V priemere sme určite v horách lepší než Holanďania či naši bratia Česi. To nám Slovákom umožňuje do našich ciest po šírom svete zaradiť aj outdoorové aktivity, trekking a dokonca výstup na tie najvyššie hory. Tu vám odporúčam (z vlastnej skúsenosti) tie vrchy, ktoré sú na jednej strane ohromným zážitkom, ale zároveň tieto výstupy zvládnete.

Na Slovensku je dnes veľmi moderné realizovať turistiku. Aj keď bývam v Bratislave, po Malých či Bielych Karpatoch, a, hlavne, po Tatrách, chodím odmala. Tak ako väčšina Slovákov. Hory sa nám, horskému národu, dostávajú pod kožu s materským mliekom. Sme v horách dobrí.

V tomto blogu nechcem hovoriť o "bežnom" trekkingu, ale o výstupe na najvyššie hory krajín. No na také, na ktoré vyjdete!

Jedno z observatórií na Mauna Kea - nad oblakmi, totálna nádhera.
Foto: Matej Barvirčák — BUBO

10. miesto: Mauna Kea (Havaj, 4 207 m n. m.) #

Na vrchol Mauna Kea na ostrove Big Island sa naozaj dostane každý. Leží na Havaji a Havaj je od roku 1959, 50. štátom USA a akýmsi americkým štandardom je, že všade vedie asfaltka – takže aj na vrchol Mauna Kea.

Mauna Kea je v preklade Biela hora a pre Havajčanov je posvätná ako mnohé z hôr, ktoré v blogu spomínam. A zdolať ich je tým pádom ešte väčší (mystický) zážitok.

Na Havaji o tomto vrchu hovoria ako o najvyššom vrchu sveta, vyššom než Mount Everest. Mauna Kea má nadmorskú výšku 4 207 metrov nad morom, keď k nej prirátame ale aj zvyšných 5 000 metrov, ktoré sa nachádzajú pod hladinou oceánu, je to spolu vyše 9 000 metrov.

Pozor - minimálny vek na výstup je 13 rokov. Do úvahy treba brať aj to, že na havajskej pláži je teplota okolo 30 stupňov, ale na vrchu Mauna Kea sa rapídne zníži a bude sa pohybovať na úrovni +4 stupne.

3 fotografie

Západ slnka na Mauna Kea. Fotografie zo začiatku októbra 2023

Treba vedieť, ako sa dostať hore - no toto know-how v BUBO máme. Ja som bol na vrchole najvyššej hory Havaja v roku 2014 a odvtedy sem chodíme vyše desaťkrát ročne.

Po príchode na samotný vrch si najskôr vychutnávame jeden z najkrajších západov slnka. S príchodom tmy je zakázané svietiť hocijakým bielym a žltým svetlom. Dôvod pochopíte, keď sa pozriete nad seba. Máte pocit, akoby mliečna dráha bola od nás vzdialená len zopár metrov. Pre astronómov je obloha nad Mauna Kea, bez akýchkoľvek mrakov, jedným z najlepších miest na svete.

BUBO tip: Havaj je krásny a u nás si ho môžete spojiť so zájazdom na západe USA či s Marshallovými ostrovmi na zájazde Mikronézia. Vychutnať si krásne pláže a vysoké palmy, tanec, priezračné more v ktorom plávajú korytnačky a vládne tu totálna pohodička - prosto Havaj, ktorý je prekrásny a nájdete tu aj parkovisko na surfy.

Vrch Mauna Kea máme v programe v každom zájazde na Havaj a tento rok máme rekordne veľa garantovaných termínov – až 16. Je to ohromný zážitok stáť na vrchole hory, kde mohli pozorovať hviezdy kedysi iba havajskí náčelníci.

9. miesto: Mount Kosciuszko (Austrália, 2 228 m n. m.) #

Na vrchol najvyššej hory Austrálie sa mi podarilo vyjsť dva razy a je to ľahké aj keď tu šľapať musíte. Austrálčania ho volajú Mount Kosciuszko, ale my vieme, že išlo o poľského cestovateľa a má sa volať Koščuško.

Na najvyššom vrchu kontinentálnej Austrálie som sa zastavil na ceste do hlavného mesta krajiny. Mnohí si myslia, že je to Sydney, ale naši čitatelia a BUBO klienti, samozrejme, vedia, že je to Canberra. Tu sa nachádza federálny parlament a aj celá austrálska administratíva.

Poznáte Austráliu či hlavné mestá sveta? Otestujte sa:

Austrálsky vrch Mount Kosciuszko.

Austrálsky vrch Mount Kosciuszko.

Je tu vlhko, idete po železných roštoch a je to ľahké, ak nenarazíte na priveľké závaly snehu – áno, aj tu v horúcej Austrálii je sneh a my sme tu raz stretli klokany skákať po snehu – čo je až neuveriteľné.

Zažil som tu zopár super outdoorových príhod a videl mnoho austrálskych zvierat -  pred výstupom na vrch hory som spal v národnom parku v stane a kúsok po polnoci som začul ohromný výkrik z vedľajšieho stanu. „Sviňa mi vošla do stanu!“ Vybehli sme a vidíme milého wombata, ako sa prechádza pomedzi stany.

Toto typické austrálske zviera si kope chodbičky pod zemou a omylom nabúralo do našich stanov. Mohli sme si všimnúť, že sme na území wombatov, lebo ich fekálie majú tvar kocky. Naozaj – to asi aby sa z ich teritória nezgúľali.

Má až 25, dokonca 30 kg a je veľmi hutný. Zadok wombata je ako z kameňa. Počul som, že doňho jeden človek kopol a zlomil si nohu. Do takého zlatého zvieratka by som nikdy kopnúť nedokázal. Vidieť ho je ďalším spomedzi unikátnych ulovených zážitkov na zájazde v Austrálii.

Slættaratindur - vyjsť na najvyšší vrch Faerských ostrovov stojí za to!
Foto: Peter Droba — BUBO

8. miesto: Slættaratindur (Faerské ostrovy, 882 m n. m.) #

Najnižší vrch v našom rebríčku je vysoký iba 882 metrov. Ide o Slættaratindur, no výstup naň nie je tak ľahký. Ide o najvyšší vrch Faerských ostrovov. Konkrétne leží na ostrove Eysturoy.

Ide o veľmi nízky vrch, ale výstup je náročný. Tým, že vrch je položený takto na severe, býva počasie kruté. Taktiež sú Faerské ostrovy vzdialené na polceste medzi Škótskom a Islandom. Dostať sa pod vrch je logisticky náročné. Z ostrova Vagar prejdete na Streymoy a následne na ďaľší ostrov až sem na Eysturoy, kde m usíte prejsť až na úplný sever – je za tým slušné know how. Preto tento vrch zdolalo menej Slovákov než Matterhorn.

3 fotografie

Najvyšší vrch Faerských ostrovov

Najvyšší vrch Faerských ostrovov zdoláte (ak už ste pod kopcom) poľahky aj za hodinu - na úseku dlhom 2,5 km vyšliapete cca 500 výškových metrov. No pozor, nič nie je značené, a tak to individuálnym turistom bez sprievodcu neodporúčam. Počasie robí z vŕšku nebezpečný kopec.

Faery ako také zo srdca odporúčam - každý z vás bude mať z tejto krajiny so zelenými strechami a úžasnými reštauráciami ten najlepší pocit a prekvapia ho. My ideme na Faerské ostrovy 16-krát ročne a spájame ich s Dánskom či Islandom. Viď naše zájazdy na Faerské ostrovy.

BUBO tip: Zdolajte štyri najvyššie vrchy Škandinávie

Náš nový zájazd. Ide o prvú kombináciu na slovenskom trhu, na ktorej viete zdolať najvyššie vrchy či vršky Dánska, Fínska, Švédska a Nórska. Nórsky Galdhopiigen je zároveň najvyšším vrchom celej Škandinávie a aj keď je nižší o 186 metrov než náš Gerlach (2 655/2 469), je večne zaľadnený a my tam chodíme 30 rokov. Po prvý raz som bol na vrchole v roku 1994. Ako skupina sme naviazaní na lanách. Pred pár rokmi Galdhopiigen dali aj moje deti (to som bol na vrchole už tretí raz), a tak najvyšší vrch Škandinávie dáte určite aj vy! Ak máte radi turistiku, tak tento nový no komplexný zájazd je presne pre Vás.

