Corona a Ekvádor (očami miestnych)

Corona a Ekvádor (očami miestnych)

V našej sérii príbehov známych a kamarátov z celého sveta pokračujeme Ekvádorom. Pohľad na coronu a budúcnosť cestovania od rovníka a z nádherných Galapág v rozhovore s našou dlhoročnou kamarátkou Lorenou Tapia de Morillo z Quita.

Lorena Tapia de Morillo pracuje v turistickom ruchu v Ekvádore už dvadsaťpäť rokov, sedemnásť rokov vedie svoju vlastnú cestovnú agentúru zameranú na krásy ekvádorskej prírody. V Ekvádore miluje dedinku Nono, kde vlastní aj útulné ubytovanie. Je vydatá za Argentínčana a má sedemnásťročnú dcéru. Už dlhé roky sa stará o našich klientov na cestách do Ekvádora a Galapágy.

Kedy si prvýkrát cítila, že sa vírus dotkne aj Ekvádora?

Prvý potvrdený prípad na koronavírus sa v Ekvádore objavil 29. februára, bola to pani, ktorá prišla zo Španielska už 14. februára. Bohužiaľ, tá pani o pár dní zomrela. Tento prípad bol zaznamenaný v jednom z najväčších stredísk krajiny – v Guayaquile na ekvádorskom pobreží a dlho sme ho pokladali za ojedinelý prípad, ktorý s Ekvádorom priamo nesúvisí. Dodnes sa vírus rozšíril do viacerých miest, máme evidovaných viac než päťsto prípadov. Približne od polovice marca je nám jasné, že vírus našu krajinu zasiahne ekonomicky a (azda v čo najmenšej miere) aj zdravotne. A všetci sa musíme snažiť, aby sme čo najväčšmi obmedzili jeho dopad.

Pozdravy z Ekvádoru

Pamätáš si ešte na svoju poslednú skupinu turistov pred uzatvorením Ekvádora?

Našimi poslednými klientmi bola malá skupinka zo Slovenska, ktorá pricestovala 10. marca a užívala si prehliadku metropoly Quita spojenej s výletom na Galapágy. Naša krajina sa v záujme zastavenia šírenia vírusu nečakane rozhodla uzavrieť letiská, takže tento výlet na Galapágy sa skrátil o jeden deň, aby sme našich klientov mohli včas dostať späť do Quita a ubytovali sme ich v hoteli neďaleko letiska. Ešte deň predtým, ako sa vláda rozhodla zavrieť aj reštaurácie a hotely v najväčších turistických strediskách, naši klienti stihli absolvovať výlet do dažďového pralesa. Vďaka úžasnej spolupráci s tímom BUBO ste nám pomohli zmeniť ich let priamo do Amsterdamu, čo sa ukázalo ako správne rozhodnutie. Naši hostia ocenili našu promptnú organizáciu a flexibilitu, a ešte z Viedne nám posielali ďakovné správy za to, ako sme sa o nich postarali a dostali ich bezpečne a včas domov, k ich najbližším.

Ako sa zmenil tvoj bežný život za posledné dni?

Naše dni a životy sa samozrejme zmenili! Dovtedajší každodenný obvyklý život sa zastavil, školy a firmy sú zatvorené, takisto aj reštaurácie, bary, kaviarne, národné parky, obchody..., všetko okrem potravín, drogérií a bánk. Od 21.00 do 05.00 tu platí zákaz vychádzania, za jeho porušenie sú tvrdé pokuty. No stále sa nájdu ľudia, ktorí akoby nutnosť týchto opatrení nechápali. Keďže nám v žilách koluje horúca latino krv, vieme byť veľmi srdeční, radi sa objímame, bozkávame, je to normálna súčasť našich prejavov, vzťahov. Teraz si musíme zvykať na väčší odstup, ktorý nám nie je blízky. Samozrejme, kryjeme si tvár, dodržiavame prísnejšiu hygienu. Takisto home-office a škola z domu sú pre Ekvádorčanov veľmi nezvyklé, takže život sa pre nás veľmi výrazne zmenil. Akoby sme sa zrazu museli vzdať našich tradícií a vstúpili sme do 21. storočia.

Z čoho máš najväčšie obavy?

Ak mám hovoriť sama za seba, bojím sa predovšetkým dvoch vecí. V prvom rade, že ochoriem, podľahnem chorobe ja, alebo niekto z mojich najbližších. Druhá obava sa týka našej spoločnosti. Naša agentúra je na trhu už 17 rokov, pracovali sme vždy veľmi tvrdo , aby sme našim klientom dokázali poskytnúť to najlepšie. Každý jeden zrušený zájazd je ako ďalšia rana do našich sŕdc. Myslím aj na našich dodávateľov, vodičov, ktorí sú aj so svojimi rodinami finančne závislí od našich partnerov a klientov. Je to celý reťazec ľudí, ktorý sa teraz epidémiou narušil. Ale hlboko v srdciach vieme, že jedného dňa tá búrka prehrmí a opäť zasvieti slnko!
Veľmi sa nás v tomto čase dotýkajú správy, ktoré dostávame od našich klientov, zaujímajú sa, píšu nám, aby sme si dávali na seba pozor, aby sme opatrovali náš raj - rezort Villa Doris v Nono. To je pre nás v týchto ťažkých časoch tá najsladšia odmena, vedomie, že máme priateľov po celom svete. Sme v tom spolu a spolu sa z toho dostaneme.

Čo urobíš ako prvé, keď sa táto epidémia skončí?

Vykričím do celého sveta, že Ekvádor je opäť slobodný a víta s otvorenou náručou opäť všetkých dobrých ľudí, ktorí chcú spoznať našu nádhernú prírodu, skvelú jedlo, unikátne kultúrne dedičstvo... Ani neviete, ako veľmi sa už na ten deň teším.

A na záver veľká vďaka, že nám dávate túto príležitosť pozdraviť našich slovenských priateľov. Nebojte sa, skončí sa to a svet bude opäť krásne miesto na život.

Pán Corona, nevítaný návštevník sa dostal do stredu sveta

            Do nášho malého Ekvádoru zavítal nežiadaný hosť, ktorý dokáže zadarmo precestovať toľko míľ za tak krátky čas! Chcel by som vedieť, kto naplánoval tento jeho šialený itinerár, nech sa prihlási a jeho ďalšiu destináciu okamžite zruší!

            Tento nevítaný návštevník dorazil do Guayaquilu, hlavného prístavu ekvádorského pobrežia, na začiatku marca zo Španielska a postupne sa dostal aj do ďalších provincií krajiny.

            Naša vláda robí mnohé opatrenia na to, aby zabránila tomuto turistovi dostať sa na ďalšie miesta našej nádhernej a rozmanitej krajiny. Školy, parky, reštaurácie, kiná a kostoly sú zatvorené. Keďže pán Corona sa rád zabáva v baroch, na diskotékach a večierkoch, všetky podobné spoločenské podujatia boli zrušené. Väčšina Ekvádorčanov tieto opatrenia prijala s pochopením, zostáva doma, odkiaľ pracujú, učia sa.

            Jedinečné Galapágy, najvyhľadávanejšia destinácia Ekvádoru, domov úžasných korytnačiek, tučniakov, unikátnych druhov vtákov, uškatcov, či leguánov, sú momentálne pre turistov zatvorené. Ekvádor si tak ochraňuje túto svoju prírodnú svätyňu, a takisto ďalšie národné parky a rezervácie po celej krajine.

            Dedinka Nono, len tridsať kilometrov od Quita, kde klienti BUBO zvyknú stráviť noc, či dve, aby si vychutnali pravú ekvádorskú pohostinnosť v našich vidieckych domčekoch, je momentálne pre domácich aj zahraničných hostí tiež uzavretá. Sme známi starostlivým individuálnym prístupom o našich hostí a dbaním na každý najmenší detail, no v tomto prípade si neželáme, aby pán Corona vychutnával všetko, čo pobyt u nás ponúka – prechádzky, bicyklovanie, pozorovanie vtákov, jazdu na koni... Medzitým sa staráme o našu veľkolepú záhradu, aby v nej vykvitli tie najkrajšie kvety a záhony, a pripravujeme sa na časy, keď sa nemilý cestovateľ pán Corona rozhodne opustiť našu planétu a tento vesmír, a prídu tí hostia, ktorých tak milujeme: Tí, s ktorými si rozumiete, ktorí vám nechcú ubližovať, nezanechávajú po sebe spúšť, tí, čo radi spoznávajú nové kultúry, ochutnávajú našu delikátnu kuchyňu, tí, ktorí nám v týchto dňoch naozaj chýbajú...

            My sme stále tu, a čakáme, kedy lietadlá opäť zdvihnú svoje krídla, a prinesú Európanov, Severo- aj Latinoameričanov do toho najkrajšieho stredu sveta: Ekvádoru a Galapágov...

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Už 30 rokov sprievodca BUBO a svetobežník. Je len málo miest na svete, kde sa mu nepáči, no jeho srdcovou záležitosťou je Buenos Aires s Patagóniou, New York s národnými parkami západu USA a - Viedeň. Viedol slovenské prvoexpedície do Bangladéša, Guyan a Surinamu, do Severnej Kórey aj našu prvú cestu na Antarktídu. Dnes s láskou ukazuje svet svojim dvom dcéram. Jozef má u nás na starosti marketing, internú komunikáciu so sprievodcami a kvalitu BUBO ciest do Škandinávie (ako vyštudovaný škandinavista a prekladateľ bestsellerov z nórčiny a švédčiny). 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Patagónia, Ohňová zem + luxusná plavba (Komfort)

Zo zájazdu:

Jozef Zelizňák

Posledná úprava článku | Prečítané: 136

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.