Patrónka Bolívie a pivo

Patrónka Bolívie a pivo

Z tanierov na nás civia neidentifikovateľné kusy mäsa. Obsluhujúca Indiánka tvrdí že sú to steaky z lamy.

Tí odvážnejší S prekvapením zisťujem, že jeho chuť je lepšia, ako podozrivý vzhľad. Pre Európana exotické menu je v cene lístka autobusu, ktorým smerujeme do bolívijského Orura. 

Oruro, zapadnuté mestečko na náhornej plošine Altiplano nie je ničím zvláštne ani výnimočné - možno len tým, že väčšina jeho obyvateľov sú 100-percentní Indiáni. Tak je to vyše 360 dní v roku. Všetko sa dramaticky zmení počas fašiangov. Z ospanlivého mesta sa stane mravenisko, kde sa hemžia desaťtisíce ľudí. Karneval v Orure nazývaný ,,La Diavolada" je síce menej známy, ale vraj zaujímavejší ako ten v Rio de Janeiro. V čase našej návštevy práve vrcholili prípravy naň - celé ulice sú lemované obchodmi a dielňami, v ktorých sa pripravujú masky na túto udalosť. Dominujú duchovia a najmä čerti v najrozličnejších podobách a farebnosti. Ich tvorcovia sa riadia zásadou - čím pestrejšie, tým lepšie. 

Karneval v Orure sme nevideli, pravú juhoamerickú fiestu sme však zažili. V mestečku Copacabana (názov evokuje rovnomennú slávnu pláž v Rio de Janeiro, ale delia ich od seba stovky kilometrov) na bolívijskom brehu slávneho jazera Titicaca. Vo svete existujú aj vyššie položené vodné plochy - ale Titicaca, dlhé 233 a široké 97 kilometrov je vo výške 3810 metrov nad morom najvyššie položeným splavným jazerom. 

Kto by to slovo nepoznal - Titicaca. Skrýva sa za nim tajomno indiánskych duchov a legiend praobyvateľov kontinentu. Miestni veria, že na ostrovoch Islas del Sol a Islas de la Luna (Ostrovy Slnka a Mesiaca) sídlia inskí duchovia. Na Slnečnom ostrove sa vraj narodil prvý Inka Manco Tapac a vybudoval odtiaľto slávnu a mocnú ríšu. 

Mestečko Copacabana pôsobí ako oáza kľudu a pokoja - ničím nepripomína rušné turistické stredisko, akým by pri takom slávnom jazere malo byť. Na bolívijské pomery pomerne honosné domy, ale prašné cesty, ktoré sa po každom daždi menia v mútne potoky. So zapadnutosťou nekorešponduje len veľkolepá bazilika, v ktorej sa nachádza soška Panny Márie Svetla nazývanej aj Panna z Jazera, patrónky Bolívie. Práve nej je zasvätená slávnosť, ktorá sa koná práve dnes, tretieho februára. 

Sedíme v jednej z početných reštaurácií a pochutnávame si na najväčšej miestnej špecialite - pstruhovi z jazera Titicaca. Zrazu počujeme hudbu, ktorá sa stále približuje, Rýchlo sa premiestňujeme medzi prizerajúcich. Fiesta na počesť patrónky Bolívie sa práve začína. Krojovaný sprievod prechádza, či vlastne tancuje všetkými uličkami mestečka. Popísať tance je ťažko - je to zmes pohybov, ktoré pochádzajú možno ešte z indiánskeho praveku, kombinovaná s rytmami španielskych dobyvateľov. Kroje - to je pastva pre oči. Na sviatok sem prišli ľudia dokonca aj s peruánskej strany jazera, ich oblečenie iskrí pestrými vzormi a farbami. 

Keď sa sprievod končí, začína na námestí ľudová veselica. Pohľad na ňu nie je o nič menej zaujímavý. Vidieť napríklad Indiánky v tradičných klobúčikoch a širokých ťažkých sukniach ,,natriasať" sa v štýle diskohudby je naozaj zážitok. K oslave patrí aj pivo - čím viac tým lepšie. K tomu ešte čosi žlté, akási miestna pálenka. Obidvoje roznášajú medzi tancujúcim davom čašníci. Každú chvíľu prší, námestie a ulice sa postupne menia na bahennú stoku. Ale nikomu to neprekáža. Čím viac sa blíži večer, tým sú pohyby a kroky oslavujúcich neistejšie a tackavejšie. Ale pije sa ,,o dušu" ďalej. Muži, ženy, starí, mladí. Záchody nikde, každý si uľavuje na námestí - tam, kde príde. Zápach výkalov, moču a zvratkov je čoraz väčší. Hoci pohľad na ,,tancujúco-tackajúcich" sa ľudí je zaujímavý, neznesiteľný smrad nás vyháňa do hotela. Na rozbahnenej ceste stretávame ľudí, márne sa snažiacich udržať rovnováhu. Ich biele košele a tmavé slávnostné obleky už dávno zmenili farbu. 

V noci prišiel silný lejak, zmyl z ulíc všetko čo tam pribudlo (možno sa patrónka Bolívie nemohla na tú spúšť pozerať) a ráno bola Copacabana opäť taká ako 24 hodín predtým. Pokojné, tiché mestečko. 

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 86

Mohlo by Vás zaujímať

Salar de Uyuni - magnet pre fotografov, ktorý vznikol vďaka slzám bohyne Salar de Uyuni

Salar de Uyuni Salar de Uyuni - magnet pre fotografov, ktorý vznikol vďaka slzám bohyne

Najslávnejšia a najväčšia soľná púšť sveta. Klenot Bolívie, kde slovo perspektíva naberá úplne iný význam. Tri nezabudnuteľné expedičné dni na…

Ivana Tomášová 27 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
La Paz - najvyššie položené hlavné mesto sveta La Paz

La Paz La Paz - najvyššie položené hlavné mesto sveta

La Paz, neoficiálne hlavné mesto Bolívie a najvyššie položené hlavné mesto sveta, upúta vašu pozornosť na prvý pohľad. Mesto, ktoré leží vo výške 3…

Ľubor Kučera 14 min. čítania
Ako sme prežili Cestu smrti Blog

Blog Ako sme prežili Cestu smrti

Na dobrodružnej expedícii po Južnej Amerike sme sa s našou BUBO skupinou dostali aj do magickej Bolívie. Okrem iných krás tejto krajiny tu máme…

Daniela Mihaldová 6 min. čítania
Peru, Bolívia Blog

Blog Peru, Bolívia

Výnimočný zájazd po stopách starých Inkov, vhodný pre každého dobrodruha, ktorý sa nebojí prekonávať nadmorské výšky a túži po objavovaní…

10 najpopulárnejších ciest do Ameriky Blog

Blog 10 najpopulárnejších ciest do Ameriky

79 ciest na americký kontinent od Aljašky po Hornov Mys. Ktoré si vyberáte najčastejšie?

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.