WTC a Freedom Tower v New Yorku

WTC a Freedom Tower v New Yorku

Projekty sa prerábali a prerábali. Smetisko sa však zmenilo na stavenisko a dnes sa z nuly (Zero) stalo miesto štartu, miesto, odkiaľ sa oplatí návšteva NYC začať. Miesto hrozného teroristického útoku sa zmenilo na pietne a finančné centrum, pýchu mesta miest.

Pozerám sa na zasnežený New York z najvyššej budovy západnej pologule. Tá vyrástla na mieste slávnych dvojičiek, ktoré padli pri teroristickom útoku 11. septembra 2001. 

Pamätám si, že som bol v ten deň v Himalájach, pár kilometrov od Afganistanu a Pakistanu, kde sa ukrývala hlava útoku na Svetové finančné centrum (WTC), saudskoarabský boháč Usama Bin Ladin. Bol to šok a ja som vedel, že cestovanie sa od tohto momentu rapídne zmení. 

Odvtedy sa pri každej mojej návšteve New Yorku na tomto pietnom mieste zastavím. A som tu naozaj často, lebo to mesto milujem. Môžem ho navštevovať zas a znova, a vždy objavím niečo nové. Prvé roky po útoku bolo toto miesto jedno veľké smetisko. Potom sa veci upratali a ja som sa krížom cez West Street pozeral mnoho-mnoho rokov na rovnako vyzerajúcu jamu, kde sa dlho nič nedialo a pomenovanie Ground Zero bolo trefné. Nebolo tu nič. Všetko pôsobilo depresívne. Pôvodne velikášske projekty sa neustále menili. Na jednej strane chceli postaviť niečo velikánske a ukázať teroristom, že Američania sa nemienia vzdať. Na druhej strane tu boli pôvodní majitelia pozemkov a financie. Projekty sa prerábali a prerábali. Smetisko sa však zmenilo na stavenisko a dnes sa z nuly stalo miesto štartu, miesto, odkiaľ sa oplatí návšteva NYC začať. Miesto hrozného teroristického útoku sa zmenilo na pietne a finančné centrum, pýchu mesta miest. 

Dvadsať rokov po útoku, v roku 2021 tu nájdete viacero zaujímavých, plne funkčných stavieb, múzeum, na mieste, kde stáli pôvodné dvojičky (North Pool a South Pool), je zaujímavý pamätník. Hypermoderné nákupné centrum v najdrahšej stanici Oculus, kedysi s najväčším obchodom Apple na svete.  Architektonicky úžasný Westfield WTC (spolumajiteľom je rodák z Fiľakova Frank Lowy) je ďalším dôvodom pre návštevu. Nechal som si tu vymeniť kryt na displeji na mojom iPhone 7 a videl som, že služby sa snažia byť lepšie, než v presklenej kocke na 5th Avenue na rohu Central Parku. Kryt mi nasadili špeciálnym prístrojom tak, že ani nevidieť, že tam ten kryt je.

Prečítajte si tiež blog:

Letiská New Yorku - Ako sa z letísk JFK, LaGuardia a Newark dostať do centra mesta? Praktické informácie o všetkých letiskách najväčšieho amerického mesta a trasách do centra mesta všetkými možnými spôsobmi.

No hlavný dôvod, prečo začať návštevu NYC práve tu, je najvyšší mrakodrap, z ktorého máte nádherný výhľad na vzrušujúce Veľké jablko. 

Na New York som sa pozeral ako King Kong z vrcholu Empire State Building. Krajší je podľa mňa výhľad z Rockefeller centra, odkiaľ vidíte nádherne Central Park na jednej strane a Stredný Manhhattan včítane Empire State Building smerom na juh. Keď architekti plánovali budovu 1-WTC, vedeli, že majú túto veľkú konkurenciu, a chceli ju prekonať. Už iba cesta výťahom (pozrite si video dole pod článkom) je obrovským multimediálnym zážitkom, kde za 47 sekúnd zažijete prerod Manhattanu z čias holandského starostu Petra Stewesanta až po dnešok.

Geniálne video o tom, ako vznikal Manhattan.

Najprv boli na tomto skalnatom ostrove lesy plné Indiánov, postupne začali vyrastať v Novom Holandsku domy, veľmi podobné tým v Amsterdame. Po prebratí Britmi sa architektúra zmenila, domov bolo viac a viac a boom nastal začiatkom 20. storočia, kedy sa začal Manhattan neuveriteľne ťahať do výšky.  

Keďže vo WTC sa nachádzame na spodnej strane Manhattanu, vidíte ho celý a máte výborný výhľad aj na Sochu Slobody a najmenej známu štvrť NYC, na Staten Island. Tam sa začína newyorský maratón, ktorý som bežal, a preto mám k tejto zabudnutej časti srdečný vzťah. Z južného cípu Manhattanu sem chodí kompa, ktorá je aj v roku 2021 zadarmo, a býva tu môj spolužiak Juraj, ktorý najprv vyštudoval stavarinu, potom medicínu, v Bratislave na Kramároch robil neurochirurga a potom išiel do New Yorku robiť taxikára. Tomu sa hovorí dobrodružný život! Po vystúpení z výťahu zažijete ďalšiu ohromujúcu multimediálnu show, ktorá sa končí vytiahnutím opony, kedy zrazu vidíte, že ste sa ocitli vo výške ako vták a máte výhľad do nekonečna. Potom vstúpite na vyhliadku, rieka Hudson je po ľavej strane, za ňou štát New Jersey ako na dlani. Na juh čo by ste kameňom dohodili Wall Street, Manhattan vidíte praktický celý, ale super pohľady máte aj na Bronx, Queens a hlavne Brooklyn.  

Dobrý pocit z tohto unikátneho diela za takmer štyri miliardy dolárov kazí súdny spor jedného zo spoluvlastníkov. Rodina Durstovcov prišla do USA z Halíča v roku 1902 a Jozef mal vo vrecku tri doláre. Jeho vnuk, excentrický milionár, dnes 73-ročný Robert Durst je podozrivý z vraždy manželky a niekoľkých ďalších sosôb, a jeho prípad bol v roku 2018 opäť otvorený a dodnes sa naťahuje. 

Či sú Vám sympatickí republikáni či demokrati... 1 WTC je dôvod, prečo sa oplatí do New Yorku vrátiť. Ľuboš Fellner

Nové Ground Zero je krásne v zime, lete - je to bod kde dnes odporúčam prehliadku New Yroku začať. Ďalšie tipy na New York nájdete tu.

8 fotografií

Čo ešte vidieť v NYC? Zopár aktuálnych fotografii z ostatnej návštevy, Ľ. Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 457

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3138 3692€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.