TOP 5 Disneylandov sveta. Užite si dovolenku s deťmi ako z rozprávky

TOP 5 Disneylandov sveta. Užite si dovolenku s deťmi ako z rozprávky

Aj vašim deťom sa rozjasnia oči, keď počujú spievať Elsu z Ľadového kráľovstva? Predstavujú si, ako poletia „donekonečna a ešte ďalej“ ako Buzz Lightyear z rozprávky Toy Story? Odpoveď je zrejme jasná. Ak uvažujete nad tým, že by ste vašich drobcov potešili zážitkom na celý život, výlet do Disneylandu je určite tým, čo budú opisovať možno ešte ich vlastným vnúčatám.

Koľko Disneylandov je vo svete? #

Disneylandov by sme vo svete napočítali už šesť. Zvyčajne sa rozprestierajú na rozsiahlom území a tvorí ich viac ako len jeden tematický park. Napríklad najväčší floridský Disneyland tvoria až štyri tematicky odlišné zábavné parky a dva samostatné vodné parky.

Zoznam všetkých Disneylandov sveta:

  • Disneyland - Los Angeles, USA
  • Walt Disney World Resort - Florida, USA
  • Tokyo Disney Resort - Tokio, Japonsko
  • Disneyland Paris - Paríž, Francúzsko
  • Hong Kong Disneyland - Hongkong, Čína
  • Shanghai Disney Resort - Šanghaj, Čína

Ak uvažujete nad zájazdom s deťmi, počas ktorého ulovíte s BUBO tie najmagickejšie zážitky, vyberte si z našej ponuky dovoleniek s deťmi a vycestujte s nami spoznávať svet.

5. Disneyland v Hongkongu, Čína #

Najmenší zo všetkých Disneylandov sa nachádza v Hongkongu. Napriek pôvodným obavám z toho, ako sa bude americkej popkultúre dariť v Číne, si ho domáci aj návštevníci zamilovali. Určite tomu pomohol aj fakt, že už počas výstavby investori mysleli na to, aby boli čínska kultúra a tradície silnou súčasťou parku.

Dôkazom je aj to, že počas jeho budovania boli dôsledne dodržiavané pravidlá feng shui. Pri vstupe do parku vás napríklad môže prekvapiť náhle zakrútenie chodníka. Ten bol podľa feng shui zámerne zahnutý tak, aby dobrá energia qi z parku neunikala do Juhočínskeho mora. Práve akási fúzia dvoch odlišných kultúr robí z hongkongského Disneylandu výnimočné miesto, ktoré prekvapuje svojou individualitou.

Ani v japonskom Disneylande nechýbajú ikonické ohňostroje.

Samotný park je rozdelený do siedmich tematických okruhov. Nájdete v ňom Toy Story Land, Fantasyland, Tomorrowland, Mystic Point a mnohé ďalšie, ktoré sú všetky preplnené vašimi obľúbenými rozprávkovými postavičkami. V lete 2023 by malo zároveň prebehnúť aj slávnostné otvorenie sveta Elsy a Anny z Ľadového kráľovstva.

Hongkongský Disneyland za svojimi bránami ukrýva aj atrakcie, ktoré by ste inde na svete hľadali len márne. Medzi ne patrí napríklad svojská jazda strašidelným domom, ktorá bola takisto modifikovaná tak, aby nebola v rozpore s čínskou tradičnou kultúrou. Vďaka tomu je však pre návštevníkov možno ešte atraktívnejšia.

5 fotografií

Najmenší zo všetkých Disneylandov očaruje návštevníkov unikátnou fúziou čínskej tradičnej kultúry s americkou popkultúrou.

Čo sa oplatí vedieť pred návštevou: Návštevu parku si musíte rezervovať vopred. Všetky podstatné informácie k rezervácii nájdete na oficiálnej stránke parku. V prípade lístka je vhodné investovať do tzv. „skip the line ticket“, teda takého, s ktorým budete mať pri jednotlivých atrakciách prednosť.

