Cena teplej stravy je veľmi rozdielna a závisí od typu reštaurácie. Najlacnejšie sa dá najesť na ulici a na trhoch. V reštauráciách pre turistov sú ceny podobné ako na Slovensku, miestami drahšie. Bolívia je v porovnaní s Peru lacnejšia. Z miestnych špecialít môžete ochutnať napríklad pečené morské prasiatko (cuy), steaky z lamy, alebo typické peruánske jedlo ceviche (nakladané ryby a morské plody). V Bolívii prevažne kura. Kto nemá chuť experimentovať, môže si na každom kroku kúpiť či už pečené kura alebo hovädzie mäso, hranolky a pod. Určite ochutnáme aj najobľúbenejšiu rybu z jazera Titicaca, pstruha truchu.
Peruánska kuchyňa je zmesou rozličných prvkov. Len v priebehu 400 rokov sa andské pokrmy premiešali s ázijskými technikami prípravy jedál. Vnikli do nich aj španielske prvky a vznikla tzv. kreolská kuchyňa. V posledných rokoch sa však v Peru objavili neuveriteľne nadaní šéfkuchári, ktorý dokázali peruánsku kuchyňu vyšvihnúť do gastronomického neba a ich reštaurácie sa ocitli na vrchole rebríčka najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky a to je už čo Peru závidieť. Peru má rozlohu viac ako 1,2 mil km² a každý jeho kraj má vo svojej kuchyni niečo charakteristické.
Viac menej však všetko stojí a padá na zemiakoch. V peruánskych Andách majú pôvod všetky odrody zemiakov. Začnime teda od nich. K najznámejším jedlám zo zemiakov sú ocopa - zemiaky s arašidovou omáčkou, causa - zemiaky prekladané so zeleninou, mäsom či plodmi mora, papa a la huancaína - zemiaky v krémovej omáčky zo syra alebo smažená papa rellena - z roztlačených zemiakov s hovädzím mäsom. Zemiaky používajú aj pri polievkach chupe. Polievky sú krémové a husté. Nebojte sa a siahnite po Caldo de Gallina, slepačia polievka so zemiakmi a bylinkami vhodná je napr. aj na druhý deň "po opici", alebo Chupe de Camarones (hustá polievka z kreviet), alebo Sopa a la Criolla (krémová polievka s hovädzím mäsom, nudlami a zeleninou).
Medzi obľúbené jedlá patria aj kukuričné taštičky tamales, ktoré majú mnoho druhov. Do peruánskej kuchyne až na pobreží Pacifiku preniklo aj kus Amazónie, ktorá ostávala dlho v ústraní. Kuchári až dnes s obľubou varia z rôznych plodov pochádzajúcich až z džungle, používajú rôzne druhy riečnych rýb alebo používajú napr. aj aguaje (plody palmy moriche) či maniok. Nechýbajú plody mora a hlavnou hviezdou je ako ináč svetoznáme nakladané ryby, ceviche. Vychladená zmes rýb, plodov mora, ktoré sú marinované v citrónovej šťave s cibuľkou a koreninami. Cevice je pri návšteve Peru malou povinnosťou. Obľúbené je aj ají de gallina, čo je kuracie v pikantnej omáčke s vlašskými orechmi. Z horských oblastí Peru pochádza známe cuy - pečené morča. V Andách ho jedli už oveľa skôr než sa v Európe stal obľúbených domácim zvieratkom. Pripomína mäso králika a často sa podáva v celku, no dá sa požiadať o to, aby Vám ho naservírovali naporciovaného. Zaujímavosťou je, že na mnohých domorodých vyobrazeniach Poslednej večere uvidíte, že na stole majú naservírovaného práve tohto cuya. Prípadne treba jesť ešte aj truchu, pstruha, ktorý pripravujú na mnoho spôsobov. Medzi obľúbené patria aj steaky z alpaky či mäso z lamy. Medzi obľúbené dezerty patria napr. puding z fialovej kukurice s kúskami ovocia mazamorra morada, potom aj karamelový suspiro limeno alebo flan - crema volteada či alfajores - sušienky spojené s karamelom. Obľúbené sú aj Choclo con queso - kukurica, ktorú Vám podávajú s kusom syra (toto jedlo pochádza z Posvätného údolia).
