Šizuoka a príbeh zeleného čaju

Šizuoka a príbeh zeleného čaju

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

Zelený čaj je dnes určite jedným z najreprezentatívnejších produktov Japonska, a takisto aj jedným z najchutnejších. A nielen dnes. Táto rastlinka, dávajúca lahodný a blahodarný nápoj tu bola odjakživa natoľko cenenou komoditou, že sa koncom 17. storočia používala dokonca ako forma zdanenia. V súčasnosti tvorí zelený čaj takmer sto percent produkcie čaju v Japonsku, spotrebuje sa ho do stotisíc ton za rok! Je to jednoznačne najpopulárnejší nápoj tejto krajiny, tvorí nedeliteľnú súčasť japonského života, stolovania, gastronómie a kultúry.

V Japonsku sa pestuje v rôznych regiónoch viacero druhov zeleného čaju. Jednou z najvýznamnejších čajových oblastí Japonska je už tradične prefektúra Šizuoka, ktorá má obdivuhodne dlhú históriu pestovania čaju - predpokladá sa, že čaj sa tu začal pestovať už v roku 1200! So svojimi osemstoročnými skúsenosťami sa tak Šizuoka dnes radí medzi jedných z najuznávanejších a najlepších producentov na svete.

A ako sa to všetko začalo? Keď mních menom Shoichi Kokushi vysadil semená zeleného čaju, získané počas svojej cesty do Číny v blízkosti svojho rodného mesta, vtedy ešte netušil, že tým položil základy budúcej čajovej veľmoci. Krátko po skončení obdobia Edo v druhej polovici devätnásteho storočia v Makinohare tu pestoval čaj aj bývalý japonský šogún, ktorý si uvedomil obchodný potenciál tohto produktu. Urobil tak z neho nielen obľúbený nápoj, ale aj dôležitú komoditu. Ideálne klimatické podmienky spolu s kvalitou vody a blízkosťou hlavných prístavov krajiny odvtedy upevnili štatút Šizuoky ako hlavného regiónu výroby zeleného čaju.  

Listy sušeného čaju, pripravené na výrobu nápoja.
Foto: Eva Andrejcová — BUBO

V Japonsku sa ročne spotrebuje takmer stotisíc ton zeleného čaju.

Nie všetky čaje sú stvorené rovnako

Japonský zelený čaj je jednoznačne číslo jedna na trhu. V rámci krajina je dnes práve Šizuoka  oblasťou s najväčšou výrobou čaju. Odhaduje sa, že táto prefektúra vypestuje až 40% čaju z celkovej produkcie Japonska. Kvantita však určite nie je všetko, na čo sa tu zameriavajú. Dôkazom sú výsledky Svetovej súťaže zeleného čaju v roku 2016, kde si práve čajové farmy v Šizuoke prevzali pre Japonsko väčšinu cien Grand Gold a Gold a potvrdili tak kvalitu najvyššej triedy.

Byť súčasťou takého veľkého regiónu ako je Šizuoka (jedna zo 47 prefektúr Japonska sa nachádza na ostrove Honšú, na rozlohe 7 800 000 km2 tu žijú štyri milióny obyvateľov) ponúka množstvo výhod v podobe vedomostí a praxe ohľadne spracovania čaju. V Japonsku sa totižto ľudia o svoje znalosti ochotne a lojálne delia. Spolupracujú na vývine nových čajov, čím ešte zlepšujú chuť a kvalitu súčasných druhov. Aj keď by sa to tak zjednodušene mohlo zdať, neexistuje totiž iba jeden druh zeleného čaju. Naopak, svet ich dnes pozná desiatky a desiatky! Všetky sa líšia kultivačnou metódou, výrobnými postupmi, kvalitou a veľkosťou listov. Dokonca aj ich príprava je iná.

Topografia prefektúry Šizuoka je ideálna na pestovanie čaju aj vďaka svojej pestrosti. Táto oblasť má prístup k bohatej sopečnej pôde, množstvu riek s čistou, sladkou vodou. Z niektorých tunajších čajových polí je jasný výhľad na symbol Japonska – majestátnu horu Fudži. To síce nemusí nevyhnutne pozitívne ovplyvňovať výslednú chuť čaju, no určite to nemôže ublížiť! 

