Morské korytnačky v Kostarike

Morské korytnačky v Kostarike

Pobrežie Kostariky okrem pláží a príjemnej dovolenky ponúka aj nádherné divadlo, o ktorom možno málokto vie. Každý rok k jej vodám pripláva päť rôznych druhov morských korytnačiek, vrátane tej najväčšej morskej korytnačky - kožatky veľkej, ktorá podľa Medzinárodného zväzu ochrany prírody patrí v súčasnosti medzi zraniteľné druhy.

Ako hniezdia morské korytnačky v Kostarike, môžete pozorovať na oboch jej pobrežiach - na strane Tichého oceánu aj na pobreží Karibského mora. Už len vedieť, kde presne a kedy...

Kareta zelenavá (The Olive Ridley Turtle) #

Táto korytnačka dostala svoje meno podľa typického sfarbenia do olivovej farby. Narastá do dĺžky cca 70 centimetrov, váži maximálne 45 kilogramov. Môžete ju spozorovať počas celého roka na nasledujúcich miestach:

Na pobreží Pacifiku pri meste Ostional, len 2 hodiny autom od medzinárodného letiska v meste Liberia, kde vytvorili už v roku 1984 rezerváciu na ochranu týchto druhov - Ostional Wildlife Reserve. Miestni obyvatelia túto korytnačku prezývajú „Lora“. Hniezda korytnačiek, ktoré dorazia ako prvé, sú často zničené korytnačkami, ktoré dorazia po nich. Je to prirodzený jav, no aby sa tomuto zabránilo, tak domáci dostali právo, aby z tohto prvého príchodu zozbierali určité percento vajíčok pre seba a na predaj. Má to, samozrejme, prísne pravidlá a je to zároveň jediné miesto na svete, kde je to legálne, v opačnom prípade ide o pytliactvo. Tento druh zvykne vyplávať na breh naklásť vajíčka spoločne a v obrovskom množstve. V Ostional dokonca držia korytnačí rekord, keď v roku 1995 na pláž vyšlo naraz až pol milióna týchto morských korytnačiek.

Tieto tvory môžete pozorovať aj na plážach Playa Naranjo (vhodná na surfovanie, natáčali tu aj film Endless Summer II.) a Playa Nancite. Obe sú súčasťou národného parku Santa Rosa, ktorý chráni jeden z posledných lesov Tropical Dry Forest. Ide o jeden z najväčších národných parkov Kostariky, v rámci ktorého si môžete pozrieť aj haciendu Santa Rosa a múzeum La Casona. Zaujímavá história parku sa točí okolo amerického právnika Williama Walkera, ktorý zastával v politike vysoké funkcie. V júni 1855 pricestoval z USA do Strednej Ameriky. Chcel tu prepojiť Tichý oceán a Karibské more cez jazero Nikaragua a vytvoriť tak v podstate vodnú cestu, ktorá by plnila funkciu, ktorú ma dnes Panamský kanál. Chcel využiť, že tu v tom období padol režim, a vytvoriť tak v tejto oblasti otrokárstvo. Financovali ho krajiny Konfederácie a poskytli mu na to aj vojakov. Keď sa Kostarika dozvedela, čo sa chystá, tak vyslali svojich mužov na hranice k Nikarague a dostali sa do potýčky práve tu, na Haciende Santa Rosa. Oplatí sa to vidieť, toto miesto má takmer 400 ročnú tradíciu. Na začiatku 20. storočia ju vlastnila ešte privátna rodina, no od tých čias sa o jej existenciu stará Ministerstvo kultúry. 

Na Facebooku dokonca nájdete stránka The Asociacion de Guias Locales Ostional, kde rangeri už pár dní pred príchodom korytnačiek upozorňujú, kedy dorazia na pobrežie. (Link: https://es-la.facebook.com/GUIASAGLO).

Zelená Kostarika.
Foto: Four Seasons Papagayo

Four Seasons na polostrove Papagayo pri Pacifiku #

Nebolo by to BUBO, keby v okolí nepoznalo najlepšie hotely. Fanúšikovia značky Four Seasons sa môžu ubytovať pod doslova "zelenou" strechou tohto hotela. Nachádza sa iba 28 km južne od Playa Naranjo a na svojom lesku v Kostarike vôbec nestráca. Aj v nepoznanej Strednej Amerike poskytuje Four Seasons Peninsula Papagayo štandard, ktorý očakávate. Viac o Four Seasons nájdete tu BUBO odporúča

6 fotografií

Najlepší hotel v oblasti Playa Naranjo - Four Seasons Papagayo

Vzácne karety zelenavé stretnete aj na pláži Playa Hermosa, ktorá sa nachádza iba tridsaťpäť kilometrov od mesta Liberia, resp. hodinu cesty od Národného parku Santa Rosa. A môžete ich pozorovať aj na polostrove Osa Peninsula, ktorý sa nachádza až na juhu krajiny, pri hraniciach s Panamou. Úplne najlepšie obdobie, kedy ich môžete vidieť hniezdiť na týchto miestach, je od júla do decembra. Ak by ste chceli pozorovať aj to, ako sa vyliahnu, najlepšie obdobie je od septembra do februára.

„V Ostionale vyšlo v roku 1995 na breh mora naraz až pol milióna korytnačiek.“

Kareta obrovská (Green Sea Turtle) #

Kareta obrovská dorastá do dĺžky 120 centimetrov a môže vážiť až neuveriteľných 180 kilogramov. Jej pancier je skôr hnedý, no jej pokožka má zelený nádych. Tie, ktoré priplávajú z Pacifiku, hniezdia počas celého roka na pobreží Tichého oceána a môžete ich tu vidieť v období od decembra do marca. Liahnutie prebieha najmä od decembra do mája. Môžete na nich natrafiť v provincii Guanacaste na severe Kostariky a na polostrove Osa Peninsula. Tie, ktoré priplávajú z opačnej strany, od Karibského mora, zasa môžete vidieť hniezdiť od júna do novembra na plážach Tortuguero a Manzanillo. Liahnutie prebieha od júla do decembra. Vedci sa stále snažia prísť na to, či sú si tieto dva druhy - „atlantický“ a „pacifický“ rovnocenné, alebo ide o poddruh. Samce sú trochu väčšie než samice a majú aj väčší chvost.

Kareta pravá (Hawksbill Sea Turtle) #

Kareta pravá, tento druh môže dorastať do dĺžky 90 centimetrov a môže vážiť až 68 kilogramov. V porovnaní s inými morskými korytnačkami, táto nie je až tak veľká. Je to však ohrozený druh. Údajne ich má byť už len osemtisíc a z toho len tisíc samíc kladie vajíčka. Často padnú za korisť žralokom, krokodílom dokonca aj ľuďom. Objavujú sa na oboch stranách pobrežia Kostariky. Ich najväčší výskyt bol zaznamenaný na pobreží Playa Grande, v oblasti Guanacaste a aj na spomínanej Osa Peninsula (obe na strane Pacifiku), a potom na plážach Tortuguero aj Manzanillo (strana Karibiku). Samce majú jasnejšie farby a hrubší chvost. Mladšie jedince sa nevedia potopiť do väčšej hĺbky. Majú typ plutiev, na ktoré sa dokážu „postaviť“ a pohybovať sa, podobne ako aligátor.

Rezort Westin na pláži Conchal na pobreží Pacifiku #

Špičkový hotel na najkrajšej pláži Kostariky, ktorý máme v BUBO odskúšaný. Playa Conchal v oblasti Guanacaste je tým ideálnym miestom pre plážovú dovolenku a zároveň aj miestom odkiaľ vyraziť za zážitkami do vnútrozemia alebo pozorovať korytnačky. Westin je zaradený v TOP skupine hotelov celej krajiny. Nádherný rozsiahly, členitý plážový rezort ponúka dostatočné súkromie, športové i kultúrne vyžitie, dokonalé gastronomické zážitky a relax v jednom.

Prichádzate k hotelu a ocitnete sa zrazu pred majestátnou bránou, ktorá Vás uvíta vo Vašom rezorte. Westin sa tiahne od najvyššieho bodu kopca, kde je recepcia až po priamy vstup na pláž z reštaurácie Mitra . Váš rezort sa rozprestiera takmer na 1000 hektárovom pozemku. Na najvyššom kopci sa nachádza otvorené lobby s recepciou a francúzskou reštauráciou Cauri. Práve z tohto miesta máte ideálny výhľad na celý areál. Ubytovaciu časť tvoria domčeky, ideálne situované v tropickej záhrade. Každý domček má 8 samostatných priestranných izieb. Ste v absolútnom kontakte s exotickou flórou i faunou. Pre náročnejších hostí je možnosť ubytovania sa v časti „Royal Club“, kde sú k dispozícii privátne bazény i reštaurácie. 

Golfisti si hru vychutnajú na udržiavanom 18 jamkovom ihrisku. Bazénový komplex sa nachádza v južnej časti. Súčasťou hlavného bazénu je i bar, takže si miešané drinky môžete užívať priamo z vody. Piesočná pláž je síce verejná, ale hotelovým hosťom sú k dispozícii ležadlá, slnečníky i bar s nápojmi. Novozélanský Sauvignon Blanc Villa Maria či Reserva Syrah Chocalan z Chile určite stoja za ochutnávku. Špecialitou je bohatá fauna. Leguáni, nosále, tukani či leňochody, to všetko stretnete pri Vašej prechádzke. Netreba sa obávať, všetky zvieratá sú na hostí zvyknuté a Vy budete mať dokonalé fotky i zážitky.

6 fotografií

Kvalitný hotel Westin na pláži Conchal

Kareta obyčajná (Loggerhead Sea Turtle) #

Kareta obyčajná dorastá do dĺžky stodvadsaťdva centimetrov a môže vážiť až stoosemdesiat kilogramov. Od mája do augusta môže byť pozorovaná na už spomínaných plážach Tortuguero a Manzanillo. Ich vajíčka vyzerajú ako ping-pongové loptičky. Dokážu plávať rýchlosťou 15 míľ za hodinu a dokážu naraz naklásť okolo sto vajíčok.

Kožatka veľká (Leatherback Sea Turtle) #

A na záver ten najväčší „kráľ“ – Kožatka veľká, najväčšia žijúca morská korytnačka na svete. Domorodí ju prezývajú aj „Baula“. Tento druh môže narásť až do dĺžky 182 – 220 cm a môže vážiť neskutočných 272 – 680 kg. Vedia sa potopiť do hĺbky tisícdvesto metrov, čo je výrazne viac ako dokážu ostatné morské korytnačky a sú schopné v takej hĺbke zostať aj po dobu osemdesiatpäť minút. Dokážu si udržať teplotu tela vďaka hrubej vrstve tuku, lepšiemu krvnému obehu a celkovo tým, že sú väčšieho vzrastu. Hniezdia od októbra do marca a liahnu sa od decembra do mája na pobreží Tichého oceánu, hlavne v oblasti Las Baulas National Marine Park v Guanacaste. Ďalej aj na Playa Grande, tiež v Guanacaste a aj na polostrove Osa Peninsula.

Na strane Karibiku hniezdia od februára do júla a liahnu sa medzi aprílom a septembrom. Môžete ich vidieť na pláži Tortuguero a Manzanillo. Dospelosti sa dožije väčšinou jedinec z tisícky. Hrozieb na nich útočí naozaj veľa. Ich hniezda často vykrádajú ľudia, občas sa zapletú do loveckých sietí, atakuje ich loď, alebo zjedia plast, čo je im osudné. V niektorých mŕtvych korytnačkách sa našlo až neskutočných päť kilogramov plastu. Najväčšia kožatka, ktorá bola doteraz nájdená, merala až 259 centimetrov a vážila 916 kilogramov. Počas jednej sezóny samice nakladú stovky vajíčok na rozličných miestach. Akonáhle sa mužskí jedinci dostanú do mora, tak vraj už nikdy nevyplávajú na súš.

Rady na záver:

Tieto lokality sú často práve pre úchvatné korytnačie divadlo vyhľadávané turistami, pre ktorých však platia prísne pravidlá. Ak sa vyberiete pozorovať ich, nezabúdajte, že sa korytnačiek nesmiete dotýkať, chodiť pomedzi ne, či fotiť ich bleskom. Samozrejmosťou je, aby ste nezahadzovali odpadky na zem. Korytnačky je ideálne pozorovať iba z diaľky. Korytnačky sú veľmi plaché, buďte preto ohľaduplní, správajte sa ľudsky. Miestna komunita každoročne bojuje s nedisciplinovanými turistami, a verte, že ich je veľa, ktorí tieto zásady absolútne nedodržiavajú a ohrozujú tak ich hniezdiská aj kladenie vajíčok. Miestni sa preto uchýlili k profesionálnym strážcom pláže, ktorí by mali pomôcť udržiavať tu poriadok a najmä bezpečie pre tieto fascinujúce tvory. Rešpektujte ich preto a cestujte rozumne.

„Dosiaľ najväčšia nájdená kožatka veľká vážila vyše 900 kíl!“

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 657

Mohlo by Vás zaujímať

Kostarika je Pura Vida Blog

Blog Kostarika je Pura Vida

Národné heslo Kostariky pura vida znamená v preklade čistý život, no je to viac ako len tieto dve slová. Je to rešpekt k prírode, je to pozitívny…

Morské korytnačky v Kostarike Blog

Blog Morské korytnačky v Kostarike

Pobrežie Kostariky okrem pláží a príjemnej dovolenky ponúka aj nádherné divadlo, o ktorom možno málokto vie. Každý rok k jej vodám pripláva päť…

Nikaragua - gastronomický zážitok Blog

Blog Nikaragua - gastronomický zážitok

Dnešná gastronómia v Nikarague predstavuje mix chutí, vôni a ingrediencií z receptov, ktoré pochádzajú od Indiánov a Španielov. Nikaragua má vo…

Gastronómia Kostariky je viac ako len Gallo Pinto Blog

Blog Gastronómia Kostariky je viac ako len Gallo Pinto

Kostarika je známa skôr pre úchvatnú prírodu, adrenalínové športy a národné parky a o jej gastronómii sa hovorí menej. Kostaričania si hovoria…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Kostarika, Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

15 dní

Trvanie

6153
K

Amerika  

Panama, Kostarika, Nikaragua, Honduras, Salvador, Mexiko, Guatemala, Belize


náročnosť

22 dní

Trvanie

5112 6390€
K

Amerika  

Panama, Kostarika, Nikaragua


náročnosť

12 dní

Trvanie

3736 4670€
K

Amerika  

Panama, Kostarika


náročnosť

11 dní

Trvanie

6659

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.