Moderátor Martin o podcastoch Uchom po mape: Začínal som na kolene, dnes máme špičkovú techniku

Moderátor Martin o podcastoch Uchom po mape: Začínal som na kolene, dnes máme špičkovú techniku

Autorom blogu je Viktor Háber

Tento text načítala umelá inteligencia. Cestovateľské príbehy a rady na cesty v podaní živých ľudí nájdete v našom podcaste Uchom po mape.

Podcasty Uchom po mape s BUBO boli v roku 2024 nominované na podcast roka. Medzi poslucháčmi sú čoraz obľúbenejšie pre neuveriteľné cestovateľské zážitky a tipy, o ktoré sa v nich delia nielen naši sprievodcovia. Cesta za veľkým úspechom však nebola jednoduchá a priamočiara. Moderátor, sprievodca a producent podcastov BUBO Martin Ferenčík sprvu začínal ich nahrávanie doslova „na kolene” a nahrával cez mikrofóny určené na spev. V rozhovore prezradil tiež to, koľko trvá výroba jedného podcastu či prečo sú výnimočné vo svete cestovania.

V tomto rozhovore

sa pýta: Viktor Háber

odpovedá: Martin Ferenčík

Všetky diely Uchom po mape s BUBO nájdete v našej podsekcii BUBO podcasty.

Prezraď nám na úvod, ako vlastne vznikla myšlienka BUBO podcastov... #

My v BUBO máme viac ako 30-ročné skúsenosti zo všetkých krajín sveta, každý je deň množstvo našich sprievodcov doslova rozlezených po celej planéte, bolo to teda logickým dôsledkom toho, že máme o čom rozprávať.

Sú tu ľudia, ktorí strávili viac ako 10 rokov v Afrike, máme škandinavistov, arabistov, orientalistov, vyštudovaných archeológov, zoológov, leteckých inžinierov... Skrátka je tu obrovská databáza vedomostí a skúseností, ktoré si, doslova, pýtajú byť zverejnené a sprostredkované poslucháčom.

No a, v neposlednom rade, sú to desiatky, stovky zážitkov, ktoré s našimi klientmi dennodenne zažívame po celom svete.

Ide teda predovšetkým o rozhovory so sprievodcami alebo máš aj iných respondentov? #

Nielen so sprievodcami. Tých máme, samozrejme, najviac, ale na rozhovory chodí aj sám Ľuboš Fellner, zakladateľ a šéf BUBO, ale napríklad aj Jozef Zelizňák, dnes už marketingový riaditeľ BUBO, ktorý má za sebou tiež bohatú kariéru sprievodcu, prípadne Tomáš Hušek, náš letenkový guru a projektový manažér.

Slovo dostanú aj naši skvelí destinační manažéri. U nás má každý člen tímu obrovské cestovateľské skúsenosti, a tým pádom má čo povedať. A taktiež sa snažíme prinášať zaujímavé rozhovory aj s ďalšími osobnosťami, ktoré majú s cestovaním niečo spoločné.

Priblíž nám trochu technické zázemie podcastu Uchom po mape s BUBO. Kde sa epizódy nahrávajú a spracovávajú? #

Náš podcastový projekt je relatívne mladučký a zodpovedný som zaň ja. Keď ma Ľuboš oslovil, či by som do toho nešiel, dohodli sme sa, že na skúšku spravíme zopár epizód vo vlastnej réžii a uvidíme, na čo máme.

Začínal som doslova „na kolene”. Nahrával som cez mikrofóny určené na spev. Do mixpultu, ktorý je určený na ozvučenie, cez softvér Garage Band. Bojoval som so šumom, trápil sa s komplikovaným strihom. Postupne sme kúpili techniku, kvalitné mikrofóny, investovali do profesionálneho softvéru, no a dnes už nahrávame v našom BUBO štúdiu, kde máme špeciálnu akustickú úpravu pre čo najlepší zvuk a špičkovú techniku.

Takže nahrávanie je v réžii BUBO. A čo post-proces? #

Ten mám tiež na starosti ja, ako vlastne celý proces - od nápadu, cez prípravu, nahrávanie, strih, finalizáciu, až po upload na poslucháčske platformy. Rovnako tak otextovanie, prelinkovanie a, v neposlednom rade, aj nahratie na náš web do sekcie podcastov či k samotným zájazdom, ktorých sa podcasty týkajú. 

Celý proces je v mojej réžii a aj keď si naozaj dávam pozor, sem-tam sa aj mne stane preklep alebo nejaká menšia či väčšia chybička, za čo sa, samozrejme, ospravedlňujem. A zároveň ďakujem našim poslucháčom, ktorí nám dávajú vedieť, keď na také niečo narazia a ja to môžem okamžite napraviť.

Dostávaš aj iný feedback či nápady od poslucháčov? #

Máme od našich poslucháčov podnety, no nie je ich toľko, ako by mohlo byť... Preto, ak nám chcete dať tip na tému či krajinu, o ktorej by ste chceli počuť náš podcast,  napíšte nám email na [email protected]. Ale pokojne nás aj skritizujte, my sa chceme stále zlepšovať a konštruktívna kritika nás poháňa vpred.

Koľko času zhruba zaberie tvorba podcastu podľa krokov, ktoré spomínaš, teda od nápadu po upload a preklinovanie na web? #

Keďže celý proces robím sám, záleží to od viacerých faktorov. V prvom rade ide o tému a hosťa, ktorý sa k nej vyjadruje. Keď sa s niektorým z mojich kolegov zarozprávame o krajine, môže to trvať aj viac ako hodinu.

Zo začiatku sme sa báli, či také dlhé rozhovory budú počúvané, veď vieme, aká zrýchlená je dnešná doba. Avšak čísla nám ukazujú, že poslucháčom to nevadí a venujú čas aj dlhším rozprávaniam.

Po nahrávaní nasleduje strih. Tu by som možno vyzdvihol to, že ja sa s mojimi hosťami snažím baviť naozaj uvoľnene, nechcem im vytvárať stres z prostredia a niekedy debatujeme aj „off record”, čo potom, samozrejme, ide von. Strihu sa venujem podľa potreby, približne deň-dva, opäť podľa dĺžky rozhovoru a samozrejme aj kvality rečníka. Keď mám hotový strih, povyberám si zaujímavosti do úvodu.

Väčšinou už mám spravené značky, pretože ma tieto miesta zaujmú už pri strihu, čiže ich len skopírujem a upravím, aby v úvode poslucháča navnadili na rozhovor. No a sme pri exporte, ktorý trvá okolo 15 minút. Zatiaľ si pripravím textové podklady a keď sa epizóda vyexportuje, putuje na naše podcastové platformy.

Ako sa na takýto podcast pripravuješ ty ako moderátor? #

Pokiaľ ide o moju vlastnú prípravu, tiež je to rozdielne. Hlavne to záleží od toho, či som v krajine, o ktorej sa idem rozprávať, už bol, alebo či téma, na ktorú sa zhovárame, je mi blízka. Ja som vďaka BUBO toho prešiel celkom dosť, no ešte je veľmi veľa krajín, ktoré sa objaviť iba chystám a pri takýchto krajinách je moja príprava dôležitá.

Prečítam si vždy základné fakty, preštudujem mapu krajiny, prebehnem reálie, a potom si rád prečítam aj náš itinerár zájazdu, alebo takzvané „landing pages”, teda stránky, kde sa u nás dočítate všetko potrebné pred vycestovaním do ktorejkoľvek krajiny sveta.

Niekedy si rád pozriem aj fotogalériu alebo ďalšie zdroje na internete. Nie som ale ten typ, čo by sa rečníka snažil silou mocou zaskočiť či nachytať, ja sa rád dozviem nové veci a každého hosťa veľmi pozorne počúvam. 

Cestovateľských podcastov nájdeme na Spotify viacero, čím je práve Uchom po mape výnimočné? Ako by si motivoval poslucháčov k vypočutiu podcastu? #

Áno, tých cestovateľských podcastov je viacero a sám si občas niektoré pustím. Najväčší rozdiel asi vnímam v tom, že naši hostia často krajinu sprevádzajú opakovane, niekoľko rokov a veľakrát tu strávili aj veľa osobného času. A tak disponujú exkluzívnymi informáciami ako nik iný. Napríklad Martin Karniš je najväčším odborníkom na Afriku, akého poznám, strávil tu viac ako dekádu a neexistuje otázka, na ktorú by nevedel odpovedať.

Tomáš Hušek je zase vyštudovaný arabista a neskutočne pozná región a pomery, ale takisto vďaka otcovi strávil mnoho rokov v afrických krajinách (do 11 rokov vyrastal v Botswane, pozn. BUBO). Máme škandinavistov či archeológa - tým je Tomáš Kubuš, ktorý je zapáleným cestovateľom už viac ako 25 rokov a absolútnym fanatikom do streetfoodu. Zároveň nikto nevie toľko o Hodvábnej ceste ako on.

Máme kolegov, čo študovali históriu, antické dejiny a podobne. Skrátka, keď si pozvem na podcast hosťa, nie je to niekto, kto sa ocitol v krajine raz, ale odborník, ktorý naozaj pozná pomery, históriu, jedlo, ľudí... Skrátka je v krajine ako doma. 

Predstav nám trochu samotný projekt. Hovoríš, že ide o rozhovory, je to nejaký jednotný formát? #

V prvom rade je dôležité vysvetliť, že v súčasnosti robíme v podstate tri „seriály”, respektíve štyri. Predstavím ich postupne, každý z nich má aj svoj vlastný vizuál.

Náš prvý seriál mapuje všetky krajiny sveta a z každej prináša aktuálne informácie, rady, tipy či triky. Dozviete sa, prečo danú krajinu navštíviť, čo vás v nej čaká v rámci infraštruktúry, ubytovacích služieb, v akom období je ideálne si cestu naplánovať a množstvo ďalších zaujímavostí.

Tento seriál sme pomenovali BUBO Travel Tips a rozoznáte ho už na prvý pohľad podľa zeleného vizuálu. Tieto podcasty sú uverejnené aj pri našich zájazdoch, a tak si v prípade, že vás destinácia zaujíma, nemusíte informácie čítať, ale môžete si ich pohodlne vypočuť vo forme rozhovoru s niektorým z našich skúsených sprievodcov.

Radi čítate? V tom prípade vás pozývame prečítať si prehliadky vyše 300 miest sveta a mnoho cenných rád od skúsených BUBO sprievodcov z krajín celého sveta. Čítajte naše cestovateľské blogy.

Seriál s názvom Travel Talks - ten má zase fialový vizuál - prináša rozhovory s rôznymi hosťami nielen z našich radov, ale aj rôznych osobností a ľudí, ktorí sa cestovaniu venujú. Rozoberáme rôzne témy, prevažne týkajúce sa cestovania, ale takisto sa venujeme svetovej gastronómii či napríklad bezpečnosti.

Nie je nám cudzia žiadna, téma ktorá sa dá spojiť s cestovaním. Náš svet je farebný a rôznorodý a my ho spoznávame aj prostredníctvom našich hostí a ich rozprávania.

Tretím seriálom sa snažíme prinášať novinky zo sveta cestovného ruchu. Otvoril sa nový luxusný hotel? Pribudlo výhodné letecké spojenie? Zrušila nám niektorá krajina vízovú povinnosť? Zúria v niektorom regióne nepokoje?

Naši destinační manažéri si na každý mesiac pripravujú najdôležitejšie novinky, ktoré môžu ovplyvniť naše cesty, alebo je dobré o nich, pri rozhodovaní sa o vašej najbližšej dovolenke, vedieť. Tieto podcasty spoznáte podľa žltého vizuálu a voláme ich Travel News.

Posledným seriálom, ktorý na našom podcastovom kanáli ponúkame, je projekt mapujúci naše BUBO zájazdy. Vyrába ho pre nás Rádio VIVA a moderuje ho náš kamarát Viťo Chrappa. Každý týždeň si zavolá niektorého z našich sprievodcov a vyspovedá ho o niektorej z našich ciest.

Spolu si prejdú trasu, priblížia poslucháčom, ako zájazd vyzerá a aké zážitky na ňom ulovia. Tieto rozhovory sa potom vysielajú v rádiu VIVA ako hodinová relácia popretkávaná pesničkami. Z rádia nám tento rozhovor pošlú, ja ho zostrihám do jedného, približne 30-minútového rozhovoru a zverejním aj na našom kanáli Uchom po mape s BUBO. Tento seriál má názov BUBO Trips.

To je skutočne bohatý výber informácií a rozhovorov. Vydaných dielov postupne pribúda, takže prezraď, na ktorú časť podcastu si výrazne hrdý či rozprávanie o ktorej z krajín ťa dokázalo výnimočne nadchnúť? #

Mám viacero obľúbených epizód, no ak by som mal vybrať také pamätné, veľmi ma bavil rozhovor s našimi sprievodkyňami - tromi kolegyňami, a to Veronikou Hulíkovou, Katkou Líškovou a Dankou Snovákovou o práci pre BUBO.

Tiež veľmi rád spomínam na rozprávanie Martina Šimka a Zuzky Hábekovej o festivale Burning Man, ale napríklad spomínaný Martin Karniš dokáže rozprávať s veľkou emóciou. Keď sme sa bavili o gorilách v Ugande či Rwande, tak sa skoro rozplakal a ja tiež.

Slzy som mal na krajíčku aj v rozhovore s mojím výborným kamarátom Martinom Müllerom, ktorý rozprával o tom, ako za socializmu emigroval s rodinou do Talianska. Toto je silný ľudský príbeh a Martin je veľmi fajn človek, s ním určite ešte niečo nahrám.

Skvelými rozprávačmi sú aj naši Tomášovia - Tomáš Kubuš je veľmi poetický a dokáže vám v mysli vymodelovať krásne obrazy a Tomáš Hušek rozpráva tak pútavo, že mu hltáte každé slovo a je nezastaviteľný chrlič informácií.

A, samozrejme, aj náš šéf Ľuboš má neskutočné skúsenosti a jeho príbehy sú veľmi inšpiratívne. Niekedy mám pocit, že by mu stačilo dať zapnutý mikrofón a ísť domov :))

No a nesmiem zabudnúť ani na našu kolegyňu Katrin Abou Naboutovú, ktorá je napoly Sýrčanka a ktorá takisto rozpráva s obrovskou dávkou emócie a jej príbehy sú aj ľudsky veľmi silné.

Aj vďaka takémuto kvantu skvelých podcastov vieme premostiť k aktuálnej novinke, ktorú sa projektu Uchom po mape s BUBO podarilo dosiahnuť, a to nominácii na Orange podcast roka... #

Úprimne sa teším, že sa náš projekt objavil v nominácii prestížnej ankety Orange Podcast roka. Je veľmi povzbudzujúce pri všetkej tej práci ktorú projektu venujeme, že začne prinášať ovocie. Je to ocenením snahy všetkých našich sprievodcov a hostí, ktorí sa na nahrávania pripravujú a chcú priniesť kvalitné informácie. A, samozrejme, najväčšia vďaka patrí našim poslucháčom.

Kde nájdete podcasty Uchom po mape s BUBO:

Vypočuť si ich môžete aj na našej podstránke BUBO podcasty

Dočkáme sa aj ďalších seriálov do budúcnosti? Máš vo výhľade ešte nejaký cestovateľský projekt, ktorý sa dá pri podcastoch zastrešiť? #

Plánov mám veľmi veľa a určite je na čo sa tešiť, momentálne cítim deficit nových dielov v „seriáli” Travel Tips, teda informáciách o krajinách, ktorým sa chcem venovať intenzívnejšie a priblížiť sa k cieľu mať podcast o každej krajine sveta, no určite chcem robiť viac rozhovorov s cestovateľmi či už z radov známych osobností, ale aj so Slovákmi ktorí vo svete žijú.

Tu by som dal do pozornosti napríklad rozhovor o Madeire s Matejom Juráškom alias Rarachom, ktorý sa sem aj s rodinou presťahoval a s ktorým som nahral veľmi príjemný dialóg. Tento formát rozhovorov určite bude pribúdať a už teraz mám podohadované rôzne nahrávania.

Tiež by som rád poslucháčom prinášal rozhovory na kontroverznejšie témy, napríklad onedlho vyjde veľmi zaujímavý podcast o Islame s veľmi vzácnym hosťom, politológom Jozefom Lenčom, ale detaily si nechám až na samotný podcast. Máte sa však na čo tešiť!

Vyššie si spomínal náročné začiatky, dnes už ale všetko fičí, ako má. Odráža sa kvalitnejšia technika aj na počúvanosti? V akých intenciách rastie obľúbenosť podcastov od ich vzniku po súčasnosť? #

Samozrejme, mojím hlavným kritériom v začiatkoch projektu Uchom po mape s BUBO bola kvalita zvuku. Opäť sa to odvíja aj od osobnej skúsenosti s inými podcastami. Často som nevedel rozprávanie iných dopočúvať len preto, že mi vadil zvuk nahrávky.

Na tomto som intenzívne pracoval a pomohlo mi viacero mojich známych, štúdiových zvukárov. Musím povedať, že sme sa od začiatku neuveriteľne posunuli. Dnes máme kvalitnú techniku a akusticky upravenú miestnosť a verím, že je to počuť aj v samotných nahrávkach. Dôkazom je spätná väzba poslucháčov a aj mojich kolegov. 

Pokiaľ ide o rebríčky, najviac sledujem stránku skpodcasty.sk, kde sa nám darí umiestňovať na popredných priečkach. A tak verím, že všetka moja (naša) snaha má význam. Koniec koncov, v spolupráci s týmto rebríčkom vznikla aj anketa Orange podcast roka, v ktorej sme tento rok nominovaní.

Povedz niečo o samotnej ankete. Ako prebieha hlasovanie, dokedy trvá a kedy budú vyhlásené výsledky? #

Hlasovanie prebieha v dvoch rovinách. Na jednej strane je tu porota zložená z rôznych osobností pôsobiacich v médiách a na tej druhej je hlasovanie verejnosti. Zahlasovať môžete do 16. júna a vyhlásenie výsledkov bude nasledovať o tri dni neskôr.

Čiže hlasovať môžu aj poslucháči? #

Áno, samozrejme. Stačí kliknúť na https://podcastroka.sk/hlasovanie/ a už len zaklikať svoje obľúbené podcasty. Uchom po mape s BUBO je zaradený do kategórie „Ľudia”, ale hlas mu môžete dať aj v kategórii „Miláčik”.

Ak by som touto cestou mohol našich čitateľov, a verím, že aj poslucháčov, vyzvať, aby nás podporili, bol by som veľmi vďačný. Zaberie to skutočne iba chvíľku a dokonca každý hlasujúci má šancu vyhrať jednu z dvoch zaujímavých cien.

3 fotografie

Ako zahlasovať na stránke

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 165

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4546 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3724
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3652

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.