Neďaleko mesta Klaipeda, najrušnejšieho prístavu Litvy, sa na Baltskom mori tiahne úzky a 98 km dlhý polostrov zvaný Kuršská kosa. Hoci sa tento útvar začína od ruského Kaliningradu, polovica územia patrí pod správu Litvy. Práve tam sa nachádza väčšina klenotov tohto regiónu.

Čím je výnimočný tento malý kúsok Európy? Kuršská kosa má husté ihličnaté lesy, bohaté náleziská jantáru a, v neposlednom rade, piesočné duny prezívané Sahara severu. Tento región prírodnej a kultúrnej rozmanitosti je pod ochranou UNESCO a láka turistov z celého sveta. Poďme sa s ním trochu bližšie zoznámiť.

Klaipeda zhora - mesto a prístav.

Klaipeda zhora - mesto a prístav.

Klaipeda – čo vidieť v meste #

Klaipeda je najrušnejší obchodný prístav v Litve, ktorý je ideálnym východiskovým bodom pre návštevu Kuršskej kosy. No aj samotné mesto má v ponuke oveľa viac zážitkov, než by ste možno sprvu čakali.

Litovská Klaipeda je známa ako mesto rozmanitých sôch. Nájdeme tu umelecké diela rôznych veľkostí a tvarov, ktoré najčastejšie znázorňujú fantastické tvory a zvieratá. Patrí sem Morská panna, Vodný drak, Mačka s tvárou džentlmena, Magická myška, Čierny duch mosta a veľa ďalších. Koľko ich nájdete vy?

Prechádzame sa cez centrum mesta popri voňavých kaviarničkách, až dorazíme na Divadelné námestie. Tu sa nachádza klaipedské divadlo drámy Aikšté, ktoré je okrem svojej umeleckej scény výnimočné aj z historického hľadiska.

Klaipeda bola prvým litovským mestom, ktoré počas druhej svetovej vojny obsadili nacisti a práve z balkóna tohto divadla prednášal Adolf Hitler.

Oproti divadlu stojí socha Aničky z Tharau, hlavnej postavy najpopulárnejšej nemeckej romantickej básne, ktorej autor sa narodil práve v Klaipede. Táto socha bola údajne ukradnutá miestnymi obyvateľmi, aby ju ušetrili od zla nacistickej invázie, než sa znova vrátila na svoje miesto.

Dnešňá Klaipeda je príjemným a moderným mestom, kde sa mieša nemecký a škandinávsky vplyv na architektúre jednotlivých budov, a teda bude toto miesto úplne odlišné od ostatných v Litve. Navyše, rôzne ikonické lode v prístave zo všetkých kútov severnej Európy a Pobaltia dávajú mestu vskutku špecifický náboj.

Klaipeda nie je zrovna mesto pretkané pamiatkami, ide tu skôr o jedinečnú atmosféru a nesmierne zaujímavé okolie, no viete aj tu čo-to popozerať. Okrem spomenutého divadla či sochy určite nevynechajte Klaipédský hrad, ktorého vznik sa datuje až do roku 1252. Rovnako tu neprehliadnete Kostol Márie, kráľovnej mieru, ktorého hlavná veža sa týči do výšky 46,5 metra.

Milovníci piva nemôžu obísť ani najstarší pivovar v krajine, ktorým je Švyturys - po prvý raz otvorený ešte v roku 1784 a pivo sa tu varí až dodnes. V Klaipede vás prekvapí aj mnoho vysokých a moderných presklených budov ako Pilsotas, BIG 2 Complex, K Tower, D Tower, Klaipédos buré či Aukštoji Smetlé. Architektúra sa tu strieda v rôznych štýloch, a tak určite môžeme označiť pobrežné litovské mesto za unikát.

Čo ochutnať v Klaipede #

Pokiaľ si na zoznamovanie sa s Klaipedou vyčleníte deň, na večeru si na vás počká sieť litovských reštaurácií Etno Dvaras. V BUBO tu odporúčame ochutnať studenenú cviklovú polievku šaltibarščiai, ktorá vás najmä počas leta príjemne osvieži. Ako hlavné jedlo si doprajte obrovské mäsové knedličky v tvare vzducholodí zvané cepelinai. V niektorých podnikoch si viete dopriať cepelin, ktorého hmotnosť dosahuje až celé jedno kilo.

Prakticky kedykoľvek počas dňa, keď na vás príde hlad, si nesmiete nechať ujsť tradičné litovské špeciality ako šašlík (mäsový špíz), mäsové pirôžky či cesnakovo-chlebové chrumky.

