Indický Bollywood

Indický Bollywood

Najväčšou časťou indického filmového priemyslu je práve ten, ktorý má základňu v Mumbai a podľa vzoru amerického Hollywoodu ho prezývajú Bollywood, nakoľko Mumbai kedysi niesol britský názov Bombay. Ale nie je to len obyčajná napodobenina, alebo akási hra na americký filmový svet. Práve naopak, je to samostatná škola, s inými pravidlami a možno sa budete diviť, ale práve na Bollywoodske filmy sa celosvetovo predá najviac lístkov.

Mumbai ako hlavný stan #

Naozaj, musím povedať, dnes to nie je čisto záležitosť indická, ani indického subkontinentu, bollywoodska produkcia má svojho diváka po celom svete.
Niekedy sa zovšeobecňuje a ako bollywoodske filmy sa označujú všetky filmy pochádzajúce z Indie, ale nie je to presné. Bollywood má spoločných niekoľko znakov a ak by som ich mal vložiť do definície, tak je to druh indickej filmovej produkcie v jazyku hindi, pochádzajúcej z mumbaiských filmových štúdií.

Zmes korenia #

Vzhľadom na to, že táto sféra kinematografie je veľmi plodná, medzi širokou verejnosťou vznikol aj hovorový termín na jej označovanie. Davy indických filmových fanúšikov používajú na opis bollywoodskeho diela prídavné meno filmový. Vtedy to je správne, keď to je filmové. Scenár je práve vtedy úspešne spracovaný, keď má všetky nasledovné prísady: láska, šťastná rodinka (najlepšie so psom), romantika (milostné troj-, či štvoruholníky nie sú výnimka), tragický problém a zápas o dostávanie vecí do normálu. Ako tmel týchto prvkov sa zásadne používa hudba. Za tým môžme hľadať aj ďalšiu prezývku bollywoodskej kinematografie a to bollywood masala, pretože masala v jazyku hindi označuje zmes korenia. 

Nič iné ani divák nečaká. Únik z indickej každodennej reality do sveta filmových hrdinov je v Indii zábavou číslo jedna. Osudy na filmovom plátne ľudia odovzdane prežívajú, na film si neprídu oddýchnuť, zhliadnuť akčných hrdinov zachraňovať svet, zjesť 2 litre pukancov a vrátiť sa do svojich domovov, ale prídu niečo sami prežiť a preto musí byť každá story blízko srdca diváka. Veď ktorá iná téma môže byť natoľko večná ako láska a dobrodružstvá s ňou spojené? Rodinné šťastie, úspechy a pády vo vzťahoch...
Indické publikum očakáva za svoje peniaze plnú dávku zábavy. Preto drvivá väčšina vyprodukovaných bollywoodskych filmov sú romantické komédie z všakovakých prostredí, od právnických firiem až po závodné okruhy. Možno nám Európanom by na takéto filmy sedel väčšmi názov muzikál, pretože nikdy nesmie chýbať chytľavá ústredná hudba a tanečné vstupy s vyšperkovanou choreografiou. Bollywoodska masala široké masy navnadí už vopred, pretože pred samotným štartom filmu v kinách je v predaji už soundtrack, ktorý všetkych nabudí ešte doma, prv než sa vôbec vydajú do kina. Môže sa potom stať, že pri kupovaní lístkov už Indovia pospevujú známe melódie z filmu, ktorý si idú práve pozrieť.

Raj Mandir #

Samozrejme, aj v Indii je možnosť navštíviť multiplexy a pozrieť si hollywoodske filmy, ale v každom väčšom meste je v centre pozornosti najmä filmový svätostánok, kde je na programe výhradne bollywood masala. Mal som možnosť sedieť vo viecerých indických kinách, ale to najlepšie, aké som tu kedy navštívil je jednoznačne najznámejší Raj Mandir v Jaipure, ktorý otvoril svoje brány po prvý raz v roku 1976. Budova nezapadá do okolitej betónovej zástavby v okolí a na prvý pohľad je výnimočná. Málokde v Indii nájdete prvky moderny Art Deco.

Tu už čakanie na lístky patrí k samotnému predstaveniu. Treba prísť včas, pretože tabuľa zavesená nad zamrežovaným okienkom pokladne je neúprosná. Ak ju pracovník bezpečnostnej služby otočí (ten istý, čo kriedou na čiernu tabuľku napísal premietací čas a cenu lístkov), dočítate sa, že je vypredané. Kým čakám na spustenie predaja, rozprávam sa s Indami okolo. Sú priateľskí a zhovorčiví ako vždy, ale aj tak si musím počas rozhovorov, kto na tom filme už koľkokrát bol, dávať pozor, aby sa nepredbiehali. Môžem si vybrať, či budeme sedieť v diamantovej zóne (drahšia a izolovanejšia v balkónikovej časti), alebo len v smaragdovej. Tá mi ale imponuje väčšmi, nie však preto, že je lacnejšia. Takto sa totiž dostanem do centra diania, medzi ľudí. S kúpenými lístkami môžeme postúpiť dnu. Najskôr rutinná bezpečnostná prehliadka a vchádzame do vstupnej haly.

Raj Mandir nie je klasické kino. Našincovi pripomína skôr divadlo. Mäkké koberce, ťažké ozdobné lustre a len jediná premietacia sála. K balkónikom sa ide hore po oblúkovej rampe a štvoro masívnych drevených dvojitých dverí vedú do kinosály, rozdelené podľa čísiel lístkov. Vstup do kinosály je zásadne až 15 minút pred premietaním. Treba si predsa kúpiť keksíčky, nápoje, alebo popcorn (áno, aj tu ho majú, ale býva sladký). Strkám lístky do ruky starcovi s hustými rádžastánskymi fúzmi (heh, tak ten tu pracuje už od nepamäti) pri dverách a on mi baterkou ukazuje, kde sú naše miesta. Sála je plná, teším sa, bude dobrá atmosféra. Usadám, robím si pohodlie, sedadlo sa dá mierne skĺznuť dolu, a po úvodných reklamách na ďalšie trháky sa začína show. Avšak nie je to len o zhasnutí svetiel. Aj po tme totiž vidno, že obecenstvo žije. Ozaj je to skôr divadlo. Ľudia ak sa im niečo páči, tlieskajú, ak nie, pískajú. Z času na čas počuť aj výkriky. Neviem, či nenávistné, či povzbudzujúce, natoľko hindi nerozumiem, ale dej na plátne je každému aj bez dobrej znalosti hindi pomerne jasný. Zlatý schematizmus v dejových osnovách!  Tanečným vstupom porozumie každý s minimom hudobného sluchu. Zvuk je naplno a keď je plno aj v publiku, tak napriek tomu, že miestnosť je klimatizovaná, občas býva fakt teplo.

Zážitok zaručený #

Pristávajú na mne dva pukance. Obzriem sa a o dva rady za mnou skupinka Indov stojí a nadšene sa teší. Na plátne sa totižto takmer milostný párik pobozkal. Čisto v náznakoch. Erotiku tu hľadáme v zvodných pohľadoch, pohyboch a tóne hlasu. Nahota, čo i len drobná, je absolútne tabu. Ďalšie pravidlo je, že v bollywood masala často obsahuje anglicizmy, a to nielen slová, dokonca celé vety. Napríklad "I Love You" mi pripadá, že musí byť zásadne po anglicky, inak by ani také vyznanie nemalo cenu. Ľudia sa bavia, a kontrolór lístkov občas prebehne hľadisko svetlom baterky, len tak, či je všetko v poriadku. Neviem sa odpútať od udalostí na plátne, vôbec mi nevadí, že niekde v treťom sektore hľadiska rumádzga malé decko. Nečudujem sa, som zvyknutý, že Indovia nemajú problém vzať do kina aj dvojročné deti. Asi aby si zvykli. Dramatická hudba a človek sa ani nenazdá, že už ubehla hodina a pol. Padá opona (áno, naozaj tu majú oponu) a ľudia si môžu počas prestávky dokúpiť nápoje a občerstviť sa v bufete. A že tam je nátresk! Nikto si totižto nechce nechať ujsť druhú polovicu filmu, bude nasledovať rozuzlenie a happyend. Po troch hodinách je konečne všetko jasné! Rodina je pokope, záporňáci odstavení, problémy vyriešené a záverečný hudobný vstup je za nami. 

Toto treba zažiť, hoci len raz, ale k indickej kultúre kino jednoducho neodmysliteľne patrí. Aj napriek absencii nám zrozumiteľných titulkov, odchádzam ako vždy nadšený a s melódiou v hlave vonku v dave tlačiacich sa Indov sa snažím si zohnať motorikšu, aby ma dostala na hotel. Je neskoro a človeka takýto večer vyčerpá, ale do postele si líham spokojný a s úsmevom na tvári. Ráno sa s ostatnými dohodneme na detailoch ohľadne deja. Ak budete mať možnosť, vyskúšajte Raj Mandir v Jaipure, minimálne na prvé dejstvo sa kvôli zážitku oplatí objaviť.

Juraj Ondrejčík

Juraj Ondrejčík

Juraj Ondrejčík

Juraj vyštudoval cestovný ruch a svoje znalosti ako sprievodca uplatňuje už od roku 2006. Niet divu, že poznávacie zájazdy ako Čína, Tibet, Nepál, India, Vietnam, Kambodža, Kuba, Bhután, či Jordánsko, Libanon, ale i Nový Zéland prešiel všetky už niekoľkokrát. Zároveň sprevádza cesty do Pakistanu, Laosu, do Barmy, na Taiwan, Srí Lanku, do Severnej Kórey, Bruneja, USA i Indonézie aj polárnych oblastí. Tvrdí, že navštívené krajiny nepočíta ale má ich aktívne precestovaných viac než 111. Navštívil všetky kontinenty a určite ho zaskočíte otázkou "Kde sa ti najviac páčilo?". Zbiera palubné lístky z leteckých ciest a priateľom priniesol ako suvenír už viac magnetiek než pokryje desať chladničiek. Venuje sa výberu a výchove nových sprievodcov, v kancelárii školí kolegyne pri predaji a buduje BUBO cestovateľskú akadémiu. Pri riadení kancelárskych procesov je známy pozitívnou energiou. Jeho skúsenosti sú neuveriteľné, no vždy je pripravený prispôsobiť sa požiadavkam klienta. Pokora je pre cestovateľa nevyhnutná rovnako ako pri kreovaní vzťahov medzi ľuďmi. Jeho obľúbenou špecialitou je indický dal makhni a cesnakový chlieb naan.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
India – veľký okruh

Zo zájazdu:

Juraj Ondrejčík

Posledná úprava článku | Prečítané: 173

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly sveta

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Dillí - chaos kultúr a náboženstiev Dillí

Dillí Dillí - chaos kultúr a náboženstiev

Dillí nemôžete definovať iba niekoľkými slovami. Mesto je na to príliš dynamické. Je to bohatá história nasýtená starými príbehmi, ktoré sa…

Ján Zachar 26 min. čítania
Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Najúspešnejší Indovia a Indickí boháči Prémiový blog

Prémiový blog Najúspešnejší Indovia a Indickí boháči

O Indii dnes koluje viac gýčov a predsudkov, ako o ktorejkoľvek inej krajine sveta. Mnohí v nej vidia akýsi duchovný ´pupok´ sveta, kam odídu na…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.