Správna odpoveď: Naan z Indie. Ako príloha sa v indickej kuchyni často vyskytuje ryža, avšak ešte populárnejšími sú rôzne druhy chlebových placiek. A výborný je práve chrumkavý naan, ktorý sa podáva napríklad aj k výbornému pokrmu a asi najznámejšiemu indickému jedlu tikka masala. Slúži však ako častá príloha kvanta jedál. Naan je výborný najmä s cesnakom, teda garlic naan, prípadne sú populárne aj jeho jednoduchšie verzie ako čapáti či phulka. Tradičný chlieb, ktorého prirodzeným znakom je to, že je plochý, no zato hrubý, je pôvodom zo Strednej Ázie a Indického subkontinentu. Naan je v Ázii aj všeobecným výrazom pre chlieb ako taký a pokiaľ si ho chcete pripraviť doma, potrebujete hladkú múku, soľ, kvasnice a biely jogurt. Na dovolenke v Indii ho môžete ochutnať za "pár šupov".
Správna odpoveď: Naan z Indie. Ako príloha sa v indickej kuchyni často vyskytuje ryža, avšak ešte populárnejšími sú rôzne druhy chlebových placiek. A výborný je práve chrumkavý naan, ktorý sa podáva napríklad aj k výbornému pokrmu a asi najznámejšiemu indickému jedlu tikka masala. Slúži však ako častá príloha kvanta jedál. Naan je výborný najmä s cesnakom, teda garlic naan, prípadne sú populárne aj jeho jednoduchšie verzie ako čapáti či phulka. Tradičný chlieb, ktorého prirodzeným znakom je to, že je plochý, no zato hrubý, je pôvodom zo Strednej Ázie a Indického subkontinentu. Naan je v Ázii aj všeobecným výrazom pre chlieb ako taký a pokiaľ si ho chcete pripraviť doma, potrebujete hladkú múku, soľ, kvasnice a biely jogurt. Na dovolenke v Indii ho môžete ochutnať za "pár šupov".
Správna odpoveď: Souvlaki. Ide o jeden z najlepších gréckych fast foodov vôbec. Pritom je veľmi jednoduchý, veď ide o kúsky grilovaného mäsa (a občas aj grilovanej zeleniny) na malých drevených paličkách. Obvykle sa konzumuje s tzatziki omáčkou a hranolkami a toto jedlo si môžete dopriať ako hlavné, ale aj ako predkrm či dezert ako "niečo malé slané". Mäso na paličke je obvykle bravčové, hoci niektoré stánky či reštaurácie vám ponúknu aj kuracinu, hovädzinu či jahňacinu. Souvlaki pochádza z gréckeho slova souvla (špíz). História tohto jedla sa datuje až do roku 2000 pr. Kr. a v gréckej literatúre sa dokonca aj slávny spisovateľ Homér zmieňuje o kúskoch mäsa pečených na ražni (v Iliade). Dnes sa souvlaki griluje na drevenom uhlí a zvyknú ho pokvapkať citrónom, štipkou soli a bylinkami a pri zájazdoch do Grécka patrí medzi top pochúťky.
Správna odpoveď: Souvlaki. Ide o jeden z najlepších gréckych fast foodov vôbec. Pritom je veľmi jednoduchý, veď ide o kúsky grilovaného mäsa (a občas aj grilovanej zeleniny) na malých drevených paličkách. Obvykle sa konzumuje s tzatziki omáčkou a hranolkami a toto jedlo si môžete dopriať ako hlavné, ale aj ako predkrm či dezert ako "niečo malé slané". Mäso na paličke je obvykle bravčové, hoci niektoré stánky či reštaurácie vám ponúknu aj kuracinu, hovädzinu či jahňacinu. Souvlaki pochádza z gréckeho slova souvla (špíz). História tohto jedla sa datuje až do roku 2000 pr. Kr. a v gréckej literatúre sa dokonca aj slávny spisovateľ Homér zmieňuje o kúskoch mäsa pečených na ražni (v Iliade). Dnes sa souvlaki griluje na drevenom uhlí a zvyknú ho pokvapkať citrónom, štipkou soli a bylinkami a pri zájazdoch do Grécka patrí medzi top pochúťky.
Správna odpoveď: Tom Yum. Ikonické jedlo Thajska, ktorého kuchyňa patrí medzi najlepšie na svete. Dominuje jej polievka Tom Yum, ktorá má v sebe všetko to, prečo sa od nej ľahko stanete závislí. Prvé recepty na ňu sa tradovali ústne a ľudia si ich predávali z generácie na generáciu. Prvý zapísaný recept pochádza z roku 1888 a hovorí o Tom Yume, ktorého súčasťou je ryba Hadohlavec. Kultová verzia Tom Yum Goong (na obrázku), a teda polievka s krevetami, sa prvýkrát písomne objavila v roku 1897, kedy jej recept zapísal americký misionár do svojej knihy. Jedlo sa zmenilo na ukážku gastronomickej dokonalosti. V BUBO na zájazdoch do Thajska odporúčame jesť polievku najmä tým, ktorí milujú pikantné. Chutí je však viac. Čerstvé limetové lístky, citrónová tráva, krevety, galangal, čerstvý koriander, hríby, čili papričky a zázvor... To všetko vytvára jedinečnú ostrokyslú chuť, ktorá vás dostane do siedmeho neba.
Správna odpoveď: Tom Yum. Ikonické jedlo Thajska, ktorého kuchyňa patrí medzi najlepšie na svete. Dominuje jej polievka Tom Yum, ktorá má v sebe všetko to, prečo sa od nej ľahko stanete závislí. Prvé recepty na ňu sa tradovali ústne a ľudia si ich predávali z generácie na generáciu. Prvý zapísaný recept pochádza z roku 1888 a hovorí o Tom Yume, ktorého súčasťou je ryba Hadohlavec. Kultová verzia Tom Yum Goong (na obrázku), a teda polievka s krevetami, sa prvýkrát písomne objavila v roku 1897, kedy jej recept zapísal americký misionár do svojej knihy. Jedlo sa zmenilo na ukážku gastronomickej dokonalosti. V BUBO na zájazdoch do Thajska odporúčame jesť polievku najmä tým, ktorí milujú pikantné. Chutí je však viac. Čerstvé limetové lístky, citrónová tráva, krevety, galangal, čerstvý koriander, hríby, čili papričky a zázvor... To všetko vytvára jedinečnú ostrokyslú chuť, ktorá vás dostane do siedmeho neba.
Máte radi obrázkové kvízy? Vyskúšajte:
Správna odpoveď: Chačapuri. Okrem lahmacunu (turecká pizza) sa so všetkými jedlami stretnete počas zájazdu v Gruzínsku, ktoré je, pre mnohých prekvapivo, priam rajom pre dobré jedlo a víno. Vo svojej veľmi jednoduchej podstate ide o cesto naplnené syrom alebo teda syr zapečený v bielom chlebe či ceste. Ide o jedlo, ktoré je priam preplnené syrom, priam gigantickým množstvom obľúbeného mliečneho produktu. Otvorená verzia chačapuri s vajíčkom v strede (na obrázku) sa volá adžarská (ide o výnimočnú verziu, väčšina Gruzíncov konzumuje toto jedlo bez vajca) a názov finálneho diela vznikol spojením gruzínskych slov „chača“ (syr/tvaroh) a „puri“ (chlieb). Konzumuje sa, predovšetkým, ako olovrant alebo koláč a hoci znie ako jednoduché jedlo, Gruzínci vám ho pripravia tak, že vám pohladí jazyk aj dušu.
Správna odpoveď: Chačapuri. Okrem lahmacunu (turecká pizza) sa so všetkými jedlami stretnete počas zájazdu v Gruzínsku, ktoré je, pre mnohých prekvapivo, priam rajom pre dobré jedlo a víno. Vo svojej veľmi jednoduchej podstate ide o cesto naplnené syrom alebo teda syr zapečený v bielom chlebe či ceste. Ide o jedlo, ktoré je priam preplnené syrom, priam gigantickým množstvom obľúbeného mliečneho produktu. Otvorená verzia chačapuri s vajíčkom v strede (na obrázku) sa volá adžarská (ide o výnimočnú verziu, väčšina Gruzíncov konzumuje toto jedlo bez vajca) a názov finálneho diela vznikol spojením gruzínskych slov „chača“ (syr/tvaroh) a „puri“ (chlieb). Konzumuje sa, predovšetkým, ako olovrant alebo koláč a hoci znie ako jednoduché jedlo, Gruzínci vám ho pripravia tak, že vám pohladí jazyk aj dušu.
Správna odpoveď: Wagyu. Ide o slávny japonský steak z dobytka s genetickou predispozíciou a vysokým pomerom tuku ku svalovine. Môžete to vidieť už podľa zafarbenia - svetlý a ružovkastý je práve kvôli tomu, že obsahuje viac tuku ako steak na bežný spôsob. Nepatrí medzi lacné záležitosti. Cena za 150-gramový steak s najvyšším stupňom kvality A5 sa pohybuje okolo sumy 300 eur. Podľa legendy sú kravy každý deň masírované a pijú pivo či whisky, aby mali väčší apetít. Chovajú sa iba v regióne Hyogo a ide o plemeno Tajima. Ročne sa na trh dostane len 3 000 certifikovaných kusov. Mäso kráv je úžasne krehké, jemne prerastené tukom a keďže má tuk v tomto mäse nižšiu teplotu topenia, odporúča sa príprava (maximálne) medium-rare. Mäso sa, doslova, rozplýva na jazyku a ide o jeden z najväčších gurmánskych zážitkov počas zájazdu v Japonsku. V BUBO jeme tento steak priamo v meste Kobe, kde má patent na názov Kobe steak (podobne ako šampanské vo francúzskom regióne Champagne).
Správna odpoveď: Wagyu. Ide o slávny japonský steak z dobytka s genetickou predispozíciou a vysokým pomerom tuku ku svalovine. Môžete to vidieť už podľa zafarbenia - svetlý a ružovkastý je práve kvôli tomu, že obsahuje viac tuku ako steak na bežný spôsob. Nepatrí medzi lacné záležitosti. Cena za 150-gramový steak s najvyšším stupňom kvality A5 sa pohybuje okolo sumy 300 eur. Podľa legendy sú kravy každý deň masírované a pijú pivo či whisky, aby mali väčší apetít. Chovajú sa iba v regióne Hyogo a ide o plemeno Tajima. Ročne sa na trh dostane len 3 000 certifikovaných kusov. Mäso kráv je úžasne krehké, jemne prerastené tukom a keďže má tuk v tomto mäse nižšiu teplotu topenia, odporúča sa príprava (maximálne) medium-rare. Mäso sa, doslova, rozplýva na jazyku a ide o jeden z najväčších gurmánskych zážitkov počas zájazdu v Japonsku. V BUBO jeme tento steak priamo v meste Kobe, kde má patent na názov Kobe steak (podobne ako šampanské vo francúzskom regióne Champagne).
Odporúčame aj kvízy z rôznych kútov sveta:
Správna odpoveď: Xiaolongbao. So všetkými spomenutými jedlami sa stretnete na dovolenke v Číne, kde môžete ochutnať aj malé parené knedličky z oblasti Jiangnian. Plnia sa bravčovým mäsom, možné je však zmixovať ich s krabím mäsom a ikrami. A nesú práve názov Xiaolongbao. Najmodernejšie verzie knedlíčkov často obsahujú iné druhy mäsa, morské plody či vegetariánske náplne. Tie najlepšie budete jesť v sieti reštaurácií Din Tai Fung, ktoré sú ocenené michelinskými hviezdami a špecializujú sa na polievkové knedličky. Tu majú špeciálnu veľkosť, konzistenciu a chuť, pre ktorú sa stali po celom svete tými najlepšími. Ding Tai Fung urobili z pouličného jedla elegantný a unikátny zážitok, ktorý opisujeme aj v blogu Ako zažiť skvelý Taiwan.
Správna odpoveď: Xiaolongbao. So všetkými spomenutými jedlami sa stretnete na dovolenke v Číne, kde môžete ochutnať aj malé parené knedličky z oblasti Jiangnian. Plnia sa bravčovým mäsom, možné je však zmixovať ich s krabím mäsom a ikrami. A nesú práve názov Xiaolongbao. Najmodernejšie verzie knedlíčkov často obsahujú iné druhy mäsa, morské plody či vegetariánske náplne. Tie najlepšie budete jesť v sieti reštaurácií Din Tai Fung, ktoré sú ocenené michelinskými hviezdami a špecializujú sa na polievkové knedličky. Tu majú špeciálnu veľkosť, konzistenciu a chuť, pre ktorú sa stali po celom svete tými najlepšími. Ding Tai Fung urobili z pouličného jedla elegantný a unikátny zážitok, ktorý opisujeme aj v blogu Ako zažiť skvelý Taiwan.
Správna odpoveď: Mole poblano. Mexiko je zázrakom, čo sa týka receptov s čokoládou. Recepty na čokoládovú omáčku (mole) patria medzi najobľúbenejšie a rozoznávame sedem typov mole. A práve gurmánska pochúťka mole poblano je spomedzi všetkých druhov tá najpopulárnejšia. Mole poblano obsahuje minimálne 20 ingrediencií vrátane škorice, čili papričiek, čierneho korenia, anízu, klinčekov a čokolády. Recept podľa legendy pochádza zo 16. storočia z mesta Puebla, no dnes sa spája najmä s mestom Oaxaca. Čokoládová omáčka sa podáva tradične k mäsu s ryžou má jemne pikantnú sladko-slanú chuť. Namiešať omáčku mole je ako alchýmia. Musíte presne vedieť namiešať čokoládu s mandľami, anízom alebo klinčekmi, no na zájazdoch v Mexiku vám to ukážu.
Správna odpoveď: Mole poblano. Mexiko je zázrakom, čo sa týka receptov s čokoládou. Recepty na čokoládovú omáčku (mole) patria medzi najobľúbenejšie a rozoznávame sedem typov mole. A práve gurmánska pochúťka mole poblano je spomedzi všetkých druhov tá najpopulárnejšia. Mole poblano obsahuje minimálne 20 ingrediencií vrátane škorice, čili papričiek, čierneho korenia, anízu, klinčekov a čokolády. Recept podľa legendy pochádza zo 16. storočia z mesta Puebla, no dnes sa spája najmä s mestom Oaxaca. Čokoládová omáčka sa podáva tradične k mäsu s ryžou má jemne pikantnú sladko-slanú chuť. Namiešať omáčku mole je ako alchýmia. Musíte presne vedieť namiešať čokoládu s mandľami, anízom alebo klinčekmi, no na zájazdoch v Mexiku vám to ukážu.
Správna odpoveď: Hákarl. Ide o jedno z najbizarnejších jedál Islandu - fermentovaný žralok Hákarl. Jedlo, ktoré dá zabrať pri konzumácii aj niektorým Islanďanom. konkrétne si pod týmto pojmom predstavte mäso grónskeho žraloka, ktorý je za normálnych okolností nejedlý. Obsahuje totiž vysokú koncentráciu amoniaku, neurotoxínu a kyseliny močovej. No po tom, čo sa nechá fermentovať niekoľko týždňov v zemi a vysuší sa, je aspoň ako-tak jedlý. Jeho chuť a, hlavne, aróma, je nesmierne výrazná a stále zapáchajúca po amoniaku. Pri konzumácii Hákarl musíte tohto fermentovaného žraloka zapíjať tradičnou islandskou pálenkou brennivín. Tá sama o sebe chutí ako jej doslovný preklad “čierna smrť”. No na poznávačke Islandu vám vieme odporučiť aj iné špeciality, ktoré vám budú chutiť viac.
Správna odpoveď: Hákarl. Ide o jedno z najbizarnejších jedál Islandu - fermentovaný žralok Hákarl. Jedlo, ktoré dá zabrať pri konzumácii aj niektorým Islanďanom. konkrétne si pod týmto pojmom predstavte mäso grónskeho žraloka, ktorý je za normálnych okolností nejedlý. Obsahuje totiž vysokú koncentráciu amoniaku, neurotoxínu a kyseliny močovej. No po tom, čo sa nechá fermentovať niekoľko týždňov v zemi a vysuší sa, je aspoň ako-tak jedlý. Jeho chuť a, hlavne, aróma, je nesmierne výrazná a stále zapáchajúca po amoniaku. Pri konzumácii Hákarl musíte tohto fermentovaného žraloka zapíjať tradičnou islandskou pálenkou brennivín. Tá sama o sebe chutí ako jej doslovný preklad “čierna smrť”. No na poznávačke Islandu vám vieme odporučiť aj iné špeciality, ktoré vám budú chutiť viac.
Vyskúšajte aj ďalšie kvízy z jednotlivých miest a regiónov Európy:
Správna odpoveď: Tajine. Najtypickejším marockým jedlom je, nepochybne, tajine (číta sa tadžín). Je rozoznateľným na základe toho, ako (v čom) vám jedlo naservírujú. Pripravujú ho totiž v typickej hlinenej nádobe tajín pomalým duseným na drevenom uhlí, nádobu vám prinesú na stôl a otvoria, akoby džbán rozdelili na dve polovice. Tajinov existuje niekoľko druhov. Vegetariánsky so zeleninou, s jahňacím mäsom, kuracím, köfte s mäsovými guľôčkami alebo s kúskami ryby. Najobľúbenejšie mäso je u Maročanov jahňacie. Nasolí a nakorení sa a spoločne s olivami, rajčinami, zemiakmi sa nechá dusiť niekoľko hodín na rozžeravených uhlíkoch. A netreba zabúdať na korenie, ktoré dodá tajinu nezameniteľnú chuť - Ras el-hanout. Ide o tradičnú marockú zmes vyše 30 rôznych korenín. Nájdete ho na všetkých trhoch počas dovolenky v Maroku.
Správna odpoveď: Tajine. Najtypickejším marockým jedlom je, nepochybne, tajine (číta sa tadžín). Je rozoznateľným na základe toho, ako (v čom) vám jedlo naservírujú. Pripravujú ho totiž v typickej hlinenej nádobe tajín pomalým duseným na drevenom uhlí, nádobu vám prinesú na stôl a otvoria, akoby džbán rozdelili na dve polovice. Tajinov existuje niekoľko druhov. Vegetariánsky so zeleninou, s jahňacím mäsom, kuracím, köfte s mäsovými guľôčkami alebo s kúskami ryby. Najobľúbenejšie mäso je u Maročanov jahňacie. Nasolí a nakorení sa a spoločne s olivami, rajčinami, zemiakmi sa nechá dusiť niekoľko hodín na rozžeravených uhlíkoch. A netreba zabúdať na korenie, ktoré dodá tajinu nezameniteľnú chuť - Ras el-hanout. Ide o tradičnú marockú zmes vyše 30 rôznych korenín. Nájdete ho na všetkých trhoch počas dovolenky v Maroku.
Správna odpoveď: Ceviche. Pod týmto pojmom si predstavte tradičnú peruánsku surovú rybu marinovanú v limetkovej šťave. Hoci je dominantou Peru, nájdete ju všade v Latinskej Amerike. Pripravuje sa z bielej morskej ryby (napr. morský vlk), ktorá sa naloží v čerstvo vytlačenej limetke alebo horkom pomaranči. Potom sa zmieša s nakrájanou cibuľou, čili papričkami a soľou. Ako príloha sa obvykle podáva zmes obrovskej peruánskej kukurice, plátky varených sladkých zemiakov a chrumkavé lupienky či kukuričné placky. Je to jedlo, ktoré pochádza z tichomorského pobrežia Peru a bolo známe už pred 2 000 rokmi. Peru miluje toto typické národné jedlo natoľko, že si na jeho počesť urobilo štátny sviatok a každý rok, presnejšie 28. júna, oslavujú Peruánci obľúbené ceviche. Hotely a reštaurácie vtedy ponúkajú špeciálne menu inšpirované ceviche rôznych chutí a na dovolenke v Peru sa tak turisti tešia zo zážitku navyše.
Správna odpoveď: Ceviche. Pod týmto pojmom si predstavte tradičnú peruánsku surovú rybu marinovanú v limetkovej šťave. Hoci je dominantou Peru, nájdete ju všade v Latinskej Amerike. Pripravuje sa z bielej morskej ryby (napr. morský vlk), ktorá sa naloží v čerstvo vytlačenej limetke alebo horkom pomaranči. Potom sa zmieša s nakrájanou cibuľou, čili papričkami a soľou. Ako príloha sa obvykle podáva zmes obrovskej peruánskej kukurice, plátky varených sladkých zemiakov a chrumkavé lupienky či kukuričné placky. Je to jedlo, ktoré pochádza z tichomorského pobrežia Peru a bolo známe už pred 2 000 rokmi. Peru miluje toto typické národné jedlo natoľko, že si na jeho počesť urobilo štátny sviatok a každý rok, presnejšie 28. júna, oslavujú Peruánci obľúbené ceviche. Hotely a reštaurácie vtedy ponúkajú špeciálne menu inšpirované ceviche rôznych chutí a na dovolenke v Peru sa tak turisti tešia zo zážitku navyše.