Chorvátsko – krajina tisíc a viac ostrovov

Chorvátsko – krajina tisíc a viac ostrovov

„Dobro došli!“ Vitajte pri slovenskom mori! To bola čarovná formulka, ktorá za socializmu predstavovala pre väčšinou Slovákov vrchol turizmu, aký sme mohli zažiť. Nebolo veľa možností, kam inam, no malo to svoje čaro. To bola skrátka naša exotika: Malebné pobrežie Jadranu, čarovné ostrovy, večerný romantický koncert cikád v píniových hájikoch, škampi a crno vino...

Časy sa rapídne menia, v 21. storočí sa Slováci dostali do všetkých končín zemegule. No do Chorvátska už budeme mať vždy akosi bližšie. Kilometrami aj srdcom. A aj po precestovaní celého sveta sa sem opäť radi vraciame. Ako domov...

Pôvabnej ex-juhoslovanskej krajine patrí dnes až vyše dvoch tretín východného pobrežia Jadranského mora, čo z nej robí bezkonkurenčnú letnú destináciu. Navyše, atraktívny podlhovastý tvar Chorvátska ponúka rozmaznanému dovolenkárovi zájazd na rôzne štýly, a to zďaleka nielen pri mori. Vďaka svojej búrlivej a pestrej histórii sa tu zachovali dych berúce pamiatky z rôznych historických období, mnohé nájdete na zozname UNESCO.

Okrem rozprávkového pobrežia ponúka Chorvátsko aj nádherné vnútrozemie s národnými parkami, riečnymi kaňonmi, jaskyňami a jazerami, zaujímavú lokálnu gastronómiu, ale aj niekoľko naozaj špičkových vín. Okrem toho vás táto krajina a jej ľudia zvábia svojimi typickými spevmi, muzikalitou, veselosťou, srdečnosťou... Slovanská spolupatričnosť funguje!

Vedeli ste, že... #

  • Chorvátsko už dlohodobo každoročne navštívi takmer milión Čechov a Slovákov?
  • V čarovnej zátoke Zavratnica v Dalmácii, ktorá patrí medzi najkrajšie prírodné výtvory krajiny, sa nachádza hotový raj pre milovníkov šnorchlovania, narazíte tu na potopený vrak nemeckej lode z 2. svetovej vojny?
  • Ten krásny obraz zhora na ostrov vo forme srdca, ktorý sa podarilo zmapovať vďaka Google Earth, pochádza tiež z Chorvátska? Ide o neobývaný ostrovček Galešnjak pri Zadare, ktorého tvar sa stvoriteľovi naozaj vydaril.
  • Okrem Nikolu Teslu dali Chorváti svetu aj viazanku? Dnes obľúbený a rozšírený módny doplnok (hovorili mu cravat) nosili ako prví práve chorvátski vojaci už v 17. storočí. Keď ich takto vyparádených videl francúzsky kráľ Ľudovít XIII., odkukal to od nich. A od neho celý svet.
  • hľuzovky nie sú len talianske? Chorváti sa výskytom týchto vzácnych húb môžu pýšiť takisto, na Istrii, v Motovunskom sa dokonca údajne v roku 1999 našla najväčšia hľuzovka biela na svete, vážiaca jeden a pol kilogramu, ktorá bola zapísaná aj do Guinessovej knihy rekordov.
  • Americký Biely dom je postavený z kameňa z ostrova Brač?
  • Chorvátska mena kuna je naozaj pomenovaná po tom hlodavcovi? 

Chorvátsko – krajina s necelými päť miliónmi obyvateľov, má jedno z najkrajších aj najčlenitejších pobreží na svete. Je rozmanité, romantické, ponúka všetky druhy dovoleniek pri mori, od športových a adrenalínových, poznávacích, až po úplne pasívne, ´vyvaľovacie sa´. Patrí k nemu dokopy až 1246 ostrovov! Obývaných je necelých päťdesiat, no keď sa rozhodnete preskúmať už len tie, máte postarané o zábavu na celý život. A pritom každý ponúka niečo iné, svojské... No je to aj krajina doslova stvorená na výlety, treky po vnútrozemí, objavovanie tamojších hradov, zákutí, regionálnych a kultúrnych odlišností...

Chorvátsko má jedno z najčlenitejších pobreží sveta, patrí k nemu spolu 1246 ostrovov.

More na dosah ruky #

My začnime objavovanie Chorvátska v Istrii, ktorá je pre Slovákov naozaj čo by kameňom dohodil. Najväčší polostrov v Jadranskom mori, susediaci so Slovinskom ponúka okrem hľadania prvotriednych hľuzoviek aj ideálnu klímu, pláže lemované borovicovými hájikmi, no aj mestá a mestečká s pútavou históriou. Pula na juhu Istrie v Benátskom zálive sa pýši impozantným rímskym amfiteátrom a svojskou historickou atmosférou, svedčiacou, že kedysi bola Istria súčasť slávneho impéria, ale aj fascinujúcim archeologickým múzeom, či krásnou niekoľkokilometrovou štrkovou plážou Valkane. Plážami sú tu vychýrené aj mestečká Opatija, Rovinj, či Poreč, ktoré sa pýši tiež unikátnou prastarou Eufraziovou bazilikou, patriacou medzi dedičstvá UNESCO. Urobte si výlet na istrijský ostrov Brijuni, ktorý je zároveň národným parkom.

