Luxembursko – veľa peňazí a málo kriminality

Luxembursko – veľa peňazí a málo kriminality

Krajinka, ktorá je sídlom mnohých európskych inštitúcií, bánk a agentúr. Luxemburské veľkovojvodstvo, susediace s tromi vplyvnými mocnosťami (Francúzsko, Nemecko, Belgicko), sa môže pýšiť prestížnymi faktami, že je domovom Európskej investičnej banky, Európskeho súdneho dvoru, zakladajúcim členom NATO, Beneluxu, EÚ aj OECD. No to zďaleka nie je všetko zaujímavé, čo by ste mali o Luxembursku vedieť. Je niekoľko zaujímavých miest, vďaka ktorým sa túto západoeurópsku konštitučnú monarchiu určite oplatí navštíviť...

História Luxemburského veľkovojvodstva sa odvíja prenesene aj doslovne okolo hradu, v ktorého bezprostrednej blízkosti postupne vznikalo už v 10. storočí mesto, panstvo, neskôr luxemburské grófstvo a v roku 1354 vojvodstvo. No na nezávislosť si Luxembursko muselo počkať až do 19. storočia.

Od tej doby sa však aktívne zapájalo do európskeho diania a dnes je malá zem pevne etablovaná v štruktúrach starého kontinentu. V neposlednom rade práve v oblasti finančníctva, ktoré je významným zdrojom bohatstva krajiny. Je tu množstvo privátnych bánk (podľa posledných údajov až do 150! ), veľkovojvodstvo je najdôležitejším sídlom trhu s investičnými fondmi. Niet divu, že Luxembursko má jedno z najvyšších DPH sveta a takmer polovica tu pracujúcich sem dochádza z okolitých krajín...

No v Luxembursku okrem nablýskaných výkladov bohatých bánk určite objavíte aj iné zaujímavosti. A to dosť praktickým a pohodlným spôsobom – tunajšia cestná sieť je vyhlásená svojou hustotou, kvalitou aj tým, že je zadarmo. Vlakmi je zas Luxembursko perfektne napojené na susedné nemecké, francúzske a belgické železnice. Tak neváhajte a vydajte sa na objavenie zaujímavého veľkovojvodstva na západe starého kontinentu!

Vedeli ste, že.. #

  • Luxemburské veľkovojvodstvo je uznané od r. 1835?
  • rozloha štátu je 2 586 km2? Žije tu iba niečo vyše 600 tisíc obyvateľov.
  • hlavou štátu je veľkovojvoda Henrich I. Luxemburský?
  • najvyšší vrch krajiny je Kneiff ? Meria 560 m.n.m a nachádza sa v Ardenách na severe.
  • 46 percent HDP krajiny závisí od finančníctva?
  • okrem francúzštiny a nemčiny je úradným jazykom aj luxemburčina? 

V Luxembursku sídli pravdepodobne najdôležitejší trh s investičnými fondmi v Európe.

Luxemburg – peniaze, králi aj strašidelné tunely #

Možno vás milo prekvapí už pôvab historického centra hlavného mesta Luxemburg – príjemne živej, elegantnej, priateľskej metropoly, ležiacej v údolí riek Alzette a Pétrusse. Jej hlavnou tepnou je Gran Rue – príjemná pešia pasáž s obchodmi, butikmi, reštauráciami, kaviarňami... Dajte si pivko alebo čokoládu na námestí Place d´Armes, na susednej Place Guillaume si odfoťte elegantnú radnicu. Neďaleko objavíte pamätnú dosku Jana Palacha i Veľkovojvodský palác (mnohí mu hovoria aj malý Buckingham). 

Tri minúty pešo z centra narazíte na Katedrálu Notre Dame, založenú v 17. storočí jezuitmi, možno nie takú slávnu ako tá v Paríži, no nemenej pôvabnú. Vnútri nájdete sochu národnej patrónky Panny Márie i kryptu venovanú sv. Petrovi a pozostatky viacerých panovníkov, aj českého kráľa Jána Luxemburského. Históriu krajiny v kocke objavíte v Luxembourg City History Museum. Expozície na štyroch poschodiach rozprávajú podrobne vývoj tohto malého štátu a stoja naozaj za pozretie! Jeho ´opakom´ je zas Múzeum moderného umenia, poňaté vo veľkolepom avantgardnom architektonickom štýle.

Jednou z najväčších atrakcií mesta, ale aj symbolom krajiny je most Adolphe Bridge ponad rieku Pétrusse – 153-metrová pýcha, ktorá sa má definitívne dostavať v roku 2020. 

