Dánsko ako rozprávková krajina

Dánsko ako rozprávková krajina

Dánsko je rodiskom jedného z najväčších rozprávkarov, ktorých poznáme. Autora hádam najznámejšej rozprávky spomedzi mnohých, Malej Morskej Panny, Ariel. Tento príbeh obletel mnoho krát celý svet a bol preložený takmer do všetkých jazykov. Hans Christian Andersen sa narodil v malom prímorskom mestečku, Odense, kde ho k rozprávkam priviedol jeho otec. Neskôr ako bábkár a herec napísal spolu vyše štyritisíc príbehov, inšpirovaných jeho životom a životom vtedajšej doby. Niektoré boli veselé, no niektoré veľmi smutné.

Nyhavn No. 67, bola jeho adresa v hlavnom meste Dánska, Kodani. My s našimi najmenšími cestovateľmi sme si pozreli jeho dom, ale aj čosi naviac. Symbol Kodane, sochu Malej Morskej Panny, ktorá zdobí toto mesto od roku 1913.  

Ďalšou našou zastávkou bola komorná, najstaršia ZOO v Dánsku, v Odense. Svojim veľmi prirodzeným prostredím tu stojí od roku 1930. Získala množstvo prestížnych ocenení a ako zelená oáza v strede mesta si zaslúžila našu pozornosť. 

Neskôr sme sa zastavili v Legolande. „Leg god“, ako povedia Dáni. „Hraj sa dobre“. Táto svetovo obľúbená hračka začala svoju históriu ako drevené kocky z dielne jedného rezbára menom Ole Kirk Christiansen. Pre publicitu kúpil Ole neveľký pozemok o rozlohe 5,6 hektára a od roku 1949 sa rozšíril na 16 hektárov. Trvalo nám celý deň prejsť s deťmi všetky aktivity. Lego zaujalo nielen najmenších, no aj starších. Celosvetovo sa konajú súťaže v stavaní z týchto malých a všestranných kociek na rôzne témy. Pozreli sme si Miniland, kde sa nachádzajú budovy a komplexy z celého sveta. V roku 2017 pribudlo v tomto malom svete pár najvyšších mrakodrapov našej doby. Aby nebolo málo, všetci sme si odniesli na pamiatku svoje vlastné lego figúrky, postavené v Legolande, Poniektorí dostali od rodičov aj sady, ktoré sa nedajú nikde inde zohnať, ale našli sa aj súčiastky, ktoré sa doma stratili a tak si ich deti mali možnosť znovu dokúpiť. 

Od žralokov z Legolandu sme sa presunuli k žralokom živým, mladšia posádka nášho zájazdu mala za úlohu každý deň zodpovedať jednu otázku.  Veľmi jednoduchú a postavenú tak, aby ju našli sami. Toho dňa sme navštívili Shark center v mestečku Kattegat, na Jutskom poloostrove. Otázkou bolo nájsť a zistiť čo najviac informácií o najväčšom žralokovi, ktorý tam je. Spolu sme sa zoznámili s živočíchmi a rastlinami obývajúcimi okolité moria, videli sme najnebezpečnejšie ryby, hladkali sme sa s malými rajami a ukázali nám ako sa kŕmia žraloky. Pomaly sa blížil koniec ďalšieho dňa a otázka mala byť zodpovedaná.

Najväčšie žraloky, ale v Kattegate boli dva.. Jeden v podobe modela vysiaci zo stropu, ten sa volal žralok veľrybí, ten dosahuje dĺžku až 12 – 14 metrov a váži aj 12 ton. Paradoxne sa živí planktónom, ktorý nasáva cez svoje aj 1 meter veľké ústa a vodu filtruje žiabrami. Je ohrozeným druhom v našich oceánoch a obýva oblasti tropických morí. Pre človeka je samozrejme neškodný. Najväčším žijúcim žralokom bol zasa žralok piesočný, ten obýva zasa pobrežné vody po celok svete a nebezpečným sa stáva v prípade, že je vyprovokovaný. Obvykle dorastá do dĺžky 3,5 metra a neváži viac ako 160 kilogramov. 

Večer sme ešte zastavili na najsevernejšom cípe Dánskeho kráľovstva, Skagen a vychutnali si nádhernú pláž, po jemnom dáždiku a s neopakovateľným západom slnka. Všetci sme boli hladní a sem – tam si od miestnej kuchyne treba oddýchnuť, tak sme zavítali do talianskej reštaurácie. Júlio nám pomohol objednať si od rôznych druhov pizze, cez cestoviny s plodmi mora. 

Jeden z najväčších zážitkov nás ale čakal v podobe safari. Autobusom sme prechádzali zvieracími ohradami, kontinent po kontinente. Videli sme svorku vlkov ako odpočíva v tieni starých dubov. Žirafy kŕmiace sa vetvami stromov, lamy z Južnej Ameriky, dvojhrbé ťavy, lemury z Madagaskaru. No hádam všetkým sa do pamäte vpísali levy. Autobus na pár minút zastavil a my sme mohli pozorovať levy vo veľkej obore. Levmi totiž Safari začínalo. Otvorením 12. augusta 1969, malo len jednu leviu svorku. Postupne Safari naberalo ako na rozlohe, tak na druhoch a v súčastnej dobe sa môže pochváliť 700 zvieratami a 70 druhmi vôbec. Jedna tretina z nich sú ohrozené živočíchy. Zoo je zapojená do programu zachovania a ochrany ohrozených živočíšnych druhov spolu s mnohými Zoológickými záhradami po celom svete. 

Najväčším problémom je pytliactvo. Ročne nelegálnym odstrelom a zberom len častí živočíchov zahynie nespočetné množstvo jedincov. Od slonov, cez nosorožce k tigrom a iným ohrozeným druhom. Čierny trh ponúka veľké množstvo peňazí a tovaru hlavne na ázijskom kontinente, kde stále dominuje ľudová medicína. Iným závažným problémom je klčovanie pralesov. Ročne mizne nepredstaviteľné množstvo stromov nielen v Amazonskom pralese ale po celom svete. Pre pôdu, častokrát vypaľovaním. Smutný pohľad, keď faktom je, že na jednom strome žije niekedy aj 100 rôznych druhov rastlín a živočíchov. V neposlednom rade vypúšťanie toxického odpadu do oceánov, kde sa vyvinul život je tiež nezodpovedné. Oceány sú skládkou odpadu a narušuje sa ekosystém za ekosystémom. Všetky morské ekosystémy stoja na fyto a zooplanktóne, nimi sa živia väčšie ryby a nakoniec človek, no určite aj najväčšie cicavce dnešnej doby, veľryby. 

Poslednou našou zástavkou na vybláznenie bolo slávne Tivoli. Svoju históriu začalo ako najstarší lunapark v Dánsku už 15. augusta 1843. Tivoli nie je len lunapark s množstvom atraktivít, ale komplex kolotočov, záhrad, divadiel a koncertných pódií, kde si všetci prídu na svoje. Ľudia sem chodia oddychovať, pozerať filmy, zabávať sa. Každoročne organizuje Tivoli množstvo aktivít, nie len cez prázdniny ale počas väčšiny roka. Sem – tam je zatvorené, kvôli údržbe a zasa sa otvára napríklad na Haloween alebo Vianočné sviatky.

Všetci sme sa zhodli, že Dánsko je rozprávková krajina. Od skutočných rozprávok pána Andersena cez množstvo aktivít, ktoré tu ako v rozprávke môžeme zažiť počas celého roka. Do sýta sa vyhrať v Legolande, pozorovať množstvo zvieratiek a vyblázniť sa na mnohých kolotočoch.. 

Peter Droba

Peter Droba

Peter Droba

Starý skaut a večný optimista. Prijal Škandináviu ako druhý domov. Vyštudoval krajinné inžinierstvo: "Krajina je ako kniha, keď ju otvoríte a začnete správne čítať, uvedie Vás do všetkých svojich tajomstiev.". Je mu blízka aj ochrana prírody a ekológia. Dlho pôsobí v Národnom parku Nízke Tatry ako dobrovoľný ranger. Jeho najväčšou vášňou je fotografia. Odkedy má ale Go Pro kameru, aj timelapse. Riadi sa heslom: "Možné je všetko, nemožné si vyžiada trochu času." Jeho najobľúbenejšie krajiny sú Nórsko, kde sa rád túla nedoziernymi horskými diaľavami, ale aj bolívijské Altiplano.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Island

Zo zájazdu:

Peter Droba

Posledná úprava článku | Prečítané: 239

Mohlo by Vás zaujímať

Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta Kodaň

Kodaň Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta

Vitajte v Dánsku, vitajte v Kodani. Najpohodovejšom a najkozmopolitnejšom meste v Škandinávii. Vedeli ste, že Dáni sú podľa prieskumov jedným z…

Zuzana Hábeková 16 min. čítania
Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie Blog

Blog Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie

Ktoré ročné obdobie je najlepšie na návštevu Škandinávie? Klienti sa ma túto otázku pýtajú často. Niektorí chcú pozorovať polárnu žiaru, iní zase…

Peter Droba 16 min. čítania
TOP 10 Kodane Blog

Blog TOP 10 Kodane

Kodaň označujú za najšťastnejšie mesto na svete. Bohatá metropola Dánska je to nielen vďaka peniazom, ale i tomu, čo ponúka - pamiatky, jedlo,…

Legoland - Svet z miliónov kociek Billund

Billund Legoland - Svet z miliónov kociek

Bolo raz malé dánske mestečko Billund. Písal sa rok 1932. Mohlo mať v tom čase asi tak 300 obyvateľov. A medzi nimi žil Ole. Bol to úspešný rezbár…

Peter Droba 5 min. čítania
Fårup - deň plný zážitkov pre deti a dospelých Fårup

Fårup Fårup - deň plný zážitkov pre deti a dospelých

Zavítajte s nami do rozprávkovej krajiny, ktorá je ako stvorená pre deti. Krajina kde žijú najšťastnejší ľudia na svete, kde sú si všetci rovní a…

Eva Andrejcová 8 min. čítania
Zootopia v Givskude - kúsok safari a Jurského parku v Dánsku Prehliadka

Prehliadka Zootopia v Givskude - kúsok safari a Jurského parku v Dánsku

Len 20 kilometrov severozápadne od mesta Vejle na Jutskom polostrove v Dánsku sa nachádza veľmi zaujímavé mesto, v našom ponímaní skôr dedinka.…

Peter Droba 6 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

3328 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2512 3140€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek