Užitočné mobilné cestovateľské aplikácie

Užitočné mobilné cestovateľské aplikácie

Aké mobilné aplikácie by nemali chýbať v smartfóne cestovateľa? Prichystali sme pre vás niekoľko odporúčaní v kategóriách, ako sú napríklad: Mapy a navigácie, doprava, počasie, financie, postprodukcia na sociálne siete, ale aj ostatné vychytávky či vedomosti.

1. Mapy a navigácie #

Každý sa s tým už určite stretol. Ste niekde, kde to nepoznáte a musíte sa zorientovať. Našťastie žijeme v 21. storočí a už to nie je len o schopnostiach spoznávať hviezdy na nočnej oblohe. Autoatlasy už tiež prišli o stabilné miesto v osobných automobiloch. Papierové mapy sa dnes používajú ako jednorazová záležitosť a viac ako reklamný priestor než ako nezištná užitočná vec. Na druhej strane neodporúčam spoliehať sa na 100 % len na technológie. Smart telefón vie byť zradný. Samozrejme, že pri 95 prípadoch zo 100 si s ním vystačíte, ale potom príde tá hŕstka udalostí v kombinácii s okolnosťami, keď nemáte signál, dáta, alebo máte vybitú baterku.

Ďalší poľahčujúci faktor je, že skoro vždy sa dá kúpiť aj miestna SIM karta aj s nejakým praktickým štartovacím balíčkom, napríklad s extra dátami. Vtedy oceníte praktickosť telefónu, ktorý podporuje technológiu Dual SIM, t.j. dve funkčné SIM karty v jednom telefóne súčasne. Ak nemáte dual SIM, zvážte cenu roamingových dátových prenosov, tie mimo EÚ sú stále šialene drahé.

Ak máte funkčný mobil a miestnu SIM-ku, mali by ste situáciu zvládnuť.

Poďme sa ale pozrieť na možnosti 21. storočia medzi mapami a navigáciami.

6 fotografií

Mapy a navigácie

Maps.me

Táto aplikácia je maximálne praktická, najmä ak sa chystáte do oblastí, kde viete, že budete bez mobilného signálu. Je to jedna z mojich obľúbených navigácií. Je bezplatná a dokážete si ju veľmi jednoducho stiahnuť a nainštalovať. Maps.me vyniká najmä v tom, že si viete stiahnuť offline mapy lokalít z celého sveta. Veľkou výhodou je, že tieto offline mapy nezaberajú veľa miesta v pamäti telefónu.

V ponuke majú skoro celý svet. Okrem dopravnej infraštruktúry, ciest a diaľnic ponúka aj prehľad toho, kde sa čo nachádza podľa kategórií – potraviny, hotel, MHD zastávka, čerpacia stanica, bankomat, nemocnica, lekáreň... a mnoho ďalšieho. Niektoré metropoly už majú v týchto mapách zakomponovanú aj sieť mestskej hromadnej dopravy, ako sú linky a čísla autobusov či metra. Ponúkajú aj pešiu navigáciu, ale to je skôr také núdzové/záložné riešenie. Pri plánovaní výletu do prírody či po turistických cestičkách odporúčam mapy.cz

Mapy.cz

Ideálne pre každého, kto rád aktívne trávi čas v prírode. Či bicykel, turistika alebo ferrata, tieto mapy sú perfektné. Prehľadné mapy s vyznačenými trasami a dá sa nimi riadiť priamo v teréne. Veľmi oceňujem pri plánovaní trasy najmä graf o prevýšení. Ale v tejto aplikácii využijete ešte jeden perfektný nástroj, a to je spojenie predpovede počasia a jej aplikovanie na konkrétne miesta a časy trasy.

(Príklad - máte naplánovanú pešiu turistiku 30 km a môžete si pozrieť predpoveď počasia na 12. kilometer o 10.00 h)

Bohatá legenda ponúka všetko od prameňov, nadmorskej výšky, cez zaujímavé miesta v okolí, niekedy dokonca aj s popisom daného miesta. Veľmi zaujímavý je aj nástroj stopár. To je vlastne „tracker“ vášho pohybu a spätné si viete vytrackovať nadmorskú výšku, prevýšenie a históriu pohybu. Ak máte aj hodinky, ktoré snímajú tep, niektorí nadšenci sa potešia možnosti analyzovať tepovú frekvenciu podľa trasy. Tiež ponúkajú offline mapy, ale zaberajú už väčší pamäťový priestor v porovnaní napríklad s maps.me. Ak nedisponujete potrebnou voľnou kapacitou, riešením môže byť, že si nestiahnete celú krajinu, ale len konkrétny región.

3 fotografie

Google Maps majú tiež svoj význam

Google Maps

Asi najpoužívanejšie mapy na svete, netreba ich veľmi predstavovať. Ale aj tak chcem vyzdvihnúť hneď niekoľko vecí. Od roku 2013 je Google majiteľom navigácie Waze. Vtedy sa začalo s implementáciou premávky aj do Google Maps. Veľmi jednoducho si viete pozrieť, kde sa tvoria zápchy a v reálnom čase ponúkajú obchádzkové trasy.

Ďalšou vychytávkou je systém hodnotení ratingov spolu s fotografiami daného miesta alebo lokality. To ide ruka v ruke s personalizovaním mapy, viete si tam zaznačovať svoje obľúbené miesta, prípadne lokality, ktoré chcete navštíviť. V stále viac a viac krajinách si viete cez Google Maps pozrieť nielen trasy mestskej hromadnej dopravy, ale dokonca aj grafikon. Pre mňa jediným, ale zásadným nedostatkom, sú ešte nezvládnuté offline mapy.

Ďalšie alternatívy:

Sygic
Navigácia zo slovenskej dielne, veľmi praktická, ale mnoho funkcií je dostupných len v dočasnej trial verzii, alebo až následne po úhrade predplatného.

Here we go
Dopravná navigácia z dielne niekdajšieho giganta Nokia.

Soviet military maps
Sovietske mapy môžu byť užitočné v lokalitách bývalého Sovietskeho zväzu, prípadne môžu príjemne prekvapiť podrobnými údajmi, keď iné aplikácie tápu.

Facebook (relatívne) nedávno odkúpil spoločnosť Mapillary, takže možno sa aj oni pokúsia o určitú „revolúciu“ v navigovaní a medzi mapami.

2. Financie na cestách #

Nič nie je zadarmo a pri cestovaní to platí dvojnásobne. Aj ten najextrémnejší nízkonákladový batôžkár si musí niečo niekedy kúpiť. Od základných potrieb, ako sú jedlo/voda a vstupy cez transporty, ubytovanie, zážitky či luxus. Áno, ubytovanie aj presuny sa dajú vyriešiť „alternatívne“ (o tom si povieme inokedy), ale za ostatné si treba zaplatiť. Tu je podľa mňa dôležité mať prehľad o vynaložených financiách a nedať sa zlanáriť na „super výhodnú ponuku“, ktorá vlastne ani nie je výhodná. Treba si ceny a výmenné kurzy overiť, ideálne aj u konkurencie. Vždy som ale zastával názor, že kým sú straty len finančné, tak ste ešte celkom dobre obstáli.

Najelementárnejšie zbytočné utratené peniaze v cudzine sú kvôli neznalosti výmenného kurzu. Ak sa ešte stretnete so špekulantom, môže vás to vyjsť pekne draho. Vždy majte predstavu aktuálneho kurzu. Nikdy nezamieňajte na pofiderných miestach, ako sú napríklad „veksláci“ na hraniciach (uznávam, sú krajiny, kde je takáto transakcia úplne normálna a zrejme sa jej niekde ani nevyhnete). Treba si dať pozor na poškodené bankovky. Niektoré krajiny sú na to háklivé.

Ďalším problematickým bodom môžu byť staré dolárové bankovky (USD) s málo ochrannými prvkami. Napríklad v Kambodži vám nezoberú doláre, ktorých dátum vyhotovenia je starší než 1999. Paradoxne sú tieto bankovky stále platné a funkčné, ale hlavne v USA. V dnešnej dobe si pomyslíte, prečo ešte  riešim hotovosť, keď všade sa dá platiť kartou. Odpoveď je jednoduchá - kartou sa platiť nedá vždy a všade. Potom aj keď sa dá, tak radšej nechcete riskovať zneužitie karty. Tu sa dá používať preventívne druhá karta, mať založený druhý účet a minimalizovať škody prípadného zneužitia.

6 fotografií

Ako si na cestách ustrážiť financie?

XE  & Currency plus

Dve aplikácie na prehľad kurzov zahraničných mien a vzájomného prepočítavania. Zvláda aj niekoľko mien naraz.

Splitwise

Vhodná aplikácia pri skupinovom cestovaní. Poznáte to - jeden zaplatí za večeru, druhý zaplatí vstup na atrakciu, tretí objednáva ubytovanie a štvrtý požičiaval auto. Uľahčite si život, vkladajte všetky transakcie do tejto aplikácie. Po každej pridanej transakcii príde všetkým zúčastneným mail a automaticky vyráta, kto má koľko komu poslať. Takže sa nemusíte báť neoprávnených zásahov podnikavejších alebo zábudlivejších kamarátov. Zvláda už aj prepočty v rôznych cudzokrajných menách a účty si viete veľmi jednoducho zrovnať na konci výletu.

Western Union / Money transfer

Predstavte si situáciu, že sa ocitnete bez dokladov a bez peňazí v nejakej krajine, tiež bez priateľov alebo príbuzných. Vtedy vyhľadajte pobočky spoločností Western Union alebo Money transfer a príbuzní vám budú môcť poslať hotovosť. Samozrejme, táto služba nepatrí medzi najlacnejšie.

Tricount

Veľmi podobná aplikácia ako Splitwise.

Prípadne zvážte aplikácie ktoré vám pomôžu ustriehnuť si osobné financie.

3. Doprava #

3a) Taxi aplikácie #

Som extrémne vďačný, že už sa postupne vytráca to, že sa oklamete hneď v prvom taxíku po prílete do destinácie. To, keď ste netušili koľko bude stáť transfer z bodu A do bodu B podľa taxametra alebo zjednávanie na mieste a nevedomosť, či ste taxík preplatili viac, než je zdravé, mi chýbať nebude.

Svoj podiel na transparentnejšom správaní majú taxi aplikácie. Nemusíte nikam volať, stačí mať wifi/dáta, zapnutú GPS lokáciu a adresu, kam sa chcete dostať. Cenu sa transparentne dozviete vopred, rovnako tak odhadovaný čas trvania cesty, ale aj rating hodnotenia šoféra. Rôzne regióny sveta majú rôzne taxi aplikácie.

Medzi najznámejšie patria:

Uber – skoro celosvetové, 70 krajín

Bolt – viac než 300 miest

YandexGo – postsovietsky región

Grab – JV Ázia

Lyft – USA

Careem – Arabský svet

Takcovichkof – Rusko

Ola – India

Didi – Čína

Mnohé iné

3b) Letecká doprava #

Každá lepšia či horšia letecká spoločnosť má svoju aplikáciu. Ich prínos je napríklad bezproblémový check-in, notifikácie o zmene letu, zbieranie prelietaných míľ alebo reklamné notifikácie o akciových letenkách danej leteckej spoločnosti.

Flightradar

Informácie o letoch, lietadlách a situácii na oblohe. Čo všetko to lietadlo v poslednej dobe zažilo, históriu posledných letov a meškaní.

FlightStats

Aplikácia, v ktorej máte informácie o svojom lete, mieste odletu, rovnako tak terminál a gate. Veľmi pekne je spracovaná aj dráha letu.

AirportID

Keď už cestujete naozaj veľa alebo ak neviete, na ktoré letisko v danom meste prilietate (Moskva má napríklad tri letiská - Domodedovo, Vnukovo, Šeremetevo, Londýn má Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, London City,...)

Miles & More

Aplikácia na zbieranie prelietaných míľ leteckých spoločností v rámci StarAlliance.

AirMap

Pre fanúšikov fotografií a videí z dronov odporúčame skontrolujte si lokalitu, kde chcete lietať či sa tam nenachádzajú citlivé vojenské objekty, štátne úrady alebo letisko.



Na vyhľadávanie leteniek, sledovanie výkyvov cien, porovnávanie cien či dátumovú kombinatoriku príletov a odletov používam tieto aplikácie.

Každá z nich funguje trošku inak. Najvhodnejšie je každý z nich vyskúšať a následne zistíte, ktorá Vám najviac vyhovuje.

Skyscanner

Kiwi

Momondo

AZair

Kayak

7 fotografií

Kde si najlepšie naplánujete svoju dopravu?

3c) Pozemná doprava #

DB Navigator 

Grafikony a itineráre všetkých vlakových spojení v Európe. Perfektná aplikácia, kde si viete aj overiť meškanie vlaku v reálnom čase. Postupne sa rozširujú a prinášajú informácie aj o vlakových spojeniach v Ázii.

Rome2Rio

Ak nemáte absolútne žiadnu predstavu, ako sa dostanete z mesta A do mesta B. Tento portál nielen porovná rôzne druhy dopravy prenájom auta, letecký presun, loď, vlak,... a prinesie aj odhadované ceny jednotlivých spojení. Automaticky ponúkne aj preklik na web danej spoločnosti, kde si už viete zakúpiť vami žiadané spojenie.

Hopper

Veľmi podobné ako Rome2Rio.

Car Rental & Rentalcars

Autopožičovne, kde si viete prispôsobiť filter vyhľadávania. Či potrebujete päťmiestne auto alebo 9, či chcete automatickú prevodovku a podobne. Tak ako pri každej autopožičovni, dávajte si pozor či berú aj debetné alebo iba kreditné karty, koľko si pýtajú depozity za vozidlo a či ponúkajú plné poistenie (tzv. full insurance), či majú v cene zahrnuté diaľnice, otváracie hodiny danej pobočky (s ohľadom na čas príletu/odletu).

4. VPN #

Čo je to VPN? Už sa vám niekedy stalo, že v navštívenej krajine sú zablokované Google aplikácie (Čína), znemožnené telefonáty cez Whatsup (UAE, Jordánsko), zakázané sociálne siete ako sú Facebook, Instagram alebo Twitter (Irán) a týka sa to množstva ďalších aplikácií a krajín?

VPN predstavuje skratku pre virtuálnu privátnu sieť. Ide o nástroj, ktorý vytvára bezpečné a šifrované pripojenie na menej zabezpečených sieťach. VPN vďaka tomu poskytuje službu umožňujúcu skryť vašu IP adresu, vyhnúť sa cenzúre či sledovaniu, šifrovať vašu komunikáciu a zamedziť geoblockingu.

Bezplatné VPN app:

Melon VPN

Orbot

Free VPN

NORD VPN (bezplatná trial verzia)

Nebojte sa komplikovanej obsluhy týchto aplikácií. Väčšinou fungujú na pozadí alebo ako bežný internetový prehliadač.

2 fotografie

VPN vám v niektorých krajinách mimoriadne pomôže

5. Počasie #

SHMÚ

V zemepisných šírkach nášho Slovenska je meteorologický ústav veľmi spoľahlivý, aspoň čo sa predpovedí týka. Osobne využívam najmä radarové informácie a predpovede Aladin. Pri Aladinovi si skontrolujte to, pre aké časové pásmo je predpoveď zobrazovaná, zvykne tu nastať nesúlad 1-2 hodiny.

YR.no

Predpovede počasia pre celý svet, za ktorou stojí meteorologický ústav Nórska. Veľmi praktický je drobný detail - informácia o východe a západe slnka. Trošku mi vadí, že niekedy môže vzniknúť nedorozumenie vo vyhľadávaní, keď sa viac lokalít volá rovnako.

Weather Bug

Táto aplikácia je užitočná najviac asi pre turistov v prírodnom teréne. Nájdete tu podrobné informácie o počasí, ale hlavne najbližšom výskyte búrok či bleskov, prietrž mračien, požiare či potopy. 

Windy

Pri predpovedi počasia a pri radarových informáciách predikuje na mape s časovou osou smer, prúdenie vetrov a aj zrážky.

Riverapp

Stavy tokov riek.

Tide Times

Informácie príliv a odliv v tej-ktorej oblasti. Možno sa vám to bude zdať ako zbytočná informácia, ale prívrženci surfovania to ocenia. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, že pri loďkových výletoch si niekedy musíte načasovať vplávanie/vyplávanie z prístavu práve podľa prílivu?

8 fotografií

Ako sa pripraviť na počasie? Využite aplikáciu!

6. Ubytovanie #

Booking.com

Asi najznámejší portál na rezerváciu ubytovaní po celom svete. Po zaregistrovaní sa máte cez mobilnú aplikáciu bežne úplne iné ceny, veľmi často výhodnejšie než cez prehliadač.

Couchsurfing

Sociálna sieť cestovateľov z celého sveta. Pôvodne vznikla len ako platforma na prespanie u niekoho na "gauči". Postupne sa vyvinula v plnohodnotnú komunitu, ktorá organizuje podujatia, poskytuje cestovateľské poradenstvo atď...

Airbnb

Tento portál vznikol pre potreby krátkodobých alebo dlhodobých prenájmov. Rôzne druhy nehnuteľností s bazénom alebo bez, so záhradkou či s terasou. Ale nájdete aj opačný extrém - stany, jurty alebo prístrešky.

7. Ostatné vychytávky #

Sky Map

Mapa nočnej oblohy, funguje aj offline.

Čítačka QR kódov aj zo súborov 

Nikdy neviete, kedy sa vám to zíde. Načítať jedálny lístok v reštaurácii, prihlásenie na wifi alebo info o pamiatkach pri tabulách.

Wikipedia

Všetci ju poznáme a všetci ju používame. Ponúka možnosť uloženia si článkov a sú zhliadnuteľné aj v offline režime. 

CIA Factbook

Ponúka všeobecný prehľad reálií každej krajiny sveta.

Foursquare 

Zjednodušuje vyhľadávanie reštaurácií a podnikov podľa recenzií.

Tripadvisor

Ponúka prehľad atrakcií, pamiatok, reštaurácií a fakultatívnych výletov po celom svete s recenziami.

App in the Air

Ak lietate často, trackujte si, koľko času a kilometrov strávite v lietadle.

Martin Lipinský

Martin Lipinský

Martin Lipinský

Lipi je telom i dušou čistokrvný cestovateľ. Prešiel celú Európu, dokonca aj Turecko dva dni po nepodarenom puči. Vždy sa snaží myslieť pozitívne so správnou mierou rozvahy a úsmevu na tvári. Svoj strach z výšok prekonáva kurzom lezenia, prekonávanie prekážok je pre Lipiho výzva. Medzi jeho obľúbené destinácie patria krajiny bývalého Sovietskeho zväzu či Juhovýchodná Ázia. Učaroval mu systém organizovaného chaosu, ktorý tam vládne a nikdy ho neprestane fascinovať.  Zastáva názor, že v každej krajine je niečo úžasné čo sa dá odfotiť, zažiť, alebo zjesť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Kyjev, Moskva, Petrohrad

Zo zájazdu:

Martin Lipinský

Posledná úprava článku | Prečítané: 1613

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2681 4468€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.