Tak, ako sme si zvykli, že máme celoročne jahody či exotické ovocie, tak aj celoročne vieme cestovať kamkoľvek do exotického sveta. Ktorý mesiac je však kde tým najlepším? Kde si vieme čerstvé ovocie odtrhnúť priamo zo stromu? Vyberám obdobia, kedy neprší, plus veľa pikošiek, aby ste si svoj zájazd v danom mesiaci užili čo najlepšie.

Obsah

    Kam vycestovať v januári?

    Kam vycestovať v januári? #

    V obchodoch máte exotické ovocie, ale ak ho chcete čerstvé a naozaj chutné, treba za ním vycestovať. V januári je ideálne odletieť na južnú pologuľu, lebo tam práve vrcholí leto. Dobrým tipom je Nový Zéland, kde na severných svahoch v Marlborough dozrieva hrozno a o chvíľu bude výborný Savignon Blanc s tou neuveriteľnou vôňou. Novozélandské vína som zaradil medzi najlepšie vína sveta.

    Marlborough je na južnom ostrove Nového Zélandu a v januári určite navštívte aj tento -  má krajšiu prírodu, ľadovce, prekrásne fjordy. 

    Vo vedľajšej Austrálii, ktorá je počas januára tiež ideálnou destináciou, odporúčam navštíviť aj Tasmániu. V Austrálii vrcholí leto a my na našich zájazdoch lietame aj na Uluru – k posvätnej skale Aborigénov.

    5 fotografií

    Austrália a Nový Zéland

    Sydney a Melbourne sú krásne mestá, diametrálne odlišné. Práve teraz sa hrajú turnaje kriketu, austrálskeho futbalu a ja som sa naposledy zúčastnil aj na Australian Open – prvého tenisového grandslamového turnaja roka. Drahá záležitosť? Ale kdeže. Keď som tam bol, vstupenka do Rod Laver Arena stála iba okolo 20 dolárov. To je dobrý tip, však?!

    Termíny zaujímavých festivalov a udalostí v januári 2024:

    • Australian Open - od 14. do 28. januára
    • Zangbeto (Benin) - 10. januára
    • Timkat (Etiópia) - 20. január

    Skvelým tipom na dovolenku v januári je aj juh Afriky. Konkrétne mám na mysli krajiny ako JAR, Namíbia, Botswana. Absolútna bezpečnosť a bez výskytu malárie. So skúseným sprievodcom sa nikomu nič nestane a bezpečnosť je naozaj podobná ako v Austrálii – čiže bezpečnejšie než v Anglicku... Uloveným zážitkom je super safari, vysoká úroveň služieb či prírodná diverzita.

    Slováci sú doslova pozitívne šokovaní kvalitou ubytovania a vysokým vkusom hotelov a lodží. V Kapskom Meste v reštaurácii Baia ochutnajte „abalone“ ,čo je úžasná morská špecialita. Juh Afriky je dobrý tip na začiatok roka.

    Hľadanie veľkej päťky na juhu Afriky. Video: BUBO archív

    Hľadanie veľkej päťky na juhu Afriky. Video: BUBO archív

    V januári sa v Benine, kolíske voodoo v meste Ouidah, koná festival a rituály Zangbeto. Modlí sa k bohyni mora - k Mami Wata. Pred zopár rokmi som prechádzal k Bráne bez návratu, kadiaľ odchádzali otroci do Nového sveta. Voodoo rituál som zažil inde a niekedy o tom napíšem blog, no z turistického a fotografického hľadiska je januárový Benin ďalším dobrým tipom.

    8 fotografií

    Etiópski kresťania a Voodoo v Benine

    Odporúčam však aj africký severovýchod, konkrétne Etiópiu, kde sa v januári koná festival Timkat (UNESCO). Etiópčania oslavujú krst Ježiša Krista. Oslavuje sa po celej Etiópii so stovkami tisíc domácich vrátane kňazov v prekrásnych slávnostných rúchach (šamma). Preteká sa na koňoch a chlapci si vyberajú manželky. BUBO je dlhodobo najväčším organizátorom kvalitných zájazdov do Etiópie a radi vám budeme slúžiť.

    No a potom, samozrejme, Južná Amerika – odporúčam vyraziť do Patagónie a Ohňovej Zeme. Keď raz uvidíte padať ľad veľkosti petržalského paneláku do jazera Lago Argentino, tak na to už nikdy nezabudnete.

    Naši sprievodcovia vedia presne, kde sa pri ľadovci Perito Moreno postaviť. Odporúčam aj túru v Torres del Paine, teda najkrajšom pohorí Ameriky. Taktiež sa nachádza v Patagónii, v Chile. My si tu na juhu na našich zájazdoch prenajímame loď a jazdíme zodiakmi po najkrajšej prírode, kde bol pred vami naposledy Charles Darwin na svojej lodi Beagle.

