Manga a anime

Manga a anime

Japonské manga a anime sú neoddeliteľnou súčasťou dnešnej Japonskej kultúry. V súčasnosti sa jedná o priemysel tvoriaci veľkú časť japonského HDP. Najpopulárnejšia manga One Piece predá ročne viac ako 2,8 miliónov výtlačkov.

Manga je názov pre Japonské komixové knihy. Sú tlačené v čiernobielej farbe a pokrývajú širokú škálu žánrov a predmetov zameraných na obe pohlavia a všetkých vekových kategórií. Manga sú určené pre všetkých, nie len pre mladých chlapcov ako je to zvykom napríklad na západe. Témy zahŕňajú romantiku, akčné dobrodružstvo, sci-fi, komédiu, šport a dokonca temnejšie predmety pre dospelých. Manga tvorí veľkú časť japonského vydavateľského priemyslu. Manga knihy možno nájsť a vidieť všade. Ľudia, čítajú manga vo vlakoch, počas dopravnej špičky, v obchodoch, v čakárni všade. Manga sú populárne nie len v Tokiu, ale aj vo zvyšku krajiny. Každé mesto má kníhkupectvo s uličkami kde môžete manga kúpiť a väčšie mestá dokonca majú obchody, ktoré sú zamerané iba na manga a to dokonca na viacerých podlažiach.  

Manga zamerané pre deti používa zjednodušujúci štýl a rozkošné postavy. Postavy v manga majú oveľa väčšie oči, prostredníctvom ktorých umelci dokážu ľahšie vyjadrovať emócie. V mladom veku sú deťom poskytované manga pre zábavu i vzdelávanie. S čítaním manga pokračujú aj v dospelosti, volia komiksy z iných, určených kategórií. Týmto spôsobom manga pomáhajú tvarovať ich ako ľudské bytosti a ovplyvňovať ich postavy prostredníctvom šikovných a dobre navrhnutých príbehov o podnikaní, politike, histórii, vzťahoch a životoch vo všeobecnosti, príbehy, ktoré často vedú duchovné alebo filozofické posolstvá. Medzi najznámejšie manga patria napríklad Astro Boy, Dragon Ball, Naruto, One Piece. 

Japonské animované filmy a seriály sa nazývajú anime. Vznikli po osvedčení manga v praxi. Manga boli a aj sú veľmi populárne a prirodzeným vývojom sa stalo vytvorenie animovanej televíznej série. Samozrejme manga nie je jedinou inšpiráciou pre tvorbu anime, môžeme ju považovať však za veľký základ. Napríklad svetový hit Pokemón bol videohra pre Nintendo ešte predtým ako bol vyrobený do sérií manga a anime. 

Postavy v anime sú extrémne citlivé a majú veľmi často žiarivé farebné, veľké oči, špicaté brady, malé pery, dlhé trupy a končatiny a ženy majú abnormálne veľké poprsie. Práve ich charakteristické črty napomáhajú pri vyjadrovaní rôznych emócií ako je plač, rozpaky, hnev či zaľúbenie. Veľmi často sa používajú práve rôzne odtiene červenej, ktoré na tvári vyjadrujú tieto emócie. Ďalším dôležitým vyjadrovaním emócií u postáv je pomocou očí. Nevinné, dobrosrdečné postavy majú veľké detské oči. Zlé postavy majú naopak oči malé.

Anime a manga majú množstvo žánrov, medzi najznámejšie patria shoujo- určené pre dievčatá, shounen- určené pre chlapcov, technické a akčné, seinen-určené pre dospelých chlapov,  josei- určené pre dospelé ženy. Ďalším veľmi populárnym, hlavne na internete je hentai a ecchi. Ide o sex spojený s násilím, morbiditu, pedofíliu.

Anime má veľký vplyv na sociálny život dnešnej generácie Japonska. Extravagantné kostýmy a farebné vlasy sú u mladých veľmi populárne a v určitých častiach Japonska uvidíte množstvo mladých takto prezlečených. Najpopulárnejšou štvrťou je Akihabara, ktorá je centrom manga a anime. Táto štvrť je známa v celom Japonsku a práve tu sa zhromažďujú ich najväčší milovníci, ktorí sa volajú otaku. Zaujímavé je, že Akihabara nebola pomenovaná po manga alebo anime ale po svätyni Akiba. 

 Akihabara má zároveň prezývku "Elektrické mesto" nakoľko  je to  štvrť elektroniky a všetkého čo s tým súvisí. Túto prezývku získala po 2. svetovej vojne, kde bola strediskom elektrického vybavenia. V dnešnej dobe je táto štvrť vždy plná života a ľudí a určite je to jedna z častí Tokya, ktorú musíte navštíviť. Nachádza sa tu nekonečno obchodov s elektronikou rôzneho druhu, ktorú je možné používať v takmer každej krajine sveta. Je tu taktiež množstvo obchodov s robotickými výrobkami alebo súčiastkami.

Ďalšou zaujímavosťou, ktorú tu nájdete sú tzv. Maids café. V preklade sú to kaviarne, kde vás obsluhujú roztomilé Japonky, pripomínajúce „lolitky“ prezlečené za chyžné/služobníčky alebo obľúbené anime postavy. Kvôli káve alebo jedlu sa sem však nechodí, aj keď ho tu viete dostať. Dievčatá sa tu o vás starajú ako o svojho pána/pani, hrajú sa s vami hry a zabávajú vás. Dievčatá, ktoré tu pracujú sú väčšinou vo veku 16-25 rokov.  Takýmto spôsobom si privyrábajú. Nie sú na túto prácu však veľmi hrdé a preto ak si ich budete chcieť odfotiť, otočia sa chrbtom alebo si zakryjú tvár. Tieto zariadenia sú však slušné a s dievčatami je možné sa iba rozprávať, fyzický kontakt nie je povolený, aj keď mnohých chlapov to určite láka.

Ak by ste sa chceli ísť zabaviť do herne, zaručene treba navštíviť Pachinko. Pachinko herne sú v Japonsku veľmi populárne. Rovnako je to aj v Akihabare, kde ich nájdete naozaj na každom rohu. Pachinko je asi najpopulárnejšia hra v Japonsku a je to náš klasický pinball. Hrá sa s guličkami, ktoré si zakúpite pri pokladni. Následne hráte na automate s ovládačmi tak, aby gulička ktorá padá z hora, spadla do správneho otvoru. Keď sa vám to podarí, za odmenu dostávate ďalšie guličky.  Túto hru sprevádza množstvo farebných a hudobných efektov a je veľkým zážitkom si takúto hru vyskúšať. V Japonsku je táto forma hry považovaná za hazardnú a je veľmi návyková. V rokoch 1995-1996 zomrelo 30 detí zatiaľ čo ich rodičia hrali pachinko.

Na Slovensku zatiaľ manga a anime nie sú tak populárne avšak v Japonsku sa im určite nevyhnete. Kultúrny šok, ktorý nezažijete nikde inde. Navštívte Akihabaru a ulovte množstvo zážitkov.

Nikola Deckous

Nikola Deckous

Nikola Deckous

V našej kancelárii na Dunajskej vždy stretnete exotickú Nikol s pôvodom až z ďalekého Konga. Nikol má na starosti Front Office od prvého dojmu ako sa v BUBO cítite, keď nás navštívite osobne, až po zážitok z klientského servisu. Cestovanie má v krvi, sama už precestovala Európu, Áziu, dlhší čas strávila v Strednej Amerike či Afrike. Miluje dobrodružstvá a bude pre vás výborným poradcom pre nové zážitky. 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Antarktída loďou

Zo zájazdu:

Nikola Deckous

Posledná úprava článku | Prečítané: 1103

Mohlo by Vás zaujímať

Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania
Magický ostrov Mijadžima Mijadžima

Mijadžima Magický ostrov Mijadžima

Iba pár minút plavby trajektom zo smutne slávnej Hirošimy, leží malý ostrov Icukušima, prezývaný tiež Mijadžima. Prečo magický? V najbližších…

Martin Ferenčík 18 min. čítania
Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún Nikkó

Nikkó Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún

Nehovor o kráse, kým si nevidel Nikkó! zvykne sa spomínať v súvislosti s malebným japonským mestom, ležiacim v horách rovnomenného národného parku.…

Hirošima – kde po bombe rástli oleandre Hirošima

Hirošima Hirošima – kde po bombe rástli oleandre

Hirošimu z neslávne známych dôvodov často prezývajú aj mesto smútku. My si však tomuto prívlastku dovoľujeme oponovať. Poďte sa s nami v štýle…

Martin Šimko 16 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.