Recepty zo Srí Lanky

Recepty zo Srí Lanky

My v BUBO milujeme spoznávať kultúru rôznych etník a krajín aj cez vône, chute a farby jednotlivých kuchýň. Srílanská kuchyňa je vyvážená, zdravá, rýchla na prípravu a neskutočne chutná. Gastronomický zážitok, ktorý je sám o sebe dôvodom na objavovanie Srí Lanky. V tomto blogu si predstavíme jedny zo základných receptov srílanskej kuchyne, cez ktoré sa do tejto rajskej záhrady môžete kedykoľvek preniesť.

. Kokosové placky Pol Roti

Pol (kokosové) roti (chleba/placky) sa dajú jesť na slano ako príloha, i na sladko ako dezert. Sú neskutočne chutné a veľmi jednoduché na prípravu. Vďaka kokosu majú lahodnú chuť a sú sýte. 

Mnohí ľudia v kuchyni nepoužívajú kokos, pretože nevedia, ako ho rozbiť. Na našom zájazde na Srí Lanke nám sambol pripravujú domáci tradične – rozbíjajú ho mačetou a mrvia na tradičnom nástroji, teda na nízkej stoličke s nožom. Rozbitie kokosu však nemusí byť tak tvrdý oriešok (doslova), ako sa zdá.

Existuje trik, s ktorým kokosový orech otvoríte jednoducho a rýchlo – bez toho, aby ste ho museli hádzať z ôsmeho poschodia alebo meniť kuchynskú linku. Pozdĺžne sa na kôre kokosového orechu nachádzajú čiarky. V mieste týchto čiarok treba orech buchnúť o pevný povrch a orech sa po zopár nárazoch otvorí.

Ak nemáte čas a chuť strúhať čerstvý kokos, môžete použiť sušený strúhaný kokos. Stačí, ak ho zmiešate s vodou/kokosovou smotanou či mliekom, prikryjete a dáte na zopár sekúnd do mikrovlnky.

Recept na približne 9 placiek roti

Ingrediencie:

  • 1,5 šálky strúhaného kokosu. Čím viac kokosu, tým mäkšie a nadýchanejšie roti.
  • približne 2 šálky múky (na Srí Lanke sa najčastejšie používa mix ryžovej a pšeničnej)
  • cca ½ šálky vody 
  • 1 PL kosového oleja (alebo inej alternatívy oleja)
  • pol kávovej lyžičky soli
  • v prípade, že ich budete pripravovať len na slano ako prílohu a chcete ich vyšperkovať, pridajte 1 šalotku nasekanú na drobno a čerstvé chilli nasekané na drobno

Príprava:

Nastrúhajte čerstvý kokos alebo použite strúhaný zo sáčku (podľa postupu spomínaného vyššie). Spojte kokos, múku a štipku soli (prípadne šalotku a chilli nakrájané na drobno). Pomaly začnite prilievať vodu a miesiť cesto. Cesto mieste rukami približne päť minút, výsledné cesto by sa nemalo príliš lepiť na misku, ale malo by byť vláčne.

Z cesta vyformujte guličku, rozmiestnite ho na naolejovaný povrch, napr. zadnú stranu taniera a vyformujte z nej kruh s priemerom približne 12 cm. Hrúbka placiek je na vás, ja volím cca 4 milimetre (viď. video), aby boli chrumkavé, ale vláčne zároveň. Olej vám pomôže pracovať s mierne lepkavým cestom (v prípade, že sa cesto príliš lepí, pridajte doň viac múky, avšak neprežeňte to, aby cesto nebolo príliš hutné a výsledné roti príliš tuhé a suché).

Placku opatrne naberte príborovým nožom a preložte na panvicu (nemusíte použiť olej). Opekajte 2-3 minútky na oboch strán, aby mali na niektorých miestach tmavohnedé fľaky. Po upečení placky nezakrývajte, pretože by zvlhli a neboli by chrumkavé. Pol roti sa na Srí Lanke podáva s kari či dhalom, ale odporúčam vám urobiť ich viac a podávať aj na sladko, napríklad s nutelou a banánom.

. Pol Sambol

Pol Sambol je srdcovka. Neskutočne chutná príloha, ktorá si získa všetkých. Jej základom je čerstvý kokos a je teda pracnejší na prípravu, ale výsledok stojí za to. Pol Sambol je strúhaný čerstvý kokos zmiešaný s limetkovou šťavou, šalotkou, soľou a chilli.

Recept na Pol Sambol, približne 4 porcie

Ingrediencie:

  • 1,5 šálky čerstvého strúhaného kokosu
  • 1 šalotka nakrájaná na drobno
  • limetka podľa chuti, ja dávam ¾
  • chilli podľa chuti
  • ½ čajovej lyžičky soli

Príprava:

Chilli a šalotku rozdrvte v mažiari, zmiešajte s kokosom a pridajte soľ a limetku podľa chuti. Zmes poriadne roztlačte a premiešajte v mažiari a podávajte ako prílohu napríklad k dhalu alebo kari s plackami rotti.

. Dhal Curry "parippu"

Šosovicový “prívarok”, korenistý, mierne pikantný, sýty. Pohladenie pre dušu. V zime aj v lete. Na raňajky, obed aj večeru. Miestni, ale i turisti, vrátane mňa, sú schopní ho s chuťou jesť trikrát denne, 6 dní v týždni. Červená šošovica obsahuje vlákninu, je sýta, zdravá a neskutočne rýchlo hotová.

Kokosová smotana robí toto jedlo lahodne jemným a kurkuma je zázrakom na posilňovanie imunity. Srílančania ho však vždy jedia s ďalšími prílohami – ryžou, kokosovým sambolom, chlebovými plackami pol roti a rôznymi kari omáčkami. S dhalom jednoducho nemáte čo pokaziť.

Dhal chutí vždy inak - podľa toho, kto ho pripravuje a aké koreniny má doma.

Ingrediencie na približne 4 porcie Dhal Curry

Ingrediencie:

  • 3 polievkové lyžice oleja
  • 4 strúčiky cesnaku 
  • 2 stredne veľké cibule 
  • hrsť sušených kari listov (nemusia byť)
  • 1 čajová lyžička kurkumy
  • 1 čajová lyžička červených čili papričiek alebo dve celé suché červené čili papričky (záleží, aké štipľavé sú papričky a akú štipľavosť máte radi)
  • 1/2 čajovej lyžičky horčičných semienok (nemusia byť)
  • 1 šálka červenej šošovice 
  • 1/2 šálky vody (ak sa vám zdá, že vody je málo, môžete zvýšiť jej množstvo na 1 šálku)
  • 2 celé škorice (podľa chuti)
  • 1-2 zelené chilli papričky nakrájané na plátky (nemusia byť)
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1/2 šálky hustého kokosového mlieka

Príprava:

Cibuľu a cesnak nakrájame na plátky a s kari listami a kurkumou ich osmažíme na panvici. Smažíme na miernom ohni približne 2 minútky, kým je cibuľa priehľadná. Znížime teplotu, pridáme chilli a horčičné semienka. Smažíme ďalšie 2 minútky a keď naše ingredience získajú zlatohnedú farbu, odstavíme panvicu z ohňa. Následne odoberieme polovicu smaženej zmesi do misky vedľa.

Do druhej polovice zmesi, ktorá nám zostala na panvici, pridáme umytú šošovicu, vodu, škoricu, zelené papričky a rovnako tak aj kokosové mlieko (vodu a kokosové mlieko pridáme podľa toho, ako hustý chceme mať dhal). Pridáme soľ podľa chuti a cibuľovo-cesnakovo-korenistú zmes, ktorú sme si odstavili vedľa. Podávame teplé s ryžou, sambolom, roti alebo kari - podľa chuti.

Príprava tradičného srílanského jedla.

Príprava tradičného srílanského jedla.

Pre Srí Lanku je typický aj cejlónsky čaj. Viac o ňom píšeme v blogu:

Čo je vlastne kari? #

Je to konkrétna bylinka, zmes korenín alebo omáčka? Správna odpoveď je zo všetkého troška. Na Srí Lanke predstavuje kari tri rôzne veci. 

Prvým sú kari listy, ktoré sa čerstvé alebo sušené, v celku alebo rozdrvené na prášok, používajú ako kľúčové korenie v srílanskej kuchyni.

Druhým je curry powder (kari prášok), čo je zmes rôznych korenín, ktorá sa obsahom aj pomerom korenín líši podľa regiónu či kuchára. Na Srí Lanke je najrozšírenejšie tzv. roasted curry – opečená drvená zmes kari listov, kmínu, horčicových semiačok, kardamónu, škorice, klinčekov, koriandrových semiačok, kurkumy, čierneho korenia, chilli a semienok fenyklu.

A, do tretice, kari je korenistá omáčka ochutená kari práškom, v ktorej môže byť mäso, strukoviny, rôzne druhy zeleniny. Konkrétne podoby kari sa líšia opäť podľa regiónov, kuchárov a dostupných surovín. Ak vojdete do reštaurácie na Srí Lanke a vypýtate si Rice and curry – pravdepodobne vám prinesú ryžu a tri rôzne omáčky, v ktorých môže byť čokoľvek, od fazuľkových luskov po divoké mango.

4 fotografie

Varíme s chuťou

Výhodou je, že ide o pomerne rýchle a zdravé jedlo, ktoré je vždy iné - podľa toho, aké suroviny a koreniny použijeme. Kľúčom k dobrému kari, ale aj akémukoľvek inému jedlu, sú kvalitné koreniny. Srí Lanka je skutočnou rajskou záhradou a jedným z hlavných dodávateľov korenín na svete.

Na našich BUBO zájazdoch na Srí Lanke navštevujeme koreninovú záhradu, kde na vlastné oči môžeme vidieť, ako sa pestujú škorica, čierne korenie, kardamón, klinčeky, zázvor, kurkuma, vanilka či muškátový oriešok.

Jedenie rukami #

Na Srí Lanke (podobne ako napr. v mnohých častiach Indie, Malajzie či Indonézie) sa jedlo je obvykle výlučne rukami, resp. prstami. Jedia sa takto všetky vrátané sypkých, šalátov a omáčok, pričom na naberanie jedla a vsunutie do úst sa používa špecifický trik s prstami. Miestni hovoria, že jedenie rukami má dve výhody - nikdy si nepopálite ústa a jedlo si takto viete omnoho viac vychutnať. 

Chutná srílanská kuchyňa s krásna okolitá príroda.

Chutná srílanská kuchyňa s krásna okolitá príroda.

Na našich zájazdoch na Srí Lanke navštevujeme výborné reštaurácie, aj tie luxusné, kde nám podávajú tradičné srílanské jedlá na banánovom či lotosovom liste a užívame si jedenie rukami. Ak budete pripravovať srílanské jedlá, nezabudnite hostí upozorniť, aby si poriadne umyli ruky a vyskúšali si jedenie rukami tiež a budete mať o kúsok menej práce s riadmi.

Dobrú chuť a vidíme sa na Srí Lanke! :)

Viktória Kállayová

Viktória Kállayová

Viktória Kállayová

Viktória je zvedavý človek s vášňou pre poznanie rozmanitosti sveta. Na okolitý svet nazerá s vďakou, že sa narodila na túto fascinujúcu planétu práve v tomto čase, kedy ju môžme takmer bezmedzne objavovať. Miluje pohyb, čas v prírode a hĺbavé rozhovory s klientmi pri dobrom jedle. V medziľudských vzťahoch vyznáva vzájomnú úctu, rovnocennosť, humor a láskavosť. Cestovanie vníma ako príležitosť pre poznanie nás samých a toho, ako chceme žiť. Štúdium sociálnej antropológie v nej prehĺbilo vášeň pre poznanie rozmanitosti kultúr a spôsobov života, ktorú s vami bude rada zdieľať.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Mexiko veľký okruh

Zo zájazdu:

Viktória Kállayová

Posledná úprava článku | Prečítané: 320

Mohlo by Vás zaujímať

Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
ROZHOVOR: Požičanie auta na Srí Lanke? Šialené, pravidlá tu prakticky neexistujú Blog

Blog ROZHOVOR: Požičanie auta na Srí Lanke? Šialené, pravidlá tu prakticky neexistujú

Čo všetko sa dá na Srí Lanke zažiť a čím vám tento čarovný kus sveta, prezývaný rajská záhrada, učaruje? Vo veľkom rozhovore odpovedajú na otázky o…

Tamilci a Sinhálci - rozdiely a prečo vypukol konflikt? Blog

Blog Tamilci a Sinhálci - rozdiely a prečo vypukol konflikt?

Pri Tamilcoch a Sinhálcoch obývajúcich Srí Lanku si niektorí ľudia asociujú občiansku vojnu, terorizmus a nebezpečenstvo. Je to však skutočným…

Viktória Kállayová 5 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

14 dní

Trvanie

3985
K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

3657
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

12213
K

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

12 dní

Trvanie

4741

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.