Čo sa nápojov týka, po Peru budete narážať takmer neustále na modré fľašky naplnené žltou tekutinou Inca Kola (veľmi sladký nápoj). V reštauráciách bude v ponuke národný nápoj pisco. S pisco sa pripíja na všetky podstatné a aj na tie nepodstatné udalosti. Z Peru pochádza aj vynikajúca káva a samozrejme aj čokoláda. V oblastiach s vyššou nadmorskou výškou, napr. v Cuzco je v hoteloch bežnou praxou, že budete ponúknutý čajom z koky (Maté de Coca), ktorý Vám pomôže s aklimatizáciou.
Odporúčané reštaurácie v Lime, Peru:
Anitas Restaurante - v centre starého srdca Limy pri Plaza de Armas na adrese 129 131, Pje de José Olaya 127. Vynikajúca kreolská kuchyňa. Odporúčame jedlo z morských plodov, peruánske ceviche. Na prípitok Pisco sour. Vitajte v Lime! Fantastický štart do spoznávania hlavného mesta Peru. Neformálne prostredie, lahodné jedlo a dôsledná obsluha pripravená plniť Vaše priania.
Central Restaurante - Central je vysoko hodnotená reštaurácia na celom kontinente. Orientuje sa na domácu kuchyňu. V rebríčku TOP 50 najlepších reštaurácii Latinskej Ameriky sa ocitla na fantastickom 2. mieste (hneď za reštauráciou Maido, ktorá je taktiež v Lime, ale ktorá sa orientuje na fúziu peruánsko-japonskej kuchyne). Niet div, že peruánska kuchyňa je vysoko oceňovaná v celom svete. 4 dni po tom ako sa reštaurácia Central ocitla úplne po prvý krát v rebríčku a na tak vysokom mieste sa rozhodli jej zakladatelia zobrať. Dnes, už teda manželia a šéfkuchári, Virgilio Martínez a Pía León pracujú, žijú a milujú celé Peru spoločne. Dlhé roky najprv cestovali po celej krajine a spoznávali lokálne rastliny, bylinky, produkty a teraz svoje znalosti preniesli do receptov a dokázali vytvoriť špičkovú reštauráciu, ktorú v Lime nájdete na adrese Av. Pedro de Osma 301, Barranco. Všetky ingrediencie, ktoré používajú, vyberali veľmi dôsledne a pochádzajú z miest, kde boli či už 20 metrov pod úrovňou hladiny mora alebo v nadmorskej výške 4100 metrov. Vo svojich jedlách sa šikovne pohrali s jednoduchými ingredienciami ako kukurica, hľuzy či čokoláda. BUBO odporúča fantastické jedlo Waters of Nanay, piraňa naservírovaná aj s hlavou. Na všetkom si pochutnáte vo fantastickom 16-chodovom tasting menu.
Odporúčané reštaurácie v Puno:
Čo by to bola za návšteva Puna, keby ste nejedli napr. pstruha uloveného z jazera Titicaca? Skočte do Reštaurácie La Table del Inka na adrese Ancash 239, Puno 21001 a jedného si objednajte. Varia skvelo. Priateľská neformálna atmosféra. V kuchyni pripravujú skvelé jedla z peruánskych a francúzskych receptov.
Restaurante Mojsa - reštaurácia s jednoduchou atmosférou, ale zato výborným jedlom. Majú výbornú polievku z quinoi, ragú či steak z alpacy. V menu sú zvýraznené možnosti pre vegánov aj vegetariánov. Nezabudnite na dezert, dulce de kiwicha (puding z kiwicha). Kiwicha je peruánska superpotravina, ktorá obsahuje 10 aminokyselín a mala by oddialiť starobu. Kvôli tvaru sa jej hovorí aj "mini quinoa". Malú reštauráciu vlastní rodina Nuñez. Jej zakladateľ Enrique je miestny aktivista, ktorý pôsobí v oblasti kultúry a umenia a v Pune organizuje jarný festival Candelaria. Rezervujte si stôl na hornom poschodí pri okne (balcony), odkiaľ je najlepší výhľad na námestie a katedrálu. Na záver si doprajte kávičku, opýtajte sa na kávu Tunki (Arabica), ktorá je vysoko oceňovaná. Pochádza z peruánskych Ánd, má kvetinovú arómu a čokoládovú chuť.
The Casa del Corregidor Cafe Bar - budova, v ktorej sa táto reštaurácia nachádza, je jedna z mala zachovalých koloniálnych stavieb v Peru. Bola postavená ešte v roku 1701 miestnym misionárom Silvestrom de Valdésom, ktorý sa zároveň pričinil aj o stavbu katedrály v Pune. Ak máte radi ranné vstávanie, tak ranná kávička Tunki v záhradke tejto reštaurácie Vám bude chutiť. Ak máte chuť na zákusok, tak odporúčame torta de galletas, čo je koláč, ktorý sa skladá zo sušienky, pudingu, čokolády a kokosu. Ak dostanete väčší hlad, odporúčame andské lasagne z alpacy a andského syra, grilovaný alpaca steak alebo grilovaného pstruha.
Odporúčané reštaurácie v Cuzco, Peru:
Restaurante Sumaqcha veľa Plaza de Armas na adrese Suecia 339, Cusco 08002. Vynikajúci cuy, pečené morské prasiatko. Zavolajte do reštaurácie z hotela, objednajte si stôl a dajte im vedieť, že budete mať záujem o cuy, aby ho dali piecť už vopred. Dobre prepiecť cuy trvá aj 2 hodiny. Prípadne odporúčame aj steak z alpaky. Vynikajúce! Peruánska kuchyňa.
Limo Restaurant – peruánsko–ázijská kuchyňa, pozorná obsluha, elegantné prostredie. Možno si pomyslíte čo tu robí Čína? Veľmi dobrá otázka a vysvetlenie je jednoduché. Po ukončení peruánskeho otroctva sem na prelome 19. a 20. storočia prišli tisíce imigrantov z Číny, ktorí tu pracovali v baniach a na plantážach cukrovej trstiny. Čakali ste niečo také v Peru? Originálna peruánsko-čínska kuchyňa tak dodnes zostala jednou z najobľúbenejších v krajine.
Gastronómia Bolívie
V Bolívii si na raňajkách si môžete pochutnať na čerstvo-upečených tradičných salteñas, ktoré sú plnené kuracím alebo hovädzím mäsom. V Bolívii sú obľúbené aj ako snack počas dňa.
Z bežných bolívijských polievok Vám odporúčame ochutnať sopa de mondongo, hovädziu polievku so zeleninou. Táto polievka je v Latinskej Amerike celkom známa a jej recept ma mnoho variácii. Zvyčajne však bude obsahovať zemiaky, casavu, kukuricu, kapustu, banány, cibuľku, koriander a avokádo. Z chuti a vône budete cítiť typické latino korenie achiote. Z netradičných polievok odporúčame aj sopa de mani, ktorá sa pripravuje z hovädzieho alebo kuracieho mäsa, arašidov a zemiakov. Vedia ju spraviť aj vo vegetariánskej verzii. Možno Vás prekvapí, že Vám ju naservírujú tak, že do nej pridajú hranolky a posypu ich petržlenom.
Ak obľubujete jednoduché jedlo obsahujúce kura, môžete si vybrať picante de pollo, ktoré je v Bolívii veľmi známe. Uvarení sa kuracie mäso, do neho sa pridá zelenina, paradajky, cibuľka, cesnak, zemiaky, okorení sa oreganom a posype petržlenom. Naservírujú Vám ho spoločne s ryžou alebo varenými zemiakmi ako prílohou.
Ďalšou domácou pochúťkou je mojadito, ktoré pochádza zo západnej časti krajiny a môžete ho jesť na raňajky, obedy alebo večere. Je to na Vás. Mojadito pozostáva z ryže, sušeného mäsa (kuracina, kačka alebo hovädzie) a z pokrájanej paradajky a cibuľky. Nezabudnú Vám pridať volské oko alebo vyprážaný banán. Toto jedlo si v Bolívii pripravovali ešte skôr ako prišli Španieli. Ďalšou skvelou pochúťkou je grilované anticucho, hovädzie mäso na špíze. Ešte pred príchodom Španielov anticucho bolo pripravované z mäsa lamy.
Pique Macho je ďalšie skvelé bolívijské jedlo, ktoré vzniklo pravdepodobne niekde hlboko v Andách. Ak si objednáte Pique Macho, na tanieri Vám prinesú opekané hranolky s kúskami hovädzieho mäsa, klobásky, vajíčok, syra a zeleniny (cibuľka, chili paričky a papriky). Zvyčajne sa k tomu podáva aj omáčka v podobe kečupu alebo majonézy.
Ak si objednáte silpancho, očakávajte, že Vám prinesú veľkú porciou jedla, ktoré pozostáva z dávky ryže, zemiakov na pare, rezňa (hovädzí alebo kurací) a volského oka. Obľúbené domáce jedlo. Nezabudnú ho posypať ešte s mixom cvikle, cibule a petržlenu.
Ak si nebudete vedieť vybrať z prílohy k hlavnému jedlu, môžete si zvoliť typické arroz con queso, krémová syrová ryža. A ako omáčku či už do polievky, na grilované mäso alebo ako prílohu k zelenine, si môžete zvoliť llajua, ktorá je autentická pre krajinu a pripravuje sa z locoto chili papričiek, bolívijského koriandru quilquina a paradajok.
Ak obľubujete street food, tak v Bolívii sa poobzerajte po tzv. cuñape. Ich povrch je chrumkavý, no vnútro je syrové a veľmi jemné. Poobzerajte sa aj po Sanduíche de Chola, bolívijský sandwich, do ktorého sa pridáva mäso (bravčovina), salsa a pokrásaná zelenina. Zo zeleniny to je pomerne často mrkva alebo cibuľka, no a vynikajúco k tomu pasuje vychladené pivo, dobrý výhľad, pokoj a relax. Ideálny poobedný snack.
Plato paceño je vegetariánske jedlo, ktoré pozostáva z fazuliek, zemiakov, kukurice a vyprážaného syru a v Bolívii sa konzumuje na obed alebo večeru. Nemalo by obsahovať mäso a malo by ostať tradičné vegetariánske, no mnoho reštaurácii k nemu predsa len podáva aj mäso. Zaujímavý pokrm je aj pamaku. Pamaku je spôsob prípravy jedla "underground", v ohnisku pod zemou na dreve alebo uhlíkoch. Zvyčajne teda takto pečú mäso, ktoré sa potom podáva s banánmi, zemiakmi, casavou. Autentické bolívijské bude pre Vás aj jedlo, ktoré sa nazýva majao. Pochádza ešte z čias, keď krajinu kolonizovali Španieli. Pozostáva zo sušeného hovädzieho mäsa, ryže a zeleniny (paradajky, cibuľka), ktoré sa okorenia s chili. V niektorých reštauráciách k nemu pridajú aj volské oko alebo plátky usmaženého banánu.
Nápoje: v Bolívii sa pije singani, druh brandy, ktoré sa produkuje už od 16. storočia a je to tak povediac alternatíva k španielskemu orujo. Pije sa zväčša čisté, niekedy s ľadom a s plátkom limetky. Nájdete ho však aj v koktailoch, napr. chufly, sucumbé, coctel de tumbo či yungueño. Všetky charakteristické pre krajinu. Fľašku singani môžete doniesť aj niekomu domov ako darček. Ak preferujete nealkoholický drink, tak môžete ochutnať mocochinchi, ovocný cider s príchuťou broskyne, ktorý obsahuje ešte ingrediencie ako škorica, hrozienka, pomarančový džús, citrónová kôra a cukor. Sladké a osviežujúce.
Odporúčané reštaurácie v La Paz, Bolívia:
La Casona Restaurante - je fantastická reštaurácia v La Paze, ktorú v BUBO už veľmi dobre poznáme. Chodíme tu takmer vždy a nikdy nesklamala. Nachádza sa v hoteli La Casona na hlavnom námestí Plaza Mayor. Veľký bufet plný šalátov, polievky podľa chuti a hlavné jedlá ako kura na víne, vynikajúce milanesas (juhoamerický rezeň), šťavnaté pečené jahňacie, netradičná grilovaná lama alebo grilovaný pstruh trucha. Odporúčame aj polievku Chupe de Quinoa, kde hlavnou prísadou je známa quinoa, andské korenie, zemiaky, výhonky rastlinky huacataya a hovädzie mäso. Príjemná koloniálna atmosféra. Odporúčame v čase obeda. Večere formou A la carte.
Reštaurácia hotela Real Plaza Hotel & Convention Center - je taktiež vynikajúca možnosť, ak potrebujete zájsť na výbornú (aj romantickú večeru so svojou polovičkou). Táto reštaurácia okrem vynikajúceho jedla ponúka aj famózny výhľad na vysvietený La Paz. Nachádza sa 2 km od Playa Mayor pri malom parku/námestí s názvom Plaza Bolívia v priestoroch hotela Real Plaza na hornom poschodí. Recepčný radi nasmerujú.
Gustu Restauratne - toto je v La Paz veľmi oceňovaná reštaurácia a ocitla sa aj v rebríčku 50 najlepších reštaurácií Bolívie. Ako to je možné? Za všetkou snahou stojí Claus Meyer. Ak Vám meno nič nehovorí, tak určite dánska reštaurácia Noma, už niečo naznačuje. Má veľmi príjemné a čisté prostredie. Funguje od roku 2013. Dánsky podnikateľ tu svojej povesti neostal nič dlžný. Varia famóznu juhoamerickú kuchyňu a lahodné bolívijské jedlá. Servírovanie aj čašníci...všetko prvotriedne. Nenachádza sa v centre mesta. Je od neho vzdialená cca 10 km, takže dostanete sa do nej taxíkom a na adresu Ave Costanera 10.
Ali Pacha Restaurante - Top vegetariánska reštaurácia, elegantné formálne prostredie a jedlo, po ktorom sa budete cítiť zdravo a fantasticky uprostred chaosu uličiek starého La Pazu. Perfektné miesto aj pre romantikov. Aj táto reštaurácia sa ocitla v rebríčku TOP 50 najlepších reštaurácii celej Latinskej Ameriky. Názov reštaurácie je z jazyku Aymara a v doslovnom preklade by to znamenalo rastlinný vesmír. Kuchyni šéfuje Sebastián Quiroga, ktorý pôsobil aj v reštaurácií Gustu. Famózne Tasting menu pozostáva zo 7 chodov a ingrediencie sú výhradné lokálne. Ali Pacha nájdete na adrese Calle Colon 1306 esquina Potosí, Centro Histórico v historickom centre mesta v blízkosti Plaza Mayor.
La Rufina Restaurante - ak chcete podporiť tradičnú lokálnu kuchyňu, odporúčame La Rufina. Varí Dennis Lllusco, ktorý sa narodil pri Titicaca a presťahoval sa do La Paz, aby študoval gastronómiu, aby sa mohol stať súčasťou tímu v prestížnych reštaurácii Gustu a Alipacha. Neskôr sa dostal až do Brazílie, kde pracoval známej reštaurácii Lasai v Rio de Janeiro. Po návrate domov už s túžbou variť domáce jedlá s technikami, ktoré sa počas štúdii a práce naučil, otvára reštauráciu La Rufina. Odporúčame. Môžete ochutňať rybku Ispi alebo pejerrey z Titicaca, lokálne víno z Tarija.