Letiská v New Yorku - všetko, čo potrebujete vedieť

Letiská v New Yorku - všetko, čo potrebujete vedieť

New York. Brána do USA, Veľké jablko či dokonca Hlavné mesto sveta. Nech už mu dáte akúkoľvek prezývku, platí, že toto mesto je snom snáď každého cestovateľa. Ročne ich priláka milióny, a preto potrebuje viac než len jedno letisko. Dohromady sú tri, ktoré vás dostanú do nekorunovanej americkej metropoly.

New York Počasie

silný dážď

silný dážď

9°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 06:45

Západ slnka 19:16

Dážď 23.88mm

V tomto blogu sa dozviete užitočné informácie o tom, ako sa dostať z jednotlivých letísk do centra New Yorku. Tiež užitočné informácie o všetkých dopravných uzloch a cenách prepravy, ich polohe a výhodách i mínusoch jednotlivých letísk. Viete ich názvy? Sú nimi JFK (John Fitzgerald Kennedy) International Airport, LaGuardia a Newark Liberty. Hoci posledné z nich sa v New Yorku nenachádza, pre viacerých sa javí ako najpraktickejšie.

JFK - najväčšie letisko #

A zároveň aj najznámejšie, pri ktorom mnohí používajú skôr ako celý názov jednoduché trojpísmenkové označenie JFK, prípadne New York-JFK. Sprvu ho pritom Američania poznali ako Idlewild Airport, prípadne používali skratku IDL. Letisko píše svoju históriu do roku 1948, kedy bolo otvorené. Svoj názov, ktorý nesie dodnes, dostalo po tom, ako v roku 1963 zavraždili 35. prezidenta USA Johna F. Kennedyho.

Letisko JFK sa nachádza v mestskej časti Queens, ktorá je jasne najväčšou spomedzi piatich dielov "newyorského koláča" (Manhattan, Brooklyn, Queens, Staten Island a Bronx). Nájdete ho v juhovýchodnej časti štvrte Jamaica, prakticky susedí s časťami Long Islandu, ktoré už nepatria pod New York. Jeho rozloha je 21 kilometrov štvorcových.

Letisko JFK je najvyťaženejším v New Yorku a celkovo 14. najvyťaženejším na svete. Ročne sa postará o cca 55 miliónov turistov. Prvé miesto v USA si však drží letisko v Atlante - najmä vďaka tomu, že je populárnym a často využívaným prestupným bodom.

Pre koho je výhodné letisko JFK?

Pre všetkých, ktorí sa chcú dostať do New Yorku. Najviac sa ale potešia tí, ktorí majú zabezpečené ubytovanie vo východnej časti Queensu alebo kdekoľvek v Brooklyne. K týmto častiam je geograficky najbližšie a nedlho tiež trvá preprava metrom či inou verejnou dopravou do týchto častí Veľkého jablka.

Najznámejšia brána New Yorku je rovnako pre mnohých cestujúcich preferovanou voľbou pre salóniky, obchody a možnosti stravovania, ktoré ponúka. Zo všetkých letísk v meste je najmodernejším a ponúka jednoznačne najviac možností vyžitia a pre trávenie voľného času, kým čakáte napríklad na prestup.

Terminály JFK

Letisko JFK má dohromady šesť fungujúcich terminálov 1-8, pričom táto hranica nezahŕňa čísla 3 a 6. Tieto terminály totiž zbúrali pri tom, ako rozširovali Terminál 5. Na JFK v súčasnosti prebieha rekonštrukcia a do roku 2030 by mal pribudnúť nový medzinárodný terminál.

  • Terminál 1 na JFK otvorili v roku 1998 a má 11 gateov (celé letisko má 131 gateov).
  • Terminál 2 je tiež známy ako Delta Terminal, využíva ho iba spoločnosť Delta Airlines.
  • Terminál 4 operuje s veľkou časťou medzinárodných príletov. Má veľké nákupné centrum.
  • Terminál 5 je známy aj ako modrý terminál, ktorý patrí JetBlue.
  • Terminál 7 patrí najmä British Airways, ktoré tu majú aj svoju prestížnu lóžu
  • Terminál 8 je najväčší spomedzi terminálov. Je rozdelený na dve časti a ročne dokáže obslúžiť 13 miliónov cestujúcich

Všetky terminály JFK prepája vlakový systém AirTrain. Ten má zastávku pri krátkodobých parkoviskách pri každom jednom z terminálov a cestujúci čakajú na vlak cca 2-5 minút. Funguje pritom 24/7 a dôležité je, že je táto služba v rámci letiska je bezplatná. Odtiaľto sa viete dostať ku všetkým parkoviskám, ku kyvadlovej doprave i požičovni áut.

