Tamilci a Sinhálci - rozdiely a prečo vypukol konflikt?

Tamilci a Sinhálci - rozdiely a prečo vypukol konflikt?

Pri Tamilcoch a Sinhálcoch obývajúcich Srí Lanku si niektorí ľudia asociujú občiansku vojnu, terorizmus a nebezpečenstvo. Je to však skutočným obrazom Srí Lanky? Čo ich charakterizuje, aké sú rozdiely medzi nimi a prečo došlo ku konfliktom? Všetky tieto informácie máme v BUBO z prvej ruky a pokiaľ sa vám so Srí Lankou spájajú negatívne predsudky, po prečítaní tohto blogu to bude zaručene inak.

Tamilci a Sinhálci spoločne obývajú rajský ostrov už viac než dve tisícročia. Sinhálci sú ostrovnou väčšinou (tvoria cca 72 % obyvateľstva) a vyznávajú theravádsky budhizmus. Tamilci tvoria na ostrove menšinu (cca 12 % obyvateľstva), sú hinduisti a väčšina obýva severnú a východnú časť ostrova.

Hinduizmus aj budhizmus sú známe mierumilovnosťou a toleranciou, rovnako ako obyvatelia Srí Lanky. Ako je teda možné, že tu 26 rokov zúrila krvavá občianska vojna?

4 fotografie

Čo všetko ponúka Srí Lanka

Stáročia mierumilovného spolunažívania #

História spolunažívania týchto dvoch etník sa vyznačuje mierom a vzájomným rešpektom po dobu stáročí (od cca 2. - 5. storočia), teda odkedy obe etniká obývali ostrov. Korene sinhálsko-tamilského konfliktu siahajú do čias kolonizácie. Ostrov bol od 18. storočia kolonizovaný Portugalskom, Holandskom a nakoniec Britmi.

Briti sa rozhodli z ostrova vyťažiť maximum a začali tu zakladať čajové plantáže. Miestni Sinhálci i Tamilci odmietali na plantážach pracovať za podmienok, ktoré im predložili Briti. Tí sa sem preto rozhodli doviezť lacnú pracovnú silu z juhu Indie v podobe indických Tamilcov, ktorých predkovia už obývali Srí Lanku.

Srílanské prírodné podmienky pestovaniu čaju prijali a čoskoro sa stala druhým najväčším exportérom čaju na svete. Briti začali pracovnú silu odmeňovať – oblasti obývané menšinovými Tamilcami uprednostňovali napríklad pri výstavbe škôl, infraštruktúry, či v iných občianskych službách. 

Začiatky konfliktu počas kolonizácie #

V roku 1948 sa Srí Lanka osamostatnila spod rúk britského imperializmu a sinhálska väčšina prevzala moc v krajine. Sinhálci sa po prevzatí moci snažili „dobehnúť“ tamilské oblasti a podporiť rozvoj vo zvyšku krajiny.

Krivda voči desaťročia uprednostňovanej tamilskej menšine však spôsobila, že vláda nielenže podporovala rozvoj v sinhálskych oblastiach, ale začala tiež zamedzovať práva roky zvýhodňovaným Tamilcom.

Rozdielny prístup k občianskym právam #

Sinhálčina sa stala jediným úradným jazykom. Upravili sa podmienky v prijímaní na univerzity – tamilskí stredoškoláci, ktorí mali desaťročia prístup k lepšiemu vzdelávaniu, mali zrazu náročnejšie podmienky dostať sa na univerzity než sinhálski študenti. Vláda nezrovnoprávnila práva všetkým obyvateľom, ale odňala ich menšine. Diskriminačná menšinová politika spôsobila výrazné zvýšenie napätia medzi dvoma etnikami a vzájomnú neznášanlivosť.

V tomto napätí sa prvýkrát objavil nápad formálneho oddelenia dvoch etník – vznik samostatného štátu Tamilského eelamu. Potreba vzniku samostatného štátu však nevyplývala z etnickej rozdielnosti, ale z rozdielneho prístupu etník k občianskym právam. Postupne táto nerovnosť vyústila do neznášanlivosti a konfliktu.

Tamilci mali rôzne názory na vznik samostatného Tamilského eelamu, avšak jedna bola najvýraznejšia a, žiaľ, aj najradikálnejšia – LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam), ktorých pozná svet pod menom tamilské tigre. Táto skupina postupne začala ničiť alebo integrovať iné skupiny Tamilcov, ktorí sa snažili o riešenie sinhálsko–tamilského konfliktu. V júli 1983, počas jednej z demonštrácií namierenej proti Tamilcom, vyeskaloval konflikt do vojenskéj podoby, a toto bolo začiatkom krvavej 30-ročnej občianskej vojny. 

Potreba vzniku samostatného štátu však nevyplývala z etnickej rozdielnosti, ale z rozdielneho prístupu etník k občianskym právam. Postupne táto nerovnosť vyústila do neznášanlivosti a konfliktu.

4 fotografie

Stavby typické pre budhistické stúpy, hinduistické chrámy a svätyne, moslimské mešity i kresťanské kostoly

Tamilské tigre a občianska vojna #

Tamilské tigre sa inšpirovali partizánskymi taktikami Che Guevaru a vznikla z nich jedna z najhrozivejších teroristických organizácií v histórii. Vojna bola sprevádzaná atentátmi, samovražednými atentátmi, vraždami politických predstaviteľov. Najtragickejšie však vojna ovplyvnila civilných obyvateľov, ktorí boli na oboch stranách proti nej. Počas vojny prišlo o život vyše 100 000 ľudí vrátane detí a 300 000 ľudí prišlo o strechu nad hlavou. Vojna skončila v roku 2009 usmrtením predstaviteľov tamilských tigrov. 

Vražedné boje, ktoré sa javili ako etnický konflikt, boli v skutočnosti konfliktom rozdielneho prístupu k občianskym právam. Po vojne vláda zrovnoprávnila dve etniká a na ostrove opäť nastal mier. Obyvatelia oboch etník však momentálne vnímajú rastúcu moc vlády, ktorá praktizuje nedemokratické postupy.

Nedemokratické pôsobenie vlády a jej predstaviteľov vyústilo v marci 2021 do obrovskej ekonomickej krízy, viac než 100 % inflácie, výpadkov elektriny, nedostatku pohonných hmôt a niektorých liekov. Reakciou boli masové protesty a spojenie sa všetkých obyvateľov, a to bez ohľadu na etnický pôvod či vierovyznanie. Následkom bolo odvolanie prezidenta aj jeho brata, ktorý bol na Srí Lanke premiérom.

Dronové zábery na jednu z najkrajších srílanských pláží.

Dronové zábery na jednu z najkrajších srílanských pláží.

V súčasnosti spomínajú obyvatelia Srí Lanky na vojnu so zármutkom a snažia sa robiť všetko pre to, aby v krajine panoval mier.

Úsmev, priateľskosť a srdečnosť #

V súčasnosti spomínajú obyvatelia Srí Lanky na vojnu so zármutkom a snažia sa robiť všetko pre to, aby v krajine panoval mier. Minuloročné konflikty vzbudili v celosvetovom kontexte a turistickom ruchu obavy, hlavne kvôli nedávnej histórii občianskej vojny. Na ostrove však panuje mier, súžitie rôznych etník a náboženstiev a tolerancia, ktorá by mohla byť inšpiráciou aj pre mnohé iné krajiny.

Pri cestovaní po Srí Lanke stretnete príslušníkov rôznych náboženstiev, ktorí sa líšia oblečením a kostolmi, ktoré navštevujú, avšak spája ich to najdôležitejšie – úsmev, priateľskosť a srdečnosť. O tej píše aj môj kolega Martin Ferenčík v jednom z referátov:

„Aj keď mám veľakrát tendenciu pripisovať túto neuveriteľnú srdečnosť miestnych ich budhistickej viere, túto moju teóriu značne nahlodáva fakt, že aj obyvatelia iných vierovyznaní, či už hinduisti, kresťania či moslimovia, sú rovnako priateľskí, usmievaví a srdeční.” 

5 fotografií

Úsmevy zo Srí Lanky

Pokoru, optimizmus a priateľskosť cítiť z miestnych bez ohľadu na náboženstvo či etnicitu.

Silnú spirituálnu atmosféru pri najkrajšej stúpe krajiny treba zažiť.

Silnú spirituálnu atmosféru pri najkrajšej stúpe krajiny treba zažiť.

Mier a rôznorodosť rajskej záhrady #

Turistický ruch je tu tretím najväčším zdrojom ekonomiky a miestni robia všetko pre to, aby sa tu turisti a cestovatelia cítili ako doma. Krajina sa nie nadarmo prezýva rajskou záhradou, ovplýva neskutočným bohatstvom flóry i fauny, úžasnou kuchyňou, ayurvédskou medicínou, dychberúcimi pamiatkami, mierumilovnými úsmevmi miestnych obyvateľov rôznych etník či nábožensteiv a tyrkysovými plážami.

Ak chcete mať srílanské pláže ako z bounty reklamy len pre seba, pozývame vás zohriať sa sem. V BUBO sme najväčším organizátorom zájazdov na Srí Lanku a urobíme vám dokonalý program. Dáme vám tiež množstvo skvelých tipov - či už na skryté miesta, súkromné pláže, luxusné hotely a reštaurácie či poradíme najlepšie stánky s lokálnou stravou. Vidíme sa na Srí Lanke!

Viktória Kállayová

Viktória Kállayová

Viktória Kállayová

Viktória je zvedavý človek s vášňou pre poznanie rozmanitosti sveta. Na okolitý svet nazerá s vďakou, že sa narodila na túto fascinujúcu planétu práve v tomto čase, kedy ju môžme takmer bezmedzne objavovať. Miluje pohyb, čas v prírode a hĺbavé rozhovory s klientmi pri dobrom jedle. V medziľudských vzťahoch vyznáva vzájomnú úctu, rovnocennosť, humor a láskavosť. Cestovanie vníma ako príležitosť pre poznanie nás samých a toho, ako chceme žiť. Štúdium sociálnej antropológie v nej prehĺbilo vášeň pre poznanie rozmanitosti kultúr a spôsobov života, ktorú s vami bude rada zdieľať.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Mexiko veľký okruh

Zo zájazdu:

Viktória Kállayová

Posledná úprava článku | Prečítané: 279

Mohlo by Vás zaujímať

Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 16 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Galle - nádych Európy na Srí Lanke Galle

Galle Galle - nádych Európy na Srí Lanke

Malebné koloniálne mestečko Galle na juhozápade Srí Lanky je nielen piatym najväčším mestom na ostrove, ale zároveň aj ďalšou z tunajších pamiatok…

Dominika Ladecká 12 min. čítania
Nainativu - ostrov uctievačov hadov Nainativu

Nainativu Nainativu - ostrov uctievačov hadov

Nainativu je malý ostrovček ležiaci pri pobreží polostrova Jaffna na severozápade Srí Lanky. Napriek tomu, že sa nachádza v tejto menej turistickej…

Dominika Ladecká 8 min. čítania
Najkrajšia stúpa Srí Lanky Ruwanwelissaya

Ruwanwelissaya Najkrajšia stúpa Srí Lanky

Čo sa považuje za najkrajšiu pamiatku Srí Lanky? Ktorá stúpa sa pokladá na ostrove Cejlón za najkrajšiu? Tieto otázky si kladie každý návštevník.…

Martin Ferenčík 9 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

14 dní

Trvanie

3437 4583€
K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

2842 3789€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

8496 10620€
K

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

12 dní

Trvanie

3324 4054€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.