Sikhizmus - unikátne náboženstvo z Pandžábu

Sikhizmus - unikátne náboženstvo z Pandžábu

Či už ste sa ocitli v Indii alebo inom kúte sveta, niekde ste si mohli všimnúť človeka s huňatými fúzami, bradou, ale aj turbanom na hlave. Prvý dojem vám možno napovie, že muž pochádza z Indického subkontinentu. Väčšinou by ste mali aj pravdu. K akému vierovyznaniu sa však podľa vás takýto človek hlási? Žeby k nejakej kategórii moslimov alebo hinduistov? Vôbec nie.

Elegantne upravená brada a farebný turban - to je totiž tradičný výzor úchvatného a jedinečného náboženstva Sikhov a sikhizmu. V tomto blogu si o týchto ľuďoch zopár vecí povieme a vysvetlíme si kľúčové prvky náboženstva a jeho prívržencov.

História sikhizmu #

Sikhizmus patrí k najmladším náboženstvám na celom svete. Vzniklo v 15. storočí v Pandžábe – regióne, ktorý sa nachádza na dnešnom území severnej Indie a Pakistanu. Jeho zakladateľom bol Guru Nanak (1469–1539), po ktorom nasledovalo deväť ďalších ľudských Guru s jednotným duchom sikhizmu.

5 fotografií

Ako vyzerajú Sikhovia

Po smrti posledného ľudského Guru (Guru Gobind Singh zomrel v roku 1708) sa tento duch sikhizmu usadil v posvätnej knihe Guru Granth Sahib, ktorú Sikhovia dodnes uznávajú ako živý objekt s najvyšším postavením v náboženstve. Táto kniha je výnimočná tým, že v nej nie sú napísané len výroky a učenie predošlých sikhských guru, ale aj moslimských a hinduistických svätcov z najnižších kást.

Navyše, obsahuje prvotné popísanie pravidiel viery od samotných guru, na rozdiel od ostatných náboženstiev, ktorých zakladatelia nezanechávali žiadne písomné spisy. V dnešnej dobe sa k tomuto vierovyznaniu hlási okolo 25 miliónov ľudí s najväčším podielom v indickom štáte Pandžáb.

Pre nás Slovákov zdanlivo vysoké číslo, no v samotnej Indii tvoria len 2 % populácie. Napriek tomu sa viackrát usilovali o vytvorenie samostatného štátu a v období rokov 1799 až 1849 aj samostatne vládli svojej ríši, kým ich porazili Briti. Dnes sú Sikhovia vplyvnou komunitou v indickej spoločnosti uznávanou pre svoje hodnoty. 

Sikhizmus viacerí nesprávne chápu ako agresívne náboženstvo.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Pravidlá viery #

Možno rozmýšľate, aké to je každý deň nosiť na hlave turban a mať také majestátne fúzy (sen mnohých mužov, ktorí málo zarastajú – priznám sa, aj môj). Ak chcete vedieť, čo všetko treba podstúpiť a dodržiavať, aby bol človek Sikhom, prezradím vám, že to nie je len sústava obradov, ale aj pohľad na život celkovo.

V pandžábčine sa prekladá slovo Sikh ako „učenec“. Napriek tomu, že sikhizmus má isté korene v hinduizme, uznáva toto náboženstvo len jedného boha – Waheguru, ktorý je podľa Sikhov spoločným Bohom všetkých náboženstiev.

Cieľom tohto náboženstva je oslobodiť sa od materiálneho sveta pomocou „gurmukh“, čo je život venovaný Bohu. Aby sa duša („atma“) oslobodila od cyklu reinkarnácie, musí si počas života budovať dobrú Karmu. Tá sa dá získať len vtedy, ak jedinec príjme milosť a lásku Boha, zatiaľ čo druhou podmienkou je vykonávať dobré skutky.

