Futbaloví fanúšikovia sa v roku 2024 dočkajú dlho očakávanej udalosti. V Nemecku, najfutbalovejšej krajine starého kontinentu, sa uskutočnia majstrovstvá Európy. Na našu radosť aj s účasťou slovenských futbalistov. Čo možno očakávať od samotného šampionátu, kto sú jeho favoriti, kde sa uskutočnia zápasy a čo zažiť v samotnom Nemecku nielen počas EURO 2024? Spísali sme pre vás podrobný prehľad a mnoho rád od sprievodcov BUBO, ktorí majú s Nemeckom dlhoročné skúsenosti.

Nemecko ako hostiteľská krajina #

Ako usporiadateľskú krajinu vybral Nemecko Výkonný výbor UEFA ešte v roku 2018. Jeho protikandidátom bolo Turecko, to napokon usporiada šampionát v roku 2032 v spolupráci s Talianskom. Zvláštnosťou v rámci štatútu usporiadateľa je, že ME vo futbale sa v Nemecku odohrajú po prvý, no zároveň po tretí raz.

Ešte v roku 1988 sa európsky šampionát odohral na nemeckých štadiónoch, avšak v tom čase nešlo o jednotnú krajinu, akú poznáme dnes, ale Západné Nemecko. V roku 2021 sa zase odohrali majstrovstvá Európy po celom kontinente a jedným z usporiadateľských štadiónov bol aj ten v Mníchove. Avšak Nemecko, ako ho poznáme dnes, prvý raz vôbec zorganizuje futbalové EURO.

Každopádne, na celkovo 17. európskom šampionáte (prvý sa odohral ešte v roku 1960) sa zúčastní 24 tímov rozdelených do šiestich skupín po štyroch mužstvách. Zápasy sa celkovo odohrajú na desiatich štadiónoch po celom Nemecku.

Zápasy ME 2024 vypuknú 14. júna, kedy domáci Nemci vyzvú súpera zo Škótska v Mníchove. Finále sa uskutoční presne o mesiac neskôr – 14. júla v Berlíne. Samozrejme, mená finalistov nepoznáme, avšak svoje tajné tipy máme a píšeme o nich nižšie.

Doterajší víťazi ME vo futbale:

  1. Nemecko 3x (1972, 1980, 1996)
  2. Španielsko 3x (1964, 2008, 2012)
  3. Taliansko 2x (1968, 2020)
  4. Francúzsko 2x (1984, 2000)
  5. Rusko (Sovietsky zväz) 1x (1960)
  6. Československo 1x (1976)
  7. Portugalsko 1x (2016)
  8. Holandsko 1x (1988)
  9. Dánsko 1x (1992)
  10. Grécko 1x (2004)

Usporiadateľské mestá a štadióny #

Pokiaľ sa chystáte na ME 2024 vychutnať si atmosféru top futbalového šampionátu, ulovíte aj cestovateľské zážitky v desiatich rôznych nemeckých mestách. Nemecko je krajinou so špičkovou infraštruktúrou, má najlepšie diaľnice v Európe a tiež vynikajúce letecké a vlakové spojenia.

Veľký bonus je to, že či už sa vydáte do Nemecka cez Rakúsko, Poľsko alebo Česko, zo Slovenska je to prakticky na skok a od roku 2008 pôjde o najbližšie majstrovstvá Európy z pohľadu Slováka.

Tými najbližšími mestami pre nás sú Mníchov, Lipsko, StuttgartBerlín. Výborné spojenie v rámci letov má však Viedeň aj s Frankfurtom, odkiaľ sa lieta do celého sveta na mnohé BUBO zájazdy. A práve Frankfurt nad Mohanom bude hostiť rovno dva skupinové zápasy SR.

Z Frankfurtu to máte blízko do všetkých bohatých miest západného Nemecka ako Düsseldorf, Dortmund, Gelsenkirchen či Kolín nad Rýnom. Pridajte k tomu Hamburg ako jeden z najväčších prístavov Európy na severe Nemecka a uvidíte všetky najzaujímavejšie kúty Nemecka – desatoro usporiadateľských miest.

Štadióny

  • Olympijský štadión, Berlín – S kapacitou pre vyše 74 000 divákov pôjde o najväčší štadión ME 2024. Domov Herthy Berlín už hostil finále MS 2006 či záverečný duel Ligy majstrov v roku 2015 a pripíše si na svoj zoznam ďalší veľký turnaj. Tohto roku sa tu odohrá zápas B-skupiny Španielsko vs. Chorvátsko, jedno štvrťfinále a, samozrejme, aj finálový duel.
  • Allianz Arena, Mníchov – Domov najslávnejšieho nemeckého celku Bayern Mníchov bude disponovať kapacitou pre 70 000 ľudí. V Mníchove sa odohralo finále ME 1988 a, ako sme spomínali, aj zopár duelov na oneskorených ME 2020. Z pohľadu Slovenska ide o najbližšie mesto k našim hraniciam a odohrá sa tu napríklad zápas Slovinsko vs. Srbsko, jedno osemfinále a jedno semifinále.
  • BVB Stadium, Dortmund – Kapacitne je to v rámci Bundesligy najväčší nemecký štadión, avšak na rozdiel od zápasov Borussie tu nemôže byť počas EURO 2024 tribúna na státie. Zmestiť sa tu bude „len“ 65 000 divákov, ktorí si budú môcť pozrieť napr. zápas Turecko vs. Portugalsko, ale aj jedno semifinále.
  • Stuttgart Arena, Stuttgart – Štvrtý najväčší štadión ME s kapacitou pre takmer 55 000 fanúšikov ponúkne aj domáci zápas Nemcov proti Maďarom, aj duel Slovinsko – Dánsko. Viac sa však diváci určite budú sústrediť na štvrťfinále.
  • Arena AufSchalke, Gelsenkirchen – Domáci štadión klubu Schalke 04. No veríme, že gólov naň uvidíme viac. Potenciál majú ako skupinové zápasy Srbsko – Anglicko a Španielsko – Taliansko, tak aj jedno osemfinále. Na štadión sa bude zmestiť necelých 54 800 divákov.
  • Frankfurt Arena, Frankfurt – Najzaujímavejší štadión z pohľadu slovenských fanúšikov. Práve tu odohrajú naši sokoli zápasy E-skupiny proti Belgicku a Rumunsku. Na Martina Dúbravku tu bude pred 54 700 divákmi strieľať Romelu Lukaku a tento zápas azda zabezpečí Slovákom očakávaný postup zo skupiny.
  • Volksparkstadion, Hamburg – Prístavné mesto na severe Nemecka aktuálne nemá svojho zástupcu v Bundeslige, avšak štadión s kapacitou pre 52 200 divákov mu ostal. Lákať bude najmä našich českých bratov, keďže tu odohrajú dva zápasy vrátane očakávaného šlágra proti Turecku.
  • Düsseldorf Arena, Düsseldorf – Na 51-tisícovom štadióne si diváci zgustnú na osemfinále aj štvrťfinále, ešte predtým ho ale ovládnu slovenskí fanúšikovia v treťom zápase E-skupiny proti Ukrajine. Rovnako tu prebehnú zápasy Albánsko – Španielsko a Rakúsko – Francúzsko.
  • Cologne Stadium, Kolín nad Rýnom – Druhý najmenší štadión, no predsa má kapacitu aspoň pre 50 000 ľudí. Slováci si tu nezahrajú, no budú úporne sledovať zápas Rumunsko vs. Belgicko, ktorý bude dôležitý aj z nášho pohľadu.
  • Leipzig Stadium, Lipsko – Najmenší štadión šampionátu „len“ pre 42 000 divákov, kde hrá domáce zápasy len nedávno vzniknutý a celkom úspešný klub RB Lipsko. A pekný bol aj los, ktorý práve tu dopraje divákom veľké šlágre ako Portugalsko vs. Česko, Holandsko vs. Francúzsko, Chorvátsko vs. Taliansko a jedno osemfinále.