Na ostrovčekoch Rab, či Pag v Kvarnerskej časti pobrežia zažijete pravú rybársku idylku s čerstvo ulovenými darmi mora na tanieri a pohárikom vína pri západe slnka... Nežartujeme, v Chorvátsku naozaj robia špičkové vína! Len treba vedieť.

Obilnica Chorvátska, najlepšie vína aj guláš #

Top víno Graševina pochádza zo slavónskych nížin na severovýchode krajiny. Ide o veľmi úrodnú zem, označovanú za obilnicu Chorvátska, bohatú na lesy, ktorou pretekajú rieky Dráva a Sáva (v srbskej časti aj Dunaj). Je to región, preslávený tiež chovom koní. Nájdete tu prírodný park Papuk, nad mestom Osijek sa zas rozkladá jedno z najväčších zachovaných močiarnych území v Európe – Kopački rit. Darí sa tu skrátka všetkému, a mimoriadne aj hroznu. Jedna z najstarších európskych vínnych pivníc je v Kutjeve. No Slavónsko je typické tiež klobás, salám, šunky, majú tu veľa typických jedál z bravčoviny, teľaciny, preslávený je tunajší rybací paprikáš, či guláš. Nečudo, región hraničí aj s Maďarskom.

Najznámejší chorvátsky národný park Plitvice preslávil Vinettou, no úchvatná terasovitá sústava šestnástich jazier, prepojených kaskádami a vodopádmi vie toho určite ponúknuť oveľa viac, ako len pár filmových spomienok. Oblasť s rozlohou 295 km2 je od roku 1979 zaradená na zoznam svetového dedičstva UNESCO (hoci národným parkom je už od r. 1949), nachádza sa v nadmorskej výške 500 až 640 metrov. Okrem jazier a lesov dotvára krásu oblasti rieka Plitvica, ktorá padá vysokým vodopádom do kaňonu a vytvára tak jedno úchvatné prírodné divadlo. Celý park je perfektne pripravený pre turistov vďaka prehľadnej sieti trás a chodníčkov, množstvu chodníkov ho môžete dokonale a dôverne poznať a prechodiť. Alebo sa plaviť parníčkom po jazere Kozjak...

Plitvické jazerá každoročne navštívi viac ako dvesto tisíc turistov.

V elegantnej metropole i u pána Teslu #

Hlavné mesto Záhreb na Sáve svojou eleganciou prirovnávajú aj k Viedni. Nie je to ďaleko od pravdy. Zastavte sa raz cestou k moru aj tu, v čulo bijúcom srdci krajiny, budete milo prekvapení! V prvom rade je Záhreb príjemne akurátne veľký, resp. skôr neveľký. Historické centrum zvládnete aj pešo. Barmi, kaviarňami a reštauráciami to žije na Námestí Jela Benačiča a v jeho okolí. Určite neobíďte záhrebskú katedrálu, podľa viacerých rebríčkov jednu zo sto najkrajších pamiatok sveta a najvyšší chrám krajiny, pozrite si aj menší, ale nádherný Kostol sv. Marka. Zájdite si na trh Dolac, pozrite si mesto z Veže Lotrščak, na Strossmayerovej promenáde s parkom, ktorý sa považuje za pľúca metropoly, sa nadychujte atmosféry hrdej balkánskej metropoly.

O tom, že Slovania a Balkánci zvlášť sú sofistikovaní a majú zmysel pre humor a detaily, svedčia aj netradičné múzeá. Múzeum ukončených vzťahov funguje tak, že sem ľudia po rozchodoch jednoducho prinášajú predmety, ktoré im zostali po bývalých. Múzeum ilúzií je zasa založené na zaujímavých optických trikoch, ktoré jednoducho treba vidieť a zažiť na vlastné oči...

Ak idete radi za spoznávaním krajiny aj ďalej, zájdite si do dedinky Smiljan (v centrálnom Chorvátsko v Licko-senjskej župe), kde sa v roku 1856 narodil možno najznámejší chorvátsky rodák – vizionár, génius, objaviteľ Nikola Tesla. Celosvetovo známemu vedcovi tu zriadili celý tematický park, ktorého súčasťou je jeho rodný dom, ortodoxný chrám a mini-múzeum relikvií z Teslovho života a modelov jeho objavov.

Chorváti majú najväčšie hľuzovky, vynašli kravatu a majú svetového vynálezcu a génia – Nikolu Teslu.

Sladká voňavá slnečná Dalmácia #

Vychýrená Dalmácia sa ťahá od Zadaru až po Albánsko, jej pobrežie je lemované množstvom ostrovov a ostrovčekov. Asi toľko, koľko je bodiek na tele psa dalmatínskeho. Tu na vás čaká ten pravý juh... Príjemné letovisko Zadar s romantickými uličkami a kvalitnými mestskými plážami sa pýši rímskym fórom, viacerými kostolmi a kláštormi zo stredoveku, či Morským organom – známymi bielymi schodmi s rúrkami, ktoré pri dotyku vĺn hrajú podmanivé južanské melódie... Dalmátska krásavica, jeden z hlavných prístavov krajiny, belostný Split vo svojom srdci ukrýva poklad, chránený UNESCO – zvyšky Diokleciánovho paláca.

Nádherný ostrov Vis v strednej Dalmácii bol ešte v 90-tych rokoch vojenskou základňou. Dnes si tu v rámci návštevy môžete prezrieť staré bunkre, či vraky, no aj vylihovať na nádherných tyrkysových plážach. Perla Dalmácie, celého Chorvátska, ale vôbec južnej Európy je Dubrovnik, ktorého historické jadro je svetovým unikátom, chráneným UNESCO. Okrem nádherného centra má toto mesto v raji aj nádherné zelené pobrežie, prevoňané píniami, skvelé reštaurácie, tajomný genius loci. Stratiť sa v romantických uličkách, dať si ustrice v maličkej reštaurácii kdesi pod hradbami...pozor, aby sa vám z toľkej krásy nezakrútila hlava! Miestni o kráse svojho mesta dobre vedia, a patrične to cítiť aj na cenách jedného z najdrahších, ak nie najdrahšieho chorvátskeho mesta.

A to sme ešte stále neboli na jednom z najjužnejších, najväčších, najslnečnejších a asi najvoňavejšom z chorvátskych a európskych ostrovov – Hvare. Skvelé hotely, pláže, kus histórie, ale aj raj byliniek, oregana, levandule, ktorej vôňa sa tu vznáša všade vo vzduchu. Pozor, vraj na toto miesto môžete chytiť závislosť, a srdcom tu už navždy zostanete... Napokon, to sa vám ľahko môže stať aj na iných miestach Chorvátska. Krajiny, ktorá bola pre nás paradoxne už za čias temna tou ´obyčajnou´, dostupnou dovolenkou. A tak sme si možno ani neuvedomovali, koľko krás a unikátov na európske, ale aj svetové pomery v sebe ukrýva. Jednoducho – dobre dôjsť. A ťažko odísť...

Alexandra Tinkova

Alexandra Tinkova

Alexandra Tinkova

Saša je vyštudovaná novinárka, pre žurnalistiku a písanie sa rozhodla už v detstve - písmená, príbehy, knihy, blogy sú dodnes jej najväčšou láskou. Má však vášeň aj pre iné európske jazyky, popri angličtine si pridala k základom francúzštiny aj taliančinu, do ktorej sa zamilovala tak, že napokon na Apeninskom ostrove pár rokov zostala. V jej srdci má okrem Talianska zvláštne miesto aj Provensálsko, Grécko, Španielsko, chorvátske pobrežie... Rada objavuje gastronómiu, historické pamiatky, ale aj kultúru, keďže je milovníčkou hudby - južanskej, ale aj r´n b, soulu, či gospelu.

Zo zájazdu:

Alexandra Tinkova

Posledná úprava článku | Prečítané: 570

Mohlo by Vás zaujímať

Najväčší európsky cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Najväčší európsky cestovateľ

Bol, či nebol v Číne? Priniesol Marco Polo špagety do Číny, papierové peniaze a okuliare z Mongolska a vyspal sa so stovkou Tibeťaniek? Do konca…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
KVÍZ: Poznáte Balkán? Otázky, ktoré vás preveria Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Balkán? Otázky, ktoré vás preveria

Dovolenka v Chorvátsku je špecialitou Slovákov dlhé roky. Mnohí však čoraz častejšie vyhľadávajú aj relax pri mori v Albánsku či Čiernej Hore,…

Viktor Háber 10 min. čítania
Záhreb - srdce Chorvátska Záhreb

Záhreb Záhreb - srdce Chorvátska

Hlavné mesto Chorvátska, Záhreb, je do značnej miery prekvapením pre strednú Európu, mesto ktoré spája drsnú kultúru severnej Európy s uvoľnenými…

Eva Andrejcová 16 min. čítania
Dubrovník – navštívte Perlu Jadranu Dubrovnik

Dubrovnik Dubrovník – navštívte Perlu Jadranu

Historické centrum (zapísané v zozname Svetového dedičstva UNESCO) obohnané zachovanými mestskými hradbami, situované v blízkosti prístavu,…

Ivana Tomášová 23 min. čítania
Split - historická perla Dalmácie Split

Split Split - historická perla Dalmácie

Slováci chodia do Chorvátska veľmi radi dovolenkovať prevažne kvôli krásnemu moru, plážam, počasiu, strave, vínu.... dôvodov je veľa. Často však…

Martin Ferenčík 14 min. čítania
Martin Kukučín Blog

Blog Martin Kukučín

Spisovateľ, lekár, cestovateľ, môj vzor. O jeho literárnej tvorbe sa u nás napísalo veľa. Naopak o pobyte Martina Kukučína v Južnej Amerike skoro…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2636 3295€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.