New York - tipy na prehliadku New Yorku

Prehliadka

New York - tipy na prehliadku New Yorku

Hlavné mesto sveta. Vriaci kotol všetkých možných národností, trendov, čulého pohybu, biznisu, umenia, šoubiznisu, najneuveriteľnejších príbehov a ľudských osudov. Veľké jablko, do ktorého musíte mať odvahu zahryznúť sa. Mesto, ktoré nikdy nespí. Mesto, ktoré čaká na teba a tvoje nesplnené sny. Kde je všetko možné, vrátane tých najväčších úspechov, ale aj sklamaní a pádov. Mesto, ktoré ospevoval Frank Sinatra aj Alicia Keys, ktoré hralo hlavnú úlohu v stovkách filmov a seriálov. To všetko, a ešte omnoho viac je New York. Viac ako názov, viac ako mesto. New York je pojem. Životný štýl. Rozbehnutý a nikdy nestojaci vlak.

New York Počasie

polojasno

polojasno

7°C

Predpoveď 19.Mar

Východ slnka 07:00

Západ slnka 19:06

V srdci sveta - na Times Square

V srdci sveta - na Times Square

Ak si myslíte, že New York poznáte, mýlite sa. Môžete sem prísť po desiatykrát, a vždy to bude iné, vždy tu nájdete niečo nové. Toto mesto vám každý raz nastaví svoju ďalšiu tvár, ďalšiu podobu. A vy si ho znovu a znovu zamilujete. Nájdete nový detail, ktorý vás očarí a nadchne, pre ktorý sa sem opäť oplatilo vrátiť. Živý, večne sa meniaci organizmus. Aj preto jeden deň, ktorý možno stačí na prehliadku iných miest sveta, musíte v New Yorku nahradiť minimálne piatimi. A to je len začiatok, New York bude od vás vyžadovať určite viac času. No keďže my v BUBO už máme New York pochodený a ohmataný krížom- krážom na etky svetové strany a do všetkých zákutí, pokúsime sa o nemožné: Za jeden deň vám predstavíme to najpodstatnejšie, čo v New Yorku jednoducho musíte vidieť, aj keby ste mali dušu vypľuť! Ďalšie informácie o USA nájdete tu.

2 minúty o New Yorku

Dve minúty dôvodov pre návštevu hlavného mesta sveta.

Asi vás neprekvapíme informáciou, že v NYC je najideálnejšie a najrýchlejšie pohybovať sa metrom. Jedna jazda stojí 2,75 USD, za neobmedzený počet jázd newyorskou ´podzemkou´ zaplatíte 33 USD. Lístky si môžete kúpiť tak u zamestnancov metra, ako aj v automate. No skromná rada BUBO (a podľa skúseností mnohých turistov to netvrdíme len my): vyberte si v tomto prípade radšej automat. O predajcoch v newyorskom metre je totiž známe - asi pre tú obrovskú, nikdy nekončiacu masu ľudí, ktorá sa útrobami podzemky každodenne premelie – že zhovorčivosťou, priateľskosťou a ochotou čosi vysvetľovať obzvlášť netrpia.

A ešte jedna dopravná BUBO rada v metre je možné jazdiť aj na kreditovú kartu. V tom prípade v rámci jednej jazdy za 2,75 USD môžete využiť aj tunajšie autobusy (do 90 minút od začiatku cesty). Keď sa v tomto gigantickom meste ocitnete prvý raz, možno vás chytí panika, či prepravu po tomto obrovskom labyrinte zvládnete a nestratíte sa. No verte, s newyorskou MHD-čkou je to často jednoduchšie ako s tou v Bratislave. (Pre porovnanie, čo do obyvateľstva je New York so svojimi 8,6 miliónmi od našej metropoly cca 20 násobne viac zaľudnenejší). Stačí len vyzbrojiť sa kvalitnou mapkou metra, určiť si orientačný bod, vedieť, na ktorej línii a zastávke sa nachádzate, a kam chcete ísť. A náruč New Yorku je pre vás doširoka otvorená...

Legendárne metro v New Yorku

Legendárne metro v New Yorku

Newyorský "bod nula" #

Nech sa páči, prehliadka hlavného mesta sveta sa môže začať! Vyrážame doslova z "bodu nula": Zo známeho pietneho miesta Ground Zero v dolnom Manhattane, kde kedysi stála pýcha a dominanta mesta – slávne dvojičky World Trade Center. (Mimochodom, anglický názov ground zero pôvodne označuje miesto po výbuchu atómovej bomby). Legendárne mrakodrapy dnes nahrádza takmer 6-hektárový objekt s impozantným pamätníkom.  9/11 Memorial pozostáva z dvoch bazénov, kopírujúcich základy ´dvojičiek´, na ktorých okrajoch sú vyryté mená obetí tragickej udalosti. Pod menami padá do hĺbky bazénov voda, okolo pamätníku sú vysadené desiatky stromov – symbolov mieru, tzv. Survivor Trees. Len pár metrov od centrálneho pamätníku sa nachádza ďalší, na pamiatku hasičov, ktorí tu vtedy prišli o život. Nemožno nespomenúť novú vežu, ktorá tu vyrástla v r. 2014 – One World Trade Center, alebo aj Freedom Tower, vysoká 541 metrov. Toto číslo Európanovi možno nič nehovorí, no keď si ho ´prekonvertujete´ do amerických mierok, vyjde vám cifra 1776 stôp, ktorá symbolizuje rok vyhlásenia nezávislosti USA, jednej z najväčších historických udalostí krajiny aj tohto mesta. V novej veži nájdete vyhliadku Main Observatory, ktorá núka dych vyrážajúci výhľad na veľké hemžiace sa ´jablko´ pod vami. (Inak, do výšky 382 metrov sa dostanete super-rýchlymi výťahmi za necelú minútku, takže nič pre strachopudov!)

New York sme v BUBO zaradili aj medzi najkrajšie veľkomestá sveta.

Keď už ste na Ground Zero, určite nezabudnite navštíviť aj kaplnku St. Pauls Chapel, jednu z najstarších pôvodných budov na Manhattane. Keďže sa nachádza v bezprostrednej blízkosti bývalých dvojičiek, práve kaplnka slúžila ako jedno z prvých miest, kde záchranári po páde budov naberali nové sily, pomáhali im tu fyzioterapeuti a psychológovia. Možno si spomeniete na toľko sa opakujúce zábery z televízie z pamätných dní, kde sa na železnom zábradlí vynímali papiere s fotkami nezvestných ľudí. Išlo o zábradlie práve z tejto kaplnky...

Za prehliadku určite stojí aj múzeum 9/11 Memorial Museum. Hoci pre niekoho môže byť návšteva múzea tragických udalostí prisilnou kávou, isté je, že tak určite lepšie pochopíte dušu tohto mesta, do ktorého histórie 11. september nezmazateľne patrí. Múzeum je zariadené veľmi vkusne a citlivo, no pravda je, že tu nájdete množstvo srdce drásajúcich exponátov, spojených priamo s udalosťou (rozdrvené hasičské auto, kusy trosiek, ale aj osobné veci obetí...), emotívne najsilnejšou je časť tzv. Memorial Hall s fotografiami zosnulých. Celá jedna expozícia je venovaná špeciálne požiarnikov a policajtom. stky do múzea každopádne odporúčame kúpiť online. A určite nielen do tohto, vyhnete sa tak obrovským radom turistov pred newyorskými múzeami! Mimochodom, na múzeá a galérie New Yorku si pre istotu vyhraďte špeciálne jeden deň (komplexný lístok do múzeí stojí 24 dolárov), je tu čo obdivovať!

​Najdrahšia stanica sveta #

O pár metrov ďalej od Ground Zero narazíte na pôsobivú bielu stavbu, pripomínajúcu oceľovo-skleného vtáka s roztiahnutými krídlami. Je to budova nového prestupného miesta verejnej dopravy OCULUS, ktorá stála neuveriteľných 4,2 miliardy amerických dolárov, a stala sa tak najdrahšou stanicou sveta! Keď vojdete dnu, hneď pochopíte prečo. Interiér od svetoznámeho španielskeho architekta Santiaga Calatravu vás ohromí svojou majestátnosťou a veľkorysosťou. Týmto dopravným uzlom, kde sa stretávajú železničné vlaky s metrom, sa každý deň premelie cca 200 tisíc ľudí. Jeho útroby okrem stanice ukrývajú aj moderné obchodné centrum s desiatkami svetoznámych značiek a obchodov. Určite tu natrafíte na darček či suvenír, po akom vaše srdce túži. No my v BUBO špeciálne odporúčame originálny sladučký obchod Sugarfina na prvom poschodí, kde si môžete kúpiť tie najlepšie cukríky od výmyslu sveta!

6 fotografií

Dielo Santiaga Calatravu za 4 miliardy USD - stanica metra Oculus

​Za newyorskými maškrtami #

Ešte predtým, než sa pohneme od Ground Zero ďalej, musíme spomenúť jednu dôležitú vec. Vo väčšine newyorských hotelov raňajky vôbec nie sú zvykom ani samozrejmosťou! Budete sa musieť uspokojiť s prekvapkávanou kávou v plastovom pohári, ak budete mať extra šťastie, vyfasujete k nej aj muffin, či šišku. Ak sa teda chcete pred potulkami veľkým jablkom poriadne posilniť a nabrať nejaké kalórie, vyberte si niektorú z kaviarničiek v okolí. Ja osobne odporúčam Andrews Coffe Shop (na Siedmej Avenue medzi 36. a 37. ulicou), kde sa vždy rád zastavím na dobré talianske espresso, čerstvú škoricovú briošku, donutku, no môžete si dať aj chutné raňajky, či desiatu na slano.

Z pietneho Ground Zero sa pohneme smerom na západ, a keďže to chce trochu odľahčiť, zamierime rovno do malého obchodného domu Brookfield Place.Tu môžete zasýtiť svoj hlad po nakupovaní a stať sa pravým shoppaholikom! Vysnívané svetové luxusné značky na jednom mieste - tomu sa hovorí pravý nakupovací sen. Do vášho výberu a vkusu vám určite nebudeme radiť, no keďže sme v BUBO veľkí gurmáni a radi maškrtíme, opäť sa zahráme na skúseného gastro-sprievodcu. Tentoraz vám v rámci Brookfield Place odporúčame francúzsky ladenú brasériu Le District s lahodnými palacinkami, o ktorých sa vám bude ešte aj snívať. Mojím osobným favoritom je osvedčená príchuť banán-nutela, ale neodoláte ani lesným plodom, malým farebným makrónkam, či stále čerstvým horúcim croissantom. K tomu pohárik šampanského, a prečo nie? Ktovie, kedy sa do New Yorku zasa vrátite...

Od Brookfield Place zamierime k rieke Hudson, a po elegantnej promenáde Esplanade ideme smerom na juh okolo Múzea židovskej kultúry a holokaustu až do Battery parku, odkiaľ sa denne plavia lode k Soche Slobody a Ellis Island. Pochopiteľne, sú tu vždy veľké davy ľudí, a ak máte na New York málo času, výlet priamo na Sochu Slobody vám neodporúčam, keďže vám to môže zobrať kľudne aj štyri hodiny z vášho dňa. My v BUBO máme však v ponuke inú, rovnako pútavú alternatívu – 90 až 120 minútovú plavbu loďou Circle Line Cruises , počas ktorej si neodmysliteľnú Sochu slobody budete mať čas aj príležitosť dobre pozrieť. (www.circleline.com). Lode odchádzajú zo 42. ulice a 12. avenue. Mimochodom, vedeli ste, že 92-metrová dominanta mesta je dielom sochára FredericaBartholdiho, a predlohou k soche mu bola tvár Isabelly Boyerovej, vdove po slávnom výrobcovi šijacích strojov Isaacovi Singerovi?...

Ak sa v  desaťhektárovom obľúbenom Battery Parku, zdržíte dlhšie, určite tu natrafíte na množstvo predajcov typických newyorských hot-dogov. Samozrejme, neodoláte, a ak budete čakať gastronomické zázraky, realita je trošku iná. Obyčajný párok priemernej kvality v sladkej buchte, kapusta, kyslé uhorky a tajná ingrediencia k tomu - sweet relish. Spolu s prepálenými hranolčekmi a plechovkou Coly dáte za celú menu päť dolárov. A napriek tomu sa vám to bude páčiť.

Jednoducho, toto je New York a vy sa, pochutnávajúc si na svojom hot-dogu uprostred kulís typického mestského parku, budete cítiť tam americky...

​Slávna ulica s rútiacim sa býkom #

Pokračujeme ďalej, k elegantnej budove bývalej colnice, ktorá teraz slúži ako Národné múzeum amerických Indiánov, a kam sa ako do jedného z mála múzeí v New Yorku môžete pozrieť zdarma. Uprostred pôsobivej expozície, venovanej histórii a tradíciám pôvodných obyvateľov Ameriky s mnohými vzácnymi artefaktmi a krásnymi šperkmi určite nájdete aj príjemný suvenírový obchodík, odkiaľ si môžete doniesť domov vzácny úlovok na pamiatku.

Ešte niekoľko krokov, a sme na Wall Street! Úzka, no o to slávnejšia ulica Dolného Manhattanu, podľa ktorej vznikol aj rovnomenný film, srdce finančnej štvrte mesta a prvé sídlo newyorskej burzy. Určite tu neprehliadnete nápadnú veľkú bronzovú sochu Zúriaceho býka, rútiaceho sa divoko ulicou. Dielo sochára Artura Di Modlicu patrí do hnutia tzv. guerilla art, ktoré sa prejavuje svojou nekonvenčnosťou a provokáciami, napríklad aj tým, že umiestni obrovskú sochu rovno doprostred rušnej ulice. Býk tu bol inštalovaný po krachu newyorskej burzy a má symbolizovať nové začiatky, optimizmus, silu a odvahu. Je neustále obklopený davmi turistov, a keďže tu vládne jeden veľký chaos, v rámci ktorého sa všetci predbiehajú v snahe uloviť najlepší záber.

Na slávnej Wall Street na južnom Manhattane
Foto: Jozef Zelizňák — BUBO

V mekke divadla a muzikálu #

Prichádzame k legendárnej Broadway. Mekka umenia, divadla, hudby, muzikálu. Každý milovník dobrého muzikálu túži zahliadnuť tu za život aspoň jedno predstavenie. Oficiálne sa dnes na Broadwayi nachádza 41 divadiel (neoficiálne je to aj viac, no na to, aby divadlo mohlo o sebe hovoriť divadlom na Broadway, musí mať minimálne päťsto miest na sedenie/. Väčšina tých vychytených sa nachádza okolo Times Square, a dobrý lístok viete zohnať už za 80-100 dolárov.

Mne osobne sa osvedčilo rezervovať všetky lístky pre našich klientov cez aplikáciu TodayTix – veľmi ľahko si vyberiete predstavenie, zaplatíte kartou a lístky vám doručia priamo pred divadlo tridsať minút pred začiatkom predstavenia. Nemusíte čakať v žiadnych radoch a máte všetko pohodlne za päť minút vybavené! 

Keď už sme na Broadwayi, v južnom Manhattane, určite neobídeme Kostol svätej trojice - Trinity Church. Patrí episkopálnej cirkvi, o ktorej sa vraví ako o jednej z najbohatších cirkví na svete, ktorá vlastní veľa pozemkov aj priamo na Wall Street. Bohužiaľ, žiadny oficiálny zdroj, ani google, vám tieto informácie nepotvrdí, takže zostávame len pri domnienkach. Faktom zostáva, že patrí k protestantským cirkvám, ktoré v USA stále prevládajú, aj že sa okolo nej pred pár rokmi rozvíril škandál a odpor iných kresťanských cirkví za odobrenie homosexuálnych  zväzkov. Nič z týchto informácií vám však nebráni vychutnať si pôsobivé priestory kostola zvnútra. Po jeho prehliadke sa opäť vyberieme po Wall Street, ktorá nás dovedie až k East River, s výhľadom na BrooklynBrooklynský most.

Dolný Manhattan a slávny Brooklyn Bridge

Dolný Manhattan a slávny Brooklyn Bridge

​V Trumpovom impériu #

Na Wall Street ešte budeme prechádzať okolo Federálnej haly, kde v roku 1789 skladal prísahu prvý americký prezident George Washington. A prečo tu? Pretože vtedy bol New York ešte hlavným mestom USA, po ňom Philadelphia, a až nakoniec, od roku 1800 Washington DC, ktorý je metropolou USA dodnes. Oproti Federálnej hale je slávna burza cenných papierov NYSE (New York StockExchange). My pokračujeme smerom na východ, po ľavej strane uvidíme jednu z mnohých Trumpových budov, roztrúsených po celom New Yorku, ktoré nesú jeho meno. Nie, toto nie je tá vychýrená, v ktorej dnešný prezident USA býval, tú nájdete na 5. avenue a 56. ulici. Vysoký, 58-poschodový čierny mrakodrap s názvom Trump Tower, kde bývala prezidentská rodinka ešte do roku 2017, môžete poobdivovať aj zvnútra, spolu s krásnymi záhradami. Vstup je zadarmo.

Keď pokračujeme smerom k vode, a zbadáme Brooklynský most, sme správne – prišli sme k East River - prielivu, ktorý oddeľuje Long Island od ostrova Manhattan a od Bronxu. Zároveň obľúbenéBUBOM odporúčané miesto pre ľahký, chutný obed. My sa zvykneme zastaviť vo Fulton Markete (55 Fulton street), potravinami s neskutočným výberom teplých jedál, šalátov, či sushi. Fungujú jednoduchým spôsobom - platíte za hmotnosť všetkého, čo ste si naložili. Okolo deväť dolárov za 450 gramov jedla je výborná cena, a kvalita je vždy super. Pokiaľ hľadáte v okolí niečo viac na reštauračný spôsob, hneď vedľa je výborná reštaurácia T. J. Byrnes (77 Fulton Street). Typické americké jedlo (grilované pochúťky, šťavnaté burgre, stejky) a aj prostredie, bude sa vám páčiť!

Jeseň v Central Parku

Jeseň v Central Parku

​V legendárnom zelenom srdci mesta #

Po príjemnej obednej pauze zabočíme doľava a pokračujete po Fulton street.  V metre sa červenou líniou 2 alebo 3 dovezieme na zastávku 72nd Street – Broadway. Vyjdeme priamo pri neslávne známej Dakota Building, pred ktorej vchodom zastrelili Johna Lennona v roku 1980. Tragédiu pripomína pamätník Strawberry Field, ktorý bol postavený na návrh Johnovej manželky Yoko Ono. A to už sme v legendárnom Central Parku – zelenom srdci Manhattanu a celého mesta, kde sa dá celkom zabudnúť na čas aj na niekoľko dlhých hodín. Park, otvorený v r. 1859, navštívi ročne okolo dvadsaťpäť miliónov ľudí, aj táto newyorská atrakcia sa stala hviezdou mnohých filmov a seriálov a patrí medzi národné historické pamiatky. Nájdete tu viacero umelých jazier, dva štadióny na korčuľovanie, ihriská pre deti, rôzne športy, ideálne trasy pre cyklistov, bežcov. Je bohato obývaný aj zverou a mnohými druhmi migrujúcich vtákov. Keď chcete nájsť pokojnejšie miesta parku, choďte do jeho severnej časti, no pozor, BUBO odporúča netúlať sa po týchto severnejších častiach sami po tme. Predsa len, sme vo veľkomeste...

Keď sa však budete držať v južnejších miestach parku, dôjdete k slávnemu Plaza Hotelu. Luxusná 19-poschodová budova, ktorá do r. 1995 patrila takisto Trumpovi. V jeho areáli, keď sa pustíte dolu eskalátorom, narazíte na ďalší nakupovací raj. Veľa obchodíkov a reštaurácií, čas na dobrú povzbudzujúcu kávu. Dnes v hoteli nájdete viac ako 200 izieb, bývajú v ňom prezidenti, králi, či šejkovia, počas svojich oficiálnych návštev, bol odjakživa miestom dôležitých politických stretnutí aj kultúrneho života. Bývali tu Beatles, či Marlene Dietrich, nakrúcal sa tu Krokodíl Dundee, časti seriálu Priatelia, a ďalšie slávne scény.

V raji luxusu a biznisu #

Ak ste sa už dostatočne pokochali dôstojnosťou týchto miest, našli ideálny suvenír a občerstvili niečím chutným, môžeme sa vybrať ďalej. Z hotela zabočíme vľavo po 5. Avenue, a z oázy pokoja, zelene a ticha sa zrazu ocitneme v blázinci s tisíckami ľudí, náhliacich sa za svojím snom. 5. Avenue sa považuje za hlavnú ulicu centrálneho Manhattanu, tepnu mesta (niečo ako Champs Elysees v Paríži) a nájdete tu okrem iného aj jedny z najdrahších obchodov sveta. (Magazínom Forbes bola v r. 2008 dokonca vyhlásená za najdrahšiu ulicu sveta). Je tu množstvo múzeí, historicky vzácnych budov, a neskutočná hustota osôb na meter štvorcový!

Ak sme toto neuveriteľné ľudské mravenisko prežili bez ujmy, a z rušnej avenue zabočíme bezpečne ďalej doprava, o pár blokov nižšie sa vypína Katedrála svätého Patricka, ktorá je sídlom New Yorskej arcidiecézy a najväčšou katolíckou katedrálou USA. Impozantná biela stavba v gotickom štýle, obklopená luxusnými výkladmi a mrakodrapmi pôsobí, akoby sme sa ocitli v inom čase a na inom mieste. No sme stále v New Yorku. Svedčí o tom aj  hrdé Rockefellerovo centrum oproti katedrále, komplex 19tich komerčných budov v modernom architektonickom štýle. Práve tu je každoročne umiestnený obrovský vianočný stromček, z ktorého sa tešia všetci Newyorčania aj Američania. Dejisko mnohých slávnych koncertov, ktoré filmoví diváci poznajú ako miesto, kde sa našiel Kevin z filmu Sám doma 2. Centrum je podľa mesiacov a ročných období vyzdobené vždy inak, prezlieka si ´šaty´ ako márnivá modelka. Mimochodom, nájdete tu aj jeden s najväčších obchodov obľúbenej značky LEGO.

6 fotografií

Čo aktuálne vidieť v New Yorku?

Po návšteve Rockefellerovho centra sa vrátime naspäť na 5. Avenue a pokračujeme nejakých 10 blokov opäť na juh, až na 42. ulicu. Zabočíme doľava a po pravej strane máme pred sebou newyorskú verejnú knižnicu, druhú najväčšiu knižnicu v USA. Odporúčam ísť si pozrieť študovne zvnútra – nádherný interiér, nezabudnuteľná, priam až posvätná atmosféra vzdelanosti a histórie. Pred knižnicou si môžete oddýchnuť na jednej z početných stoličiek a vychutnať si ruch veľkomesta.

Keď sa vrátime na 42. ulicu a pokračujeme na východ, za asi päť minút chôdze sme dorazili k budove Grand Central Terminal – nádhernom historickom objekte stanice s najväčším počtom podzemných nástupíšť (44!) na svete. Premelie sa tu ročne 20 miliónov návštevníkov. Za zmienku stoja typické hodiny – symbol stanice, vo vnútri neprehliadnite impozantne vyzdobený strop!

Keď vyjdeme hlavným východom zo stanice na 42. ulicu, a pozrieme sa doľava nahor, zbadáme ďalšiu legendu mesta - Chrysler Building. Budova v štýle bola v tridsiatych rokoch minulého storočia, no potom ju predbehli ďalší výškoví giganti. Dnes je ôsmou najvyššou budovou New Yorku. Bohužiaľ, vyhliadka Chrysler Buildingu nie je možná, ale na recepcii sa nachádzajú prvé digitálne hodiny na svete, ktoré doteraz fungujú. Keď si pozriete Chrysler Building, treba sa vrátiť naspäť na 5. Avenue a máte dve možnosti, ako ukončiť svoj deň v New Yorku.

Ak chcete ísť na Empire State Building, pôjdete na juh po 5. Avenue dolu, až prídete na križovatku 34. ulice a 5. Avenue, kde už neprehliadnete majestátny vstup do budovy. Je viac možností, ako si naplánovať návštevu tejto typickej newyorskej atrakcie. Buď si kúpite obyčajný lístok online na konkrétny čas, alebo si kúpite VIP lístok a nečakáte v rade. V tom prípade však zaplatíte asi dvojnásobnú cenu, záleží len na vás, aké sú vaše priority. Jeden z vôbec prvých mrakodrapov USA bol postavený za 400 dní, a vyše 40 rokov (až do roku 1973) bol najvyššou budovou sveta! Zostala však obľúbenou ikonou mesta, nielen preto, že sa po nej v slávnej filmovej scéne šplhal King Kong. Úžasný výhľad z nej si môžete užiť aj vy, na výber máte z dvoch terás – na 86. a najvyššom, 102. poschodí. Na vyhliadku sa však čaká aj tri hodiny, takže sa vyzbrojte trpezlivosťou! V budove so 72 výťahmi pracuje cca 16 tisíc ľudí, a je jedným z najfotografovanejších a najfilmovanejších objektov na svete.

