Najškaredšie budovy sveta

Najškaredšie budovy sveta

Určite ste sa už niekedy zamysleli nad tým, ktorá budova je tá najkrajšia na svete. Ale teraz si na chvíľku zatvorte oči a predstavte si budovy, všetky, ktoré ste v živote videli. Ktorá je tá najškaredšia? Túto otázku sme si položili aj medzi najscestovanejšími Slovákmi - sprievodcami BUBO. Do rebríčku sme nezaraďovali bezvýznamné mrakodrapy bez príbehu alebo kde nesídli žiadna dôležitá inštitúcia. Iba žeby bola naozaj "svojská" a stojí za zmienku. Chápeme, že hodnotenie krásy je extrémne subjektívna záležitosť. Preto vám prinášame 10 najškaredších budov sveta podľa BUBO, ale neodvážili sme sa ich zoradiť do poradia. To si vytvorte sami.

10. Národná knižnica - Minsk (Bielorusko)

Národná bibliotéka v bieloruskom Minsku patrí medzi najškaredšie stavby na svete aj podľa rôznych cestovateľských portálov. Ak sa niekedy dostanete do hlavného mesta Bieloruska letecky, túto stavbu na ceste z letiska do centra je priam nemožné minúť. U nás si vyslúžila svoje zaradenie hlavne moderným vzhľadom v prostredí do ktorého absolútne, ale absolútne nezapadá. Posúďte sami! Na výstrednosti jej pridáva ešte aj nezvyčajný tvar, ktorému sa odborne hovorí Rhombicuboctahedron. Laicky opísané je to Rubikova kocka so skosenými rohmi.

9. Opera v Sydney (Austrália)

Táto budova vzbudila v kancelárii asi najviac emócií. Rozdelila nás na dva tábory, ktorí túto budovu v Sydney zbožňujú alebo kritizujú. Ja si nemôžem pomôcť, ale táto budova mi pripomína vyložené riady v odkvapkávači. Napriek tomu jej príbeh je fascinujúci. Tento (nakoniec realizovateľný návrh) bol z architektonickej súťaže pôvodne vyradený. Stavba sa z pôvodne odhadovaných 7 miliónov austrálskych dolárov vyšplhala až na konečných 102 miliónov a v roku 2007 bola zaradená na zoznam UNESCO.

Chcete vidieť operu v Sydney na vlastné oči? Vydajte sa na náš BUBO zájazd a strávte dovolenku v Austrálii

8. Ryugyong hotel (Severná Kórea)

Veľkolepé plány na 3000 izieb a 7 otočných reštaurácií začali vznikať už v 1987. Mala to byť prvá budova s viac ako 100 poschodiami mimo Severnej Ameriky. Odvtedy sa však výstavba niekoľkokrát prerušila. Táto budova veľmi dlho držala status najdrahšieho a najvyššieho nedostavaného betónového skeletu na svete. Budova sa radí k neofuturizmu (však ste doteraz ani netušili, že taký štýl vôbec existuje?)

Tento hotel uvidíte, ak sa vydáte do Pchjongjangu na zájazde Severná a Južná Kórea

7. Banglar Taj Mahal (Bangladéš)

Napodobniť Taj Mahal nie je ľahká úloha, ale v Bangladéši sa im to rozhodne nepodarilo. Táto budova vznikla ako iniciatíva oligarchu menom Ahsan Ullah Moni. Tento projekt, ktorý stál približne 50 miliónov euro. Myšlienka, ktorá stála za výstavbou tohto skvostu znie: Originálny Taj Mahal a jeho krásu množstvo chudobných obyvateľov Bangladéšu nikdy v živote neuvidia. Preto sa rozhodol spraviť kópiu a sprostredkovať jeho krásu (najmä) miestnym neďaleko hlavného mesta Dháka.

Výsledok je tak odlišný od originálu, že indickí predstavitelia ani nenamietajú krádež duševného vlastníctva, ani sa nevyhrážajú trestnými stíhaniami za kopírovanie originálneho Taj Mahalu.

Vyberte sa s nami na zájazd do Indie a porovnajte si tento fejkový Taj Mahal s tým skutočným v Agre. 

6. Ruská ambasáda - Havana (Kuba)

Z Ruska k nám v poslednej dobe prichádzajú hlavne negatívne správy (niekde si vravia, kiežby iba správy), ale budova ruskej ambasády na Kube v našom rebríčku jednoducho nesmie chýbať. Celý BUBO team sa zhodol, že táto budova čiastočne pripomína fľašu vodky značky Absolut. 

5. Edgar Hoover Building (FBI) Building - Washington D.C. (USA)

Nikdy sa nedozvieme, čo všetko sa odohráva za múrmi tejto stavby. Federálny úrad pre vyšetrovanie spadá pod ministerstvo spravodlivosti, rieši trestnú činnosť a funguje aj ako kontrarozviedka. Budovu sa dá opísať troma slovami, funkčná a budiaca rešpekt. Na druhú stranu, z estetického hľadiska, je to neskutočná opacha. Strecha vyzerá, že odolá aj bombardovaniu a celý jednoduchý železobetónový konštrukt (slušne povedané) nezapadá do lokality. Posúďte sami.

4. National Library Prishtina (Kosovo)

Ďalšia knižnica na našom zozname. Stavba, v ktorej sa nachádza 2 mil. dokumentov a spadá pod Prištinskú univerzitu. Pôvodne tu bol zámer, postaviť veľkolepú stavbu so 75 kupolami, ktoré odkazujú na históriu pravoslávia a odkazujú aj na islamskú kultúru. Ako to dopadlo? Pozrite si fotografiu. Budova síce čiastočne utrpela menšie škody počas vojny, ale aj dnes je stále plne funkčná. 

Túto zaujímavú stavbu môžete vidieť v Kosove aj na našej skvelej balkánskej ceste. Strávte s BUBO dovolenku na Balkáne

3. Tianzi Hotel - Hebei (Čína)

Pri tejto budove sa skĺbili asi všetky vplyvy. Chceli zaujať, chceli odkázať na bohatú čínsku históriu a vzdať úctu osobnostiam. A dopadlo to takto...

2. Toronto City hall (Kanada)

Pôvodná radnica je veľmi pekná. To čím bola nahradená je naozaj nepodarok. Chápem, že z kapacitných dôvodov už nemohli používať historickú budovu. Ale nahradiť ju niečím čo pripomína lietajúci tanier medzi dvomi oblými niečo ako panelákmi asi nebol zámer.

Čo by ste povedali na cestu do Kanady? Pozriete si nielen radnicu, ale aj množstvo ďalších krásnych miest. Pozrite si náš zájazd a strávte dovolenku v Kanade

1. Kunsthaus - Graz (Rakúsko)

Pri tejto stavbe ani nechcem vedieť odpoveď na otázku "prečo?". Čo pripomína? Čo symbolizuje? Čo to má vôbec byť? Umenie má mnoho podôb a Graz vás chce presvedčiť o tom svojom. Nie je tak ďaleko od našich hraníc a tak sa vydajte sa výlet a uvidíte ju na vlastné oči. 

Kategória - bez komentára

Toto sú síce menej dôležité budovy, ale pobavili.

PS: Jedna z nasledujúcich budov neexistuje, uhádnete ktorá?

8 fotografií

Ktorá z týchto budov neexistuje?

Slovenské národné skvosty

Slovensko z tohto rebríčku tiež nemôžeme vynechať. Aj u nás tu máme niekoľko pomyselných "želiezok" v ohni. Slovenský rozhlas - obrátená pyramída, Národná galéria v Bratislave či rozhľadňa pri Štrbskom plese.

3 fotografie

Aj Slovensko má v tomto rebríčku čo povedať

Neočakávane cool budova

Pri vyhľadávaní škaredých a nepekných stavieb narazíte aj na niektoré neznáme, ale pohľadné. Posúďte sami. (Ten strom uprostred je zo železa)

Martin Lipinský

Martin Lipinský

Martin Lipinský

Lipi je telom i dušou čistokrvný cestovateľ. Prešiel celú Európu, dokonca aj Turecko dva dni po nepodarenom puči. Vždy sa snaží myslieť pozitívne so správnou mierou rozvahy a úsmevu na tvári. Svoj strach z výšok prekonáva kurzom lezenia, prekonávanie prekážok je pre Lipiho výzva. Medzi jeho obľúbené destinácie patria krajiny bývalého Sovietskeho zväzu či Juhovýchodná Ázia. Učaroval mu systém organizovaného chaosu, ktorý tam vládne a nikdy ho neprestane fascinovať.  Zastáva názor, že v každej krajine je niečo úžasné čo sa dá odfotiť, zažiť, alebo zjesť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Kyjev, Moskva, Petrohrad

Zo zájazdu:

Martin Lipinský

Posledná úprava článku | Prečítané: 282

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.