To najlepšie z Poľska

To najlepšie z Poľska

Je to krajina o ktorej sa veľa nehovorí ale rozhodne má čo ponúknuť. Náš severný sused sa stáva stále zaujímavejšou turistickou destináciou. Nájdeme tu množstvo umenia a kultúrnych podujatí, ohromujúce pamiatky, zapísané v svetovom dedičstve UNESCO, panenskú prírodu s krásnymi horami, 528 kilometrov dlhé pobrežie, lemujúce Baltské more. Takmer jedna tretina krajiny je pokrytá lesmi a na každom kroku sú jazerá, je ich tu okolo 10 000 jazier. Poľsko je rozlohou deviaty najväčší štát v Európe,v porovnaní až 6-krát väčší ako Slovensko. V počte obyvateľov je 34. najľudnatejšou krajinou sveta.

V Poľsku som strávila časť svojho života a tak sa neodmysliteľne stalo aj mojou súčasťou. Žila som viac ako dva roky v Krakove a ďalšie dva roky v Gdansku, nebyť práce pre BUBO asi tam žijem doteraz. Preto sa pokúsim priblížiť vám túto krajinu práve mojimi očami, zmeniť váš pohľad na ňu a priblížiť vám jej krásy. Navštíviť dnes Poľsko – to už dávno nie je iba cesta za výhodnými nákupmi. 

Niečo z histórie #

História Poľska ako štátu sa zrodila už niekedy v polovici 10. storočia. V polovici 16. storočia ovládalo poľsko-litovské spoločenstvo rozsiahle územie v strednej a východnej Európe. Počas 18. storočia vnútorné rozbroje oslabili národ a v niekoľkých dohodách medzi rokmi 1772 a 1795 si Rusko, Prusko a Rakúsko rozdelili Poľsko medzi sebou. Krajina znovu získala nezávislosť v roku 1918, aby ju v druhej svetovej vojne opäť narušili Nemecko a Sovietsky zväz. Po vojne sa stalo Poľsko socialistickou republikou pod silným vplyvom Sovietskeho zväzu. Nepokoj v roku 1980 viedol k vytvoreniu nezávislej odborovej organizácie „Solidarita“, ktorá sa časom stala politickou silou s viac ako 10 miliónmi členov. Slobodné voľby v rokoch 1989 a 1990 získali kontrolu parlamentu a predsedníctva Solidaritou, čím sa komunistická éra skončila. Program „šokovej terapie“ začiatkom 90. rokov umožnil krajine transformovať svoje hospodárstvo na jedno z najrobustnejších v strednej Európe. Poľsko vstúpilo do NATO v roku 1999 a do EÚ v roku 2004. Dnes je Poľsko čoraz aktívnejším členom euroatlantických organizácií. 

Užitočné info: #

  • Vo väčšine prípadov odporúčame stiahnuť si off-line verziu máp a poprechádzať sa po historickom centre poľských miest,  kde sa všade viete dostať pekne pešo.

  • Pri výlete do Poľska je šikovným pomocníkom aj aplikácia Jakdojade, v preklade “ako doraziť”, ktorá vám po zadaní cieľovej destinácie vyhľadá všetky dostupné trasy, čísla liniek, cenu lístka a taktiež údaj, ako dlho musíte ísť do cieľovej destinácie pešo. Po prihlásení si viete kúpiť aj lístky na hromadnú dopravu priamo cez aplikáciu.

  • Taxi je v Poľsku všeobecne cenovo dostupný a funguje tu veľmi dobre aj aplikácia Uber. 
  • Poľsko síce je členom Európskej únie od roku 2004, ale pripravte sa na to, že sa tu platí zlotým (PLN). Zmenárne aj bankomaty sú bežne dostupné. Platby kartami sú bez problémov, no v reštauráciách je lepšie overiť si to vopred. Poľsko je pomerne lacná krajina, resp. služby a tovar je tu často lacnejší, než u nás. 