Medzi ne patria:

  • Nam Japna - opakovanie a pamätanie si božieho mena
  • Kirat Karna - úprimná práca
  • Vand Chakna - štedrosť, charita a delenie sa o výsledky svojej práce

Ďalším dôležitým aspektom sikhizmu je „Sewa“, čo znamená dobročinná služba. Za ňu sa pokladá poctivá fyzická práca, využívanie svojich zručností a múdrostí pre pomoc druhým a, samozrejme, prispievanie do charity. Toto učenie nesebeckosti je dôvodom, prečo Sikhovia neuznávajú kasty (sociálne rebríčky).

V ich viere si je pred bohom každý rovný a aj rozdielne vierovyznania a cesty k Bohu sa majú rešpektovať. Pre toto Sikhovia z rešpektu nevnucujú ľudom svoju vieru. Taktiež je pre nich pravidlom uznávať rovnosť medzi mužmi a ženami, čo je koncept, ktorý je v Indii stále zriedkavý.

5 fotografií

Zážitky so Sikhmi alebo BUBO pomáha

Bez spravodlivosti nie je mier #

Sikhizmus však nie je náboženstvo postavené na pacifizme. Práve naopak. Deviateho sikhského guru Tegh Bahadura popravili Mughalovia za to, že odmietol konvertovať na islam. Jeho syn, Gobind Singh, sa stal 10. guru a zorganizoval reformy sikhskej spoločnosti vybudovaním komunity Khalsa (čistý).

Súčasťou nových tradícií bol aj boj proti nadvláde Mughalov a za slobodu vierovyznania. Od tej doby sa v sikhizme verí, že bez spravodlivosti nie je mier a treba byť vždy pripravený zaň bojovať.

Každý Sikh, ktorý sa nechal pokrstiť a vstúpil do komunity Khalsa, musí dodržať pravidlá Rahyt Maryada. Tie mu diktujú päť predmetov, ktoré musí neustále nosiť so sebou.

  • Kara - kovový náramok, ktorý symbolizuje jednotu a večnosť Boha
  • Kesh - dlhé vlasy, fúzy a chlpy, ktoré sa nesmú strihať. Strihanie totiž kazí obraz, v ktorom ich Boh stvoril. Ich dlhé vlasy si začiatkom každého dňa v súkromí omotávajú turbanom
  • Kanga - drevený hrebeň symbolizujúci sebadisciplínu a čistotu
  • Kaccha - bavlnená spodná bielizeň
  • Kirpan – železný meč/dýka ako symbol povinnosti chrániť bezbranných (keďže cez letiskovú kontrolu by taký nožík neprešiel, je zvykom ju nahradiť príveskom v tvare dýky)

Stretnutie so Sikhmi #

V BUBO máme takmer na každom zájazde do Indie príležitosť pocítiť prívetivosť Sikhov na vlastnej koži a našich klientov vždy zavedieme do pravého sikhského chrámu. Takýto chrám sa nazýva Gurdwara (často aj Gurudwara) a je v ňom vítaný každý - bez ohľadu na rasu, rod či náboženstvo. Pred vstupom si však každý musí zakryť kolená a obviazať hlavu šatkou či turbanom, ako je v sikhizme zvykom.

Taktiež je treba vyzuť sa a byť naboso. Navyše, je veľmi dôležité očistiť si nohy v priehlbine s vodou. Až potom môžeme vstúpiť do posvätného chrámu, kde nás ihneď pohltí spiritualita miestnych veriacich. V hlavnej miestnosti sa pohybujeme v kruhu s davom po krajoch obrovskej haly, v ktorej strede leží vystavená posvätná kniha Guru Granth Sahib.

Z tohto aktu je cítiť, aké vysoké postavenie má táto kniha a ako žijúcu osobu ju každú noc zabalia do hodvábnej šatky a uložia ju k spánku. Na nádvorí chrámu uvidíme záhradu a vodnú nádrž. Táto vodná plocha sa nazýva „Sarovar“ a v dnešnej dobe sa používa ako miesto na očistenie nielen tela, ale aj duše.

