12 najkrajších miest planéty (čo píšu iní)

12 najkrajších miest planéty (čo píšu iní)

Čitatelia renomovaného amerického časopisu o cestovaní Conde Nast Traveller zvolili svoje top mestá planéty. Keďže hlasuje pestrá vzorka cestovateľov, rebríček zaujal aj nás a radi vám prinášame výňatok z neho s našou krátkou impresiou z každého mesta o tom, ako toto mesto spoznávame my. Už čoskoro prinesieme rebríček top miest našej planéty podľa sprievodcov BUBO.

1. Tokio, Japonsko #

Ideme na Tokio! Prehliadka Tokia, dnes budeme ako Japonci a využijeme geniálnu sieť tokijského metra. Zažijeme tak toho oveľa viac. Tsukiji, najväčší rybí trh na svete, kde nájdete vyslovene neskutočné živočíchy. Dáme si na desiatu to najčerstvejšie sushi? Ginza, nazývaná aj Champs-Elysees Tokia. Tu jazdili prvé japonské autá, tu sa prvýkrát tancoval vtedy moderný charleston, sem sa chodila promenádovať japonská fašistická mládež. Dnes je Ginza obchodnou a neskutočne luxusnou štvrťou hlavného mesta. Prechod cez Dúhový most, Ódaiba – kedysi súčasť obranného opevnenia Tokia, dnes oddychové miesto obyvateľov mesta a IT centrum celej krajiny. Individuálne nákupy v elektrickom meste Akihabara, kde nájdete elektroniku, o ktorej ste ani netušili, že sa dá vymyslieť. Shibuya s najväčšou križovatkou sveta a fotografia s Hachikó. Stihneme počas tokijských dní aj niečo navyše? Bláznivé Harajuku, či tradičnú Asakusa štvrť s krásnym budhistickým chrámom? 

2. Kjóto, Japonsko #

Prehliadka Kjóta po vlastných. Určite si nenecháme ujsť úžasný Kiyomizudera na úpätí hory. Prechádzame uličkami starého Kjóto, cítite atmosféru z filmu Gejša? Podmanivý Kodaiji postavený pre jedného z najväčších japonských hrdinov Toyotomiho Hideyoshiho. Svätyňa Jasaka a park, kam chodia Japonci jeden deň v roku pozorovať kvitnúce sakury (japonská čerešňa). Brána budhistického chrámu Čionęin – najväčšia v Japonsku. Svätyňa Heian, dokonalá replika prvého cisárskeho paláca v Kjóte z roku 794. Neobídeme ani chrám Fushimi Inari, kde sa prejdeme magickou štvorkilometrovou kolonádou posvätných brán z 8. storočia.  

3. Florencia, Taliansko #

Pristaneme v údolí rieky Arno. Víta nás Florencia. Sadneme si v Relais na macchiato s domácou čokoládou a s fľaštičkou ružového Taittingera budeme pozorovať najväčšiu výstavu sôch pod holým nebom v Európe. Tu na Piazza Signoria upálili dominikánskeho mnícha Savonarolu (predtým ho humánne obesili) a tu stál vyše tristo rokov originál Dávida. Teraz tu stojí kópia a na originál sa stoja mnohohodinové rady. My čakať nebudeme, máme totiž objednaný vstup. Vyše päťmetrový gigant je dokonalý, každý sval a každá žila je na svojom mieste, Michelangelo bol génius! Bronzové dvere do raja od Lorenza Ghibertiho sú nielen vstupom do Krstiteľnice, ale raným vstupom do renesancie. Prehliadka symbolu mesta, slávnej katedrály s nádhernou Brunelleschiho kupolou zvonku aj zvnútra. Campanila od geniálneho trpaslíka Giotta. Viete o tom, že sa dá z galérie Uffizi prejsť na druhú stranu rieky až k Palazzo Pitti tak, aby Vás nikto nevidel a Vy ste videli všetkých? Áno, šípite správne, že takto, tajnou chodbou chodila rodina Medici. A teraz Vás tadiaľ prevedieme my. Chodbu navrhol architekt Vasari, ktorý je pokladaný za prvého kunsthistorika na svete, napísal životopisy slávnych umelcov Florencie a bol to on, kto prvý raz vyslovil termín – renesancia. 

