Ajurvéda - cesta k uzdraveniu tela i duše

Ajurvéda - cesta k uzdraveniu tela i duše

V súčasnosti ajurvéda predstavuje najrozsiahlejší a zároveň najľahšie pochopiteľný systém prírodného liečenia. Adaptuje sa na podmienky modernej doby a v krajinách západného sveta sa teší stále väčšej obľube. Ajurvéda sa čoskoro môže stať prírodnou medicínskou vedou našej planéty skrz jej jednoduchosť a dostupnosť.

Ajurvéda je mnohými učencami považovaná za najstaršiu liečiteľskú vedu. Ajurvéda v sanskrte znamená „veda o živote“. Ajurvédske znalosti pochádzajú z Indie pred viac ako 5000 rokmi a často sa nazývajú „Matka všetkého liečenia“. Vychádza zo starodávnej védskej kultúry a učil sa mnoho tisíc rokov v ústnej tradícii od skúsených majstrov až po ich žiakov. Niektoré z týchto vedomostí boli zapísané pred niekoľkými tisíckami rokov, ale mnohé z nich sú nedostupné. Princípy mnohých prírodných liečebných systémov, ktoré sú dnes známe na západe, majú svoje korene v ajurvéde, vrátane homeopatie. 

Ajurvéda kladie veľký dôraz na prevenciu a podporuje udržanie zdravia prostredníctvom dôkladnej pozornosti k rovnováhe v živote, správnemu mysleniu, strave, životospráve a používaniu liečivých bylín. Znalosť ajurvédy umožňuje človeku pochopiť, ako vytvoriť túto rovnováhu tela, mysle a vedomia a ako zmeniť životný štýl, aby sa táto rovnováha nastolila a udržala.

Rovnako ako každý má jedinečný odtlačok prsta, každý človek má špecifický vzorec energie – individuálnu kombináciu fyzických, mentálnych a emocionálnych charakteristík. Tieto charakteristiky sú dané už od narodenia mnohými faktormi a zostávajú rovnaké počas celého života. Mnoho vonkajších aj vnútorných faktorov pôsobí na človeka, pokúšajú sa narušiť túto rovnováhu a odzrkadľujú sa ako zmena v ľudskom tele. Príklady týchto emocionálnych a fyzických stresov zahŕňajú emocionálny stav človeka, výber stravy a jedla, ročné obdobia a počasie, fyzické traumy, pracovné a rodinné vzťahy. Keď pochopíme tieto faktory, môžeme podniknúť vhodné kroky na odstránenie príčin nerovnováhy a obnovenie pôvodného stavu. Rovnováha je prirodzený poriadok, zdravie takisto, zatiaľ čo choroba predstavuje určitú poruchu. V tele existuje neustála interakcia medzi poriadkom a neporiadkom. Keď človek pochopí povahu a štruktúru neporiadku, môže znovu nastoliť poriadok.

Vyváženie troch základných energií tela #

Ajurvéda identifikuje tri základné typy energie alebo funkčné princípy, ktoré sú prítomné u každého, a vo všetkom. Keďže neexistujú žiadne jednotlivé slová, ktoré by vyjadrovali tieto pojmy, používajú sa pôvodné sanskrtské slová váta, pitta a kapha. Tieto princípy súvisia so základnou biológiou tela.

Energia je potrebná na vytvorenie pohybu, aby sa tekutiny a živiny dostali do buniek, čo umožňuje telu fungovať. Energia je tiež potrebná na udržanie metabolizmu živín v bunkách a je potrebná na udržiavanie štruktúry bunky. Váta je energia pohybu, pitta je energia trávenia alebo metabolizmu a kapha je energia mazania a štruktúry. Všetci ľudia majú všetky tieto vlastnosti (váta, pitta a kapha) ale jedna je zvyčajne primárna, druhá je sekundárna a tretia je zvyčajne najmenej výrazná. Príčinou chorôb v ajurvéde je nedostatok správnej bunkovej funkcie v dôsledku nadbytku alebo nedostatku váty, pitty alebo kaphy. Ochorenie môže byť spôsobené aj prítomnosťou toxínov.

V ajurvéde telo, myseľ a vedomie spolupracujú pri udržiavaní rovnováhy. Jednoducho sa na ne pozeráme ako na rôzne aspekty bytia človeka. Naučiť sa, ako dosiahnuť rovnováhu medzi telom, mysľou a vedomím, si vyžaduje pochopenie toho, ako váta, pitta a kapha spolupracujú. Podľa ajurvédskej filozofie je celý vesmír súhrou energií piatich veľkých prvkov – vesmíru, vzduchu, ohňa, vody a zeme. Váta, pitta a kapha sú kombinácie a permutácie týchto piatich prvkov, ktoré sa prejavujú ako vzory prítomné v celom stvorení. Vo fyzickom tele je váta jemná energia pohybu, pitta energia trávenia a metabolizmu a kapha energia, ktorá tvorí štruktúru tela.

Váta je jemná energia spojená s pohybom — skladá sa z vesmíru a vzduchu. Riadi dýchanie, žmurkanie, pohyb svalov a tkanív, pulzáciu srdca a všetky pohyby v cytoplazme a bunkových membránach. V rovnováhe váta podporuje kreativitu a flexibilitu. Váta mimo rovnováhy vyvoláva strach a úzkosť.

Pitta sa vyjadruje ako metabolický systém tela — zložená z ohňa a vody. Riadi trávenie, vstrebávanie, asimiláciu, výživu, metabolizmus a telesnú teplotu. V rovnováhe pitta podporuje porozumenie a inteligenciu. Nevyvážená pitta vzbudzuje hnev, nenávisť a žiarlivosť.

Kapha je energia, ktorá tvorí štruktúru tela — kosti, svaly, šľachy — a tvorí „lepidlo“, ktoré drží bunky pohromade, vytvorené zo zeme a vody. Kapha dodáva vodu pre všetky časti tela a systémy. Premasťuje kĺby, hydratuje pokožku a udržuje imunitu. V rovnováhe je kapha vyjadrená ako láska, pokoj a odpustenie. Nerovnováha vedie k pripútanosti, chamtivosti a závisti.

3 fotografie

Ako vyzerá predpísaná procedúra?

Život nám prináša mnohé výzvy a príležitosti. Hoci je veľa vecí, nad ktorými máme len malú kontrolu, máme moc rozhodovať o niektorých veciach, ako je strava a životný štýl. Pre udržanie rovnováhy a zdravia je dôležité venovať pozornosť týmto rozhodnutiam. Strava a životný štýl prispôsobený individuálnej konštitúcii posilňujú telo, myseľ a vedomie.

Ajurvéda ako doplnkový systém liečenia #

Je dôležité pochopiť základný rozdiel medzi ajurvédou a západnou alopatickou medicínou, kým západná alopatická medicína má v súčasnosti tendenciu zameriavať sa na symptomatológiu a choroby, primárne využíva lieky a chirurgiu na zbavenie tela patogénov alebo chorého tkaniva. Tento prístup zachránil mnoho životov. V skutočnosti je chirurgia zahrnutá aj v ajurvéde. Avšak lieky, kvôli ich toxicite, často oslabujú telo. Ajurvéda sa nezameriava na choroby. Ajurvéda skôr tvrdí, že všetok život musí byť podporovaný energiou v rovnováhe. Keď je minimálny stres a tok energie v človeku je vyvážený, prirodzené obranné systémy tela budú silné a dokážu sa ľahšie brániť proti chorobám.

Je potrebné zdôrazniť, že ajurvéda nie je náhradou západnej medicíny. Existuje mnoho prípadov, kedy sa chorobný proces a akútne stavy dajú najlepšie liečiť liekmi alebo operáciou. Ajurvéda môže byť použitá v spojení so západnou medicínou, aby sa človek stal silnejším a odolnejším po liečbe liekmi alebo chirurgickým zákrokom.

Všetci máme chvíle, keď sa necítime dobre a uvedomujeme si, že nie sme v rovnováhe. Niekedy ideme k lekárovi len preto, aby nám povedal, že sa nič nedeje. V skutočnosti sa deje to, že táto nerovnováha ešte nie je rozpoznateľná ako choroba. Je to však dosť vážne na to, aby sme si všimli naše nepohodlie. Možno sa začneme pýtať, či to nie je len naša predstavivosť. Môžeme tiež začať zvažovať alternatívne opatrenia a aktívne sa snažiť vytvoriť rovnováhu v našom tele, mysli a vedomí.

O cejlónskom čaji píšeme viac v blogu:

Hodnotenie a liečba nerovnováhy #

Ajurvéda zahŕňa rôzne techniky hodnotenia zdravia. Lekár starostlivo vyhodnocuje kľúčové znaky a symptómy choroby, najmä vo vzťahu k pôvodu a príčine nerovnováhy. Zohľadňuje sa tiež vhodnosť pacienta a rôzne liečebné praktiky, aby sme sa dostali k diagnóze prostredníctvom priameho kladenia otázok, pozorovania a fyzického vyšetrenia, ako aj záverov. Základné techniky ako meranie pulzu, pozorovanie jazyka, očí a fyzickej formy; a počúvanie tónu hlasu sa využívajú pri hodnotení.

Ak je to vhodné, môžu sa použiť očistné opatrenia na pomoc pri odstraňovaní nerovnováhy, pomáha zmena životného štýlu či nová diéta. V niektorých prípadoch sa odporúča účasť na očistnom programe, nazývanom panchakarma, aby nám pomohol zbaviť sa nahromadených toxínov v tele a aby sme získali väčší úžitok z rôznych navrhovaných opatrení liečby. Stručne povedané, ajurvéda sa zaoberá všetkými aspektmi života - telom, mysľou a duchom. Uznáva, že každý z nás je jedinečný, každý reaguje inak na mnohé aspekty života, každý má iné silné a slabé stránky. Ajurvéda poskytuje obrovské množstvo informácií o vzťahoch medzi príčinami a ich účinkami.

Ak už nič nepomáha, rozhodne vám odporúčame vyskúšať aj alternatívne formy medicíny medzi ktoré patrí ajurvédsky pobyt, môžete tak urobiť aj na našich zájazdoch do Indie a Srí Lanky. Doprajte čas svojmu telu, duchu a načerpajte množstvo energie.

Prečítajte si viač naších blogov zo Srí Lanky.

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

 
Vyštudovala Finančný manažment a už počas štúdia trávila väčšinu času v zahraničí. Precestovala celú Európu a polovicu Ameriky, kde ju uchvátila Jamajka a Kajmanie ostrovy. Ak nie je na cestách, určite ju nájdete na horách alebo na dobrom festivale. Rada si vychutná kvalitné jedlo, rockovú hudbu a severské krimi. V cestovnom ruchu začala pracovať v Turecku, no po tom čo sa medzi tisíckou uchádzačov prebojovala na miesto sprievodkyne v BUBO a prešla skúškami v BCA, cestuje a cestuje. Opakovane navštevuje škandinávske krajiny, kde si vychutnáva dánsku pohodičku v Kodani, mäsové guľky v Štokholme, túlanie sa stredovekými uličkami v Taline a nakupovanie v Rige. Nedá dopustiť ani na Nórsko a dychberúcu polárnu žiaru.

Indočínu prešla zo severu na juh, spoznávala život miestnych rodín v horách na severe Vietnamu, brodila sa ryžovými políčkami a oddychovala na plážach v Nha Trangu. Prešla celé Japonsko, odkiaľ si doniesla kimono a myšlienku zenového budhizmu, ktorou sa riadi doteraz: Naučme sa byť spokojný!

Za oddychom na najkrajšie pláže sa rada vracia na ostrovy v Indickom oceáne. Na Seychelských ostrovoch prešla viac než len hlavný ostrov. Učaroval jej divoký Réunion s prekrásnou prírodou. Rovnako uhladený a bezpečný Maurícius s nádherným tropickým morom. Vie oceniť luxus 5* hotela, ale rovnako si dokáže užiť aj stanovačku v horách. Vo všetkom ide ďalej, tak ako sa to vyžaduje v BUBO, a dôkazom je aj to, že neustále pomáha klientom loviť nové zážitky, lebo raz zažiť je viac ako stokrát počuť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Vanilkové ostrovy

Zo zájazdu:

Eva Andrejcová

Posledná úprava článku | Prečítané: 368

Mohlo by Vás zaujímať

Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 16 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Dillí - chaos kultúr a náboženstiev Dillí

Dillí Dillí - chaos kultúr a náboženstiev

Dillí nemôžete definovať iba niekoľkými slovami. Mesto je na to príliš dynamické. Je to bohatá história nasýtená starými príbehmi, ktoré sa…

Ján Zachar 26 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

12 dní

Trvanie

3381 4123€
K

Ázia  

India


náročnosť

17 dní

Trvanie

5244
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.