Najnórskejší deň, aký môžete na svete zažiť

Prehliadka

Najnórskejší deň, aký môžete na svete zažiť

Nórsko je krajina fjordov, nádhernej prírody a drobných dediniek a mestečiek, ktoré svojou architektúrou drevených domov krásne zapadajú do kontextu jednej z najkrajších krajín sveta. BUBO je tu naozaj ako doma. Každý deň je plný rokmi vyladeného programu, ktorý v sebe skrýva mnoho zážitkov. Je toto najkrajší deň, aký sa dá v európskej prírode zažiť? Nóri to tvrdia. Poďte s nami zažiť najnórskejší deň na svete.

Najvyšie skalné steny Európy, no predtým nórske raňajky #

Aj najkrajší nórsky deň na svete sa musí začať nórskymi raňajkami. Poznávanie krajiny je totiž spojené aj s jej gastronómiou. Nóri dbajú na kvalitu svojich potravín a vedia z nich vyťažiť naozaj maximum. Krajina je okrem iného známa aj svojim rybárskym priemyslom a a aj preto na raňajky nemôžu chýbať nakladané slede. Či už iba v náleve s cibuľou, korením, octom a cukrom, ale aj v rôznych omáčkach. Jednou zo základných korenín Škandinávie je kôpor a tomu sa tu rozhodne nevyhnete. Omáčka s kôprom, medom a horčicou, paradajková omáčka a jednoduché jedlo, akými nakladané slede sú sa stávajú zážitkom. K tomu kvalitný nórsky chlieb alebo knäckebrot. Ochutnajte aj skvelého lososa, či údeného pstruha alebo makrelu. Nikdy nesmie chýbať čerstvá zelenina, ale ani majonézové šaláty so zeleninou, či krevetami. Čerstvá paštéta a sladký záver v podobe vafle, ktorú si sami upečiete. Keď ste v Nórsku, rozhodne by ste nemali vynechať brunost - hnedý sladkasto slaný syr z kozieho a kravského mlieka. Hodí sa len tak na chleba (Nóri si pod neho dávajú kyslastý džem), alebo už spomínanú vaflu. 

20 minút o Nórsku

Rozhovor o najkrajšej krajine sveta

Nóri si chlieb pod kozím syrom na raňajky natierajú lekvárom.

Po výborných raňajkách vyrážame, či už spíme v jednom z top hotelov Molde Scandic Seilet alebo bližšie v mestečku Åndalsnes, kde používame hotel najlepší hotel v meste Grand Hotel Bellevue. 

Výhľad z nášho hotela v Molde Scandic Seilet
Foto: Robert Taraba — BUBO

Po necelých pätnástich minútach jazdy z Åndalsnesu prichádzame na koniec nádhernej doliny Romsdalen. Práve v týchto miestach sa neďaleko Romsdalského fjordu nachádzajú najvyššie lezecké steny Európy, ktoré by akoby padali priamo na nás. Dosahujú výšku až 1100 metrov. Stojíme pri nich už cestou do hotela deň predtým, dnes máme druhý pokus (ak nám včera nevyšlo počasie). Kolmé skalné steny sa často skrývajú v mrakoch a hmle, no keď vyjde počasie, je to niečo neskutočné. Zastavujeme na parkovisku a všetci fotografujeme. Mapa s popismi lezeckých trás pomenovaných podľa jednotlivých štátov a ich národných tímov nám objasňuje, ako sa dá odtiaľto dostať až tam hore. Neskutočné. Vedľa sa, žiaľ, nachádza aj pamätník, ktorý spomína na tých, ktorí tu nechali svoje životy a medzi nimi aj českí horolezci. O život tu v roku 1984 prišiel aj otec basejumpu Carl Boenish a mnoho iných. Ak sa chcete dozvedieť viac, rozhodne by ste mali navštíviť drobný suvenírový obchod, v ktorom je aj kino, kde sa v krátkom dokumente o Trollej stene a jej expedíciách a tragédiách dozviete viac. Využijeme WC, ktoré nájdete v zadnej časti suvenírového obchodu hneď pri kaviarni.