7. miesto: Jabal Toubkal (Maroko, 4 167 m n. m.) #

Alebo v slovenskom prepise Džabal Toubkal. Nachádza sa v pohorí Atlas, ktoré sa spomína už v gréckych bájach. Je to najvyšší vrch Maroka, ktorý je zároveň najvyšším vrchom celej severnej Afriky.

Hora sa nachádza v národnom parku Toubkal, chránenej oblasti založenej v roku 1942. Park je domovom rozmanitej flóry a fauny, vrátane vzácneho makaka magota.

Názov vrchu „Toubkal“ je odvodený od berberského slova „tubqal“, čo znamená „povodie“. Tento vrch má obrovský význam pre Berberov. A cesta Atlasom je práve aj spoznaním berberskej púštnej kultúry, ktorú mám tak rád a ten rozmer netreba opomenúť.

Je populárnou turistickou destináciou aj preto, že za jasného dňa odtiaľto vidíte ako mesto Marrákeš, tak aj piesočné duny Sahary. Kombinácia nekonečnej púšte a zasnežených vrchov, to vás skrátka dostane. Sám si pamätám na ten pocit, keď som bol na vrchole 10 minút úplne sám a pozoroval duny Sahary.

Vrchol tejto hory sa dá zdolať po celý rok. Ja som tu bol začiatkom júla a guľovali sme sa. A potom prišli kamaráti na pohárik slivovičky a na spoločnú vrcholovú fotografiu.

V rámci zájazdov do Maroka, pri ktorých vystúpime na vrchol hory, začíname v Casablance a presunieme sa prenajatou dopravou do najkrajšieho mesta Maroka - do Marrákeša, kde sme ako doma. Dáme si tajin, rozcvičíme sa a vyrazíme hore.

Jabal Toubkal dáte, naozaj, tento vrch zvládnete. A, spomeniem tiež, že cena je veľmi prijateľná.

Mohlo by vás zaujímať:

  1. Z môjho výstupu na Jabal Toubkal som napísal krátku správičku
  2. Pripravili sme pre vás zájazd: Výstup na Atlas - Jabal Toubkal

Čo sa do blogu nedostalo?

Mnoho vecí. Nedával som sem napríklad iné európske vrchy – stál som na najvyššom vrchu Británie, na škótskom Ben Nevise (1 345 m n. m.) – nízky vrch, ale obdobne krutý ako ten na Faeroch. Odporúčam bulharský vrch Musala (2 925 m n. m.), najvyšší vrch celého Balkánu v Bulharsku.

Veľkým zážitkom bol výstup na grécky Olymp (2 918 m n. m.), kde behali divé kone a na vrchu si oddýchnete spolu s bohmi. Posledný úsek na cíp Mytikas je náročný, ide o také ľahké lezenie. Všetky tieto vrchy som vyšiel aj s mojimi deťmi a je to podľa mňa dobrý tip na rodinnú dovolenku. O výstupe na Olymp píšem v krátkom článočku z Rumunských Karpát - Fagaraš.

Elbrus (5 642 m n. m.) – najvyšší vrch Ruska a Európy zároveň, to bola moja prvá päťtisícovka a ledva som ju ako mladý chlap vyšiel.... Potom gruzínsky Kazbeg (5 045 m n. m.) a v ponuke máme aj výstup na iránsky Damavand (5 610 m n. m.) – všetko sú to úžasné päťtisícovky.

Pre mňa bol výnimočný zážitok aj výstup na Pico da Neblina (2 995 m n. m.)najvyšší vrch Brazílie a Amazónie, kde sme sa brodili riekami, hustou džungľou, ale na vrchole sme boli ako prvá medzinárodná výprava z celého sveta, čo je pre slovenské cestovateľstvo slušný triumf. Začnite čítanie o tomto dobrodružstve blogom: Pravý Amazonský prales.

Výhľad na Pitony ostrova Svätá Lucia.

Výhľad na Pitony ostrova Svätá Lucia.

6. miesto: Najvyššie vrchy Karibiku #

Najvyšší vrch Holandska sa nenachádza v Európe, ale na hyperexotickom ostrove Saba, a teda Mt. Scenery (887 m n. m.). Ten som spomínal v blogu o najhorších letiskách sveta, lebo pristáť tu je adrenalín. Taktiež mám viac textu o Sabe v blogu o Holandských Antilách.

Obrovský zážitok som mal aj pri zdolaní ostrovného vrchu - Pitonu na Svätej Lucii. Svätá Lucia má dva Pitony a výšľap absolvujete na ten vyšší z nich – Gros Piton vo výške 798 m n. m. Hoci je na pohľad gigantický, nie je najvyšším vrchom ostrova. Tým je Mount Gimie s výškou 950 m.n.m. Mnohí tvrdia, že ide o prírodne najkrajší ostrov Karibiku a ja výstup popisujem v blogu Svätá Lucia -ostrov

Skutočne výnimočnú turistiku som zažil pri výstupe na najvyšší vrch Jamajky - Blue Montain Peak (2 256 m n. m.) známy veľmi kvalitnou kávou.

Hoci je poriadne vysoký, nie je najvyšším vrchom Karibiku. Ten sa nachádza v Dominikánskej republike a volá sa Pico Duarte (3 098 m n. m.). Priznám sa, na tento som nevyšliapal a v zbierke mi chýba.

Som však hrdý na výstup na najvyšší vrch Kuby – Pico Turquino (1 974 m n. m.). Moji sprievodcovia sa na ostrove vyznajú oveľa lepšie než ja - sú skvelí. No za 30 rokov, počas ktorých sme v BUBO najväčšími predajcami zájazdov na Kubu, som jediný, kto na najväčšom karibskom ostrove zdolal najvyšší vrch krajiny. Píšem to preto, lebo na Kubu chodia mnohí z vás, a tak vám tu predkladám ďalšiu výzvu – Pico Turquino je teraz pre trekerov otvorené.

3 fotografie

Vysoko položený Karibik

Stolovú horu El Yunque zdolali s BUBO tisíce Slovákov – ide o „Stolovú horu“, ktorú vzhliadol pri objavení Ameriky už Krištof Kolumbus a vtedy vyslovil pamätnú vetu: „To je to najkrajšie, čo som v živote videl.“

Vrchy Karibiku, ktoré viete zdolať:

 

  • Mt. Scenery (Saba, Holandské kráľovstvo) – 887 m n. m.
  • Gros Piton (Sv. Lucia) – 798 m n. m.
  • Blue Mountain Peak (Jamajka) – 2 256 m n. m.
  • Pico Duarte (Dominikánska republika) – 3 098 m n. m.
  • Pico Turquino (Kuba) – 1 974 m n. m.

5. miesto: Chimborazo (Ekvádor, 6 263 m n. m.) #

Je všeobecne známe, že najvyšším vrchom Ameriky je Aconcagua (6,960 m n. m.). Komerčne menej známy je ekvádorský vrch Chimborazo, ktorý je o 700 metrov nižší než Aconcagua. No ide de facto o najvyššie položené miesto na svete, vyššie ako Mount Everest. Ako je to možné?

Ide totiž o vrch, ktorý je najďalej od zemského jadra. Pokiaľ naň vystúpite, budete sa nachádzať presne na rovníku a od zemského jadra ste ešte o 2 100 metrov ďalej, než je vrchol Mt. Everestu. Ide teda o bod Zeme, ktorý je najbližšie k vesmíru.

Idete na vrchol. Vyššie k hranici vesmíru stáť už nemôžete.
Foto: archív — BUBO

Chimborazo je neaktívny stratovulkán, čo znamená, že má kužeľovitý tvar tvorený vrstvami stvrdnutej lávy, popola a sopečných hornín.

Keď sa rozhodnete pre toto dobrodružstvo, budete potrebovať lepšie horolezecké skúsenosti i dlhšiu aklimatizáciu. Na vrchol Chimborazo vedie niekoľko trás, pričom najbežnejšia je tzv. Normálna trasa. Iné cesty, ako napríklad známa Whymper Route, zahŕňa náročnejší výstup a vyžaduje ešte pokročilejšie zručnosti. Pomenovaná je po Edwardovi Whymperovi, ktorý ako prvý vyšiel na Matterhorn a v 19. storočí zdolal aj Chimborazo.

6 fotografií

Výstup na Chimborazo

Pre pôvodných obyvateľov Ekvádoru, Indiánov Puruhá, je hora posvätnou a spájajú sa s ňou mnohé príbehy a mýty. Taktiež tu viete pozorovať unikátnu flóru a faunu – lamy, vikune, ale aj kondora veľkého. Samozrejme, nechýba mnoho ľadovcov.

Ide o ťažký výstup, ktorý realizujeme už od dvoch klientov a ponúkame 10 termínov ročne. Chimborazo, to je ťažký výstup, no nezabudnuteľný zážitok! Viď Trek na Chimborazo.

Pozývam vás: Expedícia Aconcagua

Na Aconcague, najvyššom vrchu Ameriky, som ešte nebol a plánujem to. Ak máte záujem, zavolajte nám a ideme do toho spolu. Po výstupe skočíme do najvyšších vinohradov sveta na najlepší Maalbek. 

Vypočujte si náš podcast na túto tému:

4. miesto: Pico (Azorské ostrovy + Stredoatlantický chrbát, 2 351 m n. m.) #

Výstup na Pico zvládnete, veď ho vyšla aj moja (vtedy) 10-ročná dcéra. Pico je 2x vyššie než akýkoľvek iný vrch Azorských ostrovov a zároveň ide o najvyšší vrch celého Portugalska.

Rovnomenný ostrov Pico je najkrajším ostrovom Azorov, kde vidíte najviac veľrýb v Európe, ochutnáte skvelé chobotnice a ide o ostrov, kde UNESCO odporúča piť víno. Pico je známe svojimi tradičnými vinicami, známymi ako „currais“. Sú postavené z čiernych sopečných kameňov na ochranu viniča pred silnými oceánskymi vetrami. Víno vyrábané na Pico sa nazýva „Verdelho“. Vínna kultúra tu je pod patronátom UNESCO.

Pico je ostrov troch naj: najväčšieho množstva veľrýb, najlepšieho vína a najvyššej sopky.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Pico je stratovulkán, stále aktívny, no za ostatné roky tu nezaznamenali nebezpečnú sopečnú činnosť. No sopečná pôda Pica má za následok výskyt rôznych druhov unikátnych rastlín prispôsobených drsným podmienkam. Vrch má v azorskej kultúre mytologický význam a podľa miestneho folklóru horu vytvoril obor Pico, ktorý počas sporu hádzal kamene na svojho suseda, obra Faiala.

Dostať sa hore na Pico je obľúbenou turistickou aktivitou. Na vrchol vedie dobre značený chodník a na úpätí hory sa nachádza horská chata známa ako „Casa da Montanha“, ktorá slúži ako východiskový bod pre turistov a horolezcov. Poskytuje aj prístrešie v prípade potreby.

Výstup na Pico realizujeme mnoho rokov na zájazde na strechu Makaronézskych ostrovov, kde najprv vyjdeme na najvyšší vrch ostrova Madeira, a potom aj na sopku Pico. Čo je unikátom, je, že nejde iba o najvyšší vrch Portugalska, ale aj o najvyšší vrch Stredoatlantického chrbta – ide o najdlhšie pohorie sveta, dlhšie než Kordillery.

3 fotografie

Cesta na vrch Pico

Táto téma nie je ešte na Slovensku známa, ale napísal som o tom zopár blogov a taktiež plavebný denník – o exotickej plavbe na ostrovy Tristan da Cunha, Svätá Helena, Gough a Ascension, ktoré sú všetky súčasťou tohoto pohoria. Výstup na Pico má super cenu a 9-dňový zájazd realizujeme v najvyššej sezóne 15x.

Čítajte moje ďalšie blogy:

3. miesto: Fuji (Japonsko, 3 776 m n. m.) #

Je výstup na Fuji náročný? Čo sa týka samotnej turistiky, nie. Ten výstup je prekrásny!

Náročné je to, že na Fudži sa viete dostať iba zopár týždňov v roku, a to počas našich letných mesiacov. Všetko je vopred vybookované, potrebujete povolenia - neviete napríklad prísť pod Fuji vlastným autom a my sme si museli prenajať špeciálny autobus iba pre nás.

No a potom musíte mať šťastie na počasie. Fudžisan volajú domáci aj Hanblivá hora, lebo vrch je stále zahalený v oblakoch, búšia doň tajfúny... A tak musíte mať trošku šťastia.

Na vrchol Fuji vedie niekoľko chodníkov, pričom jedným z najobľúbenejších je chodník Fujinomiya. Táto trasa sa začína na 5. stanici Fujinomiya a je známa svojou strmosťou a náročným výstupom. Fudži sa mi podarilo zdolať (a aj vidieť) až na desiatykrát, čo som bol v Japonsku.

Vstávanie o 3.00 h bolo kruté, no pozorovať východ slnka v krajine vychádzajúceho slnka je jeden z najväčších životných zážitkov. Veľmi by som vám to doprial.

Hora Fuji má v Japonsku hlboký kultúrny a náboženský význam. Spája sa so šintoizmom a budhizmom a považuje sa za posvätné miesto. Mnoho pútnikov navštevuje horu, aby jej vzdali úctu. Od roku 2013 je na zozname UNESCO pre svoj obrovský význam. Je symbolom Japonska a objavuje sa aj v piesňach či literárnych dielach z krajiny.

Sme dlhé roky jednoznačne najväčším organizátorom zájazdov do Japonska a aj tu ponúkame trošku lepšie služby a možno táto naša snaha prispela k veľkému úspechu tejto krajiny a Japonsko je dnes naším najväčším hitom.

4 fotografie

Hore na Fuji

Hora Fuji má v Japonsku hlboký kultúrny a náboženský význam. Spája sa so šintoizmom a budhizmom a považuje sa za posvätné miesto. Mnoho pútnikov navštevuje horu, aby jej vzdali úctu. Od roku 2013 je na zozname UNESCO pre svoj obrovský význam. Je symbolom Japonska a objavuje sa aj v piesňach či literárnych dielach z krajiny.

Pozn. BUBO: Dlhé roky sme jednoznačne najväčším organizátorom zájazdov do Japonska a aj tu ponúkame trošku lepšie služby a možno táto naša snaha prispela k veľkému úspechu tejto krajiny a Japonsko je dnes naším najväčším hitom. Viď zájazd s výstupom na Fuji - exkluzívne Japonsko.

2. miesto: Ararat (Turecko, 5 137 m n. m.) #

Mnohí si myslia, že tento vrch je v Arménsku a že výstup na vyše 5 000 m vysoký kopec je horolezecky náročný. Ja určite nie som horolezec, a tak moje rady zasahujú širšiu skupinu - prakticky vás všetkých a možno pri čítaní tohoto blogu dostanete novú inšpiráciu na svoju ďalšiu dovolenku. Keď som zdolal všetky tieto vrchy ja, niet dôvodu, aby ste to nedokázali aj vy!

Ararat je národným symbolom Arménska, podobne, ako je Fuji symbolom Japonska. Nehnuteľnosti v Jerevane s výhľadom na Ararat sú výrazne drahšie. No Ararat je dnes najvyšším vrchom Turecka a je celý položený v tejto krajine.

3 fotografie

Ararat - čo nás čaká

Čo je ešte unikátne na tejto päťtisícovke, je, že čím viac stúpate k vrcholu, tým viac sa ponárate do histórie - veď tu putujete po stopách Noeho, ktorého archa vraj pristála niekde tu pri vrchole Araratu. Marco Polo tvrdil, že večne snehom pokrytý vrchol nie je možné zdolať. Nemal pravdu.

Je to vcelku ľahké a my máme zatiaľ 100 % úspešnosť. Je to aj tým, že máme jediný privátny kemp na Ararate, ktorý má ako jediný svoj vlastný potok - zdroj pitnej vody a výhľad na horu. Na výnos našej batožiny využívame mulice z dediny, ktorú podporujeme - zažil som tu aj sviatok Aid al-Adha, kedy som chodil od domu k domu a rozdával mäso a prosto nás tu poznajú. Pre domorodcov je to najväčší zdroj obživy.

3 fotografie

Cesta až na vrchol

Viac som sa rozpísal v blogoch:

Pozn. BUBO: V cene zájazdu do Turecka obsahujúceho výstup na Ararat sú aj mačky, ktoré vám požičiame a naučíme vás ich používať, viď výstup na Ararat.

Prikladám sem 18-minutový film z môjho výstupu na Ararat.

1. miesto: Kilimandžáro (Tanzánia, 5 895 m n. m.) #

A ktorá je tá najunikátnejšia hora, ktorú si máme ako najväčšie dobrodružstvo (najväčší ulovený zážitok) zaradiť do svojho vysnívaného cestovateľského listu? Ide o najvyššiu samostatne stojacu horu na našej planéte. Ide o horu, ktorá sa nachádza priamo na rovníku, ale na vrcholku nájdete ľadovce. Áno, je to najvyššia hora Tanzánie - Kilimandžáro.

