Ako vytvoriť správnu fotografiu pasového formátu k žiadosti o víza

Ako vytvoriť správnu fotografiu pasového formátu k žiadosti o víza

Množstvo krajín, kde je potrebné podať žiadosť o víza prechádza na elektronické systémy a s tým prichádza aj zjednodušenie celého procesu pre Vás, nášho klienta. Jedným z nich je aj fotografia žiadateľa.

Keďže sa sami chystáme nahradiť fotografov, mali by sme vedieť, aký je formát a požiadavky na vytvorenie takejto fotky. Veľmi často sa stáva, že ambasády, ktoré schvaľujú žiadosti nám vrátia fotky ako nevhodné. Tu nájdete stručný návod, ako by takáto fotka mala vyzerať.

Aké má samotná fotografia mať parametre? #

Väčšina systémov akceptuje foto súbory s maximálnou veľkosťou 500kb – 1MB.

Pasová fotografia má mať pomer strán 3x4 (35x45mm).

Aby mala fotka určitú kvalitu, je potrebné, aby mala rozmery 900-1200 pixelov krát/na 2250-3000 pixelov.

Obraz musí byť ostrý. Ak sa fotíte sami doma, foťte zo vzdialenosti cca 90cm – 1,5m, mobilom zo vzdialenosti cca 35 - 40cm.

    

Uistite sa, že formát foto súboru je JPG (JPEG).

Fotka musí byť otočená na tzv. Portrét (na výšku). Fotky na šírku nie sú akceptované.

Ak máte aktuálnu pasovú fotku, oskenujte ju a nastavte DPI na 300.

Ako pracovať s „objektom“ na fotografii? #

Fotografia musí byť fotka Vás, nie pasu alebo odfotená pasová fotografia napríklad mobilom.

Nájdite si miesto so svetlým pozadím (stenou) bez akýchkoľvek vzorov alebo iných objektov, alebo postáv. Ani čistá biela nie je najvhodnejšia.

Toto miesto by malo byť rovnomerne nasvietené. Nepoužívajte dodatočné svetlá (lampu, baterku a podobne), za Vami nesmie byť tieň. Ideálne sa postaviť tvárou k oknu a fotiť za jasného dňa.

Nefoťte s bleskom, budete mať červené oči.

Dávajte pozor, aby fotka nedostala „nádych“ inej ako prirodzenej farby. Vypnite všetky filtre.

Nepoužívajte žiadne nástroje na úpravu, fotka musí byť úplne prirodzená, aby bolo vidno skutočný tón pleti.

Nerobte si „selfie“, požiadajte niekoho, kto Vás odfotí. Môže Vám pomôcť selfie tyč, avšak predné fotoaparáty na mobiloch nie sú najvhodnejšie kvôli výslednej kvalite.

Zvoľte jednoduché, jednofarebné oblečenie, svetlé, či tmavé.

Pozerajte sa tesne nad fotoaparát, buďte otočení priamo na fotografa, musí byť jasne vidieť celá Vaša tvár. Ak máte dlhé vlasy, stiahnite ich vzadu, alebo „dajte za uši“.

Majte oči prirodzene otvorené, ústa zavreté, bez úsmevu alebo úškrnu. Neutrálny výraz.

Vaša tvár má vyplniť približne 2/3 - 3/4 fotky. Vlasy nesmú ísť mimo obraz, na spodnej strane by mal byť vidieť Váš krk, po stranách voľné miesto.

Nemajte žiadne doplnky ako je pokrývka hlavy, alebo okuliare. Slnečné sú úplne neprípustné, dioptrické je však taktiež lepšie zložiť. Často totiž skresľujú celkový vzhľad.

Úprava pasovej fotky pred odoslaním #

Jediná úprava, ktorej sa potrebujete venovať je prispôsobenie pomeru strán a veľkosti samotného súboru. Na to existuje viacero nástrojov. V každom mobilnom telefóne nájdete možnosť Orezania fotky. Vyberte pomer 3x4 (niekde 4x3), na výšku. Čo sa týka veľkosti súboru, niektoré systémy si samy prispôsobia veľkosť (novozélandská stránka NZeTA) a stačí, ak fotka nemá viac ako 10MB, iné majú požiadavku s konkrétnou veľkosťou. Veľkosť súboru viete upraviť v počítači. Niektoré systémy vyžadujú takzvanú biometrickú fotku, kde je okrem tváre vidieť aj značnú časť hornej časti trupu.

Opäť existuje viacero nástrojov. Jeden z nich je aj tento, ktorý Vás navedie a pomôže Vám pripraviť tú správnu fotku. Ak je potrebné spraviť fotku pasového formátu, je tu možnosť "Passport photo". Majte zapnutú "masku", ktorá ukazuje, kde by mala byť Vaša tvár umiestnená.

Aké problémy môzu nastať s vízami? Získať víza dnes nie je také náročné, ako to bolo v minulosti. Za tie najdrahšie sa platilo takmer 500 eur, na najdlhšie sa čakalo 25 rokov a prišli ďalšie problémy. A to vrátane vyhrážok zastrelením či prinútenia vymeniť červené pozadie fotografie za zelené. Neraz bolo treba podplatiť colníkov pivom či presvedčiť ich, že v susednej krajine je stále včera. Čítajte zaujímavý a vtipný blog Ľuboša Fellnera: Problémy s vízami.

Biometrická fotka na žiadosť o víza #

Niektoré krajiny pri podávaní žiadosti o víza požadujú fotku "biometrického" typu. Na tejto fotke sú iné požiadavky pomeru tváre, než na fotke pasového formátu.

Opäť použite tento program s možnosťou vytvorenia biometrickej fotky. Sledujte inštrukcie a nastavenie tváre do preddefinovanej "masky".

Fotku, ktorú budete robiť, spravte z väčšej diaľky, aby ste mali aj hornú časť trupu v obraze. 

Aj keď sa tento návod môže javiť náročný, v skutočnosti je to jednoduché a ak nie na prvý pokus, tak na zopár ďalších pokusov sa Vám požadovanú fotografiu podarí vytvoriť. Berte to ako zábavu a bez strachu sa do toho pustite.

Martin Karniš

Martin Karniš

Martin Karniš

Vyštudovaný zoológ je v BUBO klientmi právom považovaný za najväčšieho odborníka na africké safari. Väčšinou sprevádza Keňu a Tanzániu, kde sa s Masajmi rozpráva svahilsky a aj jeho najobľúbenejšie zájazdy sú Keňa, Tanzánia Zanzibar a JAR Namíbia, Botswana, Zimbabwe, Zambia. Od roku 2009 postupne začal sprevádzať aj poznávacie zájazdy na Madagaskar, Aljašku, do USA a Kanady. Okúzlila ho Rwanda, Uganda aj Etiópia. Zatiaľ sme nenašli bežnú otázku zo živočíšnej ríše, ktorú by Martin nedokázal zodpovedať. Keď si od neho zvieratá potrebujú oddýchnuť, sprevádza v Thajsku, Malajzii a Singapure, alebo v Austrálii, ktorú prešiel krížom krážom. Martinove koníčky sú príroda, história a spoznávanie nových ľudí. Vraví, že cestovanie a sprevádzanie sú najlepšia škola života. Klienti si ho na zájazdoch vážia kvôli empatii a trpezlivosti. Ako správny ranger je jeho najobľúbenejšou pochúťkou steak z impaly v Juhoafrickej republike. 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Keňa, Tanzánia, Zanzibar

Zo zájazdu:

Martin Karniš

Posledná úprava článku | Prečítané: 6152

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

4784
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3611
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.