Je to neuveriteľné, ale BUBO pod Troliu stenu chodí každý rok už takmer 30 rokov. Prvé naše cesty sem viedli na starých karosách, spávali sme v stanoch na odpočívadlách a ešte sme nevedeli, kto je Šatan, Lexa či Michal Kováč mladší. Tu šoféri chladili motory a naberali odvahu na blížiacu sa Cestu trollov. Slovensko urobilo za tri desaťročia obrovský krok vpred a sme radi, že aj v Škandinávii dnes ponúkame najvyššiu kvalitu.

Fascinujúca Cesta Trollov #

Začíname stúpať do údolia a pred nami je obrovská skalná stena tvorená žulovými masívmi Nórska. Približne po pätnástich minútach prichádzame na parkovisko vpravo, odkiaľ sú prvé výhľady na časť cesty, ktorú máme pred sebou. Fotíme sa so značkou Pozor, troll!, keďže práve po týchto bytostiach z nórskych rozprávok je táto cesta aj pomenovaná. V Nórsku nájdete aj Trollí fjord, skalný útvar známy ako Trollí jazyk a iné. Tieto bytosti sú úzko spojené s rozprávkami, ľudovou tvorivosťou no aj každodenným životom tohto severského národa. Značka je doničená od kameňov, ktoré do nej hádžu návštevníci, ktorí sa na Ceste trollov potrápili, oškreli si auto a podobne. Raz za čas ju preto vymenia a život ide ďalej. 

Opúšťame príjemný les a začíname stúpať nahor cestou, ktorá bola budovaná osem rokov. Otvoril ju kráľ Haakon VII v roku 1936 a nahradila tak pôvodnú pešiu cestu využívanú po stáročia ako spojnicu regiónov Sunnmøre a Raumadalen. Práve táto pôvodná cesta je po rekonštrukcii značeným turistickým chodníkom a využívaná turistami, ktorí jú chcú zdolať peši. Moderná cesta si pred pár rokmi prešla úpravou. Skrátená bola jedna z jedenástich zákrut pre časté kamenné a snehové závaly, ktoré ju ohrozovali. Opäť skúsime zastať pri mostíku, ktorý vedie cez spodnú časť 180 m vysokého vodopádu Stigfossen, je odtiaľ krásny výhľad. Cesta nie je celoročná. Otvára sa v máji a zatvára v októbri, no záleží od snehu a konkrétnych poveternostných podmienok, preto ak cestu navštívite v tomto období, mali by ste sledovať aktuálne informácie zo správy nórskych ciest.

Vyhliadkové centrum nad Cestou Trollov

Príchádzame na horné parkovisko, ktoré sa nachádza pri suvenírových obchodoch a modernom vyhliadkovom centre, ktoré tu vzniklo pre návštevníkov. Jej autorom je slávna nórska architektonická kancelária Snohetta, ktorej Nórsko vďačí aj za budovu Opery v Oslo, New York za kultúrne centrum na Ground Zero, egyptská Alexandria za svoju knižnicu. Hneď pri suvenírových obchodoch nájdete aj futuristicky a minimalisticky vyzerajúce toalety, kde si mnohí turisti mýlia umývadlá s pisoármi. Sú tu aj obchody so soškami trollov, pohľadnicami a známymi nórskymi suvenírmi. Pokračujeme cestičkou k krásnej modernej budove, v ktorej nájdete výbornú kaviareň. Tu si dáme drobné občerstvenie v podobe kávy a vafle so slávnym nórskym jahodovým džemom a čerstvou smotanou. Umelo vytvorené kaskády nápadito prepájajú modernú architektúru s krásnou prírodou. Cestička nás vedie na tri vyhliadky, z ktorých si užijete tie najlepšie výhľady do údolia a na cestu trollov, ktorú sme práve zdolali. Pre tých aktívnejších je tu aj priestor na krátku turistiku a môžete sa tak po turistickej trase vydať na približne hodinovú prechádzku k ďalšiemu z vodopádov, ktorý v týchto miestach padá do údolia. Ak chcete stihnúť celý tento deň, nie je na to čas, berte to ako tip pre ďalšiu návštevu:) Ak by aj bolo zlé počasie a údolie by bolo ponorené v mrakoch a hmle nezúfajte. Počasie sa tu zvykne meniť z minúty na minútu. Oplatí sa zájsť až na koniec a pre nás v BUBO je výhľad z tretej vyhliadky ten najkrajší.

Odpočívadlo stavala tá istá firma, čo budovu Opery v Oslo, kultúrne centrum na Ground Zero v New Yorku či knižnicu v egyptskej Alexandrii.

Fascinujúce výhľady nad Cestou Trollov
Foto: Robert Taraba — BUBO

Náhornou plošinou cez jahodové polia až k najslávnejšiemu nórskemu fjordu #

Opúšťame Cestu trollov a vydávame sa ďalej cez náhornú plošinu. Cesta stúpa a klesá až sa dostávame k rieke Valldøla, na ktorej sa nachádza pôsobivý systém vodopádov, ktoré tvoria krásne kaskády v skalách, čo táto rieka vyhĺbila. Nóri tu opäť vybudovali krásny vysunutý chodník pozostávajúci z mostov a vyhliadok, ktoré svojou architektúrou krásne zapadli do miestnej prírody. Rovnako aj budova drobnej reštaurácie (s toaletami). Vďaka pozornému oku nášho šoféra a sprievodcu túto zástavku isto neminiete. 

Prírodná krása na rieke Valldøla

Je čas na kultúru. Prechádzame krásnou prírodou a v reproduktoroch znie Griegova Solveigina pieseň. Nikde inde nezapôsobia Griegove nádherné skladby silnejšie než práve tu.

Pokračujeme ďalej a prechádzame popri obrovských jahodových poliach. Kto by tu toto čakal? Nóri sú na svoje jahody patrične hrdí a ak je sezóna, rozhodne sa zastavte a kúpte si malý košík tých najlepších nórskych jahôd. Alebo si rovno zoberte dva, rozhodne nebudete ľutovať. Prichádzame do dedinky Valldal, z ktorej sa preplavíme na druhú stranu Storfjordu do Eidsdalu. Na našich cestách máte už všetky tieto trajekty v cene. Lístky sa kupujú pri nastupovaní na loď pre celú skupinu. Trajekt chodí približne každých dvadsať minút a tak nikdy nečakáte dlho. Veci si necháte v autobuse a Vy si môžete vychutnávať krásny výhľad z paluby počas asi dvadsaťminútovej plavby. Aj tu je fajn vidieť dôvera Nórov. Predavač lístkov sa Vás spýta na počet cestujúcich, nepočíta ich, verí, že nebudete klamať. A nikto neklame. Ako všade, aj tu je malá kaviareň (káva, vafle) a WC. Krásne výhľady na okolitú prírodu a ďalší zo známych nórskych fjordov. My ale smerujeme k tomu najznámejšiemu. Po tom, čo sa preplavíme na druhú stranu, začneme opäť stúpať do výšok okolo 1000 m.n.m.

Cestou 63 sa dostaneme až nad najslávnejší fjord Nórska - Geiranger. Prvú zástavku robíme na ľavej strane, odkiaľ sa nám naskytne prvý pohľad na časť fjordu skôr, než začneme klesať. Potom už klesáme Orliou cestou, ktorá bola dokončená v roku 1954. Zastavíme sa v najznámejšej Orlej zákrute s krásnym výhľadom na samotný fjord a dedinku Geiranger, do ktorej smerujeme. 

Sprievodca v informačnom centre vyzdvihne lístky a vy čas do vyplávania lode využijete návštevou dediny Geiranger a jej okolia.

Posledné fotografie a už schádzame až k samotnému fjordu do drobnej dedinky, v ktorej celoročne žije približne 250 ľudí, no iba na výletných ľodiach sa sem ročne dostane vyše pol milióna návštevníkov. Ostatní sem prichádzajú cestnou dopravou alebo trajektom. Zastavujeme v centre mesta pri informačnom centre, ktoré sa nachádza v prístave. Fjord si užijeme najkrajším spôsobom a to vyhliadkovou plavbou malou lodičkou, ktorá trvá 90 minút. Úlohou vášho sprievodcu je zabezpečiť skupine vopred lístky (BUBO tu už dobre poznajú a vyčarujú nám miesta ja na plnej plavbe), vďaka čomu nemíňate čas čakaním v rade v obave, či sa na Vás vôbec dostane. Sprievodca v informačnom centre vyzdvihne lístky a Vy čas do vyplávania lode využijete návštevou dediny Geiranger a jej okolia. Nájdete tu množstvo reštaurácií, kaviarní, pekární, stánkov s rýchlym občerstvením, čokoládovňu a, samozrejme, suvenírových obchodov. Vychutnajte si výbornú rybaciu polievku v jednej z miestnych reštaurácií, my v BUBO máme najradšej práve tú hneď naproti informačnému stredisku. Prechádzame hlavnou uličkou dedinky, ktorá nás privedie až pod Hotel Geiranger. Tu sú aj jediné potraviny v dedine s názvom Joker Geiranger. Hneď vedľa je kemp, nad ktorým sa vyníma Geirangerský kostol. Prechádzku zakončíme výstupom k vodopádu Storfossen, ktorý sa v týchto miestach vlieva do samotného fjordu. Krásna príroda, výhľady a sila prírody, ktorá po sebe zanechala toto pôsobivé dielo. A ide sa na loď.

Dedinka Geiranger učupená pri fjorde pod majestátnymi horami
Foto: Robert Taraba — BUBO

Vraciame sa do prístavu, kde nasadáme na loď a vydávame sa na jednu z najkrajších plavieb, aké môžete v Nórsku zažiť. Fjord Geiranger je pätnásť kilometrov dlhý, pričom jeho maximálna hĺbka je 260 metrov. Okolité hory dosahujú nadmorskú výšku 1200 až 1600 metrov nad morom. Po našej pravej strane vidíme Orliu cestu, ktorou sme k fjordu schádzali. Jej najvyšší bod je vo výške 625 metrov nad fjordom. 

Na lodi odporúčame určite sedieť vonku (treba sa primerane obliecť), no dá sa sedieť aj vo vnútri. Na lodi je opäť malá kaviareň a WC. Náš sprievodca často počas plavby sedí v kapitánskej kabíne a priamo pre vás prekladá opis jednotlivých atrakcií.

Hneď na úvod po ľavej strane zhruba uprostred skalnej steny vidieť zaujímavý útvar známy ako Preikerstolen - Kazateľnica. Je vo výške 525 metrov nad fjordom. Plavíme sa  ďalej a po našej pravej strane už vidíme najznámejší vodopád Geirangeru, ktorým je Sedem sestier. Najvyšší z vodopádov ma 250 metrov. Hovorí sa, že občas počuť sedem sestier spievať. Voda pochádza z hôr vo výške 1260 metrov nad morom. Na protiľahlej strane od siedmych sestier tečie vodopád nazývaný Uchádzač o ženbu. Ten sa postupne uchádzal o každú zo siedmich sestier, no vždy dostal košom a tak hľadal útechu na dne fľaše. Dôkazom je tmavý útvar v spodnej časti vodopádu pripomínajúci fľašu. Ženích padá z výšky 250 metrov. 

Sedem sestier a vodopád Uchádzač o ženbu

Ak ste tu na prelome mája a júna, po pravej strane máte možnosť zahliadnuť ďaľší z vodopádov, ktorý sa volá Nevestin závoj. Po ľavej strane vidíme farmu Blomberg, vo výške 450 metrov nad morom. Hovorí sa, že na tejto farme žili muž a žena so svojimi desiatimi deťmi. K farme vedie prístupová cesta so 48 ostrými zákrutami. Je spojená s farmou Sutavik. V roku 1946 bola opustená a následne znovu vystavaná v rokoch 1994 - 96. Útvar po pravej strane sa prezýva Čertova diera. Podľa legendy si tu čert musel narýchlo vyhĺbiť otvor, aby sa ukryl pred vychádzajúcim slnkom. Na pravej strane sa nachádza farma Matvik. Táto poľnohospodárska usadlosť v závetrí bola schopná dopestovať paradajky a marhule. Farmu opustili v roku 1961. Vplávqme do časti, v ktorej je ústie fjordu. Odtiaľto je to ďalších 85 kilometrov k otvorenému moru. Kedysi sa v okolí Geirangeru nachádzalo 10 fariem. Žilo tu až 100 ľudí živiacich sa poľnohospodárstvom, rybolovom a lovom. Pred rokmi bola založená spoločnosť Priatelia fjordu, ktorá má za cieľ rekonštrukciu a údržbu dnes už opustených dvorov a fariem. Geiranger je zapísaný do zoznamu UNESCO od júla 2005. O Geirangeri sa v National Geographic píše ako o jednej z najkrajších prírodných destinácii na svete. V súčasnosti si tieto scenérie vychutnáme najlepšie plavbou, pričom prvá vyhliadková plavba po fjorde sa uskutočnila v roku 1869. 

Začíname sa plaviť späť a po našej pravej strane vidíme ďalšiu farmu Sultavik. Vpravo od vodopádu Sedem sestier vidíte niekoľko poľnohospodárskych usadlostí. Rodiny, ktoré tu žili, museli miesto opustiť kvôli zosuvom pôdy v roku 1898. Pamätníci hovoria, ze v priebehu 100 rokov kvôli lavínam a zosuvom pôdy tu zahynulo 7 ľudí. Obyvatelia Kivsflo sa rozhodli farmu rozobrať a znovu postaviť v dedinke Geiranger. V roku 1988 bola jedna z budov opäť postavená na pôvodnom mieste. Na pravej strane vidieť farmu Skageflo, ktorá sa nachádza 250 metrov nad Geirangerom. Táto farma bola veľmi izolovaná od okolitého sveta a je jednou z najväčších v tejto oblasti. Prístupové cesty predstavovali veľký problém. Táto farma bola opustená v roku 1917. Bola to bohatá farma. Údajne tu mali v jednom roku 118 kôz, 60 oviec, 6 kráv a 1 koňa. Keď rodičia odchádzali pracovať, museli svoje deti priväzovať, aby sa nezrútili do fjordu. Obyvatelia sa dostávali k svojim domom za pomoci lanových rebríkov. Hovorí sa, že vytiahnutím rebríkov sa zbavili platenia daní, nakoľko sa k farme vyberači nedostali. V roku 1993 sa tu zastavila kráľovská rodina, keď oslavovali svoju striebornú svadbu. 

Priamo pred nami po pravej strane nad Geirangerom je Dalsnibba, vrchol, ktorý sa týči do výšky 1500 metrov. Je od Geirangeru vzdialená 21 kilometrov a tam po plavbe budeme smerovať. Treba si všímať počasie. Ak vám to počasie dovolí, rozhodne sa oplatí zaplatiť nemalé mýto za cestu, ktorá vedie hore. Z vyhliadok je nezabudnuteľný pohľad na celé okolie vrátane Geirangeru a cesty, ktorá k nemu z tejto strany vedie.

Krásne vodopády nad dedinkou Geiranger
Foto: Robert Taraba — BUBO

Geirangerskou cestou do neznáma #

Po tejto nezabudnuteľnej plavbe nasadáme do autobusu a fjord opúšťame opačnou cestu, akou sme k nemu schádzali. Stúpame Geirangerskou cestou, ktorá je druhou cestou, ako sa dá k fjordu dostať cestnou dopravou. Tiež býva v zime zatvorená. Váš sprievodca presne vie, kde sa treba zastaviť, a Vy si tak môžete užívať krásne výhľady. A verte, bude ich neúrekom. Nemôžeme vynechať ďalšiu z vyhliadok na fjord, ktorú si zamilovala aj kráľovná Sonja, ktorej tu miestni nechali postaviť špeciálne kreslo s výhľadom. 

Nemôžeme vynechať ďalšiu z vyhliadok na fjord, ktorú si zamilovala aj kráľovná Sonja, ktorej tu miestni nechali postaviť špeciálne kreslo s výhľadom. 

Výhľad z Geirangerskej cesty

Odfotíme sa spolu s ním a opäť stúpame až k jazeru Djupvatnet, ktoré sa nachádza v nadmorskej výške 1030 m.n.m. Ak je dobré počasie, vydáme sa aj na už spomínanú Dalsnibbu. Pokračovať ďalej môžete dvoma spôsobmi. Na križovatke s cestou číslo 15 odbočíte vpravo do tunela a potom k hotelu Videseter, alebo ak máte dostatok času, vydajte sa cestou doľava a zasa doprava na starú Strynskú cestu. Uzučká cesta, ktorá vedie nedotknutou krajinou, ponúka neopísateľný zážitok. 

Tesne pred príchodom do hotela Videseter budete prechádzať popri Stryn Sommerskisenteret. Po ľavej strane máte možnosť vidieť lanovku, ktorá berie lyžiarov od cesty hore k ľadovcu, kde sú vleky. Sneh sa tu drží aj do polovice leta, a preto ide o letné lyžiarske stredisko, ktoré je v zimných mesiacoch neprístupné. Unikátnym zážitkom na vašej ceste môže byť noc strávená v horskom hoteli, ktorý BUBO vždy uprednostňuje pred hotelmi v meste.

Z Dalsnibby popri letnom lyžiarskom stredisku až do hotela Videster

Noc v horskom hoteli Videster #

Hotel Videster je jeden z horských hotelov, ktoré využívame na našej trase pre jeho príjemnú domácu atmosféru a nezabudnuteľný výhľad do Strynského údolia. Hotel má vlastnú reštauráciu, kde si máte možnosť na večeru dať večeru podávanú bufetovým štýlom (ak je dostatočný počet hostí) alebo set menu zostavené miestnym šéfkuchárom. Príjemne vás rozhodne prekvapí domácky ladená spoločenská miestnosť s klavírom, príjemnou hudbou a nezabudnuteľným výhľadom do údolia.  Izby sú v súlade s nórskym minimalistickým štýlom, nájdete v nich jednoduchý nábytok pripojenie na WiFi a tak isto televíziu. Samozrejmosťou je vlastné, kvalitné sociálne zariadenie so sprchou / vaňou. Súčasťou hotela sú príjemné raňajky v škandinávskom štýle, ktoré podčiarknu domácu atmosféru hotela. Zaspávať budete pri šume nórskych vodopádov a jednému z nich sa môžete vydať na krátku prechádzku už večer, či ráno.

Bol toto najnórskejší deň, aký môžete v Nórsku zažiť? Možno Vám bude tak pripadať každý, ktorý v tejto úžasnej krajine zažijete. No rozhodne tento deň bude stáť za to!

Nezabudnuteľný výhľad z hotela Videseter
Foto: Robert Taraba — BUBO

TOP 10 #

1. Trollia stena  - Najvyššie lezecké steny Európy, ktoré dosahujú výšku až 1100 metrov. Pôsobivý pohľad na vysokých skalných obrov na konci údolia Romsdalen. 

2. Cesta trollov - Jedna z najkrajších ciest v Nórsku budovaná 8 rokov, ktorá nahradila pôvodnú pešiu cestu, ktorá tu fungovala po stáročia. Unikátny projekt a nezabudnuteľné výhľady do údolia s vyhliadkového centra.

3. Vodopády na rieke Valldøla  - Citlivo zasadená moderná architektúra so sústavovu premostení z ktorých si najlepšie užijete prírodné divadlo, ktoré po sebe zanechala rieka Valldøla v úzkom kaňone.

4. Jahodové polia - Jahodové polia, kde by ste ich možno nečakali. Drobní farmári a krásna scenéria nórskeho vidieku. Zastavte sa pri ceste a v jednom zo stánkov miestnych farmárov si kúpte jedny z najlepších jahôd na svete. 

5. Orlia cesta - Strmé klesanie k Geiranger fjordu. Z orlej zákruty si užijete jeden z najkrajších výhľadov na fjord a samotnú dedinu.  

6. Plavba po Geirangeri - Vyhliadková plavba po Geirangeri, jednom z fjordov, ktorý je zaradený do UNESCO. Prírodné scenérie, drobné farmy a neopakovateľný zážitok, na ktorý budete ešte dlho spomínať.  

7. Geirangerská cesta - Ďalšia z ciest, ktorou sa viete dostať priamo k fjordu, alebo ňou pokračovať od Geirangeru ďalej. Nemôžete vynechať ďalšiu z vyhliadok na fjord, ktorú si zamilovala aj kráľovná Sonja, ktorej tu miestni nechali postaviť špeciálne kreslo s výhľadom.

8. Výhľad z kopca Dalssniba - Pôsobivý výhľad z jedného z najvyšších kopcov tejto oblasti. Poplatok v podobe cestného mýta sa vám vráti v podobe unikátneho zážitku, ak máte krásne počasie, toto určite nevynechajte!

9. Lyžiarske stredisko Stryn Sommerskisenteret  - Letné lyžiarske stredisko a jeho lanovka, ktorá berie lyžiarov od cesty hore k ľadovcu kde sú lyžiarske vleky. Sneh sa tu drží aj do polky leta a preto sa jedná o letné lyžiarske stredisko, ktoré je v zimných mesiacoch neprístupné.

10. Noc v horskom hoteli Videster - Unikátny zážitok v podobe prenocovania v nádhernej nórskej prírode si rozhodne nenechajte ujsť. 

5 tipov čo vidieť navyše #

1. Túra nad Cestou Trollov - Krásne výhľady a turistika v prostredí najslávnejšej cesty Nórska. Krásne vodopády, skaly a fascinujúca príroda. 

2. Výlet na kajakoch po Geirangeri - Prenajmite si kajaky a vydajte sa na unikátny zážitok v podobe plavby na kajakoch po najznámejšom Nórskom fjorde. 

3. Návšteva čokoládovne v Geirangeri -  Ochutnávka spojená s nákupom výbornej čokolády s rôznymi príchuťami vrátane typického nórskeho syra brunost.  

4. Galdhøpiggen - Výstup na najvyššiu horu Nórska na ktorý si treba rezervovať celý deň.

5. Storfossen Waterfall - Príjemná prechádzka k vodopádom, ktoré padajú do Geirangeru. 

Niekoľko luxusných tipov #

1. Grande Fjord Hotel - Prespite priamo v Geirangeri s výhľadom na fjord v jednom v najlepších hotelov oblasti. Výborná večera, súkromné kúpele a ideálne miesto na strávenie jedného z najkrajších večerov v Nórsku. 

2. Návšteva tradičnej farmy nad Geirangerom - Vydajte sa navštíviť jednu z krásnych pôvodných fariem Geirangeru v sprievode Vášho súkromného sprievodcu.

Robert Taraba

Robert Taraba

Robert Taraba

Už počas vysokej školy odišiel študovať do nórskeho Trondheimu, kde si zamiloval túto úžasnú severskú krajinu. Aj preto sa sem vracia každý rok a je neustále hnaný túžbou objavovať nové miesta. Prešiel celé Nórsko od jeho juhu až po absolútny sever a niekoľko krát stál na Nordkappe, či prechádzal z Nórska do Švédska, Fínska, ale aj Ruska. Okrem Nórskej pevniny niekoľkokrát navštívil ľadové Špicbergy, ktoré v ňom zanechali jedny z najkrajších spomienok. 

Cestovanie a fotografia sú jeho veľkou vášňou a bez svojho fotoaparátu sa nepohne ani na krok. Nórsko považuje za jednu z najfotogenickejších krajín svete, pre jeho nádhernú prírodu. Veď posúďte sami. 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Nórsko - zlatý trojuhoľník

Zo zájazdu:

Robert Taraba

Posledná úprava článku | Prečítané: 2222

Mohlo by Vás zaujímať

Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania
Na konci Nórska v Kirkenese Kirkenes

Kirkenes Na konci Nórska v Kirkenese

Mestečko Kirkenes, kde 400 km za polárnym kruhom slnko nezájde za obzor 70 dní. Koniec nórskeho Laponska neďaleko ruských hraníc, kde sa akoby…

Robert Taraba 8 min. čítania
Najnórskejší deň, aký môžete na svete zažiť Geiranger

Geiranger Najnórskejší deň, aký môžete na svete zažiť

Nórsko je krajina fjordov, nádhernej prírody a drobných dediniek a mestečiek, ktoré svojou architektúrou drevených domov krásne zapadajú do…

Robert Taraba 14 min. čítania
Magický okruh najkrajšími končinami Nórska Svolvaer

Svolvaer Magický okruh najkrajšími končinami Nórska

Pre mnohých cestovateľov je Nórsko najatraktívnejšou krajinou Európy. Čarovná zem fjordov, hôr, jazier, ľadovcov a prekrásnej prírody dostane snáď…

Ivana Tomášová 13 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2636 3295€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.