Andorra len pre vyvolených

Andorra len pre vyvolených

Andorra, malá, ale o to zaujímavejšia krajina. Má jednu z najunikátnejších histórií a kultúr v Európe, prekvapivé množstvo zaujímavých miest. Neuveriteľnú prírodu a unikátne preteky. Poďme sa spolu ponoriť do krás tohto kniežatstva v Pyrenejách, na hranici dvoch krajín – Francúzska a Španielska.

Andorra, vnútrozemské kniežatstvo, je jedným z najmenších štátov v Európe. Leží vysoko v Pyrenejach medzi francúzskymi a španielskymi hranicami. Andorra sa stala populárnou turistickou destináciou, ktorú každoročne navštevuje približne 8 miliónov ľudí, ktorých priťahujú hlavne zimné športy, letné príjemné teploty a bezcolné nákupy. Andorra sa tiež stala bohatým medzinárodným obchodným centrom pre svoj vyspelý bankový sektor a nízke dane. Hoci Andorra nie je členom EÚ, má osobitný vzťah s úsekom, ktorý sa riadi rôznymi colnými dohodami o spolupráci. V krajine sa používa euro ako národná mena.

3 fotografie

Pohľady na Andorru

O jedinečnosti tejto krajiny niet pochýb. Ale počuli ste už o extrémnych pretekoch, ktoré sa konajú v Andorre? Ide o pretek Els 2900, ktorý patrí medzi TOP 10 pretekov, ktoré by mal človek odbehnúť aspoň raz v živote. Bezpochyby, jedným z najťažších a najznámejších pretekov na svete je Ultra Trail del Mont Blanc vo Francúzsku, ale ani Els 2900 nezaostáva za týmto pretekom. Els 2900 je pomerne mladý pretek, ale aj napriek tomu si dokázal vytvoriť vlastný priestor medzi bežeckou komunitou. Nie je pre každého, ale len pre bežeckú elitu. Na štartovaciu čiaru sa preto nedostane každý, ale ročne len 25 až 28 tímových dvojíc z celého sveta. Podľa slov organizátorov to je najťažšia a technicky najnáročnejšia trasa. Ako sa však zrodil tento zaujímavý koncept behu, ktorý sa stal za 2 roky jedným z najpôsobivejších na svete? Za všetkým stoja dvaja chalani, Matt Lefort a Carles Rossell, ktorí sa jedného dňa rozhodli, že chcú ísť cez sedem andorrských vrcholov – všetky vyše 2 900 metrov nad morom. Títo dvaja priekopníci si rýchlo uvedomili, že tento ich nápad by sa mal stať aj závodom pre ostatných, a tak sa rozhodli na tom pracovať. Výsledkom je 6. ročník, ktorý sa mal konať na jeseň 2020. Žiaľ, kvôli pandemickej situácii ohľadom COVID-19 preteky zrušili. Prvýkrát sa Els 2900 objavil v kalendári pretekov v roku 2014 pod testovacím statusom ako „Vydanie 0“. Pretekov sa zúčastnili aj testovací bežci, ale podujatie bolo tak úspešné, že v roku 2015 sa uskutočnil prvý ročník. A už vtedy bolo jasné, že tento pretek nemôže byť pre každého, registrácia bola otvorená len pre cca 50-tich účastníkov z celého sveta. Bežci sú vyberaní na základe životopisov, ktoré poskytnú organizátorom. Musia v nich uviesť, aké preteky majú za sebou a kde naposledy bežali. Aj napriek tvrdému výberu sa stane, že do ciela príde len zhruba polovica dvojíc. Organizátori Els 2900 dbajú aj na bezpečnosť bežcov. Vďaka Safesport ID môžu v prípade potreby získať ďalšie informácie o všetkých účastníkoch.​ Okrem vybraných účastníkov, ktorí sa zúčastnia tohto závodu, Els 2900 spolupracuje aj so 70 dobrovoľníkmi z celého sveta, ktorí okrem iného vyčistia celú trasu aj po skončení závodu. Organizátori Els 2900 si uvedomujú podstatu čistej hory, a preto venujú veľkú pozornosť čisteniu všetkých odpadkov.

3 fotografie

Slávny pretek cez sedem andorrských vrcholov

Zaujímavosťou tohto behu je, že terén nie je vopred určený a súťažiacich môžu prekvapiť aj extrémne náročné úseky. Počas pretekov musia účastníci prejsť z Refugi Estanys de la Pera do Refugi Coma Pedrosa cez všetky najvyššie vrcholy: Pic de Coma Pedrosa (2 944 m), Roca Entravessada (2 928 m), Pic de l’Estanyó (2 915 m), Pic de Medacorba 2 913 m), Pic de la Serrera (2 912 m), Pic de la Portelleta (2 905 m) a Pic de Font Blanca (2 904 m). Na absolvovanie približne 70 kilometrov s prevýšením sedemtisíc metrov majú všetky tímy 24 hodín. Trasa je technicky náročná, obsahujúca aj prechody ferratami a výbava musí obsahovať sedáky, laná aj helmu. Ale absolvovať takýto závod je jednoznačne zážitkom na celý život. Tvrdia to aj slovenskí ultrabežci, ktorí sa týchto pretekov zúčastnili a umietnili na krásnych popredných priečkach. Michalovi a Gabrielovi to v októbri 2018 trvalo 18,5 hodiny a umiestnili sa na 6. mieste. O rok neskôr sa Gabriel, tentokrát, s Tomášom v náročnom ultra behu dostali na vynikajúce 3. miesto a zdolali to za 16 h 54 min! Novým tímovým rekordom, v čase 12:13:00 z roku 2018, sa môže pochváliť tím Kanaďana Nicka Elsona a Američanky Dakoty Jonesovej.

Štartovné na toto podujatie je 250 €. Tu v Andorre ide o viac ako len o obyčajný pretek. Ak nie ste ultra bežec, nezúfajte, Andorra má pripravené niečo nádherné pre každého. Pekným suvenírom sú ulovené nezabudnuteľné zážitky.

4 fotografie

Zúčastniť sa ELS 2900 - zážitok na celý život

Nina Prokopová

Nina Prokopová

Nina Prokopová

Vyštudovala Fakultu managementu na Univerzite Komenského v Bratislave a turizmus vo Francúzsku. Istý čas pôsobila v jej milovaných Tatrách, kde aj pracovala na vysokohorskej chate.

Nina je winter lover človek, ale nepohrdne ani horúcou Austráliou, kde žila a študovala, či Marokom, kde vystúpila na najvyšší vrch krajiny Jebel Toubkal vo výške 4167 metrov. Vďaka BUBO si plní cestovateľské sny už od stredoškolských čias, odvtedy spoznala kus Európy a Ázie. K najkrajším cestovateľským zážitkom radí spoznávanie Tibetu. Okrem cestovania medzi jej záľuby patrí lyžovanie, skialpinizmus, turistika, bicyklovanie, šoférovanie. Prebrázdila cesty západného pobrežia USA cez národné parky, východné pobrežie Austrálie spolu s Tasmániou, Nový Zéland zo severu na juh.

Zo zájazdu:

Nina Prokopová

Posledná úprava článku | Prečítané: 419

Mohlo by Vás zaujímať

Andorra len pre vyvolených Blog

Blog Andorra len pre vyvolených

Andorra, malá, ale o to zaujímavejšia krajina. Má jednu z najunikátnejších histórií a kultúr v Európe, prekvapivé množstvo zaujímavých miest.…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

4784
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3611
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.