Olympijský štadión v Berlíne - počas finále ME bude zaplnený do posledného miesta.
Foto: archív — BUBO

Najväčšie úspechy Nemecka #

Samozrejme, ako sme písali, Nemecko už má skúsenosti s usporiadaním najväčších futbalových a celkovo športových turnajoch a nemožno pochybovať, že všetko bude prebiehať absolútne hladko. Nemci budú mať doma motiváciu navyše, aby uspeli a pripísali si ďalší z množstva triumfov.

Keď sa pozrieme do histórie futbalu, hneď zistíme, že Nemecko je vôbec najúspešnejším európskym mužstvom na svetovej scéne. Z MS vo futbale má viac medailí ako Brazília (celkovo 12 – štyri zlatá, striebra aj bronzy) a najväčšie úspechy zožalo aj na európskej scéne, kde má tri zlaté medaily a rovnako tak aj tri striebra. Z posledného kontinentálneho úspechu sa však tešilo ešte v roku 1996.

Nemci v priebehu histórie vyprodukovali najväčšie futbalové mená všetkých čias. Zakončovateľ Gerd Müller je gólovou legendou, jeho „kolega“ Miroslav Klose najlepším strelcom histórie MS, Lothar Matthäus či Bastian Schweinsteiger patria k najlepším záložníkom vôbec a to isté platí o obrancoch ako Phillip Lahm či Franz Beckenbauer.

Nemecko nemalo nikdy núdzu ani o hviezdy v bránke, za čo hovoria mená ako Oliver Kahn či Manuel Neuer. Každý z týchto hráčov má na konte buď európsky, alebo svetový triumf, alebo oba.

Okrem úspechu v roku 1996 sa Západné Nemecko tešilo z celkového triumfu ešte v rokoch 1972 a 1980. Sériu úspechov prerušili (našťastie) len hráči Československa pamätným triumfom v Belehrade (1976).

Tradičný futbalový „Murphyho zákon“ hovorí:

Futbal je hra, kde sa 22 mužov naháňa za loptou a na konci sa vždy z víťazstva tešia Nemci. – GARY LINEKER, bývalý anglický futbalista

S Nemcami treba vždy rátať a o to viac, keď sú domácim usporiadateľom. Hoci ich triumf by bol tohto roku veľkým prekvapením.

Zloženie skupín a program ME 2024 #

Pri pohľade na skupiny je jasné, že tou najnabitejšou je B-skupina, kde sa stretnú rovno traja superfavoriti - Španielsko, Taliansko a Chorvátsko. Vyzývateľ z Albánska s menami ako Xhaka či Shaqiri pritom isto nebude len do počtu, a tak jasne ide o tzv. skupinu smrti.

Slovákov bude najviac zaujímať E-skupina, v rámci ktorej si naši reprezentanti zmerajú sily s Rumunmi, Belgičanmi a našimi susedmi z Ukrajiny.

Svoje zápasy odohrajú slovenskí sokoli nasledovne:

  1. Slovensko vs. Belgicko - 17. júna o 18.00 h
  2. Slovensko vs. Ukrajina - 21. júna o 15.00 h
  3. Slovensko vs. Rumunsko - 26. júna o 18.00 h

Prehľadný program všetkých zápasov deň po dni si môžete pozrieť a stiahnuť z oficiálneho webu UEFA.

Zaujímavosti z histórie ME vo futbale

  • Nápad na zorganizovanie futbalových ME dostal Henri Delaunay, vtedajší sekretár UEFA, po ktorom je pomenovaná aj trofej pre víťaza.
  • Prvým šampiónom na ME vo futbale bolo Rusko (vtedy Sovietsky zväz) v roku 1960.
  • Medzi neuveriteľné príbehy ME vo futbale patrí triumf Dánov v roku 1992. Tí sa pôvodne ani nekvalifikovali na šampionát, na poslednú chvíľu však nahradili Juhosláviu sužovanú vojnou a ako náhradný celok rovno tieto ME vyhrali.
  • Absurdne vyznieva aj príbeh šampiónov z Grécka z roku 2004. Prvý raz vôbec sa vtedy kvalifikovali na ME a vyhrali ich kritizovanou taktikou totálnej obrany a tzv. „betónu“, ktorý vo veľkom zmenil futbal v celosvetovom meradle.
  • Kým MS vo futbale majú len 9 rôznych víťazov, ME ich majú už 10. Po jednom triumfe majú nielen Grécko a Dánsko, ale aj Holandsko a Portugalsko.
  • Kolískou futbalu je Anglicko, samotní Angličania sa však nikdy netešili z titulu majstrov Európy. Najbližšie k tomu boli v roku 2021, no na domácom Wembley podľahli Talianom po penaltách.

Favoriti ME vo futbale 2024 #

ME 2020 boli celkom prekvapivou záležitosťou a veľkí favoriti ako Francúzsko, Portugalsko či Belgicko vypadli z hry pomerne skoro. Naopak, s celkovým víťazom z Talianska sa sprvu až tak nerátalo. Tento rok má futbalové EURO úplne jasných dvoch najväčších favoritov na titul.

Na základe papierových predpovedí by malo byť aj jasné, ako sa vyformuje TOP 4. Krása futbalu je však v nepredvídateľnosti. Tí, ktorí nás čítate, viete, že v BUBO sme tipovali Argentínu správne za víťaza MS 2022. Francúzov sme podcenili, no s Chorvátskom a Marokom rátalo reálne len minimum fanúšikov.

Aj v prípade ME 2024 máme jasných favoritov a ozrejmíme si prečo.