Ak radšej túžite ponoriť sa do rieky ľudí priamo v uliciach New Yorku, môžete ukončiť svoj deň na námestí Times Square, na ktoré sa vrátite po 42. ulici. Jeden z hlavných dopravných uzlov a symbolov mesta, komerčné, zábavné, turistické centrum veľkého jablka, alebo aj križovatka sveta. Tak sa tu budete cítiť už po pár minútach, pozorujúc ten nikdy neuhasínajúci kotol každodenného rýchleho života Newyorčanov, ktorých tvoria naozaj zo všetkých národností sveta. Nájdete tu všetky newyorské ikony: Hard Rock Cafe, Disneyho obchod, legendárny nápis Coca-Cola, Planet Hollywood, sídlia tu najvýznamnejšie hotely, banky, firmy... So 130 miliónmi návštevníkmi za rok je to údajne najnavštevovanejšie miesto sveta. Stáť tu, a vnímať ten pocit, už len vďaka tomu sa vám New York navždy vryje pod kožu, dostane do srdca, vnorí svojimi obrazmi, vôňami, svojským štýlom do spomienok. A už ho odtiaľ nedostanete. Napokon, prečo aj?

New York je láska na celý život
Foto: Ľuboš Fellner

Samozrejme, touto expresnou prehliadkou za jeden deň sa zoznam miest a vecí, ktoré treba v hlavnom meste sveta vidieť, zďaleka nekončí. Naše extra tipy, čo ďalšie ešte v New Yorku vidieť a zažiť....

BUBO odporúčania, ako prežiť New York: #

Vyhliadky: cez deň odporúčam vyhliadku z One World Trade Centra (budova, ktorá dnes stojí na mieste dvojičiek). Vždy je lepšie kúpiť si lístky cez internet na presný čas, lebo nikdy neviete, aké davy ľudí budú na vás číhať.

Prečítajte si tiež blog:

Letiská New Yorku - Ako sa z letísk JFK, LaGuardia a Newark dostať do centra mesta? Praktické informácie o všetkých letiskách najväčšieho amerického mesta a trasách do centra mesta všetkými možnými spôsobmi.

Večer odporúčam vyhliadku z Top of the RocksRockefellerovom centre. Prečo? Pretože večer okrem iných mrakodrapov uvidíte odtiaľto ako na dlani aj osvetlený Empire State Building. Takisto lístky odporúčam kúpiť dopredu online.

Ak sa chcete dostať rovno do koruny Sochy Slobody, tento exkluzívny zážitok si musíte zarezervovať týždne až mesiace dopredu.

Keď sa budete fotografovať s kreslenými postavičkami na Times Square, fungujú na princípe akéhosi dobrovoľného sprepitného, no jeho výšku si určujete vy! Či to bude dolár, alebo päť, je to vyslovene na vás, pokiaľ si s nimi nedohodnete cenu na začiatku.

Ak vám budú Afroameričania kdekoľvek na ulici ponúkať CDčká, slušne odmietnite. Nie, nie sú zadarmo, ako vám hovoria na začiatku. Takisto iní podnikaví domáci, aziati, oblečení ako budhistickí mnísi, vám chcú vytiahnuť čo najviac peňazí z vrecka.

Ceny v New Yorku sú uvádzané vždy bez DPH, čiže k cene, ktorú vidíte, musíte pripísať cca 10 percent. Keď ste v reštaurácii, očakáva sa od vás sprepitné v minimálnej výške 15 percent, ideálne 20 percent. Áno, je to veľa. Ale v Amerike sa za služby platí.

V múzeách pri pokladni povedzte, že chcete darovať peniaze (I would like to make donation). Následne sa vás spýtajú, koľko dolárov chcete darovať a koľko lístkov za to chcete. Príklad: V múzeu prírodnej histórie stojí lístok cca 25 dolárov. Keď pri pokladni poviete, že chcete spraviť ‘‘donation‘‘ za 20 dolárov a chcete 4 vstupy, tak ste práve ušetrili 80 dolárov.