Ako v každom populárnom zábavnom parku, aj Disneyland v Hongkongu sa oplatí navštíviť mimo víkendov či školských prázdnin. Jeho atrakcie si najlepšie vychutnáte v období od októbra do apríla, kedy vás navyše potešia aj halloweenske či vianočné dekorácie a aktivity.

Otváracie hodiny:

Denne od 10.30 do 19.30 h

Vstupné:

Od 639 hongkongských dolárov (73,7 EUR)

Do Hongkongu cestujeme radi a často. Spoznajte možno to najkrajšie miesto na svete so skúseným BUBO sprievodcom. Kotol menom Hongkong vás okamžite zhltne a nedá vám spať. Disneyland je len jedno z mnohých lákadiel jedného z najkrajších veľkomiest sveta. To, čo všetko ponúka, sme zhrnuli aj v BUBO blogu Čo vidieť v Hongkongu.

4. Prvý a originálny Disneyland v Kalifornii, USA #

Ak túžite po naozaj nefalšovanom zážitku ako od samotného Walta Disneyho, kalifornský Disneyland by ste určite nemali obísť. Ide o najstarší a prvý Disneyland, ktorý otvorili pre návštevníkov ešte v roku 1955. Kalifornský Disneyland nachádzajúci sa v metropolitnej oblasti veľkomesta Los Angeles je rozdelený na dve časti: Disneyland Resort a Disneyland California Adventure Park.

Disneyland Resort je venovaný všetkým starým dobrým „disneyovkám“ a vychutnajú si ho najmä rodiny s menšími deťmi. Má množstvo atrakcií pre menšie deti a príjemnú dávku nostalgie tu určite zažijú aj rodičia. Disneyland California Adventure Park je zase vhodný pre starších návštevníkov, ktorí sa neboja aj odvážnejších a adrenalínovejších atrakcií.

Kalifornský Disneyland je dnes už priam kultovou atrakciou, ktorú by bol počas návštevy Kalifornie skutočný hriech vynechať. Spomedzi neuveriteľného množstva atrakcií môžeme spomenúť svet Strážcov Galaxie, Star Wars či Pirátov z Karibiku. Nechýba ale ani kultový rozprávkový zámok a typické monumentálne ohňostroje, ktoré vídate aj v kine pred každou jednou „disneyovkou“. Ohňostroje sa však nekonajú v každý jeden večer, preto je dobré si ich dátumy vopred overiť na oficiálnej stránke parku.

4 fotografie

Ak túžite po originálnom Disney zážitku, práve úplne prvý kalifornský Disneyland splní vaše detské sny.

Čo sa oplatí vedieť pred návštevou: Určite nepodceňte prípravu. Už na rodinnej porade sa dohodnite, či chcete navštíviť oba parky kalifornského Disneylandu alebo iba jeden a lístky si kúpte vopred. Potvrdenie o zakúpení vám aj s lístkom príde okamžite a vy sa tak vyhnete nekonečnej rade pred vstupom. Pri vstupnom turnikete zakúpený lístok iba naskenujete. Navyše, kúpa lístka vopred je aj finančne výhodnejšia.

Ak chcete ušetriť ešte viac, v Disneylande na vás nebude nikto krivo pozerať, ak si dnu prinesiete vlastné jedlo a pitie. Nie je to zakázané a počas návštevy si všimnete, že je to celkom bežný jav.

V prípade, že sa chcete vyhnúť masám domácich a turistov, odporúčame vám naplánovať si návštevu v pracovné dni medzi utorkom a štvrtkom. Vyhnite sa školským prázdninám a víkendom.

