Cena teplej stravy je veľmi rozdielna a závisí od typu reštaurácie. Najlacnejšie sa dá najesť na ulici a na trhoch. V reštauráciách pre turistov sú ceny podobné ako na Slovensku, miestami drahšie. Najdrahšou krajinou bude Chile. Bolívia je v porovnaní s Peru lacnejšia. Z miestnych špecialít môžete ochutnať napríklad pečené morské prasiatko (cuy), steaky z lamy, alebo typické peruánske jedlo ceviche (nakladané ryby a morské plody). V Bolívii prevažne kura a v Chile to samozrejme budú vynikajúce steaky a kvalitné vína. Kto nemá chuť experimentovať, môže si na každom kroku kúpiť či už pečené kura alebo hovädzie mäso, hranolky a pod. Určite ochutnáme aj najobľúbenejšiu rybu z jazera Titicaca, pstruha truchu.
Peruánska kuchyňa je zmesou rozličných prvkov. Len v priebehu 400 rokov sa andské pokrmy premiešali s ázijskými technikami prípravy jedál. Vnikli do nich aj španielske prvky a vznikla tzv. kreolská kuchyňa. V posledných rokoch sa však v Peru objavili neuveriteľne nadaní šéfkuchári, ktorý dokázali peruánsku kuchyňu vyšvihnúť do gastronomického neba a ich reštaurácie sa ocitli na vrchole rebríčka najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky a to je už čo Peru závidieť. Peru má rozlohu viac ako 1,2 mil. km² a každý jeho kraj má vo svojej kuchyni niečo charakteristické.
Viac menej však všetko stojí a padá na zemiakoch. V peruánskych Andách majú pôvod všetky odrody zemiakov. Začnime teda od nich. K najznámejším jedlám zo zemiakov sú ocopa - zemiaky s arašidovou omáčkou, causa - zemiaky prekladané so zeleninou, mäsom či plodmi mora, papa a la huancaína - zemiaky v krémovej omáčky zo syra alebo smažená papa rellena - z roztlačených zemiakov s hovädzím mäsom. Zemiaky používajú aj pri polievkach chupe. Polievky sú krémové a husté. Nebojte sa a siahnite po Caldo de Gallina, slepačia polievka so zemiakmi a bylinkami vhodná je napr. aj na druhý deň "po opici", alebo Chupe de Camarones (hustá polievka z kreviet), alebo Sopa a la Criolla (krémová polievka s hovädzím mäsom, nudlami a zeleninou).
Medzi obľúbené jedlá patria aj kukuričné taštičky tamales, ktoré majú mnoho druhov. Do peruánskej kuchyne až na pobreží Pacifiku preniklo aj kus Amazónie, ktorá ostávala dlho v ústraní. Kuchári až dnes s obľubou varia z rôznych plodov pochádzajúcich až z džungle, používajú rôzne druhy riečnych rýb alebo používajú napr. aj aguaje (plody palmy moriche) či maniok. Nechýbajú plody mora a hlavnou hviezdou je ako ináč svetoznáme nakladané ryby, ceviche. Vychladená zmes rýb, plodov mora, ktoré sú marinované v citrónovej šťave s cibuľkou a koreninami. Cevice je pri návšteve Peru malou povinnosťou. Obľúbené je aj ají de gallina, čo je kuracie v pikantnej omáčke s vlašskými orechmi. Z horských oblastí Peru pochádza známe cuy - pečené morča. V Andách ho jedli už oveľa skôr než sa v Európe stal obľúbených domácim zvieratkom. Pripomína mäso králika a často sa podáva v celku, no dá sa požiadať o to, aby Vám ho naservírovali naporciovaného. Zaujímavosťou je, že na mnohých domorodých vyobrazeniach Poslednej večere uvidíte, že na stole majú naservírovaného práve tohto cuya. Prípadne treba jesť ešte aj truchu, pstruha, ktorý pripravujú na mnoho spôsobov. Medzi obľúbené patria aj steaky z alpaky či mäso z lamy. Medzi obľúbené dezerty patria napr. puding z fialovej kukurice s kúskami ovocia mazamorra morada, potom aj karamelový suspiro limeno alebo flan - crema volteada či alfajores - sušienky spojené s karamelom. Obľúbené sú aj Choclo con queso - kukurica, ktorú Vám podávajú s kusom syra (toto jedlo pochádza z Posvätného údolia).