Ak máte chuť na sladké, odporúčame vyskúšať tradičnú stromovú tortu. Táto vysoká torta sa vyrába vylievaním cesta na točiacu sa špirálu, z ktorej cesto pomaly vyteká a tvaruje symbolické „konáre“ torty. Tento proces výroby môže trvať aj celé hodiny, preto sa táto torta zvyčajne servíruje len pri výnimočných príležitostiach, ako sú napríklad svadby.

Kedy navštíviť Klaipedu?

Ak má vaša dovolenka v Litve správne načasovanie, posledný júlový víkend sa v Klaipede koná najpopulárnejší letný festival celého roku - Klaipedský festival mora. Známy je najmä prehliadkou plachetníc, ktoré sa plavia po riečnom kanále na počesť miestnych námorníckych tradícií.

Tieto loďky priplávajú z viacerých prístavných miest Baltského mora z Nemecka, Poľska, Fínska či Lotyšska. Počas tejto prehliadky sa tu koná viacero hudobných vystúpení, pričom celé námestie je obklopené stánkami s občerstvením a remeselnými výrobkami.

Morský festival v Klaipede. Atmosféra aj jedlo sú tu vynikajúce.
Foto: Filip Bobek — BUBO

Čo v okolí Klaipedy #

Keďže pre väčšinu obyvateľov nie je atraktívne tráviť letnú dovolenku v tej istej oblasti, v ktorej plávajú prepravné lode, majú na výber dve možnosti - prejsť do susedného mesta Palanga alebo trajektom prekonať úzky prieplav a dostať sa na Kuršskú kosu.

Plavba trvá iba päť minút a odtiaľ je to len kúsok ku krásnym piesočným plážam pri Baltskom mori. Pre odvážlivcov je tu taktiež možnosť okúpať sa na nuda pláži.

Na severe polostrova si môžete zájsť na exkurziu do jednej z viacerých expozícií - ako napríklad výstava starých lodí či veľmi populárne akvárium a delfinárium.

Na samotnom cípe polostrova sa vyplatí nachvíľu si sadnúť na mólo Morskej brány a sledovať radu rozsiahlych lodí prechádzať priamo popri nás. Je to ulovený zážitok.

Vznik a história regiónu Neringa #

Na potulkách Litvou sa v BUBO presunieme smerom na juh a odídeme z regiónu Klaipeda. Vstupujeme do nového regiónu - Neringa, ktorého územie tvorí takmer celá litovská časť Kuršskej kosy. Druhá polovica tohto prírodného útvaru už patrí pod ruskú oblasť Kaliningrad.

Meno tohto regiónu sa viaže s miestnou legendou. Podľa nej to bola práve obryňa Neringa, ktorá vytvorila Kuršský záliv tým, že vo svojej zástere poznášala piesok okolo osady Klaipeda, aby tak chránila rybárov od nebezpečenstva morských prúdov.

Pôvodne však tento polostrov vznikol vplyvom morských prúdov a vetrov a od 19. storočia je aktívne zachovávaný aj činnosťou miestnych obyvateľov. Nadmerným rúbaním stromov a následnou eróziou sa zdvihli piesočné duny, ktoré pochovali pôvodne najstaršie osídlenia. Preto sú pri dunách postavené umelecké diela krížov na pamiatku týchto dediniek.

Od tej doby bolo okolo dún vysadených viacero stromov, aby sa piesok ďalej nešíril a život na polostrove bol naďalej možný. Už vtedy sa prvýkrát ľudstvo poučilo o dôležitosti zachovávania prírodných zdrojov. Napriek tomu je iba 6 % tohto okresu obývaných ľuďmi.

Veľká väčšina oblasti je tvorená práve lesmi a piesočnými dunami, pričom celý región patrí od roku 2000 pod ochranu UNESCO ako národný park. Tento fakt je evidentný pre každého, kto sem plánuje prísť a stráviť tu nejaký čas. Každé auto musí totiž pri mýtnej bráne zaplatiť takzvanú uhlíkovú daň - minimálne 20 eur.

3 fotografie

Piesočné duny v Litve

Mohli by vás zaujímať ďalšie BUBO blogy z Pobaltia:

Juodkranté a les rozprávok #

Pokračujeme ďalej po ceste na juh a všade nás sprevádzajú husté lesy. Brezy a borovice, v ktorých žijú aj jelene, diviaky či dokonca losy. O niekoľko minút prichádzame do prvej dediny s názvom Juodkranté.

V preklade „Čierne pobrežie“ je druhé najväčšie osídlenie v regióne. Do doby prvej svetovej vojny toto územie vrátane Klaipedy patrilo pod Nemecké impérium, na čele ktorého bol Kaiser Wilhelm. Práve z tohto obdobia sa tu zachovala miestna architektúra.