4. Luzern, Švajčiarsko #

Večer už Luzern a jeho nádherný Kaplnkový most, najstarší krytý drevený most na svete zo štrnásteho storočia. Najromantickejšie z veľkých švajčiarskych miest na divej alpskej rieke Reuss. Prejdeme sa po mestských múroch s deviatimi vežami s výhľadom na mesto ale aj jazero Vierwaldstättersee brázdené desiatkami kolesových parníkov. Slávny pamätník umierajúceho leva, vytesaný do skaly ako spomienka na švajčiarskych gardistov, ktorí padli v roku 1792 počas Francúzskej revolúcie. Lanovkou na materskú horu Luzernu (2128 m) s výhľadom na sedemdesiattri alpských končiarov. Toto sa dá len vo Švajčiarsku

5. Vancouver, Kanada #

Ponad Skalnaté hory, cez niekoľko časových pásem až do cieľa, ktorým je jedno z najkrajších miest na svete. Vancouver usadený na pobreží Pacifiku pod zelenými horami. 400 hektárov Stanleyho parku, obrovské jedle, indiánske totemy a akvárium, visutý most Capillano Suspension Bridge, zavesený na lanách vo výške sedemdesiat metrov a dlhý stotridsaťsedem metrov. Dvadsaťminútová prechádzka po visutých mostíkoch zavesených medzi šesťdesiat metrov vysokými jedľami bude ohromným zážitkom. Jedno z najčistejších miest na svete a miest, kde sa naozaj dobre žije. Veď mestský Stanley Park je väčší než Central Park v New Yorku. Nie náhodou práve vo Vancouvri vznikla organizácia Greenpeace, žije tu najväčšia gay komunita na svete a tretina obyvateľov mesta má nekanadský pôvod.  

6. Barcelona, Španielsko #

Metropola hrdého Katalánska. Živá Barcelona, odkaz Picassa aj Gaudího, kilometre pieskových pláží, FCB aj Woody Allen robia z neho jedno z najpríťažlivejších miest našej planéty. Program pre Vás osobne pripravil náš sprievodca, ktorý v Barcelone niekoľko rokov žil. Mesto uvidíte inak. Picassovo múzeum, slávna Sagrada Familia a Parc Guell. La Rambla, ktorou denne prejde 150 000 ľudí. Pouliční umelci, predajcovia kvetov a zlodeji. Pomník Krištofa Kolumba a Gaudího fenomenálne stavby. Monumentálne Plaza Espagna. Olympijský komplex a hrdí Katalánci, Nou Camp a Barca. Akú si dáte paellu? Odporučíme vám reštauráciu, ktorá nie je pascou na turistov. Pozrite si film Vicky Cristina Barcelona a poďte s nami po stopách jeho hrdiniek. Najlepšie tapas a bary, ktoré vám vyrazia dych. Mnohí považujú Barcelonu za jedno z najkrajších miest Európy. Pridáte sa k nim?  

7. Paríž, Francúzsko #

Najkrajšie dominanty Paríža ako Eiffelova veža, Víťazný oblúk, Notre Dame či St. Chapelle, ale aj potulky po stopách Amélie z Montmartru na Pigalle, Rue Lepic a pod Sacre Coeur, príbehy Francúzskej revolúcie v Toulerijských záhradách, Parížskej komúny pod neorenesančnou parížskou radnicou a Napoleonových čias v samotnom bruchu Paríža. Návšteva kostola St. Sulpice, kde sa nachádza záverový kameň a zlatý gnonóm z Brownovho románu Da Vinciho kódu. Prechádzka Luxemburskými záhradami, kde stojí prvá Socha slobody od Augusta Bartholdiho, kadiaľ sa prechádzali hrdinovia románov Victora Huga a Honore de Balzaca, kde čítal Vergília Jean Jacques Rousseau, kde hladný Hemingway chytal záhradné holuby a kde dnes stoja sochy najslávnejších žien Francúzska. Prehliadka Pantheonu, ktorý skrýva hrobky najslávnejších mužov a dnes už aj žien Francúzska (Voltaire, Rouseau, Zola, Dumas, Marie Curie-Sklodowska).  

8. Sydney, Austrália #

Sydney rozhodne stojí za návštevu. Veľkolepá stavba Opera House, nádherné záhrady a parky s poletujúcimi papagájmi v Royal Gardens, legendárny most Harbour Bridge, nádherné Sydney Aquarium, množstvo múzeí a obchodov. Celý deň strávime prehliadkou tohto najznámejšieho austrálskeho mesta, ktoré v ničom nezaostáva za inými svetovými metropolami. Sydney je mesto, kde sa neustále čosi deje, jeho vynikajúca poloha vás vyzýva, aby ste tu strávili viac dní a presne to aj spravíme. Prechádzky v starej časti mesta The Rocks, nákupy v Queen Victoria Shopping Centre, relax na Bondi Beach.  