TOP 5 miest #

1 . Najnavštevovanejší Krakov

Krakov je najnavštevovanejšie miesto krajiny, po Varšave druhé najväčšie poľské mesto. Na rozdiel od Varšavy má však bohatšiu históriu, pamätá si dobre mnohé hrôzy z poľskej minulosti, vpísané v jeho uliciach aj duši. Jeho srdcom je kráľovský hrad Wawel, ktorý sa majestátne týči nad riekou Visla. Od 11. storočia až do začiatku 17. storočia bol práve Krakov hlavným sídlom poľských kráľov, aj preto je Krakov známy ako kráľovské mesto. Magické je jeho Stare Miasto s Tržným námestím – nádherným centrom celého mesta a údajne najväčším zachovaným stredovekým námestím v Európe. Jeho dominantou je aj obrovský Mariánsky kostol, ktorý je neprehliadnuteľný už tým, že jeho veže nie sú rovnako vysoké. Viaže sa k nemu legenda o dvoch súťaživých bratoch, ktorí pri stavaní kostola takto súperili. Na námestí nájdete aj Sukiennice - kryté trhovisko kde si okrem suvenírov môžete zakúpiť nejakú dobrotu. V budove trhoviska je aj atraktívna Galéria obrazov. Pod celým námestím sa tiahnu známe podzemné chodby, prístupné verejnosti. Pri návšteve Krakova nesmiete vynechať ani židovskú štvrť Kazimierz - známu svojou typickou nezameniteľnou atmosférou, svedčiacou o časoch, keď tu Židia ešte pred nacistickou agresiou v pokoji nažívali s domácimi. Dnes je príjemným miestom stretnutí mladých, pôvabných synagóg, skvelých kosher reštaurácií. 

Srdcom Krakova je hrad Wawel, ktorý ročne navštívi až 600 tisíc turistov.

2. Trójmiasto Gdańsk-Sopot-Gdynia

Známe trojmesto je zoskupenie blízkych miest Gdansk, Sopot a Gdynia. Gdansk - perla Baltu v Pomoransku, je vďaka silnému vplyvu nordickej architektúry, blízkosti Škandinávie a Helsínk tak trochu iný ako ostatné poľské mestá. Mesto má malebné historické centrum, ponúka kultúrne vyžitie, prechádzky popri ramenách rieky Motlawa a luxusné reštaurácie. Sopot je skôr miesto, kde sa prídete večer zabaviť, poprechádzať po drevenom móle z roku 1827 a vychutnávať relax na tunajších plážach. Gdynia je známa ako jedno z miest, kde sa v rámci Poľska žije najlepšie. Čerstvý vzduch, prístav, more a pokoj - aj takto nejako by sme mohli opísať Gdyniu. Gdynia je tiež známa ako obľúbená oáza aktívneho oddychu. Koná sa tu aj najväčší letný festival Opener. Spoločne sa tieto mestá na pobreží Baltského mora navzájom dopĺňajú a tvoria unikátne Trojmesto, ktoré každý rok láka viac a viac turistov.

3. Historická Varšava

Hlavné mesto Poľska má čo ponúknuť najmä z historického hľadiska. Počas Druhej svetovej vojny bolo absolútne zničené a vybudované nanovo. Napriek tomu je zapísané na zozname chránených miest UNESCO. Metropola s cca 1,8 milióna obyvateľmi je tiež známa ako mesto morských panien, ich sošky nájdete roztrúsené v centre mesta, ale aj na nábreží Visly. Práve tu Poliaci radi trávia čas hlavne počas letných dní. Nájdete tu tiež množstvo múzeí - Múzeum Chopina, Múzeum varšavského povstania v bývalej elektrárni, či POLIN - Múzeum histórie poľských Židov, ktoré dostalo viacero ocenení. Varšavský park Lazienki patrí medzi jeden z najväčších palácových a parkových priestorov v Európe a od mája do októbra sa tu konajú bezplatné koncerty. Palác kultúry a vedy bol darom od sovietskeho diktátora Stalina poľskému národu. S výškou 237 metrov je to najvyššia budova v Poľsku a tiež najvyššia hodinová veža v celej Európe. 



Vo Varšave nájdete najvyššiu budovu Poľska, s 237-metrovou hodinovou vežou.

4. Vroclav – poľské Benátky

Vroclav je jedným z najstarších a najkrajších miest v Poľsku, hlavným miestom Sliezska. Nachádza sa na úpätí Sudet, pri rieke Odra, križovanej početnými prítokmi a kanálmi. Je to výnimočné mesto, vďaka svojim dvanástim ostrovom a viac ako stovke mostov je prezývané aj Benátky Poľska. Raritou je Ostrów Tumski - „ostrov katedrály“, jedno z najkrajších prežívajúcich miest sakrálnej architektúry v Európe, čarovná pripomienka raného stredoveku. Tunajšia nádherná Katedrála sv. Jána Krstiteľa, pochádza ešte z roku 1000. Na námestí nájdete aj dych vyrážajúcu budovu Radnice. Vrcholné dielo neskorého stredoveku s úchvatným orlojom sa stavalo tri storočia. Vo Vroclave nájdeme okrem iného aj viac než 160 sôch škriatkov, ktorí sa skrývajú a číhajú za každým rohom. Vydajte sa na ich lov a máte o zábavu postarané...

5. Univerzitná Poznaň

Poznaň je nádherné mesto, nachádzajúce sa v západnej časti krajiny. S vyše 60 000 študentmi je považované za typickí univerzitné mestečko. To znamená, že má nielen všetky akademické a kultúrne inštitúcie, ktoré patria k univerzite, ale aj veľa barov a klubov, kde sa mladí chodia zabávať. Staromestské námestie v Poznani je tretím najväčším v Poľsku a ponúka množstvo zaujímavých pamätihodností, napríklad farebné obchodné domy zo 16. storočia. Jedno z najstarších a najväčších miest medzi riekami Varta a Cybina je tiež sídlom najstaršej katedrály Poľska z 10. storočia, kde sú pochovaní významní dejatelia krajiny. Približne jedna pätina mesta je pokrytá zeleňou. Milovníci prírody nájdu veľa aktivít na aktívny oddych v okolí mesta. 

TOP 5 pamiatok #

1. Soľná baňa Wieliczka - majstrovské dielo prírody

Tento zázrak prírody nájdete len desať kilometrov od Krakova. V roku 1978 bola Wieliczka zapísaná do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, dnes je považovaná za jeden zo siedmich divov Poľska. Baňa má dovedna deväť úrovní, z ktorých najhlbšia je 327 metrov pod zemským povrchom. Patrí medzi najstaršie na svete, ťažba tu prebiehala od 13. storočia až do roku 2007. Dnes je osvedčenou turistickou atrakciou, ktorá ponúka aj viaceré sochy, galérie a kaplnku, ktorú vysekali baníci. V bani nachádza aj podzemné jazero a expozícia dejín soľného baníctva, využíva sa aj ako rehabilitačné stredisko. Za všetko hovorí fakt, že ročne baňu navštívi viac ako milión turistov.

2. Koncentračný tábor v Osvienčime

Pri návšteve Poľska musíte určite navštíviť aj koncentračný tábor Osvienčim. Dá sa povedať, že ide dnes o najdôležitejší hmatateľný dôkaz veľkej tragédie Druhej svetovej vojny. Je ťažké nazvať toto miesto „krásnym“, ale jednoducho by malo byť na vašom zozname poľských zastavení, už len kvôli úcte k obetiam holokaustu. Osvienčim-Birkenau bolo kedysi práve to desivé miesto, kde nemeckí nacisti uskutočňovali plán ich diabolského „konečného riešenia“. Deň čo deň tu bolo v tunajších plynových komorách a krematóriách zabitých a spopolnených takmer 20 000 väzňov.

3. Wawel – kráľovský symbol krajiny

Hrad Wawel - najnavštevovanejšie hrad v Poľsku, nájdeme v Krakove. Tento kráľovský hrad je dokonca zapísaný na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Na rovnomennom pahorku sa nad riekou týči hrad aj s katedrálou. Pod hradom tiež nájdete skalu, ktorá je spojená s povesťou o založení Krakova. Wawel je jednoducho miestom s bohatou históriou. Tento hrad bol po viac ako 500 rokov sídlom mnohých poľských kráľov. A symbolom politickej moci a kultúrneho centra zostal hrad aj potom, keď sa hlavné mesto presunulo z Krakova do Varšavy. Hrad Wawel bol pôvodne nevýznamná stavba, ktorú nechal postaviť Boleslav Chrabrý na začiatku 11. storočia kúsok od kaplnky zasvätenej Panne Márii. Dnes je kaplnka známa ako rotunda sv. Felixa a Adaucta. Významná premena stredovekého hradu začala na začiatku 15. storočia, kedy sa začal Wawel prestavovať. Na svedomí ho vtedy mali stavitelia z Talianska, ktorí mu vtlačili renesančnú podobu a dodali navyše pôsobivé arkádové nádvorie.