Čo sa nápojov týka, po Peru budete narážať takmer neustále na modré fľašky naplnené žltou tekutinou Inca Kola (veľmi sladký nápoj). V reštauráciách bude v ponuke národný nápoj pisco. S pisco sa pripíja na všetky podstatné a aj na tie nepodstatné udalosti. Z Peru pochádza aj vynikajúca káva a samozrejme aj čokoláda. V oblastiach s vyššou nadmorskou výškou, napr. v Cuzco je v hoteloch bežnou praxou, že budete ponúknutý čajom z koky (Maté de Coca), ktorý Vám pomôže s aklimatizáciou.
Odporúčané reštaurácie v Lime, Peru:
Anitas Restaurante - v centre starého srdca Limy pri Plaza de Armas na adrese 129 131, Pje de José Olaya 127. Vynikajúca kreolská kuchyňa. Odporúčame jedlo z morských plodov, peruánske ceviche. Na prípitok Pisco sour. Vitajte v Lime! Fantastický štart do spoznávania hlavného mesta Peru. Neformálne prostredie, lahodné jedlo a dôsledná obsluha pripravená plniť Vaše priania.
Central Restaurante - Central je vysoko hodnotená reštaurácia na celom kontinente. Orientuje sa na domácu kuchyňu. V rebríčku TOP 50 najlepších reštaurácii Latinskej Ameriky sa ocitla na fantastickom 2. mieste (hneď za reštauráciou Maido, ktorá je taktiež v Lime, ale ktorá sa orientuje na fúziu peruánsko-japonskej kuchyne). Niet div, že peruánska kuchyňa je vysoko oceňovaná v celom svete. 4 dni po tom ako sa reštaurácia Central ocitla úplne po prvý krát v rebríčku a na tak vysokom mieste sa rozhodli jej zakladatelia zobrať. Dnes, už teda manželia a šéfkuchári, Virgilio Martínez a Pía León pracujú, žijú a milujú celé Peru spoločne. Dlhé roky najprv cestovali po celej krajine a spoznávali lokálne rastliny, bylinky, produkty a teraz svoje znalosti preniesli do receptov a dokázali vytvoriť špičkovú reštauráciu, ktorú v Lime nájdete na adrese Av. Pedro de Osma 301, Barranco. Všetky ingrediencie, ktoré používajú, vyberali veľmi dôsledne a pochádzajú z miest, kde boli či už 20 metrov pod úrovňou hladiny mora alebo v nadmorskej výške 4100 metrov. Vo svojich jedlách sa šikovne pohrali s jednoduchými ingredienciami ako kukurica, hľuzy či čokoláda. BUBO odporúča fantastické jedlo Waters of Nanay, piraňa naservírovaná aj s hlavou. Na všetkom si pochutnáte vo fantastickom 16-chodovom tasting menu.
Odporúčané reštaurácie v Puno:
Čo by to bola za návšteva Puna, keby ste nejedli napr. pstruha uloveného z jazera Titicaca? Skočte do Reštaurácie La Table del Inka na adrese Ancash 239, Puno 21001 a jedného si objednajte. Varia skvelo. Priateľská neformálna atmosféra. V kuchyni pripravujú skvelé jedla z peruánskych a francúzskych receptov.