Okolo nás sú nádherné farebné domčeky, kam chodia na dovolenku návštevníci zo Škandinávie, Nemecka, Poľska či z Pobaltia. Tu sa hneď vedľa nachádza lesná cesta na najznámejšiu miestnu atrakciu - Horu čarodejníc. Táto lesná prechádzka je po celej dĺžke vyzdobená veľkými drevenými sochami postáv z litovského folklóru.

Čarodejnice, obri, čerti, draky, muzikanti a, samozrejme, opäť čarodejnice, nás sprevádzajú pri každom kroku. Je to ideálne miesto na niekoľko majestátnych a vtipných fotiek. Tieto sochy tu boli prvýkrát postavené od roku 1979 a od tej doby sa pravidelne reštaurujú a každoročne sa konajú súťaže o nový dizajn sochy na príspevok do kolekcie.

5 fotografií

Hora čarodejníc

Lovci pokladov či pravý jantár #

Na konci trasy máme možnosť kúpiť si miestne suveníry, najčastejšie vo forme jantárových šperkov. Jantár je totiž symbolom celého Pobaltia a práve tu sa nachádza jeho najväčšie prirodzené nálezisko.

Ešte za čias Rímskej ríše existovala takzvaná jantárová cesta s účelom obchodu s miestnym jantárom. Od roku 1855 sa tu začala industriálna ťažba, ktorá kedysi zamestnávala vyše 600 ľudí. Dnes je táto časť chráneným územím hlavne pre miestne vtáctvo.

Kuršská kosa, európska Sahara zhora.

Kuršská kosa, európska Sahara zhora.

Mimochodom, ak chcete zistiť, či je jantár pravý, skúste ho podpáliť. Skutočný jantár je totiž horľavý. Ak vám to predavač nedovolí, pošúchajte ho medzi prstami. Mal by byť dostatočne horúci, aby začal voňať ako živica. Lovenie jantáru tu má doteraz veľký kultúrny význam a dodnes je možné spozorovať „rybárov“ odhodlaných skúsiť šťastie pre lesklý úlovok.

Hoci z tohto remesla ešte nikto skutočne nezbohatol, šperky, ktoré sa z nich vyrábajú, nám majú podľa tradície prinášať šťastie. Ak si na zopár dní necháme lúhovať takýto kúsok jantáru v pálenke, vytvoríme si miestny elixír pre dobré zdravie.

Klaipedu a Kuršskú kosu si v BUBO pozrieme na zájazde Pobaltie a Fínsko

5 fotografií

Európska Sahara

Sahara Európy #

Presúvame sa ďalej na juh a o chvíľu sa nám ocitá prvý pohľad na miestne piesočné duny. Chodník na mŕtve duny sa začína krátkou prechádzkou po lese, kde sa môžeme na informačných tabuliach dočítať o miestnej faune a flóre.

O niekoľko minút však chodník vystriedajú piesočné duny a my si vyzúvame topánky, aby sme na chodidlách pocítili teplý piesok. Tu sa človek skutočne cíti ako na Sahare chodiac skrz jednu piesočnú dunu za druhou.

Čoskoro sa ocitneme na vrchole a rozprestrie sa nám naozaj nádherný výhľad. Z jednej strany vidieť Kuršský záliv so sladkou vodou a na opačnej strane sa zase rozprestiera slané Baltské more za rozpätím lesov a piesku. Toto sa nedá zachytiť na žiadnej fotke, toto treba zažiť!

Nida - metropola raja #

Poslednú zastávku tohto zájazdu na Pobaltí máme v BUBO v hlavnom a najväčšom meste tohto regiónu s názvom Nida. Ďalej južne sa už totiž nachádza hranica do ruského Kaliningradu a tadiaľ sa len tak ľahko človek nedostane. Ak si ho však chceme pozrieť lepšie - z bezpečnej vzdialenosti, je odporúčané spraviť si ďalšiu turistiku na najvyššiu dunu oblasti zvanú Parnidis.

Na samom vrchole sú postavené úchvatné slnečné hodiny, z ktorých je taktiež možný pohľad na oboje vodné plochy Kuršskej kosy, ako aj na hranicu s Ruskom.

V samotnom meste Nida nás čakajú ďalšie rybárske domčeky žiariace pestrými farbami, ako aj množstvo múzeí, ktoré nás bližšie zoznámia s miestnou kultúrou. Nájdeme tu Rybárov dom, Múzeum histórie a tradícií, dom spisovateľa a výhercu Nobelovej ceny Thomasa Manna a, v neposlednom rade, Galériu jantáru.