4. Malbork – najväčšia tehlová pevnosť sveta

Križiacky hrad Malbork je jeden z najrozsiahlejších pevnostných systémov v Európe, tvoria ho horný, stredný a dolný hrad. Rozprestiera sa na ploche 21 hektárov a jednou z najnavštevovanejších atrakcií Poľska – ročne ho navštívi vyše 600 tisíc ľudí. Prehliadka celého komplexu trvá zhruba štyri hodiny. Hrad je dokonalým príkladom stredovekej pevnosti, za čo bol zapísaný na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Je to najväčší gotický hrad na svete, postavený z tehly. Rád nemeckých rytierov začal stavať túto pevnosť asi v roku 1274, ako stredisko výbojov proti pohanským Prusom. Celý komplex prešiel mnohoročnou rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá pomohla obnoviť jeho pôvodnú krásu. Hrad Malbork patrí k jedným z najobdivuhodnejších výsledkov práce niekoľkých generácií poľských reštaurátorov.

5. Historické centrum mesta Toruń

Nemali by ste obísť ani krásne stredoveké mesto Toruń s najstaršou historickou časťou. Je to jedna z lokalít svetového dedičstva v Poľsku (pridaná do zoznamu v roku 1997). Podľa UNESCO jeho hodnota spočíva práve v tom, že je „malým historickým obchodným mestom, ktoré si do značnej miery zachováva svoj pôvodný vzor ulíc a vzhľad budov vo vynikajúcom, a ktorý tak poskytuje výnimočne komplexný obraz stredovekého spôsobu života“.  Mesto je známe aj ako rodisko Mikuláša Kopernika a preslávené jeho obľúbenými perníkmi, ktoré si tu môžete vlastnoručne vyrobiť v Múzeu perníka.

Soľná baňa Wieliczka je považovaná za jeden zo siedmich divov Poľska.

TOP 5 prírody #

1. Słowiński park Narodowy

Národný park Słowiński je známy svojimi úchvatnými pohyblivými dunami, ktoré pod vplyvom vetra neustále menia svoju výšku a tvar. Najväčšia dunová oblasť v blízkosti mestečka Łeba sa rozprestiera na rozlohe asi päťsto hektárov a neustále rastie. Od  roku 1977 bol UNESCOM vyhlásený za svetovú biosférickú rezerváciu. V priestore parku bolo vytvorených viacero prísne chránených prírodných rezervácií. Žije tu 260 druhov vtákov, z ktorých polovicu tvoria vodné a bažinné druhy. Tiež tu žije rad vzácnych motýľov a chrobákov. Z obojživelníkov možno naraziť na ropuchy, zatiaľ čo z plazov môžete zahliadnuť jašterice a vretenice. Z väčších cicavcov je možné vidieť losy, jelene, diviaky a z malých zvierat líšky, bobry a rôzne iné. Z času na čas sa objavujú aj tulene. 

2. Tatry s najväčším plesom

Hoci tie slovenské Tatry sú vyššie, aj tie poľské vedia prekvapiť, veď najväčšie pleso vo Vysokých Tatrách, leží práve na poľskej strane Tatier, pod štítom Rysy. Na Morskie Oko s rozlohou 35 hektárov sa dostanete pešo z parkoviska z Palenicy Białczańskiej, cesta vám zaberie zhruba hodinku po asfaltovej ceste. V lete sa sem turisti chodia opaľovať, keď v zime zamrzne, môžete ho zasa prejsť krížom-krážom. Obľúbeným turistickým miestom je tiež Dolina piatich poľských plies, Kasprov vrch a taktiež Rysy - najvyšší vrch poľských Tatier. Odporúčame tiež návštevu mesta Zakopane, ktoré je ukážkou goralskej gastronómie a štartovacím bodom pre rôzne ďalšie túry.

3. Mazury – krajina dvoch tisícok jazier

Mazurské jazerá tvorí unikátny systém dvoch tisícich jazier, jeho súčasťou sú obrovské vodné plochy, ale počítajú sa aj tie menšie, ktoré vyzerajú ako rybníčky. Ich celková plocha presahuje cez 39 tisíc hektárov. Niektoré jazerá sú vzájomne prepojené kanálmi, cez ktoré možno preplávať, a tiež riekami a riečkami. Mazury, ako sa im tiež niekedy hovorí, sú vodné plochy ľadovcových jazier. Medzi obľúbené sa radí predovšetkým jazero Śniardwy, to je zároveň aj najväčším poľským jazerom. Medzi tie známe patria aj jazero Niegocin, Dobskie, Tałty, Kisajno, Mamry, Mikolajska jazero, Łuknajno jazero a mnoho iných. Väčšina jazier je lemovaná pieskovými plážami, malými penziónmi s reštauráciami, prírodnými táboriskami a prístavmi. A aby tých bonusov nebolo málo, prístup do vody je pozvoľný a dno piesčité.

4. Bielovežský prales

Bielovežský prales je európsky unikát - vzácny nížinný les, ktorý vznikol po ústupe ľadovcov. Takto nejako vyzerali nížinné lesy od Atlantického oceánu po Ural. Ľudské ruky sa mnohých tunajších oblastí nikdy nedotkli a nezmenili. Bielovežský prales je druh nezávislého ekosystému, ktorý má svoje vlastné pravidlá. Jeho neodmysliteľnou súčasťou je bohatá fauna a flóra, s najväčšou populáciou zubrov na kontinente. Zubor je jasným symbolom tejto oblasti, žije ich tu viac ako osemsto. V minulosti sa tu konali poľovačky kde tieto zvieratá dokonca lovili.  Nájdeme tu 400-ročné duby, vysoké až 45 metrov, s priemerom kmeňa dva metre. Jeden americký ekológ ho nazval lesom ako z rozprávok bratov Grimmovcov.

5. Krivý les

V blízkosti obce Nowe Czarnowo, tesne pri hraniciach Poľska a Nemecka narazíte na Krzywy las – je to vizuálne podivný borovicový les plný borovíc, tvarovaných do poloblúka alebo tvaru písmena J. Približne 400 borovíc tu bolo vysadených okolo roku 1930 a špekuluje sa o tom, že stromy zámerne ohýbali miestni lesníci. Táto teória je jedna z mnohých, je však najľahšie uveriteľná. Takto umne zdeformované drevo sa potom dalo používať na výrobu ohýbaného nábytku alebo pre stavbu drevených lodí. To by nebolo ničím výnimočným. Invázia Nemcov do Poľska potom prirodzene Poliakom plány zničila, mali zrazu plno iných starostí, než sa pohrávať s matičkou prírodou. Takže tu po nich nakoniec ostala neobvyklá časť lesa. Les je vzdialený cca dva hodiny autom od Poznane, rovnako ďaleko je to aj z Berlína. Cesta do lesa je príjemná 10-minútová prechádzka, borovicový les je schovaný hneď za bytovkami a cesty sú dobre značené.

TOP 5 udalostí #

1. Festival svetla Lodž

Farebné spektrum svetla od rôznych umelcov priťahuje každý rok stovky ľudí, minulý rok to bolo viac ako 700 tisíc účastníkov. Vždy koncom septembra umelci takto rozsvietia centrum mesta Lodž.  Efektnými svetlami nasvietia historické budovy a architektonické skvosty, čím dodávajú panoráme mesta pestrú a vzrušujúcu perspektívu. Program festivalu zahŕňa jedinečné audiovizuálne projekcie, 3D mapové predstavenia a množstvo ďalších atrakcií, inštalácie v parkoch a rôzne hudobné podujatia.

2. Open'er Festival

Open'er Festival je hudobný festival, ktorý sa koná na severnom pobreží Poľska - v Gdyni, vždy začiatkom júla. Je považovaný za jeden z najväčších a najpopulárnejších každoročných hudobných festivalov v Poľsku. Festival Open'er získal hlavnú cenu za najlepší festival na slávnostnom odovzdávaní cien európskych festivalov v rokoch 2009 a 2010. Ak sa chystáte na letnú dovolenku, môžete to spojiť práve s návštevou tohto festivalu, počasie tu však býva v júli nevyspytateľné.

3. Noc múzeí v Poľsku

Múzeá, galérie a iné umelecké inštitúcie zostávajú na jednu májovú noc otvorené do neskorej noci. Súčasťou tohto happeningu je návšteva exponátov, väčšinou múzeá otvárajú verejnosti aj svoje „trináste“ komnaty a odkrývajú tajomstvá, schovávané pred zrakmi verejnosti. Takto môžeme uloviť jeden autentický umelecký zážitok. Ďalšie informácie nájdete na adrese http://noc-muzeow.pl.

4. Krakovský medzinárodný pouličný divadelný festival ULICA

Pouličné divadlá z Poľska a zo zahraničia každý rok prichádzajú začiatkom júla do Krakova, aby z historického centra mesta urobili jedno veľké divadlo. Ich predstavenia sa konajú súčasne na námestiach Starého Mesta - najmä Rynek Glowny, a sporadicky aj v iných častiach mesta. Od amatérskeho nadšenia po ohromujúce profesionálne predstavenia, každý deň od popoludnia do neskorého večera si tu každý príde na svoje. Prehliadky sú zadarmo a zriedka si vyžadujú akékoľvek jazykové znalosti, pretože pouliční umelci sa často spoliehajú na pantomímu, masky, tanec a rôzne ohromujúce cirkusové kúsky.

5. Juwenalia

Juwenalia je poľský termín, ktorý sa používa na opis obdobia pred prázdninami a skúškovým obdobím pre študentov vysokých škôl v Poľsku. Má pôvod už v 15. storočí v Krakove. Dnes sa tento festival koná každý rok pred letnými skúškami študentov buď v máji, alebo začiatkom júna. Juwenalia má štandardný formát, v ktorom sa študenti na jeho úvod pútavo farebne oblečú. Starosta mesta potom odovzdá študentom kľúče od mestskej vstupnej brány. Toto je symbolické gesto, naznačujúce, že počas nasledujúcich troch dní sa nebudú konať žiadne prednášky a začínajú sa atraktívne bujaré oslavy...

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

 
Vyštudovala Finančný manažment a už počas štúdia trávila väčšinu času v zahraničí. Precestovala celú Európu a polovicu Ameriky, kde ju uchvátila Jamajka a Kajmanie ostrovy. Ak nie je na cestách, určite ju nájdete na horách alebo na dobrom festivale. Rada si vychutná kvalitné jedlo, rockovú hudbu a severské krimi. V cestovnom ruchu začala pracovať v Turecku, no po tom čo sa medzi tisíckou uchádzačov prebojovala na miesto sprievodkyne v BUBO a prešla skúškami v BCA, cestuje a cestuje. Opakovane navštevuje škandinávske krajiny, kde si vychutnáva dánsku pohodičku v Kodani, mäsové guľky v Štokholme, túlanie sa stredovekými uličkami v Taline a nakupovanie v Rige. Nedá dopustiť ani na Nórsko a dychberúcu polárnu žiaru.

Indočínu prešla zo severu na juh, spoznávala život miestnych rodín v horách na severe Vietnamu, brodila sa ryžovými políčkami a oddychovala na plážach v Nha Trangu. Prešla celé Japonsko, odkiaľ si doniesla kimono a myšlienku zenového budhizmu, ktorou sa riadi doteraz: Naučme sa byť spokojný!

Za oddychom na najkrajšie pláže sa rada vracia na ostrovy v Indickom oceáne. Na Seychelských ostrovoch prešla viac než len hlavný ostrov. Učaroval jej divoký Réunion s prekrásnou prírodou. Rovnako uhladený a bezpečný Maurícius s nádherným tropickým morom. Vie oceniť luxus 5* hotela, ale rovnako si dokáže užiť aj stanovačku v horách. Vo všetkom ide ďalej, tak ako sa to vyžaduje v BUBO, a dôkazom je aj to, že neustále pomáha klientom loviť nové zážitky, lebo raz zažiť je viac ako stokrát počuť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Vanilkové ostrovy

Zo zájazdu:

Eva Andrejcová

Posledná úprava článku | Prečítané: 9651

Mohlo by Vás zaujímať

Varšava - mesto, ktoré vstalo z popola Varšava

Varšava Varšava - mesto, ktoré vstalo z popola

Poľsko je náš severný sused, s ktorým toho máme veľa spoločného. Varšava je slávne mesto s bohatou históriou s nádhernými hradmi a malebnými…

Gdaňsk -  jantárové pobrežie na severe Poľska Gdaňsk

Gdaňsk Gdaňsk - jantárové pobrežie na severe Poľska

Gdaňsk, toto čarovné mesto patrí k unikátnym turistickým destináciám. Jeho nezvyčajná poloha na pobreží Baltského mora a viac ako tisícročná…

Eva Andrejcová 15 min. čítania
Zakopané a klenoty poľských Tatier Zakopane

Zakopane Zakopané a klenoty poľských Tatier

Poliaci sú hrdý národ, o tom svedčí aj fakt, že často dovolenkujú doma. Kým dovolenka v zahraničí pre nich predstavuje určitú výzvu, doma sa…

Eva Andrejcová 11 min. čítania
To najlepšie z Poľska Blog

Blog To najlepšie z Poľska

Je to krajina o ktorej sa veľa nehovorí ale rozhodne má čo ponúknuť. Náš severný sused sa stáva stále zaujímavejšou turistickou destináciou.…

Eva Andrejcová 12 min. čítania
Poľsko - najväčšie poklady suseda Blog

Blog Poľsko - najväčšie poklady suseda

Navštíviť Poľsko - to je ako výlet do búrlivej histórie, počas ktorej si táto veľká krajina musela prejsť naozaj všeličím, kým okúsila vytúženú…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

4784
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3611
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.