Ako sa dostať z JFK do centra New Yorku

AirTrain + Metro

Metro v New Yorku je najčastejším a najpopulárnejším spôsobom dopravy. Najľahším spôsobom, ako sa dostať na zastávku metra, je aj v tomto prípade AirTrain. Ten vás zoberie na stanicu Jamaica, kde sa začína modrá metro línia E a hnedé metro línie J a Z. V tomto prípade už AirTrain nie je bezplatný a preprava k Jamaice vás vyjde na 7,75 USD.

Po nástupe do metra vám bude stačiť klasický jednorazový metro lístok na prepravu - 2,75 USD. Modrá metro línia E stojí okrem iného aj na známych miestach ako 5th Avenue či Penn Station a jej finálnou zastávkou je World Trade Center, čiže sa po tejto línii dostanete kdekoľvek v rámci Manhattanu.

Hnedé metro línie J a Z prechádzajú najdôležitejšími časťami Brooklynu a na Manhattane je poslednou zastávkou Broad Street, čo je vlastne už takmer južný cíp Manhattanu, odkiaľ sa viete prepraviť známou ferry na Staten Island.

Cesta do Manhattanu vás teda bude stáť dohromady 10,5 amerických dolárov a trvať bude cca jednu hodinu a 15 minút.

Vlak

Pokiaľ pôjdete AirTrainom na Jamaicu, môžete okrem metra využiť aj tzv. LIRR (Long Island Rail Road) - teda vlak, ktorý obsluhuje celý Long Island a jeho poslednou zastávkou v rámci New Yorku je manhattanská Penn Station.

Výhodou toho, že absolvujete trasu Jamaica - Penn Station prostredníctvom LIRR, je ušetrený čas. Jazda trvá cca 21-30 minút, je však drahšia. Vyjde vás na 15,75 USD a v najvyťaženejších časoch ešte o tri doláre drahšie. Spojte to tiež s lístkom AirTrain a zaplatíte teda 23,5 až 26,5 USD za jazdu trvajúcu z letiska v súčte s AirTrainom 45 minút.

Päť zaujímavostí o letisku JFK:

  1. Letisko má vybudovanú vojenskú stanicu so špeciálnou dráhou vyhradenou pre Air Force One. Táto časť letiska je pre verejnosť nedostupná a vstup sem je prísne zakázaný
  2. JFK má dohodu aj s NASA. V rámci nej môže povoliť pristátie raketoplánov na najdlhšej dráhe (celkovo 2. najdlhšej v USA)
  3. V roku 1978 tu rodina Lucchese, jedna z najväčších mafiánskych rodín v New Yorku, uskutočnila najväčšiu hotovostnú lúpež, akej kedy boli USA svedkami. Ukradli šperky a hotovosť v hodnote dohromady 21 miliónov dolárov
  4. JFK má terminál určený len pre domáce zvieratá. Zahŕňa špeciálne procedúry pre psov, mačky, kone, vtáky a ďalšie. Volá sa ARK
  5. Jediný hotel na letisku, Ramada Plaza, dostal prezývku „Heartbreak Hotel“, keď sa stal dočasným bývaním pre rodiny, médiá a letovú posádku po sérii nehôd lietadiel v okolí. Hotel zatvorili v roku 2009, čo znamená, že JFK teraz nemá v areáli žiaden hotel

Autobus

Toto je najmenej využívaný spôsob dopravy z JFK do centra New Yorku, viete však využiť aj autobus. NYC Express Bus odchádza z terminálov 1, 4 a 8 a mieri do centra Manhattanu. Funguje však len od 11.00 h do 19.00 h a do mesta ide každú polhodinu. Za jednosmerný lístok si zaplatíte 19 USD, za obojsmerný 35 USD, jedna cesta je však veľmi dlhá - cca 90 minút.

Pokiaľ chcete ísť v iných časoch, zo stanice Jamaica nastúpite na bus s označením Q60. Jeho poslednou zastávkou je E 60 St/2 Av blízko Tramway Plaza a neďaleko Central Parku. Odtiaľ sa viete napojiť na metro prakticky hocikde v meste. Nepopulárnym je autobus preto, že cesta do spomenutého bodu trvá cca hodinu a 20 minút, pokiaľ nie sú zápchy. Cena je však priam luxusná, zaplatíte 4-7 dolárov.

Taxi

JFK je jediné letisko, ktoré pri preprave do New Yorku pýta od cestujúcich paušálnu cenu - 52 USD. V tom však nie sú zarátané diaľničné mýto a prepitné. Dohromady rátajte so sumou cca 56 USD. Je to, jednoznačne, najrýchlejší spôsob dopravy do mesta, pokiaľ teda nenarazíte na dopravnú zápchu. V tom prípade trvá cesta z letiska priamo do centra Manhattanu 25-30 minút.

Ide o najvýhodnejší spôsob prepravy pre ľudí, ktorí chcú ušetriť čas, netlačiť sa vo verejnej doprave a nikde neprestupovať. Je to tiež výhodné pre partie ľudí. Pokiaľ by ste cestovali jedným autom štyria, je to 14 dolárov na osobu, čiže vás to vyjde zhruba rovnako ako kombinácia AitTrain + metro.

LaGuardia - najbližšie letisko #

Tiež ho označujú pod skratkou LGA. Rovnako ako JFK, aj LaGuardia sa nachádza v časti Queens, avšak na jej úplnom severe - v časti East Elmhurst. Je podstatne menšie ako JFK, jeho rozloha je totiž len 2,75 km2. Svoje meno nesie po bývalom starostovi mesta, ktorým bol Fiorello La Guardia.

Prečítajte si tiež blogy:

New York - tipy na prehliadku, čo vidieť

WTC a Freedom Tower - ako mesto poznačil 11. september 2001

Zaujímavosťou je, že letisko spustili do prevádzky počas 2. svetovej vojny - konkrétne 2. decembra 1939. Dnes je letisko kritizované za slabšie vybavenie, spomedzi troch letísk v New Yorku je najmenšie a najmenej vyťažené, preto je však zároveň aj obľúbeným pre domácich turistov. 

Radi ho majú aj americké letecké spoločnosti. Svoju základňu tu majú American Airlines, Delta či United Southwest. Je domovom najmä pre vnútroštátne lety a tiež spojenia smerujúce do Kanady.

Pre koho je výhodné letisko LaGuardia? #

Výhodné bude najmä pre tých, ktorí bývajú v severnom Brooklyne (Williamsburg či Greenpoint), na severe a v strede Queensu, alebo v hornom a strednom Manhattane. Ocenia ho tiež ľudia, ktorí majú horší orientačný zmysel. Má len tri terminály - A, B a C. Do roku 2022 existoval aj terminál D, ktorý však kvôli rekonštrukcii zbúrali. Celkovo má letisko 98 gateov.

Terminál B spoločnosti LaGuardia tento rok dokončuje pôsobivú prestavbu v reakcii na niektoré z kritík. Svoju novú podobu získa tiež terminál C, ktorý bude domovskou základňou pre všetky lety Delta. Teraz sú terminály na hranici kapacity, letisko si síce prechádza rekonštrukciou, tá však neumožní väčšie rozširovanie pre obytné štvrte v blízkom okolí. Musíte sa teda zmieriť s na pohľad väčšími davmi ľudí a slabšou organizovanosťou.

Ako sa dostať z LaGuardia do centra New Yorku

Metro + Bus

LaGuardia nemá svoj AirTrain, hoci chce vybudovať nadzemné vlakové spojenie, ktoré je aktuálne v procese schvaľovania. Dovtedy sa k letisku musíte dostať autobusom. Aspoň sčasti.

Najznámejším a najvyužívanejším je autobus Q70 prezývaný aj LaGuardia Bus. Odchádza z letiska a stojí napr. pri stanici Jackson Heights Roosevelt Avenue, kde sa môžete napojiť na metro línie E, F, M, R a 7. Cesta busom trvá najviac 20 minút a túto trasu obsluhuje každých 10 minút 24/7.

Pri línii E platí to, čo vyššie - dostanete sa ňou až ku World Trade Center. Ružové metro 7 vás zase zavedie na Times Square. R stojí pri City Hall, Wall Street a smeruje až na juh Brooklynu rovnako ako F, ktoré končí až na Coney Island. M vás dovedie napríklad na Rockefellera.

Priamo do mesta vás dostane aj bus M60, jeho poslednou zastávkou je 106th Street blízko severnej hranice Central Parku. Lístok na autobus stojí rovnako ako na metro - 2,75 dolára. Celkovo vás tak doprava vyjde na 5,5 dolára a čas prepravy je cca 50-70 minút v závislosti od toho, kam na Manhattane smerujete.

Bus + LIRR

Autobus Q70 stojí aj na stanici Woodside, kde má zastávku aj rýchly vlak LIRR. Ten je rýchlejší ako metro a dostane vás na stanicu Penn Station za zhruba 11 minút. Cena závisí od dopravnej špičky, rátajte však so sumou zhruba 7 dolárov

Taxi

Manhattan je od letiska LaGuardia vzdialený len cca 15-18 kilometrov v závislosti od miesta, kam chcete ísť rátajúc horný a stredný Manhattan. Taxi vás sem zoberie za zhruba 13-15 minút v prípade dobrej premávky. Opäť ide o najpohodlnejší a najrýchlejší spôsob prepravy, ale aj najdrahší. Počítajte so sumou cca 45 až 60 USD. Každá spoločnosť si účtuje inak, skúste sa s dopravcom vopred dohodnúť na cene, prípadne si porovnajte ceny cez Uber.

Newark Liberty - letisko mimo New Yorku #

Letisko, ktoré sa nenachádza v New Yorku, avšak správa sa ako newyorské letisko. So sídlom v meste Newark v štáte New Jersey ide o letisko na druhej strane rieky Hudson. Má rozlohu 12,3 km2 a otvorili ho ešte v roku 1928, čo z neho činí najstaršie spomedzi trojice letísk. Priemerne obslúži 46 miliónov turistov ročne, vďaka čomu je to 29. najvyťaženejšie letisko sveta.

Poďte si s nami pozrieť New York:

Najznámejšie mestá USA - bohatý kalendár termínov aj na rok 2023, okrem New Yorku uvidíte aj Los Angeles, San Francisco, Washington a Miami

Z Quebecu do New Yorku - Kanada a USA v jednom, pozrite si východné pobrežie Severnej Ameriky

New York a Las Vegas - dve mestá, ktoré nikdy nespia, porovnávajte

Pozrite si celý prehľad zájazdov do USA.

Pre koho je výhodné letisko Newark Liberty? #

Toto letisko ocenia najmä ľudia, ktorí majú vybavené ubytovanie na severnej, západnej a južnej časti Manhattanu, čo sú de facto najnavštevovanejšie časti New Yorku. Čo sa týka zaneprázdnenosti a orientácie, Newark Liberty je na pomyselnej krivke niekde v strede medzi JFK a LaGuardia - platí to o jeho veľkosti, vyťaženosti i orientácii.

Má tri terminály (A, B, C), takže je pomerne jednoduché sa v ňom zorientovať, sú však podstatne väčšie ako tie na LaGuardia a tiež sú lepšie vybavené. Letisko Newark nie je, podobne ako LaGuardia, tiež úplne preslávené ako kulinárska destinácia, výnimkou je Global Bazaar v termináli C. Food hall však otvorili v roku 2018 a disponuje talianskymi lahôdkami, sushi, ramenom a ďalšími jedlami, ktoré sú zrkadlom medzinárodných destinácií, do ktorých sa z Newarku lieta.

Ako sa dostať z Newark Liberty do centra New Yorku

AirTrain/Bus (MHD) + Vlak

Aj Newark Liberty má svoj AirTrain, ktorý môžete využívať zadarmo, ak sa presúvate medzi terminálmi. Ak ale potrebujete lístok na vlakovú stanicu Liberty Airport Station, vyjde vás jazda 8 eur. Z tejto vlakovej stanice mesta sa dá veľmi jednoducho dostať do New Yorku - kúpte si lístok na vlak NJ Transit. Zaplatíte 5,5 dolára a dostanete sa na Penn Station, NY. Celkovo zaberie cesta zhruba 50 minút.