V nej je vystavený slávny exemplár najväčšieho kúsku jantáru, aký v tejto oblasti vylovili - vážiaci 3,82 kilogramov! Na viacero múzeí sa dá kúpiť kolektívny lístok do 5 eur. Ak nechcete tráviť čas vnútri a láka vás nejaká vonkajšia aktivita, Nida toho má v ponuke dostatok.

Ako prvé nás po dlhých prechádzkach po piesočných dunách určite zláka možnosť vykúpať sa v miestnej pláži. Po búrkach je na tejto pláži dokonca šanca že si v piesku nájdeme zopár kúskov jantáru pre seba. Najvýhodnejší spôsob prepravy v okolí je určte bicyklom, ktorý sa v meste dá požičať za rozumnú cenu.

Cyklotrasy sú dostupné aj po celom okrese a je to skvelá príležitosť spoznať miestnu prírodu po hustých lesoch z náučných tabúľ. Rovnako sa dá požičať čln či lodička ideálna na sledovanie miestneho západu slnka.

Kde sa ubytovať v Klaipede?

Pokiaľ tu chcete aj prespať, odporúčame Hotel Amberton, ktorý máme v BUBO sami odskúšaný. Nachádza sa v centre litovskej Klaipedy a patrí k najzaujímavejším hotelom v celom meste. Pýši sa štyrmi hviezdičkami a ide teda o luxusný tip a dojem luxusu vo vás aj zanechá.

Hotel má moderné škandinávske prvky a všetko, čo od hotelovej izby požadujete. Rovnako si tu môžete oddýchnuť v hotelovom bazéne, saune, fitnescentre alebo si v priestoroch hotela zahrať bowling. Pokiaľ sa tu rozhodnete navečerať, z reštaurácie na 12. poschodí budete mať skvelý výhľad na mesto. Nezabudnite si dať večeru v reštaurácii na 12. poschodí, odkiaľ je skvelý výhľad na mesto, ktorý je sám o sebe luxusom.

Nadišiel čas sa rozlúčiť a my sa tou istou trasou vraciame po Neringe naspäť do Klaipedy, aby sme stihli trajekt na pevninu. Po ceste naspäť máme ešte šancu pozorovať miestnu prírodu. Následne sa na zájazde Pobaltie - veľký okruh a Fínsko presúvame ďalej.

Samozrejme, toto miesto vás kedykoľvek privíta na netradičnú letnú dovolenku plnú zážitkov, prírody a lovu pokladov či zážitkov.

Filip Bobek

Filip Bobek

Filip Bobek

Filip je BUBO sprievodca, ktorého mládežnícka zvedavosť nikdy neopustila. Veľmi rád počúva príbehy klientov a vždy bolo jeho obľubou spoznávať nové kultúry, učiť sa ich jazyk, históriu a spôsob života. Vyskúšal si život vo viacerých krajinách Európy a svoje poznatky priniesol na Slovensko, kam sa vždy rád vracia. Najdlhšie žil na severe Fínska, kde aj študoval cestovný ruch a obľúbil si tam kultúru severnej Európy, kde najčastejšie sprevádza cez nekonečné lesy, kopce a fjordy. ("Neexistuje zlé počasie len ľudia zle pripravení.") Jeho cestovateľské ambície však zďaleka nekončia a hodlá s vami prejsť tie najkrajšie kúty sveta s dobrou náladou a zmyslom pre humor.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Pobaltie - veľký okruh a Fínsko

Zo zájazdu:

Filip Bobek

Posledná úprava článku | Prečítané: 124

Mohlo by Vás zaujímať

Klaipeda a Kuršská kosa – kúsok Sahary v Európe Prehliadka

Prehliadka Klaipeda a Kuršská kosa – kúsok Sahary v Európe

Neďaleko mesta Klaipeda, najrušnejšieho prístavu Litvy, sa na Baltskom mori tiahne úzky a 98 km dlhý polostrov zvaný Kuršská kosa. Hoci sa tento…

Filip Bobek 9 min. čítania
Vilnius - pamiatky a rady v Jeruzaleme severu Vilnius

Vilnius Vilnius - pamiatky a rady v Jeruzaleme severu

Hlavné mesto Litvy poznáme aj pod prezývkou Jeruzalem severu, pre svoju kedysi silnú židovskú komunitu. Aktuálne má vyše pol milióna obyvateľov a…

Matej Barvirčák 15 min. čítania
Litva – v jednom z najkrajších stredov Európy Blog

Blog Litva – v jednom z najkrajších stredov Európy

Šarmantná pobaltská krajina, pripravená očariť vás svojimi peknými mestami, kultúrnym aj prírodným bohatstvom, zaujímavými tradíciami... Litva je…

Alexandra Tinkova 4 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Lotyšsko, Litva, Fínsko, Estónsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1441 1695€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.