TOP 10 Chile

TOP 10 Chile

Chile má všetko, čo si ktorá krajina môže želať. Oceán po celej západnej strane, Andy po východnej strane, národné parky s dramatickými výhľadmi. Na severe je najsuchšia púšť sveta a na juhu ľadovce. Sopky, hory, údolia, jazerá, vína... Obyvatelia Chile sú podľa ďalšieho rebríčka aj najšťastnejšími spomedzi všetkých svojich susedov. Aké budú naše TOP 10 Chile?

Zo školských atlasov si väčšina ľudí pamätá Chile ako krajinu zaberajúcu úzky pas územia v Južnej Amerike. Tento úzky pás predstavuje neskutočných 5 000 km, čo je osmina obvodu Zeme (40 000 km). Na porovnanie je to ako cesta zo Bratislavy do Novosibirsku.

World Travel Awards vyhlásilo Chile ako top cestovateľskú destináciu v rokoch 2015, 2016, 2017. Každoročne sa umiestňuje vysoko ako líder v eko-turistike a pracuje na rôznych projektoch, ktoré vedú k trvalo udržateľnému spôsobu cestovania. Nielen preto máme my v BUBO Chile tak radi. 

V Chile sa stále zväčšuje rozloha chráneného územia, iba v roku 2018 skočili z 38,5 % na neskutočných 81,8 %. Čo sa týka rozlohy chránenej morskej oblasti patriacej Chile, tak tam sa zvýšila ochrana z 4,3 % na 42,4 %.

V tomto blogu sme vybrali TOP 10 miest v Chile, ktoré musíte vidieť.

10. miesto: Veľkonočný ostrov #

Rapa Nui, Veľkonočný ostrov. Nikde na svete nenájdete odľahlejší ostrov. A práve tento ostrov patrí Chile. Ak by ste z neho chceli ísť na najbližšie obývané miesto, tak musíte letieť 5 - 6 hodín do Santiago de Chile, hlavného mesta krajiny. Najbližšie sídlo s viac ako päťsto obyvateľmi je od Rapa Nui stovky priam až tisíce kilometrov vzdialené.

Toto robí z Veľkonočného ostrova oficiálne najodľahlejší aj najtajomnejší ostrov sveta. Ľudia si často myslia, že je tých Veľkonočných ostrovov viac, no nie je to tak. Je jediný sám uprostred Pacifiku. V jeho okolí je zopár menších ostrovčekov, ale sú neobývané.

BUBO je po období pandémie na Veľkonočnom ostrove opäť každý rok.
Foto: Martin Šimko — BUBO

Národný park a lokalita svetového dedičstva UNESCO zláka každého cestovateľa do Chile. Je až neuveriteľné, že v jedinom meste Hanga Roa žije až sedem a pol tisíc ľudí. Hoci je maličké, nájdete tu všetko potrebné – nemocnicu, reštaurácie, obchody, školu, malé hotelíky ale aj TOP luxusné lodge, dokonca aj požičovňu áut a banku s bankomatom!

No ak idete von z mesta (kde sa s miestnymi dobre dohovoríte po španielsky), ocitnete sa v celkom inom, tichom svete. Večnú stráž nad ním držia povestné sochy Moai – nadčasové záhadné tváre ostrova. Aj ony dodávajú Rapa Nui (alebo Isla de Pascua) nádych úžasného svojského miesta, na ktorého návštevu len tak nezabudnete. Spravte si miesto vo vašom itinerári aspoň dva dni a letenky musíte vybaviť dlho vopred. 

Pre komplexné informácie o Veľkonočnom ostrove čítajte ďalej blog venovaný iba tejto téme Veľkonočný ostrov - na kraj sveta 

9. miesto: San Pedro de Atacama a Mesačné údolie #

Najsuchšie miesto na svete. Atacama sa tiahne v dĺžke takmer tisíc kilometrov od hraníc Peru na juh do Chile. Z východu je ohraničená Andami, z ktorých síce stekajú bystrinky, no nemajú toľko sily na to, aby to dotiahli k oceánu. V niektorých jej častiach spadne okolo sedemdesiatpäť milimetrov zrážok ročne, no niektoré miesta nemajú ani milimeter šťastia. Neprší a neprší celé storočia.

Čo spôsobuje to extrémne sucho? Je tu niekoľko faktorov a hlavnú rolu hrá peruánsky prúd, ktorý prináša od Antarktídy studenú vodu, ktorá spôsobuje to, že voda v oceáne je chladnejšia než vzduch nad ňou. To síce spôsobí oblačnosť a hmlu, ale nie je to dostatočné silné na to, aby spadla jedna kvapka.

Druhý faktor sú Andy, ktoré ohraničujú Atacamu a tie bránia prúdeniu vlhkého vzduchu z druhej strany, z oblasti Amazónie. Mesačné údolie neďaleko San Pedra v minulosti ležalo na území indiánskeho kmeňa Atacameños.

My v BUBO si to vždy radi vyšliapeme na Duna Mayor, obrovskú piesočnú dunu, odkiaľ uvidíme magické, dych berúce scenérie. Púšť a v pozadí zasnežené niekoľkotisícové štíty Ánd. Prudko fotogenické. Severné Chile má aj skvelé možnosti pozorovania hviezd kvôli nízkemu svetelnému smogu. Noc je skutočná temnota. 

V oblasti Atacama existuje mestečko Arica, v ktorom zatiaľ nikdy nezapršalo. Kedysi dávno patrilo k Peru, no po prehratej vojne si ho zobralo Chile. Chile takisto obsadilo aj provinciu Antofagasta, čo spôsobilo to, že Bolívia stratila prístup k oceánu. Z tohto faktu sa Bolívia nejako ešte ani dnes moc nespamätala a Evo ťahal tento spor až na súd v Haagu.

Na severovýchod od Antofagasty sa nachádza mestečko Calama, kam sú pravidelné letecké spojenia zo Santiago de Chile a Calama bude teda aj možno tou vašou vstupnou bránou do návštevy tohto regiónu. My v BUBO však chodíme sem v opačnom smere. Na krásnej expedícii Chile, Peru, Bolívia prechádzame na džípoch Salar de Uyuni. Ráno ešte pozorujeme svitanie nad gejzírmi a kúpeme sa v horúcom prameni, poobede už vstupujeme do Chile v blízkosti mestečka San Pedro de Atacama.

8. miesto: Santiago de Chile #

V Južnej Amerike je mnoho prekrásnych historických miest, ktorý zrod sa dátuje do 16. storočia, kedy prišli do tzv. Nového sveta prví španielski kolonizátori. Jedným z týchto miest je aj hlavné mesto Chile - Santiago de Chile. Založil ho v roku 1541 Pedro de Valdivia.

Ak by ste sa pýtali, kde sú všetky koloniálne pamiatky Santiaga, tak by sme ich asi hľadali márne. Moc sa toho nezachovalo kvôli zemetraseniam. Aj napriek tomu je to pre nás v BUBO najlepšie mesto španielsky hovoriaceho sveta v Amerike.

Nie je očarujúco krásne ako Buenos Aires, plné života a energie ako Rio a ani exotické ako La Paz. Santiago je však moderné, stabilné, bezpečné a ma vysokú kvalitu života. To sa snažíme ukázať aj BUBO klientom.

Na prehliadke mesta sa túlame pomedzi krásne zrekonštruované vládne budovy ministerstiev a súdov a neobídeme ani prezidentský palác La Moneda, kde počas prevratu 11. septembra 1973 zomrel socialistický prezident Salvador Allende a k moci sa dostal Pinochet.

Prechádzame okolo Múzea predkolumbovskej histórie, ktoré patrí k najlepším na kontinente. Obdivujeme nespočetné množstvo čerstvých morských produktov na centrálnom trhu. Obedujeme v hipsterskej štvrti Bellavista, kde o gastro zážitky a skvelé chilské vínko nie je núdza. Po obede navštevujeme Parque Metropolitano, ktorý patrí k najväčším mestským parkom vôbec.

Na záver navštevujeme najvyššiu vežu Latino sveta „Sky costanera“, ktorá meria rovných 300 metrov. Do hotela sa vraciame najmodernejším metrom Latinskej Ameriky. Toto všetko robí Santiago výnimočným mestom na život uprostred hektickej Južnej Ameriky.

Santiago de Chile - prekvapí Vás tu európska atmosféra.
Foto: archív - BUBO

7. miesto: Valparaiso a Vina del Mar #

Zo Santiaga sa vydajte 110 kilometrov na severozápad k oceánu, a navštívte Valparaiso a Viña del Mar. Pamätníci budú vedieť, že práve tu začala celoslovenská futbalová reprezentácia písať príbeh jedného zo svojich najväčších úspechov. Na Majstrovstvách sveta 1962 sme prehrali vo finále 3:1 s Brazíliou. Skupina sa však hrala vo Viña del Mar.

Dnes je to veľmi príjemné a moderné prímorské letovisko chilskej smotánky, ktoré má najvyššiu úroveň života v Chile. My sa ním však len prevezieme, keďže väčšinu času chceme stráviť vo vedľajšom meste Valparaiso. Toto bohémske mesto je bezpochyby perlou Chile (taká je jeho prezývka).

Narodili sa tu Pinochet aj Allende a držiteľ Nobelovej ceny za literatúru a veľký bohém Pablo Neruda si tu postavil jeden zo svojich domov s výhľadom na celé mesto a oceán. Dnes funguje ako múzeum.

Na zájazde s BUBO sa budete prechádzať v jeho uličkách a nasávať jeho unikátnu atmosféru. Chvíľami nám pripomína živočíšne favely Rio de Janeiro, za rohom zas farebný kubánsky Trinidad a onedlho umelecké kľukaté uličky San Francisca. Valparaiso je totiž tiež postavené v strmých svahoch padajúcich do oceánu. Dopravu na vŕšky zabezpečujú historické výťahy, ktoré majú viac ako 100 rokov. 

Farebné Valparaiso je prezývané aj Perla Pacifiku alebo San Francisco Chile.
Foto: Ľubor Kučera — BUBO

6. miesto: Vinohrady #

Španielskym dobyvateľom sa v minulosti nepáčilo, že Peru a Chile začali s vývozom vína a vydali im zákaz. Zatiaľ čo Peru počúvlo a vývoz zastavilo, čo malo za následok, že postupne prišlo o takmer všetky vinohrady, tak Chile spravilo opak. To sa ukázalo ako veľmi dobré rozhodnutie. Preto dnes môžeme degustovať vína prvotriednej kvality aj na našich BUBO zájazdoch v Južnej Amerike.

Práve vďaka svojej geografii ponúka Chile ideálne podmienky pre produkciu vína. Faktor, ktorý v tom zohráva významnú rolu, je hlavne suchá klíma s množstvom slnečného svitu, ktorý spôsobuje minimálny výskyt ochorenia vínnej révy.

Ani sucho nepredstavuje vážny problém, pretože voda z topiaceho sa ľadu s neďalekých Ánd zaručuje dostatočné zavlažovanie. Rozdiely medzi dennou a nočnou teplotou sú tak odlišné, čo zabezpečuje udržanie optimálnej úrovne kyslosti hrozna.

Tým, že Chile ponúka priestor vyše 1 300 kilometrov pozdĺž tichomorského pobrežia na pestovanie révy, aj jej chute sa výrazne menia s rozličným reliéfom krajiny. Dokonca práve v Chile bola nedávno znovuobjavená odroda Carmenére, ktorú už vinársky svet považoval za stratenú. Tak čo myslíte? Je už čas na ochutnávku kvalitného vína? 

Chile má ideálne podmienky pre produkciu vína.

Chile má ideálne podmienky pre produkciu vína.

V roku 1883, sa právnik a diplomat Don Melchor Santiago Concha y Toro so svojou ženou rozhodli priviezť do Chile sadenice hrozna z francúzskeho Bordeaux. O štyridsať rokov neskôr sa z jeho vinárstva stala akciová spoločnosť a o ďalších 10 rokov sa začalo exportovať víno do Európy.

Kvalitné víno si našlo expresne rýchlo svojich fanúšikov a z privátneho rodinného podniku sa postupne stalo vinárstvo svetového formátu, ktoré v súčasnosti obhospodaruje jedenásťtisíc hektárov viníc v Chile, argentínskej Mendoze a dokonca i v Kalifornii.

Prehliadku BUBO odporúča začať pri rezidencii, kde rodina Dona Melchora bývala. Pochádza z roku 1875, má 22 izieb a je zariadená pôvodným rustikálnym nábytkom. Rezidencia sa nachádza v nádhernom prostredí parku, ktorý je navrhnutý vo francúzskom štýle. Je len kúsok od miesta, kde je zasadených 26 najvýznamnejších odrôd hrozna, ktoré sa pestuje v Chile. Hneď za záhradou je 68 hektárov viníc osadených Cabernet Sauvignon, ktorý sa používa pri druhej „najlepšej“ kolekcii Terrunyo. Hrozno je zavlažované kvapkovým systémom len trikrát do týždňa a to jednu hodinu, čo stresuje vinič a jeho malé plody majú silnú šupku a vysoký obsah cukru.

Po prechádzke po „záhrade“, kde porovnávame jednotlivé odrody viniča my v BUBO ochutnávame prvé víno, Savignon Blanc roku 2015, ktorý je práve vo svojej najlepšej kondícii. Je svetlej žltkastej farby s jemným zeleným odtieňom, mierne kyselkavé, svieže s príjemnými tónmi limetky, hrušky a zelených jabĺk.

Potom sa presúvame vyššie a vysvetlíme si proces výroby vína a pokračujeme v degustácii červeného vína z rady Trio, ktoré je zmesou Merlot, Cabernet Sauvignon a Carmenere. Je nádhernej sýto červenej farby s jemnými tanínmi a plným telom. Barikované je v sudoch z amerického dubu, čo mu dodáva príjemné odtiene chuti čierneho ovocia a čokolády s jemnou vôňou tabaku. Nakukneme do moderného vinného „sklípku“, kde toto lahodné víno dozrieva pri regulovanej teplote 8 až 14 stupňov a 60 až 80 % vlhkosti vzduchu.

Poslednou zastávkou na našej exkurzii je pivnica, v ktorej boli ukladané najlepšie vína, ktoré si Don Mechor privážal z Francúzska. Napriek tomu, že pivnica bola poriadne uzamknutá, pravidelne sa strácali fľašky vzácneho moku. Don Mechor preto rozšíril legendu o diablovi, ktorý pivnicu obýva. Mýtus sa rozšíril veľmi rýchlo a po zážitku, kedy zlodeji utekali z vinárstva v obrovskej búrke, sa už nestratila ani fľaša. Značka Casillero del Diablo sa neskôr preslávila po celom svete a sú pod ňou ukryté tie najlepšie vína z produkcie vinárstva Concha y Toro.

Ak vás tematika vína zaujíma, prečítajte si náš blog o najlepších vínach sveta.

Vo vinárstve Concha y Toro sa zaľúbime do diabolsky dobrého vína.
Foto: Concha y Toro

5. Pozorovanie veľrýb #

V Chile bola spozorovaná aktivita až 43 druhov veľrýb a je mnoho miest, kam ich môžete ísť pozorovať. Najlepšie obdobie je od októbra do apríla. Vrcholná sezóna, resp. najväčšie šťastie niečo vidieť, je medzi januárom a februárom. Vtedy prichádzajú blízko k brehom, aby sa nakŕmili. Chañaral de Aceituno, je miesto, ktoré Vás očarí. Turisti sem prichádzajú, aby spozorovali nielen veľryby (blue whale, fin whale, humpback, minke, sperm), ale aj delfíny (bottlenose).

Približne 26 klometrov na juh leží Punta de Choros, v rezervácii Humboldt Penguin National Reserve, kde sa dá spozorovať okrem iného aj tučniaci a uškatce. Potom sa môžeme presunúť na juh a zálivu a ostrovu Gulf of Corcovado - Chiloé, kde je ďalšie miesto, kde sa môžete ísť medzi veľryby kajakovať.

Pre milovníkov fjordov a dramatickej prírody sa oplatí vybrať sa až na juh do parku Francisco Coloane Marine Park. Veľryby je možné vidieť aj inde, napr. v Ohňovej zemi na plavbe z Punta Arenas do Ushuaie alebo spiatočná cesta luxusnou loďou, o ktorej píšeme nižšie v článku.

No a v neposlednom rade, z Chile to je už na skok do Antarktídy. Práve Punta Arenas je spoločne s argentínskym mestom Ushuaia východiskovym bodom v plavbách na Antarktický polostrov. Tučniaky a aj veľryby nepozorujete iba z paluby lode, ale idete priamo do malých zodiakov (10 - 12 osôb), na paddleboard alebo kajaky. Výletne plavby na malých luxusných lodiach za tučniakmi a veľrybami rozhodne patria medzi tie najkrajšie zážitky, ktoré z tohto miesta ulovíte. 

4. Punta Arenas #

Punta Arenas bolo založené na konci roku 1848. ​Bolo to počas revolučnej vlny v Európe, kde sa prvýkrát výraznejšie aktivizovali aj Slováci. Na stretnutiach uhorského snemu vznikali ostré hádky medzi Ľudovítom Štúrom a Lajosom Kossuthom, ktorý nebol ochotný uznať novú pozíciu Slovákov a Slovenska v rámci Uhorska.

V tých časom na juhu Chile vzniklo Punta Arenas, kam čoskoro začali prichádzať aj prví Chorváti a vznikla tak nová komunita, do ktorej sa pričlenil aj Slovák Matej Bencúr. Určite si ho pamätáte pod menom Martin Kukučín.

My v BUBO vieme, v ktorom byte býval a ukážeme vám ho na prehliadke mesta. Musíte ísť na ulicu O Higgins, oproti reštaurácii La Luna, a nájdete na stene jeho bustu a pamätnú tabuľu. Doktor Mateo žil na druhom poschodí, tam kde sú zaoblené okná. Neskôr sa do Punta Arenas vrátil, aby dom predal, takže teraz tam žijú iní ľudia.  

5 fotografií

Okolo Punta Arenas na ceste do Torres del Paine

Dnes je tu už Chorvátov málo, no ich odkaz môžete nájsť na krásnom cintoríne v meste. Je podobný tomu, ktorý ste videli aj v Buenos Aires (Recoleta) alebo Miláne. Hroby pripomínajú malé domčeky a z mien zosnulých vidíte, že ide často o Chorvátov.

Pri návrate späť do centra si za mostom vychutnajte kávičku v ružovom domčeku Café Imigrante, ktorý vás vráti o sto rokov späť v čase (staré relikvie z Rakúsko-Uhorska). Oproti kaviarni je chorvátsky konzulát v drevenom šedom domčeku.

V Punta Arenas už nemusíte piť víno ale dajte si pivo. Nemecký podnikateľ tu koncom 19. storočia založil pivovar Patagonia, čo je najjužnejší (Austral) pivovar sveta. Už sme ho spomínali aj v našom blogu o Patagóni.

3. Tučniaky na Isla Magdalena #

Tučniaky dvojpáse (Magellanic penguin) sú pomerne bežné v Patagónii. S BUBO sa na ne chodíme pozerať na Isla Magdalena pri meste Punta Arenas. Počas sezóny ich tu býva aj 100 000 a my sme tu aj úplne na konci sezóny (koniec marca) - predtým, než odplávali všetky preč, videli ešte približne 50 kusov, ale aj tak to neľutujeme.

Vyhrabávajú si do zeme dlhé nory. Samica kladie dve vajíčka od polovice októbra až do polovice novembra a sedí na nich 39 - 42 dní. Vyberajú miesta, kde je teplota vyššia, až 20°C. Samec odchádza na lov a vracia sa s kladením druhého vajíčka a vystrieda samicu pri sedení.  

Patagónia je ich domovom a tak aj hniezdiskom. Tento druh si hĺbi nory.
Foto: archív - BUBO

Vedeli ste, že...

tieto tučniaky sa na Falklandskych ostrovoch volajú Jaka [džaka], čo by sme mohli preložiť ako osol? Je to práve z toho dôvodu, že keď kričia, pripomína to híkanie somára.

My v BUBO využijeme každú možnú príležitosť pozorovať tieto nádherné tvory, keď cestujeme okolo Punta Arenas. 

Pre všetko čo potrebujete vedieť o tučniakoch, prejdite na prémiový obsah BUBO: Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta

2. Hornov mys a Ohňová zem #

Rozprávka na konci sveta. Ľadový vietor, vysoké vlny, drsná krása prírody. Možno prvý z Európanov, ktorý tadiaľto prešiel bol Fernão de Magalhães, ktorý sa v tejto oblasti plavil na ceste okolo sveta. V diaľke uvidel plamene z indiánskych fakiel a rozhodol sa pomenovať oblasť ako Ohňová zem.

Cesta raz za život. Vylodiť sa na Hornovom myse je o šťastí. BUBO sa sem plaví luxusnou loďou, s dokonalým personálom, sprievodcami, programom a pri objavovaní sa cítime ako mladý Darwin.

Ak sa vám nepodarí vylodiť, môžete si aspoň pogratulovať, že ste zažili ten skutočný divoký a pravý Hornov mys. Stojí to za to. Ako sa približíte, v diaľke budete vidieť monument albatrosa s rozpätím krídel štyri metre, čo je najviac na svete. Kúsok od neho je naľavo kostolík a maják obývaný rodinou dôstojníka, ktorá bola vybraná spomedzi 50 vojenských rodín a dnes sú považovaní za hrdinov v celej krajine. 

Národný park Hornov mys bol vyhlásený v roku 1945 a predstavuje rozlohu 630 km², čo je dvakrát toľko ako Bratislavy. Zahŕňa ostrovy Wellington a Hermite. Nachádza sa na najjužnejšom bode Ohňovej zeme a je to tým pádom aj najjužnejší bod celej Ameriky. Hornov mys leží na strete oceánov Pacifik, Atlantik a Južný oceán. Do roku 1914, keď bol otvorený Panamský kanál, bol Hornov mys dôležitou obchodnou cestou.

Odkaz vedie ku knihám 100 krajín lovca zážitkov

S BUBO sa môžete každý rok plaviť na Hornov mys a s poznávať krásny Patagónie luxusne. V marcovom termíne, na poslednom termíne v sezóne, nás privítalo ranné slnko, dážď aj sneh. Dokonalé zážitky. Ako to vyzerá na plavbe sa dočítate v našom ďalšom blogu z dielne BUBO: Plavba v Ohňovej zemi. 

1. Patagónia a Torres del Paine #

Divoká Patagónia, oblasť, ktorá sa rozprestiera na juhu Južnej Ameriky medzi Chile a Argentínou, má približne 1 000 000 km², čiže je o čosi väčšia než napr. Škandinávia. Je cieľom nadšencov prírody.

Absolútnym ťahákom regiónu je národný park Torres del Paine a jeho viacdňové treky, spanie v stanoch pod žulovými vrchmi, prebúdzať sa ráno s výhľadom na do zlatoružova obliatych hôr lúčmi chladného slnka.

Keď putujete Patagóniou z Punta Arenas na sever, vidíte tie obrovské pusté priestory, ticho, tisíce panenských kilometrov. 90 kilometrov severne od Punta Arenas je pamätník vetru, kde bežne fúka 130 km/h.

Patagónia je sen, ktorý vás v realite nesklame ani na sekundu, či už zavítate na jeden deň alebo viac, oceníte jeho krásu a každý si rozhodne „vyvetrá" hlavu. Tu v Patagónii všetko rastie ukrutne pomaly. Kam oko dovidí je drsná tráva, ktorá vydrží všetok ten vietor a zimu. Trsy žltej trávy, ktorú tu volajú Coirón sú aj na vlajke provincie Magallanes a na nej trošku bieleho snehu a hore je nočná modrá obloha, s vyobrazením Južného kríža. 

Poďte s BUBO na dovolenku do Patagónie. Patagóniu môžete zažiť aj luxusne. BUBO obľúbený hotel Rio Seranno pred bránami parku so stajňami ponúka ten pravý horský zážitok.

Zajazdite si na koňoch v Rio Serrano
Foto: Mirka Zelizňáková

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 320

Mohlo by Vás zaujímať

Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta Prémiový blog

Prémiový blog Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta

Najkrajšou prírodou sa hrdí Nový Zéland či Nóri, ale asi preto, lebo ešte neboli v Patagónii. Patagónia nie je žiadny štát, je to oblasť ako…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta Blog

Blog Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta

Prečo sa nám tučniaky tak páčia? Podľa čoho si vyberajú partnera a sú si verné? Viete, že ich vcelku ľahko viete na svojich cestách zazrieť aj vy?…

TOP 10 Chile Blog

Blog TOP 10 Chile

Chile má všetko, čo si ktorá krajina môže želať. Oceán po celej západnej strane, Andy po východnej strane, národné parky s dramatickými výhľadmi.…

Daniela Mihaldová 14 min. čítania
Najkrajšie túry sveta - 2. diel Blog

Blog Najkrajšie túry sveta - 2. diel

Po úspešnej prvej časti vám priblížim ďalšie turistické trasy, ktoré vyzdvihuje aj samotný Lonely Planet. Tentokrát sa presunieme do Južnej Ameriky…

Martin Lipinský 5 min. čítania
Veľkonočný ostrov - na kraj sveta Veľkonočný ostrov

Veľkonočný ostrov Veľkonočný ostrov - na kraj sveta

Rapa Nui - Veľkonočný ostrov. Ľudia si často myslia, že je tých veľkonočných ostrovov viac, no nie je to tak. V jeho okolí je síce roztrúsených…

Samuel Kĺč, Robert Taraba 10 min. čítania
TOP 10 najlepších miest na lietanie balónom Blog

Blog TOP 10 najlepších miest na lietanie balónom

Hľadáte pri cestovaní po svete unikátne a fascinujúce zážitky? Ste tu na správnom mieste, pretože presne o toto sa v BUBO už dlhé roky snažíme a…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3609 4246€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3893

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.