Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom. Aj vďaka tomu ponúka ideálne podmienky pre veľké množstvo živočíchov a zvierat. V tomto blogu by som vám chcel priblížiť niektoré zvieratá, ktoré sa mi - ako veľkému nadšencovi fotografie - podarilo na Srí Lanke na našich BUBO zájazdoch uloviť.

Srí Lanka - tropický raj pre množstvo živočíchov. Video: Martin Ferenčík, BUBO

Srí Lanka - tropický raj pre množstvo živočíchov. Video: Martin Ferenčík, BUBO

Vitajte na Srí Lanke

Príhovor autora blogu Martina Ferenčíka

Slony na Srí Lanke #

Na Srí Lanke žije približne 5 000 slonov ázijských, čo je 10 % celosvetovej populácie týchto nádherných a fascinujúcich zvierat. Veľká väčšina z nich žije slobodne vo voľnej prírode, majú tu ozajstný raj. A hoci máme v programe návštevu slonieho sirotinca, na našich BUBO zájazdoch sa radi chodíme pozerať aj na tie voľne žijúce.

Z pohodlia na korbe „džípu” sledujeme tieto majestátne tvory v ich prirodzenom prostredí. Tu medzi nimi môžeme vidieť aj množstvo mláďat, ktoré sa ešte nemotorne motajú mamám popod nohy. Práve samice s mladými tvoria v spoločenstve slonov veľké komunity.

Takémuto spolku „šéfuje” vždy jedna alfa samica, ktorá si zároveň chystá nasledovníčku a učí ju všetko potrebné. Je krásne vidieť, ako si slonie samice pozorne strážia mladé, ako sa vždy nenápadne strategicky rozostavia, aby tvorili živý štít medzi potenciálnym nebezpečenstvom a mláďatami. Staršie samce väčšinou žijú samotárskym životom a do samičej rodiny sa chodia iba páriť.

Slony dospievajú približne vo veku 10 - 12 rokov, no rásť prestanú až keď dosiahnu cca 22 rokov. To je aj približne vek, kedy samice prvýkrát privedú na svet svoje mláďa. Slonia gravidita trvá 20 až 22 mesiacov a samice rodia postojačky. Zaujímavosťou je, že novonarodenému mláďaťu nedajú hneď napiť materského mlieka, mohlo by totiž zaspať a stať sa tak ľahkou korisťou predátorov.

Na Srí Lanke sa k slonom dostanete naozaj blízko. Takzvané slonie safari je tu veľmi populárnym zážitkom

Matky pred svojimi čerstvo narodenými mladými „utekajú”, aby ich najprv naučili stáť na nohách, chodiť a napiť dostanú až po zopár hodinách, keď už sú schopné samostatne sa pohybovať. Pri výchove mláďat zvyknú pomáhať aj samice, ktoré práve mláďa nemajú (tzv. „tety") a samice matky tak majú viac času sa dostatočne napásť.

Miestna vegetácia a vodné zdroje predstavujú pre slony doslova raj.
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Dospelý slon skonzumuje denne až 150 kg zelenej potravy a vypije približne 120 litrov vody. Cez slona však táto potrava veľmi rýchlo „prebehne” a slon z nej reálne strávi iba asi 20 %. Preto nie je žiadna rarita vidieť mláďatá po svojich rodičoch ešte dojedať...

Sloní trus je takisto výborným hnojivom, vyrába sa z neho dokonca aj papier. Najzaujímavejším sloním orgánom je nepochybne chobot. Plní hneď niekoľko funkcií. V prvom rade je to premenená a spojená horná pera s nosom. Slon chobotom dýcha, dokáže doňho nabrať vodu (na jedno natiahnutie až 6-7 litrov), vydávať zvuky či uchopiť predmety - používať ho ako piatu končatinu.

Slony kúpanie milujú a my v BUBO milujeme ich pri tom pozorovať.

Slony kúpanie milujú a my v BUBO milujeme ich pri tom pozorovať.

Dospelý slon chobotom zdvihne až jednu tonu. Sloní chobot obsahuje okolo 100 000 svalov a váži viac ako 120 kg. Ďalšou zaujímavosťou sú slonie zuby. Počas života narastie slonovi chrup až šesťkrát. Dve sady mliečnych zubov a štyri počas dospelosti. Výnimočne sa môže stať, že narastú aj siedmykrát. Keď slon príde o posledné zuby, prijímanie potravy sa mu značne skomplikuje a pomaly ale isto sa jeho životná púť končí. Býva to v priemere vo veku okolo sedemdesiat rokov.

Slon je produktívny prakticky počas celého dospelého života a pre Srílančanov už po stáročia slúžil ako buldozér, ťahač či bojové vozidlo. Slon vie byť dobrý sluha, ale zlý pán, aj preto môžete na Srí Lanke často v blízkosti polí vidieť drevené posedy, miestni totiž musia svoju úrodu pred slonmi chrániť. Taká priemerná slonia partia by vám vašu úrodu zlikvidovala za niekoľko hodín.

Sloní sirotinec v Pinnawalle, ktorý na našich BUBO zájazdoch navštevujeme práve pre unikátny výhľad na kúpajúce sa slony

Kúpanie slonov v Pinnawalle patrí k najväčším miestnym atrakciám a my si ho vychutnávame na konci poznávacej časti zájazdu.

Ak by ste chceli slona na Srí Lanke vlastniť, pripravte si v prepočte približne 30 000 eur, to je cena dospelého slona. Ak by ste však chceli slonie mláďa, bude vás to stáť oveľa viac. V súkromnom vlastníctve je dnes na Srí Lanke okolo 200 slonov, a ďalších cca 600 sa nachádza v sloních sirotincoch. Dostali sa tam väčšinou po zotavení z rôznych zranení, napríklad po zrážke s autom či vlakom, takéto nehody nie sú na Srí Lanke ničím výnimočným.

Šťastný mladý slon si užíva kúpanie.
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Po vyliečení sa slon už do divočiny vrátiť nemôže - jednak, ak je to mláďa, svoju rodinu by našiel veľmi ťažko a jednak, takýto slon už zažil kontakt s ľuďmi a mohol by byť v budúcnosti vystavený nebezpečenstvu, alebo naopak, sám sa stať nebezpečným. V sloních sirotincoch býva o takéto slony veľmi dobre postarané.

Okrem sledovania slonov pri kúpaní je možné ich za príplatok aj kŕmiť. V areáli samotného sirotinca sa zase môžete zblízka pokochať ich majestátnosťou vo výbehu či kŕmidlách.

Po kúpaní nazrieme aj do areálu sirotinca, kde slony porozujeme pri kŕmení. Ako vidíte na videu, chutí im :)

Slony, ale aj iné divé zvieratá, môžete stretnúť aj v zvieracích nemocniciach. Tých je na Srí Lanke pomerne dosť a pomáhajú zvieratám, ktoré boli zranené napríklad pri autonehode alebo prišli o rodinu.

Niektoré zvieratá (napríklad hady, opice...) sú po vyliečení vypustené naspäť do prírody, slony si však relatívne rýchlo zvyknú na ľudí a v divočine by mohli byť ohrozené, prípadne samy predstavovať hrozbu, preto končia v sloních sirotincoch, ako je ten spomínaný v Pinnawalle.

Slony si na ošetrovateľa rýchlo zvyknú a spriatelia sa. On je však jediný, kto s nimi prichádza do styku, mladé slony sú veľmi háklivé na ľudské baktérie.

Opice na Srí Lanke #

Na Srí Lanke žijú tri druhy opíc. Najčastejšie sa môžeme stretnúť s miestnym makakom (Macaca sinica), ktorý je endemickým druhom, žije iba na Srí Lanke. Od ostatných druhov makakov sa odlišuje hlavne tým, že samičkám vo vyššom veku sčervená tvár. Miestne makaky nie sú až tak agresívne a drzé ako iné ázijské druhy, no ak vám zacítia v ruksaku jedlo, pokojne na vás skočia, otvoria vám zips a jedlo si vytiahnu.

Neodporúča sa s nimi pokúšať o žiaden kontakt, pri prudšom pohybe alebo nevhodnom dotyku by vás mohli napadnúť. Napriek tomu sú však makaky veľmi fotogenické tvory a je fascinujúce sledovať ich chovanie, vzájomné vzťahy, materinskú lásku či ich obratnosť s akou dokážu liezť či skákať. My sa s nimi na Srí Lanke stretávame na viacerých miestach a vždy venujeme čas ich pozorovaniu a foteniu.

Tento makak nemusel jedlo kradnúť turistom, našiel si ho sám.
Video: Martin Ferenčík - BUBO

Tento makak nemusel jedlo kradnúť turistom, našiel si ho sám. Video: Martin Ferenčík - BUBO

Makaky sú veľmi fotogenické, ich pozorovaniu a foteniu vždy venujeme dostatok času

Makaky žijú v komunitách približne 40-50 jedincov, čo je niekoľko rodín. Komunite „šéfuje“ alfasamec, ktorý bojuje o teritórium a plodí potomstvo. Zaujímavosťou je že v rámci zachovania zdravého genofondu sa z času na čas mladý samček vyberie skúsiť šťastia do inej komunity, kde si ale musí prejsť tvrdou skúškou.

Samci ho totiž okamžite napadnú a takýto boj môže skončiť aj jeho smrťou. Ak ale v boji obstojí, komunita ho príjme a stane sa novým členom rodiny.

Obzvlášť zaujímavé sú matky s mláďatami, ich pozorovanie je často až dojemné.

Mladé makaky sú takisto veľmi vďačnými objektami pre naše fotoaparáty.
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Stačí chvíľka nepozornosti a váš nápoj sa ľahko stane korisťou zvedavého makaka.

Čistenie srsti je veľmi častou a obľúbnou činnosťou makakov

Ďalším druhom opíc, ktoré tu môžeme stretnúť, je Hulman šedý (Semnopithecus priam). Aj keď sú hulmany šedé vzrastom o niečo väčšie ako makaky, sú plachejšie a málokedy sa dostanete do ich bezprostrednej blízkosti. Často sa môže stať, že keď sa priblížite, vyceria na vás zuby, čo v opičej reči znamená výstrahu, lepšie je sa ďalej nepribližovať.

Hulman šedý je o niečo väčší ako makak, no od ľudí si drží skôr odstup.

Posledným druhom opíc žijúcim v tejto ostrovnej krajine je hulman ružovolíci (Semnopithecus vetulus), ktorý je aj najplachejšou opicou Srí Lanky a vidieť ho je tak trochu rarita. Napriek tomu sa nám to na zájazdoch občas podarí a komunita týchto krásnych tvorov nám dovolí si spraviť aj zopár záberov.

Mne sa podarilo nafotiť malú rodinu, ktorá sa hrala na trávniku priamo pred mojou izbou, tak som cez presklené dvere nenápadne cvakal. Ak by som vyšiel von, okamžite by som ich vyplašil. Hulmany žijú v o niečo menších skupinách ako makaky a sú celkovo pokojnejšie.

Tento druh hulmanov je veľmi plachý, vidieť ich len zriedka a väčšinou sa príliš blízko nedostanete.

Vtáctvo na Srí Lanke #

Je to veľmi vďačná téma. Zdokumentovaných tu žije 504 druhov vtákov, z toho 34 endemických. Ako som spomenul v úvode, Srí Lanka je krajina vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, čo poskytuje skvelé podmienky pre život vodného vtáctva. Volavky, kormorány, bociany, rybáriky, žije ich tu naozaj veľké množstvo.

Srí Lanka je krajina vodných plôch, raj pre vodné vtáctvo.
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Vodnému vtáctvu sa na Srí Lanke darí veľmi dobre.

Ak radi fotografujete zvieratá, pri srílanských operencoch si určite prídete na svoje.

Za zmienku stoja určite aj vrany, tie sú tu na ľudí dosť zvyknuté a nie je žiadnou raritou, ak vám pri chvíľke nepozornosti ukradnú jedlo priamo zo stola.

Vrany sú tu častými hosťami, či už chrámov, pláží, alebo v blízkostí reštaurácií, kde čakajú na chvíľu nepozornosti aby vám ukradli jedlo :)

Všadeprítomné vrany striehnu, či sa im niečo ujde z úlovku rybárov:

Vidieť na Srí Lanke páva korunkatého (Pavo cristatus singhalensis) vo voľnej prírode nie je žiadna rarita, stretnete ich tu pomerne často. Najzaujímavejšie sú samčeky ktoré sú nádherne sfarbené. Ak budete mať šťastie, alebo dostatok trpezlivosti, ukážu sa vám v plnej kráse. Šancu však máte iba v období párenia.

Vedeli ste, že pohyb pri rozprestieraní obdivuhodného pávieho chvosta vydáva nízkofrekvenčný infrazvuk, ktorý zlepšuje jeho vizuálne zobrazenie a láka samičky aj na väčšie vzdialenosti? Tento zvuk však ľudia počuť nemôžu. Okrem toho sú pávie perá pokryté maličkými kryštálovými štruktúrami, ktoré odrážajú rôzne vlnové dĺžky a vytvárajú tak nádherné trblietavé efekty, zatiaľ čo žiarivé oká sa nemenia.

Týchto pier, ktoré merajú až 1,5 metra, sa pávy po období párenia zbavujú.

Pávy na Srí Lanke spoznáte hneď v prvé ráno, keď vás svojím charakteristickým škrekotom zobudia.

Samce páva korunkatého sú vďaka krásnemu sfarbeniu veľmi fotogenické.
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Ako som spomínal vyššie, vtákov žije na Srí Lanke viac ako 500 druhov. Ak máte šťastie, môžete spozorovať nádherne sfarbené papagáje, rôzne drobné spevavé vtáky, či majestátne zobákorožce. Tu je ešte niekoľko z tých, ktoré sa mi podarilo odfotografovať:

úžasná rozmanitosť vtáctva Srí Lanky

Národný vták Srí Lanky

Za zmienku v tomto blogu určite stojí aj srílanská Kura divá (Gallus lafayettii) ktorá je národným vtákom Srí Lanky. Mne sa ju, žiaľ, odfotografovať nepodarilo. Napriek tomu, že v národnom parku Yala som sa s ňou stretol. Samce sú nádherne sfarbené, samičky skôr nenápadné. Je to pomerne plachý vták a zazriete ho väčšinou práve vďaka sfarbeniu, no veľmi rýchlo vám zase z dohľadu zmizne. 

Samček Kury divej: Samička: Foto: Steve Garvie/Wikipedia

Psy na Srí Lanke #

Stretnete sa s nimi prakticky všade, sú väčšinou veľmi podobné a mnohé k vám aj prídu, pretože očakávajú nejakú potravu. Miestni ich totiž zvyknú kŕmiť rôznymi zvyškami jedla či ryžou, ktorá slúžila ako obetný dar božstvám. Často však majú rôzne kožné choroby, takže napriek tomu, že nie sú agresívne, odporúčam sa kontaktu s nimi radšej vyhnúť. Určite nechcete stráviť zvyšok dovolenky každodennou návštevou lekára kvôli injekciám proti besnote..

Pre „psíčkarov” býva často na tieto psy bolestivý pohľad, no v ázijských krajinách proste patria ku každodennému životu. Na Srí Lanke prebieha v posledných rokoch sterilizačný program, ktorý má za cieľ obmedziť počet túlavých psov v krajine.

Keďže Srílančania sú vo veľkej väčšine budhisti a veria v karmu a reinkarnáciu, bolo by pre nich nepredstaviteľné tieto psy jednoducho odstrániť. Sterilizácia je náročnejšia a výsledky sa ukážu až za niekoľko rokov, no pre miestnych ľudí je to jediná možná cesta. Sterilizované samičky spoznáte podľa značky na uchu, ktorú si ľudia mnohokrát vysvetľujú ako jazvu po súboji.

Populácia túlavých psov na Srí Lanke klesá, no stále na ne narazíte na každom kroku.

V nasledujúcom videu môžete vidieť niečo, čím si v kontexte s predošlým textom protirečím, ale... Bolo to počas silnej búrky, keď voda zaplavila skrýšu tohto malého šteniatka a vyhnala ho do hustého lejaku. Hoci na Srí Lanke búrky nebývajú studené, keď sa pridá vietor, celkom vás vytrasie. Toto šteňa sa úplne triaslo, premočené až na kožu. Ja som si ho všimol z terasy kde som sa pred búrkou skrýval a keďže som mal so sebou plážovú deku, nevydržal som a malé psíča som do nej zabalil. Okamžite chúďa zaspalo a po chvíli sa prestalo triasť. To, že som mu potom dal aj najesť z mojej večere, vám tu radšej písať nebudem.. Ups.. :)

Šakaly na Srí Lanke #

Okrem túlavých psov tu však žije aj psovitá šelma šakal zlatý (Canis aureus naria), ktorého však bežne nestretnete, žije hlavne v národných parkoch a je dosť plachý. Mne sa ho však zopárkrát vidieť podarilo.

Šakaly si držia odstup len zriedkavo sa k nim dostanete blízko.

Vodné byvoly Srí Lanky #

Ležať vo vode a prežúvať, to je život :) Pre vodné byvoly bežná rutina. Tieto krásne zvieratá majú na Srí Lanke výborné podmienky, podobne ako vodné vtáctvo, užívajú si bohaté vodné plochy tejto krajiny.

Byvoly arni (Bubalus arnee) sú divoko žijúca forma a najčastejšie ich môžete pozorovať v národných parkoch, ale stretnete ich aj vo voľne dostupnej prírode. Zväčša sú plaché, no pri kontakte s nimi treba byť opatrný. Byvoly bubalus (Bubalus bubalis) sú domestikovaná forma byvolov.

Vodný byvol v prostredí ktoré má najradšej - vo vode :)
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Na Srí Lanke majú vodné byvoly doslova raj na zemi. Hojnosť potravy a voda, šťastný život.

Býky a kravy - užitočné a fotogenické #

Na Srí Lanke chovajú iný druh býkov na aké sme zvyknutí u nás. Ich charakteristickou črtou je hrb na chrbte, resp. v kohútiku. Tradičný spôsob dopravy Srílančanov je práve voz ťahaný byvolmi.

My si tento povoz na našich BUBO zájazdoch na Srí Lanku vyskúšame na vlastnej koži. Nemajte obavy, o byvoly je dobre postarané a chodíme s nimi len pár desiatok metrov.

Srílanské býky sú silné a krásne zvieratá. Pred jazdou vždy „dotankujeme“ čerstvej trávy ktorú milujú.

Tradičný spôsob prepravy na Srí Lanke si môžete vyskúšať aj dnes.

Tradičný spôsob prepravy na Srí Lanke si môžete vyskúšať aj dnes.

Byvoly a kravy však Srílančania chovajú hlavne pre mlieko. Z byvolieho mlieka sa tu vyrába tradičný tvaroh (Mee kiri) podávaný po jedle ako dezert. Je jemne kyselkavý, preto sa polieva sladkým sirupom z kvetu kokosovej palmy.

Nie je nič výnimočné vidieť na ulici kravu či byvola, všetky však majú svojho majiteľa. Na severe krajiny, kde žije väčšina Tamilov (etnikum pochádzajúce z Indie, prevažne hinduisti), je často vidieť aj väčšie stáda.

Srílanské veverice #

Veverica rodu Funanbulus, je tu veľmi bežne sa vyskytujúcim zvieratkom. V mnohých prípadoch sa nechá aj nakŕmiť ak máte čo ponúknuť. Ak zaspíte pod palmou na pláži a máte so sebou jedlo, pravdepodobne oň prídete :)

Toto živé a milé stvorenie sa dá chovať aj v zajatí, no voľný pohyb mu určite svedčí najviac. Veverice radi pozorujeme a fotíme aj na Srí Lanke.

Pre takéto fotky musíte konať rýchlo, veverice sú veľmi rýchle.
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

„Budeš si ma iba fotiť alebo máš aj niečo pod zub?“

Veverica označovaná ako obria veverica (alebo ratufa cejlónska) žije na Srí Lanke a v lesoch južnej Indie. Jej populácia klesá, je ohrozeným druhom. Vidieť ju tu však pri troche šťastia môžete, niektoré jedince žijúce v okolí ľudských obydlí si už na človeka zvykli a tiež si od vás vezmú potravu. Svojim výzorom a veľkosťou však budia rešpekt.

Vďaka veľkým očiam pôsobí táto veverica až hrozivým dojmom.

Korytnačky na Srí Lanke #

Pláže Srí Lanky sú miestom, kde kladie vajíčka až päť druhov morských korytnačiek. Existujú tu centrá, kde tieto vajíčka zbierajú, prenesú do bezpečia pred predátormi a vyliahnuté korytnačky púšťajú do oceánu. V takýchto centrách sa môžete dotknúť dvojdňovej korytnačky alebo sa vyobjímať s dospelou :)

V záchranných centrách pre korytnačky sa o týchto fascinujúcich živočíchoch dozviete veľa zaujímavých informácií.

Jašterice, gekóny, krokodíly, varany, hady... #

Jašteríc tu žije viacero druhov, no pri bežných potulkách Srí Lankou stretnete hlavne Agamu druhu Calotes versicolor. Vďaka ostnatému chrbtu pripomína leguána. Je pomerne plachá a prekvapivo rýchla. Dorastá do veľkosti asi 25 cm a vyskytuje sa v rôznych sfarbeniach.

Agama calotes versicolor. Na kôre stromu je dokonale maskovaná, z iného uhla by ste si ju nevšimli.
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Ak si chcete takúto jaštericu odfotiť z blízka, buďte veľmi opatrní, jeden prudší pohyb a je preč.

Gekóny na Srí Lanke s najväčšou pravdepodobnosťou uvidíte tam, kde by ste možno ani nechceli - u vás na izbe. Nepanikárte však, ich prítomnosť je, naopak, vítaná, vám dajú pokoj a zbavia vás nepríjemného hmyzu. Tieto malé stvorenia sú väčšinou poschovávané za nábytkom či závesmi, „ožijú" až v noci.

Sú veľmi plaché, takže sa ich naozaj nemusíte báť. Ich prítomnosť takisto nenaznačuje nič o nekvalite ubytovacích služieb, gekóny totiž podlezú popod dvere aj na miestach, kde by ste to nečakali - aj v tých najluxusnejších hoteloch, ktoré máme v BUBO odskúšané. A verte, že naozaj nemajú dôvod vám v noci behať po tvári.

Na Srí Lanke evidujeme dva druhy krokodílov. Krokodíl bahenný, vzhľadom pripomínajúci krokodíla nílskeho, dorastá do dĺžky 5 metrov a žije prevažne v stojatých, bahenných vodách. Krokodíl morský, alebo cejlónsky, dorastá až do dĺžky 7 metrov, zdokumentované sú aj 10-metrové jedince.

U oboch druhoch sa mladé jedince živia hmyzom, plazmi, žabami či rybami a vtákmi, dospelé jedince však ulovia aj cicavce veľkosti jeleňa. Krokodíl morský predstavuje pre človeka reálnu hrozbu. Jeho mláďatá žijú prevažne v mori v slanej vode, no neskôr sa sťahujú do riek, v sladkej vode sa cítia rovnako dobre.

Pri kúpaní by vás asi tento pohľad nepotešil, no v národnom parku Yala si ho vychutnáte.
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Krokodíly žijú na Srí Lanke len v divočine a je relatívne ťažké sa s nimi stretnúť, pretože sú plaché. My ich môžeme obdivovať v národnom parku Yala, ktorý navštevujeme na našom BUBO zájazde Srí Lanka a Tamilské Tigre.

Pred varanmi majú ľudia rešpekt, sú však pomerne plaché. Na varana natrafíte kdekoľvek, dokonca aj blízko ľudských obydlí. Žijú tu dva druhy varanov, bengálsky (Varanus bengalensis) a veľký (Varanus salvator). Varany bengálske sa dokážu vyšplhať po neuveriteľne strmých stenách či skalách, varany veľké zasa veľmi radi trávia čas vo vode.

Obidva druhy sú dravé, živia sa prevažne hmyzom, žabami, rybami, ale niekedy ulovia aj vtáka, či vyjedia vajíčka z hniezda. Dorastajú do veľkosti bezmála 2 metre, stretnúť sa s dospelým jedincom býva vzrušujúcim zážitkom. Vídavame ich v lesoparkoch, ale napríklad zopár ich žije aj v jazere uprostred Kandy, môžete ich vidieť plávať, alebo lenivo vylihovať pod stromom.

Obyvateľ jazera v Kandy.  Video: Martin Ferenčík - BUBO

Obyvateľ jazera v Kandy. Video: Martin Ferenčík - BUBO

Varany pôsobia komótnym dojmom, no ak sa k nemu chcete priblížiť, prekvapí vás svojim rýchlym útekom. Radi sa tiež vyhrievajú na slnku, mnohokrát si ich vďaka maskovaniu ani nevšimnete.

Varan hľadá korisť v norách iných zvierat. Mláďatá či vajíčka sú cenným úlovkom.

Varan hľadá korisť v norách iných zvierat. Mláďatá či vajíčka sú cenným úlovkom.

Hady sú na Srí Lanke pomerne hojne zastúpené, evidujeme tu 106 rôznych druhov a z toho až 53 je endemických. Pre človeka je smrteľne jedovatých päť druhov tunajších hadov. Nemusíte sa však báť, hady sa rušným miestam vyhýbajú a stretnúť sa s nimi môžete len u "krotiteľa" hadov, ktorý si za podobnú fotku vypýta zopár drobných.

Pre tých, čo majú z hadov naozaj fóbiu, bude asi potešujúca informácia, že výskyt tých jedovatých je hlavne v divočine. Miesta, ktoré v BUBO navštevujeme, sú bezpečné. Nakoniec, na Slovensku je to podobné.

Diviaky na Srí Lanke #

Na Srí Lanke žije aj diviak lesný (indický poddruh Sus scrofa cristatus). Nemajte strach, bežne nie je ľahké ho stretnúť. Tieto fotografie sú takisto z Národného parku Yala. Tieto diviaky sú o niečo menšie ako naše európske. S človekom prichádzajú do styku už od paleolitu a objavujú sa aj v rôznych miestnych legendách a príbehoch.

Ďalší slušný fotoúlovok, čo poviete?
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Diviaky sa spokojne pasú a vy si zafotíte.

Jeleň Axis #

Vidieť ich môžete aj popri ceste, niektorí domorodci ich dokonca chovajú ako domáce zvieratá. Od našich jeleňov sa líšia hlavne parožím a celkovou veľkosťou. Sú o niečo menšie, no parohy majú dlhšie.

Lane s mláďatami tvoria stáda, ktoré môžu mať až sto členov. Niekedy sa k nim pridružia aj mladé samce, ktoré však často žijú v samostatných mládeneckých tlupách. Staré samce sú väčšinou samotári. Samce síce majú dominantné postavenie, ale stádo vždy vedie stará laň. Jeleň Axis je považovaný za najkrajší druh jeleňa.

Leopardy na Srí Lanke #

Leopardy žijú na Srí Lanke iba v Národnom parku Yala.
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Na leoparda musíte mať naozaj šťastie. Žije tu na jedinom mieste, v Národnom parku Yala. Aj keď miestni poznajú ich obľúbené miesta a ich trénované oko ho zbadá oveľa skôr ako vy, zaručiť, že ho uvidíte, vám nikto nedokáže.

Leopardy radi trávia čas v korunách stromov v hĺbke lesa. Naše šance však zvyšuje fakt, že my z BUBO sem chodíme dlhé roky a miestni rangeri nás vítajú so širokými úsmevmi a pokrikmi BUBO! Vedia, že leoparda vidieť naozaj chceme a urobia pre nás maximum. Ako vidíte, podarilo sa.

Leopard je prekvapivo veľká šelma, dorastá do výšky 80 cm v kohútiku a vážiť môže až 90 kg. Jeho jedálniček je pestrý, väčšia korisť mu niekedy vystačí aj na dva týždne. Na strom dokáže vyniesť až trojnásobok vlastnej váhy. Je to najrozšírenejšia veľká mačka, od Kapského Mesta v JAR až po Indonéziu.

Čas vyhradený na photoshooting vypršal a tento krásavec elegantne odkráčal naspäť do džungle.

Toto bol náš súhrn fotografií zvierat a živočíchov, ktoré sa mi podarilo uloviť počas mojich pobytov a, samozrejme, BUBO zájazdov, ktoré som tu sprevádzal. Srí Lanka však ponúka oveľa väčšie možnosti a človek zakaždým zažije niečo nové. Verím, že som vás aspoň trochu navnadil a že sa v budúcnosti na tomto príjemnom zájazde stretneme. 

Martin Ferenčík

Martin Ferenčík

Martin Ferenčík

Martin si zamiloval ázijskú kultúru, mentalitu a hlavne rozmanitú kuchyňu. Vo všeobecnosti sa cíti lepšie v zemepisných šírkach, kde prevláda pekné teplé počasie. Je to človek s pozitívnym prístupom k životu, rád rozdáva dobrú náladu pretože, ako tvrdí, s úsmevom ide všetko ľahšie. Zatiaľ sa mu táto filozofia potvrdila vo všetkých budhistických krajinách, ktoré navštívil. Veľmi rád fotografuje a rovnako rád hrá na gitare. Vyzná sa v kábloch, zvukoch, efektoch a v hudobnej aparatúre všetkého druhu. Preto v BUBO je zodpovedný za projekt tvorby našich podcastov. Pozná sa s mnohými slovenskými a svetovými umelcami, ktorých medzi svojimi cestami do zahraničia sprevádza po Slovensku. Vy ho môžete stretnúť v takmer celej Ázii, no aj na našich Európskych zájazdoch či šoférovačkách po americkom kontinente, ale aj v našom Front Office na Dunajskej ulici v Bratislave.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Zlatá cesta Japonskom

Zo zájazdu:

Martin Ferenčík

Posledná úprava článku | Prečítané: 2364

Mohlo by Vás zaujímať

Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
ROZHOVOR: Požičanie auta na Srí Lanke? Šialené, pravidlá tu prakticky neexistujú Blog

Blog ROZHOVOR: Požičanie auta na Srí Lanke? Šialené, pravidlá tu prakticky neexistujú

Čo všetko sa dá na Srí Lanke zažiť a čím vám tento čarovný kus sveta, prezývaný rajská záhrada, učaruje? Vo veľkom rozhovore odpovedajú na otázky o…

Tamilci a Sinhálci - rozdiely a prečo vypukol konflikt? Blog

Blog Tamilci a Sinhálci - rozdiely a prečo vypukol konflikt?

Pri Tamilcoch a Sinhálcoch obývajúcich Srí Lanku si niektorí ľudia asociujú občiansku vojnu, terorizmus a nebezpečenstvo. Je to však skutočným…

Viktória Kállayová 5 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.