Varšava - mesto, ktoré vstalo z popola

Prehliadka

Varšava - mesto, ktoré vstalo z popola

Poľsko je náš severný sused, s ktorým toho máme veľa spoločného. Varšava je slávne mesto s bohatou históriou s nádhernými hradmi a malebnými uličkami starými stovky rokov. Romantické, starobylé a zároveň moderné mesto ležiace na rieke Visla sa stalo pýchou obyvateľov tejto krajiny. Varšava si napriek strašným stratám počas druhej svetovej vojny stále zachováva svoje starobylé prvky nedotknuté. Hlavné mesto Poľska s ôsmimi UNESCO pamiatkami, ktoré sa oplatí navštíviť.

Varšava je mesto, ktoré sa znovu zrodilo z popola a trpelo ťažkými následkami vojen. Dnes je obnovené a stalo sa hospodárskym, politickým, historickým a kultúrnym centrom Poľska a je jednou z najatraktívnejších turistických destinácií v Európe. S viac ako 700-ročnou históriou bola Varšava spočiatku len pevnosťou postavenou kniežaťom Mazovským na brehoch rieky Visla.

Strategický význam polohy mesta viedol k tomu, že v roku 1596 sa hlavné mesto po uzavretí spojenectva medzi Poľskom a Litvou presťahovalo z Krakova do Varšavy. A hoci Krakov zostal kultúrnym a duchovným hlavným mestom Poľska, politické a kultúrne centrum vo Varšave začalo rýchlo rásť.

Za kráľa Stanislava Augusta Poniatovského Varšava prekvitala, ale počas druhej svetovej vojny bola takmer zničená, pričom 85 % budov bolo zničených úplne. Podobne ako Fénix, aj hlavné mesto Poľska vstalo z popola a stalo sa moderným, dynamickým mestom. Miešanie rôznych architektonických štýlov a posadnutosť minulosťou vytvorili pre Varšavu neodolateľnú príťažlivosť. Socialistické bytovky na predmestiach ostro kontrastujú s moderným centrom mesta, nechýbajú rušné bulváre, rozsiahle námestia a veľkolepé budovy. Dnes je domovom 1,8 milióna obyvateľov Poľska a jej metropolitná oblasť má viac ako 3,1 milióna, čo z Varšavy robí 8. najväčšie mesto v Európskej únii.

Pri prechádzke po Staromestskom námestí by ste sa mali zastaviť pri bronzovej soche morskej panny Syreny – znak Varšavy, po meste je ich roztrúsených hneď niekoľko.
Foto: Eva Andrejcová — BUBO

Niečo z histórie #

Poľsko je jedinou krajinou v Európe, ktorá počas druhej svetovej vojny nikdy oficiálne nespolupracovala s Nemeckom ani sa mu nevzdala. Odpor poľského ľudu počas druhej svetovej vojny bolo jedným z najväčších hnutí odporu v Európe. Niektorí historici považovali Varšavské povstanie za nepotrebné a mnohí sa stali symbolom hrdinského boja za slobodu Poľska. Vypuklo 1. augusta 1944 a trvalo do 3. októbra 1944. Osamelé povstalecké jednotky bojovali s nemeckými silami 63 dní. Rozhodnutie začať operáciu „Búrka“ bolo prijaté potom, čo bolo jasné, že Poľsko nemá kto oslobodiť od okupácie a vojská západných spojencov neprídu. Varšavské povstanie prinieslo obrovské straty, zomreli mladí ľudia, deti aj takzvaná inteligencia národa. Zničená bola aj väčšina budov, neoceniteľné pamiatky a predmety veľkého kultúrneho a duchovného významu boli tiež obeťami systematického búrania.

Prehliadku začíname v centre starého mesta. Centrálne námestie a staré mesto boli postavené v 13. storočí, ktoré boli podobne ako kráľovský hrad ťažko zničené počas vojny a boli tiež prestavané. Staré Mesto spolu s kráľovským hradom je od roku 1980 zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Námestie je centrom Starého Mesta a až do 18. storočia bolo srdcom Varšavy. V tomto Starom Meste sa nachádza socha morskej panny podľa návrhu sochára Konstantina Hegela, Warszawska syrenka je považovaná za symbol Varšavy.

Staré mesto končí hradbami, ktoré mesto v minulosti chránili a polkruhovou obrannou baštou, gotickým Barbakanom. Z Barbakanu vedie cesta cez klenbovitú bránu priamo do Nového Mesta (Nowe Miasto). V 19. storočí stihli hradby aj rozobrať. Dodnes sa zachovalo len niekoľko fragmentov. Časť hradieb bola obnovená pri rekonštrukcii mesta.

3 fotografie

V centre Varšavy nájdete malebnosť a krásu.

Kráľovský vplyv na mesto #

Najväčšou turistickou atrakciou a symbolom historického dedičstva je Zamek Królewski, teda Kráľovský zámok. Tento zámok bol postavený za kráľa Zikmunda III. Vasu (Zikmund Švédsky) v roku 1618 na mieste, kde bola pôvodne drevená pevnosť. Počas vojny bol tento hrad zničený a zostal z neho len jeden oblúk. Zvonku pôsobí skromnejšie, ako napovedá jeho názov, no bohatstvo a luxus interiéru sú tým, čo návštevníkov ohromí. Starožitnosti v paláci bojovali, skrývali, uchovávali a väčšinu z nich späť získali poliaci až roky po vojne.

Spolu so Starým Mestom bol v roku 1980 UNESCO zapísaný do Svetového kultúrneho dedičstva aj poľský kráľovský hrad. Dlho tu sídlila osobná kancelária poľského kráľa a dvor. Počas celej histórie bolo toto miesto najčastejšie prepadávané a drancované cudzími útočníkmi v Poľsku. Po Varšavskom povstaní Hitler zničil tento kráľovský hrad, a trvalo dosť dlho, kým sa Poliakom podarilo postaviť nový hrad podľa vzoru práve toho starého.

Łazienki Królewskie (alebo Kráľovský kúpeľný park) bol kedysi letnou rezidenciou posledného poľského kráľa, Stanislava Augusta. Na rozlohe 76 hektárov sa nachádza množstvo historických budov, ktoré patria medzi skvosty európskej klasicistickej architektúry ako Palác na Ostrove, Stará oranžéria, Lovecký palác a ďalšie stavby datujúce sa do 17. storočia. Kaštieľ Lazienki, tiež známy ako „Kaštieľ na vode“, je jednou z najznámejších turistických atrakcií, ktoré by ste si nemali nechať ujsť, keď sem prídete. Okrem toho sa na tomto turistickom mieste nachádza aj Chopinov pomník postavený v roku 1910 na pamiatku stého výročia jeho narodenia. Nacisti však Chopinov pamätník úplne vyhodili do vzduchu v roku 1940. A až v roku 1958 bol pamätník úplne prestavaný podľa starého vzorového návrhu. Okrem iného tu nájdeme aj štyri záhrady, kráľovskú, romantickú, modernistickú a čínsku.

3 fotografie

Kráľovský park je miestom na príjemné prechádzky

Wilanów je mestská štvrť vo Varšave v Poľsku. Nachádza sa tu Wilanowský palác, tzv. poľský Versailles a druhé sídlo poľských kráľov. Hoci palác Wilanów bol pôvodne postavený pre kráľa, bola to „nekorunovaná kráľovná Poľska“, ktorá premenila kráľovskú rezidenciu na pozoruhodnú stavbu, akou je dnes. Palác bol dokončený v roku 17. storočí, keďže je situovaný mimo centra mesta, akoby zázrakom unikol náletom lietadiel a ostal neporušený. Vďaka tomu je dnes najcennejšou historickou pamiatkou v meste a ukrýva množstvo umeleckých diel, ktoré sem skrývali pred nemeckými vojakmi. Dnes sa tu nachádza múzeum s cennými umeleckými a historickými artefaktmi. 

Vo Varšave nájdeme aj tzv. poľský Versailles - Wilanowský palác.
Foto: BUBO archív

Muzeá na každom kroku #

Múzeum varšavského povstania je miestom, kde sú vystavené diela o Varšavskom povstaní v roku 1944, keď nacisti napadli inváziu. Toto múzeum bolo otvorené v roku 2004 na oslavu 60. výročia povstania. V múzeu sú vystavené stovky artefaktov, od zbraní používaných rebelmi až po milostné listy od vtedajších mladých ľudí. Odtiaľ jasne zobrazuje živý obraz tejto brutálnej vojny. Múzeum Varšavského povstania je ako úložisko historických informácií o povstaní, ako aj miesto na zaznamenávanie príbehov a spomienok tých, ktorí sa vo vojne zúčastnili.

Ak máte čas rozhodne navštívte aj Múzeum dejín poľských židov POLIN, bolo otvorené v roku 2014 a predstavuje ukážku života židovskej komunity, ktorá v Poľsku prekvitá už viac ako 1 000 rokov. Táto budova je postmodernou štruktúrou zo skla, bronzu a betónu, impozantnú stavbu, v ktorej sa múzeum nachádza, navrhli fínski architekti Rainer Mahlamäki a Ilmari Lahdelma. Múzeum získalo v roku 2016 titul Európske múzeum roka. Fínskym architektom sa podarilo vytvoriť pútavú a presvedčivú výstavu bez rozsiahlej zbierky artefaktov. Ocenenie získali za šírenie vedomostí o židovskej histórií.

Vo Varšave nájdete aj Múzeum žitia v komunizme, ak by ste si chceli zaspomínať na staré časy. Ale ak sa chcete zabaviť, tak za zmienku stojí Múzeum vodky, počas návštevy bývalej fabriky sa dozviete viac o výrobe vodky a na záver vás čaká ochutnávka viacerých druhov vodky, vyrobenej z pšenice, zemiakov či žita. Vodka patrí k poľskej kultúre podľa štatistiky OECD, vypijú chlapi v Poľsku v priemere 18,4 litrov alkoholu, zatiaľ čo ženy vypijú zhruba 5,6 litrov za rok.

Nechcená dominanta - Palác kultúry a vedy #

Palác kultúry a vedy s výškou 237 metrov je najvyššou budovou v Poľsku a zároveň 6. najvyššou budovou v Európskej únii. Toto miesto je domovom mnohých kultúrnych inštitúcií, ako je kino, divadlo, knižnica, športový klub. Budovu navrhol sovietsky architekt Lev Rudnev v štýle Art Deco.

V Poľsku je to však kontroverzné dielo, ktoré je považované za pripomienku sovietskeho vplyvu na Poľsko, pretože bolo postavené v období porušovania ľudských práv za Josifa Stalina, ide o „Dar národov Sovietskeho zväzu pre poľský ľud“. Na jeho zbúranie vyzvala skupina veteránov, ako aj mnohé politické strany.

V roku 2009 poľský minister zahraničných vecí a dokonca aj premiér Mateusz Morawiecki schválili plán zbúrania stavby. Stojí však dodnes a neodmysliteľne patrí k Varšave, na najvyššom poschodí sa nachádza panoramatická vyhliadka, odkiaľ je impozantný výhľad na celé mesto.

Varšavský Palác kultúry a vedy v kontraste s novodobou mestskou zástavbou.
Foto: BUBO archív — BUBO

Gurmánsky zážitok na záver #

Pred odchodom domov ochutnajte niektoré z tradičných jedál, akými sú bigos, tradičné poľské, litovské a bieloruské jedlo, ktoré sa pripravuje z kyslej kapusty, údeného mäsa, klobás, hríbov a korenia. Chlodnik (studený repný krém) je vyrobený z cvikly, čo zistíte takmer okamžite podľa jeho farby. Golabki sú poľské plnené kapustové rolky s paradajkovou omáčkou, niečo na štýl našich holúbkov. 

Pierogi sú pirohy, ktoré tu nájdete na milión spôsobov, sladké, slané, vyprážané alebo dokonca aj z kysnutého cesta alebo zurek, klasickú poľskú polievku, z bielej klobásy, údeného mäsa a kvasu vyrobeného z fermentovanej ražnej múky, často podávaný v chlebe s vajíčkom na tvrdo, môj favorit. 

BUBO tip

Ak hľadáte luxusnú reštauráciu vo Varšave, nechajte sa zlákať našim BUBO tipom na podnik zvaný Senses. Tento fantastický gastronomický koncept nie je len o jedle, ale aj o zážitku a budete z neho viac, než nadšení!

BUBO tipy na nočný život vo Varšave #

Ochutnajte skvelú kuchyňu, chutné drinky a zabavte sa v štýlových podnikoch. Nočný život vo Varšave nie je iba pestrejší, no v porovnaní s inými Európskymi mestami aj o dosť lacnejší.

3 fotografie

Nočný život vo Varšave

Na strávenie príjemného piatkového večera vám odporúčame novootvorený podnik s dizajnovým interiérom SLA Warsaw. Do 23:00 si tu užijete chutnú večeru, drink alebo shishu, za doprovodu DJ´a a jeho príjemného playlistu. Po tejto hodine tu začína byť čoraz živšie, ľudia sa začínajú baviť a tancovať na parkete.

Podobnú atmosféru nájdete v obľúbenom varšavskom klube SEN s výhľadom na Wislu. Ak máte radi ázijské špeciality alebo sushi, nevynechajte večeru na tomto mieste. Je možné, že tu stretnete niekoho známeho, sem sa chodia totižto zabávať všetky známe celebrity.

Pre najkrajší výhľad si urobte rezerváciu v podniku THE ROOF. Najlepšia atmosféra je tam počas zapadajúceho slnka.

Posledný BUBO tip je nový zaujímavý koncept reštaurácie Baila Show & Dinning, kde vám spestria večer kvalitné tanečné a hudobné vystúpenia. Každých 20 minút sa zhasnú svetlá a vy si môžete vychutnať umelecký zážitok. 

Čo vidieť navyše: #

1. Uličky Kráľovskej cesty, takmer ako cez každé poľské mesto aj cez Varšavu prechádzala kráľovská cesta, tvorili ju ulice Krakowskie Przedmieście, Nowy Świat, Ujazdowskie, ktorými chodievali poľskí králi z kráľovského zámku do letnej rezidencie Lazienki. Cesta má štyri kilometre a je lemovaná kostolmi, palácmi, pamätníkmi a meštiackymi domami. 

2. Centrum nauki Kopernik - Kopernikovo vedecké centrum, je priam stvorené pre milovníkov vedy a techniky, ak si chcete všetko vyskúšať, tak toto je ideálne miesto pre vás. Tu sa môžete stať vedcom, výskumníkom, bádateľom, inžinierom robotiky, chemikom i fyzikom, priamo experimentovať v laboratóriách alebo jednoducho oddychovať v planetáriu. Prekvapením môže byť divadelné predstavenie kde hrajú v hlavnej úlohe roboti, veď budúcnosť je dnes.

3. Pomník Malého povstalca, je azda najznámejším pamätníkom, zobrazujúcim malého chlapca, ktorý má na hlave asi o dve čísla väčšiu prilbu a v ruke drží samopal. Malé deti počas povstania nebojovali, ide len o umelecké dielo zobrazujúce malého chlapca zabitého Nemcami počas Varšavského povstania. Ide o akúsi symboliku, kde prilba symbolizuje česť a zbraň odhodlanie poľského ľudu.

4. Pozostatky múrov varšavského geta - práve tu sa odohrávala aj smutná história, ktorú by sme si mali pripomínať. V roku 1940 bolo založené Varšavské geto, ktoré bolo najväčším židovským getom v nacistami okupovanej Európe. Postupne sem bolo nasťahovaných viac ako štyristo tisíc ľudí a geto bolo obohnané trojmetrovou stenou. Dnes z múrov ostali už len pozostatky, niektoré tehly sa nachádzajú v múzeách po celom svete.

5. Multimediálna fontána, sa nachádza neďaleko centra Starého Mesta, cez deň je to úplne obyčajná fontána, no večer sa tu začnú diať veci. Počas teplých letných večerov je to moje obľúbené miesto, v lete sa tu odohrávajú tematické predstavenia pre deti a dospelých a fontána akoby záhadne ožívala.

6. Varšavská univerzitná knižnica sa nachádza pár krokov od rieky Visla, na prvý pohľad je to dlhá a strohá kamenná fasáda, ale ukrýva jednu z najväčších strešných záhrad v Európe. Tento jeden hektárový priestor, ktorý je otvorený od marca do novembra, je malou krajinou fontán, potokov, pergol, altánkov a trávnikov, zatiaľ čo okná a svetlíky knižnice nám dodávajú nádych surrealizmu. Fantastický je aj výhľad na mesto, kocháte sa pohľadom na Vislu, národný štadión PGE a Kopernikove centrum.

7. Fryderyk Chopin je svetoznámy poľský skladateľ, jeho práca významne ovplyvnila dejiny svetovej hudby, práve vo Varšave strávil skladateľ svoje detstvo a naučil sa tu hrať na klavíri. Môžete navštíviť Múzeum F. Chopina, kde sa rozoznejú jeho umelecké diela alebo navštíviť jeho pamätník v Kúpeľnom parku, kde v lete bývajú koncerty na jeho počesť. Za zmienku stojí aj kostol sv. Kríža s barokovou architektúrou, v ktorom sa nachádza srdce Chopina. Zomrel v mladom veku, a podľa svojho želania bol pochovaný v Paríži ale chcel aby sa jeho srdce vrátilo naspäť do Poľska. Príjemnejšou zaujímavosťou sú však  lavičky rozmiestnené po celom meste, ktoré hrajú Chopinove melódie a neustále nám tak pripomínajú jeho pamiatku.

8. Plac Zbawiciela je hipsterská štvrť mesta, ktorú obľubujú najmä mladí ľudia. Nachádza sa tu množstvo reštaurácií, kaviarní a barov, kde sa stretávajú mladí najmä v nočných hodinách. Zaujímavosťou je aj Klub Komediowy, v ktorom sa pravidelne konajú kultúrne podujatia. Stretnúť tu preto môžete častokrát množstvo známych osobností. Táto štvrť je tiež veľmi fotogenická, a preto sem chodia mladí so svojimi foťákmi v štýlových outfitoch. 

9. Marie Curie (Maria Sklodowska) sa narodila vo Varšave 7. novembra 1867. Vymyslela pojem „rádioaktivita“ a spolu s manželom a kolegom Pierrom Curiem, získala Nobelovu cenu za fyziku v roku 1903. Druhú Nobelovu cenu získala za chémiu, v roku 1911. za výskum čistého rádia. Väčšinu života strávila vo Francúzsku, bola prvou profesorkou fyziky na Sorbonne. Jej deti takisto nadviazali na jej výskum. Ak sa o jej živote chcete dozvedieť viac tak si prečítajte knihu, pozrite životopisný film Radioactive alebo navštívte Múzeum Marie Curie Skolodowskej. Poľsko je mimochodom jednou z krajín s najväčším počtom Nobelových cien na svete.

10. Promenáda pri Visle, alebo varšavské bulváre je ideálne miesto na trávenie dlhých letných večerov, v lete tu nájdete foodtrucky otvorené celú noc, množstvo barov a reštaurácií. Promenáda láka milovníkov prírody, zábavy ale aj turistov, nájdete tu množstvo atrakcií a budete sa cítiť ako v prímorských kúpeľoch. Toto miesto by ste pri návšteve Varšavy rozhodne nemali vynechať. Zájdite si napríklad na drink do podniku Hocki Klocki, kde zažijete explóziu farieb a návrat do mladosti, organizujú sa tu zvyčajne tematické podujatia z rokov minulých.

3 fotografie

Pamiatky Varšavy

Ďalšie články o Poľsku:

1. Zakopané a klenoty poľských Tatier

Poliaci sú hrdý národ, o tom svedčí aj fakt, že často dovolenkujú doma. Kým dovolenka v zahraničí pre nich predstavuje určitú výzvu, doma sa nemusia báť, že nebudú medzi svojimi. Štatistiky hovoria o tom, že každoročne zaznamenáva domáci turizmus nárast, viac ako 20 % Poliakov trávi leto tradične pri Baltickom mori, celoročne však vedú v štatistikách dovolenky v útrobách hôr a populárne mesto Zakopané, ktoré je k nim najbližšie. Kým Poľsku pripadá len jedna pätina celkovej rozlohy Tatier, navštevuje ich rovnaké množstvo návštevníkov ako našu slovenskú časť.

2. To najlepšie z Poľska

Poľsko je krajina, o ktorej sa veľa nehovorí, ale rozhodne má čo ponúknuť. Náš severný sused sa stáva stále zaujímavejšou turistickou destináciou. Nájdeme tu množstvo umenia a kultúrnych podujatí, ohromujúce pamiatky, zapísané v svetovom dedičstve UNESCO, panenskú prírodu s krásnymi horami, 528 kilometrov dlhé pobrežie, lemujúce Baltské more. Takmer jedna tretina krajiny je pokrytá lesmi a na každom kroku sú jazerá, je ich tu okolo 10 000. Čo vidieť v Poľsku?

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

 
Vyštudovala Finančný manažment a už počas štúdia trávila väčšinu času v zahraničí. Precestovala celú Európu a polovicu Ameriky, kde ju uchvátila Jamajka a Kajmanie ostrovy. Ak nie je na cestách, určite ju nájdete na horách alebo na dobrom festivale. Rada si vychutná kvalitné jedlo, rockovú hudbu a severské krimi. V cestovnom ruchu začala pracovať v Turecku, no po tom čo sa medzi tisíckou uchádzačov prebojovala na miesto sprievodkyne v BUBO a prešla skúškami v BCA, cestuje a cestuje. Opakovane navštevuje škandinávske krajiny, kde si vychutnáva dánsku pohodičku v Kodani, mäsové guľky v Štokholme, túlanie sa stredovekými uličkami v Taline a nakupovanie v Rige. Nedá dopustiť ani na Nórsko a dychberúcu polárnu žiaru.

Indočínu prešla zo severu na juh, spoznávala život miestnych rodín v horách na severe Vietnamu, brodila sa ryžovými políčkami a oddychovala na plážach v Nha Trangu. Prešla celé Japonsko, odkiaľ si doniesla kimono a myšlienku zenového budhizmu, ktorou sa riadi doteraz: Naučme sa byť spokojný!

Za oddychom na najkrajšie pláže sa rada vracia na ostrovy v Indickom oceáne. Na Seychelských ostrovoch prešla viac než len hlavný ostrov. Učaroval jej divoký Réunion s prekrásnou prírodou. Rovnako uhladený a bezpečný Maurícius s nádherným tropickým morom. Vie oceniť luxus 5* hotela, ale rovnako si dokáže užiť aj stanovačku v horách. Vo všetkom ide ďalej, tak ako sa to vyžaduje v BUBO, a dôkazom je aj to, že neustále pomáha klientom loviť nové zážitky, lebo raz zažiť je viac ako stokrát počuť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Vanilkové ostrovy

Zo zájazdu:

Eva Andrejcová

Posledná úprava článku | Prečítané: 9340

Mohlo by Vás zaujímať

Varšava - mesto, ktoré vstalo z popola Varšava

Varšava Varšava - mesto, ktoré vstalo z popola

Poľsko je náš severný sused, s ktorým toho máme veľa spoločného. Varšava je slávne mesto s bohatou históriou s nádhernými hradmi a malebnými…

Gdaňsk -  jantárové pobrežie na severe Poľska Gdaňsk

Gdaňsk Gdaňsk - jantárové pobrežie na severe Poľska

Gdaňsk, toto čarovné mesto patrí k unikátnym turistickým destináciám. Jeho nezvyčajná poloha na pobreží Baltského mora a viac ako tisícročná…

Eva Andrejcová 15 min. čítania
Zakopané a klenoty poľských Tatier Zakopane

Zakopane Zakopané a klenoty poľských Tatier

Poliaci sú hrdý národ, o tom svedčí aj fakt, že často dovolenkujú doma. Kým dovolenka v zahraničí pre nich predstavuje určitú výzvu, doma sa…

Eva Andrejcová 11 min. čítania
To najlepšie z Poľska Blog

Blog To najlepšie z Poľska

Je to krajina o ktorej sa veľa nehovorí ale rozhodne má čo ponúknuť. Náš severný sused sa stáva stále zaujímavejšou turistickou destináciou.…

Eva Andrejcová 12 min. čítania
Poľsko - najväčšie poklady suseda Blog

Blog Poľsko - najväčšie poklady suseda

Navštíviť Poľsko - to je ako výlet do búrlivej histórie, počas ktorej si táto veľká krajina musela prejsť naozaj všeličím, kým okúsila vytúženú…

Blogov

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.