Najkrajšie miesta Álp s BUBO

Najkrajšie miesta Álp s BUBO

Alpy ponúkajú more úžasných, rozprávkových miest. Nepreháňam ani len trochu. Azda každý vrchol (a len tých sa tam nájdu tisíce), stena, hrebeň, ľadovec, vodopád, jazero, alpská dolina... vám vedia poskytnúť absolútne jedinečný pohľad. Bavíme sa predsa o pohorí, ktoré je 4-krát väčšie než celá naša krajina. Zo všetkých tých nádherných miest, ktoré sú v tomto horskom kráľovstve ukryté, sa pokúsim vybrať aspoň zopár tých, ktoré vyrážajú ľuďom dych najviac a ktoré máte možnosť navštíviť aj na našej ceste Alpská päťka. Za neuveriteľnou krásou prírody netreba vždy cestovať až na druhý koniec sveta. :)

Najkrajšia alpská panoráma #

„Najkrajšie Alpy s najkrajšou alpskou scenériou.“ To bola prvá veta, ktorú som o mestečku Grindelwald a jeho okolitých horách kedysi počul. Grindelwald nájdete v Bernských alpách v regióne s názvom Jungfrau – kantón hlavného mesta Bern. Pre tých, ktorých sa netrápili s nemčinou, tak Jungfrau znamená v preklade „Panna.“ Presne tak sa totiž volá s výškou cez 4150 m aj najvyššia hora tejto oblasti. Jej dlhoročnými susedmi sú ďalšie známe alpské legendy: Mönch (v preklade Mních) a azda ten najslávnejší z tejto slávnej trojice – Eiger, ktorý je so svojou takmer zvislou 1,8 kilometrovou severnou stenou doslova legendou medzi horolezcami. Práve toto horské trio – Eiger, Mönch, Jungfrau – nám spolu vytvára vraj tú najkrajšiu scenériu, akú v Alpách môžete nájsť. Stačí sa len trochu vyviesť lanovkou Männlichen, ktorá ide aj z Grindelwaldu, a najkrajšia panoráma so slávnou alpskou trojkou bude celá pred vami.

Mimochodom, Švajčiari vo výške takmer 2 900 m.n.m. Eiger doslova prevŕtali a spravili vo vnútri hory železnicu so železničnou stanicou. Vo výške takmer 2900 m! Priamo vo vnútri hory! Železnica napokon vedie až na hrebeň medzi Mönch a Jungfrau, kde ma vo výške takmer 3500m poslednú stanicu Jungfraujoch, ktorá je zároveň najvyššie položenou železničnou stanicou v Európe.

Výhľad na najvyššiu horu Európy #

Mont Blanc snáď ani netreba predstavovať. S takmer 4 810 metrami najvyššia hora Álp a, ak nepatríte k fanúšikom európskeho Kaukazu, tak i najvyššia hora celej Európy. Už len to stačí, aby bola veľkým lákadlom. Veď kto by si nechcel pozrieť najvyššiu horu?

No nám len pohľad zdola na krásny a vždy zasnežený vrchol Mont Blancu (v preklade Biela hora) nestačí. Z olympijského mestečka Chamonix-Mont-Blanc, v ktorom pôsobil aj Milan Rastislav Štefánik, sa vyvezieme na samotný masív Mont Blanc, presnejšie na jeden z jeho vrcholov Aiguille du Midi, ktorý je vo výške 3842 m.n.m. Zoberie nás tam najstrmšia lanovka sveta. Teda už samotná cesta popri takzvaných Chamonských ihlách (ostré skalné špice/vrcholy) je naozaj veľkým zážitkom. Najvyšší bod Európy máme z tejto nadmorskej výšky na dosah. Teda, aspoň to tak vyzerá. :) 

V okolí sa nám ponúka nádherný pohľad na francúzske, talianske i švajčiarske Alpy. Ak je pekne, vidíme až samotný Matterhorn, o ktorom bude nasledujúca časť. Žiadny Paríž či Francúzska riviéra, ale Mont Blanc a jeho okolie sú dôvodmi, prečo si mnohí z nás zamilovali Francúzsko! 

Na strechu Európy

Najkrajšia hora sveta a dych berúcich 360 stupňov medzi obrami #

Ak by sme robili prieskum, ktorá hora je podľa ľudí v Alpách najkrajšia, víťaz je bude jednoznačný. :) Matterhon (alebo taliansky Monte Cervino) je podľa mnohých nie len najkrajšou Álp, ale i tou najkrajšou horou sveta. Latku nastavil naozaj veľmi vysoko. Ohnutý zub, ktorý sa osamostatnene týči nad mestečkom Zermatt, vie vyraziť dych aj tým, ktorí už pod ním stáli mnohokrát...

Z Zermattu chodí do výšky vyše 3000 m.n.m. na miesto zvané Gornergrat najstaršia elektrická zubačka sveta. Keď ňou idete, len ťažko si predstaviť, že niečo také tu jazdilo už na konci 19. storočia. V Alpách neexistuje miesto, z ktorého by ste mali lepší 360 stupňový výhľad, než je práve Gornegrat. Na jednej strane Matterhorn – najkrajšia hora Álp a sveta. Otočíte hlavou len trochu doľava a vidíte Malý Matterhorn. Následne štvortisícovky Breithorn a Liskamm (4. najvyššia hora Álp). Ďalší v poradí je masív Monte Rosa, alebo iný názov: Dufourspitze, ktorý je najvyššou horou Švajčiarska a druhou najvyššou Álp. 

Pod ním prechádza 12km dlhý ľadovcový systém Gorner, ktorý je 2. najväčším v celých Alpách. A točiť sa môžete ďalej. Dom – tretia najvyššia hora Álp. Weisshorn...  a tak ďalej. Celkovo vás tu čaká až 29 štvortisícoviek! A pritom tu len stojíte na jednom jedinom mieste. :) 

Najfotogenickejšia hora na svete

Rozprávka Berchtesgadenu #

Nemecko nemá ani jeden vrch, ktorý by dosiahol hranicu 3000 m.n.m. Napriek tomu ich Alpy patria medzi moje obľúbené a rovnako vždy obstoja aj u ľudí. Oblasť Berchtesgadenu je doslova alpskou rozprávkou! Väčšinu ľudí tam skôr priláka história nacistického Nemecka, ktorá sa do tohto regiónu zapísala. Berchtesgaden si zamiloval aj sám Adolf Hitler a ďalší poprední nacisti, ktorí si tu spravili svoje sídla. Najväčším, stále stojacim lákadlom, ktoré aj my navštívime, je Hitlerova horská chata Kehlsteinhaus alebo ešte známejší názov tejto budovy – Orlie hniezdo.

Z výšky vyše 1 800 m.n.m. si tu môžete vychutnávať rovnaký výhľad, aký tu mal i sám Führer. Najradšej mám pohľad smerom na Königssee (Kráľovské jazero) a pri ňom stojaci vrch Watzmann, ktorý je s výškou cez 2 700 m.n.m. treťou najväčšou horou v celom Nemecku. Aj keď s touto výškou medzi ostatnými alpskými horami rozhodne nijako nevyniká, vďaka svojmu tvaru patrí medzi najkrajšie hory, aké sa dajú v tomto až 1 200 km dlhom horskom kráľovstve nájsť. :)

V Hitlerovom sídle v najkrajšej nemeckej prírode

František Kekely

František Kekely

František Kekely

Vyštudoval žurnalistiku, pracoval v celoštátnom denníku a dodnes prispieva do viacerých médií. Chuť cestovať, spoznávať svet priamo z blízka – nie len z tlačových správ, a oboznamovať s ním ľudí, bola oproti sedeniu v redakcii výrazne silnejšia.
Miluje dejiny a miesta bohaté na históriu. Ak sa k tomu pridá mix náboženstiev, dostanete jeho obľúbený Blízky východ či Balkán. Vo voľnom čase rád lezie po horách, je členom medzinárodného horolezeckého spolku, vďaka čomu sa stal aj garantom našej cesty Alpami. Už od detstva sa venuje fotografovaniu a filmovaniu prírody, najmä divokých zvierat, čo ho pritiahlo až do Afriky a práve tomuto kontinentu sa u nás venuje najviac. Maroko je jeho druhý domov. Juhoafrická republika je jeho srdcovka, kde ako sprievodca začínal. Madagaskar je pre neho prírodný div sveta. A východná Afrika, na čele s Etiópiou, dôvod, pre ktorý sa do Afriky skutočne zamiloval.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu:
3x naj Afriky

Zo zájazdu:

František Kekely

Posledná úprava článku | Prečítané: 4083

Mohlo by Vás zaujímať

Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania
Talianske regióny s najlepším vínom Prémiový blog

Prémiový blog Talianske regióny s najlepším vínom

Ako si vybrať najlepšie talianske víno? Kde nájdete vínko s Tre Bicchieri podľa prestížneho Gambero Rosso? Informácie priamo z vinohradov, rady na…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2556 3195€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.