Otváracie hodiny:

Nedeľa až štvrtok: 8.00 h – 24.00 h

Piatok, sobota: 8.00 h – 23.00 h

Vstupné:

Od 83 dolárov

Užite si perfektnú kombináciu úžasnej prírody západného pobrežia USA a pulzujúci život amerických metropol, ako sú San Francisco či Las Vegas. Na našich BUBO zájazdoch v USA sa nevyhneme ani populárnym zábavným parkom. To všetko zažijete na našom zájazde Západ USA a zábavné parky v Orlande.

3. Jediný európsky Disneyland v Paríži #

Slovákom zrejme najdostupnejší Disneyland nájdeme neďaleko Paríža. Svoje brány otvoril ešte v roku 1992. Európsky Disneyland sa nenachádza tak celkom priamo v Paríži, ale asi 32 kilometrov na západ od jeho centra v meste Marne-la-Vallée. Ak sa chystáte na dovolenku s deťmi, počas ktorej by ste radi navštívili aj zábavný park, určite vám odporúčame „zablúdiť“ aj do Paríža.

Európsky rozprávkový park tvoria, podobne ako ten kalifornský, dva parky: Disneyland Park a Walt Disney Studios Park. Ako všetky svetové Disneylandy, aj tento ponúka obrovské množstvo atrakcií, ktoré sú tematicky rozdelené do viacerých „svetov“.

V parížskom Disneylande sa môžete zabaviť vo Fantasylande (rozprávkovká dedinka v európskom duchu), Frontierlande (svet inšpirovaný americkým divokým západom), Adventurelande (mix Karibiku, Blízkeho východu a Indie), Discoverylande (mierne sci-fi s motívmi od Julesa Verneho či Leonarda da Vinci) a na Main Street, U.S.A., ktorá predstavuje typické americké mesto zo začiatku 20. storočia.

V každom svete nechýbajú obľúbené postavy z Disneyho rozprávok a príbehov. Stretnete tu napríklad Pirátov z Karibiku, Buzz Lightyeara, Avengerov, Indiana Jonesa, ale aj klasického Mickey Mousa či Šípkovú Ruženku. Práve rozprávkový zámok Šípkovej Ruženky je jednou z dominánt parížskeho Disneylandu a pomôže vám aj pri orientácii po obrovskom areáli.

Ak sa vyberiete do Disneylandu počas Vianoc, budete mať šancu vychutnať si aj sezónne atrakcie, sprievody či dekorácie.

Parížsky Disneyland má, rovnako ako všetky rozprávkové parky, unikátne atrakcie, ktoré reflektujú na región, v ktorom sa nachádza. V Paríži tak nechýbajú atrakcie, ktoré sú venované aj obľúbenému potkanovi Remymu z populárnej rozprávky Ratatouille. Neďaleko zámku Šípkovej Ruženky môžete však natrafiť aj na vstup do „La Tanière du Dragon“, čo v preklade znamená Dračia nora. Čo myslíte, čo sa v nej asi tak nachádza? Takmer 30 metrov dlhý drak.

Disneyland v Paríži je ideálnou destináciou na dovolenku s deťmi, počas ktorej si prídu na svoje aj rodičia. Postavičky z rozprávok či vašich obľúbených akčných filmov vás budú sprevádzať na každom kroku a vy si môžete dosýta vychutnať viac ako 50 rozličných atrakcií.

5 fotografií

Jediný európsky Disneyland majú Slováci na dosah ruky. Stačí sa vybrať na dovolenku do Paríža.

Čo sa oplatí vedieť pred návštevou: Ak si chcete rozprávkový svet užiť naplno, parížsky Disneyland ponúka ubytovanie priamo v samotnom parku. Už hneď pri vstupe vás uvíta ikonický zámok, ktorý je zároveň aj päťhviezdičkovým hotelom. Disneyland hotel však nie je jediná možnosť ubytovania priamo v parku, v areáli by ste ich našli ďalších šesť. Nad ubytovaním je vhodné uvažovať najmä v prípade, ak máte záujem navštíviť oba parky – Disneyland Park aj Walt Disney Studios Park. Oba sú naozaj rozsiahle a za jeden deň ich spoznať len tak ľahko nestihnete. Približná rozloha parížskeho Disneylandu je 7 kilometrov štvorcových.

Samotný Disneyland sa nachádza približne hodinu a pol cesty autom z letiska Charlesa de Gaullea. Autobusová doprava z letiska je bezproblémová, no je vhodné si ju vopred rezervovať. Autobusy do Disneylandu spoznáte podľa červenej farby a nápisu Magical Shuttle. 

Otváracie hodiny:

Disneyland Park: 9.30 h – 23.00 h

Walt Disney Studios Park: 9.30 h – 22.00 h

Vstupné:

Od 60 eur (lístok platný na jeden deň iba do jedného parku)

Učaroval vám magický svet jediného európskeho Disneylandu? Vyberte sa s nami za zážitkami do kráľovstva rozprávok. Počas zájazdu Paríž a Disneyland sa zabavia malí aj veľkí cestovatelia. Ukážeme si tie najkrajšie parížske zákutia a deti naučíte, kto bol Alexander Dumas, Ľudovít XIV. či Maria Curie Sklodowská. Potom ich (aj seba) odmeníte v hotovom raji - jedinom európskom Disneylande. Zájazd do Paríža a Disneylandu predstavuje ten najčarovnejší únik z reality bežných dní.

2. Disneyland s príchuťou Japonska, Tokio #

Japonský Disneyland je skutočnou lahôdkou. „Kráľovstvo snov a mágie“, ako sám seba nazýva, bol vôbec prvým Disneylandom otvoreným mimo Spojených štátov amerických. Pri budovaní mu boli veľkou inšpiráciou originálny Disneyland z Kalifornie a najväčší zábavný park od Disneyho na Floride. Disneyland v Tokiu sa skladá až zo siedmich tematických parkov a obohacujú ho aj rôzne sezónne dekorácie, atrakcie či prehliadky.

Tokijský rozprávkový park je jedným z celosvetovo najväčších zábavných parkov, ktorého veľkou výhodou je aj jednoduchý prístup priamo z centra Tokia. Stačí nasadnúť na vlak na centrálnej stanici a o 15 minút ste v cieli na stanici Maihama. Odtiaľ je to už len päť minút chôdze priamo pred vstup do parku.

Aj v Tokiu sa to len hemží rozprávkovými sprievodmi.

Zatiaľ čo v prípade kalifornského Disneylandu je vhodné zbaliť si vlastný obed do batoha, v Tokiu by ste ľutovali. Práve gastronómia japonského parku je jednou z jeho očarujúcich predností. Žiadny iný Disneyland sa tak nevyhral s jedlom a nápojmi ako práve ten japonský.

Samozrejmosťou sú nielen lokálne pochúťky, ale aj rôzne tematické jedlá, ako napríklad churros v tvare Mickey Mousa či špecifický kurací burger. Ak si objednáte práve tento burger, tak namiesto obyčajnej žemle budete držať v rukách pečivo v tvare Mickeyho bielych rukavíc. Jedlo vás prekvapí nielen svojím premysleným vizuálom, ale aj fantastickou chuťou. A, čo je ešte lepšie, nezruinuje vás ani cenovo. Napríklad spomínaný kurací burger stojí 600 japonských jenov, čo je v prepočte niečo vyše štyroch eur. Lacnejšie ako v Bratislave, však?  

5 fotografií

Disneyland v Tokiu je skutočnou lahôdkou. Ide o vôbec prvý Disneyland, ktorý bol otvorený mimo USA.

Čo sa oplatí vedieť pred návštevou: Určite si kúpte lístky vopred. Nespoliehajte sa na to, že sa postavíte do nekonečnej rady na lístky priamo pred vstupom do parku. Môže sa vám stať, že sa tam ocitnete práve počas najrušnejších dní a hodiny, ktoré ste mohli tráviť zábavou na atrakciách, zbytočne stratíte čakaním. Lístky si viete kúpiť na oficiálnej stránke parku. Ceny sa môžu líšiť a variovať v závislosti od dátumu vašej plánovanej návštevy.

Za pozornosť určite stojí aj aplikácia Tokyo Disneyland Resort App, ktorú je takisto dobré nainštalovať si do mobilu. Aplikácia vás bude informovať nielen o vašej polohe a nájdete v nej prehľadnú mapu, ale takisto sú v nej aj aktuálne informácie o tom, ako dlho sa čaká na rôzne atrakcie. Podľa toho si viete naplánovať trasu po parku a vyberať atrakcie, kde nehrozí, že budete stáť hodinu v rade.

Po vstupe do parku máte v aplikácii prístup aj k funkcii Standby Pass. Standby Pass vám umožňuje rezervovať si čas na zaradenie do radu pri určitých atrakciách. Pri danej atrakcii si môžete zobrať tzv. „záložný lístok“ a aplikácia vám povie, kedy sa môžete vrátiť, aby ste sa postavili do radu na vstup. Vďaka tomu je rad oveľa rýchlejší a vy nestrávite drahocenné minúty iba prostým postávaním a čakaním.

Otváracie hodiny:

9.00 h – 21.00 h

Vstupné:

Od 54 eur

Zažite Tokio i Japonsko na vlastnej koži a spoznajte japonskú spoločnosť, ktorá sa snáď vo všetkom líši od tej našej. Náš zájazd Zlatá cesta Japonskom vám ukáže, ako vyzerá japonská presnosť, cit pre detail a vkus. Verte, že Japonsko sa postará o ešte oveľa lepšie gastronomické zážitky ako len spomínaný burger v Disneylande.

1. Najväčší Disneyland: Walt Disney World, Florida, USA #

Najväčší Disneyland na svete s názvom Walt Disney World na Floride je so svojou rozlohou 111 kilometrov štvorcových skutočne monumentálny. Floridský Disneyland je domovom až pre 4 samostatné zábavné parky, ukrýva sa v ňom viac ako 30 hotelových rezortov a rôznych ubytovaní, nájdete v ňom aj dva rozsiahle vodné parky, športový komplex, dve nákupné centrá, golfové ihrisko, jazerá či mnohé ďalšie priestory na voľnočasové aktivity od výmyslu sveta. Celkovo sa môžete povoziť až na 176 kolotočoch a horských dráhach.

Floridský park v meste Orlando ukrýva okrem iného aj samostatný svet Hviezdnych vojen, ktorý vybudovali tak, aby ste sa v ňom dokázali zabaviť dlhšie ako len jeden deň. Hviezdne vojny však nie sú jediným lákadlom. Takisto sa môžete ponoriť aj do samostatného sveta Avatarov, navštíviť prezdobený zámok Šípkovej Ruženky, užiť si tradičný ohňostroj alebo sa dokonca stratiť v džungli.

Disneyland nie je iba pre najmenších. Na svoje si tu prídu aj dospelí návštevníci.

Ak sa chystáte práve do Disneylandu na Floride, určite vám odporúčame ubytovať sa priamo v areáli parku a naplánovať si váš pobyt na aspoň tri dni. Len tak si park užijete naozaj so všetkým, čo ponúka. A verte nám, že to bude dovolenka, na ktorú nikdy nezabudnete. Nie nadarmo sa floridskému Disneylandu hovorí aj „to najmagickejšie miesto na Zemi“.

V prípade, že túžite po naozaj veľkolepej dovolenke s deťmi a chcete sa vyblázniť na niekoľko rokov dopredu, výlet do Disneylandu na Floride vás určite nesklame.

Florida ponúka viac než len Disneyland v Orlande. Možno vás o tom presvedčí aj náš BUBO blog:

Miami - mesto, ktoré má čo ponúknuť

5 fotografií

Walt Disney World na Floride je skutočne monumentály. Zarazí vás svojou rozlohou 111 kilometrov štvorcových.

Čo sa oplatí vedieť pred návštevou: Tým, že Disneyland na Floride je skutočne rozsiahly, časovo sa vám príliš neopláca premiestňovať sa z jedného jeho parku do druhého. Ako sme spomínali, Walt Disney World sa skladá zo 4 tematických parkov a dvoch vodných parkov. Viete si kúpiť lístky len do jedného parku, alebo aj také, ktoré vám umožňujú sa medzi nimi premiestňovať. Avšak tým, že areál Disneylandu je naozaj rozsiahly, presunmi medzi jednotlivými parkmi zbytočne strácate čas.

Navyše, lístky, ktoré vám umožňujú presun z jedného parku do druhého, sú aj drahšie. Viac sa teda opláca si na jeden deň kúpiť lístok len do jedného parku a na druhý zasa do druhého. Bez problémov si tak dovolenku s deťmi natiahnete na celý týždeň plný atrakcií a rozprávkovej zábavy.

Ak sa chystáte do parku s malými deťmi, určite budete potrebovať kočík. Vo floridskom Disneylande sa naozaj nachodíte. Kočík je nevyhnutnosť a park je na to dôkladne pripravený. Pri atrakciách sú samostatné „parkoviská“ určené práve pre kočíky, kde si ich viete bezpečne odložiť. Čo sa týka rozmeru kočíkov, Disney má svoje presné pravidlá. Kočík, ktorý si plánujete vziať so sebou do parku, nesmie byť širší ako 31 palcov (78 cm) a dlhší ako 52 palcov (1,3 m).

Otváracie hodiny:

Otváracie hodiny každého zo štvorice parkov sa mierne líšia. Aktuálne informácie je dobré overiť si na oficiálnej stránke parku.

Vstupné:

Od 56 eur do jedného parku na jeden deň

Dovolenka s deťmi môže byť o Disneylandoch, zábavných parkoch, ale aj o turistike, vychutnávaní si tyrkysových pláží či o spoznávaní nových kultúr.

Vyberte sa na dovolenku s deťmi aj do týchto pútavých destinácií:

Niektoré z použitých obrázkov pochádzajú z depositphotos.

Lenka Miškolciová

Lenka Miškolciová

Lenka Miškolciová

Lenku odjakživa bavilo skladať písmenká do slov a slová do ucelených viet. Preto sa rozhodla študovať žurnalistiku. Odvtedy žije v ľúbostnom trojuholníku: Lenka – marketing – novinárčina. Nevie sa definitívne rozhodnúť ani pre jedného nápadníka, a tak sa venuje obom. V BUBO má na starosti marketingové aktivity pre jej srdcu blízky projekt BUBO Family. Jej introvertná hlava neustále nad niečím uvažuje. Svoje myšlienky zhmotnila aj v literatúre. Zatiaľ napísala iba jednu knihu, no sľubuje ďalšie. Námety na príbehy rada hľadá v hudbe, ľuďoch okolo seba, ale aj počas spoznávania rôznych kultúr a krajín. Cestovateľských snov má mnoho. Rada by sledovala veľryby na Aljaške, precválala na koni austrálske prérie, ale aj si vychutnala poké z havajského streetfoodu. Dobrým jedlom ju potešíte vždy a z jej pamäte nikdy nezmizne kôprová pizza, ktorá jej zahnala hlad po osemhodinovej prehliadke petrohradskej Ermitáže. Či jej aj chutila, teraz nie je dôležité. Bol to každopádne ZÁŽITOK.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu:
Aljaška a Havaj

Zo zájazdu:

Lenka Miškolciová

Posledná úprava článku | Prečítané: 1893

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2381 3968€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3893

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.