TOP 10 New York #

  1. Ground Zeromiesto, kde kedysi stáli slávne dvojičky World Trade Center, je dnes memento, kde nazriete do novodobých smutných dejín New Yorku. Na mieste dvojičiek dnes nájdete sugestívny pamätník s fontánou a menami všetkých obetí, novú 541 metro vysokú vežu Freedom Tower aj múzeum, zachytávajúce tento tragický moment mesta.
  2. OCULUSgigantický dopravný uzol, spájajúci v sebe stanicu pre metro aj železnicu, plný obchodov, s oddychovou zónou a dych berúcim dizajnom. Nečudo, že celá táto paráda stála 4,2 miliardy dolárov.
  3. Battery Park tu sa môžete nalodiť na plavbu okolo Ellis Island a slávnej Sochy Slobody (ak sa vám nechce vystáť tie večné rady a navštíviť ju osobne), alebo si len tak s pravým americkým hot-dogom a hranolčekmi sadnúť na lavičku a nasávať New York…
  4. Times Square – križovatka sveta. Obrovské rušné námestie, plné reklám, pútačov, ľudí všetkých možných národností, reštaurácií, barov… Skrátka, tu nasajete tú pravú atmosféru mraveniska zvaného New York.
  5. Wall Street – asi najznámejšia finančná ulica sveta, kedysi symbolizujúca obchodnú silu, úspech a dravosť Ameriky, ktorá ´hrala´ aj v mnohých známych filmoch. Dnes jej dominuje socha bronzového býka – nekonvenčné dielo Artura Di Modlicu, ktoré má symbolizovať odvahu a nezlomnosť Newyorčanov.  
  6. Broadway – neobíďte ani hlavnú svetovú ulicu divadla, hudby a muzikálu. V súčasnosti tu sídli 41 divadiel 1. kategórie, skvelé predstavenie uvidíte už za nejakých 80-100 dolárov. Na kúpu lístku využite šikovnú aplikáciu TodayTix!
  7. Dakota Building – ďalšie miesto, pripomínajúce smutné udalosti – pred vchodom tohto domu zastrelili Johna Lennona. Tragédiu pripomína aj pamätník Strawberry Fields (Takto sa volá jedna z pesničiek Beatles).
  8. Central Park – zelené srdce New Yorku, ktoré sme mohli obdivovať v desiatkach filmoch, seriáloch, klipoch…Nájdete tu jazierka, cyklotrasy, štadióny, rušný vtáčí život… a na južnom konci parku slávny Plaza Hotel. Môžete si dať kávičku v legendárnych priestoroch, kde sa zvyknú ubytovať šejkovia, prezidenti, najväčšie svetové celebrity…
  9. Fifth Avenue – jedna z najrušnejších a najdrahších ulíc sveta s luxusnými obchodmi, ale aj múzeami, vzácnymi historickými budovami. Nezabudnite na Empire State Building na konci ulici, s nádhernou vyhliadkou na mesto.
  10. Rockefellerovo centrum – komplex 19 komerčných budov, s mnohými koncertmi, eventami, obchodmi, výstavami… Práve tu stojí každoročne aj veľkolepý newyorský vianočný stromček.

Prečítajte si aj BUBO prehliadky ďalších amerických veľkomiest:

Erik Kondrc

Erik Kondrc

Erik Kondrc

Vyštudoval politológiu na Autonómnej Univerzite v Barcelone a politike ostal verný až doteraz. USA západ, USA východ, celá Kanada, to sú hlavné poznávacie zájazdy, na ktorých Erika stretnete najčastejšie. Erik hovorí po anglicky, španielsky a francúzsky. Miluje kalifornské pláže, San Francisco, Mexico city, Vancouver, Barcelonu a morské plody. Jeho hobby sú lietadlá a lietanie a tak keď zrovna nesprevádza sedí v lietadle a spoznáva svet. Vždy má úsmev na tvári a klienti ho majú radi pre jeho pozitívny prístup, zodpovednosť a nadhľad. 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Z Quebecu do Miami (Komfort)

Zo zájazdu:

Erik Kondrc

Posledná úprava článku | Prečítané: 12276

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

10 dní

Trvanie

3393
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek