Ako zažiť skvelý Taiwan?

Ako zažiť skvelý Taiwan?

Supermoderný a prírodne unikátny raj, to je ostrovný štát Taiwan, kde sa exotika prelína s tradíciami a kde sa vybúrili ľudia i naša planéta. Prečo je Taiwan unikátny, ako ho najlepšie spoznať a čo treba vidieť? To všetko sme pre vás zhrnuli v blogu o Taiwane s deviatimi tipmi na dokonalý výlet na Taiwane.

Taiwan s BUBO navštívite na viacerých kombináciách zájazdov - či už s kontinentálnou Čínou, supermoderným Dubajom, Mikronéziou alebo oddychom na divokých plážach Bali. Pozrite si celý náš prehľad zájazdov na Taiwan.

Leťte kvalitnou Taiwanskou leteckou spoločnosťou #

Základ dobrej cesty je cestovať komfortne. My v BUBO lietame na Taiwan viacerými leteckými spoločnosťami, ako sú napríklad Emirates, China Airlines alebo Eva Air. Cesta priamym letom trvá približne 13,5 h, a tak je vždy dobré spríjemniť si dlhú cestu výberom najlepšieho sedenia v lietadle. Preto našim klientom odporúčame využiť lety v business class, prípadne premium economy.

Všetky letecké triedy sme pre vás na našej ceste na Taiwan osobne vyskúšali. Okrem komfortného sedenia v lietadle máte v cene letiskové salóniky, kde si môžete pred cestou vychutnať teplé jedlo, drink či dať si sprchu. Taktiež odbavenie batožiny a boarding máte k dispozícii medzi prvými, a tak nečakáte zbytočne v dlhých radoch. 

7 fotografií

Business class China Airlines

Naposledy sme leteli priamym letom taiwanskou spoločnosťou China Airlines. Tá využíva nové Airbusy A350-900 a v business class nájdete tzv. Collins Aerospace Super Diamond sedadlá, ktorých je spolu 32.

Od 21.4.2023 môžete na palube lietadla China Airlines uloviť aj jedinečný gastronomický zážitok. Letecká spoločnosť podáva michelinské jedlá z reštaurácie ocenenej troma michelinskými hviezdami Le Palais.

Taipei 101 - bývalá najvyššia budova sveta #

Taipei 101. Tak sa volá niekdajšia najvyššia budova sveta, ktorá sa nachádza v hlavnom meste Taiwanu - Taipei. Jej výška je 508 metrov a má 101 poschodí. Postavili ju v roku 2004 a prekonala ju až Burj Khalifa (828 m) v Dubaji v roku 2010. Dodnes sa hrdí titulom najvyššej budovy sveta.

Ďalšie významné mrakodrapy sveta:

  • Petronas Towers v Kuala Lumpur (najvyššia budova planéty do roku 2004, 452 m)
  • Shanghai Tower (632 m) v Šanghaji
  • Empire Atate Building (449 m) v New Yorku

Pozn.: Všetky spomenuté budovy navštevujeme na našich BUBO zájazdoch. Vedeli ste, že s BUBO sa môžete ubytovať aj v najvyššom hoteli sveta Gevora v Dubaji?

Dizajn Taipei 101 bol inšpirovaný čínskou architektúrou. Jeho vzhľad má pripomínať pagodu alebo bambus, ktorý je pre Číňanov symbolom odolnosti a sily. Budova získala aj ocenenie guinessovho rekordu za najrýchlejší výťah, ktorý sa pohybuje neuveriteľnou rýchlosťou 1 010 metrov za minútu a dostane vás z prízemia až na 89. poschodie za 39 sekúnd.

Samotná budova slúži aj ako nákupné centrum (dolné poschodie) a na vyšších poschodiach zase nájdete kancelárie. Na poschodiach 89 až 101 sa zase nachádzajú vyhliadky, kde si môžete okrem bežnej prechádzky v interiéri s veľkými oknami dopriať aj adrenalínový zážitok "sky walk" z vonkajšej strany budovy na najvyššom, a teda 101. poschodí. Pri tejto alternatíve je už prechádzka podmienená pripútaním sa na špeciálne laná. 

Majte na pamäti, že Taiwan je krajina, v ktorej sú relatívne časté zemetrasenia. Tu sa dostávame k ďalšiemu unikátu budovy Taipei 101 - vyvažovaciemu telesu, ktoré je v tejto budove umiestnené práve kvôli zemetraseniam. V strede budovy, medzi 88. a 92. poschodím, nájdete obrovskú oceľovú guľu, ktorá udržiava budovu v stabilite aj pri otrasoch.

10 fotografií

Taipei 101

Ochutnajte miestnu kuchyňu #

Gastronómia je neodmysliteľnou súčasťou cestovania. Ochutnávanie miestnej kuchyne je pre spoznanie krajiny veľmi dôležité. Aj preto na našich zájazdoch lovíme v BUBO gurmánske zážitky. 

Taiwanská kuchyňa je do veľkej miery podobná čínskej, no nájdete tu (vzhľadom na jej minulosť) aj veľa prvkov japonskej gastronómie. Kuchyňa Taiwanu je veľmi pestrá a na svoje si tu prídu milovníci mäsa, morských plodov, ale aj vegetariáni. 

Medzi najznámejšie jedlá patria rezancové polievky, ktoré sú najčastejšie robené z hovädzieho vývaru, plnené polievkové knedlíčky, ustricová omeleta, známy čínsky hot pot, ale aj sladké dezerty ako ananásový koláčik či už teraz celosvetovo známy nápoj bubble tea. Pre tých odvážnejších sú tu špeciality ako napríklad "stinky tofu", čo je zapáchajúce tofu, ktoré je populárne najmä medzi domácimi.

Chcete ochutnať tie najlepšie jedlá? Navštívte niektorú zo známych reštaurácií a vyrazte na mieste trhy! 

A tak si môžete po nádhernom výhľade na celé mesto dopriať skvelý obed v jednej z najznámeších reštaurácií sveta. 

V samotnom Taiwane nájdeme niekoľko reštaurácií ocenených michelinskými hviezdami. Jedna známa, ktorú môžete navštíviť hneď v Taipei, je reštaurácia Din Tai Fung. Tá sa nachádza na prízemí budovy Taipei 101, a tak si môžete po nádhernom výhľade na celé mesto dopriať skvelý obed v jednej z najznámeších reštaurácií sveta. Reštaurácia je veľmi vyťažená, určite si preto nezabudnite spraviť rezerváciu vopred! Bez rezervácie sa môže ľahko stať, že na miesto budete čakať aj viac ako 2 hodiny.

Din Tai Fung je sieť reštaurácií ocenená michelinskými hviezdami, ktorá sa špecializuje na Xiao Long Bao - polievkové knedlíčky. Práve v Ding Tai Fung je ich chuť veľmi unikátna a lahodná. Majú špeciálnu veľkosť, konzistenciu a chuť, pre ktorú sa stali po celom svete tými najlepšími. Síce je Xiao Long Bao pôvodne pouličné jedlo, Ding Tai Fung urobil z neho elegantný a unikátny zážitok z jedenia.

Reštaurácie Ding Tai Fung sú celosvetovo uznávané a nájdete ich aj v Austrálii, Spojených Arabských Emirátoch, Japonsku, Južnej Kórei, Thajsku, USA a ďalších. 

6 fotografií

Gurmánstvo na Taiwane

Medzi ďalšie michelinské reštaurácie sa radí aj reštaurácia Le Palais. Tá získala až 3 hviezdy a nachádza sa v 5* hoteli Palais de Chine v Taipei. Špecialita reštaurácie je chrumkavá pečená kačka v kantonskom štýle. Jedlo z reštaurácie Le Palais si od 21.4. 2023 môžu vychutnať aj pasažieri cestujúci na diaľkových letoch spoločnosti China Ailines. V BUBO sme mali tú možnosť vyskúšať si toto menu v lietadle medzi prvými. 

Po celom Taiwane a celkovo v Ázii je veľmi populárny street food a teda stravovanie sa na pouličných trhoch. Tie na Taiwane preto určite nemôžete vynechať. Nachádzajú sa takmer v každom meste a najviac žijú vo večerných hodinách. Okrem množstva jedla tu nájdete aj hračky, oblečenie či suveníry a veci do domácnosti. Medzi najznámejšie markety patrí napríklad Shilin night market v Taipei alebo Keelung Miaokou Night market v meste Keelung vzdialeného približne 30 minút od Taipei. 

7 fotografií

Potulky uličkami za jedlom

Ubytujte sa v hoteli s výhľadom na najkrajšiu budovu celého Taipei #

Súčasťou dovolenky na Taiwane môže byť aj zážitok z ubytovania! Hotel Amba Taipei Songshan je nový boutique hotel, ktorý otvorili v roku 2016. Nachádza sa v blízkosti stanice Songshan, odkiaľ je dobrá dostupnosť na viaceré miesta či už metrom alebo vlakom.

Hotel sa nachádza vo výškovej budove, pričom hotelové izby sú na poschodiach 18 až 21. Okrem toho, že sú izby priestranné a moderné, ponúkajú panoramatikcé výhľady na mesto, a tak máte možnosť uloviť jedinečný zážitok a zobúdzať sa s unikátnym výhľadom.

V BUBO podporujeme ekológiu. A Hotel Amba Taipei Songshan je eco friendly. Používa ekologické podlahy, v izbách sú k dispozícii trendy papuče, ktoré si môžete vziať domov, a teda ich použijete viackrát na rozdiel od jednorazových hotelových papučiek. Hotel podporuje aj miestne produkty. Hotelová toaletná kozmetika je na rastlinnej báze a je od lokálnej taiwanskej značky Two Acres.

V samotnom okolí hotela môžete robiť viacero skvelých aktivít - napríklad navštíviť Night Market Raohe, Rainbow Bridge, teda most, ktorý prechádza cez rieku Keelung alebo Chengmei Riverside park, kde sa môžete prejsť alebo bicyklovať.

K Taipei 101 je to od hotela len 10 minút autom, do Národného múzea 15 minút a k Chiang Kai-shek Memorial Hall približne 16 minút autom. 

Vyrazte do nočných ulíc #

Nočný život v Taipei ponúka garantovane pre každého niečo! Taiwan je moderná krajina, rovnakí sú aj jeho obyvatelia. Ak sa radi zabávate, ste na správnom mieste, pretože v samotnom Taipei viete zažiť naozaj divokú party. Taiwanci sú veľmi otvorení a radi si užívajú. 

LGBTQ komunita je na Taiwane akceptovaná a aj preto patrí medzi jednu z najviac progresívnych krajín Ázie. V roku 2019 tu boli dokonca legalizované manželstvá rovnakého pohlavia.

Je množstvo miest, kde to v Taipei žije, ale ak chcete garantovane dobrú zábavu, skúste jednu z najznámejších štvrtí nočného života Taipei - Zhongshan, Ximending alebo Xinyi. 

Snáď najpopulárnejší spôsob zábavy tu je tzv. KTV - karaoke. Karaoke pôvodne pochádza z Japonska a stalo sa rokmi populárne aj v Číne či Južnej Kórei. Jeho začiatky siahajú až do 70. rokov.
 
Na Taiwane sú obľúbené viaceré druhy karaoke, no najmä karaoke rooms, čo sú miestnosti, ktoré si môžete prenajať na dve hodiny a viac a užiť si tak súkromie so svojimi kamarátmi. Na veľkej obrazovke sa vám zobrazujú texty pesničiek podľa vlastného výberu, miestosť má rôzne farebné osvetlenia, vlastný bar či toaletu.

4 fotografie

Vyrazte do nočných ulíc Taipei

Pamätná sieň bola postavená na pamätku bývalého vojenského vodcu a prezidenta Čankajšeka a zaručene patrí medzi jedny z najobľúbenejších turistických pamiatok na Taiwane.

Výstavba začala v roku 1979, teda rok po jeho smrti a sieň otvorili v roku 1980 ako súčasť národného parku. Pôvodný pamätník sa časom stal niečím viac. Nájdete tu okrem iného aj desiatky umeleckých exponátov, ktoré sa pravidelne menia. V podzemí je múzeum venované Čankajšekovi, a tak sa tu máte možnosť dozvedieť veľa o histórii samotného vodcu, ale aj samotnej krajiny.  

CKS Memorial Hall je otvorená každý deň a vstup do nej je zadarmo. Celá budova je biela s modrou strechou a predstavuje farby taiwanskej vlajky. Vo vnútri na strope nájdeme znak, ktorý je taktiež symbolom z vlajky. 

Vo vnútri sa ukrýva veľká bronzová socha samotného Čankajšeka, pri ktorej sa každú hodinu strieda strážna garda s ceremoniálom. Ak prídete v správny čas môžete vidieť ich unikátnu výmenu.

Pred samotnou budovou je Námestie slobody, ktoré je známym miestom konania demokratických zhromaždení.

5 fotografií

Pamätník exprezidenta Taiwanu

Urobte si zastávku v Geoparku #

Približne 40 minút od Taipei sa nachádza unikátny Geopark Yehliu, ktorý ročne navštívia až 3 milióny turistov v rámci poznávačky Taiwanu. Je známy vďaka svojim zaujímavým prírodným sochám, ktoré vyrastajú z 1 700-metrového útesu popri severnom pobreží Taiwanu.

Geopark vznikol v dávnej minulosti, keď bola časť hôr Datun vytlačená geologickou činnosťou do mora. Kamene, ktoré zostali na povrchu, vytvorili eróziou v priebehu dlhých rokov bizarné útvary a sochy. Mnohé z nich sú tu svetovými unikátmi a neuvidíte ich tak na žiadnom inom mieste na Zemi.

Čítajte ďalšie naše blogy z Taiwanu:

6 fotografií

Geopark Yehliu

Plavte sa po najkrajšom jazere celého ostrova #

Uprostred Taiwanu leží obrovské jazero, ktoré svojím tvarom pripomína na južnej strane mesiac a na severnej strane slnko. Podľa tvaru si vyslúžilo aj svoj názov. Jazero je vo výške 748 m.n.m. a je obklopené nádhernými horami. Ak plánujete dlhšiu dovolenku na Taiwane, jazero Sun Moon musí byť jedna z povinných zástavok!

Na svoje si tu prídu najmä milovníci prírody. Nachádza sa tu totiž množstvo turistických chodníkov, jedinečné druhy vtáctva a jedna z najkrajších cyklistických trás sveta. 

Ďalšou zaujímavosťou jazera je, že tu žije domorodý kmeť Thao. V okolí jazera sa dajú robiť rôzne aktivity ako jazda lanovkou, návšteva turistického centra, plavba loďou či návšteva niektorého z okolitých chrámov.

7 fotografií

Najkrajšie jazero Taiwanu

Pozrite si dýchajúce sopky #

Vedeli ste, že na Taiwane je viac ako 260 vrcholov s výškou nad 3 000 m.n.m.? Až dve tretiny krajiny tvoria hory a turistika je tu preto veľmi populárna. Po celom ostrove nájdeme množstvo nádherných národných parkov. Medzi tie najznámejšie a najkrajšie patria napríklad Národný park Taroko vo východnej časti ostrova, Národný park Yangmingshan (vzdialený len 20 minút od hlavného mesta Taipei) alebo Národný park Kenting v tropickej južnej časti Taiwanu. 

Na Taiwane nájdeme aj množstvo sopiek, aj aktívnych. V NP Yangmingshan sa nachádza skupina vulkánov, ktorá sa nazýva Datun a ktorej súčasťou je spolu až 20 sopiek. V dôsledku sopečnej činnosti národného parku je v jeho okolí výskyt fumarolov a horúcich prameňov. Zo sopky sa tu vyparuje zlúčenina síry, a tak cítiť v celom okolí intenzívnu "vôňu" síry prirovnávanú k zhnitým vajciam.

Oblasť Národného parku Beitou má aj množstvo horúcich prameňov, a preto si viete po dlhom dni dopriať zaslúžený relax a oddýchnúť si v niektorých z nich. Yangmingshan je ľahko dostupný pre každého, kto trávi čas v Taipei. Vodopády, horúce pramene, aktívne sopky, fumaroly - to všetko sa tu skrýva. Začiatkom jari je park preplnený nádherne kvitnúcimi čerešňami, ktoré dodávajú parku ešte krajšiu atmosféru. 

5 fotografií

Sopky Taiwanu

Toto je Taiwan. Zelená krajina, ktorá je domovom mnohých národných parkov, sopiek, majestátnych hôr, prenádherných pláží a veľkomiest. Krajina, ktorú nadšený cestovateľ musí aspoň raz za život navštíviť. Objavujte svet!

Nikola Deckous

Nikola Deckous

Nikola Deckous

V našej kancelárii na Dunajskej vždy stretnete exotickú Nikol s pôvodom až z ďalekého Konga. Nikol má na starosti Front Office od prvého dojmu ako sa v BUBO cítite, keď nás navštívite osobne, až po zážitok z klientského servisu. Cestovanie má v krvi, sama už precestovala Európu, Áziu, dlhší čas strávila v Strednej Amerike či Afrike. Miluje dobrodružstvá a bude pre vás výborným poradcom pre nové zážitky. 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Antarktída loďou

Zo zájazdu:

Nikola Deckous

Posledná úprava článku | Prečítané: 347

Mohlo by Vás zaujímať

Čínsky nový rok 2024 - horoskop pre rok Draka Blog

Blog Čínsky nový rok 2024 - horoskop pre rok Draka

Dňa 10. februára 2024 skočilo poldruha miliardy Číňanov do nového roka. Skončil sa totižto rok Zajaca a začal sa rok Draka. Čo možno očakávať počas…

Lukáš Holas, Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Ako zažiť skvelý Taiwan? Blog

Blog Ako zažiť skvelý Taiwan?

Supermoderný a prírodne unikátny raj, to je ostrovný štát Taiwan, kde sa exotika prelína s tradíciami a kde sa vybúrili ľudia i naša planéta. Prečo…

Nikola Deckous 11 min. čítania
Budhizmus pre začiatočníkov Blog

Blog Budhizmus pre začiatočníkov

Budhizmus je mnohými považovaný za náboženstvo, avšak je to viac filozofia o tom, ako správne žiť než náboženstvo. Pre korektnejšie pomenovanie v…

Michal Čičmanec 6 min. čítania
Taipei - Čína-Nečína Taipei

Taipei Taipei - Čína-Nečína

Keď poviete obyvateľovi Taiwanu, že je Číňan, tak sa zháči. Hoci pevninskú Čínu a Taiwan oddeľuje len 180 kilometrov široký Taiwanský prieliv,…

Samuel Kĺč 13 min. čítania
Taiwan, Formosa, krásny ostrov Taipei

Taipei Taiwan, Formosa, krásny ostrov

Taiwan za svoju dlhú históriu vystriedal mnoho mien ale žiadne nepretrvalo tak dlho ako pôvodný názov, ktorý mu dali Portugalci v 16. storočí –…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Bali (IND), Taiwan, Macao, Hongkong, Indonézia, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

3188 4554€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Oceánia, Havaj (USA), Havajské ostrovy, Marshallove ostrovy, Guam, Palau, Mikronézia, Taiwan, Spojené štáty americké (USA)

20.05. → 06.06. +1 termín

náročnosť

18 dní

Trvanie

9668 11374€
K

Ázia  

Taiwan, Macao, Hongkong


náročnosť

10 dní

Trvanie

2692 3059€
K

Ázia  

Taiwan, Macao, Hongkong, Spojené arabské emiráty


náročnosť

15 dní

Trvanie

4392 4991€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.