Nakoniec zavítame do časti chrámu, ktorá je podľa mňa najimpozantnejšia. V obrovskej hale uvidíme zástupy sediacich Indov s kovovou táckou („thali“) čakajúcich na jedlo.

Keďže majú charitatívne činy v sikhizme veľký význam, najčastejšie sa vykonávajú práve skrz poskytovanie bezplatného jedla pre kohokoľvek, kto o neho požiada - bohatý či chudobný. Takýto pokrm je najčastejšie vo forme zeleniny, strukovinového prívarku a chlebovej placky (roti alebo naan).

Vedeli ste, že...?

Sikhovia sa s veľkou pravdepodobnosťou dajú rozoznať nielen podľa vonkajších znakov, ale aj podľa mena? Muži nosia meno „Singh“, čo znamená „lev“ a ženy si nechávajú meno „Kaur“, teda „korunná princezná“. Sikhovia si tieto mená berú zo symbolických dôvodov, ale nie každý Sikh ich musí používať. Ženy si po vydaji dokonca nemenia u Sikhov svoje mená.

Denne sa v niektorých chrámoch naje aj stotisíc ľudí. Prejdeme o kúsok ďalej a tam si na vlastné oči prezrieme sídlo celej operácie. Kuchyne s hrncami tak obrovskými, že na ich vyčistenie do nich človek musí vliezť celý. V nich sa varia tony šošovicového dhálu a okrem nich sa stovky dobrovoľníkov angažujú aj v pečení chleba a čistení zeleniny.

Aj my ako sprievodcovia BUBO a turisti máme možnosť prispieť svojou prácou či už v kuchyni alebo pri rozdávaní jedla. Jedna vec je túto majestátnu činnosť vidieť, no niečo celkom iné je sa na nej aj zúčastniť. A to všetko je financované len z dobrovoľných príspevkov.

Najznámejším sikhským chrámom je určite Zlatý chrám v Amritsare, o ktorom si môžete prečítať v našom ďalšom blogu.

3 fotografie

V Amritsare

Sikhovia žijúci v zahraničí #

Aj keď je Pandžáb pre Sikhov domovská zem, v ktorej leží väčšina posvätných pamiatok, môžeme ich stretnúť po celom svete. Okrem Indie ich je najviac vo Veľkej Británii, Kanade a v Spojených štátoch amerických s priemerom 500 000 na krajinu.

Medzi najznámejších Sikhov z týchto krajín patria napríklad herec Waris Ahluwalia z filmov od Wesa Andersona či Jagmeet Singh, ktorý je lídrom štvrtej najpočetnejšej politickej strany v kanadskom parlamente. Pozornosť si taktiež vyslúžila Harnaam Kaur, keď vstúpila do Guinessovej knihy rekordov ako najmladšia bradatá žena na svete.

Vedeli ste, že...?

Radi by ste sa pozreli na náboženstvo Sikhov a nechystáte sa ešte do Indie? Najbližšie sikhské gurudwary nájdete vo Viedni! Žije tu cca 3 000 Sikhov a v meste dokonca nájdete až tri sväté miesta. Rakúšania dokonca koncom roku 2020 uznali Sikhov ako oficiálne náboženstvo, a tak zaznamenali významný posun.

Rakúske hlavné mesto v sebe ukrýva až tri gurudwary: Guru Nanak Dev Ji (ulica Langobardenstrasse 47), Singh Sabha (ulica Albrechsbergergasse 3) a napokon Sri Guru Tegh Bagadur Sahib (ulica Perfektastrasse 81). Rakúsko má celkovo 7 sikhských chrámov, a teda tri vo Viedni a po jednej gurudware majú Salzburg, Linz, Graz a Klagenfurt.

