Spísali sme pre vás podrobný prehľad a mnoho rád od sprievodcov BUBO, ktorí majú s Nemeckom dlhoročné skúsenosti.

Obsah

    Čo vidieť v nemeckých mestách? #

    Mníchov

    Mníchov

    Hrdá metropola Bavorska, ktorá sa na sever svojej krajiny pozerá ako na skazený liberálny a tak trochu podozrivý región, ktorý živia bavorskí roľníci a automobilky.

    V Bavorsku dodnes dominuje romantická predstava o dobrom živote v náručí Álp a plodinách dopestovaných vlastnou rukou. A aj v hlavnom meste Bavorska, ktoré je dnes ohromne zaujímavým moderným centrom, túto blízkosť k prírode cítiť celkom inak než v Berlíne či Hamburgu.

    Mníchov má mnoho krásnych kostolov a úžasných miest ako Marienplatz, Olympijský štadión či Frauenkirche. Opisujeme ich v blogu čo vidieť v Mníchove a tu pridávame ešte päť menej tradičných tipov. Mesto si v BUBO pozrieme na zájazde Alpská päťka.

    TOP 5 miest, ktoré by ste podľa nás v BUBO mali v Mníchove navštíviť

    1. Eisbachwelle v Anglickej záhrade – Mníchov nemá more, nemá ani veľkú rieku, ale surfisti a fotografi si tu aj tak prídu na svoje. V nádhernej Anglickej záhrade, ktorá je sama o sebe jednou z atrakcií mesta, sa príďte pozrieť na najväčšiu a najlepšiu mestskú vlnu pre surfistov na svete. Už 40 rokov ich tu láka, začiatočníkom však odporúčame uspokojiť sa s obdivovaním ich umenia z brehu.
    2. Osteria Italiana – nie celkom bežný dôvod na návštevu tejto talianskej reštaurácie na Schellingstrasse 62. Mladý Hitler sa tu v dvadsiatych rokoch stretával so svojimi prvými kumpánmi a spriadal plány, ktoré mali zmeniť svet. Vtedy sa podnik volal Osteria Bavaria. Hitler ho navštívil ešte v roku 1940... Ako jedno z mála miest prepletených s Hitlerovým životom zostal zachovaný dodnes.
    3. Kláštor Andechs – dobrý tip na výlet z Mníchova. Kláštor Andechs leží na najstaršom pútnickom mieste Bavorska, kam veriaci smerujú už deväť storočí. My sa sem vyberieme za mágiou miesta, ale aj výbornou reštauráciou a pivom, ktoré tu varia mnísi.
    4. Zámok Neuschwanstein – a keď budete ešte chvíľu pokračovať v ceste ďalej, prídete k možno najrozprávkovejšiemu zámku planéty. Nechal si ho postaviť bavorský kráľ Ľudovít, ktorý možno nebol celkom pri zmysloch, možno bol homosexuál, ale celkom určite svoje umelecké vlohy investoval do stavby, ktorá inšpirovala animátorov rozprávok po celé 20. storočie.
    5. Oktoberfestmuseum – davy a atmosféra Oktoberfestu nie sú pre každého, ale bavorská kuchyňa spojená s čerstvo načapovaným pivom v družnej atmosfére sa prihovorí väčšine Slovákov. Ak chcete zažiť čo najviac z atmosféry Oktoberfestu počas celého roka, príďte do tohto múzea, ale najmä si rezervujte stôl v tunajšej reštaurácii. O zábavu v bavorskom štýle bude postarané.
    Panoráma Stuttgartu.

    Panoráma Stuttgartu.

    Stuttgart

    Stuttgart

    Kombinácia automobilového priemyslu a vínnych regiónov? Presne to je mesto Stuttgart, najväčšie mesto spolkovej krajiny Baden-Wüttenberg. Svoje centrá a múzeá tu majú jedny z najznámejších automobilových značiek Mercedes-Benz a Porsche.

    Zároveň je svojou polohou a skvelou infraštruktúrou Stuttgart ideálnym východiskovým bodom pre výlety do okolitých miest. Tu sú naše tipy, vďaka ktorým si vychutnáte Stuttgart plnými dúškami.

    TOP 5 miest, ktoré by ste podľa nás v BUBO mali v Stuttgarte navštíviť:

    1. Stuttgarter Schloss – Priamo v srdci mesta sa nachádza krásny barokový zámok z 18. storočia, ktorý bol sídlom wüttenbergských vládcov. Vo vnútri sa nachádzajú historické zbierky zbraní, obrazov a artefaktov z 18. a 19. storočia. Po návšteve hradu si môžete vychutnať krásne záhrady, ktoré ideálne dotvárajú atmosféru zámku.
    2. Kaplnka na kopci Württemberg – Výhľad na mesto trochu inak. V obklopení vínnych sadov, na kopci Württemberg, približne 20 minút cesty električkou, sa nachádza krásna kaplnka s výhľadom na mesto. Bola postavená v rokoch 1820 - 1824 na príkaz kráľa Viléma I. Württemberského a jeho manželky kráľovnej Kateřiny Pavlovny. Slúžila ako mauzóleum pre kráľovskú rodinu Württemberskú. Toto miesto sa musí nachádzať na zozname každého cestovateľa v Stuttgarte.
    3. Múzeum Mercedes-Benz – Do Stuttgartu prúdia ročne stovky milovníkov automobilov a u nás v BUBO nie sme výnimkou. Preto odporúčame práve múzeum áut značky Mercedes-Benz. Návštevník tu medzi 160 exponátmi objaví prierez výroby áut od úplných začiatkov až po súčasnosť. Veľkým nadšencom odporúčame skombinovať túto návštevu aj s návštevou Porsche múza. Do oboch si viete zakúpiť kombinovaný lístok
    4. Na výlet do mesta Tübingen – len hodinu cesty vlakom leží od Stuttgartu krásne farebné univerzitné mesto Tübingen. Nachádza sa tu jedna z najstarších univerzít v krajine, založená už v roku 1477. Mesto ponúka farebné stredoveké uličky a domčeky, príjemné kaviarne a obchodíky. Za návštevu stojí rozhodne aj hrad Hohentübingen a mestské múzeum zamerané na históriu a súčasný vývoj. Určite odporúčame ochutnať miestnu špecialitu – Käsespätzle alebo Maultaschen!
    5. Rýchlovlakom do Štrasburgu za históriou a európskymi inštitúciami – Za 1,5 hodiny sa rýchlovlakom TGV dostanete z hlavnej stanice Stuttgartu za hranice do Francúzska. Cestovatelia tu obdivujú katedrálu Notre-Dame, krásne historické centrum, kanály pretekajúce mestom a tiež dôležité európske inštitúcie. Určite je dôležité nevynechať budovu Európskeho parlamentu, ktorý sa nazýva aj „Palác Európy“. A to len na skok od Nemecka!
    Nemecké Lipsko už sa pripravuje na príchod fanúšikov.

    Nemecké Lipsko už sa pripravuje na príchod fanúšikov.

    Lipsko

    Lipsko #

    Lipsko, alebo ako ho po nemecky poznáme pod názvom Leipzig, sa nachádza len 160 km od hlavného mesta Nemecka. Mesto sa už v 12. storočí stalo dôležitým obchodným centrom a patrilo k najbohatším v Európe.

    Významným bolo Lipsko aj počas renesancie, k čomu prispelo založenie univerzity. V 18. storočí sa z Lipska stáva mesto hudby, nakoľko ho preslávil svetoznámy hudobný skladateľ Johann Sebastian Bach.

    TOP 5 miest, ktoré by ste podľa nás v BUBO mali v Lipsku navštíviť:

    1. Centrum mesta a Kostol svätého Tomáša (Thomaskirche) – mesto si dodnes zachovalo svoj stredoveký charakter. Počas prechádzky mestom objavíte dláždené uličky a stredovekú architektúru, príjemne popretkávané modernými budovami. Za zastávku stojí napríklad historická reštaurácia Auerbachs Keller, ktorú spomína Goethe vo svojom svetoznámom diele Faust.
      Thomaskirche je popritom ikonická katedrála, v ktorej počas svojho života pôsobil práve Johann Sebastian Bach. My v BUBO určite odporúčame navštíviť niektorý z koncertov, ktoré sa tu celoročne konajú.
    2. Botanischer Garten Leipzig – v letných mesiacoch stojí za návštevu aj botanická záhrada patriaca univerzite. Miesto ponúka širokú škálu rôznych druhov rastlín z celého sveta. Určite sa tu nadchne nejeden milovník botaniky a exotických rastlín.
    3. Zoologická záhrada v Lipsku – vedeli ste, že v Lipsku sa nachádza najstaršia zoologická záhrada na svete? Založená bola už v roku 1878, rozkladá sa na 27 hektároch a ošetrovatelia tu majú na starosti viac ako 850 rôznych druhov zvierat. Počas návštevy objavíte všetky zákutia našej planéty aj s jej zvieracími obyvateľmi.
    4. Zámok Colditz – typ na výlet mimo mesto. Zámok Colditz leží približne 50 km od Lipska. Počas druhej svetovej vojny slúžil ako vojnový zajatecký tábor. Dnes sa v ňom nachádza vojenské múzeum. Tu si prídu na svoje hlavne nadšenci histórie.
    5. Leipziger Neuseenland – ideálne miesto na voľnočasové aktivity, ktoré stojí za návštevu. Leipziger Neuseenland je séria umele vytvorených jazier, ktoré vznikli z bývalých lomov. V tomto krásnom prostredí sa môžete venovať vodným športom, cyklistike a turistike.
      Okolie Brandenburskej brány - dominanty Berlína.

      Okolie Brandenburskej brány - dominanty Berlína.

      Berlín

      Berlín

      Hlavné mesto spolkovej krajiny Nemecko, Berlín, je svojou históriou, miestami a pamiatkami obľúbenou cestovateľskou destináciou. Mesto sa stalo hlavným centrom Pruska a v 19. storočí metropolou Nemecka. Po prvej svetovej vojne nasledovala nestabilita a vzostup nacizmu.

      Po druhej svetovej vojne Berlín bol rozdelený Berlínskym múrom symbolizujúcim studenú vojnu. Rok 1989 priniesol pád múru, znovuzjednotenie Nemecka a novú éru pre Berlín ako symbol slobody a obnovy. Tu je zopár tipov od nás v BUBO, ako si Berlín naplno užiť - viac sme spísali v blogu Berlín - pamiatky a tipy.

      TOP 5 miest, ktoré by ste podľa nás v BUBO mali v Berlíne navštíviť:

      1. Berlínsky múr, Brandenburská brána – dve miesta, ktoré nesmie žiaden návštevník vynechať. Berlínsky múr ako symbol znovu zjednotenia krajiny a studenej vojny a Brandenburská brána ako symbol mieru v Európe. Na opačnej strane Unter den Linden nikto neobíde námestie Alexanderplatz s televíznou vežou, z ktorej sa vám na mesto naskytne neuveriteľný pohľad z výšky 368 metrov.
      2. Sídlo nemeckej demokracie Reichstag – Ak chcete zažiť nemeckú demokraciu na vlastnej koži, určite vám odporúčame sa ísť pozrieť do vnútra budovy nemeckého parlamentu Bundestagu, ktorý sídli v krásnej historickej budove z 19. storočia. Z balkónov je možné sledovať zasadania parlamentu a rôznych parlamentných výborov.
      3. Berliner Unterwelten – asi žiadne iné mesto nespája v sebe toľko prelomových chvíľ 20. storočia ako Berlín. Či už hovoríme o chudobe medzivojnového obdobia ale aj o jeho kultúrnom oslobodení, o nástupe nacizmu, šialených plánoch aj kolapse na sklonku druhej svetovej vojny, o rozdelení Nemecka a Berlínskom múre, ktorý roztrhal rodiny a životné osudy, alebo o znovuzjednotení a nádeji posledného prelomu milénií. To všetko si môžete prežiť na vlastnej koži v berlínskom podsvetí, na výletoch do Hitlerových protileteckých bunkroch či do tunelov, ktoré kopali zúfalí východní Nemci snažiaci sa dostať von. Pozor, prehliadku je potrebné zvoliť si a rezervovať vopred.
      4. Spreewald a zámok Sanssouci – prírodná rezervácia len na skok od mesta, ktorá je známa svojimi mnohými riekami, kanálmi a lesmi. Návštevníci tu môžu preskúmať prírodu na lodi alebo využiť sieť cyklochodníkov. Toto miesto je dokonalým kontrastom medzi večným ruchom mesta a pokojnou prírodou, kam aj domáci radi vyrážajú za oddychom. Zámok Sanssouci, letné sídlo nemeckej šľachty – tento nádherný zámok nachádzajúci sa v Postdame, zapísaný do svetového dedičstva UNESCO, bol obľúbeným sídlom nemeckej šľachty a pruských kráľov. Počas druhej svetovej vojny len tesne prežil bombardovanie Berlína a dnes nám ponúka unikátny pohľad do histórie, nakoľko je jeho interiér plne zachovaný. My v BUBO definitívne odporúčame jeho návštevu každému milovníkovi estetiky a umenia.
      5. Kumpelnest 3000 – Západný Berlín bol celé desaťročia centrom svetovej alternatívnej scény. Muži tu boli oslobodení od vojenskej služby, čo v obkľúčení komunistickým Nemeckom vytvorilo špecifickú atmosféru priťahujúcu umelcov z celého sveta. Berlín miloval David Bowie, Iggy Pop aj Lou Reed. Berlín sa po zjednotení, samozrejme, zmenil. Na mieste niekdajšieho múru vyrástli oceľové mrakodrapy, ale sú miesta, kde duch šialených dekád dodnes žije. Zamierte do nočného klubu Kumpelnest 3000, ktorý vznikol pôvodne ako doktorandská práca mladého architekta v bývalom nevestinci a nechajte sa unášať.
      Berlínsky parlament - Reichstag.

      Berlínsky parlament - Reichstag.

      Frankfurt

      Frankfurt

      Narodil sa tu Goethe, žil tu Gutenberg, koná sa tu najväčší knižný veľtrh na svete, sídli tu jedna z najdôležitejších svetových búrz a dnes tu stojí štrnásť z pätnástich najvyšších mrakodrapov Nemecka. Najväčšie letisko Nemecka je vo Frankfurte, najdôležitejší železničný uzol je vo Frankfurte, a to napriek tomu, že Frankfurt je „len“ piatym najväčším mestom v Nemecku.

      Jednoducho, ohromne dôležité európske mesto, ktorého význam ďaleko prevyšuje jeho veľkosť a pozíciu hlavného mesta spolkovej republiky Hessensko.

      TOP 5 miest, ktoré by ste podľa nás v BUBO mali vo Frankfurte nad Mohahom navštíviť:

      1. Okolie železničnej stanice – dnes by zrejme nikto neuveril, že túto štvrť na prelome 19. a 20. storočia stavali ako výkladnú skriňu bohatého moderného Nemecka podľa parížskeho vzoru. V 2. svetovej vojne bola z veľkej časti zničená a stala z nej problémová štvrť, na dlhé roky ponorená do obchodu s drogami a prostitúciou. Dodnes jej krásu hľadáte pod nánosmi tvrdej reality. V každom prípade vám však jej návštevu odporúčame pre iný pohľad na Frankfurt, než ponúka bohatá štvrť sídiel bánk. New York Times ju pred pár rokmi zaradil medzi jednu z 50 mestských štvrtí, ktoré treba vo svete vidieť (ako jedinú v celom Nemecku)
      2. Nočná prechádzka bankovou štvrťou – a práve frankfurtský Manhattan sme umiestnili na druhé miesto nášho rebríčka. Sídlo európskej centrálnej banky, ktorá rozhoduje aj o našich peniazoch či banka Commerzbank patrili a patria k najvyšším mrakodrapom Európy. Commerzbank bola dokonca do roku 2003 úplne najvyššia. Má 259 metrov.
      3. Panoráma Frankfurtu – jednoznačne najkrajšia v celom Nemecku. Odporúčame na ňu pohľad zo strešnej terasy obchodného domu Galeria Kaufhof alebo z najvyššieho poschodia nákupného centra My Zeil. Ak radšej obdivujete mestskú panorámu zo zeme, určite sa zastavte na historickom (obnovenom) moste Eiserne Steg.
      4. Socha eura – štrnásť metrov vysoká socha našej spoločnej meny váži 50 ton. Odhalili ju pri príležitosti zavedenia eura, ale (zlé jazyky hovoria, že podobne ako s eurom) Nemci si ju nikdy neobľúbili. Hovoria, že je príliš strohá, príliš surová, umelecké dielo, ktoré je trochu príliš umelecké. Ale (a aj v tom sa jej osud zhoduje s eurom), ako píše frankfurtský denník „Kým nemáme nič lepšie, bolo by chybou sa jej zbaviť. Bohatý Frankfurt by mal mať na to, si túto sochu ponechať napriek veľkým nákladom s ňou spojeným.“
      5. Ebbelwoi v Sachsenhausene – štvrť na druhom brehu rieky Mohan ponúka uličky plné tradičných aj turistických barov a reštaurácií – najmä medzi ulicami Dreieich- a Ritterstraße. Odporúčame aj odbočku na Textorstraße, kde je turistov menej a domácich viac. Náš tip je podnik Das Gemalte Haus. A čo je to Ebbelwoi? Kyslý jablčný mušt – frankfurtská špecialita – s obsahom alkoholu okolo 6 %. Negarantujeme, že vám bude chutiť, ale musíte ochutnať!
      Kolínska katedrála a večerný časozber.

      Kolínska katedrála a večerný časozber.

      Kolín nad Rýnom

      Kolín nad Rýnom

      Mesto, kde vznikla kolínska. Talian Giovanni Maria Farina si práve v Kolíne otvoril najstaršiu parfumériu na svete. Mesto umenia – funguje tu najviac galérií v Európe, a vo svete prekonáva Kolín len New York. Východisko pre výlety do okolia, do bývalej metropoly NSR Bonn alebo do údolia rieky Mosel s najlepšími rizlingmi Nemecka.

      Kolín bol koncom druhej svetovej vojny zničený podobne ako väčšina nemeckých miest, a tak tu tej klasickej malebnej krásy nájdete pomenej. V každom prípade za romantikou zamierte na námestie Fischmarkt s farebnými domčekmi, ktoré vás možno v myšlienkach prenesú do starého Štokholmu.

      TOP 5 miest, ktoré by ste podľa nás v BUBO mali v Kolíne navštíviť:

      1. Kolínska katedrála – absolútny highlight tohto mesta a jedna z najvýznamnejších budov celého Nemecka. Keď spojenci zbombardovali Kolín pri oslobodzovaní sveta od nacistov, v ruinách zostala stáť jediná. Stavali ju neuveriteľných 600 rokov. Prvé kamene položili v čase, keď sa v Európe ešte pohybovali Vikingovia v 12. storočí a generácia za generáciou Kolínčanov aj návštevníkov svätého mesta ju poznala v lešení. Po dokončení v 19. storočí dosiahla výšku 157 metrov a stala sa najvyššou stavbou planéty.
      2. Lanovka nad Rýnom – legenda Rýnu nezaostáva za naším Dunajom a vznášať sa v lanovke nad jeho vodami je nepochybne lákadlom nielen pre milovníkov riek. Lanovku otvorili v roku 1957 s cieľom uľahčiť dopravu miestnym obyvateľom ponad večne upchaté mosty nad Rýnom. Jazda trvá pätnásť minút a spiatočný lístok stojí 9 eur. Ak prídete do Kolína s deťmi, poteší ich zoologická záhrada na druhej stanici lanovky.
      3. Kolínske pivárne – Kolín patrí k nemeckým mestám s veľkou pivnou tradíciou a hrdosťou na svoje pivovarníctvo. To, že tu varia vlastné pivo, vás asi neprekvapí, ale tunajší svetlý, jačmenný Kölsch má neskutočne veľa chuťových alternatív a počas teplých večerov vás určite nadchne. Tradične sa pije z úzkych a vysokých dvojdecových pohárov. My odporúčame neuveriteľne príjemné námestie Rathenauplatz, Rhein-Terrassen – terasy na Rýne s výhľadom na katedrálu alebo alternatívnu piváreň Odonien. V duchu nemeckej tradície si k nemu určite dajte aj miestny currywurst, opäť lokálna receptúra, na ktorú sú Kolínčania hrdí.
      4. Claudius Spa – Kolín patrí k mála nemeckým mestám s vlastnými termálnymi kúpeľmi. Tieto otvorili už v roku 1932 a čerpajú vodu z hĺbky 364 metrov. Voda je liečivá a pomáha proti všetkému možnému, ale vás určite poteší najmä priam nadpozemská atmosféra v saunovom svete. Pravidelné saunové ceremoniály, veľký bazén, panoramatický výhľad zo sauny na mesto. Radíme vám dobre, rezervujte si na návštevu Claudius Spa dvakrát toľko času, než považujete za potrebné.
      5. Riviéra Rodenkirchen – v Dunaji ste už možno plávali, minimálne v rámci našej akcie Trans Danube Swim. Ale chcete si zaplávať v Rýne? V Kolíne na to máte príležitosť. Na väčšine tohto veľtoku je kúpanie zakázané, ale na brehu v štvrti Rodenkirchen existovali kolínske lido – prírodné kúpalisko. Podobne ako v Bratislave, aj tu zaniklo a nie sú peniaze na jeho obnovenie, Kolínčania sa sem však kúpať chodia, piesková pláž a móla, ktoré chránia pre ozaj silným tokom rieky, vám ponúkajú unikátnu príležitosť ponoriť sa rýnskych vĺn.
      Šarmantný a moderný Düsseldorf.

      Šarmantný a moderný Düsseldorf.

      Düsseldorf

      Düsseldorf

      Mesto ležiace na Rýne je hlavným mestom spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko a celkovo siedmym najväčším v Nemecku. Jeho námestie Burgplatz je držiteľom ocenenia pre najkrajšie námestie celého Nemecka, a tak tu aj slovenskí fanúšikovia zažijú atmosféru príjemného nemeckého mesta, v ktorom je čo vidieť.

      TOP 5 miest, ktoré by ste podľa nás v BUBO mali v Düsseldorfe navštíviť:

      • Promenáda v Düsseldorfe - Rheinuferpromenade, teda Rýnska promenáda, je unikátna nielen pre svoju pokojnú atmosféru, ale aj príbeh. Kedysi viedla týmto miestom najrušnejšia cesta v Düsseldorfe pre autá, koncom 20. storočia ju zmenili na pešiu promenádu a ukázali, ako veľmi myslia na ekológiu. Dnes tu zažijete jednu z najkrajších prechádzok v krajine.
      • Staré mesto a hlavné námestia - Altstadt v Düsseldorfe je vynikajúco zachované staré mesto s dvomi námestiami - Markplatz s impozantnou radnicou Rathaus a veľkou jazdeckou sochou kurfirsta Jána Viliama II. Na ešte krajšom spomenutom námestí Burgplatz sa nachádza dominantná hradná veža Schlossturm. Tu sa nachádza SchiffahrtsMuseum, pútavé námornícke múzeum.
      • Königsallee - Doslova Ulica kráľov, ktorej domáci nepovedia inak ako Kö a je to najluxusnejšia nákupná štvrť v Nemecku a rozprestiera sa po oboch stranách staromestskej priekopy. Tu nájdete nespočet luxusných nehnuteľností, obchodíkov, nákupných pasáží a nemeckých top hotelov. Pokiaľ ste náročnejším klientom, ubytujte sa počas ME 2024 práve na Köningsallee.
      • Rheinturm - Rýnska veža je doslova neprehliadnuteľnou atrakciou, veď je vysoká až 240 metrov. Telekomunikačná veža uprostred mestskej prístavnej oblasti má vyhliadkovú plošinu s top výhľadmi na mesto a na jej vrchole sa nachádza aj reštaurácia, takže dať si tu obed či večeru je ďalším z množstva ulovených zážitkov.
      • Schloss Benrath - Krátka 10 km cesta z centra mesta vás zavedie k pozoruhodnej usadlosti. Zámok Benrath je krásny barokový kaštieľ s prepychovým interiérom, obrovským parkom a záhradami v barokovom štýle.
        Nad Dortmundom.

        Nad Dortmundom.

        Dortmund

        Dortmund

        Ide o najväčšie mesto Vestfálska a Porúria, ktoré má zhruba 600 000 obyvateľov. Pokiaľ niekto zamieri do Dortmundu, je to najmä kvôli futbalu, pretože nejde o lokalitu hýriacu top pamiatkami. Pekné turistické miesta sa však nájdu aj tu.

        TOP 5 miest, ktoré by ste podľa nás v BUBO mali v Dortmunde navštíviť:

        • Dortmunder U - Poukazuje na priemyselnú minulosť Dortmundu a je kultúrnym dedičstvom. Obrovská bývalá továreň sa zmenila na centrum umeleckej a tvorivej činnosti. Svoje diela tu vystavujú rôzni umelci, filmári a fotografi. Nájdete tu kvalitnú zbierku obrazov, umeleckých predmetov, sôch a grafík z 20. storočia. Budovu spoznáte ľahko - podľa veľkého písmena U na streche.
        • Alter Markt - Stará tržnica a živé námestie, ktoré je historickým centrom Dortmundu. Môžete si dať kávičku na terase niektorej z mnohých reštaurácií či zamieriť do jedného z moderných nákupných centier.
        • Kostol Reinoldikirche - Dominuje panoráme mesta Dortmund so svojou 104 metrov vysokou vežou. Pomenovali ho po patrónovi Dortmundu - Reinoldovi a dokončili ho v roku 1454. Dá sa vyjsť hore a vychutnať si pekné výhľady na mesto, najmä na hlavné námestie, na ktorom sa nachádza.
        • Westfalenpark - S prehľadom najväčšia zelená plocha v Dortmunde, ktorú nájdete v južnej časti mesta. Počkajú si tu na vás kvetinové záhrady, zvierací park, detské ihriská, detské múzeum, kaviarne a reštaurácie v blízkosti šarmantných jazierok.
        • Nemecké futbalové múzeum - Pokiaľ ako futbaloví fanúšikovia nemáte dosť a chcete vidieť niečo aj mimo štadióna Borussie Dortmund, poteší vás futbalové múzeum, ktoré sa nachádza v blízkosti železničnej stanice. Moderné a interaktívne múzeum je tak dobre zhotovené, že nadchne aj futbalových ignorantov.

          Gelsenkirchen

          Gelsenkirchen

          Mesto známe predovšetkým futbalom a niekdajšou ťažbou uhlia. Dnes tu nájdete najväčšiu solárnu elektráreň v Nemecku, napriek tomu ide však neslávne o mesto s najvyššou nezamestnanosťou v Nemecku, a to dlhodobo. Nie je však vôbec malé na slovenské pomery, žije tu zhruba 300 000 obyvateľov, ktorí trávia voľný čas v príjemnom centre či tunajších parkoch. 

          TOP 5 miest, ktoré by ste podľa nás v BUBO mali v Gelsenkirchene navštíviť:

          • Schloss Horst - pekné múzeum zasadené do priestorov krásnej usadlosti. Porozpráva vám a zároveň aj ukáže históriu regiónu Porýnie zaujímavým spôsobom s množstvom historických exponátov.
          • Stadtgarten Gelsenkirchen - malý parčík či mestská záhradka v blízkosti centra Gelsenkirchenu. Príjemné miesto na prechádzky a relax.
          • Alma Park - dokonalé miesto pre tých, ktorí sa chcú vyblázniť. Kedysi to bola uhoľná baňa, dnes ju však prerobili na zábavné stredisko, kde si domáci i návštevníci chodia zahrať napríklad paintball.
          • ZOOM Erlebniswelt - často býva označovaná za najlepšiu zoologickú záhradu v Nemecku a aj jednu z najlepších v Európe. Môžete sem prísť so psom, zabavia sa vaše deti a viete si tu dopriať zážitok v podobe plavby člnom. Zoo je rozdelená na sekcie podľa kontinentov.
          • Halde Rheinelbe - najlepší výhľad na Gelsenkirchen, ale aj okolité mestá a dedinky. Dajte si pevnú obuv a po dobre udržiavanom chodníku vyšliapete hore na kopec, kde vás čaká zaujímavo tvarovaná pografitovaná veža.
            Moderný prístav na severe Nemecka, to je Hamburg.

            Moderný prístav na severe Nemecka, to je Hamburg.

            Hamburg

            Hamburg

            Najbohatšie mesto severu vystavané na protestantskej morálke a pracovitosti, ale aj mesto, kde sa život starých námorníkov zrkadlí v zhýralých štvrtiach a skazenom nočnom živote. Jedno z najkrajších európskych miest vám ukáže presne tú tvár, ktorú si od neho vypýtate.

            TOP 5 miest, ktoré by ste podľa nás v BUBO mali v Hamburgu navštíviť

            1. Fischmarkt – na mieste, kde rybári kedysi ponúkali v dražbe svoje úlovky, si dnes môžete dať pivo o piatej ráno a cítiť sa pritom ako súčasť partie. Každú nedeľu od piatej ráno do 9.30 h to tu žije. Výnimočná tradícia, typická pre Hamburg. Príďte sa zabaviť v severonemeckom družnom štýle v čase, keď celý zvyšok mesta spí.
            2. Reeperbahn – proletárska tvár Hamburgu. Štvrť St. Pauli má vlastný klub, pirátsky a ultraľavicový, nenávidiaci konkurenčný HSV. Štvrť St. Pauli má aj svoju zábavu. V podnikoch na Reeperbahn začínali Beatles, eventové centrum Rote Flora funguje ako ilegálne obsadený dom už od roku 1989. Podobný typ uvoľnenej atmosféry nájdete aj v centrálnejšom Hamburgu v okolí ulice Lange Reihe. Tu odporúčame ľavicovú kaviareň Café Uhrlaub alebo výbornú taliansku reštauráciu Casa di Roma. Sú takmer oproti sebe.
            3. Jazero Alster – bohatá tvár Hamburgu. Vystúpte na stanici metra Jungfernstieg a prejdite sa okolo jazera Alster, radnice a Alsterskými arkádami. Tu na vás dýcha Západné Nemecko, aké sme si ho predstavovali do roku 1989. Bohatstvo, elegancia a úroveň.
            4. Polabská filharmónia – stavali ju 10 rokov, pôvodný rozpočet 75 miliónov eur narástol na takmer miliardu. A aj tak je neuveriteľná krásna. A populárna. Len za prvých 15 mesiacov ju navštívil milión ľudí na 600 koncertoch, a ďalších takmer 5 miliónov si ju prezrelo v rámci organizovanej prehliadky (odporúčame). Filharmónia je postavená na starom sklade zo šesťdesiatych rokov patrí k tomu najlepšiemu, čo európska architektúra za posledné dekády ponúkla. Súčasťou filharmónie sú aj byty, kde meter štvorcový stojí asi 40 000 eur... Koľko metrov by ste dostali za váš byt? Keď tu budete, prejdite sa aj uličkami pomedzi staré sklady a sýpky v štvrti Speicherstadt.
            5. Polabský tunel – v Hamburgu určite vyrazte aj na výlet loďou po gigantickom prístave. Aj keď nemáte radi tieto klasické v meste ponúkané výlety, tento sa vám bude páčiť. Tie lode sú ozaj obrovské a hľadieť na ne z malej loďky z vody je impresívne. Ale v Hamburgu môžete ísť ešte hlbšie. V roku 1911 tu otvorili St. Pauli-Elbtunnel, ktorý prechádza popod Labe v dĺžke 426 metrov na ostrov Steinwerder. Je otvorený pre peších, cyklistov a do výťahu sa dokonca zmestí aj auto. Odporúčame sa ním prejsť a dať si následne tunajší radler Alsterwasser na jeho južnom konci.

            Veríme, že vás naše tipy na to, čo vidieť v desiatich mestách Nemecka, inšpirujú a naplno si užijete krásu moderných i historických miest západnej Európy.

            Katarína Lacková

            Katarína Lacková

            Katarína Lacková

            Vyštudovala germanistiku a škandinavistiku a zamilovala sa do dychberúceho severu od Helsínk až po Reykjavík. Miluje literatúru, históriu a spoznávanie nových kultúr. Horí pre severskú mytológiu, báje a povesti. Prekladá knihy zo švédčiny. Aktívne sa venuje aj japonskému šermu kenjutsu a re-enactementu vikingského obdobia. Riadi sa heslom, že človek by mal každú krajinu zažiť cez žalúdok. Objavíte s ňou výborné jedlá, lokálne víno aj kávu, ideálne priamo v uliciach Tokia, Pekingu či Colomba.

            Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
            Špicbergy - nekonečný deň a ľadové medvede

            Zo zájazdu:

            Katarína Lacková

            Posledná úprava článku | Prečítané: 889

            Mohlo by Vás zaujímať

            Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?
            Prémiový blog

            Prémiový blog Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

            Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

            Viktor Háber 25 min. čítania
            Nemecko - tipy na cestu
            Blog

            Blog Nemecko - tipy na cestu

            Spísali sme pre vás podrobný prehľad a mnoho rád od sprievodcov BUBO, ktorí majú s Nemeckom dlhoročné skúsenosti.

            Heidelberg – klenot na brehu rieky Neckar
            Heidelberg

            Heidelberg Heidelberg – klenot na brehu rieky Neckar

            Nemecká rieka Neckar pramení na juhu krajiny v Čiernom lese a na svojej púti urazí necelých 400 kilometrov predtým, než sa premieša s Rýnom a…

            Tomáš Kubuš 10 min. čítania
            Berlín - čo vidieť v meste s náročnou históriou
            Berlín

            Berlín Berlín - čo vidieť v meste s náročnou históriou

            Berlín je mestom, ktoré má toho za sebou naozaj veľa. Dnes je hlavné mesto Nemecka európskym aj svetovým centrom kultúry, politiky a vedy. Mesto,…

            Tie najkrajšie hrady na svete, o akých ste asi nepočuli
            Blog

            Blog Tie najkrajšie hrady na svete, o akých ste asi nepočuli

            Najkrajšie hrady na svete ako z historického filmu? Slovensko je, čo sa týka hradov, veľmocou. Na našom malom území ich máme až 156. Kde inde na…

            Ľuboš Fellner 60 min. čítania
            Mníchov - pamiatky, pivo a futbal
            Mníchov

            Mníchov Mníchov - pamiatky, pivo a futbal

            Mníchov, München či Munich. Mesto, ktoré je ódou na pravú nemeckú kultúru, najkrajšie pamiatky v krajine a tiež epicentrom fantastického jedla,…

            Viktor Háber 33 min. čítania
            Blogov

            Odporúčame tieto zájazdy

            K

            Európa  

            Škandinávia, Nórsko, Island


            náročnosť

            13 dní

            Trvanie

            2736 4560€
            K

            Európa  

            Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


            náročnosť

            8 dní

            Trvanie

            2300 3195€
            K

            Ázia   Európa  

            Sibír, Mongolsko, Rusko

            01.06. → 08.06.

            náročnosť

            8 dní

            Trvanie

            9999
            K

            Ázia   Európa  

            Mongolsko, Rusko, Čína

            01.06. → 14.06.

            náročnosť

            14 dní

            Trvanie

            9999

            Získajte prístup
            k exkluzívnym ponukám
            a informáciám.