Restaurante Mojsa - reštaurácia s jednoduchou atmosférou, ale zato výborným jedlom. Majú výbornú polievku z quinoi, ragú či steak z alpacy. V menu sú zvýraznené možnosti pre vegánov aj vegetariánov. Nezabudnite na dezert, dulce de kiwicha (puding z kiwicha). Kiwicha je peruánska super potravina, ktorá obsahuje 10 aminokyselín a mala by oddialiť starobu. Kvôli tvaru sa jej hovorí aj "mini quinoa". Malú reštauráciu vlastní rodina Nuñez. Jej zakladateľ Enrique je miestny aktivista, ktorý pôsobí v oblasti kultúry a umenia a v Pune organizuje jarný festival Candelaria. Rezervujte si stôl na hornom poschodí pri okne (balcony), odkiaľ je najlepší výhľad na námestie a katedrálu. Na záver si doprajte kávičku, opýtajte sa na kávu Tunki (Arabica), ktorá je vysoko oceňovaná. Pochádza z peruánskych Ánd, má kvetinovú arómu a čokoládovú chuť.
The Casa del Corregidor Cafe Bar - budova, v ktorej sa táto reštaurácia nachádza, je jedna z mala zachovalých koloniálnych stavieb v Peru. Bola postavená ešte v roku 1701 miestnym misionárom Silvestrom de Valdésom, ktorý sa zároveň pričinil aj o stavbu katedrály v Pune. Ak máte radi ranné vstávanie, tak ranná kávička Tunki v záhradke tejto reštaurácie Vám bude chutiť. Ak máte chuť na zákusok, tak odporúčame torta de galletas, čo je koláč, ktorý sa skladá zo sušienky, pudingu, čokolády a kokosu. Ak dostanete väčší hlad, odporúčame andské lasagne z alpacy a anského syra, grilovaný alpaca steak alebo grilovaného pstruha.
Odporúčané reštaurácie v Cuzco, Peru:
Restaurante Sumaqcha veľa Plaza de Armas na adrese Suecia 339, Cusco 08002. Vynikajúci cuy, pečené morské prasiatko. Zavolajte do reštaurácie z hotela, objednajte si stôl a dajte im vedieť, že budete mať záujem o cuy, aby ho dali piecť už vopred. Dobre prepiecť cuy trvá aj 2 hodiny. Prípadne odporúčame aj steak z alpaky. Vynikajúce! Peruánska kuchyňa.
Limo Restaurant – peruánsko–ázijská kuchyňa, pozorná obsluha, elegantné prostredie. Možno si pomyslíte čo tu robí Čína? Veľmi dobrá otázka a vysvetlenie je jednoduché. Po ukončení peruánskeho otroctva sem na prelome 19. a 20. storočia prišli tisíce imigrantov z Číny, ktorí tu pracovali v baniach a na plantážach cukrovej trstiny. Čakali ste niečo také v Peru? Originálna peruánsko-čínska kuchyňa tak dodnes zostala jednou z najobľúbenejších v krajine.
Gastronómia Bolívie
V Bolívii si na raňajkách si môžete pochutnať na čerstvo-upečených tradičných salteñas, ktoré sú plnené kuracím alebo hovädzím mäsom. V Bolívii sú obľúbené aj ako snack počas dňa.
Z bežných bolívijských polievok Vám odporúčame ochutnať sopa de mondongo, hovädziu polievku so zeleninou. Táto polievka je v Latinskej Amerike celkom známa a jej recept ma mnoho variácii. Zvyčajne však bude obsahovať zemiaky, casavu, kukuricu, kapustu, banány, cibuľku, koriander a avokádo. Z chuti a vône budete cítiť typické latino korenie achiote. Z netradičných polievok odporúčame aj sopa de mani, ktorá sa pripravuje z hovädzieho alebo kuracieho mäsa, arašidov a zemiakov. Vedia ju spraviť aj vo vegetariánskej verzii. Možno Vás prekvapí, že Vám ju naservírujú tak, že do nej pridajú hranolky a posypu ich petržlenom.
Ak obľubujete jednoduché jedlo obsahujúce kura, môžete si vybrať picante de pollo, ktoré je v Bolívii veľmi známe. Uvarení sa kuracie mäso, do neho sa pridá zelenina, paradajky, cibuľka, cesnak, zemiaky, okorení sa oreganom a posype petržlenom. Naservírujú Vám ho spoločne s ryžou alebo varenými zemiakmi ako prílohou.
Ďalšou domácou pochúťkou je mojadito, ktoré pochádza zo západnej časti krajiny a môžete ho jesť na raňajky, obedy alebo večere. Je to na Vás. Mojadito pozostáva z ryže, sušeného mäsa (kuracina, kačka alebo hovädzie) a z pokrájanej paradajky a cibuľky. Nezabudnú Vám pridať volské oko alebo vyprážaný banán. Toto jedlo si v Bolívii pripravovali ešte skôr ako prišli Španieli. Ďalšou skvelou pochúťkou je grilované anticucho, hovädzie mäso na špíze. Ešte pred príchodom Španielov anticucho bolo pripravované z mäsa lamy.
Pique Macho je ďalšie skvelé bolívijské jedlo, ktoré vzniklo pravdepodobne niekde hlboko v Andách. Ak si objednáte Pique Macho, na tanieri Vám prinesú opekané hranolky s kúskami hovädzieho mäsa, klobásky, vajíčok, syra a zeleniny (cibuľka, chili paričky a papriky). Zvyčajne sa k tomu podáva aj omáčka v podobe kečupu alebo majonézy.
Ak si objednáte silpancho, očakávajte, že Vám prinesú veľkú porciou jedla, ktoré pozostáva z dávky ryže, zemiakov na pare, rezňa (hovädzí alebo kurací) a volského oka. Obľúbené domáce jedlo. Nezabudnú ho posypať ešte s mixom cvikle, cibule a petržlenu.
Ak si nebudete vedieť vybrať z prílohy k hlavnému jedlu, môžete si zvoliť typické arroz con queso, krémová syrová ryža. A ako omáčku či už do polievky, na grilované mäso alebo ako prílohu k zelenine, si môžete zvoliť llajua, ktorá je autentická pre krajinu a pripravuje sa z locoto chili papričiek, bolívijského koriandru quilquina a paradajok.
Ak obľubujete street food, tak v Bolívii sa poobzerajte po tzv. cuñape. Ich povrch je chrumkavý, no vnútro je syrové a veľmi jemné. Poobzerajte sa aj po Sanduíche de Chola, bolívijský sandwich, do ktorého sa pridáva mäso (bravčovina), salsa a pokrásaná zelenina. Zo zeleniny to je pomerne často mrkva alebo cibuľka, no a vynikajúco k tomu pasuje vychladené pivo, dobrý výhľad, pokoj a relax. Ideálny poobedný snack.
Plato paceño je vegetariánske jedlo, ktoré pozostáva z fazuliek, zemiakov, kukurice a vyprážaného syru a v Bolívii sa konzumuje na obed alebo večeru. Nemalo by obsahovať mäso a malo by ostať tradičné vegetariánske, no mnoho reštaurácii k nemu predsa len podáva aj mäso. Zaujímavý pokrm je aj pamaku. Pamaku je spôsob prípravy jedla "underground", v ohnisku pod zemou na dreve alebo uhlíkoch. Zvyčajne teda takto pečú mäso, ktoré sa potom podáva s banánmi, zemiakmi, casavou. Autentické bolívijské bude pre Vás aj jedlo, ktoré sa nazýva majao. Pochádza ešte z čias, keď krajinu kolonizovali Španieli. Pozostáva zo sušeného hovädzieho mäsa, ryže a zeleniny (paradajky, cibuľka), ktoré sa okorenia s chili. V niektorých reštauráciách k nemu pridajú aj volské oko alebo plátky usmaženého banánu.
Nápoje: v Bolívii sa pije singani, druh brandy, ktoré sa produkuje už od 16. storočia a je to tak povediac alternatíva k španielskemu orujo. Pije sa zväčša čisté, niekedy s ľadom a s plátkom limetky. Nájdete ho však aj v koktailoch, napr. chufly, sucumbé, coctel de tumbo či yungueño. Všetky charakteristické pre krajinu. Fľašku singani môžete doniesť aj niekomu domov ako darček. Ak preferujete nealkoholický drink, tak môžete ochutnať mocochinchi, ovocný cider s príchuťou broskyne, ktorý obsahuje ešte ingrediencie ako škorica, hrozienka, pomarančový džús, citrónová kôra a cukor. Sladké a osviežujúce.
Odporúčané reštaurácie v La Paz, Bolívia:
La Casona Restaurante - je fantastická reštaurácia v La Paze, ktorú v BUBO už veľmi dobre poznáme. Chodíme tu takmer vždy a nikdy nesklamala. Nachádza sa v hoteli La Casona na hlavnom námestí Plaza Mayor. Veľký bufet plný šalátov, polievky podľa chuti a hlavné jedlá ako kura na víne, vynikajúce milanesas (juhoamerický rezeň), šťavnaté pečené jahňacie, netradičná grilovaná lama alebo grilovaný pstruh trucha. Odporúčame aj polievku Chupe de Quinoa, kde hlavnou prísadou je známa quinoa, andské korenie, zemiaky, výhonky rastlinky huacataya a hovädzie mäso. Príjemná koloniálna atmosféra. Odporúčame v čase obeda. Večere formou A la carte.
Reštaurácia hotela Real Plaza Hotel & Convention Center - je taktiež vynikajúca možnosť, ak potrebujete zájsť na výbornú (aj romantickú večeru so svojou polovičkou). Táto reštaurácia okrem vynikajúceho jedla ponúka aj famózny výhľad na vysvietený La Paz. Nachádza sa 2 km od Playa Mayor pri malom parku/námestí s názvom Plaza Bolívia v priestoroch hotela Real Plaza na hornom poschodí. Recepčný radi nasmerujú.
Gustu Restauratne - toto je v La Paz veľmi oceňovaná reštaurácia a ocitla sa aj v rebríčku 50 najlepších reštaurácií Bolívie. Ako to je možné? Za všetkou snahou stojí Claus Meyer. Ak Vám meno nič nehovorí, tak určite dánska reštaurácia Noma, už niečo naznačuje. Má veľmi príjemné a čisté prostredie. Funguje od roku 2013. Dánsky podnikateľ tu svojej povesti neostal nič dlžný. Varia famóznu juhoamerickú kuchyňu a lahodné bolívijské jedlá. Servírovanie aj čašníci...všetko prvotriedne. Nenachádza sa v centre mesta. Je od neho vzdialená cca 10 km, takže dostanete sa do nej taxíkom a na adresu Ave Costanera 10.
Ali Pacha Restaurante - Top vegetariánska reštaurácia, elegantné formálne prostredie a jedlo, po ktorom sa budete cítiť zdravo a fantasticky uprostred chaosu uličiek starého La Pazu. Perfektné miesto aj pre romantikov. Aj táto reštaurácia sa ocitla v rebríčku TOP 50 najlepších reštaurácii celej Latinskej Ameriky. Názov reštaurácie je z jazyku Aymara a v doslovnom preklade by to znamenalo rastlinný vesmír. Kuchyni šéfuje Sebastián Quiroga, ktorý pôsobil aj v reštaurácií Gustu. Famózne Tasting menu pozostáva zo 7 chodov a ingrediencie sú výhradné lokálne. Ali Pacha nájdete na adrese Calle Colon 1306 esquina Potosí, Centro Histórico v historickom centre mesta v blízkosti Plaza Mayor.
Gastronómia Chile
Ak by sme mali zhrnúť gastronómiu Chile, tak je to kombinácia španielskej kuchyne a kuchyne domorodých obyvateľov, v ktorej používajú ingrediencie dovážane aj z Európy. Ako už napovie dlhé pobrežie krajiny, Chile bude mať v ponuke fantastické morské plody. Akonáhle sa ocitnete v hlavnom meste Santiago de Chile, navštívite Mercado Central, tak tu si ich môžete dosýta začať vychutnávať. Morské plody sú súčasťou mnohých receptov, od polievok po dezerty typu pastel de jaiba (krabí koláč). Taktiež chilské vína nie sú vo svete neznámou a ich výber je naozaj bohatý. Chilská gastronómia spravila dieru do sveta a budete mať, čo robiť, aby ste všetko stihli ochutnať tie najpopulárnejšie jedlá. Začnime však postupne od jednotlivých surovín, snackov k jedlám a nápojom.
Medzi najobľúbenejšie pečivo patrí marraqueta, ktorú nazývajú aj ako pan francés alebo pan batido. Je to bochník, ktorý sa pripravuje z múky, vody, kvásku a trošku soli. Dva takéto bochníky sa spoja do požadovaného tvaru a dajú sa zapiecť do chrumkavá. Hovorí sa, že tento recept priniesli dvaja Francúzi, bratia Marraquette, po ktorých tento bochník pomenovali. Ďalším populárnym pečivom je pan amasado, malý okrúhly bochník zvyčajne pripravený na masti, vďaka ktorej dosahuje vyššiu jemnosť a často ho predávajú v rámci street food, v stánkoch popri cestách a podobne. Nemôžeme zabudnúť na všadeprítomné empanady, ktoré nám často nahradia rýchly obed počas intenzívneho programu. Empanada je plnené pečivo. Empanady majú rôzne plnky, mäsové, syrové, ovocné. Empanadas de manzana sú napr. empanady s jablčnou plnkou, do ktorej sa pridáva ešte škorica. Pečú sa v trúbe do zlatistá a do chrumkavá. Empanadas Chilenas sú plnené mletým hovädzím mäsom, do ktorého sa pridáva cibuľka, olivy, hrozienka a vajíčko. Ďalším obľúbeným pečivom je chapalele, bochník, ktorý sa pripravuje z múky a zemiakov a je obľúbený aj ako snack. Môžete ochutnať aj tradičné milcao, ktoré je známe pre súostrovie Chiloé a ide o malé zemiakové placky, ktoré by mali pochádzať iba z tých zemiakov, ktoré sa vypestujú v oblasti Chiloé. Majú mnoho variácií. Milcao môžu byť vyprážané, varené, upečené v trúbe a pod. Obľúbenou sladkou pochúťkou sú conejitos, sladké pečivo plnené krémovou vanilkovou plnkou. Celkom isto sa stretnete aj s tzv. sopaipilla, vyprážané pečivo, v štvoruholníkovom plochom tvare, ktoré sa podáva buď na sladko alebo štipľavé (so štipľavou omáčkou a so salsou pebre). Do Chile ju priniesli Španieli a pozostáva z cesta, do ktorého sa pridáva soľ, múka a uvarená tekvica.
Z Chiloé pochádza aj chochoca, ktorá sa často jedáva iba ako snack. Ide o zemiakové cesto, ktoré je zatočene do rolky a následné upečené. Dávajú do neho mäsovú plnku. Obľúbenou sladkou pochúťkou je cuchuflí, ktoré spoznáte tak, že vyzerá ako malá trubička plnená sladkou plnkou, napr. čokoládou. Často ju mávajú v pekárňach, ale nájdete ju aj v rámci street food, v obchodoch a supermarketoch. Možno uvidíte aj Pan de Pascua, ktorý však importovali do Chile a je to podobný koláč ako talianske panettone.
V reštauráciách v jedálnom lístku nájdete aj typický sandwich barros luco, ktorý pozostáva z tenkého grilovaného hovädzieho steaku a syru. Meno dostal po prezidentovi Ramonovi Barrosovi Lucovi, ktorý tento druh sandwichu veľmi obľuboval. Podáva sa horúci. Obdobným sandwichom je barros jarpa, ktorý pozostáva z grilovaného pečiva, do ktorého sa dáva šunka a syr. Meno nesie po bratrancovi prezidenta Ramona Barrosa Jarpu, ktorý nevedel prežuť jeho obľúbený steak, tak požiadal o verziu so šunkou a syrom a odvtedy sa tomuto jedlu hovorí barros jarpa. Ďalší obľúbený sandwich je chacarero, ktorý pozostáva z čerstvého pečiva naplneným steakom z roštenky, fazuľkami, paradajkami a štipľavými papričkami. Toto jedlo Time Magazine v roku 2014 zaradil do rebríčka 14 najlepších sandwichov sveta.
Medzi populárne jednoduché jedla patria arroz con huevo, v doslovnom preklade ryža s vajíčkom, resp. volským okom. Obsahovo vás asi neprekvapí, no toto jedlo tu zvyknú prezývať ako "jedlo chudobných", lebo je jednoduché a rýchle. Na druhej strane, ostáva veľmi obľúbeným a ma aj iné variácie. Stretnete sa s ním aj v Karibiku, kde sa k nemu pridávajú banány. Inde sa ešte naň postrúha syr a posype sa petržlenom. Chorillana je taktiež jednoduché chutné jedlo. Na prvý pohľad Vás nijako neprekvapí, no jedáva sa tu pomerne často a ide o hranolky s kúskami hovädzieho mäsa, praženicou prípadne volským okom. Ľudia si k nemu radi doprajú vychladené pivo. Porcia chorillany je pomerne veľká a podľa nás v BUBO Vám bude stačiť do dvojice jedna porcia.
Budete sa stretávať so salsou typickou pre Chile, ktorá sa vola pebre. Je to salsa, do ktorej sa pridáva cesnak, štipľavé papričky aji, koriander, cibuľka, citrónová šťava a vinný ocot, olivový olej a paradajky. Pevné ingrediencie sa pokrájajú na drobné kúsky a zmiešajú s ostatnými ingredienciami dokopy. Malo by sa servírovať čerstvé, no v chladničke nejakú krátku dobu ešte vydrží. Dá sa podávať takmer ku každému jedlu, k vajíčkam, mäsu, pečivu, zelenine a pod. Obdobnou salsou je chanco en piedra, ktorá ma však hustejšiu konzistenciu. Ďalšou obľúbenou toppinkou je mojo de ajo, ktorú poznajú aj v inde v Latinskej Amerike alebo aj v Karibiku, na Kube. Mojo de ajo pozostáva z olivového oleja, rozpučeného cesnaku, trošku soli a šťavy z citrónu, pomaranču a limetky. Podáva sa k rôznym jedlá, k zemiakom, mäsu, zelenine atď.
Obľúbeným street food jedlom v celej krajine je completo a je to chilský hot-dog. Jeho súčasťou býva obloha z kapusty, avokáda, majonézy a horčice, paradajok a rôznych iných ingrediencií podľa vašej chuti. Podobný je choripán, grilovaná klobáska v pečive s oblohou ako avokádo, salsa pebre a majonézou. Môžete ochutnať aj humitas, ktoré Vám budú pripomínať mexické tamales. Humitas sú však sladšie. Toto jedlo sa často jedávalo v oblasti Ánd ešte skôr než prišli Španieli. Je to kukuričná zmes obalená v kukuričnom liste.
V Chile je veľmi obľúbené aj pastel de choclo, kukuričný koláč, ktorý však pochádza z Peru a poznajú ho aj v Argentíne alebo aj v Bolívii. Je to veľmi jemný a krémový koláč, ktorý sa pečie v typickej kruhovej forme. Dávajú však do neho aj pomleté hovädzie mäso, cibuľku, vajíčka, olivy a kukuričnú múku.
Ochutnať by ste mali aj populárnu polievku valdiviano, ktorá je zároveň aj jednou z najstarších. Po celej krajine má mnoho variácii, no spravidla pozostáva z hovädzieho sušeného mäsa, cibuľky, korenia, vajíčok a zemiakov. Ďalšou obľúbenou polievkou je caldillo de congrio, rybia polievka, ktorej hlavnou prísadou je mäso z úhora. Bola tak populárna, že Pablo Neruda na ňu napísal báseň.
