Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a davov ľudí, pláže uprostred bujnej prírody, miesta, kde vám budú robiť spoločnosť leguány a korytnačky, pláže pre rodinky, potápačov, dobrodruhov, pláže biele, čierne, ružové... Miesta, kde zažijete najkrajší západ slnka, po ktorom už nebudete potrebovať vidieť nič iné. Tu je mojich dvadsať top prímorských miest na svete, z ktorých každé je naj niečím iným. Vyberal som úmyselne pláže dostupné.

Basseterre Počasie

jasná obloha

jasná obloha

27°C

Predpoveď 19.Mar

Východ slnka 06:15

Západ slnka 18:21

20. miesto: Antigua, 365 pláží #

Ostrov v Malých Antilách je známy tým, že sa pýši 365 plážami, každý deň v roku môžete navštíviť jednu. Najlepšie pláže s bielučkým pieskom nájdete na juhozápade ostrova – západne od Nelson English Harbour, ktorý je pod patronátom UNESCO. Darkwood Beach, romanticky ukrytá medzi skalnatými útesmi? Alebo jedna z najdlhších pláží ostrova, elegantne lemovaná palmami Jolly Beach? Čulý plážový život, plný športových atrakcií a skvelých barov nájdete v Dickenson Bay.

Antigua je skvelá aj na šnorchlovanie (Cades Reef), ak sa chcete potopiť k sto rokov starému vraku, nájdete ho v Deep Bay. Choďte tam, kde sa spája Atlantik s Karibikom, na juhovýchod na pláž Half Moon Bay s ružovým pieskom a krásnymi prírodnými scenériami. Ak chcete mať komplet cestovateľský zážitok, spojte si návštevu tohto magického kúska Karibiku s prehliadkou New Yorku, či Miami.

19. miesto: Rio de Janeiro, Copacabana  #

Ok, slávna Copacabana v tvare polmesiaca možno nie je tou úplne najkrajšou plážou, aj keď je nádherne situovaná v tom najfascinujúcejšom meste, aké poznám. Zaradil som ju medzi naj pláže svete, lebo čo sa týka života a zábavy, treba uznať, že je skrátka neprekonateľná!

Prepychové hotely, veľkolepá historická pevnosť, úchvatná promenáda, baríky a reštaurácie… Nezabudnuteľným zážitkom na celý život je Silvester, keď tu bujaro oslavujú koniec roka milióny ľudí – všetci oblečení v bielom.

Drzá a sexy Copacabana

18. miesto: Grenada, Grande Anse  #

Voňavý ostrov korenín a muškátového orieška vás možno prekvapí ako jedna z dnešných top karibských destinácií. Mňa uchvátil tak svojou nádhernou prírodou, ale aj perfektnými službami, rezortmi, hypermodernými hotelmi.

Najpopulárnejšou plážou je dvojkilometrová Grande Anse na juhozápade ostrova, neďaleko odtiaľ v Moliniere Bay nájdete unikátnu podmorskú galériu – Underwater Sculpture Park. Grenada je jednoznačne tajný horúci karibský tip.

Grenada - najvoňavejšie pláže Karibiku

17. miesto: Maui, Wailea Beach #

Druhý najväčší a vraj najromantickejší ostrov Havajského súostrovia. Na jeho juhu nájdete chýrnu Wailea Beach. Nádherný piesok, pokojná voda, palmy, reštaurácie, hotely, prechádzky po okolí… Sever je zasa rajom surferov. Dajú sa tu tiež pozorovať veľryby, neobíďte národný park so zelenou sopkou Haleakala.

Ktorý ostrov Havaja má najlepšie pláže? Prešiel som všetky a tu je hodnotenie

16. miesto: Galapágy, Tortuga Bay  #

Úžasné tajomné ostrovy, kúsok luxusného raja na rovníku v Južnej Amerike, asi tisíc kilometrov od domovského Ekvádoru. Pláže na brehu Tichého oceána, ktoré očaria milovníkov prírody. Okrem nádherného čistého mora tu nájdete aj mnohé činné sopky, ktoré dodnes spoluformujú tento kúsok Zeme, ale aj rôzne zvláštne druhy zvierat, ktoré nestretnete nikde inde.

