Ako chutí Paraguaj?

Ako chutí Paraguaj?

Autorom blogu je Daniela Mihaldová

Tento text načítala umelá inteligencia. Cestovateľské príbehy a rady na cesty v podaní živých ľudí nájdete v našom podcaste Uchom po mape.

Paraguajskú kuchyňu tvorili európski imigranti a domorodé obyvateľstvo Guarani. Budete ochutnávať jedlá, ktoré majú pôvod v tradičnom kmeni ako aj v Európe (Španielsko, Portugalsko). Môžete očakávať, že ich recepty budú obsahovať mnoho zeleniny, ale aj veľa mäsa (hlavne grilovaného), kukurice, maniok a ryby. Mnoho jedál, ktoré tu nájdete, sú známe po celej Latinskej Amerike, no ak sa chcete dozvedieť, niečo podrobnejšie o paraguajskej kuchyni, tak tu v BUBO ste na správnom mieste. Ponúkame Vám prehľad, na čo sa môžete v jedálnom lístku zamerať.

Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Našli ste chybu? Kontaktujte nás.

Najpopulárnejšie jedlo Paraguaja #

Kivevé - toto je najpopulárnejšie jedlo v krajine. Podáva sa aj samostatne, ako ľahké vegetariánske jedlo, prípadne aj ako dezert, alebo omáčka. Pripravuje sa z kukuričnej múky, tekvice a čerstvého syru. Jeho konzistencia je krémová a farba je svetlo červená. Či je to sladké, kyslé, či pikantné, nie je to ani jedno z toho. Chuť ostáva niekde medzi týmto všetkým. Kivevé je v Paraguaji pevnou súčasťou každej dobrej grilovačky. Vzniklo niekedy v 19. storočí u miestnych obyvateľov, ktorý si ho prvý krát pripravili zo surovín, ktoré bežne doma mali. Jedlo je bohaté na proteíny, ale aj celkové kalórie a je to jedno z tých jedál, ktoré charakterizuje Paraguaj.

Najobľúbenejší snack #

Chipa - je malá jednoduchá žemlička, ktorá je vyrobená z maniokovej múky, masti a anízu. Nájdete ju na streetfood a miestni si na nej radi pochutnávajú ako na snacku počas celého roka (najviac v období Veľkej noci), prípadne si ho dajú ako prílohu k hlavnému jedlu. Chipu si prvý krát pripravili v kmeni ľudia Guarani, žijúci v Amazónii. Kasava a masť spôsobia to, že jej povrch bude chrumkavý, zatiaľ čo aníz jej dodá unikátnu chuť. V ponuke ju možno nájdete aj pod označením "chipita", čo je zdrobnenina slova chipa. Ak ste boli niekedy v Bolívii, tam ste ju spoznali pod názvom cuñapé a ak v Argentíne, tak tam sa označuje ako chipá alebo chipacito. Na hraniciach Paraguaja a Argentíny ju pripravujú napr. aj tak, že jednotlivé guličky napichnú na špajľu, no vtedy stratia svoju vnútornú konzistenciu. Tento druh sa nazýva chipa caburé alebo chipa mbocá. Chipa so´ó bude zase naplnená mletým mäsom a vajíčkom. Pred pečením sa ich povrch trochu potiera mliekom, aby po upečení mali peknú farbu. Chipa manduvi obsahuje už aj kukuričnú múku a arašidy.

Jednou variáciou chipy je tzv. Chipa Guasu. Guasu v jazyku Guarani označuje niečo, čo je veľké, takže na svojom tanieri môžete očakávať trochu väčšiu porciou než klasickú chipitu. Chipa guasu je pripravená formou koláča a do receptu sa pridáva kukurica, voda, vajíčka, škorica, syr, mlieko a cibuľka. Chipa Guasu je veľmi obľúbená aj ako príloha k hlavnému jedlu, napr. ku grilovanému mäsu. Najlepšia je tá pravá domáca, ako od starej mamy, no ak nemáte inú možnosť, môžete túto chipu nájsť aj v jedálnych lístkoch v reštauráciách. Neváhajte ochutnať.

Sopa Paraguaya - nenechajte sa pomýliť názvom. V španielčine "sopa" znamená polievka, no z nejakého dôvodu takto nazývajú aj paraguajský chlieb, ktorý sa pripravuje z kukuričnej múky, syra a cibuľky. Príbehov, ako tento chlieb, resp. jeho názov vznikol, je veľmi veľa, no najčastejšie sa hovorí o jednom kuchárovi, ktorý varil pre prezidenta Dona Carlosa Antonio Lopéza. Kuchár chcel prezidentovi pôvodne pripraviť chutnú polievku, no do hrnca pridal viac múky ako mal, a tak namiesto výdatnej polievky vznikla pevná hmota. Údajnú polievku potom servírovali ako kukuričný chlieb, no a prezidentovi táto dobrota zachutila a začala sa "variť" vo veľkom. Názov Sopa Paraguaya však už nikto nezmenil. Sopa Paraguaya Vám budú podávať teda ako prílohu k iným polievkam. Prípadne, ak by ste sa ocitli v Paraguaji na nejakej dobrej grilovačke, tak tento chlebík by mali podávať aj ku grilovanemu mäsu. Môžete si na ňom pochutnať aj ako na raňajkách či olovrante. 

Odporúčané polievky #

Pira Caldo - ak obľubujete polievky, tak určite musíte ochutnať Pira Caldo. Pridáva sa do nej zelenina, mlieko, syr a ryba surubi. Zelenina (väčšinou to bude paprika, zeler, cibuľa, mrkva, pór) sa najprv uvarí, a keď je mäkká, tak sa do tohto vývaru (caldo znamená vývar) pridáva ešte syr a mlieko a konzistencia začne hustnúť. Ako vidíte, je to pomerne nutrične vyvážená výdatná polievka. Ak neradi jete, tak táto polievka Vám môže nahradiť hlavný chod.

Bori-bori (alebo Vori-Vori) - je polievka, ktorú pripravujú buď z hovädzieho, alebo z kuracieho mäsa, ktoré sa varí spoločne so zeleninou (zeler, cibuľa, mrkva). Plávajú Vám v nej jemné knedličky vyrobené z kukuričnej múky a syru. Majú tvar guličky, ktorej sa hovorí "vori". Ochutená je klinčekmi, šafranom, bobkovým listom a petržlenom. Táto horúca a výdatná polievka Bori-bori sa v Paraguaji jedáva zvyčajne v zimnom období, no nájdete ju v ponuke reštaurácii počas celého roka. Zvyčajne sa k nej pridáva ešte príloha, postrúhaný parmezán. Ak máte radi v polievke skôr mäsové guličky, tak odporúčame ochutnať aj polievku albondigas, ktorá sem bola prinesená so Španielska. Túto polievku si veľmi obľúbili napr. aj v Mexiku.

Soyo - je polievka, ktorá sa pripravuje z pomletého hovädzieho mäsa, ryže a zeleniny (paradajky, papriky, cibuľky) a dochucuje sa petržlenom, oregánom, cesnakom a soľou. Soyo je skratka od slova so´o josopy, zo starého indiánskeho jazyka, ktorý popisuje mäso, ktoré je rozdrvené. V minulosti bolo Soyo jedlo chudobných, no v súčasnosti si na nej radi pochutnajú aj elitné kruhy.

Hlavné jedlá #

Bife koygua je v Paraguaji obľúbeným mäsovým pokrmom. Hovädzie kúsky mäsa sa varia spoločne s cibuľkou a paradajkami. Krátko pred dovarením sa pridá ešte vajíčko, petržlen a hotový pokrm sa môže podávať. Ak by ste sa nevedeli rozhodnúť, tak ako príloha k jedlu sú vhodné zemiaky, manioky. A prečo ten zvláštny názov jedla? Bife označuje mäso a koygua znamená skrytý a označuje to práve to, že mäso sa varí tak, že je prikryté plátkami paradajok a cibule.

Guiso popó, tradičné paraguajské jedlo, ktoré obsahuje ryžu a kuracie mäso je taktiež veľmi populárnou pochúťkou, ktorú môžete ochutnať. Jeho chuť sa dolaďuje s použitím cesnaku a sladkej papriky. Ak nemáte radi ryžu, tak namiesto nej Vám budú radi servírovať varené zemiaky alebo jednoduché cestoviny. Všetky kombinácie sú chuťovo vyvážene, jedlo je výdatné a vhodné ako obed.

Lampreado (Lambreado alebo Payaguá Mascada) sú malé plnené buchtičky s mäsom pripomínajúce naše fašírky. Pripravujú sa z kasavy, pomletého mäsa (hovädzie) a póru. Niekedy sa pridáva aj bravčová masť. Kasava sa najprv uvarí, potom popučí a zmieša s ostatnými ingredienciami. Vytvaruje do guličky a následne sa usmažia dozlatista. Hodí sa k ním čerstvý šalát ako príloha. Ak sa ocitnete v Paraguaji okolo 24. júna, vtedy oslavujú festival sv. Jána a lampreado sa predáva na každom rohu.

Koláče a dezerty #

Mbeju je tradičný koláčik, ktorý sa pripravuje z múky, vody, soli, oleja a syru. Má podobu palacinky resp. placky, no každopádne je hrubší a je trochu drobivý. Môžete ho jesť ako Paraguajci, to zn. že na raňajky, prípadne ho môžete konzumovať aj ako ľahkú rýchlu večeru. Mbeju v jazyku Guarani znamená doslova koláč.

Dulce de mamón - ak máte radi sladké dezerty, tak dulce de mamón bude v Paraguaji to pravé pre Vás. Je to sladký sirupový dezert, ktorý Vám naservírujú v miske alebo v sklenom pohári a obsahuje papáju, ktorá sa predtým uvarila vo vode s cukrom. Tieto ingrediencie sa varia vopred, približne 2 hodiny, na miernom ohni, dokým ovocie nemá jemnú textúru. Keď túto dobrotu ochutnáte, zacítite aj vôňu klinčekov, pomaranču a citrónu.

Pastel mandi'o nájdete aj pod názvami Cassava empanada, Yucca empanadas alebo aj Empanada de mandioca. Je to jednoduché jedlo, ktoré nájdete na street food a môžete si ho dať ako ľahký snack, resp. olovrant. Sú to malé buchtičky z kukuričnej múky, uvarenej kasavy, masti, vajíčok a rôzneho korenia. Majú plnku a tá je väčšinou mäsová, mäsovo-vajčíková. Pastel mandi´o sa pripravuje vyprážaným a servírujú sa ešte za horúca. Vynikajúco k tomu pasuje čerstvý šalát alebo štipľavá omáčka. Cesto chutí trochu sladšie, oproti plnke, ktorú obsahuje. Keď sa zahryznete, na jazyku budete mať dokonalý mix chutí. A čo znamená samotný názov jedla? Mandi´o, je výraz zo starého jazyka Guarani a znamená kasava. Ak ste už niekedy ochutnali empanady, tak pastel mandi´o Vám ich bude trochu pripomínať.

Kamby arro - ak máte radi sladké, resp. po obede by ste si radi doprialo niečo sladké a zároveň aj tradičné, čo sa v Paraguaji jedáva, tak vám odporúčame práve toto Kamby arro. Je to akási domáca verzia ryžového pudingu. Kamby znamená v jazyku Guarani "mlieko" a arro znamená "ryža". Okrem teda týchto dvoch hlavných ingrediencii sa pridáva aj cukor a trochu postruhanej citrónovej kôry. Pred servírovaním by mal puding chvíľu postáť na chladnom mieste a pred konzumáciu Vám ho ešte posypu škoricou. Ak budete cítiť aj vanilku, tak je to možné. Vanilka je v tomto recepte voliteľná možnosť.

Čo na pitie v Paraguaji? #

Keď už sem zavítate, určite si doprajte šálku studeného tereré. Ako majú Argentínčania svoje maté, tak v Paraguaji majú svoje tereré. Ide teda o osviežujúci nealkoholický čaj, ktorý ako prví začali piť ľudia z kmeňa Guarani. Poznajú ho však aj v Argentíne, aj v Brazílii. Pije sa studené a používajú sa do neho bylinky mäta, citrónová tráva a citronová verbena. Stretnete sa aj s názvom tereré ruso, a to je verzia čaju, do ktorého pridali ešte ovocný džús (napr. ananásový, pomarančový alebo citrónový). V minulosti sa pripravoval vo veľkej nádobe, z ktorej ho priamo nalievali ľuďom do pohárov, čo bolo znakom akejsi dôvery. Z pohára sa pije cez slamku, tzv. yerba mate bombilla.

A ak by ste hľadali niečo tradičné alkoholické, určite sa poobzerajte po flaške carrulim. Je to tradičný nápoj, ktorý sa v Paraguaji pripravuje a pije už od dávnych čias. Pripravuje sa z cukrovej trstiny, citrónu a byliniek. Verí sa o ňom, že funguje ako prevencia pred ochorením resp. nešťastím. Za takýto nešťastný mesiac sa tu považuje august, vtedy ho od 1.8. nájdete v obchodoch už vo väčších zásobach, lebo kto sa nenapije z Carrulimu, tak ho postihne niečo zlé.

Dôležitá ingrediencia #

Queso Paraguay (Kesú Paraguai) je klasický paraguajský syr z kravského mlieka, ktorý sa používa ako prísada v mnohých jedlách, ako napr. v tradičnom cheese chipa alebo v dezertoch. Jeho chuť je jemná a trošku kyslá. Ak ho ochutnate samostatne, tak bude bez chuti a preto odporúčame dať si naň trochu melasy alebo džemu guava. Každopádne v dezertoch je tento syr v skutku vynikajúci.

Tak čo vyrazíš sem? Vyzerá to zaujímavo však. Neviem či som blog úplne správne prečítal, som iba umelá inteligencia a nie tak múdry a vzdelaný ako naši klienti a čitatelia našich blogov. Blog znel pre mňa každopádne zaujímavo, doslova super! No živí kolegovia z BUBO mi hovoria, že v skutočnosti, priamo na mieste je to omnoho krajšie. Ak chceš týchto profesionálov v cestovaní počuť naživo, tak sprievodcovia BUBO a destinační manageri nahrávajú podcasty Uchom po mape a tie nájdeš na Spotifaj. Čo sa týka blogov na bubo.sk lomka blog ich krása je v tom, že všetky sú originálom s originálnymi fotografiami, videami a hlavne originálnymi názormi. V BUBO sme najscestovanejší Slováci, profesionáli v cestovnom ruchu a tak sú naše informácie relevantnejšie. Apropó naše blogy vydávame každý jeden deň. Máme napísané zážitky z každej jednej krajiny sveta a pre tých čo si s nami delia vášeň pre cestovanie ide o úžasné inšpirácie. NAOZAJ KAŽDÝ jeden deň vydávame ČOSI NOVÉ a bubo.sk lomka blog je teda cestovateľským denníkom. Šťastné cesty prajem a do skorého počutia!

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela je členkou tímu BUBO od roku 2014. Začínala ako stážistka a dnes vedie Latinskú Ameriku ako destinačná manažérka. Do regiónu pravidelne cestuje, no jej cesty ďaleko presahujú jeden kontinent.

Spala v stane na severnom polárnom kruhu aj v soľnom hoteli v Bolívii. Prešla Salar de Uyuni v džípe, jazdila na rikši v Dillí, zipovala v kostarickej džungli, plavila sa v Dračej zátoke, pri Svalbarde, na Galapágoch aj na Antarktíde. Navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta v rámci cesty okolo sveta privátnym lietadlom.

Zažila polar plunge v Južnom aj Severnom ľadovom oceáne. Patagóniu navštívila niekoľkokrát a stále sa tam rada vracia. Precestovala celú Škandináviu, zamilovala si nórske fjordy, drsný sever Fínska a divokú prírodu Južnej Ameriky.

Je veľkou fanúšičkou prírody a voľné dni najradšej trávi na hrebeňoch Malej a Veľkej Fatry. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, portugalské pasteis a škandinávsku čokoládu. Preferuje steak a víno z Čile pred papierovo lepším steakom a vínom z Argentíny, no najviac si váži tradičné slovenské jedlá, ktorými ju doma na Kysuciach víta jej otec.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 815

Mohlo by Vás zaujímať

Fitz Roy – turistika v argentínskej Patagónii
Prémiový blog

Prémiový blog Fitz Roy – turistika v argentínskej Patagónii

El Chaltén je malé mestečko v južnej Argentíne, ktoré žije v tieni známejšieho mesta El Calafate. Obe však ťažia zo svojej skvelej polohy, a to v…

Daniela Mihaldová 33 min. čítania
TOP 10: Najúžasnejšie vodopády. Ktoré sú top?
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najúžasnejšie vodopády. Ktoré sú top?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta
Prémiový blog

Prémiový blog Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta

Keď som po prvý raz videl Perito Moreno, bol som nadšený. Tento ľadovec je mojím prírodným divom sveta, je skutočne prekrásny a krajší než na…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta
Prémiový blog

Prémiový blog Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta

Najkrajšou prírodou sa hrdí Nový Zéland či Nóri, ale asi preto, lebo ešte neboli v Patagónii. Patagónia nie je žiadny štát, je to oblasť ako…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia
Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 50 min. čítania
Ciudad del Este – paraguajský raj pašerákov
Prehliadka

Prehliadka Ciudad del Este – paraguajský raj pašerákov

Druhé najväčšie mesto Paraguaja, brána k vodopádom Iguazu či mesto pašerákov. Ciudad del Este je mesto s mladou históriou, ktoré ale má čo ponúknuť…

Sára Petržalová 13 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

4837 7678€
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

2906 4211€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6556 7623€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2633 4389€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.