Celkovo má však tunajšie podnebie jednoznačne blahodarný vplyv na chuť pestovaného čaju. Niektoré oblasti v Šizuoke majú výrazne viac slnka, iné oblasti ťažia z extrémnych teplotných rozdielov medzi dňom a nocou, ďalšie sú zahalené hmlou až do neskorého rána. Všetky tieto faktory, a spolu s nimi aj spôsoby pestovania, výroby, ako aj čas zberu, dodávajú čajom vo výsledku rôznu osobitnú chuť.

V Šizuoke sa vypestuje až 40 percent z celkovej produkcie čaju v krajine.

Možno by ste to nepovedali, ale jeden z najviac rozhodujúcich faktorov, od ktorých závisí výsledná kvalita a chuť čaju, sú typy listov samotnej rastliny. Napríklad listy druhu Gyokuro vyžadujú nízku teplotu 50-60 ° C a mali by sa namočiť na dve minúty. Ban-cha a Houji-cha, naopak, dobre znášajú vriacu vodu a je potrebné ich ponoriť iba pol minúty. Sen-cha sa nachádza niekde v strede, s teplotou 70-80 ° C a časom lúhovania 30-60 sekúnd. Nezabudnite, že listy zeleného čaju môžete používať na lúhovanie viac, než len raz. 

Čajový obrad - veda sama o sebe

V Japonsku sa však čaj nepije len tak, v behu medzi posteľou, raňajkami a robotou. Z pitia čaju sa tu historicky vyvinuli celé čajové obrady - rituálne spôsoby prípravy aj konzumácie čaju. Vtedy je práškový zelený čaj, zvaný matcha počas pokojného sedenia obradne pripravovaný čajovým majstrom a servírovaný malej skupine hostí. Hovorovo sa tento rituál medzi Japoncami nazýva aj ocha. Koná  sa takmer kdekoľvek, rozšírený je po celej krajine. Veľmi často sa koná v otvorených čajovniach v nenapodobiteľnom japonskom štýle, s typickými bambusovými rohožami - tzv. tatami, ktoré nájdete napríklad v zenových záhradách.

Majster má pri obrade precízne naučené všetky pohyby, žiadny z nich nie je náhodný alebo zbytočný. Pri obrade sa používajú rôzne nástroje, ako je sasuke - čajová naberačka, chawan - čajová miska, natsume - lakovaná krabička pre skladovanie čaju, a napokon chasen - metlička na šľahanie jemného čajového prášku vo vode, ktorá je vyrobená z jedného kusu bambusu. Všetky tieto nástroje sú neodmysliteľnou súčasťou čajového obradu. Obrady môžu trvať pár hodín alebo pokojne aj celý deň. V tomto prípade nie je kam sa ponáhľať, nechajte sa uniesť fascinujúcou chuťou čaju a relaxujte v krásnom prostredí, ktoré je dôležitou súčasťou obradu.

My V BUBO odporúčame šálku zeleného čaju v čajovni Fukujuen v Kjóte, kde môžete zažiť čajový rituál na vlastnej koži na mieste s vyše tisíc ročnou históriou. Za zmienku stojí aj Maruzen Tea Roastery v Šizuoke - vyhlásená pražiareň kávy a čaju. Alebo vyskúšajte lahodnú zmrzlinu zo zeleného čaju pri ikonickom moste Kintai v reštaurácii Shokujidokoro Musashi.  Kvalitný výber čajov nájdete aj v najväčšom (v čase písania blogu) Starbucks Reserve® Roastery Tokyo na svete, kde okrem iného pražia aj vynikajúcu kávu. 

Najväčší, 5-poschodový Starbucks na svete. Keď zakvitnú sakury, zmení sa na nepoznanie.
Foto: Eva Andrejcová — BUBO

Zelený čaj – hotová pokladnica zdravia

Zelený čaj je nielen chutný nápoj, ale aj nesmierne prospešný  pre vaše zdravie.
Už v minulých storočiach sa hojne používal na liečebné účely a komplexné blahodarné účinky na organizmus mu prisudzuje aj súčasná veda. Výskumníci  dospeli k záveru, že zelený čaj je bohatým zdrojom vitamínov C a E, ako aj theanínu, flavonoidov a ďalších minerálov. Najväčšiu popularitu však získal vďaka svojmu obsahu katechínov, ktoré majú antioxidačný účinok - zabíjajú škodlivé baktérie a podporujú vznik dobrých baktérií v črevách. Katechíny rozpustené v čaji sú čiastočne príčinou toho, že zelený čaj má mierne horkú chuť. 