S obrími korytnačkami a leguánmi sa tu môžete aj kúpať. Objavte Tortuga Bay, rozdelený na dve časti: na Playa Brava môžete pozorovať leguány, žralokov, odvážnych surferov a natrafiť na miesta, kde korytnačky kladú vajíčka. Na Playa Mansa môžete bezpečne plávať, šnorchlovať, kajakovať.

Život na pláži Tortuga Bay na Galapágoch
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

15. miesto: Maurícius, Belle Mare #

Perla ukrytá v Indickom oceáne, ktorá bola pre mňa veľkým prekvapením, aj kvôli výborným hotelom, položeným priamo na golfových ihriskách a pôvabným bielym plážam. Nádherné pláže sú na severovýchode ostrova, v oblasti Belle Mare, spolu s perfektnými službami, mnohými športovými aktivitami (šnorchlovanie, katamarán, vodné lyžovanie), ideálne pre rodiny.

Na západe ostrova nájdete pokojnejšie pieskové pláže, na juhu zasa krásne divoké a zelené, surferov očakávajú na juhovýchode. Krásnu pláž nájdete na severe ostrova – Trou aux Biches Beach, chránenú koralovými útesmi. Bonbónikom je priľahlý ostrovček na východ od Maurícia - Ile aux Cerfs s nádhernými lagúnami.

Dokonalú pláž ponúka aj náš hotel na Mauríciuse. Táto pláž je v základnej cene zájazdu Vanilkové ostrovy. Video: Ľuboš Fellner - BUBO

Dokonalú pláž ponúka aj náš hotel na Mauríciuse. Táto pláž je v základnej cene zájazdu Vanilkové ostrovy. Video: Ľuboš Fellner - BUBO

14. miesto: Malta, Blue Lagoon  #

Aj v Európe máme mnoho krásnych pláží, od Chorvátska cez Albánsko po Grécko. No pre mňa je tou ´naj´ Blue Lagoon – kúsok raja v zálive na ostrovčeku Comino (nachádza sa medzi hlavným ostrovom Malta a ostrovom Gozo).

Dá sa sem dostať trajektom alebo výletnou loďou z Cirkewwy či Mgarr, a keď Blue Lagoon uvidíte, pochopíte, prečo je to najfotografovanejšie miesto Malty.

13. miesto: Fidži, Coral Coast  #

Malebných 333 ostrovov roztrúsených v Pacifiku, ktoré sú súčasťou Melanézie. Môžete sa rozhodnúť zostať na ostrove Enaru, ale ja odporúčam vyraziť aj ďalej. Ostrovy Mamanuca sú stelesnením romantiky a dokonalého oddychu, ostrovy Kadavu zasa ponúkajú nádherný podmorský svet, chránené zálivy, kadavské papagáje.

Krásne, i keď plytké lagúny ako z gýčovej pohľadnice, nájdete na Yasawe. Veľký ostrov Viti Levu ponúka nádherné koralové pobrežie Coral Coast, ale aj treky do vnútrozemia, za vulkánmi, ukrytými v pralese.

Prešiel som hlavný ostrov niekoľkokrát kol-dokola. Čo sa týka pláží, najlepšie je ísť na vzdialenejšie ostrovčeky loďou.
Foto: Archív — BUBO

12. miesto: Fernando de Noronha, Baia do Sancho #

Súostrovie cca 350 km severovýchodne od pobrežia Brazílie, z ktorého zostanú namäkko všetci milovníci prírody. Nečudo, že je lokalitou Svetového dedičstva UNESCO, plnou vzácnych rastlín, vtáctva aj podmorského života. Z 21 ostrovov je obývaný iba hlavný, pomenovaný trochu skomolene po portugalskom obchodníkovi Loronhovi. Je maličký a trénovaný bežec, ktorému neprekážajú kopčeky, ho pokojne prebehne krížom.

Schádza sa tu zlatá brazílska mládež a atmosféra tunajších plážových barov je na vysokej úrovni. Najslávnejšou plážou ostrova je Baia do Sancho – kúsok raja s tyrkysovou vodou s ťažkým prístupom. Niekoľkokrát bola vyhodnotená za najkrajšiu pláž sveta. Na iných plážach môžete šnorchlovať s korytnačkami, surfovať, tešiť sa z delfínov, či sa ponoriť do skutočného prírodného akvária. 

