Fårup - deň plný zážitkov pre deti a dospelých

Prehliadka

Fårup - deň plný zážitkov pre deti a dospelých

Zavítajte s nami do rozprávkovej krajiny, ktorá je ako stvorená pre deti. Krajina kde žijú najšťastnejší ľudia na svete, kde sú si všetci rovní a ľudia si nezávidia. Krajina, ktorá je rodiskom Hansa Christiana Andersena. Viete už o ktorej krajine je reč? Možno už tušíte, že reč je práve o Dánsku, kam sa vyberáme s deťmi tráviť letné prázdniny a užiť si kopec zábavy a dánsku pohodičku.

Na našom zájazde nás čakajú dni plné zábavy a zážitkov, kolotoče, príroda, zemepis a kultúra to všetko spoznáme na vlastnej koži a zabavíme sa pritom. Po príchode do Dánska sa postupne presúvame z juhu na sever až kým ho neprejdeme celé krížom krážom. Naše cesty však smerujú do útulného prístavného mesta Frederikshavn, kde sme ubytovaní. Frederikshavn je rozhodne malé mestečko kde stretnete domácich a zažijete autentickú dánsku kuchyňu, v preklade do slova a do písmena môžeme názov mesta preložiť ako Frederikov prístav, môžete tu pozorovať trajekty spájajúce mesto so švédskym Göteborgom a nórskym Oslo, veľkosť týchto prepravných lodí vám vyrazí dych a pri troche šťastia ich uvidíte aj z hotelového okna. Pre nás je to však hlavne východiskový bod, odkiaľ vyrážame za dobrodružstvom. Do Fårupu to máme len necelú hodinku cesty pohodlným vlastným autobusom, vyrážame o deviatej ráno aby sme vo Fårupe boli ako prví v čase jeho otvorenia už o desiatej a máme celý deň na strávenie v tomto zábavnom parku.

Celý zabávný park máme ako na dlani.
Foto: Eva Andrejcová — BUBO

Ani sa nenazdáme a sme v jednom z najväčších zábavných parkov Dánska, Fårup Sommerland. Fårup pôvodne vznikol ako rodinný biznis a založiila ho v roku 1975 rodina Kragelundovcov, najprv to bol len malý park ktorý ročne prilákal 40 tisíc návštevníkov až postupom času sa pretransformoval do svojej dnešnej podoby a ročne ho navštívi 600 tisíc detí a dospelých nielen z Dánska ale aj z okolitých krajín. Zaujímavosťou je však vodný svet alebo aquapark, ktorý je najväčší v celom Dánsku. Málokedy nájdete spojenie vodného parku so zábavným parkom a to bol v tomto prípade kľúč k úspechu.

Každý si tu nájde niečo pre seba #

Návštevu zábavného parku si rozdelíme do dvoch častí, dopoludnia obehneme všetky kolotoče a poobede sa presunieme do aquaparku, otvárajú ho až okolo dvanástej na obed. Autobus nás privezie priamo na parkovisko pred vstup do zábavného parku. Berieme si so sebou veci na celý deň, pri vstupe do parku sú toalety po oboch stranách, obchody so suvenírmi a občerstvením, to si nechajte až na neskôr. Všade sú praktické mapy a orinetačné tabule, vďaka čomu sa vieme ľahko zorientovať. Aby ste získali lepší prehľad o atrakciách a veľkosti zábavného parku odporúčame vám jazdu vláčikom, je to skvelá atrakcia aj pre najmenších odtiaľto môžete vykyvovať všetkým naokolo a vystúpiť môžete aj na zastávkach po ceste. Neuverili by ste, ale v týchto zábavných parkoch viete denne nachodiť desiatky kilometrov, takže si to vďaka vláčiku môžete uľahčiť.

Plnou parou vpred #

Nemáme na čo čakať a tak sa s deťmi vyberáme hneď za najväčším dobrodružstvom. Ja mám to šťastie, že mám rada kolotoče a občas sa dám nahovoriť na nejaké tie jazdy. Naposledy som ich po tej trinástej jazde prestala počítať, práca sprievodcu je občas náročná, hlavne keď neviete povedať nie tým malým nezbedným očiam. Ale po prvý raz som nevedela čo ma čaká. V parku sa riadime šípkami a hľadáme na nich Lynet, v preklade blesk. Táto horská dráha je naozaj ako blesk z jasného neba, z 0 na 80 km/h sa dostanete za necelé 2 sekundy. Tomu sa hovorí akcelerácia. Túto rýchlosť môžeme porovnať s najrýchlejšími automobilmi Formuly F1, až na to, že tu nie ste na pretekárskom okruhu ale vo vzduchu, zhruba vo výške 20 metrov si môžete vychutnať výhľad na celý park, aj to len v prípade ak nevisíte momentálne dolu hlavou, alebo to ledva predýchavate. Ak by sa vám na tomto kolotoči veľmi páčilo stačí ak budete kričať "one more time" a túto zbesilú jazdu si pri troche šťastia môžete vychutnať ešte raz, zažila som to na vlastnej koži. Vy alebo vaše dieťa musíte mať výšku minimálne 120 centimetrov, aby vás na tento kolotoč pustili a užili ste si jazdu!

3 fotografie

Čaká nás poriadna dávka adrenalínu. Nájdete odvahu?

Hneď oproti Lynetu je Hvirvelvinden čiže víchrica, je to taký ten skrytý zabijak, najprv vás to začne pomaly a nenápadne kolísať až kým sa zrazu neocitnete v obrovskej výške a pozeráte sa priamo na zem a rozmýšľate nad tým ako je to možné, že vás tie bezpečnostné pásy udržia. Vtom sa vám začne dvíhať žalúdok a aby toho nebolo málo začne vás to otáčať dookola ako keby ste boli uprostred víchrice. Keď sa potom ocitnete na zemi, budete sa cítiť nesmierne odľahčení a ako blázon, ktorý vôbec nevie chodiť. Aby vás sem pustili musíte mať výšku nad 140 centimetrov.

Odtiaľto utekáme na opačnú stranu parku a hľadáme horskú dráhu ktorá sa volá Falken, čiže jastrab. Falken je prvá drevená horská dráha postavená v Dánsku už v roku 1932 a je to úplne jedinečný zážitok pre všetkých odvážlivcov. S maximálnou rýchlosťou 75 km/h je Falken najrýchlejšou dánskou drevenou horskou dráhou. Máte pocit akoby sa už už išla rozpadnúť, ale nie, nebojte sa zdanie klame. Poriadne vás však ponatrasia a aj keď vyzerá úplne nevinne rozhodne dá človeku zabrať. Na vstup musíte mať výšku 110 centimetrov v sprievode rodiča, alebo 130 centimetrov bez dospelého.

Odvážite sa na obrovskú vodnú dráhu?
Foto: Eva Andrejcová — BUBO

Najskôr priletel do Fårupu jastrab, potom ho zasiahol blesk a nakoniec prežil aj hurikán. Hurikán je fantastická horská dráha pre celú rodinu, najskôr vás zdvihne do výšky siedmeho poschodia a potom uháňa - ako jediný svojho druhu v severnej Európe - priamo cez vodný tunel, kde zažijete dávku osvieženia v podobe vodnej pary a potom pokračuje závratnou rýchlosťou ďalej,  zatiaľ čo sa vaše nohy voľne hompáľajú vo vzduchu! Hurikán získal ocenenie za druhú najlepšiu horskú dráhu v Európe v roku 2013 a tretie miesto v roku 2014.

Novinkou roku 2020 je horská dráha Saven, v preklade píla, a je najvyššou atrakciou celého zábavného parku. Dosiahnete vrchol vo výške 24 metrov. Najprv vás čaká jazda vzad až do najvyššieho bodu, plnou parou vzad a potom prichádza na rad divoká jazda vpred. Napriek divočine a jazde vpred aj vzad sa Saven stáva kolotočom pre celú rodinu, pretože ju môžu vyskúšať aj najmenší milovníci rýchlosti s výškou od 95 cm.

Pre menších je tu retiazková dráha, alebo ježkov express či mini express ktorý vás prevedie korunami stromov. V Børnetivoli, detskom zábavnom parku nájdete tie najzábavnejšie detské atrakcie, môžete si zalietať vo svojom vlastnom červenom lietadle alebo zasúťažiť na vlastnom závodnom aute, previesť sa na Safari autách a takisto tu nájdete aj retiazkovú dráhu.

Zábava pre celú rodinu #

Ak by ste stále nemali dosť a máte radi vodu, máme tu pre vás vodné bicykle, rafting, kanoe - pripravte sa na to, že sa namočíte, čakajú vás tu rôzne prekvapenia. Ak by ste uprednostnili suchšie aktivity, čo takto turnaj v minigolfe? Poviem vám, aj ten dá človeku zabrať, často sa stáva, že pri hľadaní svojej golfovej loptičky nájdeme mnoho iných, ktoré skončili vedľa. Nezúfame, skôr či neskôr sa nám podarí vyhrať a odfotíme sa na stupni víťazov.

Ak by ste už mali dosť, tak si môžete odskočiť do 4D kina, alebo navštíviť strašidelný zábavný dom Rævens Hule (Líščí brloh), v ponuke je aj strelnica alebo ryžovanie zlata. Ak budete dosť šikovní možno sa vám podarí vykopať dostatok zlata na veľkú zlatú medailu alebo šerifovu hviezdu. V celom parku nájdete trampolíny a skákacie hrady, priamo v strede je veľké detské ihrisko a vedľa strelnice si môžete zajazdiť na jednom z pokojných islandských koní.

Po toľkých zážitkoch sme poriadne vyhladli, a vo Fårupe máme obrovské množstvo možností stravovania, či už chcete ľahké a rýchle alebo veľké a chutné jedlo. Môžeme si tu kúpiť šťavnaté steaky, celozrnné hamburgery, jedlá z woku, sendviče a oveľa, oveľa viac. Ak chcete iba zmrzlinu alebo šálku kávy, nie je to vôbec žiadny problém, na každom kroku tiež ponúkajú ľadovú drť. Môžeme si sem priniesť svoje nápoje a občerstvenie, v Dánsku s tým vôbec nebýva problém a všade sú miesta na piknik a oddych, dokonca tu môžete aj grilovať.

Nezabudnite ochutnať tradičné dánske hotdogy. Klasický Pølse tvorí typická červená, ľahko korenená klobása z bravčového mäsa v pečive, ochutená muškátovým orieškom, podávaná s opečenou cibuľou. Okrem tejto špeciality máte na výber z celého radu ďalších, aj vegetariánskych a vegánskych klobás s pečivovými a oblohovými variáciami od výmyslu sveta. Zo sladkostí odporúčame pelendreky, pre každého je tu niečo. Dobrú chuť!

Vitajte v najlepšom vodnom svete v Dánsku #

Nevieme sa dočkať, keď hodiny odbijú dvanásť a otvoria sa brány aquaparku. Bez ohľadu na počasie sa tu vždy zabavíme a nikdy sa nám nechce ísť domov. Tento obrovský aquapark v našom obľúbenom parku ponúka veľa zábavy pre všetky vekové kategórie. Či už máte radi adrenalín, šport alebo si chcete oddýchnuť, tu sa nájde všetko. Vstup do aquaparku je oddelený pre mužov a pre ženy, pred vstupom sú bankomaty kde si môžeme zaplatiť za skrinku ktorá je vo vnútri, za poplatok od 20 do 60 DKK (záleží od veľkosti) odložíme si veci na celý deň a v pokoji sa budeme zabávať.

3 fotografie

Akonáhle sa dostaneme do aquaparku, už nás nikto nedostane z vody

Ako prvé sa vydáme objavovať tobogány, to je stále najväčšie dobrodružstvo. Pre milovníkov adrenalínu je tu vodný kanón. Tobogány vidno už z diaľky a keď sa dostaneme priamo k ním, čaká na nás svetelný semafor. Vydávame sa smerom ku Vandkanonen, ideme najvyššie ako sa dá a kocháme sa výhľadmi na celý zábavný park. Smiech nás prejde na vrchole, kde sa necháme zavrieť do presklenej vitríny. Ešte predtým si však musíme dať dolu všetky ostré predmety, sponky, náušnice, prstene a nepustia vás tam ani s Gopro kamerou, ak by ste na to zabudli - pani na vrchole vám postráži veci. Prichádza do tuhého: zavretý v malom skleníku, ruky prekrížené na prsiach, keď v tom zrazu začne odpočítavanie a o chvíľu sa prepadne dno a nás čaká voľný pád neskutočnou rýchlosťou, adrenalínový zážitok, ktorý rozhodne stojí za to. 

3 fotografie

Pri pohľade na všetky atrakcie nevieme kam sa máme rozbehnúť skôr

Nachádzajú sa tu aj ďalšie tobogány, ktoré sa oplatí vyskúšať. Na niektoré budeme potrebovať veľké nafukovacie koleso, do ktorého naskáčeme všetci spoločne, na ďalšie zase ideme každý v samostatnom a dáme si spoločne preteky. Je tu aj divoká rieka, kde si vyberáme do ktorého z troch lievikov skočíme, čaká nás hrboľatá cesta, plná nástrah, kde nás to hádže z jednej strany na druhú. Stretneme sa všetci spoločne na konci a už utekáme do ďalšieho pirátskeho bazénu, kde nás čakajú umelé vlny. V tomto bazéne je príjemne teplá voda, ktorá má približne 27 stupňov a hneď vedľa je bazén pre najmenších a takisto detský zábavný vodný park, kde sa na nás valí voda z každej strany. Keďže sme všetci malí a veľkí milovníci vody tak si to tu užívame plnými dúškami.

Úlohou dnešného dňa bolo nestratiť rodičov a zabaviť sa. To sa nám rozhodne podarilo a tak môžeme byť spokojní a vysmiati sa vraciame naspäť na hotel, plní očakávaní sa tešíme na to čo nás čaká ďalší deň v rozprávkovom Dánsku.

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

 
Vyštudovala Finančný manažment a už počas štúdia trávila väčšinu času v zahraničí. Precestovala celú Európu a polovicu Ameriky, kde ju uchvátila Jamajka a Kajmanie ostrovy. Ak nie je na cestách, určite ju nájdete na horách alebo na dobrom festivale. Rada si vychutná kvalitné jedlo, rockovú hudbu a severské krimi. V cestovnom ruchu začala pracovať v Turecku, no po tom čo sa medzi tisíckou uchádzačov prebojovala na miesto sprievodkyne v BUBO a prešla skúškami v BCA, cestuje a cestuje. Opakovane navštevuje škandinávske krajiny, kde si vychutnáva dánsku pohodičku v Kodani, mäsové guľky v Štokholme, túlanie sa stredovekými uličkami v Taline a nakupovanie v Rige. Nedá dopustiť ani na Nórsko a dychberúcu polárnu žiaru.

Indočínu prešla zo severu na juh, spoznávala život miestnych rodín v horách na severe Vietnamu, brodila sa ryžovými políčkami a oddychovala na plážach v Nha Trangu. Prešla celé Japonsko, odkiaľ si doniesla kimono a myšlienku zenového budhizmu, ktorou sa riadi doteraz: Naučme sa byť spokojný!

Za oddychom na najkrajšie pláže sa rada vracia na ostrovy v Indickom oceáne. Na Seychelských ostrovoch prešla viac než len hlavný ostrov. Učaroval jej divoký Réunion s prekrásnou prírodou. Rovnako uhladený a bezpečný Maurícius s nádherným tropickým morom. Vie oceniť luxus 5* hotela, ale rovnako si dokáže užiť aj stanovačku v horách. Vo všetkom ide ďalej, tak ako sa to vyžaduje v BUBO, a dôkazom je aj to, že neustále pomáha klientom loviť nové zážitky, lebo raz zažiť je viac ako stokrát počuť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Vanilkové ostrovy

Zo zájazdu:

Eva Andrejcová

Posledná úprava článku | Prečítané: 597

Mohlo by Vás zaujímať

Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta Kodaň

Kodaň Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta

Vitajte v Dánsku, vitajte v Kodani. Najpohodovejšom a najkozmopolitnejšom meste v Škandinávii. Vedeli ste, že Dáni sú podľa prieskumov jedným z…

Zuzana Hábeková 16 min. čítania
Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie Blog

Blog Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie

Ktoré ročné obdobie je najlepšie na návštevu Škandinávie? Klienti sa ma túto otázku pýtajú často. Niektorí chcú pozorovať polárnu žiaru, iní zase…

Peter Droba 16 min. čítania
TOP 10 Kodane Blog

Blog TOP 10 Kodane

Kodaň označujú za najšťastnejšie mesto na svete. Bohatá metropola Dánska je to nielen vďaka peniazom, ale i tomu, čo ponúka - pamiatky, jedlo,…

Legoland - Svet z miliónov kociek Billund

Billund Legoland - Svet z miliónov kociek

Bolo raz malé dánske mestečko Billund. Písal sa rok 1932. Mohlo mať v tom čase asi tak 300 obyvateľov. A medzi nimi žil Ole. Bol to úspešný rezbár…

Peter Droba 5 min. čítania
Fårup - deň plný zážitkov pre deti a dospelých Fårup

Fårup Fårup - deň plný zážitkov pre deti a dospelých

Zavítajte s nami do rozprávkovej krajiny, ktorá je ako stvorená pre deti. Krajina kde žijú najšťastnejší ľudia na svete, kde sú si všetci rovní a…

Eva Andrejcová 8 min. čítania
Zootopia v Givskude - kúsok safari a Jurského parku v Dánsku Prehliadka

Prehliadka Zootopia v Givskude - kúsok safari a Jurského parku v Dánsku

Len 20 kilometrov severozápadne od mesta Vejle na Jutskom polostrove v Dánsku sa nachádza veľmi zaujímavé mesto, v našom ponímaní skôr dedinka.…

Peter Droba 6 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2556 3195€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.