Bulharsko - cesta za vínom

Bulharsko - cesta za vínom

Bulharsko je zaujímavou krajinou, ktorá ponúka viac ako len 378 km dlhé pobrežie Čierneho mora. Táto krajina má bohatú históriu, staré tradície a kultúrne dedičstvo, ktoré si Bulhari veľmi vážia. Krásna hornatá príroda, pobrežie Čierneho mora, dobré jedlo, víno a slávny balkánsky temperament. To sú esenciálne prvky tvoriace tvár Bulharska. Táto krajina ležiaca na východnom Balkáne hraničí s Tureckom na juhovýchode, Gréckom na juhu, Rumunskom na sever, Čierne more obmýva jej brehy na východe, Macedónsko a Srbsko ležia na západe. Bulharsko je pomerne hornatou krajinou, dokonca tu nájdeme aj najvyšší vrch celého Balkánu Musalu, alebo tiež alahovu horu s nadmorskou výškou 2925 m.

Chute Bulharska #

Jedlo v Bulharsku je  cenovo veľmi dostupné a chutné. Bulharská kuchyňa je typická miešaním východných chutí s tými západnými. Obsahuje prvky gréckej, tureckej aj srbskej kuchyne. Bulharskym národným jedlom je fazuľová polievka bob čorba. V tunajšej lokálnej kuchyni vládne zelenina, nájdete ju v rôznych podobách v každom typickom jedle. Vďaka dobrým klimatickým podmienkam a úrodnej pôde sa tu pestovateľom zeleniny vo všeobecnosti veľmi darí. Možno ste nevedeli, že aj šopský šalát pochádza z Bulharska. Je dielom Šopov, pôvodných obyvateľov Sofie a Dupnice. Keď sme už pri jedle, tak pekným suvenírom z dovolenky v Bulharsku môže byť GJUVEČ. Hlinená nádoba rôznych veľkostí používaná na prípravu jedál podobným nášmu gulášu, ktoré môžu byť mäsité alebo aj vegetariánske. Tradičné bulharské jedlo si tak budete môcť pripraviť aj po návrate domov. Pravdepodobne najväčším zážitkom v oblasti gastronómie bude však návšteva Mehany. Mehana je totižto označenie pre reštauráciu, kde servíruje tradičné bulharské jedlo, vyhráva  bulharská hudba a priestor je dekorovaný tradičnými prvkami. 

Víno #

To, že na rozdiel od väčšiny ostatných krajín vertikálne trasenie hlavy znamená „nie“ v Bulharsku, zatiaľ čo horizontálne trasenie znamená „áno“ asi mnohý z Vás vedia. Ale to, že je Bulharsko vinárskou oblasťou a patrí medzi 5 najväčších producentov vína v Európe je tajomstvom pre mnohých. Bulharsko je jednou z najstarších vinohradníckych oblastí na svete s 3000 ročnou históriou. Na území dnešného Bulharska žil kedysi kmeň Trákov. Víno bolo pre nich posvätné a teda nebude žiadnym prekvapením, že uctievali Dionýza, boha vína a všetkých bohémov. V nie tak ďalekej minulosti, po politických zmenách v krajine v roku 1989 prešiel vinársky sektor v Bulharsku veľkými zmenami. Pred pádom komunizmu boli Bulhari na druhom mieste v produkcii vína na svete. V dôsledku chýb v privatizácii viníc a následnej strate kľúčových trhov na východe aj na západe prišli o svoje silné postavenie na trhu. Dnes produkujú vína síce menej, ale snažia sa orientovať skôr na vyššiu kvalitu vína, rozvoj takzvanej vinnej turistiky a ich snahou je tiež dostať sa na nové vývozné trhy. Krajina sa nachádza v rovnakých zemepisných šírkach ako slávne vinné oblasti Toskánsko a Bordeaux.  Podobne ako oblasti Talianska či Francúzska leží Bulharsko medzi kontinentálnym a stredomorským podnebným pásmom. Podmienky na pestovanie hrozna sú v Bulharsku viac ako priaznivé.

Bulharsko má 5 vinárskych regiónov : #

  1. Severný región, tiež nazývaný región Podunajskej nížiny
  2. Východný región, tiež nazývaný Čiernomorský región
  3. Subsaharský región, ktorý sa tiež nazýva región Rose Valley
  4. Južný región, tiež nazývaný región Thracian Valley
  5. Juhozápadný región, ktorý sa tiež nazýva Región Struma Valley

Thracian valley #

Thracian valley je najväčšou vinárskou oblasťou Bulharska. Rastie tu najznámejšia odroda bulharského hrozna  červený, korenený Mavrud. Medzi ďalšie červené odrody, ktoré sa tu pestujú patrí Merlot, Cabernet Sauvignon, Červený Muscadine a Pamid. Na územie dnešného južného Bulharska priniesli Trákovia prvú vinnú révu zo Stredného východu a boli tak prvými ktorí vyrábali víno z hrozna na Balkánskom polostrove. V tomto údolí si milovníci vína prídu na svoje. Kto by sa nechcel ocitnúť v krásnom vinárstve, obklopený horským prostredím s pohárom dobrého vína?