9. Londýn, Anglicko #

Prehliadka najväčšieho mesta Európy, finančnej metropolu celého sveta a centra bývalej najväčšej ríše sveta, britského impéria. Začneme v malebnej londýnskej štvrti Greenwich, kadiaľ prechádza nultý poludník. Vyhliadka na Docklands. Prechádzka okolo pevnosti The Tower, najstaršej budovy v Londýne, ktorá si pamätá všetko od normanskej invázie. Pozadie dotvára svetoznámy most Tower Bridge a moderná architektúra v podobe budovy, kde sídli starosta Londýna a najvyššia budova Londýna – mrakodrap The Shard. Cez londýnske časti ako Fleet Street, kde sídlia novinári, a pôvodné The City prídeme ku katedrále St. Paul´s, ktorá je druhou najväčšou po Bazilike svätého Petra v Ríme.

Pokračovať budeme v smere k sídlo britského parlamentu Westminster so slávnym Big Benom. Obzrieme si jednu z mála templárskych pamiatok v meste a okolo Downing Street sa dostaneme na Trafalgar Square. Bulvár The Mall poznáme z olympijských hier a zo svadby Williama a Kate. Práve on nás privedie pred Buckingham Palace, kde sídli britská kráľovná, a cez bývalé morové pohrebisko, dnes príjemný park Green Park, sa dostaneme do večne živej časti mesta, Piccadilly. Máte dosť? Odporúčame večeru v dobrom steakhouse alebo u Jamieho Olivera.  

10. Melbourne, Austrália #

Najkultúrnejšie mesto krajiny a jedno z najväčších gréckych miest na svete. Dozviete sa prečo. Okruh Melbourne a prechádzky po nábreží pri rieke Yarra. New Federation Square, Queen Victoria Market, ale aj najstaršie katedrály a múzea. Pochopíte rozdiel medzi provinciami Victoria a New South Wales. Viete ako sa hrá austrálsky futbal? Vznikol však v Melbourne v meste, ktoré šport miluje vo svete je známe množstvom exkluzívnych športových podujatí.  

11. Rím, Taliansko #

Prázdniny v Ríme. Romulus a Remus založili na siedmich kopcoch mesto, ktorému možno právom patrí prívlastok večné. Koloseum, Fontána di Trevi, Španielske schody, Forum Romanum, Pantheon. Baziliky, katedrály, paláce, gladiátori. Deň nabitý poznaním a dojmami. VATIKÁN: chrám a Námestie svätého Petra, Sixtínska kaplnka. Celý deň strávime potulkami po neuveriteľnom Vatikáne. Jedno z najdôležitejších miest kresťanského sveta, centrum katolíckej viery. Švajčiarska garda, príbehy starých pápežov, mesto v meste, ktoré Vás ohromí. Hrobka Jána Pavla II. Nad Rafaelovými maľbami aj pri jeho hrobe sa zamyslíme, či je lepší Rafael alebo Botticelli. Pri Aperol Spritzi zasa, či je Michelangelo sochár, maliar alebo architekt. 

12. Singapur #

Najlepšie nákupy svetových značiek na ulici Orchard Road či v štvrti Suntec s najväčšou fontánou na svete. Fantastické ruské koleso pár krokov od singapurského Manhattanu. Okúpete sa na najjužnejšom bode juhovýchodnej Ázie. Pozriete si aj podmorské akvárium? Prehliadka singapurského Manhattanu so sochou leva, ktorý je symbolom tohto mesta. Koloniálna štvrť, miesto, kde pristál Sir Raffles. Mesto sa točí okolo peňazí a preto sa tu chodí rýchlo. Priemerný Singapurčan kráča v bežný deň rýchlosťou 6,5 km/h (sto metrov prejde za minútu), žije sa tu v tempe. A Singapur sa rýchlo mení. Úžasný hotel Marina Bay Sands je len začiatok. Vo fascinujúcich Gardens by the Bay s rozlohou sto hektárov padá najvyšší vodopád pod strechou na svete z výšky tridsaťpäť metrov! Prejdeme sa po fascinujúcom moste Helix a možno aj skočíme do úžasného divadla v Esplanade či krásneho múzea Umenia a vedy. Architektonické skvosty.   

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 3231

Mohlo by Vás zaujímať

Svetové zážitky na koľajniciach Prémiový blog

Prémiový blog Svetové zážitky na koľajniciach

Cestovateľský sen ísť na dovolenku vlakom má vraj iba promile Slovákov. No možno vás po tomto blogu pribudne. Spoločne s mojimi destinačnými…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Sydney - čo vidieť okrem opery a Bondi Beach Sydney

Sydney Sydney - čo vidieť okrem opery a Bondi Beach

V Austrálii neobíďte Sydney! Prístavné mesto, hlavné mesto austrálskeho štátu Nový Južný Wales, najstaršie a druhé najväčšie mesto na červenom…

Veronika Hulíková 17 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Austrália a Oceánia   Amerika  

Havajské ostrovy, Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

13 dní

Trvanie

4842
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek