Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta

Prehliadka

Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta

Vitajte v Dánsku, vitajte v Kodani. Najpohodovejšom a najkozmopolitnejšom meste v Škandinávii. Vedeli ste, že Dáni sú podľa prieskumov jedným z najspokojnejších národov na svete? Zdravá ekonomika, nízka nezamestnanosť, fungujúca verejná doprava, nízka kriminalita – toho všetkého je Kodaň živým príkladom. A pravidelne sa umiestňuje na prvom mieste v hlasovaniach o najšťastnejšie hlavné mesto sveta. Kodaň je taká akurát – ani veľká, ani malá (pol milióna obyvateľov), ozdobné historické budovy striedajú línie modernej architektúry a všetko to do seba tak akosi krásne pasuje. Plejáda michelinských reštaurácií aj sympatické bistrá, kde je kvalita a estetika jedla základom. Poďte si Kodaň vychutnať s BUBO!

Kodaň je mesto bicyklov. Voda je tu najvýraznejším živlom, ktorý dotvára charakter mesta. Video: visitcopenhagen

Kodaň je mesto bicyklov. Voda je tu najvýraznejším živlom, ktorý dotvára charakter mesta. Video: visitcopenhagen

Začíname príletom na kodanské letisko Kastrup o 9.00 h ráno. Vstávanie bolo skoré, počas krátkeho letu sme si však predsa len trochu oddýchli a púšťame sa do nášho objavovania Kodane štýlom BUBO. Uvidíme a zažijeme veľa, na čo budeme večer v posteli príjemne vysilení spomínať. Náš súkromný BUBO autobus, ktorý máme k dispozícii počas celého zájazdu, nás z letiska zavezie k prvému bodu, kde štartujeme našu prehliadku (cesta cca 30 minút). Vezmeme si mapy, vodu a niečo na seba - v Kodani musíme byť na dážď pripravení vždy.

2 minúty o Kodani

Dve minúty dôvodov pre návštevu hlavného mesta Dánska.

Do prístavu za rozprávkou #

Stojíme v kodanskom prístave, pri najznámejšom symbole mesta - Malej morskej panne (10.30 h). Pre mnohých, ktorí ju vidia po prvý raz, je socha prekvapením. Naozaj ide o MALÚ morskú pannu, 106-ročná soška je vysoká jeden a štvrť metra a je inšpirovaná rozprávkou jedného z najznámejších a najväčších Dánov - rozprávkara Hansa Christiana Andersena.

Predstavenie Malá morská panna navštívil roku 1909 v Kráľovskom divadle dánsky filantrop a zakladateľ pivovaru Carlsberg Carl Jacobsen. Baletka Ellen Price ho v ňom fascinovala natoľko, že sa rozhodol nechať jej pôvab zvečniť ako sochu. Najal si sochára Edvarda Eriksena a poveril ho touto úlohou, pričom ten ako model použil svoju ženu Eline, pretože baletka odmietala pózovať nahá...

Hoci Malá morská panna láka turistov z celého sveta, mieria k nej, bohužiaľ, aj vandali, bola už viackrát počmáraná fixkami, farbami a v nedávnej minulosti jej, chúďatku, odrezali hlavu. V lete 2017 ju dokonca ekologickí aktivisti natreli načerveno na protest proti lovu delfínov a veľrýb na Faerských ostrovoch. Dáni sa, ako väčšina Škandinávcov, neboja vyjadriť svoj názor, často aj nekonvenčným spôsobom...

Najznámejší symbol hlavného mesta Dánskej monarchie.
Foto: archív BUBO

Keď sa dostatočne vynadívame na jej krásu, otočíme sa Malej morskej panne chrbtom a smerujeme doprava k zákrute, kde nás vysadil autobus. Kráčame rovno (cca dva minúty), kým po ľavej strane cez cestu neuvidíme mostík cez vodu. To už sme v priestoroch mestskej citadely, tzv. Kastellet. Zídeme dole schodíkmi a zastaneme pred bránou, kde si vysvetlíme, prečo tu kasárne stoja (boli postavené v r. 1624 na obranu mesta, poslúžili počas britského bombardovania Kodane v r. 1807, ktoré bolo súčasťou napoleonských vojen), a že sa prakticky dodnes používajú ako baráky a vojenské kancelárie.

Je preto dosť veľká pravdepodobnosť, že tu vojakov niekde aj zazrieme. Okrem nich sa to tu však hmýri aj bežcami a piknikujúcimi domácimi, ktorí si v parku užívajú typickú kodanskú pohodu. Na mape, ktorú sme si vzali z letiskovej haly pri batožinovom páse, si ukážeme zaujímavý hviezdicovitý tvar kasární aj najbližšiu trasu prehliadky. Kasárne sú tiché, takže nás tu pri výklade nič neruší.

Dánska vlajka je najstaršie fungujúca vlajka na svete.

Hneď po vstupe sa po ľavej ruke nachádza minimalistický pamätník s menami padlých vojakov s večným ohňom. Kráčame pomedzi pitoreskné červené domčeky. Na otvorenom nádvorí pri vlajke Dannebrog si povieme o tom, ako Dáni svoju vlajku získali a aj to, že je najstaršou konštantne fungujúcou vlajkou na svete. Po pravej strane vidíme v pozadí vrtuľu mlyna, kadiaľ sa môžeme prejsť.

Kresťanskí mučeníci aj pohanské bohyne #

Vrátime sa späť na nádvorie a pokračujeme rovno a von. Popri soche partizánskeho vojaka, zabočíme doľava a smerujeme ku vežiam krásneho anglikánskeho Kostola svätého Albana. Ten bol medzi rokmi 1885 až 1887 postavený pre stále rastúci počet anglikánskych veriacich v meste. Tradičný kostol v neogotickom slohu má aj svoj príbeh. Podľa legendy bol Alban rímskym vojakom, ktorý v čase prenasledovania kresťanov, hoci bol sám pohan, ukryl vo svojom dome kňaza. Čas, ktorý s ním strávil, ho hlboko ovplyvnil a Alban sa obrátil na vieru.

Keď vojaci prišli kňaza zatknúť, vzal si Alban jeho šaty a nechal sa odviesť namiesto neho. Na zámenu sa prišlo a Alban sa mohol zachrániť obetovaním pohanským bohom, čo však už ako správny veriaci kresťan odmietol. Cestou na popravisko sa vojak, ktorý ho viedol, obrátil na vieru, a bol sťatý tiež.

Než sa na sever Európy rozšírilo kresťanstvo, verilo obyvateľstvo vo vlastných bohov a bytosti. Studnica severskej mytológie je takmer bezodná a zanechala v meste svoje stopy. Nádherným dielom len niekoľko metrov od kostola je Gefionina fontána, údajne tá najkrajšia v celom meste, s bohyňou Gefionou a štvorzáprahom býkov.

Podľa legendy vraj tejto bohyni švédsky kráľ prisľúbil toľko zeme, koľko si dokáže behom jedinej noci vyorať. Bohyňa preto premenila svojich štyroch synov na býkov a zo Švédska s ich pomocou vytrhla kus zeme, ktorý potom vytvoril dánsky ostrov Sjaelland. Dieru vo Švédsku, ktorá tak vznikla, zaplnilo najväčšie švédske jazero Vänern. Nič, na čo sa pozriete, tu skrátka nie je len tak!

Od fontány pokračujeme po príjemnej promenáde Langelinie, po pravej strane máme sídlo dánskej prepravnej spoločnosti MAERSK, až sa po pätnástich minútach ocitáme na zaujímavej križovatke. Dívame sa na kodanskú operu pred sebou, za chrbtom máme Amalienborg - dánsky kráľovský rezidenčný palác.

Moderná budova opery, postavená za zhruba pol milióna amerických dolárov, je darom mestu od spomínanej prepravnej spoločnosti Maersk. Opera žije na 41 000 štvorcových metroch a štrnástich poschodiach, pričom hlavná sála pojme až tisícštyristo divákov. Architekt Henning Larsen vytvoril vskutku impozantné dielo.

Impozantná kodanská opera
Foto: Jozef Zelizňák — BUBO

Dáni sa v prieskumoch pravidelne zaraďujú medzi najšťastnejšie národy sveta.

Otočíme sa o 180 stupňov a popri výdatne chlórovanej fontáne kráčame ku Amalienborgu. Po pravej strane od fontány sa cez miniparčík dostaneme na parkovisko so suvenírovým obchodíkom a WC. Možnosť zastaviť sa v ňom bude o chvíľu, no v prípade núdze dobre vedieť.

Najstaršia kráľovská dynastia v Európe #

Amalienborg tvoria štyri rokokové paláce postavené po roku 1750. Pôvodne mala kráľovská rodina obývať len niekoľko miestností, no keď v roku 1794 vzplanul požiar v ich dovtedajšom sídle Christiansborg, plány sa zmenili a celý kráľovský dvor sa presťahoval práve sem. Prichádzame presne na poludnie, aby sme zažili výmenu kráľovských stráží s typickými vysokými čiapkami, zvanými ´medvede´. Vedeli ste, že dánska panovnícka dynastia je najstaršou v Európe? Jej korene siahajú vyše 1000 rokov do minulosti, až k vikingským kráľom z 10. storočia.