    Pokiaľ ale chcete ostať na severnej pologuli, je to v poriadku. Január je ideálny mesiac na pozorovanie polárnej žiary na ďalekom severe. Výlet za polárnou žiarou je čoraz populárnejší. My pozorujeme Auroru v Nórsku, v ďalekom Tromsö za polárnym kruhom, kde je skutočne nádherná. Ešte čistejšia obloha a možnosť vidieť Severku dokonale je však na Špicbergoch blízko severného pólu. Čoraz populárnejšie a lákavejšie sú tu zimné aktivity ako beh na lyžiach, snežné skútre, psie záprahy, sánky ťahané sobmi či samotné pozorovanie sobích stád.

    Samozrejme, výborným miestom na pozorovanie Severky je aj Island s pridanou hodnotou vo forme vodopádov a unikátnej prírody, akú inde vo svete nenájdete.

    Polárna žiara na Špicbergoch. Video: BUBO archív

    Polárna žiara na Špicbergoch. Video: BUBO archív

    Kam vycestovať vo februári?

    Kam vycestovať vo februári? #

    Vo februári majú naše deti jarné prázdniny a Slováci si postupne zvykajú tráviť ich za oceánom. Na prelome január/február zažijete Čínsky nový rok a čínske komunity nájdete na celom svete. Tance s červenými drakmi, ohňostroje a super oslavy. Pozor, v samotnej Číne sa v priebehu zopár týždňov premiestnia dve miliardy ľudí.

    Ja odporúčam vo februári odletieť do juhovýchodnej Ázie. Keď si vyberiete Vietnam, práve v tomto čase sa tu dočkáte osláv udalosti zvanej Tet, teda vietnamský Nový rok. Vo Vietname je vtedy teplo ako u nás počas vrcholiaceho leta. Neprší a je absolútne TOP sezóna. Vietnam je dlhočizný slíž, a tak je krajina od Hanoja na severe po Saigon (Hočiminovo mesto) na juhu veľmi rozdielna.

    3 fotografie

    Vietnam a Kambodža

    Vietnam je dnes najlepším pomerom medzi cenou a vysokou úrovňou služieb – je to ekonomický lev s výborným jedlom a naozaj vynikajúca destinácia, ktorú si viete spojiť s Kambodžou a prekrásnou pamiatkou Angkor Wat.

    V rámci juhovýchodnej Ázie odporúčam ešte nehynúcu klasiku - Thajsko, Malajzia, Singapur. Výborné hotely, najkrajšie pláže pri mestečku Krabi a najobľúbenejší zájazd našich klientov.

    6 fotografií

    Thajsko, Malajzia, Singapur

    Nestačí vám exotika a chcete viac erotiky? Tú zacítite na opačnom konci sveta – v brazílskom Rio de Janeiro. Mesto leží na južnej pologuli, čiže tu vrcholí leto a, čo je najlepšie, preslávené Rio ukáže to najlepšie, čo má – Karneval! Milióny ľudí z celého sveta budú sledovať vystúpenia na Sambadrome. Nie je ideálnejší čas na návštevu Ria ako počas slávneho karnevalu.

    Ak vyhľadávate niečo bližšie, skúste Benátsky karneval. Február je karnevalovým obdobím a ten najslávnejší európsky bude v Benátkach aj v tomto roku. Pokiaľ sa ho rozhodnete navštíviť, prečítajte si môj blog Benátky – tipy na mesto.

    Termíny zaujímavých festivalov a udalostí vo februári 2024:

    • Čínsky nový rok - od 10. do 17. februára
    • Tet (Vietnam) - od 8. do 14. februára
    • Benátsky karneval - od 3. do 13. februára
    • Karneval v Riu - od 9. do 17. februára
    • Losar (Tibet, India, Bhután, Nepál) - od 10. do 12. februára

    Vo februári sa koná aj Tibetský nový rok Losar. Zažijete ho nielen v Tibete, ale aj v Bhutáne, Ladakhu a častiach Nepálu, ale buďte pripravení na strašidelnú zimu.

    Kam vycestovať v marci?

    Kam vycestovať v marci? #

    Prvý marec je Deň piva na Islande. Dlhé roky v Reykjavíku 1. marca tento výnimočný deň oslavujeme. Paradoxom je, že hoci na Islande nikdy nebola prohibícia iného alkoholu, pivo tu bolo zakázané dlhých 74 rokov. Práve od 1. marca 1989 sa však znovu čapuje vo veľkom a v prvý marcový deň najviac. Takú bujarú oslavu ste ešte nezažili! Skončíte ráno s oranžovými vlasmi?