Ďalšou možnosťou, ako sa dostať z letiska do NYC, je zamieriť si to na newarský Penn Station. Tam vás dovezie bus číslo 62. Ten prechádza cez všetky terminály, až sa dostane na diaľnicu a dostane sa ku Penn Station, NJ, odkiaľ môžete nasadnúť na vlak PATH a opakovať postup - teda vystúpiť na Penn Station, NY alebo až na konečnej zastávke pri WTC (tiež 5,5 USD). Ide o najlacnejšiu z možností, keďže lístok na bus (de facto MHD) stojí 1,6 dolára. Taktiež rátajte s dĺžkou jazdy 50 minút.

Bus

Kyvadlová autobusová doprava z Liberty na Manhattan nesie názov Newark Airport Express. Ten premáva z centra Manhattanu do všetkých terminálov v Newarku dennodenne. Zaplatíte 17 dolárov za jednosmerný lístok a 30 dolárov za spiatočný. Pri minimálnej premávke trvá cesta približne 45 minút, to je však skôr ojedinelý scenár. Autobus tiež premáva raz za trištivtehodinu.

Taxi

Taxík bude v tomto prípade najdrahší - pravdepodobne vás vyjde od 50 do 70 dolárov (skôr rátajte s vyššou hranicou), ak idete na Manhattan. Ak smerujete do inej mestskej časti, rátajte s vyššou maržou. Pred odchodom z letiska si môžete pozrieť náklady na služby Uber alebo Lyft, ale sadzby sa môžu zmeniť v dôsledku zvýšenia cien. Počítať musíte s dĺžkou jazdy cca 23 minút.

Preprava medzi letiskami v New Yorku #

S New Yorkom treba počítať aj ako s populárnym prestupným uzlom. Pokiaľ letíte na Havaj či do Južnej Ameriky, je možné, že práve v New Yorku budete prestupovať a možno aj medzi letiskami. Ako využiť dopravu v tomto prípade?

JFK - LaGuardia a naopak

Letiská v Queense sú od seba vzdialené niečo menej ako 20 kilometrov. Pokiaľ si zoberiete taxi, rátajte so sumou na úrovni 45-75 USD za 30 minút jazdy. Ak si však vopred objednáte tzv. shuttle, môže vás to vyjsť menej. Finančne najvýhodnejším spôsobom je nasadnúť na bus NYC Airporter, ktorý obsluhuje trasu JFK - LGA a naopak. Lístok stojí 17 dolárov a v cieli ste za 50-60 minút. Od 6.00 h do 22.00 h premávajú autobusy každú polhodinu. Sídla NYC Airporter na letiskách sa nachádzajú v Centre pozemnej prepravy a tiež v oblasti výdaja batožiny.

Kombináciu AirTrain + metro v tomto prípade neodporúčame. Je zbytočne zdĺhavá s viacerými prestupmi. 

JFK - Newark Liberty a naopak

Ide o dve vzdialené letiská. Cesta taxíkom tu trvá cca 80 minút a zaplatíte minimálne 120 USD (vrátane mýta a prepitného). Cesta busom je lacnejší variant, je ale extrémne pomalý. Jediná priama autobusová linka je obsluhovaná busom NYC Express Bus operujúca len vo vyššie spomenutých časoch (11.00 h až 19.00 h). Lístok stojí 29 dolárov. Cesta bude trvať možno aj 2,5 hodiny.

Jazda vlakom je zhruba dvojhodinová, čaká vás však viacero prestupov. Najprv sa AirTrainom dostanete na Jamaicu, odtiaľ LIRR na Penn Station, NY. Následne vás vlak zavedie na Newark Airport Railroad Station a odtiaľ už naskočíte na newarský AirTrain. Rátajte s cenou zhruba 31 USD.

LaGuardia - Newark Liberty a naopak

Jazda taxíkom medzi týmito dvomi letiskami trvá síce iba cca 35 minút, avšak rátajte s tým, že zaplatíte zhruba 90 dolárov (pre istotu ale rátajte s trojcifernou sumou). Spomedzi autobusov túto trasu obsluhuje NYC Airporter, ktorý má však zmiešané recenzie u tých, ktorí ho využili. V rámci jedného lístka za 24 dolárov sa dostanete na Manhattan a tam prestúpite na autobus do Newarku - cca 2,5 hodiny cesty.

Pokiaľ si chcete nakombinovať verejnú dopravu, je ideálne zobrať si bus Q70 na Jackson Heights, tam prestúpiť na metro s označením E stojacom pri Penn Station, odtiaľ už postup poznáte. Rátať treba s celkovým časom 1,5 hodiny presunu a sumou cca 27 dolárov.

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 2327

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.