Ide o neuveriteľný zážitok, ktorý však naozaj viete "dať". Ak sa pre túto horu rozhodnete, stačí 2 až 3 mesiace trénovať – presne som napísal, ako na to (tí, čo máli v športe dlhšiu prestávku, tak rok).

Musíte mať kvalitný výstroj. No a potom odporúčam našu cestu, ktorú som pripravil presne pre náš tatranský národ - ide o BUBO route. My Slováci sme v horách dobrí, ale máme problémy s výškovou chorobou, lebo u nás vysoké hory nemáme a BUBO route toto rieši. Zaklimatizujeme Vás tak, že na vrchole Kilimandžára budete tancovať.

Po prílete na letisko Kilimanjaro Airport, ktoré je vo výške Káthmandu v Nepále, skontrolujú naši sprievodcovia batožinu - ak niečo chýba, máme tu požičovňu, a potom vyrazíme hore autobusom s našimi sprievodcami a nosičmi. Dávame prácu naozaj mnohým. Krása našej cesty je v tom, že ideme z tropickej džungle a dostaneme sa až hore k prekrásnym ľadovcom.

Na BUBO route má vždy každý trekker jedného svojho vlastného sprievodcu.

5 fotografií

Výstup na Kilimandžáro

Ráno nás budia kuchári ešte s čelovkami a donesú nám kávičku priamo do stanu. S hygienou a záchodmi je v najvyšších horách problém, ale my máme vlastné záchody. Aj pri zdolávaní najťažších vecí v živote to rozhodnú práve „zbytočné“ detaily. Napríklad kyslíkové prístroje, ktoré taktiež nosíme.

Okrem vrcholu Kibo tu viete zdolať aj druhý vrchol Kilimandžára - Shira peak. Ja som mal zlé počasie, ale aj tak som rád, lebo na tento vrchol vyjde promile trekkerov a na počet Slovákov vám bude stačiť jedna ruka drevorubača. Shira je stále špecialitou a super tipom pre vás!

Kilimandžáro je prekrásne a ja musím poďakovať našim sprievodcom, ktorí sú súčasťou našej BUBO rodiny. Som hrdý, že sme členom KPAP a naši sprievodcovia dostávajú vyšší plat, majú lepšie jedlo a lepší výstroj. Naozaj sa snažia, aby každý jeden na vrchol Kilimandžára (na Uhuru Peak), ktorý je najvyšším bodom stratovulkánu Kibo, vyšiel. Iní sa sem vyplazia, no my tu tancujeme.

Kilimandžáro je veľkým snom, no ide o splniteľný sen a naozaj nemusíte byť žiadnym horolezcom, aby ste ho dali.

Tanec na vrchole Kilimandžára.

Tanec na vrchole Kilimandžára.

Spomienka z Kilimandžára:

Keď som bol na vrchole, zapísal som si: „Prešiel som všetky štáty Afriky, realizoval som na tomto kontinente nádherné expedície, ktoré sa hlboko zapísali v mojej duši. Teraz stojím na najvyššom bode kontinentu a snažím sa spomenúť na najdôležitejšie okamihy mojich ciest a na ľudí, ktorí mi najviac pomohli a sú mi najmilší. Som zrazu tak blízko k večnosti. Som skutočne vďačný za život, aký mám.“

Možno je tam predsa len menej kyslíka =)

Idete do toho? #

Tu máte nové cestovateľské inšpirácie. Trúfnete si? V BUBO trekujeme na zájazdoch po celom svete, napríklad na pohodovom Bali, v Juhoafrickej republike, v Himalájach... Trekking v Tadžikistane je nezabudnuteľný a žiadne iné hory mi nepripomínali naše Tatry tak, ako práve Fanské hory – je to krásny zájazd. No tento blog bol o výstupoch na najvyššie vrchy.

Výstupy na najvyššie vrchy sú krásne v tom, že sa na ne musí človek pripravovať. Kúpite si dovolenku a tri mesiace trénujete. Ide o ekologickú a zdravú dovolenku, kde trošku schudnete, dáte sa dokopy a po zdolaní budete na seba hrdí. Takže do toho, priatelia!

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 4569

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4455 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3968
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2725 3893€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.