Dánska kráľovná Margaréta, alebo Margrethe Alexandrine Thórhildur Ingrid, je panovníčkou Dánskeho kráľovstva od 14. januára 1972. Zasadnúť na trón mohla vďaka novelizácii ústavy v roku 1953, keďže dovtedy mohli byť panovníkmi len muži. Kráľovná je u svojho ľudu extrémne populárna.

Dáni ju poznajú aj ako umelkyňu, ilustrátorku knihy Pán prsteňov od J.R.R. Tolkiena, ako aj mnohých rozprávok od Hansa Christiana Andersena či prekladateľku francúzskej feministky Simone de Beauvoirovej. Sympatická žena. A takisto tuhá fajčiarka.

Gráciu námestia dopĺňa aj dominantný evanjelický Mramorový kostol - Frederikskirken s rozpätím kupoly až tridsať jeden metrov, čím je najväčšou kostolnou vežou celej Škandinávie. Dáme si rozchod na pekné fotky a pár minút výmeny stráže a opäť sa stretávame o 12:10 pri jazdeckej soche kráľa Frederika.

Z parkoviska pri suvenírovom obchodíku na Amaliengade nás náš autobus vezme k zámku Rosenberg s priľahlými kráľovskými záhradami. Postavený bol v roku 1606 v štýle holandskej renesancie asi najvýznamnejším dánskym kráľom Kristiánom IV., ktorý tu aj zomrel. Dnes slúži ako múzeum korunovačných klenotov a kráľovská pokladnica.

Panoráma mesta z Okrúhlej veže #

Keď sa pokocháme všetkou tou krásou, otočíme sa Rosenborgu chrbtom a smerujeme doprava - k najbližšiemu východu. Prejdeme cez cestu a kráčame rovno popri supermarkete Netto a kostole Svätej Trojice a k Okrúhlej veži alebo Runde taarn.

Táto 34 metrov vysoká stavba je najstarším fungujúcim observatóriom v Európe (r. 1600), ukrýva vo svojich útrobách aj pracovňu slávneho dánskeho hvezdára Tycha de Brahe. Na vežu so širokým točitým výstupom bez schodov sa nechal vozom vyviezť aj samotný ruský cár Peter Veľký. Vy to môžete spraviť po vlastných a vychutnať si zhora 360-stupňovú panorámu mesta.

V nízkej panoráme mesta pekne vyniknú najvežatejšie budovy kostolov a palácov
Foto: archív BUBO

Na tomto mieste si dáme do 14.45 h rozchod (je to ľahký orientačný bod, navyše, ak by pršalo, dá sa počkať v suchu pod arkiermi presne oproti veži). Na obed BUBO odporúča tradičnú dánsku reštauráciu Det Lille Apotek - najstaršiu reštauráciu v Kodani, kde jedával aj samotný Hans Christian Andersen (Store Kannikestræde 15).

S BUBO sa zvykneme zastaviť v reštaurácii, kde jedával aj Andersen.

Ak však chcete len zahnať vlčí hlad, môžete tak urobiť na Dána – hotdogom, obľúbeným fast foodom domácich. Ak sa pozeráte na vstup do Okrúhlej veže, po pravej strane pri buste Tycha de Brahe uvidíte DØP - stánok s organickými hotdogmi. Pozor, naozaj to nie sú len také hocijaké hotdogy! Klasický Pølse tvorí typická červená, ľahko korenená klobása z bravčového mäsa v pečive. Cítite v nej muškátový oriešok? Správne.

Okrem tejto šepciality máte na výber z celého radu ďalších, aj vegetariánskych a vegánskych klobás s pečivovými a oblohovými variáciami od výmyslu sveta. Určite vyskúšajte! Cena sa pohybuje okolo šesť eur. V stánku môžete platiť aj kartou. Tento streetfoodový hotdog stánok je, jednoznačne, náš najobľúbenejší v celom meste! A to ich nie je málo...

Po obede sa môžete poprechádzať buď po ulici Købmagergade, alebo opačným smerom na námestíčko Kulturtorvet, či nakúpiť suveníry.

Autobus nás vyzdvihuje na konci Købmagergade, je čas ísť sa ubytovať. Z hotelov môžeme odporučiť napríklad 25hours Hotel Indre By, Hotel Sanders alebo 71 Nyhavn Hotel, kedysi sklad a dnes štýlovú možnosť ubytovania priamo vo farebnom Nyhavne.