Skutočným pokladom mesta a štátu je jedno zo svetových dedičstiev UNESCO – Casemates du Bock. Ide o pozostatky niekdajších hradieb, ktoré dodnes ukrývajú tajomný tunel, dlhý 17 kilometrov. Je to nesmierne pôsobivá vychádzka podzemím, no pozor, klaustrofobici by tu mohli mať problémy... Rande s luxemburskou metropolou ukončite romantickou vyhliadkovou cesta ´corniche´ nad riekou Alzette.

Pozostatky hradieb mesta v podzemí majú 17 kilometrov a nie je to nič pre klaustrofobikov!

Príroda, hrady, motýle aj víno #

Keď sa vyberiete na sever smerom z metropoly, asi o hodinu a pol narazíte na mestečko Vianden s hradom v románskom štýle z 11. storočia. Pri pohľade naň sa budete cítiť ako v rozprávke. Prechádzky v jeho okolí sú nezabudnuteľné.

Ďalším krásnym zámkom je Beaufort zo 17. storočia (no začal sa stavať už v 11. storočí). Obdivovať môžete jeho elegantný interiér aj okolité záhrady.

Možno vás to prekvapí, ale do Luxemburska chodia aj milovníci vína! Je tu dokonca vínna cesta, dlhá 242 kilometrov, ktorá sa tiahne pozdĺž hraníc s Nemeckom a prechádza údoliami rieky Mosela. Výborný tip aj pre cyklistov, či peších turistov na obdivovanie peknej okolitej krajiny s mnohými malebnými vinicami. Mimochodom, o tom, že Luxembursko berie víno naozaj vážne, sa presvedčíte aj v reštaurácii Chiggeri v hlavnom meste, kde ponúkajú až z vyše dvoch tisícok druhov vín a týmto údajom sa dostali do Guinessovej knihy rekordov! 

Ďalším lákadlom pre turistov je Mullerthal Trail - trasa, ktorej sa pre jej krásu hovorí aj ´malé Švajčiarsko´. Krajina plná fascinujúcich pieskovcových útvarov, riečnych údolí a úžasných výhľadov na okolitú prírodu. Má dĺžku 112 kilometrov.

Z iných miest stojí za návštevu opátstvo v Echternachu – benediktínsky kláštor vo východnom Luxembursku zo 7. storočia, ktorý zohrával dôležitú úlohu v histórii krajiny. Dnes sem radi zavítajú turisti, ale aj pútnici.

Lahôdkou je Butterfly Garden v meste Grevenmacher. Unikátny dom motýľov vo východnom Luxembursku vystavuje viac ako 30 druhov motýľov v ich prirodzenom prostredí, k tomu môžete obdivovať aj nádhernú flóru záhrad.

Vo výpočte atrakcií Luxemburska by sa dalo pokračovať ešte dlho. Ak ste aj nikdy doteraz neplánovali navštíviť tohto bohatého ´trpaslíka´ Európy, ktorý bol pri mnohých dôležitých momentoch starého kontinentu, prehodnoďte to! Luxembursko vás prekvapí svojím šarmom, históriou, výbornými službami, ale aj prírodou. Uspokojí náročných cestovateľov, ale aj batôžkárov, ktorí sa radi túlajú po svete len tak, ´nablind´. Ak aj nič iné, možno vás k návšteve presvedčí už len fakt, že ide o štát s jednou z najnižších kriminalít na svete. 

Alexandra Tinkova

Alexandra Tinkova

Alexandra Tinkova

Saša je vyštudovaná novinárka, pre žurnalistiku a písanie sa rozhodla už v detstve - písmená, príbehy, knihy, blogy sú dodnes jej najväčšou láskou. Má však vášeň aj pre iné európske jazyky, popri angličtine si pridala k základom francúzštiny aj taliančinu, do ktorej sa zamilovala tak, že napokon na Apeninskom ostrove pár rokov zostala. V jej srdci má okrem Talianska zvláštne miesto aj Provensálsko, Grécko, Španielsko, chorvátske pobrežie... Rada objavuje gastronómiu, historické pamiatky, ale aj kultúru, keďže je milovníčkou hudby - južanskej, ale aj r´n b, soulu, či gospelu.

Zo zájazdu:

Alexandra Tinkova

Posledná úprava článku | Prečítané: 1538

Mohlo by Vás zaujímať

Luxembursko – veľa peňazí a málo kriminality Blog

Blog Luxembursko – veľa peňazí a málo kriminality

Krajinka, ktorá je sídlom mnohých európskych inštitúcií, bánk a agentúr. Luxemburské veľkovojvodstvo, susediace s tromi vplyvnými mocnosťami …

Blogov

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.