónu.

Pastel mandi'o nájdete aj pod názvami Cassava empanada, Yucca empanadas alebo aj Empanada de mandioca. Je to jednoduché jedlo, ktoré nájdete na street food a môžete si ho dať ako ľahký snack, resp. olovrant. Sú to malé buchtičky z kukuričnej múky, uvarenej kasavy, masti, vajíčok a rôzneho korenia. Majú plnku a tá je väčšinou mäsová, mäsovo-vajčíková. Pastel mandi´o sa pripravuje vyprážaným a servírujú sa ešte za horúca. Vynikajúco k tomu pasuje čerstvý šalát alebo štipľavá omáčka. Cesto chutí trochu sladšie, oproti plnke, ktorú obsahuje. Keď sa zahryznete, na jazyku budete mať dokonalý mix chutí. A čo znamená samotný názov jedla? Mandi´o, je výraz zo starého jazyka Guarani a znamená kasava. Ak ste už niekedy ochutnali empanady, tak pastel mandi´o Vám ich bude trochu pripomínať.

Kamby arro - ak máte radi sladké, resp. po obede by ste si radi doprialo niečo sladké a zároveň aj tradičné, čo sa v Paraguaji jedáva, tak vám odporúčame práve toto Kamby arro. Je to akási domáca verzia ryžového pudingu. Kamby znamená v jazyku Guarani "mlieko" a arro znamená "ryža". Okrem teda týchto dvoch hlavných ingrediencii sa pridáva aj cukor a trochu postruhanej citrónovej kôry. Pred servírovaním by mal puding chvíľu postáť na chladnom mieste a pred konzumáciu Vám ho ešte posypu škoricou. Ak budete cítiť aj vanilku, tak je to možné. Vanilka je v tomto recepte voliteľná možnosť.

Čo na pitie v Paraguaji? #

Keď už sem zavítate, určite si doprajte šálku studeného tereré. Ako majú Argentínčania svoje maté, tak v Paraguaji majú svoje tereré. Ide teda o osviežujúci nealkoholický čaj, ktorý ako prví začali piť ľudia z kmeňa Guarani. Poznajú ho však aj v Argentíne, aj v Brazílii. Pije sa studené a používajú sa do neho bylinky mäta, citrónová tráva a citronová verbena. Stretnete sa aj s názvom tereré ruso, a to je verzia čaju, do ktorého pridali ešte ovocný džús (napr. ananásový, pomarančový alebo citrónový). V minulosti sa pripravoval vo veľkej nádobe, z ktorej ho priamo nalievali ľuďom do pohárov, čo bolo znakom akejsi dôvery. Z pohára sa pije cez slamku, tzv. yerba mate bombilla.

A ak by ste hľadali niečo tradičné alkoholické, určite sa poobezerajte po flaške carrulim. Je to tradičný nápoj, ktorý sa v Paraguaji pripravuje a pije už od dávnych čias. Pripravuje sa z cukrovej trstiny, citrónu a byliniek. Verí sa o ňom, že funguje ako prevencia pred ochorením resp. nešťastím. Za takýto nešťastný mesiac sa tu považuje august, vtedy ho od 1.8. nájdete v obchodoch už vo väčších zásobach, lebo kto sa nenapije z Carrulimu, tak ho postihne niečo zlé.

Dôležitá ingrediencia #

Queso Paraguay (Kesú Paraguai) je klasický paraguajský syr z kravského mlieka, ktorý sa používa ako prísada v mnohých jedlách, ako napr. v tradičnom cheese chipa alebo v dezertoch. Jeho chuť je jemná a trošku kyslá. Ak ho ochutnate samostatne, tak bude bez chuti a preto odporúčame dať si naň trochu melasy alebo džámu guava. Každopádne v dezertoch je tento syr v skutku vynikajúci.

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 486

Mohlo by Vás zaujímať

El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii Prémiový blog

Prémiový blog El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii

El Chaltén je malé mestečko v južnej Argentíne, ktoré žije v tieni známejšieho mesta El Calafate. Obe však ťažia zo svojej skvelej polohy, a to v…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta Prémiový blog

Prémiový blog Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta

Keď som po prvý raz videl Perito Moreno, bol som nadšený. Tento ľadovec je mojim prírodným divom sveta, je skutočne prekrásny a krajší než na…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta Prémiový blog

Prémiový blog Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta

Najkrajšou prírodou sa hrdí Nový Zéland či Nóri, ale asi preto, lebo ešte neboli v Patagónii. Patagónia nie je žiadny štát, je to oblasť ako…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Argentína - čo ochutnať, najlepšie jedlá Blog

Blog Argentína - čo ochutnať, najlepšie jedlá

Gastronómia v Latinskej Amerike je výsledkom miešania vplyvov európskych prisťahovalcov a pôvodnej tradičnej kuchyne. Práve argentínska kuchyňa sa…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.