Dubaj EXPO - Najlepšie a najzaujímavejšie pavilóny

Dubaj EXPO - Najlepšie a najzaujímavejšie pavilóny

Chystáte sa na svetovú výstavu EXPO 2020 v Dubaji? Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavých riadkov o tom, čo by ste rozhodne nemali vynechať. Poďme sa spoločne preniesť na svetovú výstavu.

3 fotografie

Slovenský deň na EXPO

Čo je EXPO? #

Mnoho ľudí netuší, čo si majú predstaviť pod pojmom EXPO. Jedná sa o výstavu, ktorá sa organizuje pravidelne už 170 rokov. Pre účely týchto výstav vznikli unikátne architektonické unikáty, ako sú napríklad Atómium v Bruseli, (čo je zväčšená kryštalická mriežka železa (1958)), alebo v minulosti mnohými nenávidená a dnes toľkými ľuďmi zbožňovaná, symbol Francúzska - Eiffelova veža (1889).

EXPO nie je len o architektúre, ale najmä o inováciách, technológiách pre bežných ľudí alebo o trendoch a výzvach do budúcnosti. Dôkazom toho je napríklad prvé demonštrovanie telefonovania na výstave vo Philadelphii (1876). V japonskej Osake v 1970 si zas ľudia mohli prvýkrát siahnuť na dnes už tak obyčajnú a samozrejmú vec ako je mobilný telefón. Zaujímavosťou je, že práve na svetových výstavách prvýkrát podávali zmrzlinu v jedlých kornútikoch (1904), alebo na svetovej výstave bola zviditeľnená, dnes už neodmysliteľná dobrota ku každému filmu - popcorn (1876).

3 fotografie

Vitajte v areáli EXPO 2020

Kto sa prezentuje? #

Každá krajina má svoj vlastný pavilón, kde sa prezentuje niečím tradičným, umením, prírodou, remeslami, výrobkami, výskumom, produktmi, ...

Úprimne netuším prečo tu tento rok nemá Island svoj pavilón a napríklad Nemci majú samostatný pavilón aj pre Baden-Württemberg. Dokonca aj vojnou a nepokojmi zmietané regióny majú svoje pavilóny funkčné - Jemen, Etiópia alebo Somálsko. Okrem národnostných pavilónov je tu aj niekoľko všeobecných alebo patriacich partnerským organizáciám. A samozrejme každá výstava má svoju ústrednú tému. Aktuálnymi témami sú Mobilita, Udržateľnosť a Príležitosť.

Dubaj - Zážitky budúcnosti

Dubaj - Zážitky budúcnosti

5 najlepších pavilónov na EXPO 2020 v Dubaji podľa BUBO #

Číslo 5: Spojené arabské emiráty

Ako domáca krajina sa hostiteľskej úlohy zhostili na jednotku s hviezdičkou.

Najväčší pavilón vás upúta už svojim exteriérom, svojou majestátnosťou má pripomínať dravého vtáka so skrytou hlavou medzi krídlami.

Interiér vás nadchne púštnou vizualizáciou, vkusne dopĺňanou úryvkami z histórie SAE a svedectvami o ekonomickom rozmachu, ktorý nastal za posledných 50 rokov.

3 fotografie

Pavilón Spojených arabských emirátov

Číslo 4: Švajčiarsko

Ako do jedného z mála pavilónov tu vstupujete ako VIP hosť po červenom koberci.

V tomto pavilóne vás veľmi realisticky prenesú do hmlistého prostredia vrcholčekov švajčiarskych Álp.

3 fotografie

Pavilón Švajčiarska

Číslo 3: Saudská Arábia

Myslím, že táto krajina investovala do svojho pavilónu najviac, hneď po usporiadateľskej krajine. Expozície si prezeráte z idúceho eskalátoru a zachytávajú historické obydlia v hre svetiel. Jednoznačne vás nadchne svetelná show, kde hra svetiel je premietaná na obrovitánsku guľu.

Ale aj tak vás najviac zaujme interiérová fontána pripomínajúca vodopád s ostrovčekom uprostred.

3 fotografie

Pavilón Saudskej Arábie

Číslo 2: Kazachstan

Pavilón, ktorý od ktorého som nemal veľké očakávania a úprimne som ho pred návštevou podceňoval. Možno aj preto figuruje v tomto rebríčku tak vysoko.

Kazachstan sa odprezentoval niekoľkými interaktívnymi hrami ako moderná krajina spolupracujúca s Ruskom na poli vesmírnych letov.

Ako jediný pavilón úspešne prepojili, na prvý pohľad nezlučiteľné, video prezentáciu, robotické rameno a ľudskú akrobatku.

3 fotografie

Pavilón Kazachstanu

Číslo 1: Japonsko

Pavilón, o ktorého kvalite napovie 1,5hod. čakacia doba na vstupe.

Japonci to poňali naozaj kreatívne a interaktívne, každý dostane slúchadlo s telefónom.

V tomto ateliéri sa sami podieľate na zážitku z daného pavilónu, interaktívne hlasujete a zapájate sa pomocou telefónu, ktorý ste dostali na vstupe.

Pavilónov je tu viac ako 250, preto navštíviť len 5 z nich by bola veľká chyba.

Po skúsenosti so Slovenským dňom si rozhodne nenechajte ujsť 21. marca Český deň na EXPO.

Rozhodne nevynechajte: #

Luxembursko - pútavé prezentácie a v ich areáli sa nachádza aj trojpodlažná šmykľavka.

Rusko - táto budova je jednoznačne najfarebnejšia. Interiér je jeden obrovský mozog a v rámci expozície rozoberajú problematiku sebauvedomovania sa, učenia sa a s tým spojené neurónové siete. Poukazujú na strojové učenie a rozvoj umelej inteligencie.  

Ukrajina - Napíšte im tam nejaký pekný úprimný odkaz v týchto ťažkých časoch :)

Slovensko - presvedčte sa na vlastné oči, že náš pavilón si nezaslúži kritiku akú schytával, ale práve naopak. Vesmírne vozítko, letecký simulátor či vodíkové auto znejú na Slovensko až nezvyčajne futuristicky.

Česko - z vonku zaujme inštaláciou, ktorá pripomína "čapí hnízdo" + pravá česká Plzeň pri dubajských 29°C má svoje čaro.

Thajsko - zaujímavé videa a atmosféra, tu vás musím varovať, pri odchode z pavilónu musíte prejsť cez thajskú reštauráciu. Úprimne povedané málokto odolá tomu vábeniu vôní.

Brazília – Brazílčania to poňali po svojom, chillout zóna, príjemná hudba, fontány, hamaky a hojdačky - a to všetko na vode.

Peru - Rozmanitá krajina hôr, džungle, úrodných údolí a rôznych plodín.

Malajzia - celý pavilón je s nulovou uhlíkovou stopou. Celkovo je ladený do tropického pralesa a cestičku vám osvetľuje technika imitujúca svätojánske mušky.

USA - svetová veľmoc nechce zaostávať ani na svetovej výstave. Okrem spomienky na vynálezcov ako boli Henry Ford, Nikola Tesla či Alexander Graham Bell, pred pavilónom majú vystavenú raketu Falcon 9.

Čína - vkusne prepojená história s modernosťou, ukážka dobývania vesmíru, rýchlovlakov či hyperloop. My sme mali šťastie a podarilo sa nám zhliadnuť aj 10 minútovú droniu show.

Nový Zéland – odkazuje na ochranu mocného živlu akým voda bezpochyby je.

Španielsko - tomuto pavilón nechýbalo absolútne nič. Interakcia, umenie, vizualizácie a pre mňa osobne, asi najlepší krátkometrážny film, ktorý som na Expe videl.

Izrael - tento pavilón je konceptom úplne iný. DJ navodí pohodovú atmosféru a kto chce tak si aj zaspieva a zavlní sa do rytmu.

Nemecko - úprimne jeden z najlepších pavilónov. Patrí na EXPO medzi najväčšie a podľa recenzií aj najzaujímavejšie. Tomu zodpovedá aj čakacia doba. Príďte ráno okolo desiatej a dnu sa dostanete rýchlo!

Kolumbia - chcete sa naučiť salsu či tradičné bubnovanie? Ochutnajte kolumbíjsku kávu a pozrite sa na to ako táto krajina funguje.

Kirgizsko - videli ste už na vlastné oči typickú jurtu? Vyberte sa do kirgizského pavilónu a máte ju!

Srí Lanka - kto by odolal skvelému poháriku srílanskeho čaju? nazrite do tohto pavilónu a bude sa vám v ňom páčiť

8 fotografií

Vyberte sa na cestu okolo sveta cez pavilóny

Pavilóny, ktoré nenaplnili očakávania: #

Pavilóny, od ktorých sme rozhodne čakali viac:

Veľká Británia - prázdny interiér s nie úplne jasným odkazom na zosnulého fyzika Stephena Hawkinga

Katar - osobne si myslím, že tu zohrali svoju rolu komplikované medzištátne vzťahy. Bohatá krajina, ktorej pavilón patril medzi nezáživné. 

Rakúsko - Tento pavilón nám doteraz vŕta hlavou, čo tým chcel autor povedať.

Švédsko - príliš veľa dreva, zo všetkého bolo cítiť známy nábytkársky reťazec a celkovo nič "mindblowing" sa nedozviete.

Kanada - pozriete si jedno video a pokračujete ďalej, nič viac, nič menej. 

Najvačší bizár: Argentína

Spojitosť s témami EXPO výstavy: Mobilita, Udržateľnosť alebo Príležitosť je absolútne nulová.

Celý interiér oslavuje zosnulého Diega Maradonu a jeho góly počas kariéry.