Najčastejšie si ich v zahraničí mýlia s moslimami, a to môže vyvolať problémy napríklad pri letiskovej kontrole v USA. Podozrievavý kontrolóri často žiadajú Sikhov, aby si vyzliekli turban, čo je v ich náboženstve nemysliteľné. Od dátumu teroristického útoku na americké dvojičky sú Sikhovia často obeťami zločinov nenávisti, hoci s touto udalosťou nemajú nič spoločné.

9 fotografií

Najscestovanejší Sikh - Arvinder Bahal

BUBO sa spriatelilo počas desaťročí existencie s mnohými Sikhmi. Jedným z nich je aj Arvinder Bahal, rodák z Agry. Ten ako úspešný podnikateľ pochodil všetky krajiny sveta, miluje východnú Európu a bryndzové halušky. Jeho nesplneným snom je už iba vesmír. Prečítajte si rozhovor:

Najscestovanejší muž s turbanom zaradil bryndzové halušky medzi najlepšie jedlá sveta

Do popredia sa dostali aj ťažkosti s americkou armádou. Keďže sikhizmus je čiastočne militantné náboženstvo a propaguje boj proti nespravodlivosti, je bežné, že sa Sikhovia hlásia do vojenských oddielov aj v zahraničí. Tam sa však stretávajú s prísnymi pravidlami, ktoré ich nútia prestať nosiť turban a oholiť si vlasy a bradu.

Aj keď žiadajú o udelenie náboženských výnimiek, často je to zdĺhavý proces, ktorý nie vždy vyjde v ústrety. Napriek všetkým ťažkostiam, ktoré Sikhovia zažívajú v armáde alebo v bežnom živote, sa s pokorou snažia žiť svoj život a pomáhať ľudom v okolí.

Preto je dôležité nielen to, aby sme ich vedeli rozoznať ako samostatný druh náboženstva, ale aj to, aby nám ich hodnoty štedrosti a chrabrosti išli vzorom pre naše životy. A najlepšie je všetko to zažiť a spoznať osobne, aby sme si vedeli utvoriť vlastnú mienku, videli odlišné kultúry a utvorili si obraz. Sám som v Indii zistil, že od Sikhov sa máme čo naučiť.

Filip Bobek

Filip Bobek

Filip Bobek

Filip je BUBO sprievodca, ktorého mládežnícka zvedavosť nikdy neopustila. Veľmi rád počúva príbehy klientov a vždy bolo jeho obľubou spoznávať nové kultúry, učiť sa ich jazyk, históriu a spôsob života. Vyskúšal si život vo viacerých krajinách Európy a svoje poznatky priniesol na Slovensko, kam sa vždy rád vracia. Najdlhšie žil na severe Fínska, kde aj študoval cestovný ruch a obľúbil si tam kultúru severnej Európy, kde najčastejšie sprevádza cez nekonečné lesy, kopce a fjordy. ("Neexistuje zlé počasie len ľudia zle pripravení.") Jeho cestovateľské ambície však zďaleka nekončia a hodlá s vami prejsť tie najkrajšie kúty sveta s dobrou náladou a zmyslom pre humor.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Pobaltie - veľký okruh a Fínsko

Zo zájazdu:

Filip Bobek

Posledná úprava článku | Prečítané: 930

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Dillí - chaos kultúr a náboženstiev Dillí

Dillí Dillí - chaos kultúr a náboženstiev

Dillí nemôžete definovať iba niekoľkými slovami. Mesto je na to príliš dynamické. Je to bohatá história nasýtená starými príbehmi, ktoré sa…

Ján Zachar 26 min. čítania
Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Najúspešnejší Indovia a Indickí boháči Prémiový blog

Prémiový blog Najúspešnejší Indovia a Indickí boháči

O Indii dnes koluje viac gýčov a predsudkov, ako o ktorejkoľvek inej krajine sveta. Mnohí v nej vidia akýsi duchovný ´pupok´ sveta, kam odídu na…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Bhután, Nepál, India


náročnosť

17 dní

Trvanie

5037 7195€
K

Ázia  

India


náročnosť

17 dní

Trvanie

5382
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4455 5940€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.