Zelený čaj má tiež osviežujúci účinok, pomáha pri fyzickej únave, ale aj strese a dlhodobej psychickej záťaži. Znižuje riziko vzniku rakoviny, Alzheimera, odbúrava tuky a redukuje váhu, vylepšuje funkciu mozgu, upravuje krvný tlak, potláča depresiu, pomáha pri liečbe diabetes, spomaľuje starnutie kože, je dokonca prevenciou proti zubnému kazu... Jednoducho, dnes sa o zelenom čaji hovorí ako o najzdravšom nápoji na svete!

Výhľad na "hanblivú" horu

V Šizuoke, ale aj celom Japonsku si dobre uvedomujú, aký poklad si tu pestujú. Čaju a všetkým jeho oblastiam venujú veľkú pozornosť. Skúmajú jeho jednotlivé druhy, zdokonaľujú spôsoby dopestovania, spracovania, a vynakladajú tiež maximálne úsilie na to, ako predstaviť a ponúknuť svetu pôžitky z tohto tekutého zeleného pokladu. Organizujú mnohé podujatia, venované čaju, samotná Šizuoka je sídlom viacerých významných inštitúcií, spojených s čajom.

V Makinohare – meste v západnej časti Šizuoky, nájdete Svetové čajové múzeum, ktoré ponúka viaceré podrobné výstavy o čaji. V tunajších čajových slávnostných miestnostiach sa organizujú rôzne pravidelné podujatia, napríklad predstavenie čínskych čajových obradov, ktoré si tu môžete vyskúšať na vlastnej koži, vrátane toho, že si vyberiete čajové lístky a čaj pripravíte sami...

Dnes sa o zelenom čaji hovorí ako o najzdravšom nápoji na svete.

V záhrade hradu Kakegawa, takisto v západnej Šizuoke, ponúka tunajšia čajovňa Ninomaru tradičné prostredie na vzorkovanie slávneho miestneho čaju. Ak sa na ceste po stopách zeleného čaju dostanete až do rovnomenného mesta prefektúry Šizuoka (cesta šinkanzenom z Kjóta sem trvá necelú hodinu), určite nevynechajte vyhliadkovú platformu na mesto, ktorá sa nachádza na 21. poschodí prefektúrneho úradu (Observation Platform 21st Floor of the Prefectural Office).

Za pekného počasia je odtiaľto vidieť horu Fudži. Aj my sme mali to šťastie, že sa nám ´hanblivá hora´ odhalila. Pri východoch aj západoch slnka je to naozaj nezabudnuteľný zážitok! Vyhliadka je otvorená od utorku do nedele, od 8:30 do 18:00 a výhodou je, že väčšinou nie je zaplnená turistami.  Ak sa ubytujete v niektorom z lepších hotelov a na vyššom poschodí, možno uvidíte Fudži aj priamo zo svojej hotelovej izby. My v BUBO v takomto prípade odporúčame Hotel Century Shizuoka.

Fudži pri východe slnka, v plnej paráde.
Foto: Eva Andrejcová — BUBO

Ak sa vám aj hora Fudži neukáže, nezúfajte! Stále máte dobrý výhľad na mesto a zámocký park Sumpu,  ktorý sa nachádza tri minúty pešo od vyhliadky. Práve tu strávil svoju mladosť aj posledné roky života šogún Tokugawa Ieyasu - významná osobnosť v histórii Japonska, ktorá sa považuje za zjednotiteľa krajiny. Počas rozbrojov, po tom, čo sa jeho syn Hidetada stal šogúnom, odišiel práve do Sumpu – dnešnej Šizuoky. Vo svojom zlatom veku Sumpu politicky, ekonomicky a kultúrne prerástlo dokonca aj neďalekého súpera Edo (dnešné Tokio). Územie hradu sa za ten čas zmenilo na park, dnes je to obľúbené miesto relaxu pre domácich. Park je známy aj pre stovky čerešní a azaliek, ktoré na jar rozkvitnú do neopísateľnej krásy...