K populárnym hlavným jedlám patrí jahňacie mäso, cordero al palo, ktoré sa dlho opeká na ohni. Tento spôsob prípravy je známy aj pre Argentínu, vrátane oblasti Patagónie. V Chile ho budú mať takmer každej reštaurácii a podáva sa k nemu známe pebre, varené zemiaky, čerstvý šalát, pečivo a hodí sa k nemu červené víno, ktoré si môžete nechať odporučiť od čašníkov.
K obľúbeným jedlám pripravením formou dusenia patrí napr. charquicán, ktoré sa pripravuje z mäsa (v minulosti to často bola lama, no dnes to býva hovädzina), tekvice, kukurice, zemiakov a cibuľky. Na vrch sa pridáva volské oko. Potom to je cazuela de ave, ktoré sa pripravuje z kuracieho mäsa, zeleniny, zemiakov, ryže a kukurice a podáva sa v tradičnej nádobe nazvanej ako greda. Správna cazuela je pripravená tak, že mäsko sa ľahko oddeľuje od kosti, zelenina ma sladkastí nádych a rozplýva sa na jazyku. Populárne je aj paila marina, polievka z morských plodov a zeleniny, ktorá Vám bude chutiť ešte viac ak ste práve "po opici", ktorú Vám môže vyliečiť.
Nápoje:
Nielen v Peru, ale aj v Chile je populárny drink Pisco, ktorý sa pridáva aj do rôznych miešaných nápojov, ktoré spoznáte pod názvom pisco sour, pisco punch, piscola. Piscola je veľmi typická, oslavuje dokonca svoj vlastný deň vo februári. Môžete ju vyskúšať. V nej sa pisco mieša 1:1 alebo 1:3 s nealko nápojmi podľa Vašej chuti, napr. tonic, kola alebo sprite. Na Vianoce tu obľubujú drink cola de mono, ktorý sa pripravuje z mlieka, cukru, škorice, kávy, klinčekov a alkoholu od 29 do 60%, pomerne často rum alebo brandy. V zimnom období sa tu často popíja navegado, ktoré pripomína naše varené červené víno resp. punč. Nápoj pozostáva z červeného vína, pomarančového džúsu, cukru, škorice a klinčekov. V lete je populárny koktail melón con vino, žltý melón do ktorého sa nalieva biele víno a práškový cukor. Tento nápoj je tak populárny, že 15.1. oslavuje svoj deň v Chile. Domáci ho obľubujú počas návštev a rodinných grilovačiek. Odporúčame Vám aj Mote con Huesillo, nealkoholický nápoj, ktorý sa po celej krajine pije v letnom období a pozostáva z vody, cukru, škorice a sušených broskýň a obilniny mote. V období vítania nového roka sa v Chile pije nápoj ponche a la romana, kde do pohára nalievajú šumivé víno a na vrch dajú ananásovú zmrzlinu. Netradičné a lákavé. V nápojovom lístku nájdete možno ešte aj vaina, čo je chilský vaječný koňak. Večer môžete zakončiť aj netradičným drinkom terremoto, ktorý sa podáva vo vysokom pohári. Obsahuje víno, ananásovú zmrzlinu, shot sirupu grenadina a na požiadanie sa pridáva aj fernet alebo pisco. Pije sa cez slamku. Ak ho vypijete rýchlo, budete sa z neho triasť. Súvisí to s jeho názvom, kde terremoto znamená doslova "zemetrasenie".
Z vín Vám odporúčame País. País je druh hrozna, ktoré do Chile priniesli ešte Španieli, chuť je ovocná a vonia po bylinkách. Toto víno sa hodí k rybám, hydine, cestovinám a syru. V Chile našlo domov aj francúzske Carménère. Toto červené víno sa hodí ku grilovanému mäsu (jahňacie, teľacie a divina) a k štipľavým jedlám.
Ďalšie reštaurácie, ktoré sa ocitli v TOP 50 najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky a sú v Chile sú tieto: Ambrosia, 99, Osaka, De Patio.