Litva – v jednom z najkrajších stredov Európy

Litva – v jednom z najkrajších stredov Európy

Šarmantná pobaltská krajina, pripravená očariť vás svojimi peknými mestami, kultúrnym aj prírodným bohatstvom, zaujímavými tradíciami... Litva je pre svet stále vyhľadávanejšou turistickou destináciou, a zďaleka nielen pre svoju dobrú geografickú i dopravnú prístupnosť. Tu je niekoľko najzaujímavejších miest a faktov, pre ktoré sa oplatí Litvu navštíviť...

Litva je najjužnejšou krajinou Pobaltia a či už nábožensky, históriou alebo životným štýlom je na rozdiel od Estónska viac stredoeurópska než škandinávska.

Podobne ako Slovensko, aj Litva hlása, že v jej krajine sa nachádza stred Európy. Na Slovensku umiestňujeme stred Európy do obce Kremnické Bane), vedci z Francúzska dali za pravdu Litovčanom a v roku 1989 určili za geografický stred Európy dedinku Purnuškés, 26 kilometrov severne od Vilniusu, takto ho aj zapísali do Guinessovej knihy rekordov a stĺp z bieleho granitu vrchu s hviezdami a korunou si túto poctu pripomína.

Vedeli ste, že... #

  • Litovská republika má rozlohu 65 300 km2 ?
  • tu žije 2 821 000 obyvateľov?
  • v 14. storočí bolo Litovské veľkokniežatstvo jedným z najmocnejších štátov východu? Potom sa spojilo s Poľskom, od konca 18. storočia si ich začali prisvojovať Rusi.
  • krajina vyhlásila nezávislosť v roku 1990? 
  • tunajší jantár je jeden z najcennejších na svete? Pozdĺž baltického pobrežia sa vinie 98 km Jantárová cesta, v rámci ktorej môžete navštíviť Jantárový záliv, tematické múzeá a galérie.
  • Litva bola prvá krajina, ktorá sa odtrhla od bývalého Sovietskeho zväzu?
  • Nebola vystavená silnej rusifikácii – Rusov tu žije málo a katolicizmus tu stále prevláda nad ortodoxou vierou.

Zo stredu Európy do metropoly #

Litovčania si naozaj dávajú záležať, aby im svet uveril, že stred Európy je práve u nich. Okolo slávneho stĺpu v Purnuškési, symbolizujúcemu tento stred je vybudovaný celý elegantný areál s amfiteátrom, ale aj luxusným golfovým ihriskom. Nájdete tu kameň s vytesanými koordinátmi geografického stredu – 54 stupňov 54 minút severnej šírky a 25 stupňov 19 minút východnej dĺžky, sú tu tiež umiestené stožiare s vlajkami európskych štátov. Okolo je vybudovaný Kartografický národný park – Stred Európy, súčasťou ktorého je aj staroveké hradisko Bernotai a pohrebisko starých pohanov.

Keď už sme tak blízko metropoly, poďme sa rovno pozrieť do pôvabného Vilniusu. Príjemné bohémske mesto Baltu, známe svojím pouličným umením aj dobrým pivom z lokálnych domácich pivovarov. Nikde inde sa tak vkusne nesnúbi história so súčasnosťou. Nadchne vás historické centrum, patriace do zoznamu svetových dedičstiev UNESCO, ale aj trendy kaviarne a reštaurácie, nádherné barokové kostoly tu striedajú modernistické budovy. Môžete navštíviť niektorú z mnohých galérií, obdivovať množstvo skulptúr priamo na ulici. Vilnius sa pýši krásnou radnicou, prezidentským palácom, či katedrálami sv. Anny a sv. Kazimíra.

Určite zájdite na Katedrálne námestie s impozantnou Katedrálou sv. Stanislava a sv. Vladislava ešte zo 14. storočia, s tromi sochami na vrchu. Na námestí nájdete aj kamennú pamätnú dosku, pripomínajúcu udalosť z roku 1989, kedy sa medzi Vilniusuom a estónskym Tallinom vytvorila ľudská reťaz na protest proti sovietskej okupácii. O pol roka sa Litva stala slobodnou... Dnes sa toto miesto s doskou na námestí volá aj stebuklas – zázrak, a vraj prináša šťastie, treba si tu preto niečo zaželať.

Keď ste si Vilnius pekne pochodili, dajte si ešte drink hore v sky bare hotela Radisson, ktorý odhaľuje nádherný výhľad na metropolu.

Nikde inde sa tak vkusne nesnúbi história s modernou, ako vo Vilniuse.

Trakai – hrad uprostred jazier #

Asi tridsať kilometrov od Vilniusu nájdete mestečko Trakai. Už jeho poloha je exkluzívna – leží na polostrove, obkolesenom vzájomne pospájanými jazerami, uprostred krásnej prírody. Trakai bol kedysi vojenským aj politickým sídlom krajiny, s dvomi impozantnými hradmi. Jeden z nich sa zachoval dodnes, a je jedným z najkrajších hradov Európy. Je romanticky obkolesený jazerom, na ktorý sa dostanete dreveným mostíkom, čo len umocňuje silnú atmosféru Trakaia. Prezrite si jeho úchvatné siene i zaujímavé nádvorie. Zájdite si na koniec mesta, zužujúceho sa do jedinej uličky, pozorujte rybárov na jazere.. Zaujímavosťou je, že patrónom malebného mestečka je český svätý Ján Nepomucký. Mimochodom, Litva sa kedysi nazývala aj ako ´kráľovstvo drevených hradov´- pevností tu bolo naozaj neúrekom, väčšinou stáli na kopcoch a mali ochraňovať ťažko skúšané územie a jej obyvateľov pred početnými nepriateľmi...

Kaunas – nádherné mesto na sútoku riek Nemunas a Neris, druhé najväčšie v Litve. Mesto s pohnutou minulosťou, ktoré zažilo požiare, útoky Napoleona, Sovietov, nacistov... O to viac sa snaží vyrastať do krásy. Nájdete tu teda veľa moderných budov, ale aj kus vzácnej histórie. Za návštevu určite stojí stredoveký zámok, či Kostol sv. Juraja, aj tu nájdete množstvo prvkov zaujímavého street-artu. V Kaunase je aj najstarší gotický kostol Litvy – Kostol sv. Gertrúdy – skutočný klenot svojho druhu. V tunajšej Chorovej synagóge zas vraj uvidíte najkrajší oltár v európskom židovskom svete.

Litovčania sú veľmi hrdí na tunajší štadión Žalgirio Arena, aj na vychýrený domáci basketbalový tím. Ak sa nebojíte, navštívte unikátne Múzeum diablov, plné sôch ľudí, o ktorých sa hovorilo že majú niečo spoločné s diablom. Viac ako tritisíc exponátov je zozbieraných z celého bývalého Sovietskeho zväzu. Zájdite si aj do miestnej Zoo.

V Múzeu diablov nájdete až tritisíc exponátov s čertovskou tematikou.

Jazyk z piesku, chránený UNESCO #

Vilnius či Kaunas sú typickými ukážkami mestskej, architektonickej a historickej krásy krajiny, no Litva má aj svoju očarujúcu prírodu. Je lesnatá, na každého obyvateľa tu pripadá 0,5 hektára lesu. Má päť národných a 30 regionálnych parkov, 254 prírodných a kultúrnych rezervácií, stovky riek a asi šesťtisíc jazier.

Jedným z najkrajších prírodných miest Litvy je Kuršský záliv – oddelený od mora úzkym piesočnatým jazykom – polostrovom nazývaným ako Kuršská Kosa. Tento útvar bol vraj vytvorený ľadovcom už pred päťtisíc rokmi. Nádherná zalesnená krajina s jednými z najväčších piesočných dún v Európe a malebnými dedinkami je rezervácia, takisto pod ochranou UNESCO. Neďaleko Kuršskej Kosy je Klaipéda - asi najvýznamnejší prístav krajiny, tretie najväčšie mesto. Vojnou zničené mesto dnes vyrastá do krásy. Nájdete tu veľa divadiel, galérií, Múzeum hodín, Múzeum kováčskych výrobkov či Vlastivedné múzeum. Spracúva sa tu jantár, pochádzajúci ešte z treťohôr.

Najviac jazier – až 126 na ploche 407 km2 zasa nájdete v Národnom parku Aukštaitija, vzácnom pre svoju biodiverzitu. Až 60 percent všetkých rastlín, ktoré existujú v Litve, nájdete práve v okolí tohto parku. Nachádza sa tu aj včelárske múzeum, vodný mlyn, súčasťou rezervácie je drevený kostol v Palušé, či pôvodné domy, kde uvidíte ľudí, oblečených v krojoch. Najkrajšie prechádzky sú v okolí jazera Baluosas. Skvelým tipom sú aj pláže v meste Palanga pri Baltickom mori. Krásne piesočné pobrežie ponúka najmä v lete perfektnú dovolenku.

Hora krížov je dôležité pútnické miesto krajiny – umelý pahorok, ktorý sa nachádza severne od mesta Šiauliai. Pohľad na pahorok s tisícmi krížov môže pôsobiť dosť zvláštne, no ide o jednu z najpopulárnejších atrakcií Litvy. Kedysi práve tu údajne stal hrad livonských rytierov. Kríže tu pribúdali na počesť viacerých krvavých udalostí v histórii krajiny – od novembrového poľského povstania až po boje so sovietskymi okupantmi, no turisti sem prinášajú stále ďalšie kríže.

Práve tu môžete symbolicky ukončiť potulky Litvou. Krajinou, nesmierne hrdou na svoju štátnosť, jazyk, tradície, históriu, v ktorej bola vždy vystavená cudzím vplyvom, no dokázala si zachovať to svoje – litovské. Aj preto je dnes unikátnou, svojskou krajinou, ktorá má jednoznačne čo ponúknuť svetovému turizmu.

Alexandra Tinkova

Alexandra Tinkova

Alexandra Tinkova

Saša je vyštudovaná novinárka, pre žurnalistiku a písanie sa rozhodla už v detstve - písmená, príbehy, knihy, blogy sú dodnes jej najväčšou láskou. Má však vášeň aj pre iné európske jazyky, popri angličtine si pridala k základom francúzštiny aj taliančinu, do ktorej sa zamilovala tak, že napokon na Apeninskom ostrove pár rokov zostala. V jej srdci má okrem Talianska zvláštne miesto aj Provensálsko, Grécko, Španielsko, chorvátske pobrežie... Rada objavuje gastronómiu, historické pamiatky, ale aj kultúru, keďže je milovníčkou hudby - južanskej, ale aj r´n b, soulu, či gospelu.

Zo zájazdu:

Alexandra Tinkova

Posledná úprava článku | Prečítané: 1219

Mohlo by Vás zaujímať

Klaipeda a Kuršská kosa – kúsok Sahary v Európe Prehliadka

Prehliadka Klaipeda a Kuršská kosa – kúsok Sahary v Európe

Neďaleko mesta Klaipeda, najrušnejšieho prístavu Litvy, sa na Baltskom mori tiahne úzky a 98 km dlhý polostrov zvaný Kuršská kosa. Hoci sa tento…

Filip Bobek 9 min. čítania
Vilnius - pamiatky a rady v Jeruzaleme severu Vilnius

Vilnius Vilnius - pamiatky a rady v Jeruzaleme severu

Hlavné mesto Litvy poznáme aj pod prezývkou Jeruzalem severu, pre svoju kedysi silnú židovskú komunitu. Aktuálne má vyše pol milióna obyvateľov a…

Matej Barvirčák 15 min. čítania
Litva – v jednom z najkrajších stredov Európy Blog

Blog Litva – v jednom z najkrajších stredov Európy

Šarmantná pobaltská krajina, pripravená očariť vás svojimi peknými mestami, kultúrnym aj prírodným bohatstvom, zaujímavými tradíciami... Litva je…

Alexandra Tinkova 4 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2556 3195€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.