Čo by bol zelený čaj bez výborného jedla?...

Ako sme už spomínali, v Japonsku sa kultúra pitia zeleného čaju spája neodmysliteľne aj s dobrým jedlom. Skúste aj vy túto najlepšiu japonskú kombináciu. My BUBO na večeru odporúčame krásnu japonskú reštauráciu 茄子の花 無庵 , v preklade Kokosový kvet. Pred vstupom, ako tu býva zvykom, sa vyzujte a nechajte sa usadiť. Čašník vám zrejme prinesie menu v japončine. Nepanikárte, veď môžete ísť na istotu a objednať si sashimi. Alebo sa nechajte prekvapiť ako my, keď sme povedali čašníkovi, nech nám donesie, čo uzná za vhodné. A urobili sme dobre! Po vynikajúcom predjedle, ktoré bolo schované v rozkladacom domčeku akoby pre bábiky, prišli na rad ustrice. No to najlepšie na nás ešte len čakalo! Po chvíli sa pred nami zjavilo na tanieri hotové umelecké dielo. Všetci sme na tú nádheru hľadeli so zatajeným dychom – pred nami stála dokonalá podoba hory Fudži! Symbol nielen regiónu Shizuoka – nachádza sa aj v embléme meste, ale celej krajiny, sme dostali naservírovaný v tej najkrajšej podobe. Hora Fudži bola z ľadu, pokrytá čerstvými kúskami rybieho mäsa z neďalekého zálivu Suruga. A chutilo to naozaj výborne! Kto by bol čakal, že sa nám na záver našej cesty atraktívnym regiónom Šizuoka podarí spoznať Fudži aj na takýto spôsob... Odchádzame s presvedčením, že krásy a atrakcie Japonska – to zďaleka nie je len Tokio, či iné lákavé veľkomestá krajiny vychádzajúceho slnka. Objavili sme nádherný kus Japonska – centrum najzdravšieho nápoja na svete, kde sa už niekoľko dlhých storočí píše uchvacujúci príbeh zeleného čaju.



Vedeli ste...

...legenda hovorí, že prvý zelený čaj bol uvarený v roku 2737 pred Kristom, keď čínskemu cisárovi Shen Nongovi náhodou pri ohrievaní vody padli do kotlíka lístky zeleného čaju. Keď náhodne vzniknutý nápoj ochutnal, bol ohromený...

...rastlinka, z ktorej sa robí, sa volá Camellia sinensis...

...vďaka jeho mnohým blahodarným účinkom sa zelenému čaju hovorí aj čaj bohov, alebo čaj večného života...

...do Európy sa zelený čaj dostal na začiatku 17. storočia s Britmi, cez Západoindickú spoločnosť, zo začiatku sa k nemu dostali iba bohaté a privilegované vrstvy...

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

Eva sa riadi heslom: čo nás nezabije, to nás posilní. Stále sa snaží rozdávať úsmevy a tešiť sa z maličkostí. Vyštudovala Finančný manažment na  EUBA, čo jej umožnilo stráviť čas v zahraničí, študovala v Chorvátsku, Portugalsku a Poľsku. Precestovala väčšinu krajín v Európe, pár v Amerike, a tiež sa pozrela na Jamajku a Kajmanské ostrovy. Pracovala tiež ako animátorka voľného času v Turecku. Ak nie je na cestách, určite ju nájdete na horách alebo na dobrom festivale. Nedá dopustiť na dobré jedlo, rockovú hudbu a severské krimi. Jej druhým domovom je Poľsko, kde žila a pracovala necelých päť rokov.

Posledná úprava článku | Prečítané: 30x

SERIÁL BLOGOV ĽUBOŠA FELLNERA

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

Krajina budúcnosti

Zlatá cesta Japonskom
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

12 dní

Trvanie

3770
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1470
K

Ázia  

Kórea, Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4390
K

Ázia  

Bali, Japonsko, Indonézia


náročnosť

19 dní

Trvanie

4790

BUBO HISTÓRIA

Pozrite si históriu slovenského cestovateľstva