Trochu si oddýchneme a zamierime na zvyšok pešej prehliadky mestom. Ku všetkým najkrajším miestam sa z hotela totiž vieme dostať po vlastných. Okrem toho – Kodaň je snáď najrozkopanejším mestom v Európe. Večne sa tu niečo prerába, renovuje, opravuje a jazda autobusom či autom podľa toho aj môže vyzerať. No na druhej strane - vďaka tej usilovnej rekonštrukcii, Kodaň jednoznačne starne do krásy. Od roku 1994, kedy sme boli s BUBO v Škandinávii prvýkrát, to môžeme len potvrdiť.

Peši po stopách veľkého Andersena #

Našu pešiu prechádzku Kodane začíname na najdôležitejšej dopravnej tepne mesta – Bulvári Hansa Christiana Andersena. Slávny Dán pochádzal z chudobnej vidieckej rodiny, pričom do sveta rozprávok nazrel vďaka svojmu otcovi, ktorý mu ich rozprával. Jeho matka sa profesijne venovala praniu a, na nešťastie rodiny, prepadla alkoholu. A tak si Hans Christian ulietal z neľahkej reality do sveta fantázie.

Keď bol starší, odišiel z Odensee do Kodane, kde sa mu po počiatočných neúspechoch podarilo získať priazeň mecenášov a tvoriť. Ľudové aj autorské rozprávky ho postupne preslávili po celom svete a Dáni sú naňho patrične hrdí. Odfotiť sa s jeho zvečnenou podobizňou môžete na radničnom námestí Rådhuspladsen. (fotopauza 5-10 minút)

Od Rådhuspladsen sa prejdeme popri druhom najstaršom zábavnom parku na svete - Tivoli. Ak vás parky bavia, zostaňte. Jeho atmosféra so žiariacimi svetielkami, kolotočmi, jazierkami, koncertnou sieňou, či divadlom vás dostane. Po vstupe si zaplatíte každú atrakciu, ktorú chcete navštíviť, samostatne. (Základný vstup 16 eur, ´all inclusive´ balíček s obedom 72 eur). Vstupy do parku sú z bulváru i zboku. Každú sobotu sa obloha nad Tivoli rozžiari veselým ohňostrojom.

Pred bránami Tivoli. Vráťte sa na chvíľu do detstva
Foto: Zuzana Hábeková — BUBO

Kodanský Tivoli je druhý najstarší zábavný park na svete.

Kde býva dánska moc #

Po návrate do detských liet na kolotočoch kráčame popri Tivoli ku Glyptotéke (200 metrov rovno), od nej zabočíme doľava a pokračujeme popri Národnom múzeu. Blížime sa k ostrovu Slotsholmen, kde je naším cieľom Christiansborg – bývalý kráľovský palác a do roku 1794 aj kráľovská rezidencia. Dnes je miesto zaujímavé nielen z historického, ale aj politického hľadiska. Je totiž sídlom dánskeho parlamentu - Folketingu, ako aj najvyššieho súdu a úradu vlády. Na jedinom mieste združuje všetky tri zložky štátnej moci. Do areálu vchádzame zozadu cez kráľovskú jazdiareň.

Palác Christiansborg na mieste, kde vznikla Kodaň. Dnes tu sídla všetky tri zložky štátnej moci. video: visitcopenhagen

Palác Christiansborg na mieste, kde vznikla Kodaň. Dnes tu sídla všetky tri zložky štátnej moci. video: visitcopenhagen

A prečo tu dnes kráľovská rodina nebýva? Po požiari v roku 1974 sa presunula do Amalienborgu, ktorý sme navštívili ráno, a v ktorom sa všetci dánski králi okrem Frederika VII. rozhodli zostať. Urobili dobre. V roku 1884 totiž Christianborg opäť vyhorel. Súčasná podoba impozantnej stavby tak vďaka mnohým prestavbám a rekonštrukciám kombinuje viacero architektonických štýlov.

Keď Christianborgom prejdeme, po pravej ruke stojí krásna budova burzy, postavená pre kráľa Kristiána IV. A keďže preňho nebola dostatočne pompézna, nechal si k nej postaviť aj 54 metrov vysokú vežu, ktorá vznikla zapletením chvostov štyroch drakov. 

Tu už na druhej strane cesty stojí Holmens Kirke - evanjelický kostol, ktorý bol najprv postavený ako dielňa na výrobu kotiev a neskôr premenený na námorný kostol. Dnes je známy tým, že v roku 1967 hostil svadbu Margaréty II. Dánskej, súčasnej kráľovnej Dánska s princom Henrikom.

Od kostola zamierime doľava popri jednom z mnohých vodných kanálov. Dostávame sa na námestie Amagertorv so známou Bociaňou fontánou. Ak sa do Škandinávie vyberiete začiatkom leta, možno budete mať šťastie a zažijete tu maturantské oslavy Studenten. Prezradí ich hudba z reprákov, oduševnený krik stoviek dánskych študentov a farebné vozy – studenterkørsel, oblepené sloganmi, názvami tried a vtipnými heslami.