Slovenský deň na EXPO bol 27.01.2022 a BUBO malo jedinečnú príležitosť stretnúť sa aj s prezidentkou Slovenskej republiky.

3 fotografie

Ako vyzerá slovenský pavilón?

Slovenský deň v Dubaji bol skutočne jedinečný - v exotickej krajine sa pod palmami ozýval slovenský folklór, tancovali tanečníci zo SĽUKu, vystupovala Jana Kirschner, Billy Barman a huslista Filip Jančík. Príhovor mala pani prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá strávila na EXPO2020 celý deň a my sme jej za reprezentáciu Slovenska mohli osobne poďakovať.

EXPO je ako cesta okolo sveta #

Najviac si užijete Expo, ak sa nebudete naháňať, občas sa zastavíte, oddýchnete si a vychutnáte si krásu okamihu.

Najlepšie dočerpáte sily na ústrednom námestí Al Wasl Plaza. Cez deň tu prebieha ceremoniál podľa toho, ktorá krajina má práve sviatok, prípadne ako usporiadatelia určili dlhodobý itinerár.

Slovenský deň na EXPO bude 27.01.2022 a podľa predbežných informácií sa vtedy chystá do Dubaja aj prezidentka Slovenskej republiky.

Po zotmení sa hlavná kupola premení na obrovské plátno a nádhernú hru svetiel.

Moje najobľúbenejšie miesto bolo Water Feature. Obrovské fontány v tvare vodopádov, kde padajúca voda steká po vysokých stenách v rytme klasickej alebo modernej hudby.

Večerný zážitok pri fontánach je umocnený svetelnými efektmi. Neďaleko fontán sa nachádza ďalší medzi návštevníkmi veľmi populárny sektor - foodcurt - African Dining Hall.

Celkovo sa dá zažiť na EXPO aj cesta okolo sveta, nielen prechádzkou medzi pavilónmi, ale aj po gastronomickej stránke. Dajte si zmrzlinu s Francúzmi, vafličky s Holanďanmi, ťaví steak s miestnymi, originálne kari od Indov alebo celosvetovo obľúbený Tom Yam v thajskej reštaurácii.

Okrem stoviek spomienok a "wow" momentov si určite odnesiete kvantum fotografií. Ale asi najkrajším suvenírom, ktorý s môžete odniesť z Expa je žltá Expo knižočka pasového formátu.

Do nej po celý čas zbierate pečiatky z navštívených pavilónov. Každá krajina, iná pečiatka. Perfektný spôsob, ako si zapamätať, ktoré pavilóny ste už navštívili.

Samozrejme je možné zakúpiť aj iné predmety s tematikou Expo 2020 alebo množstvo pavilónov má vlastné showroomy s originálnymi výrobkami z danej krajiny.

Samotný areál v ktorom sa EXPO nachádza je unikátny a zaujímavý
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Plány s areálom výstavy EXPO #

Viete čo sa stane s týmto areálom, ktorý sa rozprestiera na rozlohe 670 futbalových ihrísk (s parkoviskami okolo 900) po skončení výstavy v marci?

Ostanú len ústredné budovy ostatné pavilóny sa rozoberú a využijú niekde inde.

Úprimne si myslím, že celý areál je možno aj súčasťou širšej vízie, ako je napríklad organizovanie letných olympijských hier.

Stavím sa, že Dubaj bude hostiť olympijské hry najneskôr v roku 2040.

(Pre info: Najbližšie letné hry sa budú organizovať v Paríži 2024 a v Los Angeles 2028)

Každopádne aj tu platí, že tento rebríček je subjektívny a pokojne majte iný názor.

Budeme však radi, ak sa na EXPO vyberiete s BUBO a názor si vytvoríte osobne a to na najpopulárnejšom zájazde na EXPO2020 na Slovensku EXPO 2020 / 2021 v Dubaji s BUBO | Dovolenka BUBO

Martin Lipinský

Martin Lipinský

Martin Lipinský

Lipi je telom i dušou čistokrvný cestovateľ. Prešiel celú Európu, dokonca aj Turecko dva dni po nepodarenom puči. Vždy sa snaží myslieť pozitívne so správnou mierou rozvahy a úsmevu na tvári. Svoj strach z výšok prekonáva kurzom lezenia, prekonávanie prekážok je pre Lipiho výzva. Medzi jeho obľúbené destinácie patria krajiny bývalého Sovietskeho zväzu či Juhovýchodná Ázia. Učaroval mu systém organizovaného chaosu, ktorý tam vládne a nikdy ho neprestane fascinovať.  Zastáva názor, že v každej krajine je niečo úžasné čo sa dá odfotiť, zažiť, alebo zjesť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Kyjev, Moskva, Petrohrad

Zo zájazdu:

Martin Lipinský

Posledná úprava článku | Prečítané: 2246

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Kuvajt, Saudská Arábia, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

19 dní

Trvanie

5355 7140€
K

Ázia  

Kuvajt, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

12 dní

Trvanie

3476 4345€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

12213

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.