V brazílskom raji

11. miesto: Tobago, Crown Point  #

Ostrov Tobago je súčasť štátu Trinidad a Tobago a je neprávom prehliadaný. Nečakajte tu nejaké prevratné kvalitné služby, ale zato tu nájdete doslova prírodný raj, plný dažďových lesov.

Ide o jeden z karibských ostrovov, ktoré sú najbližšie k rovníku, a je to nádhera! Najlepšie pláže sa ťahajú od Crown Point po Fort James. Nezažijete často, že z letiska sa dostanete peši rovno na pláž, na Tobagu áno...

Na plážach Tobaga, video: Ľ. Fellner

Na plážach Tobaga, video: Ľ. Fellner

10. miesto: Kuba, Maguana #

Krištof Kolumbus sa o tomto mieste vyjadril ako o najkrajšom na Zemi. Naši klienti mu o päťsto rokov neskôr dávajú za pravdu. Romanticky izolovaná na východnom cípe Kuby, chránená mangrovníkmi a palmami uchváti každého. Ležérna atmosféra Kuby dotiahnutá do dokonalosti.

Požiadajte vášho BUBO sprievodcu, aby vám zohnal cucurucho či čerstvého homára. Chlapci ho pôjdu uloviť priamo na neďaleký ríf, ktorý pláž ochraňuje. Športovo založení môžu doobeda vyšliapať na stolovú horu a potom oddychovať na pláži.

Na Kube je jedna najlepšia pláž

9. miesto: Ko Phi Phi, Maya Bay Beach  #

Súostrovie šiestich ostrovov na juhu Thajska, v Andamanskom mori. Jeden z nich - Ko Phi Phi Leh ukrýva hotový poklad. Maya Bay Beach je pláž v nádhernej zátokestrážená z troch strán stometrovými vápencovými skalami. Čarovné miesto s hodvábnym svetlým pieskom a krištáľovo čistou vodou celosvetovo spopularizoval kultový film Pláž s Leonardom di Capriom a ani vy by ste si výlet sem nemali nechať ujsť.

Azda jedinou nevýhodou pláže s bohatým podmorským svetom a ideálnymi podmienkami na potápanie je množstvo lodí, ktoré sem chodia na denné výlety a vo vrcholnej sezóne je tu naozaj plno. Mimoriadnemu čaru miesta to však neuberie. Mať doma osobnú fotku z Maya Bay Beach znamená mať skutočný dovolenkový úlovok. Neobíďte ani ďalší z tunajších ostrovov - Bambusový ostrov s nádhernou plážou.

Krásny deň v štýle Leonarda

8. miesto: Mexiko, Tulum, El Castillo Beach #

Mexické pláže na polostrove Yucatán sú legendárne svojím jemným pieskom, tyrkysovou vodou a teplom. Čo viac môžete chcieť? Nuž, pláž El Castillo vám ešte niečo pridá. Pláž sa nachádza na Mayskej riviére a chráni ju starý mayský prístav Zama. Za chrbtom sa impozantne zdvíha staré mayské opevnenie El Castillo.

Podobne ako pyramída Tulum, aj táto mayská pamiatka stojí priamo na brehu mora. Pláž leží dve hodiny jazdy z Cancúnu. Treba uznať, že Mayovia si vybrali nádherné miesta pre svoje stavby. Dnes ich nahrádzajú nadšení plážoví dovolenkári.

Jediná mayská pyramída na brehoch Karibiku, dron Daniel Fellner

Jediná mayská pyramída na brehoch Karibiku, dron Daniel Fellner

7. miesto: Bora Bora, Matira #

o Francúzskej Polynézii našiel. Dajte si tú námahu a odleťte z Tahiti ešte o 280 kilometrov ďalej na severozápad. Oplatí sa! Poloatol vulkanického pôvodu ukrýva jednu z najpôvabnejších lagún sveta, vďaka ktorej sa nazýva „perlou Polynézie“. Spolu s ostrými vrchmi, vystupujúcimi nad tyrkysovou lagúnou, malými koralovými ostrovčekmi a útesmi vám ostrov ponúkne naozaj neopakovateľné scenérie!

Zaborte nohy do jemného bieleho piesku tunajších pláží (skúste Matiru v nádhernom prostredí) a uveríte, že ste v raji... Nie náhodou sem radi chodia novomanželia stráviť do typických ´plávajúcich viliek´ svoje medové týždne. My v BUBO sme pre vás pripravili kvalitnú recenziu hotelov na Bora Bora včítane filmu o hoteloch Bora Bora. Pre tých, čo majú rozpočet neobmedzený, je tu Four Seasons, ktorý však nie je na juhu hlavného ostrova (tam je pláž Matira) ale na malom ostrovčeku (motu).

Raj vo Francúzskej Polynézii

6. miesto: Cookove ostrovy, Kia Orana #

Toto je moja absolútna srdcová záležitosť v celom Pacifiku. Maličké ostrovy, nesúce kultúru Maorov a Polynézanov, patriace k Novému Zélandu, plné nádhernej prírody a tichých pláží, na ktorých zažijete jednu z najlepších dovoleniek života. To si určite poviete na ostrove Aitutaki (nepripadá vám názov akoby ho vytvoril Záhorák?), kde objavíte jednu z najkrajších a najväčších lagún na svete a pláž Kia Orana.

Okolo rovnomennej lagúny je roztrúsených niekoľko ďalších maličkých neobývaných ostrovov, ktoré turisti často využívajú na nerušený piknik v raji. Alebo sa vám viac zapáči lagúna Muri na hlavnom ostrove Rarotonga? Vyberte si tú svoju, na Cookových ostrovoch žiadny problém!

Na prvej ceste okolo sveta ešte snáď v minulom tisícročí
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

5. miesto: Kajmanie ostrovy, Seven Mile Beach #

Kajmany v západnom Karibiku asi 200 kilometrov od Kuby, ktoré si Kolumbus nazval aj Korytnačie ostrovy, sa pre svoje pôsobivé koralové útesy a bohatý podmorský svet, plný živočíchov stali začiatkom rekreačného potápania v Karibiku. Keď k tomu prirátate biely piesok na plážach, skvelé služby a príjemný mix karibsko-anglicko-americkej kultúry, prísľub dokonalej dovolenky je jasný.

Jej stelesnenie nájdete na najväčšom ostrove Grand Cayman – dlhočiznú elegantnú pláž Seven Mile Beach, ktorá sa končí až pri hlavnom meste George Town. Je síce dlhá “len” päť a pol míle, no svojou krásou vás hneď presvedčí, prečo sa pravidelne objavuje na vrcholoch rebríčkov najkrajších pláží sveta.

Raj Kajmaních ostrovov

4. miesto: Zanzibar, Nungwi  #

Súostrovie vo východnej Afrike, ktoré vďaka svojej polohe pri rovníku ponúka teplé počasie po celý rok, a tak tu môžete stráviť úžasnú dovolenku aj v zime. Hlavný ostrov Unguje je geniálny najmä na severe, nádherné pláže, ktoré mi troche pripomínali Bora Bora, úžasné hotely a perfektné služby. Skúste pláž Nungwi s krásnym pobrežím, množstvom reštaurácií, hotelov, športových aktivít.

Pokojnejšie a romantickejšie sú Kendwu, či Paje na východnom pobreží. Mne sa tieto miesta páčili, len musíte rátať s obrovským odlivom, ktorý Nungwi nemá a preto je Nungwi taká výnimočná. K tomu všetkému ten všade prítomný africký šarm. A narodil sa tu Freddie Mercury! Zanzibar je naozaj len kúsok od Kene a Tanzánie, takže neváhajte spojiť si oddych na rozprávkových plážach so skutočným africkým safari.

Perla afrických pláží, Zanzibar
Foto: Martin Šimko — BUBO

3. miesto: Maldivy, Constance Halaveli  #

Súostrovie v Indickom oceáne, plné rozprávkových lagún, božského pokoja a nádherného podmorského života! Aby to bolo dokonalé a štýlové, prileťte sem malým lietadielkom, pristaňte rovno na vode a užívajte si nezabudnuteľnú dovolenku v tomto prírodnom raji.

Maldivy – to je viac ako tisícka malých ostrovov a ostrovčekov (mnohé z nich prejdete peši za dvadsať minút) roztrúsených okolo rovníka. Turizmus a rezorty sú vybudované asi na deväťdesiatich, jeden krajší než druhý, každý pre iného. Na severných atoloch nájdete najluxusnejšie hotely s komorníkmi, sú tu ostrovy pre rodinky, pre milovníkov prírody, či pre potápačov, ktorí tu objavia nádherné podmorské jaskyne.

Nebojte sa zaletieť si ďaleko a dajte si pritom poradiť od niekoho, kto miluje Maldivy tak, ako my v BUBO. Naším favoritom je Constance Halaveli na ostrove Halaveli.

Aj pre toto Maldivy milujeme

Aj pre toto Maldivy milujeme

2. miesto: Seychely, Anse Source D´Argent #

Stelesnenie absolútneho luxusu, viac ako stovka ostrovov v západnom Indickom oceáne. Očarujúce pláže a nádherné zelené vrchy za nimi – to len tak niečo neprekoná! Tropický raj, stále relatívne chránený pred civilizáciou, ukrýva v sebe skutočný poklad – najfotografovanejšiu pláž sveta Anse Source D' Argent na ostrove La Digue.

Vlastne sú to desiatky maličkých pláží, spojených do jednej, kde si aj vy môžete nájsť svoj súkromný kúsok raja uprostred žulových skalísk... Perfektné pláže na kúpanie nájdete na ostrove Praslin: Anse Volbert, či Anse Lazio – celebrita medzi plážami, ktorá už roky poráža ostatné pláže v rebríčkoch o tú ´naj´ pláž sveta. Alebo vyskúšajte krásnu Beau Vallon.

1. miesto: Turks and Caicos, Grace Bay Beach #

Pôvabné súostrovie, ktoré sa môže pýšiť najkrajším kúskom mora v Karibiku (severovýchodne od Kuby). Pre Slovákov málo známa, no pohodlne dostupná destinácia, ktorá sľubuje ozaj neprekonateľnú, luxusnú dovolenku a vďaka top pláži som toto miesto zaradil aj medzi najkrajšie ostrovy Karibiku.

Na najľudnatejšom ostrove Providenciales sa určite zamilujete do Grace Bay Beach – pôvabnej pláže s perfektnými službami, a neďalekú zátoku Turtle Cove so špičkovým potápačským centrom, kde sa môžete vybrať na rybačku, či posedieť v skvelých reštauráciách. Na Grace Bay Beach som strávil zopár dní aj tento rok a definitívne som sa rozhodol. Je to jednotka, ktorá má všetkých 5P najkrajšej pláže sveta! Šťastnú cestu a najkrajšiu dovolenku prajem.

Nádherná pláž na ostrove Turks and Caicos, najčistejšie more a krásne počasie. Video: Ľ. Fellner

Nádherná pláž na ostrove Turks and Caicos, najčistejšie more a krásne počasie. Video: Ľ. Fellner

Autor článku cestuje po svete už 30 rokov a všetky pláže, ktoré vybral do rebríčka, osobne navštívil. Preto sa aj tento výber líši od množstva iných rebríčkov na svete, ktoré sa navzájom kopírujú bez toho, aby ich autori poznali vybrané pláže inak, než z monitora svojho počítača. :)

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 15893

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Rio de Janeiro - deň v meste bohov Rio de Janeiro

Rio de Janeiro Rio de Janeiro - deň v meste bohov

Mesto bohov a samby - sen každého cestovateľa. Čo tu vidieť okrem nádhernej sochy Ježiša, Cukrovej homole či slávnej Copacabany? Pokiaľ do Ria…

Francúzska Polynézia – návraty do raja Prémiový blog

Prémiový blog Francúzska Polynézia – návraty do raja

Mnohí tento raj poznáme ako Tahiti, posledný raj na našej Zemi. Ide o miesto, ktoré sme ako ľudia osídlili ako posledné, a preto sme tento raj ešte…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Tahiti - tipy a triky Tahiti

Tahiti Tahiti - tipy a triky

Všetky cesty vedú do Ríma a rovnako tak všetky cesty do Francúzskej Polynézie vedú na Tahiti. Mnohí si Tahiti s Francúzskou Polynéziou pletú, či to…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

2133 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

3861 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4353
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3514 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek