V cene zájazdu sú raňajky podávané najčastejšie bufetovou formou. Obedy ako aj večere počas prehliadok sú individuálne, no váš sprievodca vám rád poradí, kam sa ísť najesť a čo ochutnať, aby ste si krajiny užili aj po gastronomickej stránke.
Základ severských kuchýň tvoria ryby, výnimkou nie je ani dánska kuchyňa, v ktorej sa odrážajú okrem škandinávskych vplyvov aj tie nemecké. V minulosti tvoril základ potravy žitný chlieb, nasolené bravčové mäso a haringy. Zo zeleniny nesmela chýbať na stole kapusta, kel, červená repa, mrkva a strukoviny. Od dávna bolo v Dánsku rozšírené pivovarníctvo, ktorému boli prispôsobené aj kuchárske recepty, ktoré sa doteraz pripravujú. Dáni vedia z piva uvariť aj veľmi chutnú polievku. Okrem rôznej úpravy rýb obľubujú sladké jedlá pripravené z ovocia alebo aspoň v kombinácii s mäsom. Dánsko patrí k tým najväčším producentom bravčového mäsa v Európe. V rámci streetfoodu by ste rozhodne nemali vynechať skvelé dánske hotdogy, ktoré sa pripravujú s párkom z rôzneho mäsa a podávané sú v sladkom pečive so všemožnými prílohami.
Vo Švédsku jednoznačne vedie sleď, ktorý sa jedáva buď údený alebo nakladaný v rôznych marinádach alebo zmesiach korenia. Typický je aj sleď naložený v slanom náleve, ktorý sa potom smaží. „Sleď z Baltského mora sa nazýva strömming a sleď z Atlantiku sa volá sill. Nakladané slede určite ochutnáte na raňajkách, kde ich nájdete naložené v rôznych nálevoch v rámci raňajkového bufetu. K najpoužívanejším kuchynským ingredienciám patrí cibuľa, vajcia, zemiaky, jogurt, smotana, pažítka, petržlen a obľúbený kôpor. Kôpor ponúkajú aj v kvetinárstvach ako kytičku na prevoňanie bytu. Veľmi vyhľadávané sú jedlá z jemne mletého mäsa so smotanovou omáčkou, plnené omelety a rôzne úpravy zemiakov. Z ďalších švédskych známych jedál možno spomenúť farfiol, ide o jahňacie mäso, ktoré je najskôr nasolené a potom vyúdené, či mäsové guľky zo sobieho mäsa s omáčkou z laponského lesného ovocia alebo už nám známy gravad lax, čo je marinovaný losos.
Fínska kuchyňa nepatrí v našich končinách medzi najznámejšie, no nie je to tým, že by bola nezaujímavá. Kuchyňu ovplyvňovali veľké, okolité národy akými sú Švédsko a Rusko. Dominantou medzi jedlami majú ryby na mnohé spôsoby. Či už ide o sladkovodné alebo morské ryby, môžete ich ochutnať údené, grilované, nájdete ich ako súčasť jedla, alebo zapečené v tradičnom chlebe menom Kalakukko. Skvelým typickým jedlom sú aj haringy s mladými zemiakmi. Súčasťou fínskej kuchyne je aj veľké množstvo zeleniny, zemiaky a chlieb. Najčastejšie sa tu jedáva čierny, ražný chlieb a doslova ho nájdete ako prílohu ku „každému“ jedlu. Ochutnať môžete aj rôzne jedlá z mäsa, no medzi nimi sa za najzaujímavejšie považuje sobie mäso, ktoré je obľúbené najmä na severe krajiny. Skúste Poronkäristys so zemiakovou kašou. Určite však ochutnajte tradičné koláčiky z Karélie menom Karjalanpiirakka, ktoré zaujmú zmesou zemiakov, ryže a mrkvy. Vo Fínsku sa vypije veľa alkoholu a kto by nepoznal slávnu fínsku vodku, však? Skúste však aj jej sladšiu a jemnejšiu verziu s názvom Koskenkorva alebo silný Akvavit zo zemiakov s bylinkami, ktorý je známy už od 16.storočia.
Estónska kuchyňa je podobne ako fínska pre nás veľkou neznámou, ale stačí povedať, že ju ovplyvnila nemecká kuchyňa a človek už dopredu vie, že tu mu rozhodne bude chutiť. Pre Estónsku kuchyňu sú typickými surovinami zemiaky, bravčové mäso, čierny chlieb a mliečne výrobky, ale aj ryby. Národným jedlom sú klobásky Verivorst, ktoré obsahujú nielen mäso, cibuľku, koreniny či majoránku, ale aj krv. Celkovo klobásy rôznych druhov, grilované klobásky sú v krajine pomerne obľúbené. Obľúbenými sú aj Pirukas, pirôžky plnené kapustou, mäsom alebo zemiakmi, kde cítiť výraznú ruskú stopu. Často nájdete v ponuke aj jedlá z rýb akými sú šproty alebo haringy, najlepšou voľbou je obložený chlebík Kiluvoileib. Estónsko vyniká medzi ostatnými krajinami aj svojou zaujímavou vanilkovou vodkou, ktorú vám rozhodne odporúčame vyskúšať! Skúste aj obľúbený likér Vana Tallinn s chuťou citrusov, škorice alebo vanilky. Ak radi ochutnávate lokálne pivá, Estónsko vám ponúkne svoje pivo Saku.
Kuchyňa pobaltského Lotyšska je založená na trojboji v podobe zemiakov, kapusty a bravčového mäsa. Určite ochutnajte Karbonade, ktorý vyzerá ako náš bravčový rezeň a rovnako dobre aj chutí. Podáva sa s hríbmi a zemiakmi s kôprom. Medzi obľúbené lokálne jedlá patria aj Pelmeni plnené mletým mäsom, či už v polievke alebo ako hlavné jedlo priamo na tanieri. Výbornou voľbou sú aj údené ryby rôznych druhov, ktoré sa dopĺňajú buď s ražným, čiernym chlebom alebo si ich dáte ako hlavné jedlo s prílohou. Pochutnáte si tu aj na šašlíkoch, kúskoch mäsa napichnutých na ihle a grilovaných na drevenom uhlí. Lokálnou špecialitou je dusená kapusta alebo strukoviny so slaninkou. Národným nápojom Lotyšska je Black Balsam, teda Čierny balzam, alkoholický nápoj, ktorý má okolo 45 %, má ťažkú, horkú chuť a je nasiaknutý bylinkami. Ak nepijete alkohol, skúste lotyšské, bylinkové čaje na ktoré sú domáci hrdí.
Hovorí sa, že láska ku krajine ide cez žalúdok. Radi Vám sprostredkujeme tie najlepšie a overené reštaurácie.
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Kodani:
DØP (Kodaň) - stánok s organickými hotdogmi. Pozor, naozaj to nie sú len také hocijaké hotdogy! Klasický Pølse tvorí typická červená, ľahko korenená klobása z bravčového mäsa v pečive. Cítite v nej muškátový oriešok? Správne. Okrem tejto špeciality máte na výber z celého radu ďalších, aj vegetariánskych a vegánskych klobás s pečivovými a oblohovými variáciami od výmyslu sveta. Určite vyskúšajte! Cena sa pohybuje okolo šesť eur.
RizRaz (Kodaň) – v Kodani nájdete dve RizRaz reštaurácie, ktoré ponúkajú výborný vegetariánsky bufet zložený z falafelu, hummusu, cestovín a šalátov. Na výber máte aj jedlá z kvalitného mäsa. Túto reštauráciu uprednostňujeme na obed.
Det Lile Apothek (Kodaň) – najstaršia reštaurácia v Kodani, ktorú nájdete na mieste historickej lekárne a ktorú rád navštevoval aj samotný Hans Christian Andersen. Ak hľadáte tradičnú dánsku kuchyňu, tak ste tu na správnom mieste. Ochutnajte výbornú pečenú kačku alebo bravčové so zemiakmi a nakladanou kapustou.
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Štokholme:
Den Gyldene Freden (Štokholm) - si vyslúžila zápis v Guinessovej knihe ako najstaršia reštaurácia na svete, keďže od roku 1722 prakticky nezmenila svoj vzhľad. V priestoroch príjemnej starobylej taverny si tu môžete pochutnať na morských dobrotách a k nim si dať pohár dobrého vína.
Pre milovníkov sladkého BUBO odporúča najstaršiu cukráreň v meste, kde si môžete s domácimi vychutnať „fiku“, teda vo Švédsku tradičnú kávičkovú pauzu s niečím sladkým, keď sa trochu zastavíte uprostred dňa, porozprávate s kolegami, priateľmi, blízkymi.
Reštaurácia Aifurs (Štokholm) - Za zmienku stojí tiež dobová vikingská reštaurácia Aifurs vynikajúcou medovinou a obsluhou v dobových kostýmoch. Reštauračných možností je v centre mesta neobmedzene. Pochutnajte si na morských plodoch, známych mäsových guľkách, alebo vyskúšate miestnu špecialitu – fermentovaného sleďa s prenikavým zápachom, zvanom „surströmming“?
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Helsinkách:
Ravintola Kuu (Helsinki) – Toolonkatu 27, Helsinki 00260, Finland – Nájsť skvelú reštauráciu v gastronomickej krajine akou je Fínsko nie je žiadne problém a aj Helsinki ponúkajú niekoľko možností na fine dining. Ak chcete mať istotu, že si vyberiete dobre, sadnite si sem do Ravintola Kuu a nechajte sa zhýčkať európskou alebo škandinávskou kuchyňou. Jedlo tu patrí k najlepším v Helsinkách. Ochutnajte tu lahodné kúsky soba v omáčke, ku ktorému vám poradia víno. Na výber máte aj jedlá z rýb od dokonalého lososa cez zubáča či iné ryby s lahodnými prílohami. Dezerty s lesnými plodmi sú len čerešničkou na torte. Za večeru tu zaplatíte 40-80 euro.
Shelter (Helsinki) – Kanavaranta 7, Helsinki 00160, Finland – Hipsterský, škandinávsky podnik Shelter patrí v Helsinkách medzi známe adresy, kde máte záruku skvelého servisu, atmosféry a jedla. Jedlá v sebe majú náboj a explóziu chutí pocítite na vlastných chuťových bunkách. Medzi najlepšie voľby patria čerstvé ryby od grilovaných po údené s omáčkou a prílohou zo zeleniny. Aj mäsožravci si tu prídu na svoje pri širokom výbere fantastických mäsových jedál. Ku všetkému podávajú aj čerstvo upečený chlieb a doprajte si aj pivo či drink.
Tržničné námestie (Helsinky) - Na obed by ste jednoznačne by ste mali ochutnať rôzne drobné jedlá, ktoré nájdete v stánkoch na Tržničnom námestí v prístave mesta. Výborná rybacia polievka Vás príjemne prekvapí a zasýti alebo uprednostníte sobí burger, či výborné grilované ryby?
Reštaurácia Olo (Helsinky) - Ak si potrpíte na gastrozážitky, odporúčame reštauráciu Olo. Táto vynikajúca reštaurácia, ktorú založili Pekka Terävä, Petri Lukkarinen a Timo Sailama v roku 2006, sa nachádza sa na Pohjoisesplanadi 5 v centre Helsínk. V roku 2011 získala Michelinovskú hviezdu. V roku 2009 ju Fínska gastronomická spoločnosť vybrala ako reštauráciu roka.
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Tallinne:
Olde Hansa (Tallinn) – Vana turg 1, Tallinn 10140, Estonia – Hoci je Olde Hansa obľúbenou reštauráciou medzi turistami, aj tak stojí za to, aby ste sa v nej zastavili a najedli. Má fantastickú atmosféru stredovekého podniku s masívnymi stolmi, výzdobou, kostýmami aj stredovekou hudbou. Nájdete tu jedlá estónskej kuchyne aj tradičnej kuchyne s nádychom stredoveku. Čo by ste povedali na lososa so šošovicou alebo pivo s medom a bylinkami?
Restaurant O (Tallinn) – Mere Puiestee 6e, Tallinn 10111, Estonia – Podnik s ľahko zapamätateľným názvom „O“ patrí medzi najlepšie v Tallinne a ak je vašou voľbou fine dining, rovno sa vyberte sem. Lokálne suroviny, absolútna čerstvosť a láska ku gastronómii je to, čo tu budete cítiť v každej porcii. Jedlo je tu umením a tak sa potešia nielen chuťové bunky, ale aj vaše oči. Skúste ako predjedlo perfektne pripravené hrebenatky, ako hlavné jedlo ryby alebo divinu. Počuli ste už o zmrzline z piva? Tu ju nájdete. Obľúbenými v podniku sú ochutnávkové menu, kde vám naservírujú niekoľko zaujímavých chodov.
Chocolats de Pierre (Tallinn) – 6 Vene, Kesklinna linnaosa Tallinn, Harju maakond, 10123, Estonia – Ak hľadáte zaujímavú kaviarničku, kde si posedíte len na káve, čaji alebo na dezerte, tak sa pozrite sem. Podľa mnohých je najzaujímavejšou v celom Tallinne pretože má svoj vlastný dvor a dýcha atmosférou parížskych kaviarničiek. Ochutnajte tu aj horúcu čokoládu!
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Rige:
Lido Alus Seta (Riga) – Tirgonu iela 6, Riga 1050, Latvia – Obľúbený podnik v starom meste sa dá preložiť ako Pivná záhrada. Nebojte sa nemajú tu len pivo, ale Alus Seta ponúka veľmi zaujímavé a chutné jedlo. Nájdete tu európsku, ale aj lotyšskú kuchyňu. Sami si naberiete na čo máte chuť a nájdete tu všetko od rýb až cez mäsové jedlá či polievky a šaláty. Ak sa chcete rýchlo a kvalitne najesť, tak toto miesto je skvelou voľbou. Napokon si tu môžete posedieť na dezerte alebo aj na spomínanom pive.
Milda (Riga) – Kungu iela 8, Riga 1050, Latvia – Reštaurácia Milda s moderným konceptom a tradičnou kuchyňou je skvelou fúziou, ktorú dokáže Riga vyčarovať. Patrí medzi najzaujímavejšie podniky hlavného mesta a ochutnať tu môžete európske, ruské aj lotyšské jedlá. Obľúbenými sú husté, hríbové polievky s bylinkami servírované v chlebe. Ako predjedlo si dajte národné strukoviny podobné šošovici so slaninkou a za hlavné jedlo si vyberte buď kúsky hovädziny, lokálne klobásky so zemiakovou kašou alebo lososa na zelenine.
Keď sme pri dobrom jedle, na to v Rige určite nezanevrite a ochutnajte tu niečo. My v BUBO už tradične odporúčame zájsť na malé, ale chutné pirôžky do reštaurácie XL Pelmeni. Na výber je tu viacero mäsových aj vegetariánskych možností. Pirôžky si môžete namiešať podľa vlastnej chuti, pridať rôzne dresingy a vychutnávať Rigu aj takto...
Aj najväčší gurmáni budú nadšení, pretože tento zájazd je rozhodne gastronomickým zážitkom. Máme vybrané veľmi kvalitné reštaurácie, ale aj overené lokálne podniky.