Študenti vyobliekaní v bielom majú na hlavách biele čiapky – studenterhuer a nebojácne skáču do známej Bocianej fontány na Amagertorv. Schladia nás pár vodnými šplechmi, ponúknu poloteplým Carlsbergom a ďalej oslavujú ukončenie stredoškolskej mladosti. Podľa povery im pre šťastie zahryzneme do šiltu čiapky, kde majú na zadnej strane vlastné iniciály. Takto vyzerajú študentské oslavy v praxi.

Takto oslavujú kodanskí maturanti. Video: Zuzana Hábeková – BUBO

Takto oslavujú kodanskí maturanti. Video: Zuzana Hábeková – BUBO

Na vysokej nohe na Strøgete #

Pri TGI Friday’s zabočíme doprava. Stojíme na najdlhšej - 1,1 kilometrovej nákupnej ulici Strøget, kde môžete svoje peňaženky odľahčiť v luxusných predajniach dánskych aj svetoznámych značiek, ako Prada, Max Mara, Gucci, Louis Vuitton, Mulberry, ale aj dostupnejších H&M, Vero Moda či COS.

Nakúpiť môžete aj v najstaršom obchodnom dome Magasin du Nord na námestí Kongens Nytorv, kam sa spolu prejdeme. Stačí kráčať rovno a otvorí sa pred nami najväčšie námestie v meste, do ktorého ústi jedenásť ulíc. Sídli tu napríklad aj nádherná budova Národného divadla. Námestie bolo v minulosti vojensky veľmi dôležité. Ku všetkým bodom opevnenia mesta z neho bolo totiž zhruba rovnako ďaleko, a tak sa tu pohodlne radili vojenské oddiely. Stojí na ňom aj najstaršia jazdecká socha v Škandinávii. Na koni tu sedí kráľ Kristián V.

A tu sa nám už začína ďalšia najfotografovanejšia „pamiatka“ po Malej morskej panne. Zo Strøget zamierime doprava, míňame Magasin du Nord, kráčame cez cestu popri Národnom divadle a sme tam. Na začiatku Nyhavnu, lemu vodného kanálu bývalého rušného prístavu a jednej z najznámejších ulíc, ktorú miloval aj Andersen. Až natoľko, že tu býval 22 rokov. Viete, v ktorých z čarovných farebných domčekov?...

Slnečný Nyhavn je dánska rozprávka. Video: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO

Slnečný Nyhavn je dánska rozprávka. Video: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO

Kde sa v Kodani navečerať #

V Nyhavne si opäť dáme rozchod, aby ste si jeho atmosféru vychutnali naplno. Ak sa chcete vrátiť späť do centra, po Strøget jednoducho trafíte až na Radničné námestie. Dobrým nápadom po celodennej prehliadke je aj výborná večera v jednej z reštaurácií v prístave. Ceny sú tu – ako sa dá čakať – o niečo vyššie. (20+ eur)

BUBO odporúča nasledovné:

Hummer

alebo Homár, sídli na adrese Nyhavn 63A. Kodančania jedia homáre po celý rok. Nenechajte sa zmiasť, nemusí stáť celý majetok. Môžete si ho vybrať ako predjedlo, hlavné jedlo (grilovaný homár) či súčasť hamburgeru (hovädzí s homárom). K exkluzívnemu kôrovcovi sa hodí aj ľahké biele víno či bublinky. Výber z vínnej karty je bohatý. Skvelé sú aj pokrmy z iných morských živočíchov a rýb.

Cap Horn

Reštaurácia v námorníckom štýle servíruje miestne špeciality, ktoré si môžete vychutnať na terase, v rustikálnej jedálni aj modernej prístavbe na druhom poschodí. Perfektne vystihuje koncept „hygge“. Odporúčame napríklad jahňaciu kotletu na cesnaku, rozmaríne a tymiáne s grilovanou kapustou, jarnou cibuľkou, rebarborovým kompótom a jarnými zemiačkami (27 eur) s pohárom červeného.

Vaffelbageren

alebo Pekár waflí, funguje v Nyhavne už od polovice 20. storočia. Ich recept na sladký dezert sa však datuje už do roku 1920. Sadnite si na slniečko a vychutnajte sladkú odmenu so šálkou čerstvej kávy alebo najlepšiu zmrzlinu v prístave.

Škandinávska kuchyňa v Nyhavne
Foto: Cap Horn

Kráľovstvo hippies, kde zastal čas... #

Poslednou zastávkou pre záujemcov bude Slobodné mesto Christiania. Z pravej strany Nyhavnu vychádza most pre cyklistov a chodcov. Prejdeme ním a zabočíme doprava popri hausbótoch a ulici s dvoma zaujímavými modernými budovami (Prinsessgade). Prejdeme cez prechod a zbadáme jeden z dvoch vchodov do Christianie. Tu si vysvetlíme, o čo v nej vlastne ide a objasníme si zopár pravidiel.

A ako tento zvláštny svet uprostred mesta vznikol? Koncom 60. rokov minulého storočia sa rozhodlo o zrušení kasární na území kodanského predmestia s názvom Christianshavn. Opustené baraky sa stali domovom komunity hippies, až ich v roku 1971 novinár Jacob Ludvigsen vyhlásil za experimentálnu samosprávnu squatterskú komúnu. Hoci žije Christiania takpovediac mimo sveta pravidiel, zopár ich predsa má.

Ludvigsen spolu s mestskou radou vyhlásili napríklad právo užívať marihuanu a hašiš (nie tvrdé drogy), stavať bez povolenia, toleranciu homosexuality či zákaz nosenia zbraní a motorových vozidiel. Taktiež by ste v nej nemali behať ani fotiť. Z pochopiteľných dôvodov. Vágna štruktúra fungovania sa stala, prirodzene, pôdou pre jedincov, ktorí tú anarchiu pochopili po svojom. Preto je miesto dodnes aj cieľom policajných razií a drobnohľadu. Dnes je jeho hlavným zdrojom príjmov vyberanie vstupného od turistov, organizovanie akcií a koncertov, predaj ekologicky pestovanej zeleniny, ako aj rôznych umeleckých diel. Osvietenosť či zhýralosť? Urobte si názor sami :)

Naspäť na hotel vyrážame opäť z parkoviska pri Amalienborgu (sedem minút peši z Nyhavn) alebo môžete vyskúšať kodanské taxíky (chytíte ich na Kongens Nytorv), metro, alebo autobus zo stanice Christianshavn St. asi desať minút od pravej brány Christianie popri kostole Krista spasiteľa.

Lúčime sa s mestom kráľovským aj voľnomyšlienkárskym, kde sa vznešená história snúbi s tepom modernej metropoly, kde okolo záhrad a parkov malebné ulice neustále križujú stovky bicyklov. Kde má v prístave rande s mestom Baltské more a môžete sa tu po stopách Andersena vrátiť do rozprávok detstva, aby ste si mohli povedať – som v najšťastnejšom meste sveta...

Čarovný Nyhavn
Foto: archív BUBO

TOP 10 KODAŇ #

  1. Indre by
    Alebo centrum mesta s dláždenými chodníkmi, fantastickou architektúrou, skvelými reštauráciami a barmi, plejádou obchodov a dizajnových chuťoviek. Všade sa bez problémov dostanete peši alebo na bicykli.
  2. Mesto na dvoch kolesách
    Ak existuje metropola, ktorá je na bicyklovanie ako stvorená, je to Kodaň. V premávke ich tu uvidíte viac než áut. V sukniach, opätkoch, horúčavách aj mrazoch, domáci sa môžu pochváliť 350 kilometrami bezpečných cyklotrás a chodníkov na praktickú prepravu aj oddychové vozenie.
  3. Najlepšia reštaurácia na svete
    Reštaurácia Noma si vyslúžila štvornásobný titul najlepšej na svete. Vedeli ste, že v nej stážoval aj mladý slovenský kuchár Michal Kordoš? Umenie varenia je na severe výrazne popredu.
  4. Christiania
    Kúsok nezávislého sveta uprostred usporiadanej metropoly. 850 obyvateľov žijúcich podľa vlastných pravidiel vám ukáže netradičný pohľad na život.
  5. Všade ste na skok k moru
    Celé mesto omýva voda, čo si človek naplno uvedomí až na výletnej lodičke. Kodaň sa so Štokholmom prie o titul Benátok Severu už odnepamäti.
  6. Skvelá káva
    Príprava kávy je o precíznosti, trpezlivosti a jednoduchých procesoch. A keďže tie majú Dáni dokonale zmáknuté, výsledok sa zakaždým zhmotní v skvelej šálke v kaviarni, či na terase bistra.
  7. Pivečko a drinky v Nyhavne
    Farebné domčeky v bývalom rušnom prístave hostia jedny z najlepších reštaurácií a barov v meste. Stačí len tak posedávať, popíjať a vychutnávať si atmosféru navôkol. 
  8. Dávka umenia
    Národná Galéria, Glyptotéka, Múzeum moderného umenia Louisiana, Thorvaldsenovo múzeum, Kunsthall Charlottenborg ale aj impromptu expozície a inštalácie v opustených industriálnych priestoroch a iných nečakaných miestach. Kodaň má čo povedať aj náročným milovníkom umenia.
  9. Streetfood
    Od mája 2018 sídli kráľovstvo streetfoodu na ostrove Refshaleøena. V Reffen nájdete viac ako 50 start-upoch vo forme stánkov z celého sveta, barov a tvorivých dielní. Vychutnajte si to naj z dánsky kvalitného a nápaditého streetfoodu s top výhľadom na kodanský prístav. Dostanete sa naň loďou Strömma / Canal Tours z centra mesta, na bicykli (15 minút od Nyhavn), autom, verejnou autobusovou linkou 9A (každých 5-10 minút) alebo prístavnými autobusmi 991 a 992.
  10. Hygge
    Fenomén, ktorý človek pochopí, keď ho zažije. Umenie urobiť si život príjemným a mať sa skrátka fajn. Ak je v Dánsku niečo „hyggeligt“, je to absolútny vrchol toho, čo môže byť. Poďte okúsiť atmosféru najšťastnejšieho mesta na svete na vlastnej koži!
Kodanská botanická záhrada. Video: visitcopenhagen