TOP favoriti

Francúzsko – ešte stále „nažhavené“ strieborným úspechom z MS spred dvoch rokov. Galský kohút má taký bohatý výber elitných hráčov, že by vedel vyskladať tri jedenástky kvalitatívne vzbudzujúce hrôzu rovnakým spôsobom.

„Les Bleus“ nehrajú zrovna atraktívny futbal, skôr pragmatický, no skúsený kouč Didier Deschamps vie ušiť skvelú taktiku na každého súpera a keď má k dispozícii hráčov ako Kylian Mbappé či Antoine Griezmann v životnej forme, je jeho práca priam závideniahodne jednoduchá. Hĺbkou svojho kádra sú Francúzi najväčším favoritom na titul.

Anglicko – Neustále sa zlepšujúce mužstvo zbierajúce skúsenosti z top šampionátov. Už aj mladí hráči ako Phil Foden, Bukayo Saka či Marcus Rashford zažili veľké turnaje a tlak, s ktorým sa úžasne vyrovnali a keď im k tomu pomôžu skúsení matadori ako najlepší zakončovateľ sveta Harry Kane, v životnej forme hrajúci Cole Palmer či záložník Jude Bellingham považovaný za najlepšieho hráča súčasnosti (spolu s Mbappém a Haalandom), namieša sa ten správny futbalový koktail.

Angličania majú kvalitu na každej pozícii a dlhodobo vedia, čo od nich prekvapivo úspešný tréner Gareth Southgate chce. Hoci majú Tri levy vždy smolu v závere, ak tentoraz neukoristia titul, bude to veľmi bolestivé. Kvality je v tíme nespočet.

Zaujímavosť: Ak Francúzsko a Anglicko vyhrajú svoje skupiny, s určitosťou sa nestretnú vo finále, ale už v semifinále a o zlato si tak zahrá len jeden z nich.

Vysoko nasadení

Portugalsko – derniéra Cristiana Ronalda na ME? Hviezdny Portugalčan sa predstaví ešte na tomto šampionáte. Z úspechu sa tešil v roku 2016 a rád by naň naviazal aj ako 39-ročný po boku hviezdnych spoluhráčov ako Bruno Fernandes či Joao Felix.

Portugalsko má, rovnako ako Francúzsko, úžasnú kvalitu na každej pozícii, vrátane zadných radov. Otázne je, ako ich povedie stále de facto nový kouč Roberto Martínez, ktorý v závere ostatných majstrovstiev nevedel dobre namotivovať taktiež megahviezdy Belgicka. Portugalsko je však veľký favorit na medailu.

Španielsko – tím, ktorý občas dopláca na krásu a snaží sa dať gól vyšachovaním súpera do prázdnej bránky. Španielsku trochu chýba dynamickosť v hre, má však nesmierne mladý a po úspechu hladný tím ťahaný hráčmi ako Gavi, Dani Olmo či Pedri. Ale aj skúsenejšími hráčmi ako Marco Asensio alebo Rodri, ktorý je dôležitým prvkom úspechov Manchestru City.

V roku 2021 prenikli Španieli až do semifinále a podobný úspech by tohto roku určite neprekvapil.

Nemecko – domáci tím či najúspešnejšie európske mužstvo v histórii. Súčasnosť je však trochu o inom, hoci celkové víťazstvo Nemecka by nemalo nikoho prekvapiť. Pôvodne sme Nemecko zaradili medzi čierne kone, avšak po prehodnotení aktuálnej formy musíme hovoriť o veľkom favoritovi nielen pre hlasivky domácich fanúšikov. Do kádra Nemcov sa vrátil Toni Kroos a od tohto momentu je Die Manschaft akoby poropený živou vodou.

V príprave tento rok zvládol zápasy proti Francúzsku (2:0) či Holandsku (2:1) a hoci išlo iba o prípravné zápasy, môžu už veľa napovedať a svoje hviezdy nik nešetril. Minulý rok sa Nemci pod mladým trénerom Julianom Nagelsmannom akoby len hľadali a nevedeli zdolať ani Rakúsko, Turecko, Poľsko, Mexiko či Kolumbiu. Dôležitá je však aktuálna forma a hoci nemajú chladnokrvného zakončovateľa typu Gerd Müller či Miroslav Klose a hviezdna generácia (okrem Kroosa) je už viac-menej na dôchodku, treba ich považovať za favoritov.

Čierne kone

Chorvátsko – tento tím už asi nikdy nebude mať lepšiu generáciu, než má teraz. Modrič, Kovačič, Perišič, Gvardiol, Livakovič... Hviezda svetového formátu na každej pozícii, no napriek tomu večne v pozícii outsidera a bez tlaku Zladený tím, ktorý má z ostatných dvoch futbalových MS striebro aj bronz, no veľký triumf mu chýba. Ak by prišiel na ME 2024, nemohli by sme byť prekvapení.

Taliansko – ide o obhajcu titulu, no už bez slávneho trénera Roberta Manciniho a dôležitých pilierov obrany ako Chiellini či Bonucci. Taliani sa nedostali na MS 2022 a vlastne len ledva prenikli na európsky šampionát. Áno, vždy s nimi treba počítať, avšak ako favoritov na titul ich teraz pasovať nemôžeme.

Belgicko – hviezdna generácia končí, stráca sily a dôkazom boli MS 2022, na ktorých Belgičania ani nepostúpili z pomerne ľahkej skupiny. Je to dobrá správa pre Slovákov, ktorí majú určite šancu poraziť Belgicko v E-skupine. Avšak tento tím treba automaticky brať ako čierneho koňa. Courtois, De Bruyne či Lukaku sú predsa stále najlepší na svojich pozíciách, i keď všetci traja sa museli v poslednom čase popasovať s vážnejšími zraneniami a dlhšou absenciou.

Holandsko – top svetoví obrancovia ako Van Dijk, Dumfries či De Ligt, výborný stredopoliar Frenkie De Jong. Holandsko má silných hráčov na dôležitých pozíciách, no tiež im (ako Nemcom) chýba lepší zakončovateľ typu Robin Van Persie. Šťastie majú v skúsenostiach trénera Ronalda Koemana a pokiaľ sa dostanú aspoň do semifinále, nemôže to nikoho prekvapiť.

Tip BUBO na finálne umiestnenia:

  1. Francúzsko
  2. Portugalsko
  3. Anglicko a Chorvátsko (o bronz sa na ME nehrá, pozn.)

Čo vidieť v nemeckých mestách? #

Mníchov

Hrdá metropola Bavorska, ktorá sa na sever svojej krajiny pozerá ako na skazený liberálny a tak trochu podozrivý región, ktorý živia bavorskí roľníci a automobilky.

V Bavorsku dodnes dominuje romantická predstava o dobrom živote v náručí Álp a plodinách dopestovaných vlastnou rukou. A aj v hlavnom meste Bavorska, ktoré je dnes ohromne zaujímavým moderným centrom, túto blízkosť k prírode cítiť celkom inak než v Berlíne či Hamburgu.