Bessa Valley

Vinárstvo Bessa Valley získalo dobrú povesť pre svoje vynikajúce vína Merlot, Cabernet Sauvignon a Enira. V tomto vinárstve si môžete rezervovať aj ochutnávku vín spojenú s prehliadkou pivníc, viníc a dozviete sa taktiež niečo o technologickom postupe výroby vína.

Vila Yustina

Vinárstvo sa nachádza na úpätí pohoria Rodopy, približne 26 km od Plovdivu. Tento región sa vyznačuje dlhou vinárskou históriou, ktorá siaha až do staroveku. Vinárstvo Vila Yustina spája to najlepšie z tradičnej výroby vína s modernými technológiami.

Prečítajte si aj veľké porovnanie:

Krajiny s najlepším vínom na svete

Plovdiv #

Plovdiv sa vôbec ako prvé bulharské mesto stalo európskym hlavným mestom kultúry pre rok 2019. Leží v srdci Tráckeho údolia, vďaka čomu je ideálnym miestom na začatie hľadania bulharského vína. Plovdiv je starobylé mesto postavené okolo 7 kopcov. Toto mesto je výnimočné tým, že je považované za najstaršie žijúce mesto v Európe a 6. najstaršie na svete. Môžete sa túlať uličkami starého mesta s pocitom ako keby ste sa vrátili v čase. Davy turistov ako v iných starobylých mestách v Európe tu nenájdete a preto si atmosféru dávnych čias užijete naplno.

Staroveké divadlo Philippopolis

Je to jedno z najzachovalejším antických divadiel na svete a je zároveň najvýznamnejšou historickou pamiatkou mesta. Divadlo bolo postavené v 90. rokoch 1. storočia nášho letopočtu. V čase svojej najväčšej slávy bola kapacita divadla až 6000 miest. Po vpáde Húnov v 5 storočí a následnom zemetrasení bolo takmer úplne zničené. Neskôr bolo divadlo vďaka archeológom zrenovovaný a dnes je nielen turistickou atrakciou, ale je aj plne využívaný na rôzne kultúrne udalosti. Hlavná ulica Plovdivu je najobľúbenejším miestom na prechádzku. Na 1,8 km úseku nájdete kaviarne reštaurácie a rôzne obchody. Vďaka svojej dĺžke je považovaná za najdlhšiu pešiu zónu v Európe. Začína pri centrálnom námestí a končí krytým mostom na rieke Maritza. Okolie Plovdivu má veľmi dobré podmienky na pestovanie vinnej révy a výsledkom je, že tu nájdete niektoré z najlepších druhov hrozna nielen v Bulharsku, ale na celom svete. Najvýznamnejšou z nich je Mavrud.

Ak v Plovdive  dostanete chuť na pohár dobrého vína určite navštívte: #

Regional Wine

V ponuke majú rozsiahly výber lokálnych aj zahraničných vín. Milovníci vína tu môžu ochutnať špeciálne lokálne vína, ktoré inde vo svete nenájdete. Sú to vína ako Mavrud, Rubin, Melnik 55, Dimyat a Tamianka. Ochutnávky vína sa tu uskutočňujú pod vedením certifikovaného someliéra a teda z ochutnávky odídete nielen s veselou náladou, ale aj s množstvom nových informácii.

DeGustoStation

Vinárska rodina si otvorila vo štvrti Kapana malú vináreň s príjemnou atmosférou. Ochutnať tu môžete biele, ružové a červené vína vyrobené priamo vlastníkmi podniku vo viniciach vinárstva Bendida.

Vino Culture

Táto vináreň v centre mesta je medzi miestnymi veľmi obľúbená. Výber lokálnych vín je skutočne výnimočný a každý milovník vína sa tu bude cítiť dobre. Majiteľ je veľmi priateľský a s výberom vína Vám vždy rád a ochotne pomôže.  V podniku pripravujú pre hostí aj čerstvé chutné tapas, ktoré s pohárom dobrého vína vytvárajú ideálne občerstvenie na večerné posedenie.  

Patrícia Kardošová

Patrícia Kardošová

Patrícia Kardošová

Vyštudovala Ekonomiku podniku na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Radšej však investuje do zážitkov ako do akcií na burze. Myslí si, že cestovanie robí ľudí lepších, otvára im oči a rúca predsudky. Miluje divokosť juhovýchodnej Ázie a na svojich cestách rada zažíva kultúrne
šoky. Vo svojom voľnom čase sa venuje rôznym športovým aktivitám, má rada tanec, hudbu, hudobné festivaly a cez víkend sa rada túla po horách. Stretnete ju v našom frontoffice kde Vám rada poradí s výberom dovolenky.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

https://bubo.sk/zajazd/najkrajsie-pamiatky-sveta

Zo zájazdu:

Patrícia Kardošová

Posledná úprava článku | Prečítané: 375

Mohlo by Vás zaujímať

Bulharsko - cesta za vínom Blog

Blog Bulharsko - cesta za vínom

Bulharsko je zaujímavou krajinou, ktorá ponúka viac ako len 378 km dlhé pobrežie Čierneho mora. Táto krajina má bohatú históriu, staré tradície a…

Patrícia Kardošová 4 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

4784
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3611
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.