Kodanská botanická záhrada. Video: visitcopenhagen

Čo vidieť navyše #

  1. Prvý tip navyše je z podzemia. Z mestskej jaskyne. Reč je o Cisternách. Dávno zabudnutej podzemnej nádrži na zásoby 16 miliónov litrov pitnej vody.
    Od vykopávok v roku 1856 mestu pomáhali riešiť problém s pitnou vodou až do r. 1981, keď ich vypustili. V nadväznosti na to, ako sa stala Kodaň európskym hlavným mestom kultúry, sa majiteľ galérie Max Seidenfaden spolu s vedením mesta dohodli, že priestory Cistern poslúžia ako výstavné priestory pre múzeum moderného sklárstva. Dnes sú neoddeliteľnou súčasťou Frederiksbergských múzeí ako priestor pre umelecké výstavy a podujatia. Jedinečnosť architektúry a atmosféry je nespochybniteľná. Podzemný priestor sa nachádza pod vŕškom Frederiksberg v srdci parku Søndermarken. Cisterny sú jedinou kvapľovou jaskyňou v Dánsku. Prirodzená tvorba stalaktitov a stalagmitov nie je pre betónové stavby nezvyčajná, no máloktorá sa v diverzite vyrovná tým v Cisternách.
  2. Tivoli so sobotným ohňostrojom. Zábavný park Tivoli z roku 1843 je snovou symfóniou klasických kolotočov, žiariacich pavilónov a tichých zákutí, kde sa do detstva prenesú aj staršie generácie. Každú sobotu večer doplnenou ohňostrojom.
  3. Múzeum moderného umenia Louisiana. Poloha na pobreží Sundského prielivu (Øresund) a fantastická zbierka moderného umenia robia z Louisiany jedno z najhodnotnejších múzeí v Kodani. Obdivovať môžete okrem iného aj diela Pabla Picassa, Vasilija Kandinskijheo, and Andyho Warhola. Súčasťou komplexu je aj záhrada so sochami, kaviarňou s terasou a výhľadom až do Švédska.
  4. Návšteva pivovaru Carlsberg s ochutnávkou vás prenesie do roku 1847, keď sa v Dánsku zrodilo umenie moderného pivovarníctva. Experti sa s vami podelia o tajomstvá úspechu rodiny „Carlsbergovcov“, ingrediencií aj samotného varenia. A vy zatiaľ ochutnávate.
  5. Večer v Jazzovom bare. Hoci to mnohí nevedia, tradícia jazzovej hudby siaha v Dánsku už do začiatku dvadsiateho storočia. Odkedy tu vznikli prvé jazzové hudobné vydavateľstvá, je scéna živá vďaka koncertom pod holým nebom, ale aj v baroch v centre mesta, ktorým sa jazzové melódie lúdia do skorých ranných hodín. BUBO odporúča atmosféru v nasledovných: La Fontaine, Kompagnistræde 11, Cafe Hvide Lam, Kultorvet 5, Jazzhus Montmartre, Store Regnegade 19A, Jazz Cup, Gothersgade 107
  6. Pre milovníkov kultúry odporúčame návštevu Národnej Galérie neďaleko Botanických a Kráľovských záhrad. Nájdete v nej stálu zbierku národných aj svetových diel z posledných siedmich storočí, ako aj nestále expozície a inštalácie súčasných autorov k aktuálnym témam.
  7. Veža paláca Christiansborg, bývalého rezidenčného sídla dánskej kráľovskej rodiny, je so svojimi 106 metrami najvyššou v Kodani. Mestskú radnicu tromfla o 40 centimetrov. Ponúka krásny výhľad na – až na pár výnimiek – nízku panorámu mesta. Vo veži sa nachádza aj skvelá reštaurácia Taarnet. Rezerváciu odporúčame urobiť si dopredu.
  8. Kráľovská knižnica. Neďaleko Christiansborgu nájdete aj kráľovskú knižnicu rozdelenú na dve časti. Pôvodnú budovu z polovice 17. storočia a modernú prístavbu dokončenú r. 1999. Novú budovu na brehu prístavu domáci volajú aj Čierny diamant kvôli jej čiernemu mramorovému finišu. Nájdete tu takmer každú knihu vytlačenú od konca 15.storočia, ale aj zaujímavé výstavy a fotoexpozície
  9. Kodanská botanická záhrada v centre mesta sa rozprestiera na ploche desiatich hektárov. Známa je najmä svojím komplexom historických skleníkov z r. 1874. Nájdete tu vyše 13000 rastlinných druhov a dvadsaťsedem skleníkov. V najzaujímavejšom – palmovom – vysokom šestnásť metrov si môžete po točitých schodoch vyjsť až do výšky korún stromov.
  10. Ak už máte tie v centre mesta obehnuté, skúste Amagerstrand. Stačí sa bicyklom/metrom odviesť na zastávku Amager Strand (5 km od centra mesta), kde nájdete množstvo cyklistických aj bežeckých trás. Ide o umelo vybudovaný ostrovček so 4,6 kilometrami pláží.