Mníchov má mnoho krásnych kostolov a úžasných miest ako Marienplatz, Olympijský štadión či Frauenkirche. Opisujeme ich v blogu čo vidieť v Mníchove a tu pridávame ešte päť menej tradičných tipov. Mesto si v BUBO pozrieme na zájazde Alpská päťka.

TOP 5 miest, ktoré by ste podľa nás v BUBO mali v Mníchove navštíviť

  1. Eisbachwelle v Anglickej záhrade – Mníchov nemá more, nemá ani veľkú rieku, ale surfisti a fotografi si tu aj tak prídu na svoje. V nádhernej Anglickej záhrade, ktorá je sama o sebe jednou z atrakcií mesta, sa príďte pozrieť na najväčšiu a najlepšiu mestskú vlnu pre surfistov na svete. Už 40 rokov ich tu láka, začiatočníkom však odporúčame uspokojiť sa s obdivovaním ich umenia z brehu.
  2. Osteria Italiana – nie celkom bežný dôvod na návštevu tejto talianskej reštaurácie na Schellingstrasse 62. Mladý Hitler sa tu v dvadsiatych rokoch stretával so svojimi prvými kumpánmi a spriadal plány, ktoré mali zmeniť svet. Vtedy sa podnik volal Osteria Bavaria. Hitler ho navštívil ešte v roku 1940... Ako jedno z mála miest prepletených s Hitlerovým životom zostal zachovaný dodnes.
  3. Kláštor Andechs – dobrý tip na výlet z Mníchova. Kláštor Andechs leží na najstaršom pútnickom mieste Bavorska, kam veriaci smerujú už deväť storočí. My sa sem vyberieme za mágiou miesta, ale aj výbornou reštauráciou a pivom, ktoré tu varia mnísi.
  4. Zámok Neuschwanstein – a keď budete ešte chvíľu pokračovať v ceste ďalej, prídete k možno najrozprávkovejšiemu zámku planéty. Nechal si ho postaviť bavorský kráľ Ľudovít, ktorý možno nebol celkom pri zmysloch, možno bol homosexuál, ale celkom určite svoje umelecké vlohy investoval do stavby, ktorá inšpirovala animátorov rozprávok po celé 20. storočie.
  5. Oktoberfestmuseum – davy a atmosféra Oktoberfestu nie sú pre každého, ale bavorská kuchyňa spojená s čerstvo načapovaným pivom v družnej atmosfére sa prihovorí väčšine Slovákov. Ak chcete zažiť čo najviac z atmosféry Oktoberfestu počas celého roka, príďte do tohto múzea, ale najmä si rezervujte stôl v tunajšej reštaurácii. O zábavu v bavorskom štýle bude postarané.
Panoráma Stuttgartu.

Panoráma Stuttgartu.

Stuttgart

Kombinácia automobilového priemyslu a vínnych regiónov? Presne to je mesto Stuttgart, najväčšie mesto spolkovej krajiny Baden-Wüttenberg. Svoje centrá a múzeá tu majú jedny z najznámejších automobilových značiek Mercedes-Benz a Porsche.

Zároveň je svojou polohou a skvelou infraštruktúrou Stuttgart ideálnym východiskovým bodom pre výlety do okolitých miest. Tu sú naše tipy, vďaka ktorým si vychutnáte Stuttgart plnými dúškami.

TOP 5 miest, ktoré by ste podľa nás v BUBO mali v Stuttgarte navštíviť:

  1. Stuttgarter Schloss – Priamo v srdci mesta sa nachádza krásny barokový zámok z 18. storočia, ktorý bol sídlom wüttenbergských vládcov. Vo vnútri sa nachádzajú historické zbierky zbraní, obrazov a artefaktov z 18. a 19. storočia. Po návšteve hradu si môžete vychutnať krásne záhrady, ktoré ideálne dotvárajú atmosféru zámku.
  2. Kaplnka na kopci Württemberg – Výhľad na mesto trochu inak. V obklopení vínnych sadov, na kopci Württemberg, približne 20 minút cesty električkou, sa nachádza krásna kaplnka s výhľadom na mesto. Bola postavená v rokoch 1820 - 1824 na príkaz kráľa Viléma I. Württemberského a jeho manželky kráľovnej Kateřiny Pavlovny. Slúžila ako mauzóleum pre kráľovskú rodinu Württemberskú. Toto miesto sa musí nachádzať na zozname každého cestovateľa v Stuttgarte.
  3. Múzeum Mercedes-Benz – Do Stuttgartu prúdia ročne stovky milovníkov automobilov a u nás v BUBO nie sme výnimkou. Preto odporúčame práve múzeum áut značky Mercedes-Benz. Návštevník tu medzi 160 exponátmi objaví prierez výroby áut od úplných začiatkov až po súčasnosť. Veľkým nadšencom odporúčame skombinovať túto návštevu aj s návštevou Porsche múza. Do oboch si viete zakúpiť kombinovaný lístok
  4. Na výlet do mesta Tübingen – len hodinu cesty vlakom leží od Stuttgartu krásne farebné univerzitné mesto Tübingen. Nachádza sa tu jedna z najstarších univerzít v krajine, založená už v roku 1477. Mesto ponúka farebné stredoveké uličky a domčeky, príjemné kaviarne a obchodíky. Za návštevu stojí rozhodne aj hrad Hohentübingen a mestské múzeum zamerané na históriu a súčasný vývoj. Určite odporúčame ochutnať miestnu špecialitu – Käsespätzle alebo Maultaschen!
  5. Rýchlovlakom do Štrasburgu za históriou a európskymi inštitúciami – Za 1,5 hodiny sa rýchlovlakom TGV dostanete z hlavnej stanice Stuttgartu za hranice do Francúzska. Cestovatelia tu obdivujú katedrálu Notre-Dame, krásne historické centrum, kanály pretekajúce mestom a tiež dôležité európske inštitúcie. Určite je dôležité nevynechať budovu Európskeho parlamentu, ktorý sa nazýva aj „Palác Európy“. A to len na skok od Nemecka!
Nemecké Lipsko už sa pripravuje na príchod fanúšikov.

Nemecké Lipsko už sa pripravuje na príchod fanúšikov.

#

Lipsko

Lipsko, alebo ako ho po nemecky poznáme pod názvom Leipzig, sa nachádza len 160 km od hlavného mesta Nemecka. Mesto sa už v 12. storočí stalo dôležitým obchodným centrom a patrilo k najbohatším v Európe.

Významným bolo Lipsko aj počas renesancie, k čomu prispelo založenie univerzity. V 18. storočí sa z Lipska stáva mesto hudby, nakoľko ho preslávil svetoznámy hudobný skladateľ Johann Sebastian Bach.

TOP 5 miest, ktoré by ste podľa nás v BUBO mali v Lipsku navštíviť:

  1. Centrum mesta a Kostol svätého Tomáša (Thomaskirche) – mesto si dodnes zachovalo svoj stredoveký charakter. Počas prechádzky mestom objavíte dláždené uličky a stredovekú architektúru, príjemne popretkávané modernými budovami. Za zastávku stojí napríklad historická reštaurácia Auerbachs Keller, ktorú spomína Goethe vo svojom svetoznámom diele Faust.
    Thomaskirche je popritom ikonická katedrála, v ktorej počas svojho života pôsobil práve Johann Sebastian Bach. My v BUBO určite odporúčame navštíviť niektorý z koncertov, ktoré sa tu celoročne konajú.
  2. Botanischer Garten Leipzig – v letných mesiacoch stojí za návštevu aj botanická záhrada patriaca univerzite. Miesto ponúka širokú škálu rôznych druhov rastlín z celého sveta. Určite sa tu nadchne nejeden milovník botaniky a exotických rastlín.
  3. Zoologická záhrada v Lipsku – vedeli ste, že v Lipsku sa nachádza najstaršia zoologická záhrada na svete? Založená bola už v roku 1878, rozkladá sa na 27 hektároch a ošetrovatelia tu majú na starosti viac ako 850 rôznych druhov zvierat. Počas návštevy objavíte všetky zákutia našej planéty aj s jej zvieracími obyvateľmi.
  4. Zámok Colditz – typ na výlet mimo mesto. Zámok Colditz leží približne 50 km od Lipska. Počas druhej svetovej vojny slúžil ako vojnový zajatecký tábor. Dnes sa v ňom nachádza vojenské múzeum. Tu si prídu na svoje hlavne nadšenci histórie.
  5. Leipziger Neuseenland – ideálne miesto na voľnočasové aktivity, ktoré stojí za návštevu. Leipziger Neuseenland je séria umele vytvorených jazier, ktoré vznikli z bývalých lomov. V tomto krásnom prostredí sa môžete venovať vodným športom, cyklistike a turistike.
    Okolie Brandenburskej brány - dominanty Berlína.

    Okolie Brandenburskej brány - dominanty Berlína.

    Berlín

    Hlavné mesto spolkovej krajiny Nemecko, Berlín, je svojou históriou, miestami a pamiatkami obľúbenou cestovateľskou destináciou. Mesto sa stalo hlavným centrom Pruska a v 19. storočí metropolou Nemecka. Po prvej svetovej vojne nasledovala nestabilita a vzostup nacizmu.

    Po druhej svetovej vojne Berlín bol rozdelený Berlínskym múrom symbolizujúcim studenú vojnu. Rok 1989 priniesol pád múru, znovuzjednotenie Nemecka a novú éru pre Berlín ako symbol slobody a obnovy. Tu je zopár tipov od nás v BUBO, ako si Berlín naplno užiť - viac sme spísali v blogu Berlín - pamiatky a tipy.

    TOP 5 miest, ktoré by ste podľa nás v BUBO mali v Berlíne navštíviť:

    1. Berlínsky múr, Brandenburská brána – dve miesta, ktoré nesmie žiaden návštevník vynechať. Berlínsky múr ako symbol znovu zjednotenia krajiny a studenej vojny a Brandenburská brána ako symbol mieru v Európe. Na opačnej strane Unter den Linden nikto neobíde námestie Alexanderplatz s televíznou vežou, z ktorej sa vám na mesto naskytne neuveriteľný pohľad z výšky 368 metrov.
    2. Sídlo nemeckej demokracie Reichstag – Ak chcete zažiť nemeckú demokraciu na vlastnej koži, určite vám odporúčame sa ísť pozrieť do vnútra budovy nemeckého parlamentu Bundestagu, ktorý sídli v krásnej historickej budove z 19. storočia. Z balkónov je možné sledovať zasadania parlamentu a rôznych parlamentných výborov.
    3. Berliner Unterwelten – asi žiadne iné mesto nespája v sebe toľko prelomových chvíľ 20. storočia ako Berlín. Či už hovoríme o chudobe medzivojnového obdobia ale aj o jeho kultúrnom oslobodení, o nástupe nacizmu, šialených plánoch aj kolapse na sklonku druhej svetovej vojny, o rozdelení Nemecka a Berlínskom múre, ktorý roztrhal rodiny a životné osudy, alebo o znovuzjednotení a nádeji posledného prelomu milénií. To všetko si môžete prežiť na vlastnej koži v berlínskom podsvetí, na výletoch do Hitlerových protileteckých bunkroch či do tunelov, ktoré kopali zúfalí východní Nemci snažiaci sa dostať von. Pozor, prehliadku je potrebné zvoliť si a rezervovať vopred.
    4. Spreewald a zámok Sanssouci – prírodná rezervácia len na skok od mesta, ktorá je známa svojimi mnohými riekami, kanálmi a lesmi. Návštevníci tu môžu preskúmať prírodu na lodi alebo využiť sieť cyklochodníkov. Toto miesto je dokonalým kontrastom medzi večným ruchom mesta a pokojnou prírodou, kam aj domáci radi vyrážajú za oddychom. Zámok Sanssouci, letné sídlo nemeckej šľachty – tento nádherný zámok nachádzajúci sa v Postdame, zapísaný do svetového dedičstva UNESCO, bol obľúbeným sídlom nemeckej šľachty a pruských kráľov. Počas druhej svetovej vojny len tesne prežil bombardovanie Berlína a dnes nám ponúka unikátny pohľad do histórie, nakoľko je jeho interiér plne zachovaný. My v BUBO definitívne odporúčame jeho návštevu každému milovníkovi estetiky a umenia.
    5. Kumpelnest 3000 – Západný Berlín bol celé desaťročia centrom svetovej alternatívnej scény. Muži tu boli oslobodení od vojenskej služby, čo v obkľúčení komunistickým Nemeckom vytvorilo špecifickú atmosféru priťahujúcu umelcov z celého sveta. Berlín miloval David Bowie, Iggy Pop aj Lou Reed. Berlín sa po zjednotení, samozrejme, zmenil. Na mieste niekdajšieho múru vyrástli oceľové mrakodrapy, ale sú miesta, kde duch šialených dekád dodnes žije. Zamierte do nočného klubu Kumpelnest 3000, ktorý vznikol pôvodne ako doktorandská práca mladého architekta v bývalom nevestinci a nechajte sa unášať.
    Berlínsky parlament - Reichstag.

    Berlínsky parlament - Reichstag.

    Frankfurt

    Narodil sa tu Goethe, žil tu Gutenberg, koná sa tu najväčší knižný veľtrh na svete, sídli tu jedna z najdôležitejších svetových búrz a dnes tu stojí štrnásť z pätnástich najvyšších mrakodrapov Nemecka. Najväčšie letisko Nemecka je vo Frankfurte, najdôležitejší železničný uzol je vo Frankfurte, a to napriek tomu, že Frankfurt je „len“ piatym najväčším mestom v Nemecku.

    Jednoducho, ohromne dôležité európske mesto, ktorého význam ďaleko prevyšuje jeho veľkosť a pozíciu hlavného mesta spolkovej republiky Hessensko.

    TOP 5 miest, ktoré by ste podľa nás v BUBO mali vo Frankfurte nad Mohahom navštíviť:

    1. Okolie železničnej stanice – dnes by zrejme nikto neuveril, že túto štvrť na prelome 19. a 20. storočia stavali ako výkladnú skriňu bohatého moderného Nemecka podľa parížskeho vzoru. V 2. svetovej vojne bola z veľkej časti zničená a stala z nej problémová štvrť, na dlhé roky ponorená do obchodu s drogami a prostitúciou. Dodnes jej krásu hľadáte pod nánosmi tvrdej reality. V každom prípade vám však jej návštevu odporúčame pre iný pohľad na Frankfurt, než ponúka bohatá štvrť sídiel bánk. New York Times ju pred pár rokmi zaradil medzi jednu z 50 mestských štvrtí, ktoré treba vo svete vidieť (ako jedinú v celom Nemecku)
    2. Nočná prechádzka bankovou štvrťou – a práve frankfurtský Manhattan sme umiestnili na druhé miesto nášho rebríčka. Sídlo európskej centrálnej banky, ktorá rozhoduje aj o našich peniazoch či banka Commerzbank patrili a patria k najvyšším mrakodrapom Európy. Commerzbank bola dokonca do roku 2003 úplne najvyššia. Má 259 metrov.
    3. Panoráma Frankfurtu – jednoznačne najkrajšia v celom Nemecku. Odporúčame na ňu pohľad zo strešnej terasy obchodného domu Galeria Kaufhof alebo z najvyššieho poschodia nákupného centra My Zeil. Ak radšej obdivujete mestskú panorámu zo zeme, určite sa zastavte na historickom (obnovenom) moste Eiserne Steg.
    4. Socha eura – štrnásť metrov vysoká socha našej spoločnej meny váži 50 ton. Odhalili ju pri príležitosti zavedenia eura, ale (zlé jazyky hovoria, že podobne ako s eurom) Nemci si ju nikdy neobľúbili. Hovoria, že je príliš strohá, príliš surová, umelecké dielo, ktoré je trochu príliš umelecké. Ale (a aj v tom sa jej osud zhoduje s eurom), ako píše frankfurtský denník „Kým nemáme nič lepšie, bolo by chybou sa jej zbaviť. Bohatý Frankfurt by mal mať na to, si túto sochu ponechať napriek veľkým nákladom s ňou spojeným.“
    5. Ebbelwoi v Sachsenhausene – štvrť na druhom brehu rieky Mohan ponúka uličky plné tradičných aj turistických barov a reštaurácií – najmä medzi ulicami Dreieich- a Ritterstraße. Odporúčame aj odbočku na Textorstraße, kde je turistov menej a domácich viac. Náš tip je podnik Das Gemalte Haus. A čo je to Ebbelwoi? Kyslý jablčný mušt – frankfurtská špecialita – s obsahom alkoholu okolo 6 %. Negarantujeme, že vám bude chutiť, ale musíte ochutnať!
    Kolínska katedrála a večerný časozber.

    Kolínska katedrála a večerný časozber.

    Kolín nad Rýnom

    Mesto, kde vznikla kolínska. Talian Giovanni Maria Farina si práve v Kolíne otvoril najstaršiu parfumériu na svete. Mesto umenia – funguje tu najviac galérií v Európe, a vo svete prekonáva Kolín len New York. Východisko pre výlety do okolia, do bývalej metropoly NSR Bonn alebo do údolia rieky Mosel s najlepšími rizlingmi Nemecka.

    Kolín bol koncom druhej svetovej vojny zničený podobne ako väčšina nemeckých miest, a tak tu tej klasickej malebnej krásy nájdete pomenej. V každom prípade za romantikou zamierte na námestie Fischmarkt s farebnými domčekmi, ktoré vás možno v myšlienkach prenesú do starého Štokholmu.

    TOP 5 miest, ktoré by ste podľa nás v BUBO mali v Kolíne navštíviť:

    1. Kolínska katedrála – absolútny highlight tohto mesta a jedna z najvýznamnejších budov celého Nemecka. Keď spojenci zbombardovali Kolín pri oslobodzovaní sveta od nacistov, v ruinách zostala stáť jediná. Stavali ju neuveriteľných 600 rokov. Prvé kamene položili v čase, keď sa v Európe ešte pohybovali Vikingovia v 12. storočí a generácia za generáciou Kolínčanov aj návštevníkov svätého mesta ju poznala v lešení. Po dokončení v 19. storočí dosiahla výšku 157 metrov a stala sa najvyššou stavbou planéty.
    2. Lanovka nad Rýnom – legenda Rýnu nezaostáva za naším Dunajom a vznášať sa v lanovke nad jeho vodami je nepochybne lákadlom nielen pre milovníkov riek. Lanovku otvorili v roku 1957 s cieľom uľahčiť dopravu miestnym obyvateľom ponad večne upchaté mosty nad Rýnom. Jazda trvá pätnásť minút a spiatočný lístok stojí 9 eur. Ak prídete do Kolína s deťmi, poteší ich zoologická záhrada na druhej stanici lanovky.
    3. Kolínske pivárne – Kolín patrí k nemeckým mestám s veľkou pivnou tradíciou a hrdosťou na svoje pivovarníctvo. To, že tu varia vlastné pivo, vás asi neprekvapí, ale tunajší svetlý, jačmenný Kölsch má neskutočne veľa chuťových alternatív a počas teplých večerov vás určite nadchne. Tradične sa pije z úzkych a vysokých dvojdecových pohárov. My odporúčame neuveriteľne príjemné námestie Rathenauplatz, Rhein-Terrassen – terasy na Rýne s výhľadom na katedrálu alebo alternatívnu piváreň Odonien. V duchu nemeckej tradície si k nemu určite dajte aj miestny currywurst, opäť lokálna receptúra, na ktorú sú Kolínčania hrdí.
    4. Claudius Spa – Kolín patrí k mála nemeckým mestám s vlastnými termálnymi kúpeľmi. Tieto otvorili už v roku 1932 a čerpajú vodu z hĺbky 364 metrov. Voda je liečivá a pomáha proti všetkému možnému, ale vás určite poteší najmä priam nadpozemská atmosféra v saunovom svete. Pravidelné saunové ceremoniály, veľký bazén, panoramatický výhľad zo sauny na mesto. Radíme vám dobre, rezervujte si na návštevu Claudius Spa dvakrát toľko času, než považujete za potrebné.
    5. Riviéra Rodenkirchen – v Dunaji ste už možno plávali, minimálne v rámci našej akcie Trans Danube Swim. Ale chcete si zaplávať v Rýne? V Kolíne na to máte príležitosť. Na väčšine tohto veľtoku je kúpanie zakázané, ale na brehu v štvrti Rodenkirchen existovali kolínske lido – prírodné kúpalisko. Podobne ako v Bratislave, aj tu zaniklo a nie sú peniaze na jeho obnovenie, Kolínčania sa sem však kúpať chodia, piesková pláž a móla, ktoré chránia pre ozaj silným tokom rieky, vám ponúkajú unikátnu príležitosť ponoriť sa rýnskych vĺn.
    Šarmantný a moderný Düsseldorf.

    Šarmantný a moderný Düsseldorf.

    Düsseldorf

    Mesto ležiace an Rýne je hlavným mestom spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko a celkovo siedmym najväčším v Nemecku. Jeho námestie Burgplatz je držiteľom ocenenia pre najkrajšie námestie celého Nemecka, a tak tu aj slovenskí fanúšikovia zažijú atmosféru príjemného nemeckého mesta, v ktorom je čo vidieť.

    TOP 5 miest, ktoré by ste podľa nás v BUBO mali v Düsseldorfe navštíviť:

    • Promenáda v Düsseldorfe - Rheinuferpromenade, teda Rýnska promenáda, je unikátna nielen pre svoju pokojnú atmosféru, ale aj príbeh. Kedysi viedla týmto miestom najrušnejšia cesta v Düsseldorfe pre autá, koncom 20. storočia ju zmenili na pešiu promenádu a ukázali, ako veľmi myslia na ekológiu. Dnes tu zažijete jednu z najkrajších prechádzok v krajine.
    • Staré mesto a hlavné námestia - Altstadt v Düsseldorfe je vynikajúco zachované staré mesto s dvomi námestiami - Markplatz s impozantnou radnicou Rathaus a veľkou jazdeckou sochou kurfirsta Jána Viliama II. Na ešte krajšom  spomenutom námestí Burgplatz sa nachádza dominantnáhradná veža Schlossturm. Tu sa nachádza SchiffahrtsMuseum, pútavé námornícke múzeum.
    • Königsallee - Doslova Ulica kráľov, ktorej domáci nepovedia inak ako Kö a je to najluxusnejšia nákupná štvrť v Nemecku a rozprestiera sa po oboch stranách staromestskej priekopy. Tu nájdete nespočet luxusných nehnuteľností, obchodíkov, nákupných pasáží a nemeckých top hotelov. Pokiaľ ste náročnejším klientom, ubytujte sa počas ME 2024 práve na Köningsallee.
    • Rheinturm - Rýnska veža je doslova neprehliadnuteľnou atrakciou, veď je vysoká až 240 metrov. Telekomunikačná veža uprostred mestskej prístavnej oblasti má vyhliadkovú plošinu s top výhľadmi na mesto a na jej vrchole sa nachádza aj reštaurácia, takže dať si tu obed či večeru je ďalším z množstva ulovených zážitkov.
    • Schloss Benrath - Krátka 10 km cesta z centra mesta vás zavedie k pozoruhodnej usadlosti. Zámok Benrath je krásny barokový kaštieľ s prepychovým interiérom, obrovským parkom a záhradami v barokovom štýle.
      Nad Dortmundom.

      Nad Dortmundom.

      Dortmund

      Ide o najväčšie mesto Vestfálska a Porúria, ktoré má zhruba 600 000 obyvateľov. Pokiaľ niekto zamieri do Dortmundu, je to najmä kvôli futbalu, pretože nejde o lokalitu hýriacu top pamiatkami. Pekné turistické miesta sa však nájdu aj tu.

      TOP 5 miest, ktoré by ste podľa nás v BUBO mali v Dortmunde navštíviť:

      • Dortmunder U - Poukazuje na priemyselnú minulosť Dortmundu a je kultúrnym dedičstvom. Obrovská bývalá továreň sa zmenila na centrum umeleckej a tvorivej činnosti. Svoje diela tu vystavujú rôzni umelci, filmári a fotografi. Nájdete tu kvalitnú zbierku obrazov, umeleckých predmetov, sôch a grafík z 20. storočia. Budovu spoznáte ľahko - podľa veľkého písmena U na streche.
      • Alter Markt - Stará tržnica a živé námestie, ktoré je historickým centrom Dortmundu. Môžete si dať kávičku na terase niektorej z mnohých reštaurácií či zamieriť do jedného z moderných nákupných centier.
      • Kostol Reinoldikirche - Dominuje panoráme mesta Dortmund so svojou 104 metrov vysokou vežou. Pomenovali ho po patrónovi Dortmundu - Reinoldovi a dokončili ho v roku 1454. Dá sa vyjsť hore a vychutnať si pekné výhľady na mesto, najmä na hlavné námestie, na ktorom sa nachádza.
      • Westfalenpark - S prehľadom najväčšia zelená plocha v Dortmunde, ktorú nájdete v južnej časti mesta. Počkajú si tu na vás kvetinové záhrady, zvierací park, detské ihriská, detské múzeum, kaviarne a reštaurácie v blízkosti šarmantných jazierok.
      • Nemecké futbalové múzeum - Pokiaľ ako futbaloví fanúšikovia nemáte dosť a chcete vidieť niečo aj mimo štadióna Borussie Dortmund, poteší vás futbalové múzeum, ktoré sa nachádza v blízkosti železničnej stanice. Moderné a interaktívne múzeum je tak dobre zhotovené, že nadchne aj futbalových ignorantov.

        Gelsenkirchen

        Mesto známe predovšetkým futbalom a niekdajšou ťažbou uhlia. Dnes tu nájdete najväčšiu solárnu elektráreň v Nemecku, napriek tomu ide však neslávne o mesto s najvyššou nezamestnanosťou v Nemecku, a to dlhodobo. Nie je však vôbec malé na slovenské pomery, žije tu zhruba 300 000 obyvateľov, ktorí trávia voľný čas v príjemnom centre či tunajších parkoch. 

        TOP 5 miest, ktoré by ste podľa nás v BUBO mali v Gelsenkirchene navštíviť:

        • Schloss Horst - pekné múzeum zasadené do priestorov krásnej usadlosti. Porozpráva vám a zároveň aj ukáže históriu regiónu Porýnie zaujímavým spôsobom s množstvom historických exponátov.
        • Stadtgarten Gelsenkirchen - malý parčík či mestská záhradka v blízkosti centra Gelsenkirchenu. Príjemné miesto na prechádzky a relax.
        • Alma Park - dokonalé miesto pre tých, ktorí sa chcú vyblázniť. Kedysi to bola uhoľná baňa, dnes ju však prerobili na zábavné stredisko, kde si domáci i návštevníci chodia zahrať napríklad paintball.
        • ZOOM Erlebniswelt - často býva označovaná za najlepšiu zoologickú záhradu v Nemecku a aj jednu z najlepších v Európe. Môžete sem prísť so psom, zabavia sa vaše deti a viete si tu dopriať zážitok v podobe plavby člnom. Zoo je rozdelená na sekcie podľa kontinentov.
        • Halde Rheinelbe - najlepší výhľad na Gelsenkirchen, ale aj okolité mestá a dedinky. Dajte si pevnú obuv a po dobre udržiavanom chodníku vyšliapete hore na kopec, kde vás čaká zaujímavo tvarovaná pografitovaná veža.
          Moderný prístav na severe Nemecka, to je Hamburg.

          Moderný prístav na severe Nemecka, to je Hamburg.

          Hamburg

          Najbohatšie mesto severu vystavané na protestantskej morálke a pracovitosti, ale aj mesto, kde sa život starých námorníkov zrkadlí v zhýralých štvrtiach a skazenom nočnom živote. Jedno z najkrajších európskych miest vám ukáže presne tú tvár, ktorú si od neho vypýtate.

          TOP 5 miest, ktoré by ste podľa nás v BUBO mali v Hamburgu navštíviť

          1. Fischmarkt – na mieste, kde rybári kedysi ponúkali v dražbe svoje úlovky, si dnes môžete dať pivo o piatej ráno a cítiť sa pritom ako súčasť partie. Každú nedeľu od piatej ráno do 9.30 h to tu žije. Výnimočná tradícia, typická pre Hamburg. Príďte sa zabaviť v severonemeckom družnom štýle v čase, keď celý zvyšok mesta spí.
          2. Reeperbahn – proletárska tvár Hamburgu. Štvrť St. Pauli má vlastný klub, pirátsky a ultraľavicový, nenávidiaci konkurenčný HSV. Štvrť St. Pauli má aj svoju zábavu. V podnikoch na Reeperbahn začínali Beatles, eventové centrum Rote Flora funguje ako ilegálne obsadený dom už od roku 1989. Podobný typ uvoľnenej atmosféry nájdete aj v centrálnejšom Hamburgu v okolí ulice Lange Reihe. Tu odporúčame ľavicovú kaviareň Café Uhrlaub alebo výbornú taliansku reštauráciu Casa di Roma. Sú takmer oproti sebe.
          3. Jazero Alster – bohatá tvár Hamburgu. Vystúpte na stanici metra Jungfernstieg a prejdite sa okolo jazera Alster, radnice a Alsterskými arkádami. Tu na vás dýcha Západné Nemecko, aké sme si ho predstavovali do roku 1989. Bohatstvo, elegancia a úroveň.
          4. Polabská filharmónia – stavali ju 10 rokov, pôvodný rozpočet 75 miliónov eur narástol na takmer miliardu. A aj tak je neuveriteľná krásna. A populárna. Len za prvých 15 mesiacov ju navštívil milión ľudí na 600 koncertoch, a ďalších takmer 5 miliónov si ju prezrelo v rámci organizovanej prehliadky (odporúčame). Filharmónia je postavená na starom sklade zo šesťdesiatych rokov patrí k tomu najlepšiemu, čo európska architektúra za posledné dekády ponúkla. Súčasťou filharmónie sú aj byty, kde meter štvorcový stojí asi 40 000 eur... Koľko metrov by ste dostali za váš byt? Keď tu budete, prejdite sa aj uličkami pomedzi staré sklady a sýpky v štvrti Speicherstadt.
          5. Polabský tunel – v Hamburgu určite vyrazte aj na výlet loďou po gigantickom prístave. Aj keď nemáte radi tieto klasické v meste ponúkané výlety, tento sa vám bude páčiť. Tie lode sú ozaj obrovské a hľadieť na ne z malej loďky z vody je impresívne. Ale v Hamburgu môžete ísť ešte hlbšie. V roku 1911 tu otvorili St. Pauli-Elbtunnel, ktorý prechádza popod Labe v dĺžke 426 metrov na ostrov Steinwerder. Je otvorený pre peších, cyklistov a do výťahu sa dokonca zmestí aj auto. Odporúčame sa ním prejsť a dať si následne tunajší radler Alsterwasser na jeho južnom konci.

          Veríme, že vás naše tipy na to, čo vidieť v desiatich mestách Nemecka, inšpirujú a naplno si užijete nielen futbalovú atmosféru, ale aj krásu moderných i historických miest západnej Európy.

          Viktor Háber

          Viktor Háber

          Viktor Háber

          Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


          Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

          Zo zájazdu:

          Viktor Háber

          Posledná úprava článku | Prečítané: 80

          Mohlo by Vás zaujímať

          TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

          Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

          Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

          Viktor Háber 16 min. čítania
          Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

          Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

          Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

          Ľuboš Fellner 24 min. čítania
          Heidelberg – klenot na brehu rieky Neckar Prehliadka

          Prehliadka Heidelberg – klenot na brehu rieky Neckar

          Nemecká rieka Neckar pramení na juhu krajiny v Čiernom lese a na svojej púti urazí necelých 400 kilometrov predtým, než sa premieša s Rýnom a…

          Tomáš Kubuš 7 min. čítania
          ME vo futbale 2024 - kto sú favoriti a čo očakávať od Nemecka? Blog

          Blog ME vo futbale 2024 - kto sú favoriti a čo očakávať od Nemecka?

          Futbaloví fanúšikovia sa v roku 2024 dočkajú dlho očakávanej udalosti. V Nemecku, najfutbalovejšej krajine starého kontinentu, sa uskutočnia…

          Berlín - čo vidieť v meste s náročnou históriou Berlín

          Berlín Berlín - čo vidieť v meste s náročnou históriou

          Berlín je mestom, ktoré má toho za sebou naozaj veľa. Dnes je hlavné mesto Nemecka európskym aj svetovým centrom kultúry, politiky a vedy. Mesto,…

          Tie najkrajšie hrady na svete, o akých ste asi nepočuli Blog

          Blog Tie najkrajšie hrady na svete, o akých ste asi nepočuli

          Najkrajšie hrady na svete ako z historického filmu? Slovensko je, čo sa týka hradov, veľmocou. Na našom malom území ich máme až 156. Kde inde na…

          Ľuboš Fellner 60 min. čítania
          Blogov

          Odporúčame tieto zájazdy

          K

          Európa  

          Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

          24.08. → 01.09. +1 termín

          náročnosť

          9 dní

          Trvanie

          2039 2265€

          Získajte prístup
          k exkluzívnym ponukám
          a informáciám.