Ako chutí Tom Yam?

Ako chutí Tom Yam?

Autorom blogu je Jozef Zelizňák

Tento text načítala umelá inteligencia. Cestovateľské príbehy a rady na cesty v podaní živých ľudí nájdete v našom podcaste Uchom po mape.

Už ste vyskúšali thajskú kuchyňu? Že poznáte niekoľko thajských reštaurácií v Európe a že to je jedlo síce trochu ostré, ale chutné?

Alebo inak, prišiel za Vami už niekedy šéfkuchár, aby Vám potriasol rukou za to, že ste ním pripravenú polievku dojedli bez toho, aby Vám z úst šlahali plamene? Nie. A jedli ste už Tom Yam? 

Kto povie, že pikantné nemusí, nech si v Thajsku radšej Tom Yam ani neobjednáva. Kto má rád európsku ostrosť a thajskú ešte nevyskúšal, nech si objedná k svojej polievke vagón bielej voňavej ryže. Na prvý krát vyhrknú slzy asi každému, no kto sa cez prvý šok dostane, už sa posadnutia Tom Yamom nezbaví. 

Strašne rád jem, milujem zázvor, krevety a citrónovú trávu. Neodmietnem takmer žiadne jedlo, pripravené s kokosovým mliekom  Kombinácia týchto prísad, poézia jedla na najvyššej úrovni, ktorú skladá každý thajský kuchár, schopný uvariť dobrý Tom Yam. Pripraviť skutočne dobrý Tom Yam pritom nie je vôbec ľahké, a ani v Thajsku nechutí vždy rovnako dobre. Keď však všetko sedí, na jazyku sa Vám roztancujú všetci čerti a chuť Vás privedie na hranicu orgazmu, po tele Vám behajú zimomriavky a Vám sa chce plakať z úžasného neopakovateľného zážitku. 

Čerstvé limetové lístky, citrónová tráva, krevety, galangal, čerstvý koriander, hríby, a najmä veľa veľa zelených a červených chilli-papričiek a kúskov čerstvého zázvoru vytvárajú jedinečnú ostrokyslú chuť, ktorá ak sa raz objaví na jazyku už z neho nikdy nezmizne. 

Sedieť na pláži niekde v Thajsku, pozerať sa na západ slnka a sŕkať Tom Yam z kokosového orecha... Kto nezažil, neuverí. 

Ako pripraviť Tom Yam? 


3 šálky kuracieho vývaru, limetové listy, 2 steblá citrónovej trávy, polámané na kúsky. 300 gramov ošúpaných a umytých kreviet, 2 kúsky olúpaného a nakrájaného galangalu, 5 malých zelených a červených chili-papričiek, 10 gramov koriandrových listov so stopkami, nakrájaných na kúsky, 100 gramov na polky rozkrájaných hríbov 

Korenie: 3 čajové lyžičky rybej omáčky, 4 čajové lyžičky citrónovej šťavy 

Príprava: Priveďte kurací vývar do varu. Pridajte citrónovú trávu, limetové lístky, zázvor a galangu, pridajte krevety a hríby. Nechajte variť na malom plameni, kým nie sú krevety hotové. Pridajte korenie a čili. Ozdobte s koriandrovými lístkami a Tom Yam je hotový. 

Dobrú chuť.

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Už 30 rokov sprievodca BUBO a svetobežník. Je len málo miest na svete, kde sa mu nepáči, no jeho srdcovou záležitosťou je Buenos Aires s Patagóniou, New York s národnými parkami západu USA a - Viedeň. Viedol slovenské prvoexpedície do Bangladéša, Guyan a Surinamu, do Severnej Kórey aj našu prvú cestu na Antarktídu. Dnes s láskou ukazuje svet svojim dvom dcéram. Jozef má u nás na starosti marketing, internú komunikáciu so sprievodcami a kvalitu BUBO ciest do Škandinávie (ako vyštudovaný škandinavista a prekladateľ bestsellerov z nórčiny a švédčiny). 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Patagónia, Ohňová zem + luxusná plavba (Komfort)

Zo zájazdu:

Jozef Zelizňák

Posledná úprava článku | Prečítané: 1134

Mohlo by Vás zaujímať

Vstupná karta do Thajska - návod na vyplnenie
Blog

Blog Vstupná karta do Thajska - návod na vyplnenie

Vitajte pri návode k vyplneniu príjazdovej karty do Thajska. Tento formulár sa dá vyplniť maximálne 72 hodín pred plánovaným vstupom do krajiny a…

Martin Lipinský 1 min. čítania
Duchovia Thajska – kultúra, zvyky a legendy
Blog

Blog Duchovia Thajska – kultúra, zvyky a legendy

Thajskí obyvatelia sú už odpradávna veľmi poverčivý národ. Niet sa čomu čudovať. Thajci a samotné thajské územie majú bohatú históriu, ktorá sa…

Marek Rybárik 17 min. čítania
Thajská kuchyňa - najlepšie jedlá a čo ochutnať
Blog

Blog Thajská kuchyňa - najlepšie jedlá a čo ochutnať

Až do relatívne nedávnej doby bolo bohaté kulinárske dedičstvo Thajska jedným z jeho najlepšie strážených tajomstiev. Objavenie tejto kuchyne…

Ivana Žibritová 23 min. čítania
Figovník banyan - najuznávanejší strom sveta
Blog

Blog Figovník banyan - najuznávanejší strom sveta

Figovník alebo fikus poznáme určite všetci. Ako rastlinu v kvetináči sme ju vídavali v tisíckach škôl po celom Slovensku ešte od čias socializmu.…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
10 tipov na cesty do exotiky
Blog

Blog 10 tipov na cesty do exotiky

Uhádnete, kam cestujú Slováci do exotiky? Vybrali sme 10 tipov na exotickú dovolenku v roku 2025. Trafíte sa do správnej destinácie?

Jozef Zelizňák 3 min. čítania
Thajský box - príbehy, legendy, pravidlá
Blog

Blog Thajský box - príbehy, legendy, pravidlá

Thajský box, siamský box alebo Muay-Thai? Tak v Thajsku nazývajú domáci svoj národný bojový šport. Muay-Thai, čo v preklade znamená „thajský box“,…

Ivana Žibritová 18 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6480 7623€
E

Ázia  

India

26.08. → 10.09.

náročnosť

16 dní

Trvanie

2643 4405€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

25 dní

Trvanie

4455 7425€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2963 4939€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.