Poďte s nami do Kodane a vychutnajte si toto mesto pod našou BUBO taktovkou. Dovolenka v Škandinávii vás privedie aj do hlavného mesta Dánska!

Zuzana Hábeková

Zuzana Hábeková

Zuzana Hábeková

Vyštudovaná škandinavistka a anglistka so slabosťou pre juhovýchodnú Áziu. Okrem sprevádzania v Japonsku, Vietname, Kambodži, Thajsku, Malajzii, Singapure, ale aj v celej Škandinávii, na Pobaltí či Madagaskare sa venuje prekladaniu švédskych detektívok a práci s fotografiou. U nás v BUBO je tiež súčasťou marketingového tímu, pomáha s grafikou, pripravuje premietania a stará sa o BUBO Instagram. Zbožňuje sushi, kambodžský fish amok, a na party caipirinhu a jamajský dancehall. Jej top zážitkami sú polárna žiara a psie záprahy v severnom Nórsku, a malgašská diskotéka s domácimi pod baobabmi a oblohou južnej pologule.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Nórsko - zlatý trojuholník

Zo zájazdu:

Zuzana Hábeková

Posledná úprava článku | Prečítané: 17941

Mohlo by Vás zaujímať

Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta Kodaň

Kodaň Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta

Vitajte v Dánsku, vitajte v Kodani. Najpohodovejšom a najkozmopolitnejšom meste v Škandinávii. Vedeli ste, že Dáni sú podľa prieskumov jedným z…

Zuzana Hábeková 16 min. čítania
Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie Blog

Blog Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie

Ktoré ročné obdobie je najlepšie na návštevu Škandinávie? Klienti sa ma túto otázku pýtajú často. Niektorí chcú pozorovať polárnu žiaru, iní zase…

Peter Droba 16 min. čítania
TOP 10 Kodane Blog

Blog TOP 10 Kodane

Kodaň označujú za najšťastnejšie mesto na svete. Bohatá metropola Dánska je to nielen vďaka peniazom, ale i tomu, čo ponúka - pamiatky, jedlo,…

Legoland - Svet z miliónov kociek Billund

Billund Legoland - Svet z miliónov kociek

Bolo raz malé dánske mestečko Billund. Písal sa rok 1932. Mohlo mať v tom čase asi tak 300 obyvateľov. A medzi nimi žil Ole. Bol to úspešný rezbár…

Peter Droba 5 min. čítania
Fårup - deň plný zážitkov pre deti a dospelých Fårup

Fårup Fårup - deň plný zážitkov pre deti a dospelých

Zavítajte s nami do rozprávkovej krajiny, ktorá je ako stvorená pre deti. Krajina kde žijú najšťastnejší ľudia na svete, kde sú si všetci rovní a…

Eva Andrejcová 8 min. čítania
Zootopia v Givskude - kúsok safari a Jurského parku v Dánsku Prehliadka

Prehliadka Zootopia v Givskude - kúsok safari a Jurského parku v Dánsku

Len 20 kilometrov severozápadne od mesta Vejle na Jutskom polostrove v Dánsku sa nachádza veľmi zaujímavé mesto, v našom ponímaní skôr dedinka.…

Peter Droba 6 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

3328 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2512 3140€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek