Soul – ázijský tiger so vznešenou dušou

Prehliadka

Soul – ázijský tiger so vznešenou dušou

Metropola, v ktorej sa nikdy nebudete nudiť. Žije v nej vyše desať miliónov obyvateľov, a v celej širšej aglomerácii viac ako 24 miliónov, čo zo Soulu robí jedno z najľudnatejších miest na svete. So svojím bujarým, neutíchajúcim životom je prirovnávaný aj k New Yorku. Kaviarne, reštaurácie, karaoke bary a početné trafiky sú tu otvorené 24 hodín denne. A vy sa môžete prechádzať jeho ulicami a fascinovane sa nadychovať toho úžasného ázijského ruchu všade navôkol...

Soul Počasie

jasná obloha

jasná obloha

22°C

Predpoveď 25.Apr

Východ slnka 05:43

Západ slnka 19:15

Soul je križovatkou zaujímavých dávnych aj novodobých dejín svojej krajiny. Bol hlavným mestom už v roku 1394 a odjakživa dejiskom veľkých udalostí. Metropola jedného z ázijských tigrov, kde sa vždy niečo deje. Z tých najnovších dejín sa tu písali napríklad slávne olympijské príbehy, keď tu v roku 1988 fenomenálny Carl Lewis zaznamenával priam nadľudské športové výkony. Dnes je toto hemžiace sa ľudské mravenisko úhľadným, prosperujúcim a na svoju veľkosť prekvapivo bezpečným mestom (v celej Kórei je kriminalita už tradične mimoriadne nízka).

Je rozdelený riekou Hangang na severnú – historickejšiu a južnú – modernejšiu časť mesta. Soul plný kontrastov je zvláštnou, unikátnou zmesou hypermodernej techniky a starých kráľovských palácov. Jedným z tých najvýznamnejších, ktoré počas návštevy Soulu treba určite vidieť a kde začíname našu prehliadku aj my, je kráľovské sídlo dynastie Čoson s názvom Gyeongbokgung, ktoré bolo od konca 14. storočia najväčším palácom krajiny. 

Tradície uprostred moderného veľkomesta #

Kráľovský palác dynastie Čoson bol domovom kráľa a rovnako miestom parlamentu. Postavaný bol tri roky po tom, ako začala v roku 1395 vládnuť dynastia Čoson v osobe kráľa Taedžo – zakladateľa celej dynastie. Palác Gyeongbokgung je situovaný priamo v srdci hlavného mesta. Zaujímavosťou je, že v roku 1592 počas vojny Imdžin, po tom, ako Kóreu napadli Japonci, bol celkom zhorený do tla. Kráľovský palác nechali takto zdevastovaný až do roku 1867, kedy bol rekonštruovaný. Dnes je v celom areáli niekoľko zaujímavých chrámov. Uvidíte kráľovský trón ale aj závesné dvere, ktoré cez leto otvárali a slúžili v tej dobe ako originálna klimatizácia. Cez zimu Kórejci využívali v palácoch vyhrievané podlahy, ktoré dodnes nájdete takmer vo všetkých 4- a 5-hviezdičkových hoteloch, v ktorých bývame počas cesty Kóreou aj my s našimi BUBO klientmi.

BUBO odporúča sa ubytovať v srdci centra mesta Soul buď v luxusných hoteloch:

alebo v hoteloch strednej triedy:

Tradičné oblečenie Hanbok. Video: Martin ŠIMKO - BUBO

Tradičné oblečenie Hanbok. Video: Martin ŠIMKO - BUBO

Ako je toto mesto a celá krajina moderná a dynamicky sa rozvíjajúca, tak sa tu na každom kroku budete stretávať aj s hlboko zakorenenými historickými tradíciami. Aj preto tu dnes môžete stretnúť bežne celé davy domácich Juhokórejčanov, odetých v tradičných oblekoch s názvom Hanbok.

Hanboky nemajú žiadne vrecká a pochádzajú ešte z éry Čoson, ktoré boli vtedy tradičným oblečením na rôzne oslavy, festivaly ale aj svadby. V areáli sa nachádza aj múzeum kórejských zvykov. Tu sa môžete dozvedieť niečo aj o histórii vzniku kórejského písma hangul, ktoré sa však líši od toho čínskeho a japonského písma - tzv. vysypanej ryže, ako tieto typy písma vo svete prezývajú. Kórejci majú vlastnú abecedu džamo. Kórejské písmo vzniklo v roku 1443. Založil ho kráľ Sedžong - štvrtý kráľ éry Čoson, ktorého tvár nájdete na súčasnej 10 000 wonovej bankovke. Písmo má spolu dvadsaťosem znakov a sám Sedžong povedal, že aj hlúpy človek by sa ho mal naučiť za desať dní.

V rámci areálu kráľovského paláca si určite nenechajte ujsť farebnú výmenu stráží pri hlavnej bráne paláca, ktorá sa koná niekoľkokrát do dňa.

Farebná výmena stráží. Video: Martin ŠIMKO - BUBO

Farebná výmena stráží. Video: Martin ŠIMKO - BUBO

Keby sme ju náhodou nestihli, nezúfajte, je možnosť vidieť prakticky rovnakú výmenu stráží pred palácom Deoksugung. Ten sa nachádza vedľa novej mestskej radnice mesta Soul. Ide o krásnu presklenú budovu, s veľkým množstvom zelene a kvetín, ktoré rastu priamo vo vnútri radnice a tiahnu sa pôsobivo z vrchných poschodí až na tie dolné.

Soul je mesto, kde sa stretáva dynamický rozvoj a najmodernejšia architektúra s prastarou kultúrou.

Vstupná brána do mesta #

Milovníci histórie si prídu na svoje aj pri Sungnyemun - jednej z ôsmich vstupných brán do hlavného mesta. Dnes stojí v centre mesta, kedysi tvorila južný vstup do Soulu, obohnaného hradbami. Brána je takisto zo 14. storočia, stavala sa tri roky (1395-1398) a v roku 1962 bola oficiálne označená za národné bohatstvo číslo jeden. Dlho prevyšovala všetky v okolí stojace objekty. Až dynamický rozvoj Soulu v druhej polovici 20. storočia bránu zatienil inými, vyššími budovami. No svojou krásou a dôležitosťou určite stojí za návštevu.  

Vstupná brána Sungnyemun. Video: Martin ŠIMKO - BUBO

Vstupná brána Sungnyemun. Video: Martin ŠIMKO - BUBO

Cesta k bráne vedie cez najstarší a najväčší trh v Južnej Kórei s názvom Namdaemun. Tu sa prejdeme a pozrieme si malé lokálne vývarovne, kde ochutnáme tradičný ženšenový kurací vývar, ktorý domáci považujú za univerzálnu vitamínovú bombu. Ide o polievku - kurací vývar, v ktorom nájdete celé kuriatko, naplnené ryžou a ženšenovým koreňom. Špecialitou Juhokórejčanov je, že ako príbor používajú kovové paličky, ktoré sú omnoho šmykľavejšie ako tie bambusové, ktoré poznáme z iných ázijských kultúr.

Najlepšie vyhliadky na mesto #

Viac sa však dnes chodí nakupovať do najvyššej budovy v Južnej Kórei, v novo otvorenom nákupnom centre Lotte World Tower. So svojou výškou 555,7 metrov a 123 poschodiami je piatou najvyššou budovou sveta. Stavba v tvare štíhleho kužeľa s jemne zaoblenými stranami a pútavo farebnými oknami, ktoré boli inšpirované kórejskou keramikou, bola verejnosti otvorená v roku 2017. Prvých šesť poschodí zapĺňajú obchody, ďalších viac ako päťdesiat poschodí obsadili kancelárie, nad nimi sú súkromné ​​byty, ešte vyššie luxusný hotel a na posledných troch poschodiach sa nachádzajú verejnosti prístupné vyhliadkové plošiny s famóznym výhľadom na celé hlavné mesto.

Aj tak sa ale veľa mladých ľudí a romantikov chodí pozerať na západ slnka radšej na rozhľadňu s názvom N Soul Tower, kam sa pôjdeme pozrieť aj my. Na jej vrch vedie lanovka a na samotný vrch veže N Soul Tower (jej názov je odvodený od hory Namsan, na ktorej vrchu je táto veža postavená) vedie ešte výťah. Veža je vysoká 236,7 metrov, bola postavená v roku 1969 a pre verejnosť otvorená o jedenásť rokov neskôr. Dnes slúži aj ako komunikačná veža, na vrchu nájdete otočnú reštauráciu. Špeciálne pánom odporúčam zastaviť sa tu na toaletách, odkiaľ sa ponúka naozaj unikátny pohľad na mesto.

Výhľad na nočný Soul z pánskych toaliet. Video: Martin ŠIMKO - BUBO

Výhľad na nočný Soul z pánskych toaliet. Video: Martin ŠIMKO - BUBO

Ako sa budete presúvať v Soule z miesta na miesto, určite využite tunajšiu ´podzemku´. Tunajšie metro, hoci patrí medzi najzaťaženejšie na svete (denne prepraví vyše 8 miliónov ľudí), je prehľadné, dá sa ním ľahko prepravovať a dostať kamkoľvek. Všade nájdete výrazné nápisy v angličtine, a hoci ho využíva veľa ľudí, ešte vždy je praktickejšie využívať ho ako akúkoľvek inú dopravu, keďže na cestách Soulu bývajú bežne obrovské zápchy.

Pešo si môžete pochodiť centrálnu štvrť – Mjong-dong, alebo Jasné mesto, plné obchodov, módy, značiek, reštaurácií, galérií, nočných podnikov. Úchvatná prechádzka je aj cez hlavný most ponad rieku Han – dvojpodlažný Banpo Bridge. Most je zapísaný v Guinessovej knihe rekordov ako najdlhšia fontána na svete, keďže po celej jeho dĺžke z oboch strán vytryskuje voda. Fontána, čerpajúca vodu priamo z rieky, je k tomu nádherne osvetlená, takže ide naozaj o jednu z najkrajších atrakcií Soulu.

Polkilometrový Lotte World Tower je piata najvyššia budova sveta, plná obchodov, hotelov a s úchvatnou vyhliadkou navrchu.

Na najväčšom rybom trhu #

Celkom inú tvár Soulu objavíte  Bukchon Hanok Village – akési živé kultúrne múzeum mesta, kde nájdete veľa tradičných historických domov, tzv. hanokov. Kedysi tu žila soulská aristokracia. V rámci tejto dediny v meste nájdete Múzeum kórejského budhistického umenia, či palác Unhyeongung a dnes je jedným z najnavštevovanejších štvrtí kórejskej metropoly.

Nech už sa však v Južnej Kórei pohnete kamkoľvek, bude vás všade sprevádzať miestna kuchyňa. Je vynikajúca a je neoddeliteľnou súčasťou miestnej kultúry. Kórejci hovoria o jedle neustále, nedajú na neho dopustiť. Milujú mäso a radi sa hrajú s kombináciou chutí. Návšteva miestnej reštaurácie je naozaj zážitok. Jedlo sa tu servíruje na stôl v niekoľkých rôznych miskách: zvlášť mäso, zelenina, šalát, ryža, ryby, rôzne omáčky a v neposlednom rade aj kimchi - nakladané kapusta na kyslo, ktorá sa stala národným jedlom a nesmie chýbať pri žiadnom chode. K tomu všetkému Kórejci pijú šálku obľúbeného životabudiča - ženšenového čaju, alebo soďžu - alkohol, ktorý sa vyrába z ryže. V podstate ide o kórejskú verziu japonského saké.

Kto si chce odniesť z Južnej Kórei top gurmánsky zážitok, za BUBO určite odporúčame San-nakdži. Ide o malú čerstvú chobotnicu, ktorá je zabitá tesne pred tým, ako ju dostanete na tanieri. Vďaka nervovým zakončeniam sa vám tieto chápadlá budú ešte mrviť na tanieri a neskôr aj v žalúdku. Je to obrovský zážitok, ktorý odporúčam ochutnať na miestnom rybacom trhu Noryangjin. Ide o najväčší rybársky trh v zemi, otvorený 24 hodín denne. Ak chcete naozaj autentický zážitok, vyberte sa sem skoro ráno pozorovať rušnú aukciu o tie najlepšie ryby a morské plody. Každopádne však na najlepšom rybom trhu niečo dobré ochutnajte...

Hoci Soul nepatrí možno medzi najvychytenejšie destinácie Slovákov, je to ohromujúce veľkomesto, ktoré rozhodne stojí za to navštíviť. Ruch, dynamika, množstvo všadeprítomných ľudí sa tu spája s obdivuhodnými stáročnými tradíciami a dušou, ktorú toto mesto nepochybne má. Vydajte sa spoznať ju a možno nám dáte za pravdu, že Soul je dnes jedna z najoriginálnejších metropol sveta...

TOP 10 Soulu: #

  1. Banpo Bridge - Na mohutnej rieke Han je spolu 27 mostov, ale most Banpo zostáva jedným z najznámejších. Dúhová fontána pripevnená k jej okrajom je najdlhšou mostnou fontánou na svete. Počas letných mesiacov tu strávite nezabudnuteľný večer.
  1. Noryangjin – Jedným z najlepších miest na návštevu v Soule je práve tento rybí trh. Je to niečo ako akvárium, kde môžete ochutnať všetky exponáty. Na rozdiel od mnohých iných trhov s rybami vo svete je tu veľa rýb v nádržiach stále nažive.
  1. Bukchon Hanok Village – Ide o kultúrne časť mesta Soul. Prechádzať sa budeme pomedzi penzióny, reštaurácie a čajovne, čo návštevníkom poskytuje príležitosť zažiť, učiť sa a ponoriť sa do tradičnej kórejskej kultúry.
  1. Gyeongbokgung – Kráľovský palác bol postavaný tri roky po tom, ako začala vládnuť dynastia Čoson v roku 1395. Zakladateľom tejto významnej dynastie bol kráľ Taedžo. Komplex palácov bol kedysi zničený požiarom, dnes sa z budov zachovala necelá polovica.
  1. Múzeum kórejských zvykov – použité sú v ňom repliky, ilustrujúce históriu tradičného života kórejského ľudu. Nájdete tu informácie o histórii, vzniku kórejského písma, ale aj to, aké oblečenie bolo populárne, ako sa tkalo, či vidieť a vypočuť si tradičné hudobné nástroje.
  1. Brána Gwanghwamun – Na hlavnej bráne kráľovského palácu Gyeongbokgung sa koná niekoľkokrát do dňa najznámejšia farebná výmena stráží.
      1. Mestská radnica - Ide o krásnu presklenú budovu s veľkým množstvom rastlín a kvetín, ktoré rastu priamo vo vnútri budovy a tiahnu sa z vrchných poschodí až na dolné.
      1. Ženšenový kurací vývar – domáci ho považujú za vitamínovú bombu. A nielen to, je naozaj výborný! Vôbec celá kórejská kuchyňa stojí za ochutnanie. Kórejci sú na ňu právom hrdí a nedajú na svoje gurmánske majstrovstvo dopustiť.
      1. Lotte World Tower – So svojou výškou 555,7 metrov a 123 poschodiami je piatou najvyššou budovou sveta. Stavba v tvare štíhleho kužeľa s jemne zaoblenými stranami a farebnými oknami, ktoré boli inšpirované kórejskou keramikou, v sebe ukrýva obchody, kancelárie, reštaurácie aj famóznu vyhliadku.
      1. N Soul Tower – veľa mladých ľudí a romantikov chodí sledovať západ slnka práve z veže N Soul Tower, na ktorej vrch vedie lanovka. Názov N Soul Tower je odvodený od hory Namsan, na ktorej je táto veža postavená.

      Čo vidieť navyše: #

      • Štvrť Gangnam – ktorú preslávil kontroverzný Juhokórejský raper PSY v pesničke Gangnam style. Dnes tu nájdeme sochu rúk z tanečnej choreografie tohto chytľavého songu.
      • Olympijsky športový areál - V južnej časti mesta zostal obrovský športový areál po slávnych letných olympijských hrách z roku 1988, kde sa prepisovala športová história.
      • Chrám Jogyesa – hlavný chrám rádu kórejského budhizmu, jeden z najdôležitejších v krajine. Bol postavený už v rok 1395 v začiatkoch dynastie Joseon. Každoročne v máji sa tu koná lampiónová slávnosť na počesť Budhovho narodenia.
      • Námestie Gwanghwamun - v prednej časti rovnomennej brány, s veľkou sochou kráľa Sejonga Veľkého, vynálezcu kórejskej abecedy a sochami ďalších kráľov.
      • Národný park Bukhansan Mountain - sa nachádza kúsok od Soulu, kde len na skok od rušnej metropoly objavíte nádhernú prírodu. 
      Martin Šimko

      Martin Šimko

      Martin Šimko

      Popri sprevádzaní je Martin zároveň destinačný manažér na oblasť Severnej Ameriky (USA, Karibik, Kanadu), Papuu Novú Guineu, Mikronéziu a Veľkú Britániu, kde zároveň strávil časť svojho života. Ako BUBO sprievodca s našimi klientmi loví zážitky po celom svete – na vrcholoch sopiek v Indonézii, pri obradoch spaľovania mŕtvych v Indii, pod osemtisícovkami v Nepále, aj pri prechádzkach popod Islandské vodopády. Domorodým kmeňom Himba v Namíbii vždy prinesú zásoby jedla, s masajmi v Keni pijú krv z kráv, v Zimbabwe sa prechádzajú s levmi a na safari v Tanzánii a Botswane striehnu na veľkú päťku. Jeho druhým domovom je Japonsko a Južná Kórea, ktoré prešiel z východu na západ už vyše 20 krát. Sám ďalej prešiel 15 štátov USA, kde takmer rok žil, Nový Zéland, Oceániu, Karibik, Arabské Emiráty a juhovýchodnú Áziu. Martin je vyštudovaný hygienik, ktorý strávil rok štúdiom v Austrálii. Jeho koníčkami sú fotografovanie, filmovanie, tvorba cestovateľských videí a adrenalínové športy, miluje rôznorodosť planéty. Klienti BUBO si na Martinovi vážia jeho obetavosť a pozitívnu náladu za každej situácie. Vidia, že cestovaním si plní svoje sny a sprevádzanie ho napĺňa. Ako správny sprievodca po Afrike miluje steak z impaly s Umngqusho ako prílohou.

      Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

      Južná Kórea, Japonsko

      Zo zájazdu:

      Martin Šimko

      Posledná úprava článku | Prečítané: 2428

      Mohlo by Vás zaujímať

      Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

      Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

      My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

      Ľuboš Fellner 9 min. čítania
      Soul – ázijský tiger so vznešenou dušou Soul

      Soul Soul – ázijský tiger so vznešenou dušou

      Metropola, v ktorej sa nikdy nebudete nudiť. Žije v nej vyše desať miliónov obyvateľov, a v celej širšej aglomerácii viac ako 24 miliónov, čo zo…

      Martin Šimko 8 min. čítania
      Top 10 miest Južnej Kórey, ktoré musíte vidieť Blog

      Blog Top 10 miest Južnej Kórey, ktoré musíte vidieť

      Južná Kórea je stále krajinou, ktorá nie je až tak často skloňovaná medzi cestovateľmi. Aj preto tým, ktorí túžia navštíviť destináciu, kde je…

      Martin Šimko 10 min. čítania
      Blogov

      Odporúčame tieto zájazdy

      K

      Ázia   Amerika  

      Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


      náročnosť

      16 dní

      Trvanie

      8332
      E

      Ázia  

      India


      náročnosť

      16 dní

      Trvanie

      3113 4265€
      E

      Ázia  

      Tibet, Nepál, India, Čína


      náročnosť

      26 dní

      Trvanie

      4158 5940€
      K

      Ázia  

      Vietnam, Kambodža


      náročnosť

      16 dní

      Trvanie

      2681 4468€

      Získajte prístup
      k exkluzívnym ponukám
      a informáciám.