    Island je však o prírode, preleťte si ho s nami!

    Vo vzdialenejšej Indii je v marci sviatok Holi – sviatok farieb. V Indii som bol 45 ráz a, samozrejme, podarilo sa mi ho zažiť. Bolo teplo, nepršalo, čiže na návštevu Indie je výborná sezóna a skutočne ideálny čas na poznávanie tamojšej kultúry a neuveriteľných pamiatok.

    Termíny zaujímavých festivalov a udalostí v marci 2024:

      • Deň piva (Island) - 1. marec
      • Ramadán (moslimský svet) - od 10. marca do 9. apríla 
      • Nyepi (Bali) - 11. marec
      • Holi (India) - 24. marec
      • Novruz (Perzia) - 20. marec

        Novruz, teda Perzský nový rok, sa oslavuje 20. marca. Oslavujem ho každoročne, lebo mám v daný deň narodeniny. Ide vlastne o sviatok jari, nového života. V Kirgizsku, Kazachstane, Mongolsku či Kurdistane sa jazdí na koňoch, strieľa sa z luku, sú tu festivaly a je to deň, kedy sa tu oplatí byť, aj keď môže byť niekde ešte zima. V Kurdistane však bolo teplo aj na prelome rokov, je to celoročná destinácia.

        V marci si musíte dať pozor na „Deň ticha“ na Bali. Ide o hinduistickú oslavu Nového roka, vtedy milióny obyvateľov nemôžu opustiť svoje domovy a nikto na vás neprehovorí. V tom čase nelietajú dokonca ani lietadlá a je možné, že vám v hoteli vypnú wifi. Tento rok bude Deň ticha, tzv. Nyepi, 11. marca. Deň na to je zasa úžasná veľkolepá oslava, takže dovolenka na Bali v tomto čase sa vám bude páčiť.

        Pre nás v BUBO je marec najvyššia sezóna – marec je mesiac, kde je to vyrovnané na celom svete, teda na južnej, ale už aj na severnej pologuli sú všade veľmi prijateľné a oplatí sa vycestovať hocikam, kam vás ťahá vaše srdce. A k tomu je ešte všade menej turistov.

        Kam vycestovať v apríli?

        Kam vycestovať v apríli? #

        Koniec marca a začiatok apríla sa spájajú, samozrejme, s Veľkou nocou. Za normálnych okolností by som odporučil Izrael, lebo zažiť atmosféru Jeruzalema počas Veľkej noci je niečo absolútne unikátne. Pre aktuálny vojenský konflikt však túto cestu neodporúčam a mám pre vás lepší tip.

        Strávte Veľkú noc na Arabskom polostrove - v Saudskej Arábii či Bahrajne. V roku 2024 sa dočkáme unikátneho prieniku, keďže Veľká noc (29.3. - 1.4.) aj Ramadán (10.3. - 9.4.) sa budú konať v rovnakom čase. Malú skupinku beriem v tomto čase, kedy sa budú výnimočné sviatky prelínať, do Saudskej Arábie, ktorá vás prekvapí absolútnou bezpečnosťou a vyspelosťou. Kúpanie sa na krásnych bielych plážach Bahrajnu bude už len čerešničkou na torte.

        4 fotografie

        Veľká noc v Saudskej Arábii

        Termíny zaujímavých festivalov a udalostí v apríli 2024:

        • Veľká noc (po celom svete) - od 29. marca do 1. apríla
        • Sinhalský a tamilský Nový rok (Srí Lanka) - 14. apríl
        • Songkran - od 13. do 15. apríla

        Prekvapivo biblickými sú počas apríla Filipíny, kde sa necháva Ježiš prekrižovať. Klincami mu prebijú dlane a zavesia ho na kríž. My sem chodíme viac než 10 rokov a Ježiš nás už pozná, sedávame v prvom rade a máva nám. Pozor, Filipíny sú ďaleko a toto „divadlo“ nie je pre každého. No je to zaujímavý tip.

        3 fotografie

        Prekrásne Filipíny

        14. apríla je Budhov deň, ktorý oslavuje 400 miliónov veriacich po celom svete.

        V apríli som zažil aj Nový rok na Srí Lanke (sinhalský aj tamilský), a preto odporúčam Srí Lanku v apríli, aby ste miestnu kultúru a tamojšie zvyky spoznali naplno. Božský ostrov s výbornou stravou, Srí Lanku milujem!

        Chcete veselú Veľkú noc a skutočnú polievačku? Zúčastnite sa sviatku Songkran v Thajsku. Thajský Nový rok je najdôležitejší sviatok v celej krajine a patrí k nemu polievanie sa vodou na uliciach, takže nebuďte prekvapení, keď vás tu oblejú.

        Kam vycestovať v máji?

        Kam vycestovať v máji? #

        V máji na severnej pologuli všetko kvitne. Kedysi za socializmu sme chodili oslavovať na prvomájové sprievody. Neznášal som to a teraz sa chodíme na ten socík pozerať na Kubu. Prvomájový sprievod na Kube na Placa de la Revolution je každopádne dobrým cestovateľským tipom.

        Na Kube je teplo a ľudia tancujú na ulici, zabávajú sa a sú šťastní. Kubánsky socializmus - to je málo mäsa a veľa sexu, krásne more... Nič tu nie je - len rum a cigarky a krásny život. Teraz je posledná šanca zažiť pravú Kubu.

        Kubánci majú tanec v krvi. Video: BUBO archív

        Kubánci majú tanec v krvi. Video: BUBO archív

        Počas mája je aj tzv. Golden week v Japonsku. V prvý májový týždeň totiž kvitnú sakury a u miestnych je tradíciou pozorovať tento proces. My v BUBO pozorujeme kvitnutie symbolu Japonska taktiež a to na zájazde Zlatý okruh Japonskom, ktorý je maximálnym hitom. Na ňom uvidíte mestá ako Tokio, Nara, Kjóto, Osaka a Hirošima. Sme v blízkosti Fuji a okrem pravého sushi ochutnáme aj steak z Kobe.

        3 fotografie

        Magické Japonsko

        Japonsko je u nás absolútnym cestovateľským hitom a inšpiratívnou krajinou. Jeho návšteva môže zmeniť váš život. Napríklad taký kaizen – neustále malilinké zlepšovanie sa ovplyvní každého. Japonsko sú tiež najmodernejšie technológie sveta prelínajúce sa s tradíciami a zvykmi, ktoré vás prekvapia.

        Je napríklad neslušné kráčať, keď jete či dať v reštaurácii sprepitné. Tam to môžu brať, že im dávate peniaze navyše, aby zlepšili svoje služby, čiže ich vlastne urazíte. V Japonsku sú top služby samozrejmosťou a vy uvidíte, čo znamená precíznosť a kvalita. Tu tiež buďte všade načas. Ani ľudia, ani vlaky tu nemeškajú čo i len sekundu!

        Na Madeiru chodíme v máji nielen preto, že sa tu narodil Cristiano Ronaldo. Madeira v máji, to je kvetinový festival, alegorické vozy plné kvetov a my ostrov spájame s Azorskými ostrovmi. Je to blízko. Ste v Európe ale je to veľká exotika. Najkrajšie záhrady Európy majú práve tieto ostrovy patriace Portugalsku, ktoré uchovávajú najkrajšiu flóru kontinentu.

        Termíny zaujímavých festivalov a udalostí v máji 2024:

        • Prvomájový sprievod na Kube - 1. máj
        • Golden week (Japonsko) - od 27. apríla do 6. mája
        • Kvetinový festival (Madeira, Portugalsko) - od 2. do 26. mája

        Väčšina turistov zamieri v rámci Azorských ostrovov na hlavný ostrov – Sao Miguel, ktorý je krásny, no určite nevynechajte ani ostrov Pico, kde môžete vystúpiť na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu. A zároveň sú portugalské ostrovy top miestom na pozorovanie veľrýb, čo je zážitok na celý život. Azory i Madeira sú „ostrovy večnej jari“, no najlepšie je sem prísť práve na jar, kedy sa tu flóra vyblázni.

        Na najvyššom vrchu Madeiry. Video: Ľ. Fellner

        Na najvyššom vrchu Madeiry. Video: Ľ. Fellner

        Kam vycestovať v júni?

        Kam vycestovať v júni? #

        V júni je na severnej pologuli najdlhší deň v roku (21. jún), a to sa dá využiť. Dlhé 20-hodinové dni viete naplno zužitkovať na ďalekom severe, kde vám tentoraz nebude zima a slnečné lúče vám budú svietiť do tváre aj po polnoci. Ste hore, spíte päť hodín, ale stačí vám to. Konkrétne je skvelé sa v tomto čase potulovať v Nórsku, Kanade či na Aljaške.

        Ideálny je prechod do kanadského Yukonu z Aljašky, kde začíname náš zájazd v Ancorage a pokračujeme do White Horse cez Dawson City, kde žil Jack London. Uvidíte, ako tu ryžujú zlato na Klondike a môžete si zahrať golf na najsevernejšom ihrisku sveta.

        Panoráma Denali. Video: BUBO archív

        Panoráma Denali. Video: BUBO archív

        Začiatok polárneho dňa, teda opak polárnej noci, si vyskúšajte sa Špicbergoch. Tu už naozaj slnko nezapadne 24 hodín, a tak uvidíte maximum o hociktorej hodine.

        Jún je super čas na dovolenku na mojich obľúbených Faerských ostrovoch. Nie je to až tak ďaleko, Faerské ostrovy ležia medzi Nórskom a Britskými ostrovmi. Ponúkajú komfortné ubytovanie a reštaurácie, ale je to maximálna exotika a pritom ste stále v Európe, tej pravej severskej.

        V júni sa začína migrácia veľrýb, a tak zamierte aj trochu ďalej – konkrétne na africké ostrovy Reunion, Maurícius alebo do mesta Hermanus v JAR, ktoré je vzdialené len kúsok od Kapského Mesta. Hermanus je hlavné mesto veľrýb, vyskytuje sa tu najviac druhov najväčších cicavcov sveta, a to práve od konca júna do októbra.

        Termíny zaujímavých festivalov a udalostí v júni 2024:

        • Najdlhší deň v roku (severná pologuľa) - 21. júna
        • Majstrovstvá Európy vo futbale (Nemecko) - od 14. júna do 14. júla

        3 fotografie

        Vanilkové ostrovy

        Do zálivu Walker migrujú z pobrežia Antarktídy vráskavce dlhoplutvé a veľryby južné. Na pozorovanie veľrýb vám pritom stačí aj sedieť na brehu, to je neskutočný zážitok!

        Pozorovanie veľrýb v JAR. Video: BUBO archív

        Pozorovanie veľrýb v JAR. Video: BUBO archív

        Kam vycestovať v júli?

        Kam vycestovať v júli? #

        Ako prvé vám určite napadne, že 4. júla sa oslavuje deň nezávislosti USA. Na severnej pologuli vládnu krásne teplé dni a uprostred amerických miest dochádza k pochodom s vlajkami USA. Odporúčam zájazd Z Quebecu cez kanadské mestá Montreal, Toronto a Niagara Falls do amerického New Yorku a Washingtonu a zakončiť ho až v Miami.

        Taktiež si môžete vybrať západ USA – čiže mestá ako Los Angeles a San Francisco, kde prejdeme Golden Gate bridge na bicykloch, zabeháme si v Monument Valley ako Forrest Gump, vychutnáme si pohľad na Grand Canyon, teda najväčší kaňon sveta a napijeme sa vínka z údolia Napa.

        4 fotografie

        Kanada a USA

        V júli je najvyššia sezóna aj v Peru na Machu Picchu. Počas júla je oficiálne zima, ale sucho a neprší. A práve v tomto čase sa konajú rôzne festivaly. Inti Raymi, teda festival slnka a náboženský obrad ríše Inkov na počesť boha Intiho, je 24. júna a 7. júl je každoročne oslavou Machu Picchu.

        K jednému zo siedmich divov sveta sa vyberáme aj vlakom na štýl Orient Express a uloveným zážitkom bude určite aj povinná selfie s lamou, ktorá na vás možno vyplazí jazyk.

        Termíny zaujímavých festivalov a udalostí v júli 2024:

        • Deň nezávislosti (USA) - 4. júl
        • Deň Machu Picchu - 7. júl
        • Olympijské hry v Paríži - od 26. júla do 11. augusta
        Blúdenie po Machu Picchu. Video: Martin Šimko - BUBO

        Blúdenie po Machu Picchu. Video: Martin Šimko - BUBO

        Júl je tiež skvelým obdobím na návštevu východoafrických krajín Keňa a Tanzánia. Až zabudnete na to, že ste v Afrike, lebo sú tu prekvapivo veľmi vysoké služby. Na našich zájazdoch tu spoznávame Masajov, teda zástupcov lokálneho kmeňa a profesionálni sprievodcovia tu vystopujú tzv. zvieraciu Veľkú päťku, čo je lev, byvol, nosorožec, slon a leopard. 

        K Tanzánii nepochybne patrí aj mnohými ľuďmi vysnený ostrov Zanzibar, kde čisto biele pláže voňajú po klinčekoch, narodil sa tu Freddie Mercury a nájdete tu endemické druhy opíc. Takže v rámci poznávania a relaxu ide o vynikajúcu kombináciu.

        Kam vycestovať v auguste?

        Kam vycestovať v auguste? #

        Stále sú prázdniny, a teda leto, a to znamená cestovanie s deťmi. U mňa je to veľmi obľúbené od momentu, ako som zobral svoje malé deti na Zanzibar. Nebol som toho fanúšikom a, priznávam, moja manželka ma vtedy donútila, no odvtedy veľmi rád sprevádzam rodiny s deťmi na našich aktívnych zájazdoch. Moje malé deti sa celý rok zdravili swahilsky "džambo" a môj syn spával s kyjakom na levy, ktorý mu daroval masajský bojovník.

        Keď mala moja staršia dcéra 19 rokov, prešla za tri mesiace tri najmenej navštevované krajiny sveta podľa talianskeho magazínu, a teda Tadžikistan, Kiribati a Tuvalu – hlavne tie dve posledné doteraz na Slovensku neprešiel skoro nikto.

        Moje deti zrejme boli najmladší cestovatelia sveta, ktorým sa to podarilo. Chcem povedať to, že s deťmi nemusíte chodiť iba na ľahké cesty, deti často zvládnu viac než my.

        Termíny zaujímavých festivalov a udalostí v auguste 2024:

        • Mt. Hagen Festival (Papua Nová Guinea) - od 13. do 24. augusta

        Keď cestujem s deťmi, sú mi blízko, pretože spoločne prekonávame problémy a spoločne sa učíme. Nie som ten, čo ich učí a oni počúvajú, ale spoločne sme v tom, a to ma stiahne z tej nedobytnej úlohy rodiča dole k nim. To priam milujem. A zrejme aj oni, lebo stále sa pýtajú, kam pôjdeme nabudúce. Veľmi sa nasmejeme, teda najmä oni na mne...

        Ľudožrúti v Papua Nová Guinea. Video: Ľuboš Fellner, archív

        Ľudožrúti v Papua Nová Guinea. Video: Ľuboš Fellner, archív

        V auguste som na Papua Nová Guinea zažil najväčší domorodý festival v Mt. Hagen. Je to počas víkendu raz do roka, koná sa v auguste a je to priam unikátna záležitosť. V septembri sa koná festival Goroka. Festivaly považujem za univerzitu cestovania a napísal som o nich zvláštny blog.

        4 fotografie

        Dovolenky s deťmi

        Pozor na augustové zájazdy v Taliansku. Vtedy je v krajine tzv. ferragosto a mnoho reštaurácií a celkovo služieb je počas tohto mesiaca zatvorených. Domáci totiž vo veľkom dovolenkujú, a preto stretnete v jednotlivých destináciách viac talianskych dovolenkárov než hocijakých iných.

        Odporúčané zájazdy počas augusta:

        Kam vycestovať v septembri?

        Kam vycestovať v septembri? #

        Tu vám paradoxne odporučím na začiatku septembra ostať doma. V BUBO počas prvej septembrovej nedele organizujeme Trans Danube Swim, teda plávanie cez Dunaj. Po tejto menšej prestávke, kedy sa osviežime v naj rieke sveta, vás pozývam opäť na cesty po svete.

        Často v septembri odlietam do Bordeaux, kde prebieha zber hrozna. Francúzsko je medzi turistami populárne najmä v júli, keďže sa oslavuje dobytie Bastily a tiež sú tu preteky Tour de France, my tu ale aj v septembri organizujeme Tour de France pre gurmánov.

        Jedinečné Bordeaux.
        Foto: Patrícia Mrázková — BUBO

        Oplatí sa však ísť aj ďalej – napríklad do Indonézie. V septembri je síce v Juhovýchodnej Ázii (Thajsko či Vietnam) nízka sezóna, v Indonézii je to ale TOP obdobie. Okrem Bali je preto ideálny čas na preskúmanie Jávy či Sumatry a tamojších sopiek, kde môžete vyjsť až k ich kráteru, ale aj ostrova Komodo s endemickými varanmi.

        Pre mňa je výborným tipom aj babie leto na Ararate a výstup na Noeho horu – lebo práve tu vraj praotec Noe pristál so svojou archou. Ide o „päťtisícku“, ale je jednou z najľahšie dostupných a zvládnuteľných na svete. Garantujem vám najlepší servis na kopci, teda najväčšiu šancu dobytia vrcholu. Zatiaľ máme za tie roky úspešnosť 100 % a chcel by som, aby to takto ostalo. Ararat je lacný kopec.

        Na exotickej Srí Lanke je zase festival dažďa a končí sa dažďová sezóna - v Chráme Budhovho zubu v Kandy (termín určuje astrológ).

        Termíny zaujímavých festivalov a udalostí v septembri 2024:

        • Trans Danube Swim (Slovensko) - 1. september
        • Oktoberfest (Mníchov, Nemecko) - od 21. septembra do 6. októbra

        Začiatkom septembra si klienti BUBO vychutnávajú už 25 rokov Ladacký festival v meste Leh. Aj v tejto oblasti sveta sme boli dlho dlho pred svetovým turizmom, a tak sme si tu našli svojich kamarátov. Indický Ladakh je tibetskejší než čínsky Tibet, a tak sa sem oplatí v túto dobu zavítať.

        Kam vycestovať v októbri?

        Kam vycestovať v októbri? #

        Určite vám ako prvý príde na um Oktoberfest v Mníchove. Ten sa síce začína koncom septembra, no prelína sa do októbra a určite ho odporúčam zažiť. Mne sa podarilo sedieť za jedným stolom s predsedom Pivovarníckeho zväzu Nemecka. Ľudia sú oblečení v tradičných krojoch a pivo sa čapuje do obrovských krígľov. Takže ak pobyt v Mníchove, tak určite na prelome septembra a októbra. My sa tu zastavíme v rámci zájazdu Alpská päťka.

        Október, to je, podobne ako marec, výborná sezóna a univerzálny mesiac, dá sa totiž cestovať po celom svete. Prvý októbrový týždeň sa však treba vyhnúť Číne, vtedy je tu "golden week," všetci domáci Číňania cestujú a bývajú tu obrovské, priam nekonečné zápchy.

        3 fotografie

        Stredná Ázia - Hodvábna cesta

        Termíny zaujímavých festivalov a udalostí v októbri 2024:

        • Gerewol (Nigéria, Čad) - od 7. do 25. októbra
        • Halloween (USA) - 31. október

        Ideálny čas je však na Hodvábnu cestu - z Kirgizska cez Kazachstan, Uzbekistan, Turkmenistan až do Iránu.

        V tomto čase treba ale navštíviť aj Nepál, Indiu a Himaláje. Hory sa odhalia, no vy tu nezamrznete.

        Odporúčam však nielen severnú Indiu, ale pozrite sa s nami aj na juh. Juh Indie je úplne iný než sever, je to ako keby ste porovnávali Island a Sicíliu. Pozývam vás pozrieť sa na môj blog Neznáma južná India. Čiže október v Indii je dobrý nápad, rovnako tak v tomto období je opäť skvelý čas na Juhovýchodnú Áziu a zájazd Thajsko-Malajzia-Singapur.

        Orientálna indická rozprávka. Video: BUBO archív

        Orientálna indická rozprávka. Video: BUBO archív

        Koncom septembra či začiatkom októbra sa koná ďalší úžasný festival Gerewol. V Nigeri a Čade, teda v miestach, kde žijú kočovní Fulani, nazývaní aj Mbororo či Wodaabe. O festivale som viac napísal v blogu: Najlepšie festivaly sveta.

        Kam vycestovať v novembri?

        Kam vycestovať v novembri? #

        November sa spája predovšetkým s Halloweenom. Ten vôbec najlepší je v New Yorku. Odlietame tam 31. októbra a zamierime na pochod, ktorý je na Fifth Avenue, rozhadzujú sa tam cukríky a ľudia sa predvádzajú v tých najdivokejších a najzvláštnejších (nielen strašidelných) kostýmoch. Ideálne je skombinovať New York s návštevou zápasu NHL či NBA a zamieriť taktiež na Broadway na divadelné predstavenie.

        Pre športovcov je tiež dobrým tipom newyorský maratón. Patrí medzi Marathon Majors, teda šesť najslávnejších maratónov sveta a na tomto je najlepšia atmosféra – počas prvého novembrového víkendu. Ja som ho bežal raz, mal som oblečené krátke nohavice a dlhý rukáv, čo som ale neskôr oľutoval. Bolo mi poriadne teplo, čo je dôkaz, že aj v novembri tu máte veľmi príjemnú klímu.

        Central Park a panoráma New Yorku. Video: BUBO archív

        Central Park a panoráma New Yorku. Video: BUBO archív

        Termíny zaujímavých festivalov a udalostí v novembri 2024:

        • Newyorský maratón (USA) - 3. november
        • Día de los Muertos (Mexiko) - od 31. októbra do 2. novembra

        Výbornými „Dušičkami“ je aj mexický sviatok Día de los Muertos. Každoročne sa na ňom zúčastňujeme. Ľudia chodia na hroby, no neplačú, zabávajú sa, tancujú a popíjajú tequilu, takže je to opäť úplne odlišné uctievanie si mŕtvych.

        Navyše, v Mexiku a vlastne v celom Karibiku je v novembri top sezóna. Najvyššia. Na našom zájazde Mexiko – veľký okruh chodievame z Mexico City cez Acapulco až po Cancún, ktorý leží v Karibiku a má tie najkrajšie pláže a najlepšie hotely. Najviac oslavujeme Día de los Muertos v meste Oaxaca – najkrajšom meste Mexika a vychutnávame si pohľad na najkrajšie pyramídy v Monte Alban, Palenque, Teotihuacáne či Chichén Itzá. Z Mexika v novembri budete nadšení.

        5 fotografií

        BUBO v Mexiku

        Kam vycestovať v decembri?

        Kam vycestovať v decembri? #

        Podarilo sa mi prejsť všetky krajiny sveta a pomaly končím druhé kolo. Aj v decembri som navštívil viacero krajín sveta a 2. decembra som zažil oslavu založenia Spojených arabských emirátov a považujem to za zaujímavý tip. Veľká oslava, muži tancujú v bielom, ženy v čiernom a následne si dáme kávičku s 24-karátovým zlatom.

        3 fotografie

        Super tip na decembrové cestovanie

        V decembri je more studené a preto odporúčam vyraziť na poznávací zájazd. Ten čo máme v BUBO je za desaťročia prepracovaný a vy nebudete poznať iba Dubaj, ale spoznáte 11 emirátov, sultanátov a arabských kráľovstiev a zájazd si viete predĺžiť o Saudskú Arábiu, ktorá sa rozhodla otvoriť svetu.

        December sú blížiace sa Vianoce a s nimi spojené nielen Najlepšie vianočné trhy v Európe, ale aj rozsvecovanie vianočného stromčeka v americkom New Yorku. Aj december je na návštevu tohto mesta ideálny pre nasávanie vianočnej atmosféry a korčuľovanie sa okolo stromčeka.

        Teraz vám dám ale dva tipy, ktoré by ste sprvu možno nečakali. Prvým je Džibutsko – to je top sezóna na plávanie so žralokom veľrybím, najväčšou rybou sveta. Hoci na fotografiách vyzerá strašidelne, nemusíte sa ho báť, žerie len planktón. V Džibutsku zažijete najlepšie plávanie so žralokom veľrybím na svete a môžete sa dostať k žralokovi tak blízko ako ja (viď foto) alebo naši klienti, ktorí tento zážitok nevynechajú.

        Termíny zaujímavých festivalov a udalostí v decembri 2024:

        • Deň vzniku SAE - 2. december
        • Vianoce - 24. december
        • Silvester - 31. december

        Druhý netradičný tip - ak si chcete dať predsavzatie začiatkom Nového roka, tak v decembri v najvyššej sezóne môžete vybehnúť na Kilimandžáro. Áno, práve počas decembra je tu top sezóna na výstup a užijete si úžasné výhľady a dobrodružstvo. BUBO je ako jediná CK na Slovensku členom KPAP – čiže platíme nosičom a našim lokálnym sprievodcom viac a poskytujeme jednoznačne najvyšší servis na kopci.

        To znamená, že ak si teraz poviete, že budete robiť niečo so svojím zdravím, ešte koncom toho istého roka vystúpite v decembri na najvyššiu horu Afriky. Odporúčam prečítať si môj blog: Ako trénovať na Kilimandžáro

        Možno by ste v decembrových tipoch hľadali aj tipy na top Silvestra, no tie som pre vás spísal v separátnom blogu Najlepšie Silvestre na svete.

        Zážitkové cestovanie a spoznávanie našej planty je najlepšou investíciou. Nech už sa rozhodnete vycestovať kedykoľvek a kamkoľvek, verím, že zopár tipov ste v tomto blogu našli. Globalizáciu nezastavíme a kto svet spozná, ten bude mať lepší život. Ten vám všetkým úprimne prajem.

        Ľuboš Fellner

        Ľuboš Fellner

        Ľuboš Fellner

        Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

        Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

        Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

        Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
        Posledný raj (expedícia)

        Zo zájazdu:

        Ľuboš Fellner

        Posledná úprava článku | Prečítané: 3221

        Odporúčame tieto zájazdy

        E

        Ázia  

        India


        náročnosť

        16 dní

        Trvanie

        3113 4265€
        E

        Ázia  

        Tibet, Nepál, India, Čína


        náročnosť

        26 dní

        Trvanie

        4158 5940€
        K

        Ázia  

        Vietnam, Kambodža


        náročnosť

        16 dní

        Trvanie

        3700 4353€
        K

        Amerika  

        Karibik, Mexiko


        náročnosť

        16 dní

        Trvanie

        3295 4393€

        Získajte prístup
        k exkluzívnym ponukám
        a informáciám.